Råd /

Ljus

En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...

Läs hela artikeln

arter utan mycket ljus (1) energiglasfönster (1) footcandles (2) ljus (89) ljusmätare (4) lumen (4) lux (5) sol (10)

Tilläggsbelysning

Skriv början av artikeln om Tilläggsbelysning.

Ett bekymmer, fram för allt på vintern, är att ljuset inte räcker till. Det finns dock bra lampor som kan komplettera solens svaga strålar.

belysning (97) dagsljuslampa (2) färgtemperatur (2) glödlampor (1) halogen (5) lampa (15) LED-belysning (3) lysrör (25) lysrörsarmatur (3) metallhalogen (7) Osram (5) tilläggsbelysning (6)

Skuggning

Skriv början av artikeln om Skuggning.

För mycket ljus kan bränna bladen. Här diskuteras hur vi kan minska ljuset för att få bra miljö.

persienn (1) skuggning (5) solskydd (4) stark sol (1) södersol (1) vidbränd (1)

Senaste pratet inom området

14/8 -16

Sensommarsol

Hörni ljusexperter! Visst är väl solljuset som starkast tidigt på våren, när jorden är som närmast solen? Och så blir det svagare.
Borde inte Cattleyor och andra solälskare nu i mitten av augusti kunna tåla solen utan att behöva skyddas mot den som i våras?

Nyckelord: Cattleya, Sol, Solskydd

14/8 -16

Att plantor behöver skydd på våren beror på det uppehåll av solljus som vi alla tvingas genomleva i den kalla nord, sedan tillvänjs de under vår-sommar men i mångt är det för de ljusälskande frågan om att inte får för höga temperaturer vid bladen, så rejäl luftcirkulation gör att de klarar mera sol (förutsatt att de ska ha direkt solljus alls). Tvärtemot vad folk tror så är solen inte närmast under sommaren utan i januari, samt längst ifrån vid midsaommar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/avstan...

Ge ditt svar

Har sett att IKEA säljer LED-belysning för odling.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
Vad tror ni som tilläggsbelysning på vintern?
Magkänslan säger att det är för svagt

Nyckelord: LED, belysning

15/7 -16

16 W LED motsvara ca en 90 W vanlig glödlampa. 90 W fördelat på ca 500 mm låter lite

15/7 -16

Är det ljus man är ute efter finns billiga led med E27 fattning på aliexpress, exv 28W fullspektrum med frakt för 3.50 US$ styck, tar några veckor att få hem men än är det sommar

15/7 -16

Den var smidig o så fanns det hyfsat snygga blomsterlådor som den passar till. Har nu hängande punktbelysningar som jag är lite trött på

Ge ditt svar

1/6 -16

Ny ljusramp!

Ny ljusramp!. Från Xara. Fri bild.

Inköpt på Nordiska Trädgårdar - (mässan i Älvsjö) från Venso Ecosolutions (de hade såå många belysningslösningar som jag ville ha, men jag hade precis shoppat loss på andra ställen... kreditkortet behövde återhämta sig lite ). Dessa är de första plantor som får testa denna lösning!

Nyckelord: belysning

1/6 -16

LED? Hur många W? Färgtemperatur?. Snygg design. Blir spännande att höra om odlingsframgångar

1/6 -16

Ja det blir det verkligen, haha.... (har tagit ihjäl fler orkisar den senaste månaden än någonsin, ajaj . En liten odlingsframgång skulle vara högst välkommen!).
Spec:
Namn: Eco Herb (kolla Venso Ecosolutions för mer utförlig info)
Modell: PMF-M10
Effekt: 18 W
Spänning: (bla bla bla, kolla hemsidan)
LED-belysning: Växtljus (vitt ljus) (jaja, men det är allt som står i manualen, dårå!!)
Ljusstyrka (max): PPF 275 mikromol
Våglängder: 450 nm, 630 nm

Nej, jag svarar inte på frågor om ovanstående : kolla hemsidan och fråga säljaren vid funderingar !

1/6 -16

Har sparat den här länken, för det var väl den här belysningen Markus G här på OP sålde för ett par år sedan.
http://shop.venso-ecosolutions.se/

1/6 -16

Rätt ställe! All min extrabelysning kommer därifrån .

1/6 -16

Det ser verkligen elegant ut Jag kan inte bortse från den estetiska kvaliteten; i alla fall inte när man skall dela utrymmet med orkidéerna. Det är inte lätt att mysa i lysrörs- eller metallhalogenljus.

1/6 -16

Den kommer med en massa olika belysningsvarianter plus dimmer: jag har maxvarianten igång på bilden. Går att öka mysfaktorn betydligt, om en vill...

2/6 -16

Köpte Spot 90 på Trädgårdsmässan. Tycker de är superbra, rekommenderas verkligen.

14/6 -16

Är det denna?

15/6 -16

Det är den jag kan ha överallt. Men jag har en annan ljusramp till fönsterbrädet.

15/6 -16

Den belysningen kommer du aldrig ångra att du köpte. Jag har 3 st Spot 90 köpte först till 1 fönster men sedan har det blivit i 2 fönster till. helt underbart ljus och bländfritt även om du sitter vid bordet framför. Har 1 i köksfönstret vid köksbordet bl.a

Prata om bilden

Som jag skrev tidigare så fick jag en sån av min dotter i julas. Men den rackarn blommade över alldeles för snabbt och istället för att gå till viloläge så satte den igång med att skapa två nya bulber som kommer så sakteliga.

Men jag är lite förvirrad för jag får olika bud om vattningen i det här läget, på en del ställen sägs att den ska vara fuktig hela tiden och på andra sägs att den ska torka ut mellan vattningarna. Det senare känns lite skumt med tanke på att en bulb i princip är lyxförpackat vatten. I övrigt så får den så mycket ljus som möjligt, det verkar alla vara överens om.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Ljus, Bevattning

27/4 -16

Jag vattnar min när jag känner att det är torrt en bit ner i krukan. Jag sticker ner ett finger och känner efter. Jag har 4 nya bulber.

27/4 -16

Mina stackare vattnas lika sällan som alla andra orkisar, haha, men de verkar inte överdrivet ledsna för det. De står dessutom i norrfönster allihopa, så det blir begränsat med ljus.

27/4 -16

Detta med vattning är inte så enkelt. 2 saker att tänka på, för mycket vatten kan skada rötter, för lite vatten skrumpna bulb och ingen blomning. Sedan om man låter komposten torkar ut för mycket kan den inte ta till sig vatten om man vattnar utan då får man doppa. Jag tycker inte komposten skall vara snustorr mellan vattning utan lätt "fuktig".

27/4 -16

Ge ditt svar

5/2 -16

5/2: LED-lampa

Ska pröva en ny lampa.
Någon annan som testat denna?
Info se bilderna!
Köpt via Elon. 209 kr

Nyckelord: LED, Belysning, Lumen

5/2 -16

K 6500
Mått: B 100 mm H 175 mm
Avger rätt mycket värme från överdelen.

5/2 -16

Bra värden men går det inte mycket ljus utåt sidorna?

5/2 -16

Det är så jag tänkt att det kanske räcker med en i ett vanligt fönster. Det blir nog värst för grannarna
Jag frågade efter lösa skärmar men de hade ingen som passade.
Tanken är att de ska hänga lågt och ge spridning åt sidorna.

5/2 -16

Jag tänkte att om ljus går ut 90 grader horisontellt kommer det inte orkidé till godo. Eller du kanske hänger den ned emellan

5/2 -16

Kanske inte emellan... Man kan tänka sig reflektorer på gavlarna...Typ spegelglas el dyl.

5/2 -16

Vintertid samlar jag ihop de flesta i backar ganska tätt så det är nog bara bra om ljuset sprids lite åt sidorna. Sommartid åker de flesta ut på balkongen och där behöver jag inget extraljus

5/2 -16

Backar? Måste åka på en orkis-vinter-management-turné snart, finns många lösningar att ta efter hör jag !

5/2 -16

Intressant att de anger Ra på vitt ljus. Jag förstår andemeningen men inte ofta man ser det som information i sammanhanget?

5/2 -16

Färgåtergivningstal (Ra) ser du på mycket utan att tänka på det tex lysrör börjar på 8 som i 865, där 8 är just Ra80 och köper du special lysrör foto etc, 965 är 9 Ra90 (65 i båda exempel 6500K färgtemp)

6/2 -16

Aha det hade jag ingen aning om,

6/2 -16

Intressant ja!

6/2 -16

Tänkte på att om man sätter reflektorer på gavlarna så får man ännu högre värme utveckling.... lampan har ju ingen kyl-fläns... och på vinter ska ju plantor ha svalare o inte varmare...

Återkom med mer info efter att ha testat lampan... själv har jag också sneglat lite på den typen av lampor. Men för min del gäller det mest att mjuka upp discofärger på de andra. Vore intressant att veta mera om hur denna där funkar i praktiken...

6/2 -16

Förhoppningsvis går värmen uppåt medan ljuset sprider sig sidledes. Jag kör den i öppen miljö, när jag väl fått upp den

6/2 -16

Reflekterande speglar var nog mest en tankekonstruktion. Enklare med dubbel uppsättning lampor.

6/2 -16

Du kommer förlora mer än 50% av ljusstyrkan utan reflektor/kupa. Det är aldrig en bra idé att ha en lampa för ett så riktat ändamål utan reflektor. Jag skulle rekommendera en kupa av en sådan här modell eller liknande.
En lampa utan reflektor är lite som att elda för kråkorna.

6/2 -16

Idén är just det att det inte ska vara riktat utan gå horisontellt över plantorna som är samlade på brickor/backar, uppåt strålar de inte Dessutom är de på 2000 lumen och med låg placering tror jag det kommer att bli riktigt bra. Med låg placering och den kupa du rekommenderar får jag ha tätt mellan lamporna. Jag har sett dem i butik och det funkar inte med mitt sätt att vinterodla.

Ge din åsikt

19/1 -16

Belysning

Hej,

Undrar om det är någon som har testat tunna LED-lister, med UHOP-teknik till sina orkidéer?

Eller någon som har något bra tips på belysning?
//Gustav

Nyckelord: Belysning

19/1 -16

I övre listen här på OP hittar du rubriken "Odling etc" Under "Ljus" finns massor att läsa om belysning.

20/1 -16

Jag har ingen praktiskt erfarenhet av UHOP sticks... och inte heller kan jag avgöra vad dina plantor har för ljusbehov. Men som tekniker kan jag ge dig tips vad du ska kolla med leverantören innan du bestämmer dig för en beställning.

Jag funderar på två saker... dels hur är värmeutveckling. Dessa sticks kräver en värmeledande media på baksidan/ovansidan. Förmodligen inga problem om de hänger fritt, men om man monterar dessa i ett skåp, så kan det bli problematiskt.
Det andra jag funderar på är beständighet mot fukt. De ska nämligen limmas i armaturen. Hur reagerar då limmet när man duschar plantor, har luftfuktare på eller har armaturen monterat i ett skåp där fuktigheten är hög? Vatten är ju strömledande!

20/1 -16

Tack, Dorra det där har gnagt hos mig oxå som inte vågat beställa några ännu eftersom jag inte riktigt kommer på vad jag ska fråga om rent konkret!
/Mvh, I

21/1 -16

Jag har uhop sticks från dusk sen två månader tillbaka och inga problem än.
Jag har satt två i varje reflektor för att få lite kompaktare armatur. Och har ett par fläktar för att hålla ner temperaturen.
Det är inga tecken på att dom skulle ta skada av fukten än,
Dom är ju varmare än omgivningen så dom torkar fort.

22/1 -16

Tackar så mycket för bra svar!

Ge ditt svar

Ja det är ju alltid skönt att vara ledig men när min T5 lampa gick sönder på nyårsdagen var jag allt annat än glad
Blev att akutbeställa men tog ändå en vecka innan jag hade den här på plats, blev trångt på övriga odlingsplatser

Är ljusare i verkligheten men min mobil verkar ogilla ledbelysning Kör på led med röd/blå/grön/uv ljus, tycker den är suverän!
180 watt

Nyckelord: Belysning

9/1 -16

Vad är det för en lampa? Var har du köpt och pris?

9/1 -16

http://www.gemma-led.se/odlingslampa-180... Jag har köpt flera lampor från det här stället och jag är så grymt nöjd med servicen från killen som har den, och att lamporna funkar också givetvis, det här är en med aktivt nedkylning dvs fläkt så kanske inget man har bredvid tvn
Har en i köket som har ett lite mer turkost ljus, mycket skönare att titta på än de rosa

9/1 -16

Oj... visst har de bra produkter... men även omänskliga priser. I synnerhet att lampor... även LED... åldras o behöver bytas ut med jämna antal år.

Själv utvecklar ja i nuläge min orkidee-bestånd som i slutskede kommer kräva armaturer på total 1000 W eller mer. Känns för mig mer motiverad att lägga de pengar på nya plantor.

Men visst... de har mycket bra produkter...

9/1 -16

Man får ju handla efter eget behov, tycke o smak, o tycker det är rätt smaklöst att ifrågasätta andra personers val. Endast personen som faktiskt betalar har rätt att uttala sig om priset tycker jag.

LED åldras långsammare än t.ex. lysrör som bör bytas varje år (de ä nere på typ 70 % lyskraft då och spectrat kan börja ändras) det som dödar LED är värme, kyler man så håller de längre. LED- ramper byggs väldigt olika i en del kan man byta individuella dioder andra kan man byta kluster o andra går det inte byta något på. Jämför man mängden lumen per w är LED klart överlägset, dessutom även om starkare LED blir varma med blir det inte lika varmt som lysrör o är därför lägre risk att växterna får brännskador, har man däremot belysningen delvis som värmekälla är inte LED rätt val (t.ex har en del med akvarier som bytt till LED fått högre elräkning för att har doppvärmaren dragit mer ström än belysningen de hade innan). Ur miljösynpunkt är LED självklart drar minst el och innehåller inga skadliga ämnen.

9/1 -16

Hoppsan, det var häftiga priser! Men bor man i mörkaste Norrland kanske det är nödvändigt att investera. Själv väljer jag orkisar, som klarar det lilla extraljus jag har att erbjuda här i Västerås, dvs några halogenspottar.
OBS, ingen kritik mot elcatania, utan enbart ett eget ställningstagande och att ha synpunkter på priser har vi väl alla i olika sammanhang! Är väl inget konstigt med det och inte alls smaklöst!!

9/1 -16

Nenne: gissar att du menar vanlig armatur med halogenspottar i där man bara byter själva lampan då den går sönder, i så fall finns det säkert LED med samma slags sockel som funkar till växter med, fast är det dimmer till så kan det vara svårare.

9/1 -16

Jag fick den av min sambo, nått ska man väl ha när man är gravid

Jag har runt 150 plantor så kan inte lägga så mycket på plantor just nu, har helt enkelt inte plats, och nu är det ändå för kallt för att köpa plantor men vi går inte konkurs för att vi köper en lampa för 3000

Och visst blir de gamla men 50 000h och 3 års garanti är ju helt okey för min del och för del med led, man slipper värmen!
Och jo, har inget naturligt ljus på den här odlingsplatsen så valde att axa upp watten ordentligt för att slippa oroa mig för det!

9/1 -16

Awa... det var inte min mening att ifrågasätte någon om något. Har detta uppfattas så, så ber jag hemskt mycket om ursäkt.

Dock bibehåller jag min åsikt, att trots kvaliteen så är priser i detta fall omänskliga... det vet jag väl då jag är till yrket AV-tekniker och i mitt jobb handlade det mycket just om ljussättning.

9/1 -16

Nenne Nej då, jag tar det absolut inte som kritik, jag hade gärna haft fler fönster så jag sluppit köpa så dyra lampor

9/1 -16

Dorra Ja fast jag vet inte, har du provat att äga en häst, allt är relativt

9/1 -16

Elcatania

Jag har inte menat kritisera dig... och vill inte heller behöva försvara min egen uppfattning... kort bara... på mitt jobb har jag kunnat köpa in en hel del och ännu mer fått prova... och här pratar vi ännu högre priser °ler°
Så tänker vi funktion, kvalitee och kostnad... alltså i det sistnämnda inte bara inköpspris utan även installationskostnad, drift etc... så finns det andra o i vissa fall bättre alternativ. Ska vi inte här på forumet hjälpa varandra med att hitta de bästa för var och en lösningar?

Nog om det... säger inte mer i sak då jag vill aboslut inte missuppfattas och göra någon ledsen...

9/1 -16

Dorra Det är lugnt, jag tar det absolut inte som kritik, jag förstår att du bara vill hjälpa till, men för en vanlig Svensson som inte kan det minsta om annat än hästar och behövde en lampa typ igår när den gick sönder, vi har ju typ 3h sol i dec, så valde jag att köpa en dyr lampa då jag gillar led och jämfört med de två, numera en T5a som jag har, så tycker jag led är mer lättskött och så slipper man oroa sig för överdrivet med värme

Om vi säger att jag inte köpt den här lampan, vad skulle du rekommendera?

9/1 -16

Skönt Elcatania.

Jag får tänka lite mer hur jag uttrycker mig ibland... jag är inte svenskfödd, så det kan vara lite klumpig nån gång... °ler°

9/1 -16

Elcatania

När det gäller att rekommendera lampor så får vi be Oled om hjälp. För så är det... han vet det mesta om orkideer och deras behov... jag är mycket mer oerfaren inom detta.

Jag kan sen med hjälp av din beskrivning hur det ser ut hos dig (gäller ytan, spridnings vinkeln, höjden...) hjälpa dig hitta lampan/armatur som skulle kunna passa hos dig.

9/1 -16

Dorra, du kan ljus och oled kan vatten! Ni två kan bli en riktigt bra kunskapsbank för alla oss orkisälskare här på OP.

9/1 -16

Det låter toppen tycker jag Dorra Det är svårt att få det skrivna språket att låta som man tänkt sig, jag har en ganska hård och ironisk ton i verkliga livet och måste alltid korrektur läsa vad jag skrivit så det inte låter hemskt Och att jag lägger ut runt 3000:-/mån på min häst, så därför reagerade jag inte så mycket över att lägga det på en lampa.
Men nästa gång, när det förhoppningsvis inte är panik, ska jag höra mig efter den optimala lösningen här

9/1 -16

°skrattar° ni är så gulliga så!

Elcatania... fundera hur mycket tror du själv du vill ha i ljusmängd... och vad är det för plats/yta så försöker jag uppskatta styrkan och föreslå något jag tror på.

Jag själv har också en dyr lampa... alltså den gick på 900 kr för 60W LED... men nu när jag ska utöka orkidé-beståndet så har jag sett lampor på 54W för bara 104 kr... det var faktiskt på en e-bay sida som Oled handlar på. Så jag tar åt mig andras tips också °ler°

Att gemföra med den leverantör du köpte lampan så går deras E-27 lampor på 18W för så mycket som över 900 kr. Det var därför jag reagerade. Jag har INTE tittat på den belysning du har på bilden utan tittade på deras hela sortiment. Dock vill jag säga att de har mycket bra belysning och utbud... bättre än det jag kommer att rekommendera... men för hemmabruk behöver man inte så hög kvalité.

Jag ska nu lyssna på 13-dags konsert från Berwaldshallen så jag loggar ut fr OP om en stund. Men fundera och hör av dig här eller privat när det är dags att komplettera, bygga ut eller bygga om hos dig...

9/1 -16

Censuren på Orkideprat har Björn skrivit som följer; Skriv din kommentar med värme och omtanke. Vill du kritisera en persons agerande eller inlägg? Kanske passar det bättre som ett privat meddelande till mig eller personen du vill kritisera. / Björn
Åsikter om prisvärdhet hos produkter är knappast något att hetsa upp sig över, alla ser vi olika på vad som är prisvärt, någon betalar gladeligen tusentals kronor för utrustning och andra väljer att spendera dem på växter eller resor där man ser dessa live, låt inte självcensur bli normen på OP

9/1 -16

dick, bra slutord tycker jag!

9/1 -16

Ja om man kan vänta i några månader och beställa från Kina så funkar det ju givetvis men då hade jag nog fått köpa ganska mycket nya plantor Jag hör av mig i framtiden Dorra kommer ju bli jätteintressant och höra med ngn som kan!
Och håller med dick jag räknade ju knappast med att alla skulle hålla med mig ang att köpa lampan och jag är ju här för att lära mig mer!

9/1 -16

Tack Dora att du utser mig som specialist, men den rollen vill jag inte ta på mig Var och en har sin uppfattning och så skall det vara, bara det fungera. Även jag har en personlig uppfattning I fönster anser jag att tillägsbelysning räcker, dock skadar nog inte LED utom möjligen plånboken . Jag anser att vanliga lågenergilampor eller fullspektra ljusrör räcker i fönster. Får plantor inget annat ljus än från lampa tror jag det krävs mer "ljuskvalitet"

9/1 -16

Visst är det så Oled. Jag menade ju det totala behovet enskilld planta har... man tar i uppskattning väderstreck, årstid, geografisk bredgrad, placering av plantan i rummet och sätter emot typ av belysning, installations kostnad, drift, livslängd och inte minst egen välbefinnande om armaturen finns i vardagsutrymet.

Ja... så långt älskar jag "krångla" till det o fördjupa mig i det teoretiska. Men vad som krävs för att en enskilld orkidee inte bara mår bra utan också blommar villigt... så kommer jag förlita mig på dina rekommendationer. Så det så... ingen idee att du oponerar dig här 'skrattar'

10/1 -16

Vill bara inflika angående ebay och liknande sidor så finns det risker.
Tex CE märkning.
Kan vara bra om någon kvalitets säkrar produkterna.
Köper du inom EU så görs denna (skall göras)
Inte så ovanligt med återkallade produkter som inte är godkända.

10/1 -16

Niklas... håller med, med bara delviss... förklarar:

När det gäller armaturer.... alltså själva anordningar där man stoppar in lampor, lysrör etc.... så tycker jag personlingen att man ska INTE snåla. Det gäller som du säger inte bara produktgaranti, utan i huvudsak den egna och familjens säkerhet.

När det gäller de utbytbara delar som lysrör, dioder o lampor, så är det ingen leverantör som ger garanti... och de kan inte heller krävas på en sådan vad jag vet. I butiken... IRL sas... kan försäljare vara snäll och eventuell byta... menmsol regel så lämnar man INGA garantier på utbytbara förbrukningsvaror.

Så här finns det all anledning och möjlighet till att spara några kronor.

10/1 -16

TILLÄGG till Niklas resonemang:

Man kan inte vagga in sig i trygghetskänsla bara för att viss produkt är ex EU-godkänd... för som exempel lampor o belysning i svenska och europiska hem behöver INTE vara jordade. De säljs ojordade... nästan samtliga...

Men när man odlar orkideer så ökar man fuktigheten på något sätt... även vid vanlig fönsterodling så använder man olika lösningar för detta... inte minst man duschar/sprayar plantor med vatten. Och vatten och ström går ju inte ihop.

Har man jordsfelbrytare, så är man säker även om utrustning är ojordat, men annars kan det vara farligt. För som sagt... ingen krav i EU o Sverige om jordade lampor!

10/1 -16

Jag har också lagt rätt mycket pengar på belysning i förhållande till hur många plantor jag har.. Men så har jag också mina orkidéer i ett norrfönster i Västerbotten... Jag ville ha ett extraljus som orkidéerna mådde bra av (de flesta av mina plantor behöver dock inte överdrivet mycket ljus) och som dessutom funkade inredningsmässigt. Ville helst inte har färgat ljus och så ville jag ha en ramp som funkade att sätta uppe i fönsterkarmen istället för direkt ovanför plantorna. Så det blev Spot 90. Rätt dyra, men ljuset är snyggt och de funkar även som ljusterapi för mig som lätt blir deppig på vintern... Och sist men inte minst, plantorna växer och trivs trots avsaknad av solljus!

10/1 -16

För mig var också estetiken viktig: Jag bor ett vackert gammalt hus som förtjänar ett vackert ljus. Jag gillar - precis som
Dirfa - Spot 90. Med gardiner på plats syns knappt armaturen och ljuset är faktiskt vackert. Utifrån ser fönstren fantastiska ut och ibland ser man förbipasserande som hajar till inför en vägg av intensivt gröna plantor. Till saken hör också att mina cattleyor står i en etagere, vilket gör att ljuset når alla plantor.

10/1 -16

Samma för mig som för de 2 föregånde talare... jag har och kommer ha bara fönsterodling och det ska vara vackert. Jag är dock lite bortskämd, för att den armatur som jag kommer ha om 2 mån, är designat av mig och byggs tillsammans av mig och min kille som är elektriker. Den blir vacker och funktionell... det är bara lampor som jag behöver köpa och jag tänker köpa olika varianter som jag kan byta vid behov.

För att förstärka den estetiska effekten och samtidigt kunna tränga in så mycket plantor som möjligt, virkar jag överdrag till de där genomsynliga platkrukor. Jag virkar i de färgkombinationer och mönster som varje enskilld rum i huset har.

Kul att veta att man är inte ensam om det kvinnliga o fånfängda att ha det estetiskt och vackert...

10/1 -16

Men vilken bra idé! Har du möjlighet att publicera en bild på en sån virkad kruka? (Ursäkta att jag går ifrån ämnet).
Jag är värdelös på allt vad sticka och virka heter, men om jag får lite motivation kanske jag kan lyckas lära mig till slut..

10/1 -16

Ha, ha, ha... vi har ju för länge sedan gått ifrån ämnet..?

Visst.. Jag lägger bild/bilder när jag virkat klart några... har precis börjat virka den första...

10/1 -16

Åter delvis tillbaka till ämnet Någonstans skriver dick om metabolism (orkar inte leta upp stället). Jag har hörd att om man "släcker ljuset" för en orkidé så avstannar metabolismen resten av det dygnet även om man "slår på ljuset igen". Jag har letat efter någon sorts verifiering av detta påstående men inte lyckats. Någon som vet mer?

10/1 -16

Oled... sådan kunskap har jag inte... men jag skulle gärna vilja att Dick utvecklar svaret. För i naturen kan ju tillfälliga moln passera förbi... och det finns tropiska områden där kortvariga regnskurar växlar med solstrålar.

Jag hoppas få höra mer just om detta...

10/1 -16

Det är svar under Vandavattning längre ned på sidan som handlar om risk för röta vid sen vattning på dygnet vintertid så den är blöt när kvällsmörkret och lägre temperatur infaller och har inget med detta att göra, orkar man inte leta upp så ska man heller inte tillskriva/referera originaltexten vilket hör till god källhänvisning

10/1 -16

Eeeh... svaret håller sig inte ens inom ämnen... för frågan gällde knappast Vanda-bevattning. Det tror jag Oled behärskar alldeles för väl °asg°

10/1 -16

Ditt svar dick är ett tydligt tecken på att du vara sig kan eller vill svara på min fråga, gå och lägg dig!

10/1 -16

Dorra och Oled jag har hört att global upphettning också sker

10/1 -16

Nu får du nog starta en ny tråd i ett annat forum!

10/1 -16

Inte alls, lämplig godnattsaga för de PK

10/1 -16

Det var ju hundan va du var busig i dag. Nu inom några minuter skall jag lägga upp ett foto och en fråga

10/1 -16

ROFL

Ge din åsikt

13/12 -15

Lysrör

Nu har jag suttit halva morgonen o letat belysning. Fastnat för lysrör för det verkar enklast o billigast o hyfsat bra.
Finns det några snygga lysrörsamaturer? Tips mottages.
Belysningsvinkeln? Behöver jag bry mig om den? Känns onödigt att sprida ljuset ut åt sidorna.
Hur många watt behövs om jag hänger dom hyfsat nära plantorna?
T5 kontra T8?
Många frågor rullar runt i huvudet nu.

Nyckelord: Lysrör

13/12 -15

Hur många Watt eller ljusflöde får de kunniga här på OP svara på.

När det gäller spridningsvinkeln så kan den alltid fixas med reflektor. Armaturer jag gillar o tycker är snygga är de på Dusk... dock kostar de lite mer.
Ur strömförbrukning kontra effekt är T5 bättre... men jag kan inte svara på vad orkideer gillar bäst °ler°

13/12 -15

Pratar vi tilläggsbelysning anser jag att T5 rör är utmärkta. Om du med tanke på djupe på fönsterbrädan får plats med 2 så tror jag det räcker länge. Enligt min fru finns det inga snygga armaturer att ha i fönster Absolut tunnast och diskreta tror jag är LED paneler men då kostar det.

13/12 -15

Lägger ut en gammal OP- tråd, som innehåller mycket läsvärt!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

13/12 -15

Jag har flera olika armaturer från industriarmaturer till den jag tycker bäst om från www.wexthuset.se. den kostar 1690 inkl rör och fraktfritt. Innehåller 4×54 W, 6500K. Med högblanka reflektorer. På 50 cm höjd täcker den en 60 cm bred bänk. Vill man komma billigare undan så kan man söka på Blocket. Men se till tt de har ordentliga reflektorer. Armaturen finns i olika storlekar

13/12 -15

Tack för tipsen. Ska ägna några timmar till åt funderande. Hinner väl bli vår igen ?. Summan verkar ändå va att det krävs betydligt mer "kraft" än jag trodde.

13/12 -15

Här är en sidan med fina växtbelysningar
Har man inga ambitioner att det hela skall vara stilistiskt så duger det bra med vanliga taktarmaturer från Jula eller biltema. Jag kör med två T5 2×58w armaturer för varje hylla i en sådan här Ikea hylla Det sticker ut lite på varje sida, men med detta ljus kan du odla de flesta orkidéer i rum utan fönster. Armaturerna jag köper är ju spol täta så vatten stänk från vattning gör inget. Rören jag använder är 865 rör

13/12 -15

Hur många timmar kör ni med tilläggsbelysningen, eller ja överhuvudtaget?

13/12 -15

Jag har tilläggsbelysning ca 12 timmar per dag.

13/12 -15

Vad för plantor ska du odla?

13/12 -15

Sneckenströms och Wexthusets armaturer tycks vara samma med undantag för att en del av Sneckenströms är svarta. Wexthusets är frakten redan inlagd i priset.
Jag har belysningen tänd 7 - 10 och 15 - 19 på vinterhalvåret och under sommaren släckt och armaturerna upphissade. I Källaren kör jag 12 tim under en del av året därefter tar jag ut dem i växthuset.
Lysrören i växthuset tjänar också som reservvärme om det blir någon extra kall natt som inte värmepumparna klarar av.

13/12 -15

Tänkte odla lite blandat. Ha det som extrabelysning till övervintrande citrus bla sen får jag se vad det blir under

13/12 -15

Jag kör 12 timmar i utrymmen utan fönster

Ge ditt svar