Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Nyckelord: gula blad

Hej! Jag fick en jättevacker brudorkidé av min kära mor i 25 års present och nu vet jag inte vad som händer. Bortsett gulnade blad så har stänglarna nu blivit bruna. Detta har min mor sagt är normalt och att jag inte ska klippa bort det förrän den är helt brun. Det som...

Läs hela artikeln

Inlägg med gula blad som nyckelord.

Zygopetalumen med gulnande blad som jag frågade om alldeles nyligen har nu börjat utveckla mörkt bruna fläckar som breder ut sig över det gula. Kan det vara något virus? Plantan visar inga tecken på att ha problem med vatten. Jag har isolerat den för säkerhets skull, för sällan har jag sett en planta bli dålig så snabbt...

Nyckelord: gula blad, Zygopetalum, bruna fläckar

13/2 -06

Kolla in bilderna i mitt galleri på Dendrobium som är sjuk. Låter precis likadant. Gulnar, tappar blad och bildar fläckar.
Jag tog upp min ur komposten och insåg att rötterna är svampiga. Jag håller nu på att torka up dem och vårdar dem ömt i mossa.
Jag har inte en aaaaning om detta är samma problem som du , men det lät så likt.

/J

Som du säger låter det likt, men lustigt nog är rötterna på min okej... och den blommar glatt. Hmm.

14/2 -06

jag skulle rekommendera att ha is i magen. En viss omsättning av blad sker ofta, speciellt kring den näringskrävande blomningen. Om flera bulber får samma symptom kan det dock vara problem.

Jessica! På tal om rötter så har du testat kanel? Jag har lyckats få vissa orkisar att komma tillbaka efter att ha haft noll friska rötter genom att peppra med kanel. Fick tipset för länge sen och tänkte att det inte skadar att prova, och det har faktiskt fungerat bra.

Kanel?
Ska man bara strössla det över vitmossa och sen parkera den stackars växten rätt i?

14/2 -06

Jag tror det hela handlar om att kanel anses vara bakterieavstötande. Pudra kanel över snittytor på rötterna och eventuellt rotstocken. Låt torka någon halvtimme och plantera sedan.

Hmm, det hade jag inte ens hört talas om... men nu måste jag ju experimentera lite grann...

Har en zygopetalum som tappat blad genom att gulna och få svarta fläckar. Detta har dock inte varit värre än att nya vuxit ut. Har en teori (vet ej om det är sann) om att så länge det är de nedre bladen som faller ifrån är det pga ålder. Har några bilder på de "fula" bladen men vet inte riktigt hur jag ska lägga in dom här. Gulheten har kommit ganska fort och bladen har fallit ifrån på ca dryga veckan.

Mvh: Jojjo

Hej Jojjo, ja det låter som samma symptom som min. Den köptes när det var utställning i Hbg och bladen började gulna efter en dryg vecka, sen blev de svarta och föll. Idag föll blommorna men bladen på de nya bulberna och skotten verkar sitta som berget och må bra. Den står i karantän och blir ompysslad för säkerhets skull... Har aldrig förlorat en orkidé och tänker inte börja med den här!

Ge ditt svar

Min nya Zygopetalum har börjat få gulnande blad, och jag läste någonstans att det är ett tecken på för mycket ljus. Den står i ett västerfönster där andra växter snarare visar tecken på för lite ljus så här års, och den får vatten enligt anvisningar, sprayning likaså. Vad kan vara problemet? Krukan står inte särskilt nära elementet, jag skulle snarare påstå att den står ganska svalt.

Nyckelord: Zygopetalum, gula blad

12/2 -06

Hur gulnar bladen? Börjar den i toppen eller mer över hela bladet? Har gulnandet en 'hård' kant eller är övergången mellan gult och grönt spridd över flera decimeter?

Hej Björn,

vissa blad på ge gamla bulberna blir gradvis gulflammiga. Övriga blad är änsålänge normala.

12/2 -06

Min zygo beter sig på samma sätt.

Tja, sålänge den inte visar andra tecken på att fara illa får den väl stå där den står.

12/2 -06

Jag tror att nycklelordet här är 'gamla'. Om bladen går från gröna till gula och det hela ser naturligt ut så är det nog naturligt. Speciellt om det börjar på gamla bulber. I värsta fall kan det tyda på problem med rötterna, men om inte bladfallet fortsätter på nyare bulber gör bara plantan som den ska.

Tja, sålänge den inte visar andra tecken på att fara illa får den väl stå där den står.

Ge ditt svar

Lycklig över de två nya orkidéer jag köpt tidigare idag,upptäckte jag när Vandan fick sin dagliga dusch att nedersta hälften av bladen har blivit märkbart gula. Den blommar nu, men med färre och ljusare blommor än tidigare.Den har fått samma skötsel hela tiden.
Har någon dålig erfarenhet av kombinationen jul, med allt vad det innebär, och Vandor. Eller är detta något helt naturligt för denna växt?
Jag VILL ha den kvar, den är min stolthet.
Gunsan

Nyckelord: gula blad

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Monica

Fråga:
Jag har en orkidee som bladen bara gulnar på.

Det är ej en brudorkidee utan det blir små blommor i klasar. Vattnar den bara i bland och den står ej i vatten i krukan.

Nyckelord: gula blad, Miltoniopsis, Miltonia

11/9 -05

Hej Monica,
Tack för din fråga.

Utifrån din beskrivning kan jag ej avgöra vilken sort du har. Vänligen skicka mig ett kort på plantan och/eller blommorna så kan jag rekommendera skötsel av den.

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Hej igen.

Sorten heter Miltonia. Blomknopparna torkar och vill inte slå ut heller.

/Monica

11/9 -05

Hej igen Monica,
Tack för ditt brev.

"Miltonia"-plantors skötsel kan du läsa om i min artikel om släktet Miltoniopsis:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?a...

Miltoniopsis är ett släkte vars plantor tidigare tillhörde släktet Miltonia, men som nu getts ett eget släkte. Många hybrider som kallas Miltonia är egentligen Miltoniopsis-plantor. Du kan själv se blommornas utseende för att avgöra om det snarare är en Miltonia- eller en Miltoniopsis du har. Oavsett är skötseln ganska lik de två släktena emellan.

Vad gäller problemen med gulnande blad och torkande knoppar är en trolig orsak att plantan behöver planteras om. Du kan läsa om allmän omplantering i följande artikel:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?a...

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar