Alla Frågor

Förra året var någon från op I idkerberget och fotade näsrot? Kan ha varit något annat, men den som lever utan klorofyll. Tänkte om någon vet om de blommar ännu eller ungefär när man bör bege sig dit?

4 aug

Hej Henrik! Jag tror att du menar mig. Jag visade bild på skogsfru från Idkerberget. I år har det tyvärr inte kommit några blommor där.

4 aug

Ja justja! Det var det, okej men det är väl så det är men just den arten. Vi får hoppas på bättre lycka nästa år

16 aug

Hej igen! Jag kan meddela att nu finns det några blommande ex av skogsfru vid Högberget i närheten av Idkerberget. (Tyvärr blev mina bilder urkassa, så jag ska bespara er dem... )

16 aug

Tack

Ge ditt svar

Jag har haft det svårt att hitta pinjebark i lämplig kvalitet för orkidéer. Jag vill inte köpa färdiga mixer eftersom jag varierar storlek på bark och innehåll i mixen beroende på vilken typ av art eller hybrid det är. Vart köper ni bra bark? Jag har prövats Weibulls pinjebark i både liten påse och stor säck men det var katastrofalt kass bark.

3 jul

Sist köpte jag på Plantagen, något som de kallade dekorbark. Även köpt det av fd. Weibulls i Växjö. Jag använder en bra sekatör för att dela bitar som var för stora. Ingen av dom var ursprungscertifierade. Hua mej. Pris ca 200 kr för 50 liter. Ibland kokar jag barken några minuter för att ha ihjäl ev. kryp.

3 jul

Hasselfors garden pinjebark 50liter köpt hos plantagen har fungerat för mina behov av grov pinjebark.

3 jul

Jag köpte faktiskt Plantagens egna pinjebark, den var sådär. Ganska mycket som inte kan användas. Sist prövade jag en ekologisk pinjebark som Hornbach sålde, av fransk tall. Den är bäst hittills, med blandade bitar. En del bitar är dock rejält stora, blirmycket att klippa... Det hade varit kalas att hitta pinjebark i mindre fraktion, typ 8-12 mm. Har funderat på att beställa Orchiata, finns en handlare i Tyskland. Men priset avskräcker.

3 jul

Jag köper oftast pinjebark för reptiler i olika djuraffärer. Finns ett märke som heter terrabark och den finns i många olika storlekar. Fräsch, torr och prisvärd.

4 jul

Jag gör som Acelle. Grövre köper jag på Plantagen.

15 aug

Orchiata pinjebark. Från Merwic.
Orchiata Power (9-12 mm). Från Merwic.
Orchiata Power+ (12-18 mm). Från Merwic.

Lite återkoppling vad gäller pinjebark. Jag prövade faktiskt att beställa hem två säckar pinjebark av märket Orchiata, en bark som är ganska hyllad i orkidékretsar världen över. Barken är producerad i Nya Zeeland på ett speciellt sätt som gör den hållbar. Med frakt blev det dyrt, ca 630 kr för två 40 l säckar, men det blir inte så stor skillnad jämfört med t.ex., Plantagens 40 liter. I Plantagens bark är det mycket man får sortera bort, och eftersom det är så många stora bitar så blir det mycket luft i säcken. Barken verkar kanon, hård och inte mycket man behöver sortera bort. Och nu slipper man sitta och klippa bark med sekatör. Tar annars en hel del tid.... Jag köpte fraktionerna Power (9-12 mm) för Paphar och småplantor och Power+ (12-18 mm) för övriga. Se bilder.

15 aug

Jag går på djuraffär och köper bark för terrarium. Man får kolla lite då det finns lite olika fabrikat och sorter. Hittade en med perfekta bitar av "tree fern" som mina Phalaenopsis verkar trivas i. Dock så får man skölja den väldigt mycket innan då den doftar väldigt färskt och jag misstänker att det kan finnas naturliga oljor eller liknande kvar i barken.

15 aug

Vad är "tree fern" ?

15 aug

Förlåt, läste på fel text. Hade läst lite om tree fern (som uppenbarligen är bra för montering och utvinnes ur ormbunkar), men där det är rätt stor debatt kring om det är miljövänligt eller inte. (En diskussion jag inte vill ge mig in på). Ska kolla upp vid tillfälle vad som står på påsen.

15 aug

Det är visst Douglas Fir Bark. Mer info finns på Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Douglasgra...

Det är visst en gran som egentligen är mer som en tall. Ska vara ganska vanlig i orkidebarkblandningar.

Ge ditt svar

Hade ingen kalksten... så satte min Paphiopedilum Doll's Kobold (henryanum x charlesworthii) i lavasten då jag läst lite tidigare inlägg här på OP att vissa lyckats bra med det. Klippte ner ytterst lite sphagnum och mixade, mest för att hålla fukten aningen längre. Får se hur det går då jag haft den i ren sphagnum innan då jag inte vetat någonting om paphar eller hur de ska odlas, utan mest höftat och gissat mig fram. Undrar mest om någon har tips om vattning nu när den står i lavasten? Frekvens, gödning, osv. Jag vill ju gärna att den ska trivas. Även om den varit nära att gå bort flertalet gånger så har den nu utvecklat ett fint rotsystem när den stått i sphagnum innan och jag sett till att den inte torkat ut fullt så mycket som innan mellan varven.

Nyckelord: Paphiopedilum henryanum x charlesworthii, Paphiopedilum Doll's Kobold, lavasten

Ge ditt svar
Från Bellona.

Jag gissar på att det finns någon här som sitter inne på en förklaring om vad det är min orkidé håller på med nu? ☺ Bebisar med luftrötter har jag haft tidigare men det här var nåt nytt.

Nyckelord: Phalaenopsis, Stängel

Ge ditt svar

...att det här vädret vi har i Skåne, dvs ömsom regn ömsom sol, verkar vara perfekt för mina plantor som jag hängt ute i äppelträdet. Jag slipper vattna och de flesta av dem växer så det knakar! Enda nackdelen är ju att mitt terrarium ser så tomt ut!
Nåja, det kommer något gott ur detta vädret iaf

6 aug

Ja helt underbart för blommorna och alla svampar man kan plocka och äta..!! Tom fått knopp på en coelogyne som hänger ute under kastanjeträdet.. Var bor du?

6 aug

Ja kantareller har jag plockat en hel del i Skåne, till och med trattkantareller
Jag bor i centrala Malmö!

6 aug

Oj, redan trattisar. Det har jag inte funnit ännu men jag väntar tålmodigt..

Ge ditt svar

26 jul

Terrarium

Det var några år sedan jag var här sist.😊 Det börjar klia i fingrarna för att sätta upp ett terrarium med mindre orkidéer. Så till mina frågor. Vilka terrarium använder ni? Och vad har ni till bakgrund? Både när det gäller att bygga upp en regnskog som lite enklare variant. Tack😊

Nyckelord: Terrarium

27 jul

Jag har vald att inte skapa en typ regnskog utan helt enkelt sattsat på att ha så många som möjligt i skåpet. Då jag är borta en del har jag ett regnsystem. Som skåp kan man ha ett gammal akvarie eller annat som är tät. Kolla i övrigt på dusk.se

29 jul

Jag har ett gammalt 375-liters akvarium med fläktar och automatbevattning. Just nu med epiweb-bakgrund, men jag har experimenterat med mycket under åren. Just nu är det absolut 'regnskogskänsla' (fast vad vet jag, har aldrig varit i en regnskog...). Men det beror endast på att en massa ormbunksväxter kämpar om världsherravälde därinne; inte för att orkisarna frodas speciellt. Även om de ser hyfsat glada ut och blommar ibland, iaf .

29 jul

Jag har byggt ett eget helautomatiserat vivarium i vilket mossa och ormbunkar frodats, ja är orkidéer haha. Men de bor i mitt äppleträd nu under sommaren! Kolla in min sida, du kan nog leta dig fram till min byggtråd! Jag ska bygga nytt nu efter sommaren, det ska vara större och även innehålla en vattendelare till fisk!

6 aug

Tack för svaren! Ska fortsätta att kolla in dusk. Funderar på ett större Exo terra och silicona om botten för att ha fisk som trivs i lågvatten. Samt en liten regnskog.

Ge ditt svar

Ute efter en liten/miniatyr i släktet Cattleya eller närbesläktat (Sophronitis, Laelia, eller någon primärhybrid kanske) som inte är alltför svårt att få tag på. Någon sort som är lättskött och inte så knepig, som funkar bra för fönsterbrädan utan vansinniga mängder ljus. Gärna även något färgglatt som doftar gott. Plus gärna något flerbladigt och inte bara ett blad per bulb. (Ja, många önskemål här, jag vet. Dock inga krav). Några tips eller förslag? Jag tänkte kanske ge mig på ett försök, och vore kul att få höra några favoriter (lägg gärna även upp bilder om ni har) hos medlemmar här på OP

Nyckelord: Cattleya, Laelia, Sophronitis

1 aug

De du nämnar är ljuskrävande och har 1 till 2 blad per bulb

2 aug

Jo, men två är ju dubbelt så många som en. Och sedan så finns det väl kanske någon sort som kanske klarar sig utan en extra lampa? Vill mest höra om folks erfarenheter och tips. Vad klassas som lättskötta av dessa? Och som inte blir jätteplantor?

2 aug

Cattleya (Laelia) pumila. Från Lassse.
Cattleya forbesii. Från Lassse.
Cattleya intermedia. Från Lassse.

Svårt fall. Cattleya intermedia kanske. Ingen miniatyr direkt men ofta relativt kompakt i växten. Tvåbladig. Finns i många färg-och formvarianter och doftar gott. Tålig men gillar ljus. Cattleya forbesii är en annan, liknande art men mindre färgglad. En tredje möjlighet är lilla Cattleya (Laelia) pumila, som dock är enbladig.

2 aug

Tack för alla förslag. Ska söka vidare lite på egen hand också och se vad som dyker upp...

3 aug

Hittade en "Lc. Little Lemon Drop x Ctna. Why Not" som ska vara en miniatyr. Ser lite småcharmig ut. Det verkar som att man får ge sig på lite mer komplexa hybrider om man vill ha ner storleken. Jag har alltid föredragit arter eller primärhybrider, men kanske ska testa denna. Får se efter semestern om de har den kvar.

3 aug

Slc. Jillicoc ser ut som ett alternativ den med... (Slc. Jillian Lee x S. coccinea). Men den varkar vara svalväxande...

3 aug

Doften brukar också generellt bli svagare i hybrider, men det finns många som ändå doftar mycket gott.

3 aug

Cattleya George Hardy primärhybrid mellan aclandiae och coccinea. Värkar trivas bra på fönsterbredan. Jag köppte på prov tre pyttesmå plantor 2015. Nu har dom blivit riktigt stora och yviga, men inte så höga, bladen är ca 5-7 cm långa

4 aug

4 aug

Tack dick! Mycket intressant läsning

Ge ditt svar

Lite nyfiken hur ni gör med nyinflyttade orkideeer. Karantän självklart, men jag tänkte... planterar ni om dem direkt efter hemkomsten?

Personligen skulle jag vilja vänta med omplantering några få veckor, så att plantan kan utan ytterligare stress acklimatisera sig hemma hos mig. Men det har jag bara kunnat göra med orkideer köpta fr Peter... även om jag inte har köpt så många därifrån, men dock...

De andra som jag tog hem fr Tyskland, Belgien, Polen mm, var jag tvungen omplantera direkt. Deras rötter satt mer eller mindre i hård packat sphagnum. Så hård att man kunde knappt få bort denna med pincett. Tråkigt, för hur försiktigt man än gör, så blir det några brutna och skadade rötter.

Denna behandling efter hemkomsten försenar plantornas tillväxt i mina ögon med ibland flera månader. Men att låta plantor stå i denna förstenade sphagnum är med tanke på min annars tunga vattningsrutin, ingen bra lösning.

Hur gör ni?

30 jul

Om möjligt avvaktar jag med omplantering till jag ser " livstecken"

Ge ditt svar

28 jul

Synthic

Jag undrar om någon här har testat och har egna erfarenheter av Synthic? (Syntetisk sphagnum). Jag har tittat på en del recensioner på YouTube och hört både lite ris och ros om det. Men jag värderar nog mer åsikterna hos odlare på det här forumet. Vore kul att få veta lite mer. Jag är mest rädd för att testa det och råka ha ihjäl någon orkidé. Nu när jag är nere i 45 st orkidéer så vill jag verkligen ha kvar de sorter som jag har, och slippa behöva jaga reda på ersättningsplantor.

Nyckelord: Synthic

Ge ditt svar
Från miia.
Från miia.

Det är mest knoppar på tomat och gurka hos mig, men idag när jag skulle rensa i vinskåpet (mitt kallskåp), hittade jag flera små knoppar i Pleurothallis macroplepharis, som jag haft 3 år, men den har aldrig blommat. Knopparna är pyttesmå. Så bilden blev inte så bra med telefonen, men om den orkar till blom, så får jag fota med riktig camera

27 jul

Kul när man har väntat så länge

Ge ditt svar

Sköter man dendrobium dickasonii seidenfadenii lika som Andra dendrobium.
Sku behöva lite info

Nyckelord: Dendrobium

25 jul

Kräver lite mindre ljus än många andra Dendrobium.
Gillar lite kyligare på vintern. Vill gärna ha temperaturväxlingar natt/dag I övrigt lättskött. Kan tillägga att min dog. Lycka till

25 jul

Nå ja,vi får se.Tack för infon har inte fått kål på en ändå orchide,men nångång ska den olyckan också komma

25 jul

Ju fler man har och ju längre man har hållit på ju större är chansen att man har ihjäl en planta

Ge ditt svar
Från christerb.

Har de här i blom just nu. Hade inte förväntat mig någon blomma i år på C. mossiae, då jag misskött den och förra årets bulb blev mindre. Blomman bara 16 cm, så ett par cm mindre än förra året. Doften kompenserar för det dock. Blommorna på C. expansum 9 cm, med svag doft.

20 jul

Läckert

20 jul

Wow

20 jul

Härliga

Ge ditt svar

16 jul

Vanda problem

Från wtb.
Från wtb.
Från wtb.
Från wtb.

Hej.
Jag köpte en vanda på rean för ett tag sedan, tänkte att jag skulle börja så då jag aldrig haft en vanda.

Dock så var inte rötterna bra och bladen blev mer och mer skrynkliga, och efter att läst på lite så klippte jag av de dåliga och sen några veckor tillbaka har jag haft den hängt upp och ner för att få den att producera nya rötter, men den vissnar ner mer och mer och för några dagar sedan blev den gul på stammen och bladen börjar ramla av.

Jag sprayar den med svag gödning, socker och vatten som jag läste att man skulle göra. Nu funderar jag på om det är svamp?

Tror ni att det är någon idé att fortsätta eller ska jag ge upp?

Nyckelord: Ledsna blad, Gulnar, Vanda

16 jul

Vanda trivs och är hyfsat lättskötta om de får mycket ljus och rötter duschas flitigt eller doppas i en typ hink. De gillar gödning. Upp och ned, socker mm hjälper inte.

16 jul

Behåll den, har troligen chockats i samband med att dess miljö blivit en helt annan än där den drevs upp. Rötterna du har ser OK ut fast lite brutna här och där men låt tiden utvisa om den själv kommer igång, rättvänd och duscha ofta men låt den absolut torka upp mellan vattningar. Värme gillar de också något som många glömmer av och att luften inte helt står stilla, men sätt den inte i kalldrag. Sedan är det nog så att den undre delen av plantan blir som en bar pinne men det gör inget i sig för jag har några där det inte gått att undvika då jag köpt dem sent på året innan vår vita sommar inträder, men dessa hämtade sig och samtliga har blommat om här i Sverige, har mina i direkt solljus i söderläge och endast våren som man kan se att bladen blir lite rödblå men det försvinner efter några veckor och de blir sunt gröna. Lycka till!

16 jul

Tack för svar. Vänder jag den rätt och gör som jag gjorde innan den började ledsna och hoppas på det bästa

Ge ditt svar

13 jul

Skäms för mina landsmän....

Finns det möjlighet att få tag på namn på dessa pesoner? Jag skulle kunna varna mina polska vänner på polsk orchidee-forum..

13 jul

Det borde gå att få ut uppgifter från tingsrätten.

13 jul

Hur gör man?

13 jul

De är även misstänkta för förberedelse till jaktbrott, det kan innefatta äggplundring och vid Stekenjokk har man tidigare tagit internationella brottslingar för just äggplundring
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vaster...

13 jul

Jaktbrott, minsann. Mitt uppdrag som Floraväktare fick plötsligt en ny dimension. Ska inte glömma automatvapen, skyddsväst och distraktionsgranater tillsammans med termosen och Floran under nästa inventering .

13 jul

Jaktbrottet avser annat än orkisar

13 jul

Jakt som jakt !

14 jul

Xara the terminator xD

15 jul

Asch, jag måste ju vara beredd om jag måste göra en inbrytning i en hotad lokal. Vi Floraväktare har koll på hotade lokaler. Se Artportalen!

Ge ditt svar

Köp valfria orkidéer så är frakten gratis tom 16/7. Självklart kan ni beställa med tillbehör också till orkidéerna. Så passa på!
Sommarhälsningar www.orchidehuset.se

Nyckelord: Gratis frakt! Orchidéhuset!

11 jul

?

12 jul

Dåligt med försäljning?

12 jul

Hade gärna sett lite fler klassiska (arter) Phalaenopsis samt kanske en del primärhybrider i sortimentet. Plus kanske ett par varianter av Neofinetia då de är så lättskötta, (men inte bara onamnade vita, utan exempelvis Houmeiden, Hisui, Shutennou, och kanske någon Bean Leaf). Så som det ser ut just nu så är jag personligen inte så jätteintresserad av vad som finns i sortimentet tyvärr. Men det är bara min smak och åsikt.

13 jul

Orchid Dude...Precis det var din åsikt... Phalaenopsis kan du ju köpa var som helst. Intressant med ovanliga arter att testa tycker jag.

13 jul

Brittmarie, om man vill ha blandrashybrider så finns de "var som helst", men det är inte det jag finner intressant. Annars så är det import från Tyskland eller Frankrike som gäller. Phalaenopsis är relativt lättskötta, tåliga, och funkar ganska bra i lägenhetsodling utan varken växthus eller växtskåp/terrarium. Mitt mål är att få dem att växa och frodas. Inte att beställa hem "ovanliga arter att testa" och låta dem dö ut på en säsong eller två. Det gäller att kunna sin odlingsmiljö och lära sig vad som fungerar under sina förhållanden. Och det här är också min åsikt. Förlåt Peter att jag ockuperat tråden, det var aldrig min avsikt. Jag ville bara förklara och ge feedback på varför jag inte just nu väljer att beställa på ett bra erbjudande, och komma med min anledning till varför. Som säljare så kan jag tycka att det är bra att få veta sådant.

13 jul

Jag har slutat att köpa orkidéer i Sverige,finns inte det sortiment som jag söker,söker mest Phalaenopsis ,lite ovanliga sorter,har för tillfället 75 st och handlar mycket i Tyskland och Holland via internet,synd att det inte finns någon som importerar till Sverige,dom jag köpt på typ ICA för några år sedan har dom flesta hamnat i soporna

14 jul

Förutom att de sortiment som finns på sidan redan finns på schwerter och lucke osv till lägre pris, så är som andra nämnt sortimentet rätt ointressant tycker jag, mycket sådant som är lätt att få tag på ändå. Jag tror att importer från andra kontinenter skulle gynna svenska orkidé marknaden bättre. Det behövs sådant som är svårt att få tag på och lite mer ovanlighetern, då tror jag det även skulle locka köpare utanför Sverige. Vilket ju är en vinning i sig.

14 jul

Från Xara.

Typ 'hela världen' tycker synd om oss européer som har så svårt att komma över Neosar (Vanda falcata, japanska vindorkidéer eller vad vi nu vill kalla dessa helt fantastiska och superspännande orkisar med otroliga växtdetaljer, kulturhistoriska äventyr och helt galna entusiaster bland fansen)!! Att det inte finns någon med ett kommersiellt intresse, är sååå konstigt, med tanke på vad delningar & sambeställningar trots allt kostar?!

15 jul

Själv har jag fullt överallt, så jag tittar just nu inte på sortiment över huvud taget!
/Mvh, I

Ge ditt svar