Skriv början av artikeln om bruna fläckar

Nyckelord: bruna fläckar

Inlägg med bruna fläckar som nyckelord.

25/9 -17

Sjuk brudorkidé

Från MissJJ.

Vad kan min brudorkidé råkat ut för? Den har haft så här i ca 1 år. Bruna fläckar och de nya bladen som växer ut är små och deformerade.

Nyckelord: Brudorkidé, Sjukdom, Bruna fläckar

Titta efter ohyra. Stryk ett lätt fuktat hushållspapper under bladen och se om det fastnar små små prickar på pappret. Då är det spinnkvalster eller trips.

25/9 -17

Tack för svar! Det är inte trips. Det har jag haft på alla andra orkidéer och växter förra hösten och det här ser annorlunda ut. Blir det inte "spindelväv" av spinn? Verkar inte heller smitta då den stått med andra orkidéer utan att de påverkats...

25/9 -17

Tror den behöver omplanteras, den ser ut att ha det trångt i krukan. Lite större kruka o färsk mossa o bark kommer nog o göra susen

25/9 -17

En del orkide'er av olika släkten, som fått fula blad så man blir orolig för smitta av något slag, har i stället visat sig ha murkna rötter. Renputsning av rötterna och omplantering i ny fräsch bark har då gjort susen och dom nya bladen är helt perfekta.

28/9 -17

Tack för svar! Den stod inte i någon kruka utan jag hade tagit bort komposten och ställt den i en skål med lite vatten tillfälligt. Jag ska se om den börjar må bättre av ny kompost och jag hade i samband med det putsat rötterna... Man kan ju hoppas att det hjälper!

Ge ditt svar

Zygopetalumen med gulnande blad som jag frågade om alldeles nyligen har nu börjat utveckla mörkt bruna fläckar som breder ut sig över det gula. Kan det vara något virus? Plantan visar inga tecken på att ha problem med vatten. Jag har isolerat den för säkerhets skull, för sällan har jag sett en planta bli dålig så snabbt...

Nyckelord: gula blad, bruna fläckar, Zygopetalum

13/2 -06

Kolla in bilderna i mitt galleri på Dendrobium som är sjuk. Låter precis likadant. Gulnar, tappar blad och bildar fläckar.
Jag tog upp min ur komposten och insåg att rötterna är svampiga. Jag håller nu på att torka up dem och vårdar dem ömt i mossa.
Jag har inte en aaaaning om detta är samma problem som du , men det lät så likt.

/J

Som du säger låter det likt, men lustigt nog är rötterna på min okej... och den blommar glatt. Hmm.

14/2 -06

jag skulle rekommendera att ha is i magen. En viss omsättning av blad sker ofta, speciellt kring den näringskrävande blomningen. Om flera bulber får samma symptom kan det dock vara problem.

Jessica! På tal om rötter så har du testat kanel? Jag har lyckats få vissa orkisar att komma tillbaka efter att ha haft noll friska rötter genom att peppra med kanel. Fick tipset för länge sen och tänkte att det inte skadar att prova, och det har faktiskt fungerat bra.

Kanel?
Ska man bara strössla det över vitmossa och sen parkera den stackars växten rätt i?

14/2 -06

Jag tror det hela handlar om att kanel anses vara bakterieavstötande. Pudra kanel över snittytor på rötterna och eventuellt rotstocken. Låt torka någon halvtimme och plantera sedan.

Hmm, det hade jag inte ens hört talas om... men nu måste jag ju experimentera lite grann...

Har en zygopetalum som tappat blad genom att gulna och få svarta fläckar. Detta har dock inte varit värre än att nya vuxit ut. Har en teori (vet ej om det är sann) om att så länge det är de nedre bladen som faller ifrån är det pga ålder. Har några bilder på de "fula" bladen men vet inte riktigt hur jag ska lägga in dom här. Gulheten har kommit ganska fort och bladen har fallit ifrån på ca dryga veckan.

Mvh: Jojjo

Hej Jojjo, ja det låter som samma symptom som min. Den köptes när det var utställning i Hbg och bladen började gulna efter en dryg vecka, sen blev de svarta och föll. Idag föll blommorna men bladen på de nya bulberna och skotten verkar sitta som berget och må bra. Den står i karantän och blir ompysslad för säkerhets skull... Har aldrig förlorat en orkidé och tänker inte börja med den här!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.