Råd /

Att köpa orkidéer

auktion (44) beställning (7) export (2) försäljare (4) försäljning (3) handlare (1) import (33) inköp (110) inköpsresa (2) nya orkidéer (3) nyförvärv (1) ocker (2) orkidébutik (3) utförsäljning (1)

Orkidéförsäljare

Skriv början av artikeln om Orkidéförsäljare.

Kommersiella odlare har ofta gott om spännande orkidéer.

Blomsterlandet (102) Dusk (16) Ebay (13) Ecuagenera (12) Equatorial Plants (9) Flower Team (8) Hans Christiansen (13) ICA (22) IKEA (11) Karge (21) New World Orchids (14) Orchidéhuset (71) PETAB (10) Plantagen (8) Röllke (30) Schwerter (35) Stenåsa (14) Tjörns trädgårdar (14) Tradera (15) Åkesson orkidéer (34) ...fler

Handla via OrkidéPrat

Skriv början av artikeln om Handla via OrkidéPrat.

Genom att köpa av och med varandra kan vi stödja varandras odlande och pressa ner omkostnader.

KöpOchSälj (157) sambeställning (80)

Senaste pratet inom området

4/1 -22

Ecuagenera

Fick mail från Ecuagenera att dom kommer till Staffanstorp den 25/3 och 26/3. Omfattande plantlistor för förbeställning. Dom har mailadress sales@ecuagenera.net

Nyckelord: Ecuagenera, Försäljning

5/1 -22

Vad händer i Staffanstorp?

5/1 -22

På länken nedna hittar ni bilagorna från mailet från Ecuagenera, dels plant listor samt lite mer info om pop up försäljningen den 25/3 och 26/3.

https://drive.google.com/drive/folders/1...

6/1 -22

+ 7/1 -22

Är det någon som är intresserad av att samåka så kör jag från Ulricehamn under den första dagen. Jag kan plocka upp någon eller några på vägen fram och tillbaka. Detta förutsätter att inte Covid-19 ökar dramatiskt och att du är fullt vaccinerad för allas säkerhet.

Ge ditt svar

Hej,

Det finns möjlighet att beställa plantor från Bela Vista Orchideas i Brasilien. De för in plantor till Tyskland i sommar, plantorna skickas ut i slutet av juni preliminärt. Importen hanteras av Regina Elsner, trots att hon lagt ner sin verksamhet. Jag har en lista som jag kan skicka vidare till intresserade, skicka mig er e-post isf. Tillkommer frakt från Tyskland till Sverige. Kostnad för import och phyto till Tyskland är inbakat i listans pris.

Bela Vista har främst cattleyor, encyclia, epidendrum och laelia. Samt lite andra sydamerikanska arter. Plantor skickas barrotade vilket kräver lite kärlek för att etablera sig bra här hemma. Men de har en del kul arter.

Nyckelord: inköp, Bela Vista Orchideas

23/3 -21

Uppdatering. Går även att beställa via MSB Orchideen i Tyskland. Då brukar man även kunna passa på att beställa från deras sortiment. De säljer fina plantor. Listan finns att ladda ner från deras hemsida: https://msb-orchideen.de

1/7 -21

Import från Bela Vista. Från Merwic.

I början av veckan kom min beställning från Bela Vista och MSB. Lite blandat, men mest från Cattleya-släktet. Jättefina plantor! De flesta nära blomstora. Vissa med blomskida. Utöver det från Bela Vista så beställde jag också Aerangis rhodosticta från MSB vilket jag var väldigt nöjd med. Fin monterad ungplanta!

Detta vart det jag COVID-unnade mig...
Catasetum pileatum aurantiacum x
Catasetum pulchrum ( Bela Vista x Juan )
Cattleya araguaiense
Cattleya elongata
Cattleya forbesii (Bela Vista 1 x Bela Vista 2)
Cattleya jemannii semi-alba
Cattleya labiata rubra ( 12357×12305 )
Cattleya loddigesii ( punctata "Marisa x Martinelli )
Cattleya walkeriana coerulia (Blue Monarch x 2P)
Cymbidium aloifolium
Laelia pumila tipo "M.A "
Laelia purpurata Roxo Bispo (São Jorge x Bela Vista)
Laelia tenebrosa (selecta 2 x selecta 1)
Maxillaria cerifera
Maxillaria richii

18/7 -21

Bra köp!

19/7 -21

Den gruppen ser härlig ut Merwic! MSB har jag handlat av och var nöjd med plantorna jag fick. Synd att Birgitte Meyer inte satsar på lite bättre bilder på sitt sortiment då en bra bild säljer!

Ge din åsikt

Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?

Nyckelord: kompost, Blomsterlandet

22/3 -12

Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.

Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen

22/3 -12

Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken

22/3 -12

Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(

Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.

Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).

23/3 -12

Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?

23/3 -12

Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m

23/3 -12

Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.

Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).

23/3 -12

Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..

15/6 -21

Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.

Ge ditt svar

Jag har sett att det finns en del småplantor till rimliga pengar för en glad amatör att köpa från Röllke i Tyskland. Har ni några erfarenheter från detta företag? Jag köper i första och andra hand från Blomsterfamiljen, av medlemmar och kanske Åkessons, för att främja den lokala handeln men det fanns som sagt lite intressant som jag ville prova.

Nyckelord: Småplantor, Röllke

27/4 -21

Röllke är en gammal pålitlig firma som har fina produkter både orkidéer och tillbehör. Jag har handlat av dom i många, många år, både vid besök hos dom och när de är på utställningen i Lunds Botaniska Trädgård. Om vaccinationen mot Covid-19 går enligt plan så blir det en utställning i September. Om du köper småplantor så måste du vara beredd på att det tar manga år till blomning. Jag tycker att hans vuxna plantor är billiga i jämförelse med en del andra firmor på nätet. Åk ner till Lund om utställningen blir av. Det kommer i så fall 2-3 andra firmor.

27/4 -21

Röllke är en gammal favorit för mig och jag har handlat av dem de senaste 10-15 åren. Rekommenderas varmt!

Jag har köpt både småplantor och Orchi Packs och det är jättekul med många nya sorter men ja var beredd på att de är känsligare än stora plantor och har ett tag kvar till blomning. Men det är ju en del av utmaningen.

27/4 -21

O jag kan bara instämma med föregående talare, en bra firma med mkt intressanta plantor

27/4 -21

Det låter bra och kanske det är bäst att blanda lite smått och lite blomfärdigt från Röllke. Tack för svar alla!

2/5 -21

Bolebo. När kommer i så fall utställningen att vara?

3/5 -21

JeanetteG: Föreningen planerar att utställningen ska äga rum 3 - 5 September om inte Corona och FHM sätter käppar i hjulet och omöjliggör för klubben att genomföra utställningen. Håll tummarna och vaccinera er alla.

6/5 -21

Bolebo. Jag ska meddela Mikael, så får vi se om det passar den helgen.

7/5 -21

OBS.: Det är under förutsättningen att FHM godkänner att utställningen hålls och att Coronan är under kontroll. Vi som ämnar åka dit kan bara hoppas att det blir av.

7/5 -21

Ja, det är mycket välkommet..

Ge ditt svar

26/12 -20

Ecuagenera

Hej,
Är det någon som har handlat från Ecuagenera? Har det i så fall funkat bra?
Gustav

Nyckelord: Ecuagenera

26/12 -20

Att köpa orkidéer utanför EU kan vara problematiskt pga av de internationella regler som finns (och som i någon mån är tänkta att skydda plantorna i det vilda). Skulle rekommendera att du anmäler ditt intresse hos dom, så att du får deras nyhetsbrev. Då får du info om när deras representant (brukar vara Alex) kommer till utställningarna i Europa. Man förbokar plantor till en viss utställning. Kan man inte själv åka dit och hämta plantorna, kan de oftast skicka dom från utställningen till dig. Pappers-exercisen blir då mycket enklare. Frakt, moms men även andra kostnader kan vara svåra att förstå innan, så var beredd på att det kan bli betydligt dyrare än vad man kanske först tror.
Sedan bör man tänka på att de är specialister på Sydamerikanska arter. Själv skulle jag inte köpa plantor från t.ex. Asien från Ecuagenera.
Besökte deras 3 olika växthus-områden i Ecuador för några år sedan. Deras största anläggning ligger på runt 2,500 meter i Anderna, och det tog en full dag att gå igenom de runt 35 olika växthusen. Sedan har de en mindre anläggning i Amazonas samt en vid Stilla havskusten. De flesta plantor var i super-skick! Klart sevärt!

26/12 -20

För 2 år sedan gjorde jag beställning av 5 plantor... alla 5 kom döda. Inte dåliga, utan helt döda. Efter reklamation och hjälp av Röllke, kom de med förslag att komma med nya exemplar vid nästa Europa-besök. Och bättre blev det inte... alla döda den här gången också. Då vände jag mig till PayPal... fick tillbaka pengar inom 2 veckor... men ingen ursäkt eller förklarning...

27/12 -20

Ok, tack för informationen. Jag snubbla över sidan när jag letade lite olika arter, de har en del udda arter. Men låter nog bli att beställa där, inte just ju iallafall.
Gustav

27/12 -20

Jag köpte en Phragmipedium av Equagenera som ställde ut på orkidéutställning i Helsingfors för ett par år sedan. Den ser bra ut. Har en första stängel nu. Står i Greenmix sedan i höstas. Jag noterar, att den inte har någon namnlapp. Minns inte om den hade det när jag köpte den. Namnlappar har ju en tendens att förkomma

27/12 -20

Ok. Det är det som är lite spännande med att tappa bort namnlappar, får se vad det är som blommar ?. Har npgra som jag fått som jag inte vet va det är, ska in i skåpet nu...

Ge ditt svar

6/12 -20

Dusk?

Någon som vet om Dusk fortfarande är aktiv,
www.dusk.se?
Har skickat några mail under hösten, men inte fått något svar.

Nyckelord: Dusk

6/12 -20

Jag beställde senast för en dryg månad sedan och fick orderbekräftelse dagen efter och han skickade efter ytterligare en dag.

7/12 -20

OK, tack Merwic. Då var det antagligen någon speciell orsak som gjorde att jag inte fick svar.

Ge ditt svar
Från Xara.

Tack Peter Göttfert för ett trevligt besök i nya fina växthuset! Alla mina nya plantor är nu på plats i förhoppningsvis rätt miljö och vaniljplantan är omvandlad till en ampel .

Nyckelord: Orchidéhuset

3/4 -20

Tack själv! Det är så trevligt när jag får besök av er alla.
Snart är vi klara med att kunna bjuda på fika också.

Ge din åsikt

Hejsan orkidevänner,

Har någon eventuellt tips var ni brukar komma över nopsisar till reapris? (Sthlms-området) Och i så fall vilken årstid?
Upptäckte att IKEA har rea på nopsis, endast 29 kr i dagarna. Lyllos den som hade ett IKEA-varuhus i närheten med svenska priser!

Har ingen direkt längtan till Sverige mitt i vintern. Idag slog dock längtan till ordentligt att åka till Kungens Kurva.
Alla tips mottages tacksamt

Nyckelord: rea, phalaenopsis, IKEA

30/12 -19

GeKås i Ullared tog 29:-/orkidé i höstas. Tror det var normalpriset faktiskt.

31/12 -19

Tack för tipset Natasha.

Ge ditt svar

Passa på! Det är varmgrader och det går att skicka nu. 50% endast söndag och måndag.
Skulle det frysa så står vi självklart för risken.

Nyckelord: Julrea, Orchidéhuset

Ge ditt svar