Alla Frågor

Från Lassse.
Från Lassse.
Från Lassse.
Från Lassse.
Från Lassse.
Från Lassse.

Den lummiga ön Madeira har bara några få vildväxande orkidéer. De flesta man ser är importerade tropiska arter och hybrider men många kan odlas utomhus året om. Här några bilder från Botaniska trädgården i Funchal. Inte så många i blom just när vi var där men kul att se ändå.

Nyckelord: Madeira

8 dec

Muito bom

9 dec

Madeira är alltid vackert även i höstväder. Dock är ön som vackrast under April - Maj när Jakarandaträden står i full blom tillsammans med otaliga andra träd och örter.

9 dec

Mycket färre blommor under hösten, som sagt. Men också färre turister - inget ont som inte har något gott med sig
Förresten, är det ingen som hittar något fel i någon av bilderna?

9 dec

Madeira är ett ställe jag har på önsklistan

9 dec

intermedia ser lite suspekt ut?

9 dec

Cattleya intermedia i näst sista bilden är fel, det är en C. hybrid som egentligen inte hör hemma i en botanisk trädgård. För övrigt så hakar inte personalen upp sig på om det är arter eller hybrider de har i sina rabatter, bara det blommar. Allt för Madeiras epitet "Den blommande ön".

9 dec

Jag antar att du också besökte Mrs Gartons (om hon fortfarande lever) eller efterträdares Quinta Boa Vista. Odlingen är väl värd ett besök.
Pregetters anläggning brandskadades svårt för något år sedan. Jag har aldrig besökt honom på Madeira av lite olika anledningar.

i går 18:53

Såå avis, vill dit igen!! Var där och vandrade levador med växtointresserade föräldrar för många år sedan. Bestående minnet var läskig landningsbana på flygplatsen; vi stannade typ en meter framför kanten ner i havet. Men att få resa dit på växt-exkursion skulle ju vara hur kul som helst!!

i går 20:48

Ska till Gran canaria på fredag, tror ni jag hittar någon orkide där?

i går 21:35

Vet inte om du hittar någon orkide här, men svensk historik och dess unika flora, värt ett besök?
http://www.jardincanario.org/
http://grancanaria.com/patronato_turismo/Swimming-in-a-sea-of-strange-plants.26972.0.html

Ge ditt svar

8 dec

Art ?

Från Erik J.

Är det någon som vet vad detta är för art ? Ska enligt boken sensuella orkidéer tillhöra bulbophylum.

8 dec

Släktet Bulbophyllum består av >2000 arter, men någon kanske känner igen pseudobulberna

8 dec

Jag skulle tro att det tillhör någon från gruppen Hirtula. För några år sedan hade jag en art med liknande pseudobulber, tror det var en B. clipeibulbum.

Ge ditt svar

Visst har jag läst det mesta i trådarna, men hittar ändå inte svaret på min fråga:
Vexthuset har denna:
LightWave T5 4 x 54 Watt (totalt 216 W) ger 16600 lumen.
Längd 120 cm. Bredd ca 40 cm.
Lysrör 6400 kelvin
Ytan som den skall täcka är 120×60
Hur nära skall armaturen vara växterna?
Phal. Paph. Cambria Brassia Oncid.

Nyckelord: Belysning, Tilläggsbelysning, Lysrörsarmatur

7 dec

Generellt så nära som möjligt utan att bränna bladen men hur nära man måste ha beror på vilket/vilka släkten man ska odla.

7 dec

Sålunda bör du kolla upp ljusbehovet för just dina plantor, inom släkten kan det ju variera otroligt mycket

7 dec

Tacksam för svaren oled och dick!

Ge ditt svar
Lc.Tyl Belle 'Fantasy'. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Lc.Tyl Belle 'Fantasy'. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

När Börje och jag var på turne nu i höst köpte jag en Cattleya hybrid med knopp hos Akerne i Belgien, plantan var i kanonfint skick och Old Sierra Floralia stod på den. Nu när den börjat blomma så var det inte denna hybrid utan efter kontakt med Akerne och de tog kontakt med Floralia med mitt foto och det deducerades att det är en Lc.Tyl Belle 'Fantasy' slutet gott, allting gott!
Den har en underbar blommig doft, åt Rosa rugosa hållet.
Inte mindre än 11 Cattleya (Laelia) ingår i dess genuppsättning, här en länk till vilka
http://bluenanta.com/natural/100039590/h...

Nyckelord: Lc.Tyl Belle 'Fantasy'

6 dec

Otroligt vacker och med ett vackrare namn dessutom

6 dec

Eländig färg ock kultur

6 dec

Åh så vacker

6 dec


6 dec

Tänkte någon skulle gå i taket men ingen reaktion Faktisk jättefin dick

6 dec

Varför skulle man gå i taket när det är BARA mot Dick som du riktar dina retningar?
Jag utgår ifrån att det är era interna skämt...

7 dec

Dick: Var vinet i flaskan som skymtar i bakgrunden lika blommigt som Cattleyan?

7 dec

Underbara färger!

7 dec

Wow så fin:-)

7 dec

OLE endast flugor och slika kreatur går i taket
bolebo inte varit ner i vinflaskan ännu, men vid provsmakningen i Piesport var den inte blommig utan utsökt läcker, trots att det är en spätlese
Jag håller med samtliga om att den är finfin och att inga sorger över att det inte blev ännu en vit med gult i gapet, trots att dessa också är väldigt vackra.

Ge ditt svar
Från Insan.

Köpte denna växt för 15 år sen, som en souvenir i en liten glasflaska i Thailand. Den har vuxit men ej blommat. Nu äntligen har den fått blomknoppar. Nyfiket undrar jag vad kan detta vara för sort?

2 dec

Eftersom du köpt den i Thailand gissar jag att det är en Rhynchostylis gigantea, iaf är det enligt min mening en Rhynchostylis. Dessa kallas även för "foxtail orchid", då blommorna sitter tätt och kan liknas vid en rävsvans när de väl slagit ut, lycka till

2 dec

Tack Dick! Då ska jag se om det finns något foto på en sådan.

2 dec

Den som väntar på något gott !! Grattis till lyckad uthållighet!

2 dec

Så häftigt, uppdatera gärna med bild på blomningen!

2 dec

Helt otroligt att få resultat efter så lång tid!

4 dec

Fin planta, Tror oxå det är en Rhynchostylis.

Ge ditt svar
Skott på stängel. Från Marie Sandberg.

Hejsan, denna orkidé (som finns hos min mor och far) har utvecklat två nya blad längst upp på en snart överblommad stängel!
Är detta vanligt? (Aldrig sett detta tidigare trots att jag själv har många orkidéer).
Kan man plantera om detta ”skott” och hur gör man i så fall?
Mvh Marie

1 dec

Ja det är relativt vanligt för Phalaenopsis-hybrider. Den kallas keiki och när den fått ett antal rötter kan man klippa/snitta bort den från stängeln och plantera den i mindre kruka med barkmix.

2 dec

Ja, det stämmer som Dick säger. När rötterna är mer än 7 cm (då klarar den sig själv på egen hand) så klipp/snitta den med en flammad sax eller kniv för säkerhets skull. Du kan ha den ståendes i en bred vas med bara vatten ett par centimeter upp eller i pinjebark/barkmix.

Ge ditt svar

Jag har en Cattleya Little Lemon Drops x Prosthechea vitellina, och har försökt läsa på lite om de arter som ingår i den. Vad jag förstått så ska den vara svalväxande och eventuellt ha en lite torrare vintervila?

Nu har jag den i sovrummet, temperatur ca 18-20 grader, (går inte att fixa svalare i min nuvarande boendesituation), med en extra lampa (LED-spot).

Den har bestämt sig för att trycka fram nya skott istället för att vila? Det känns jättekonstigt. Så har nu ökat vattningen något för att de ska klara sig då den helt klart verkar ha bestämt sig för att gå in i en tillväxtfas?

Gör jag något fel, eller kan jag sköta om den på något annat sätt? Jag har egentligen ingenting emot att den passar på att växa då den är så liten, men vill ju gärna inte att den ska växa ihjäl sig till slut eller hoppa över framtida blomningar för att den helt enkelt inte orkar.

Några tips eller råd? Det är min första Cattleya-hybrid, så jag har ingen aning om egentligen hur jag ska ta hand om den annat än vad jag försökt läsa mig till.

Nyckelord: Cattleya Little Lemon Drops x Prosthechea vitellina

28 nov

Cattleya forbesii (intermediär till varmväxande) x Cattleya briegeri (svalväxande) utgör Cattleya Little Lemon Drops och Prosthechea vitellina (sval till kallväxande), så i princip finns i generna alla växtzoner från 0 upp till 2500 möh med hyfsad till god tillgång på fukt/vatten, C. forbesii kan vilja ha kort vila efter blomningen. Vore jag du skulle jag vara glad åt att den växer på så mycket det går och om du har tillräckligt med ljus vintertid så den inte blir rankig, låt den hållas, med nya bulber samlar den ju kraft för att en dag kunna blomma, ska bli intressant att se hur denna korsning ser ut

28 nov

Tack för info! Då är jag glad av att den trivs och hoppas på att den fortsätter åt rätt håll

Ge ditt svar

Nu har jag fått fart på lysena i köket igen, under frånvaron hade proppen gått i halva lägenheten och troligen var det pga att jag vattnat på lite hårt och spillt vatten i en av timers, men den slogs ut först när jag avrest! Fick använda näsan för att sniffa fram vilken av alla kontakter som det var kortslutning i (luktar av ozonet och bränd plast) och det visade sig vara ett grenuttag vars ena stålpinne var rejält urgröpt med flera mm och alltihop kolsvart snipp, snapp, snut och så var sagan slut!

26 nov

Illa men tur att inget värre hände. Orkidéerna klarar sig utan ljus några dagar. Jag antar att du är fullt sysselsatt med att tänka ut ett sätt så det inte händer igen. Inte helt lätt.

26 nov

Korrekt! Främst försöker jag få till platser för nyinköpta plantor och det blir allt mindre utrymme för mig att äta vid köksbordet, en tallriksbredd är vad jag får hålla tillgodo med sedan får jag nog utöka antalet belysningskällor!

26 nov

Va har du köpt?

26 nov

Jag har 220 i skåpet, bara väntar på att det ska smälla

26 nov

Har just tagit ett pass på spinningcykeln, det blev mycket sittande under resan, så återkommer med köpen efter duschandet PS nu har strömmen rullat ut i lysen i nästan 24 timmar så känns OK med att bara byta till nytt grenuttag och låta timerkraken vara, dock gjordes den ren inuti från allt sot

26 nov

+ 27 nov

Akerne Orchids i Schoten/Belgien:
Cattleya lueddemanniana (Venezuela)
Cattleya Old Sierra 'Floralia'
Laelia (Schomburgkia) splendida (Columbia)
Laelia (Schomburgkia) weberbaueriana (Peru)
Stanhopea ruckeri (inodora) 'Akerne' (Mexico)
Currlin Orchideen i Uffenheim/Tyskland:
Cattleya lueddemanniana 'Dunkel'
Cattleya maxima (troligen låglandsvariant, mkt hög)
Cattleya mossiae
Cattleya percivaliana 'Dunkel'
Cattleya warneri
Cattleya warneri tipo
Myrmecophilia (Schomburgkia) thomsoniana
Vanda coerulescens

Det var det som kom med hem, men hade man haft en lastbil.....båda orkideodlarna var extremt vänliga och tillmötesgående och Börje och jag strövade runt i växthusen tills vi samlat på oss det vi ville köpa

26 nov

Många härliga köp speciell maxima men var ska de stå

26 nov

Det liknar mest en jungel nu så jag får fundera vidare och inte göra något förhastat

26 nov

Akerne hade även de låglandsvariant av C. maxima men dessa var delningar som endast var någon månad, så jag och unge herr Akerne kom överens om att ta med en till Sverige under vintertid som inte är etablerad skulle vara ett vågspel. Tre plantor fanns, men jag chansade på att Currlin kanske kunde ha och det hade de, möjligen fanns någon till men minns inte med säkerhet, många 'Dunkel' hade de båda.

26 nov

Synd jag inte bad dig ta hem en lågladsmaxima till mig

26 nov

Ja, men du kanske kan 'boka' en hos Akerne om du ska köpa mera i vår eller höra med Currlin? Det blir ju lite dyrt att bara köpa hem en planta så kanske flera på OP kan köra en sambeställning hos någon av dem. Ingen av dem verkade frekventera Dresden tyvärr.

26 nov

Jag är osäker men var inte innehavaren av Currlins intresserad av att komma till Lund om de blev inbjudna?
Dessutom var både han och hans estniska fru intresserade av nya länder.

26 nov

Definitivt intresserad av att besöka nya länder, men vet inte om han tyckte Lund lät så bra när väderberoendet kom på tal, men jag deltog inte till 100% i diskussionen så kan ha tolkat fel.

28 nov

Givande shoppingtur och underbart att få bo i en djungel!!

Ge ditt svar

26 nov

+ 27 nov

Höststädning

Från miia.

Håller på att rensa nu bland plantorna till vintern. Nästan allt måste ju få plats under extra belysning och I en etta är utrymmet begränsat. Håll koll på min sida för där kommer det finnas olika rabatter under veckan, när jag städar runt plantorna. Det flesta exemplar finns bara 1-2, så det är första mejlet som gäller.

Nyckelord: Dendrobium cucumerinum

27 nov

Vad är det på fotot?

27 nov

Dendrobium cucumerinum

Ge ditt svar

23 nov

Fråga

Från Caroline86.
Från Caroline86.

Hur långsamt växer stanhopeans blomstänglar?

Ska åka utomlands i december och vill ju inte missa blomningen, fast de verkar vara riktigt långsamma så det är kanske ingen risk? Hemma vid jul igen, tror ni jag missar dem?

//orolig och stolt ägare till sin första stanhopeablomning

Nyckelord: Stanhopea oculata

23 nov

Enligt sidan nedan 20-25 dagar:
https://www.hortusorchis.org/en/botanica...

24 nov

Tack Dorra, kanske jag hinner då..

24 nov

Vad kul med blomning på Stanhopea! Håller tummarna för att du hinner.

24 nov

Tack VictorS!

24 nov

Min Stanhopea oculata tog i år från det att jag såg små stänglar 24/9 till full blomming 28/10 på första stängeln och några dagar senare på stängel 2. Blommorna stod sig i ca 4-5 dar på respektive stängel, men redan femte dagen märkbart bedagade, lycka till

25 nov

Jag tycker att jag sett på dessa stänglar i 2 veckor redan, men jag åker ju inte förän om 3 veckor så hoppas. Sen ska min mamma passa vårat hus och hon har doftallergi och de doftar ju en hel del...

Tack Dick!

25 nov

I värsta fall är det nya skott, men då är ju problemet borta, men bara att hoppas det är blomning på G

Ge ditt svar

18 nov

Ljuskvalitet

Hur kan man som amatör fastställa ett ljus spektrum och dess kvalitet för växter?

18 nov

Photospektrometri eller ”läsa på förpackning”

18 nov

Finns det några överkomligt prissatta fotospektrometrar? Och i så fall vad kostar de?

18 nov

Jag har hittat från ca 8tkr

18 nov

Det var tusan så kostsamt

Ge ditt svar

15 nov

Namn???

Från kent.

Någon som kan ha ett namn på denna skapelse??? blommar för första gången.

Inköpt utomlands för många år sen.

15 nov

Grattis till blomningen! Det första jag kommer att tänka på är att det är en Amerikansk Paph hybrid. Detta pga av färgen och det stora prickiga seglet.
https://www.google.se/search?q=paphioped...

15 nov

Här har du ett menageri av primärhybrider av Paphiopedilum du kan studera
http://slipperorchids.info/paphprimaries...

15 nov

Tack Annika och Dick tror jag köpt den som liten planta från Röllke för länge sen.

15 nov

Liknar väldigt mycket arten Paphiopedilum gratrixianum

Ge ditt svar
Bulbophyllum putidum. Från Lassse.
Bulbophyllum putidum. Från Lassse.

Det kan finnas vackrare orkidéer än denna. Men intressant är den, med små mörklila strån och en stor lila läpp som skallrar för minsta vindpust. Småvuxen art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum putidum

13 nov

Jag tycker den är urläcker!

13 nov

Intrikat

14 nov

Jag tycker själv den är snygg, men man ska väl inte ha de mest klassiska orkidéglasögonen på näsan om man ska se det... den är ju delikat på ett intrikat sätt

14 nov

Jag älskar färgkombon!

15 nov

Härlig! Ja det finns mycket spännande i Bulbophyllum.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Jag har två små wanda som jag köpte för antal år sen. sort okänd, vet bara att det inte är samma. Jag förstår att de behöver mer än att stå i en kruka med orkidejord i fönstret för att växa... jo de växt lite, men ytterst sakta under åren som gått. Ser fräscha och fina ut annars men skulle ju gärna vilja ha dem lite större och få dem att blomma om man nu får önska :-P Ge mig gärna en hjälpande tack!

Nyckelord: wanda småplantor skötsel

15 nov

Hur vattnar du dem hur ger du gödning? En bild hade varit bra för att se också

Ge ditt svar

Hur har det gått med de fyra projekten som omtalas här på OP? Projekt Paphiorangis, Projekt Ulla, Projekt Flaskbarn, Projekt Cattleya. Är de slut/avrapportade? Nyfiken i en strut

14 nov

De Cyp. Ulla silkens som inköptes blommar fint i min pappas sommarstugeträdgård utanför Eksjö "Småländska höglandet" var sommar.
Mvh
Mikael

15 nov

Där ser man! Vi får se om flera har något att berätta eller om de slutat frekventera denna exklusiva sida

Ge ditt svar