Alla Frågor

Nu är det 50% på resterande orkidéer.
Passa på det finns fortfarande några trevliga arter kvar innan vintern. WWW.orchidehuset.se

Peter

Nyckelord: 50% rea! Orchidéhuset.se

idag 11:06

Påfyllt med några arter till!

Ge ditt svar

Jag har en phalaenopsis som precis blivit inflyttad från min inglasade altan. Nu har den blivit placerad i ett nord-västfönster och jag tänkte ge den extraljus i form av ett lysrör. De andra blommorna i fönstret är ganska låga och jag skulle därför vilja hänga lysröret lågt. Men min phal har en blomstängel och jag ser helst att blommorna blir sådär jämnt riktade som de blir när ljuset kommer ovanifrån, istället för att de verkar vilja krypa ut genom fönstret. Är det bladen som avgör åt vilket håll blommorna riktas eller är det blommorna själva? Ska hela stängeln få ljus måste jag sätta lampan betydligt högre.

Nyckelord: tilläggsbelysning, phalaenopsis, ljus

17 okt

17 okt

Ljusets riktning styr på vilket håll stänger "söker sig"

i går 15:40

Ja, men är det ljusets riktning på bladen eller ljusets riktning på stängeln?

i går 15:42

Jaha, vad som styr vad vet jag inte säkert

i går 18:23

Jag har Phalhybrider i norrfönster och de kommer med stänglar utan extrabelysning.

Ge ditt svar
Orkidé. Från Noobie.

Hej! Jag har aldrig hållt på med växter men har varit sugen att börja. Har ni några tips på lätta saker att börja med är det bara att ösa på med förslag. Men min fråga är nu att jag fick ärva en orkide som tappad alla sina blommor och ser lite torr och ledsen ut (se bild). Har ingen aning hur jag ska ta hand om den. Vad har ni för förslag? (Dag 1 med orkidén).

Nyckelord: Hjälp, Höst, Orkidé

16 okt

16 okt

I dag är jag negativ men tycker inte artikel håller måttet, stavfel (ska jag säga ) naken test tycker jag är oseriöst och så detta med klorofyll. Det finns massor bra artiklar, sök på Phalaenopsis skötsel eller care.
Samma artikel finns på SYS hemsida har påpekat för styrelsen

16 okt

Hej Noobie! Jag tycker så här: om stänglarna är lite gröna/levande, så låt dem vara (bakom en gardin om du tycker att de är anskrämliga, men de KAN komma igen!). Är de gulnande/torra, så klipp bort, blir bara trist annars. Nu ser jag inte riktigt hur din är planterad, men själv brukar jag passa på när köpe-/present-orkisar blommat över och planterat om dem. Det är förstås en vetenskap i sig, men om du är helt ny går det bra med vilken bark-kompost ("orkidéjord") som helst. Men det är som när jag höll på med andra krukväxter i största allmänhet: ALLA behöver omplanteras typ så snart det gàr (vänta dock tills de blommat klart). Lycka til!!

Ge ditt svar
Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,
Jag har en gammal orkidé som jag tog hand om när min mamma gick bort, och är därför väldigt mån om att den ska klara sig.

Efter att jag flyttade har den fått bo i ljusare fönster, varpå jag vattnat mer och troligtvis för mycket på torra rötter. Det har gjort att jag behövs klippa av många längst ned.

Som ni ser på bilderna kommer det flera friska rötter, men jag börjar bli lite nervös nu när ett blad har gulnat och lossnat och jag ser att nästa blad börjat gulna också. Är rädd att alla blad ska trilla av och att den ska dö.

Jag har hört att man kan testa att låta orkidén enbart stå i lite vatten,*kan det vara bra eller dumt att chansa när jag är så rädd om den*?

Är även rädd för att låta den torra stammen stå i vatten. Vad tror ni om det?
Kan jag ta bort en bit på stammen längst ned eller ska jag låta bli?

De två nya bladen känns pigga och fina, men det som börjat gulna är mjukt och hängigt. Kan det vara för att de hör ihop med olika rötter och att de nyare är piggare?

3 okt

Jag har räddat ett antal genom att ha rötter direkt i vatten

6 okt

Tack! Någon som har fler idéer?

6 okt

Man kan ha den planterad i ren vitmossa kanske. Har räddat så några plantor.

7 okt

Vitmossa håller jag med om!

7 okt

Okej, tack! Vad tror ni om vattningen? Jag är rädd att den hinner tappa sina blad innan nya blad kommer fram. Är det bäst att låta de friska rötterna längst upp få stå i lite lite vatten så det får fart på de nya bladen, samtidigt som den för övrigt är planterad i vitmossa?

7 okt

Orchideer är inte som vanliga krukväxter... de dricker snabbt och bör torka snabbt. Jag skulle kunna tänka mig att ha vatten i botten av de glasvas du har på bilden, MEN jag skulle se till att rötterna är OVANFÖR vatten utan att nudda vattenyta.

Är du osäker och verkligen vill vattna mycket, så spraya rötterna... det kan du göra dagligen... men se till att de torkar snabbt.

7 okt

Just vad det gäller Phala går det bra att rötter är konstant i vatten, ett bra sätt att få fart på plantan. Min erfarenhet gäller bara hybrid

8 okt

Färsk (är bäst) vitmossa och innehåller naturligt rotningshormon så den skulle jag med rekommendera

8 okt

Härligt nu har jossat 2 metoder som fungerar att välja på. Skulle vara bra om någon kan testa vilken som i verkligheten fungera bäst

8 okt

Ajajaj Oled... vilken diskriminering.. Har du missat min blygsamma metod?

8 okt

Från miia.

Jag brukar stoppa dom I blandning med gelekulor och stenar. Vatten bara till halva krukan så växten inte ha kontakt med vatten. Nya rötter söka sig ner. I bilden Cattleya velutina 3 veckor efter omplanteringen

8 okt

Ok nu är vi uppe i 4 metoder, sorry dorra

8 okt

jag slår ett slag för semi hydro. Ta en plastbytta borra två hål 3cm upp och fyll med Ikeas leca kulor. Phalaenopsis gillar semi hydro. Växer så det knakar

8 okt

Bara man bytar lecakulorna lite då och då

8 okt

Jag har aldrig behövt byta några leca kulor.

9 okt

Blir ansamling av saltet på Lecakulor. För eller senare blir det för mycket

9 okt

Färsk vitmossa är nog den bästa metoden dock Den är även gratis, finns i skogen. Så en trevlig tur ut i skogen för lite frisk luft o vitmosseplockning

9 okt

Jag gör som obovata:
Mycket lätt fuktad vitmossa i en öppen plastpåse som jag hänger ljust.

Har precis varit ute och hämtat vinterns förråd av Sphagnum. Jag har ett bra ställe med långtrådig mossa och nästan helt utan 'bös', bara att fylla kassarna

11 okt

Tusen tack för alla tips hörrni! Jag ska testa mig fram och se vad den svarar bäst på!

13 okt

Jag planterade om min när bladen började slokna.. i orkidékompost enligt följande steg;

- ta ur plantan ur krukan och peta bort all kompost
- klipp bort döda rötter
- vattenbad ca 20 min för rötterna med lite orkidenäring
- ner i ny kruka med ny kompost
- skölj igenom krukan ordentligt så komposten sätter sig

Nu ser jag en ny stängel på g upp samt så har den gamla stängeln börjat växa, knallgrön å fin på det som vuxit nytt på gamla stängeln.. å inga slokande blad

14 okt

Dom där stenarna du miia har tillsammans med gelekulor - är det marmorkross? Är det okej att plantera i marmorkross eller löser det ut kalk från marmorn så att det blir problem? Marmorkross är ju jättevackert, så jag vill gärna veta.

Ge ditt svar

Hej,
Jag har två Cattleya som har tunt vitt nät i barken och rötterna. Ser inga smådjur. Skulle det kunna vara spinnkvalster? Är det någon som har erfarenheter av detta? Har läst här på OrkidéPrat men hitta inget som stämde riktigt! Tack för tips

Nyckelord: Cattleya, Spinnkvalster, Vitt nät

9 okt

Sök på webben efter "orchid snow mold" och se om det liknar vad du hittar. Finns en typ av mögelsvamp som växer i nätliknande mönster.

10 okt

Tycker du ska plantera om, skölj rötter mm ordentligt

10 okt

Gjorde det för kanske 2v sedan, då va det fullt med spindelnätlikande nät och komposten luktade illa. Nu är det tillbaka men väldigt lite än så länge. Irriterande! Ser kanske ut lite som snow mold. Hm..

10 okt

Kanske fundera på att köpa en annan kompost?

10 okt

Köpt pinjebark nyss och fått bara elände: barkbitar som är blöta, luktar röta och går att bryta itu mellan tummen och pekfingret. Klart olämpliga använda till cattleyor inalla fall.
Måste man importera för att få hygglig bark?! Hur gör ni?

10 okt

Det är en svamp som är ganska jobbig att bli av med. Det är nog bara att slänga den gamla barken och få tag på ny.
Det kommer från att det har blivit så stor efterfrågan på pinjebark att de "skördar" lite för snabbt.
Jag själv har varit tvungen att sluta och importera från de gamla importörerna då de "fuskar" med att själva köpa in det billigaste skräpet. Jag har vid ett flertal tillfällen kommit till stora odlingar i Holland där det har varit flera tusen Phalaenopsis med detta problem i krukorna. Det hela har slutat med att de har fått slängt hela partier.
Så nu silar jag allt och handpackar igen för att försöka undvika denna svamp i alla våra blandningar.

11 okt

Jag har hettat upp pinjebarken i ugnen för att överhuvudtaget vilja ta i den. Sedan har jag försökt bryta mellan tummen och pekfingret och slängt alla barkbitar som inte höll testet. En stor del slängdes alltså.
Fundear nu på att köpa obehandlad täckbark av pinje i stor säck men efter att ha tittat in i påsen först. (Får nog skära hål på påsen och kolla innehållet.) Bauhaus verkar ha. Kanske ställer storköparna mera kvalitetskrav än vi småhandlare.

11 okt

Tyvärr så vill jag nog säga tvärtom. De större tänker bara på vinster och vi mindre på att kunder ska vara nöjda.
Jag har bark som du kan köpa. Skicka ett mail till mig så kan jag göra ett bra pris. peter@orchidehuset.se

12 okt

Tack för svar alla!

Jag kommer att byta kompost på dessa som ser ut att behöva det och spola rent plantorna så gott jag kan.
Hör av mig snart peter och beställer bark.

12 okt

Ok! Skriv ett vanligt mail så kan jag packa ihop lite olika storlekar av bark till dig.

Ge ditt svar

7 okt

Rotlöss?

Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,
Jag har märkt av att en orkidé har fått lite förändringar på rötterna, kan det vara rotlöss/ullöss? Se en rot med vit prick på och en annan med mer beige större förändring.

Nyckelord: Rotlöss, Ullöss

7 okt

Ser inte ut som ullöss, rotlöss har jag ingen erfarenhet av ullöss rör på sig så du kan skaka av den vita och se om it's alive

9 okt

Ganska lätt o se om det är (rot) ull-löss, kläm ihjäl den med ett vitt papper blir det rött är det ull-löss
Den du visar på bilden ser ej ut som ngn ull-lus.
Kan vara rester av endera ett korn av perlit eller frigolit, det brukar det finnas i kompostblandningar ibland.

Ge ditt svar
Från miia.

Blommar med 8 blommor

5 okt

Härlig

5 okt

Wow

5 okt

Oj så fint. Jag har inte tagit in mina från terrassen än. Det e väl dags nu för det blir kallare.

6 okt

Så fin. Jag får aldrig min att blomma så får njuta av din blomning

6 okt

Dom värkar gilla det svala nätterna. Jag tog in min I förra helgen.

Ge ditt svar

På Madagaskar har man hittat en orkide' som uppges dofta champagne. Cynorkis christae
https://boingboing.net/2017/10/02/newly-...

Nyckelord: Cynorkis cristae

3 okt

Förtjusande nyhet

4 okt

Berusande!

Ge ditt svar
Disabänken. Från Lassse.
Bulbophyllumväggen. Från Lassse.
Paphiopedilum och fluga. Från Lassse.
Coelogyne rumphii. Från Lassse.
Paphiopedilum dianthum. Från Lassse.
Dendrobium delicatum och Sambo delicatum. Från Lassse.

Några bilder från i fredags.

Nyckelord: Göteborgs botaniska trädgård

2 okt

Underbart och inspirerande

2 okt

Var i Göteborg, men varken för växt-, bokmässe-eller demonstrationsupplevelser... bara för DYRT hotellrum med tillhörande jobbmöte . Önskar att utrymme för övrogt funnits .

2 okt

Ser ju fint ut, ditt måste man åka!

2 okt

Härlig. Villa fina bilder du har tagit.

2 okt

Ja botaniska är bra!
Mvh
Mikael

3 okt

Tack! Det var inte så mycket i blom när jag var där men alltid trevligt att kolla snygga plantor, bulber och rötter också
Xara: Jag var där för alltihop... nåja i alla fall för växt- och bokmässeupplevelser. Men det blev lite demonstrationsupplevelser också - storbråk utanför Liseberg när vi var därinne och under nån timme eller två var hela huvudentrén stängd.

Ge ditt svar

Man blir ju lite påverkas av att läsa OP. Så nu har jag via Peter G köpt en Vanda från Karge. Den ska vara rosaprickig. Och så kom det en jätte med stor knoppstängel!
Nu gäller det bara att klura ut lämplig belysning till den. Ska kanske testa tipset om LED-strålkastare från Clas Ohlson.

Nyckelord: Vanda

30 sep

Är det den på 14,8 W ?

30 sep

På nätet ser ut att finnas bara 15 w. (20 w är med rörelsedetektor). Just nu 20% rabatt för stamkunder. Kan 15 wattaren funka tror du oled?

30 sep

Hur ser det ut i övrigt, hänger den i ett fönster? Väderstreck? LED 15 motsvarande ca 90 W glödlampa.

30 sep

Oj, du har fått ditt paket från Peter redan? Jag väntar fortfarande på mitt...

1 okt

Led på kjell /& Co är bättre 10,20, 50 & 100w. Ingen rörelsedeckare, vatten beständiga och 100wattaren har 8000 lumen.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-ve...

dessutom billigare än en lysrörsramp

1 okt

Som tilläggsbelysning tror jag den fungerar

Ge ditt svar

Att komma ner till frukosten och ens lilla, namnlösa cattleyahybrid bjuder på två underbart doftande blommor...
Mmmm

Nyckelord: Cattleyahybrid

25 sep

Trevligt och snygg

25 sep

Vilken härlig Cattleya

25 sep

Färgsprakande skönhet

25 sep

Verkligen snygg.

25 sep

Vilket frukostmottagande!! Underbar .

25 sep

Steg du upp 16.58 ?

25 sep

Tjusig!! Den ser behändigt kompakt ut också.

26 sep

Cattleyan är inte egentligen kompakt. Den är ett litet vrak med få och skruttiga blad blad och inbjuder bara till att dumpas i sopnedkastet. Men så blommar den såhär så jag blir vungen att tänka om.

26 sep

Absolutamente, tänk vad fin den ska bli efter gediget odlande under 2-3 år

28 sep

Fina färger och mycket blomma i förhållande till plantans storlek.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Från MissJJ.

Vad kan min brudorkidé råkat ut för? Den har haft så här i ca 1 år. Bruna fläckar och de nya bladen som växer ut är små och deformerade.

Nyckelord: Sjukdom, Bruna fläckar, Brudorkidé

25 sep

Titta efter ohyra. Stryk ett lätt fuktat hushållspapper under bladen och se om det fastnar små små prickar på pappret. Då är det spinnkvalster eller trips.

25 sep

Tack för svar! Det är inte trips. Det har jag haft på alla andra orkidéer och växter förra hösten och det här ser annorlunda ut. Blir det inte "spindelväv" av spinn? Verkar inte heller smitta då den stått med andra orkidéer utan att de påverkats...

25 sep

Tror den behöver omplanteras, den ser ut att ha det trångt i krukan. Lite större kruka o färsk mossa o bark kommer nog o göra susen

25 sep

En del orkide'er av olika släkten, som fått fula blad så man blir orolig för smitta av något slag, har i stället visat sig ha murkna rötter. Renputsning av rötterna och omplantering i ny fräsch bark har då gjort susen och dom nya bladen är helt perfekta.

28 sep

Tack för svar! Den stod inte i någon kruka utan jag hade tagit bort komposten och ställt den i en skål med lite vatten tillfälligt. Jag ska se om den börjar må bättre av ny kompost och jag hade i samband med det putsat rötterna... Man kan ju hoppas att det hjälper!

Ge ditt svar
Phalaenopsis violacea var. Malaysia. Från Orchid_Dude.

Väntat 4 år på att denna ska blomma. Kanske hade lite höga förväntningar, men är inte helt nöjd med hur den blev. Haft en coerulea innan som var betydligt vackrare i formen. Har en indigo som också är betydligt bättre i formen. Vet inte om jag kommer hålla kvar i denna eller sälja den vidare framöver.

Nyckelord: Phalaenopsis violacea

22 sep

Den ser strålande ut

22 sep

Helt underbar

22 sep

Väldigt läcker!

22 sep

Vacker färg. Vad menar du med inte nöjd med formen. Ska den vara lite rundare i blombladen?

22 sep

Jo, jag hade hoppats på lite rundare form. Eller kanske en mer jämnare (läs: mer symmetrisk) form samt lite mer fyllig och djupare färg. Det är ju egentligen ingenting "fel" på den, men jag är väl kanske lite kräsen nu när jag inte har plats med hur många sorter som helst. De jag inte är helt nöjda med åker då helt enkelt ut - antingen i form av gåva eller att jag säljer dem.

23 sep

Tack för alla fina kommentarer. Den doftar väldigt gott. Så den får stanna. Iaf tills nästa blomning. Så får vi se sen

24 sep

Jättefin!
Mvh
Mikael

25 sep

Om det är en förstagångsblomning så kan det bli bättre nästa gång då plantan är starkare. Men den är fin nu också. Fin djup färg. God doft är ett stort plus.

26 sep

Tagit en ny bild nu några dagar senare då blomman öppnats helt och under bättre ljusförhållanden. Samt med en riktig digitalkamera och inte med mobilkameran. Nu stämmer färgerna mycket bättre mot verkligheten. Har ändrat upplösning till någonting mer hanterbart samt lekt lite med skärpan i Gimp 2 (gratis Photoshop), men inte fifflat med bilden för övrigt.

26 sep

Grandios, snyggt foto

27 sep

Fantastiskt fin och vilket foto!! Det vore snällt om du berättar mer om hur du odlar Phalenopsis. Hos mig blir de ingen succé. Kanske vattnar jag för mycket eller gör något annat fel.

27 sep

Svårt att ge klara råd om odling då så mycket spelar in. Vad för vatten man har, mängden ljus, odlingsmedia, luftfuktighet, temperatur, luftcirkulation, osv. Som regel låter jag iaf mina få torka ut mellan vattningarna, så får de filtrerat ljus (ca 60% uppskattningsvis) med lite extra belysning vintertid. På somrarna får de mindre ljus då jag upplever det som att de annars blir lite väl grillade mitt under dagen. Ger sällan näring, det blir någon svag dos ibland då jag råkar komma ihåg. De flesta odlar jag i en mix med ca 70-80% bark i "medium"-storlek och ca 20-30% sphagnum. En del gillar krossat snäckskal också, andra inte. Vissa älskar lite träkol i mixen medans andra avskyr det. Man får läsa på lite hur och var sorten man odlar växer i naturen och pröva fram någonting som funkar hemma under de förhållanden man har där.

28 sep

Tack för tipsen Orchid Dude. Nu ska jag testa igen och läsa på bättre.

Ge ditt svar
Cattleya forbesii. Från Lassse.

Art från Brasilien.

Nyckelord: Cattleya forbesii

23 sep

En favorit otroligt vacker. Fint foto

24 sep

Tack. En favorit även här. Denna klon doftar väldigt starkt och gott också.

24 sep

Fantastiska färger på fotot!! Nog för att mina forbesii oxå är undersköna (förstås ), men inte att jag har fått till varken blommor eller bilder så här ljuvligt !

24 sep

Härlig!
Mvh
Mikael

25 sep

Kul med en klon som doftar starkt. Jag har haft två olika kloner och båda har bara haft en svag doft.

26 sep

Tack för kommentarerna.
Merwic: Jag har också ett par andra kloner som doftar svagare, denna utmärker sig verkligen.

Ge ditt svar

Inget för de med känsligt luktsinne, ser åtminstone två på väg?

24 sep

Aha vet vad det är, tror jag Stanhopea?

24 sep

Sim men vilken?

24 sep

Oculata

24 sep

Sim, com bravura aprovada

25 sep

Tror jag var med när du köpte den? Väla och av Karge ?

25 sep

Bra odlat inte den lättaste att tas med

25 sep

Precisamente

25 sep

Häftigt, Stanhopea är särpräglade skapelser. Ser fram emot blombild.

25 sep

En undran. Såg du igenom krukan att stänglarna var på G? Eller hade du så stort hål i krukan sen innan?

25 sep

Alla mina Stanhopea (5) har antingen flera stora hål i krukan (4st) eller sitter i en korg av plast i sphagnum dvs helt öppet, vilket ställer till det när jag är borta och arbetar i 10 dar för de torkar upp lite för mycket egentligen, ska ju hållas fuktiga mer eller mindre ständigt.

25 sep

Jag köpte också en S oculata av Karge förra året, med stora hål i krukan. Jag svepte ett varv gladpack runt krukan in vinter för att hålla fukten, fungerade ok. Dock inte så snyggt. Nu kör jag korg med kokosfiber och bark/sphagnummix.

Ge ditt svar