Alla Frågor

Restrepia antennifera. Från Lassse.

Liten sydamerikan som gillar fukt och svalka.

Nyckelord: Restrepia antennifera

i går 06:37

Häftigt! Älskar den Restrepia purpurea jag köpte från dig! Den har nästan alltid en liten blomma på gång. Hur odlar du dem? Gör du något speciellt för att hålla de svala?

i går 08:57

Jag har dem vanligtvis utomhus under hela frostfria delen av året. När de är inne står de nära ett fönster som hålls öppet nattetid. Jag odlar alla i vitmossa som ger en jämn fuktighet och som även bidrar till luftfuktigheten. Restrepia klarar dessutom torr luft något bättre än t ex många Masdevallia och de brukar anpassa sig väl även till vanlig fönsterodling.

Ge ditt svar
Från Caroline86.

Någon som har en oncidium hawkesianum (kanske heter tolumnia)? Den växer som ogräs men ingen blomma i sikte.. Har googlat och jag tycker jag uppfyller kraven, förutom att mitt tålamod tryter..

24 jun

En del Oncidium behöver tempväxling dag och nattt för att blomma, en kallare period med mindre vatten,

24 jun

Då ska jag kanske prova att hänga ut den i trädgården..

24 jun

vilken jätteplanta, säg till när du eventuellt tänker ta delningar o sälja....

25 jun

Jag ska komma ihåg dig då

Ge ditt svar

Hej, är det någon här som har erfarenhet av laglig import av cites-listade orkidéer från utanför EU? Dvs inklusive importtillstånd, phytosanitary certificate och allt vad det behövs hos Jordbruksverket och tullen. Skulle vilja veta lite om kostnaderna och processen. Ja, jag har läst på Jordbruksverkets hemsida så gott jag kan men är alltjämt rätt så förvirrad.

24 jun

http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Se om du hittar vad du söker här

24 jun

Vi säger att du hittar någon som är villig att sälja till dig så måste säljaren ansöka om cites export intyg i det landet, och skicka intyget till dig, sedan söker du cites import tillstånd i Sverige och bifogar export tillståndet i ansökan. Sedan ska både export och import papperna till exportören och en phytosanitär genomgång av plantorna ska genomföras och godkännas och då fås ett phytosanitärt bevis. Sedan ska samtliga tre papper fraktas tillsammans med plantorna till dig.
Cites import tillstånd i Sverige kostar ca 3-400:-, och de andra två kostnaderna är lite olika beroende på vilket land du har att göra med. Men allt som allt blir det väl en kostnad på ca 1500-2000.

24 jun

Och! Om det ska gå helt rätt till ska du anmäla till tullen att paketet ska komma till exakt flygplats. Och där kollas det igenom osv.

Ge ditt svar

22 jun

Fröbutik?

Intressant att söka orkide på Tradera. Får upp rena rama fröbutiken 😜

22 jun

Synd med ett sådant lurendrejari

Ge ditt svar
Från Misu.

Jag har tappaa namnet på den här,är det
Sophronitis brevipedunculatta eller sophronites coccinea

18 jun

Sophronitis coccinea har en markant lila strimma längs mittnerven på bladen, ibland även längs kanterna. Denna saknas hos övriga Sophronitis. Även hos Sophronitis coccinea var aura, den gula varianten, saknas den eller är mycket svag. Denna färgstrimma är arttypisk för coccinea.

18 jun

Tack för svaret ,tycker det finns en lila mycket svag rand

18 jun

Snygg planta, var har du köpt den?

18 jun

Av Mia

19 jun

Coccinea

19 jun

Mila: Hur kan du vara så tvärsäker på att det är en Sophronitis coccinea med utgångspunkt från ett foto? Den saknar de arttypiska ränderna. Om plantan har fått någorlunda tillräckligt med ljus skulle de funnits där. Misus alternativ är ju Sophonitis brevipedunculata, skulle passa bättre på Misus planta som har just längre blad än Sophronitis coccinea. Dock, det är svårt/omöjligt att artbestämma en orkidé med utgångspunkt från ett foto.

19 jun

Från oled.

I sammanhanget skall man aldrig vara tvärsäker men jag vill mena att detta är en brevipenduculata och så ser min också ut (om den nu är rätt märkt ). Om så är fallet är det inte en brevipenduculata Misu har (min åsikt). OBS lånat bild

19 jun

Helt hundra kan man ju inte vara men jag har för mig att hon köpte en coccinea från mig. Och den där ser ut att är monterat likadant. Tyvär så raderar jag gamla brev. Jag har ju haft brevibedungulata med. Men dom var mindre I storleken

Ge ditt svar
Pleione. Från Peter Göttfert.

Pleione är också fantastiskt vacker.

Nyckelord: Pleione

15 jun

Pleione är fina

16 jun

Perfekt!

16 jun

Härlig!
Vilken sort?
Mvh
Mikael

16 jun

Jättefina.
Synd bara att man måste ta in lökaren under vinter.

17 jun

Strålande

18 jun

Jag tycker den är lik Pleione tongariro. Men dessa är en testodling från Holland. De har olika korsningar. Exemplaren är extremt fina med ett flertal bulber i varje kruka. Detta exemplar får 9 blommor!
Är någon intresserad så har jag några exemplar till salu.

18 jun

P. Tongariro brukar enligt min erfarenhet ha en mer utpräglad prickighet efter kvartsföräldrarna limprichtii och formosana. Tycker denna är mer lik en ren P. pleionoides, ev någon hybrid som ärvt mer av pleionoides utseende. Snygga är de hursomhelst.

18 jun

Helt rätt Lasse! Det är dock tråkigt att odlaren inte vet vad han odlar. Men det är väl typiskt stora odlare i Holland. Jag väntar även på Bletilla som ska slå ut i nya färger från samma odlare. Bilder kommer inom kort. Har blivit lite förtjust i Bletilla då jag får dem att övervintra ute i Västerås.

Ge ditt svar

17 jun

Brassia

Från Acelle.
Från Acelle.

Ville bara visa er min nyutslagna lilla Brassia! Något kort stjälk och blommorna sitter lite huller om buller, men ack så fin

18 jun

Magnifik

18 jun

Så vacker.

Ge ditt svar
Från -chrille-.

Äntligen knoppas det i favoriten bland orkisar:-) Tyvärr ingen stor blomning denna gång. Hittar bara en samling knoppar nu. Knopparna brukar se ut som små bananklasar när det gula så smått börjar sticka fram. Verkar vara en tacksam orkide som jag odlar i fönster i söderläge med nära full sol. Tilläggsbelysning med 20 watt LED på vintern. Jag odlar den varmt utan vila.

12 jun

Från -chrille-.

Ett ynka kluster av blommor blev det men man får vara glad för det lilla! När den blommar med flera kluster på bladlös bulb är det verkligen en magnifik orkide.

12 jun

Vacker, var nöjd med allt som livet ger......

12 jun

Oj vilken fin Dendrobium Grattis till den

12 jun

Spännande färg.

12 jun

Grattis till din fina blomma.

12 jun

Härlig!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Från Norberg.

Nu när sommaren är på g så blommar dessa, passar bra till studenten.

Nyckelord: Laelia purpurata

9 jun

Underbar art det där, grattis till fin blomning.

9 jun

Wow x 3

9 jun

Ljuvliga!

9 jun

Verkligt pampiga.

9 jun

Vilken härlig blomning, grattis!
Mvh
Mikael

10 jun

Men åååååå vad fina!!

12 jun

Tack allihopa!
Och så får man inte glömma att de doftar fint också!

12 jun

Läckerheter.
(Kan berätta att Disa från Tyskland tar sig bra, Knopparna färdiga att leverera strax.)

12 jun

Strålande blomning! Grattis och bra gjort!

Ge ditt svar

10 jun

+ 11 jun

Ska jag ge upp?

Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,

Jag har övervattnat min orkide, har fått klippa bort ruttna rötter efter detta. Bladen gulnade efterhand och fick veta att jag skulle plocka bort dem och ställa den längre in i rummet. Såg att röta kom tillbaka på rötterna så tog bort lite Till, lät den stå kort kort i vatten med näring. Efter en vecka ser den ut så här. De små rötterna som var på väg har torkat, innan vsr de mer gröna och pigga. Är den död? Vågar jag vattna då de ser så torra ut?

Nyckelord: Röta, Skadad

10 jun

Jag hade satsat på en ny

10 jun

Är nog ganska kört Om man råkat vattna för mkt är det ännu värre att ställa plantan på en mindre ljus plats. Bättre med ljus för nytillväxt om krafter finns.

11 jun

Om den inte är en superovanlig dyrgrip så skulle jag nog slänga den.

11 jun

Och man göder inte heller en planta som inte är i full vigör. Sorry! Var det bara en billig variant så köp en ny!

Ge ditt svar

Min Neo f Shutenno köpt 2016 från holländska Claessen Orchideeen har fått en stängel. Men vilken eländigt myggliten stängel det är.

Nyckelord: Neofinetia falcata Shutenno

27 maj

Spännade

1 jun

1 jun

Neofinetia falcata Shutenno. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Snart Kejsarpremiär!

1 jun

Hai

1 jun

Lyllos!! Spännande !

11 jun

Tycker Kejsaren först doftade som Ahlgrens Bilar, sedan en väldigt stark "artificiell"(!) doft och därefter ingenting alls. Ingen doft i hela lägenheten minsann.

11 jun

Diskretstilig

11 jun

Eller sk-tliten.

Ge ditt svar
Från Katarinat.
Från Katarinat.

Hej!
Jag är ny på orkidéer (iaf allt annat än phalaenopsis och beställde hem lite olika för att se vilka som trivs hos mig!

Min Aerangis rhodosticta fick jag hem i början av maj. Jag bytte plats på den för några dagar sen till ett soligare fönster och efter det har det nyaste bladet fårr lite fläckar i kanterna. Vad kan det vara? Har jag varit för flitig med näring? Kalldrag? De äldre bladen har inte fått några fläckar...

Kan lägga till att den är monterad på en sån där lervas som man fyller på vatten i. Den är i rummet, så luftfuktigheten är runt 40-50%.

Nyckelord: Aerangis luteoalba var rhodosticta

10 jun

Är det ett blad eller fler blad?

10 jun

Det är samma blad på bilden, bara olika vinklar. Detta bladet har två fläckar, men de andra bladen verkar friska än så länge...

10 jun

Kan bero på yttre påverkan, tycker du ska avvakta och se.

11 jun

Tack för svar!Det är inte omöjligt att det är så. Jag håller tummarna och avvaktar.

Ge ditt svar

hej !
Är det någon här som har en färsk lista från Karge ??

9 jun

Gå in på: www.orchideengarten.de så får du upp Karges sortiment. Karge kommer till utställningen i Lund i början av september. Huruvida de kommer till Väla den 29 Juli vet jag inte

9 jun

Lite långt från Sundsvall till Lund..... Inte många de har på sidan på nätet , men nu har jag fått listan från Marei Karge 8 A4 sidor

9 jun

Tack iaf Bolebo

Ge ditt svar

7 jun

vilken sort

Från anki56.
Från anki56.

hej! nån som vet namnet på denna orkidee?

8 jun

Någon Dendrobium hybrid tror jag.

Ge ditt svar

31 maj

Inlägg

Jag notera att de inlägg man lägger in, inte bara mina numera uppmärksammas väldigt lite. För mig är syftet med OP att synas och få lite frågor och uppmärksamhet kring det man håller på med och även lära nytt. Hur kan det komma sig att respons på inlägg numera är väldigt sparsamma?

31 maj

Hej Ole,

det beror antagligen på att tiden kanske inte räcker till med allt fysiskt jobb och pyssel i trädgård och växthus den här årstiden.

Kan f ö meddela att min vinstplanta från dig, Vanda (Neofinetia) falcata 'Ole' mår ypperligt, växer - men i lugn och sansad takt.

Nu åker jag till landet ett sväng.
Ha det skönt i orangeriet!

31 maj

Ja det kan väl inte BARA bero på att JAG har varit på tjänsteresande fot större delen av april-maj , det vore ju förmätet att tro ! Nu ser det bättre ut i kalendern framöver och jag hoppas få tid både för försummade orkidéer, orkidépratare och kanske till och med barn & make .

31 maj

Trevlig att få lite respons på ett inlägg

31 maj

Även om vi inte alltid svarar så sitter vi ofta och myser över dina roliga och intressanta inlägg oled.

31 maj

Jag njuter av alla dessa vackra Orkideer som ni har och lägger upp på denna sidan, så att jag/ och vi alla har möjlighet att se och glädjas åt dessa skönheter.
Tacki tack. / Märit

31 maj

Det var ju trevligt jag är övertygad om att många läser men inte kommer med egna eller svara på inlägg och det utvecklar ju så klart inte OP. Min lust att lära nytt, diskutera mm uppfylls inte längre på OP och tycker det är jättetrist att duktig odlare ( inte jag) får i princip nada respons på otroligt imponerande odlingsresultat.

31 maj

Antingen färre aktiva, färre medlemmar eller tid då mycket annat ska styras med, sommaren är ju här imorgon odlingsresultat som visas får ju klart godkänt, men tycker också att de rena nybörjarfrågorna lyser med sin frånvaro, möjlighet att färre hittar hit eller som inom många hobbies så går intresse upp och ned eller så hålls folk på FB istället, ingen aning då jag inte frekventerar dylikt.

31 maj

Det är mycket FB-aktivitet (kan en annan intyga), men där är allt så PK ( i orkidé-sammanhang, kanske måste tilläggas! ) att det inte blir så mycket positiv, lärande feedback som iaf jag får här på OP. Vill jag VETA, måste jag fråga här.

31 maj

Har koll å SYS och NV på Facebook och ingen större aktivt där

31 maj

Har gått med i Orchid Board och där skall jag lägga mina seriösa inlägg (blir ju inte många ) och mina dåliga skämt och tävlingar här då tror jag det blir bra

31 maj

Vad är NV? Tycker att jag är med i varenda aktiv orkidégrupp på FB i hela världen och det dundrar av inlägg hela tiden (lätt demoraliserande, men vi kan inte ALLA ha en egen trädgård i Singapore, dårå ). 'NV' har jag dock missat. Men nu som nybliven Floraväktare, räknar jag med större aktivitet på svenska orkidé-siter. Vi ska förresten inventera guckusko på söndag; tror ni att vi hittar något?!

31 maj

oled: Jag var med (eller är fortfarande?!) på Orchid Board mm, men problemen är desamma som på OP: det går inte att bara fota och lägga upp... Du måste betala särskilt, ha speciella komprimeringsprogram, klara av att använda dem... för mycket jobb och pengar, helt enkelt.

31 maj

NVSO,

31 maj

Jaha!! (???)

31 maj

Nordvästra Skånes Orkidésällskap

31 maj

Jaså, ni i NORDVÄSTRA Skånes Orkissällskap...

1 jun

Många gånger har jag egentligen inget att säga, utan skulle hellre vilja markera gillande på något sätt, t.ex med symbol (y)

1 jun

Karin, gå in på ?-tecknet i översta listen på OP. Bläddra ner till Inlägg/Textiles & smileys, så hittar du symboler av olika slag!

1 jun

1 jun

2 jun

2 jun

GILLAR är 6 bokstäver

2 jun

2 jun

Visst är det trevligt med ett "Gilla" eller någon hieroglyf (jag och min släkt lämnade dem för flera tusen år sedan) men föredrar en seriös kommentar eller dito fråga. Forumet har ju till syfte att sprida kunskap om orkidéodling och naturskydd.

2 jun

Instämmer. Antingen är det "slumpmässigt" eller så ligger det lång tids arbete att få en sort/art att blomma och växa. Borde finnas intresse att få tips av varandra

2 jun

25 respons om ämnet respons dock står jag för 10

2 jun

Nu ska du inte vara sån som räknar o gemför

Snart blir du som din chef... 30 svars mellan dina egna, annars får det vara...

2 jun

11

2 jun

2 jun

Vill ju bidra.

2 jun

2 jun

En existentiell fråga: Håller du på med orkidé för att få vara med på OP eller är du med på OP för att du håller på med orkidé? Eller helt annan orsak?

2 jun

Har för mig att aktivitetsfrågan var uppe även förra året. Slutsatsen blev väl att sommaren tar ut sin rätt. Tycker forum har sina toppar o dalar. Ibland dyker folk upp som verkligen brinner för ett ämne, ställer massa frågor o bidrar med aktivitet. Dom personerna försvinner ganska fort. Sen finns dom som puttrar runt med lagom högt intresse, gör inte så mycket väsen av sig men håller ut över tid.

2 jun

Jag ramlade in på OP när SOS la ned sin chat och på den vägen är det, jag hade inte kontakt med Ole och Börje dess för innan, heller inte med Peter B, vilket resulterat i flera orkideer i lägenheten och två resor till Dresden, ett antal besök hos Bolebo och samkväm med Ole, samt ett medlemskap i SYS, se så det kan gå om man hänger runt på OP för länge

2 jun

Håller med dick om hur det kan gå om en hänger runt här för länge: det börjar med några Cattleyor (i mitt fall, andra drabbas av nopsisar som blommor om!) och plötsligt börjar en shoppa alla möjliga orkisar, gå med i forum och föreningar, plugga botanik på Uppsala Universitet, intressera sig för MOSSOR, bli Floraväktare och nu ska jag tydligen inventera guckuskor i Sörmland på söndag!! ALLT är OP's fel!!

2 jun

Jag fann orkideintresset ungefär när SOS startade sin chatt. I den chatten lärde jag mig massor. När den chatten la ner flyttade jag hit.
Började mitt samlande med att köpa allt jag hittade överblommat o billigt. Vad jag minns fanns det fler sorter då och Phal hade inte tagit över marknaden totalt. Drömmen var när man kunde fynda roliga sorter efter Blomsterlandets orkideutställningar. Dom första åren jag var på dessa fanns det massor med olika sorter.
Numera köper jag någon planta då o då o efter hyfsat noggrant övervägande köper jag ofta en dyr planta istället för tio billiga.
Jag har gått ur SOS och är inte med i någon annan förening. Numera är odlandet något jag ägnar mig åt ensam, oftast.

2 jun

Är med här för att ja har intresse av orkideer så klart, inte tvärt om

2 jun

+ 3 jun

Gemensamma nämnaren är att vi älskar Orkidé och inte tvärtom;). Men inbillar mig också att vi vill ha ett forum även för det mer "avancerade" . Då är det nog också rätt att tänka, vad kan jag bidra med.. går man en kurs i mosserotik är det ju inte fel att dela med sig, bara ett exempel Xara faktiskt helt relevant

3 jun

håller med

4 jun

Jag tycker det är jätteroligt att läsa inlägg och se bilder på alla underbara orkidéer. Men jag känner mig fortfarande som en nybörjare och jag hänger inte alltid med i inläggen och då är det svårt att svara. Och jag tillhör väl den kategorin som har ett stort intresse under en period och sen gör jag något fel med mina orkidéer så de gör inte riktigt som jag vill. Och då tappar jag intresset. Men sedan kommer det tillbaka, det går lite i vågor. Men jag kan hålla med, jag kan ju ge positiv respons till de som lyckas bättre med sina orkidéer än vad jag gör... Så jag kan försöka bättra mig?

Ge ditt svar