Alla Frågor

Jag har tyvär inte haft den tid som jag brukat för mina orkideer och känner att jag skulle behöva minska på min samling lite.

Jag har en hyfsad samling av Disa och istället för att sätta ut en annons direkt så kollar jag lite om det finns något intresse hos någon av er att odla dem. Kanske denna samling kan vara nått för dig. Så hör gärna av dig om du känner att det kan vara något för dig så kan vi komma överens om ett pris.

I dagsläget så blommar flera av dem och många står i knopp.
De jag har är:

Disa uniflora
- Red River
- Carmina
- Debra Ann
- Pink
-Orange
- 2 st kloner utan sortnamn

-Disa hybrider
- Unifoam Firebird
- Foam Russet
- Diores Inca Warior
- Foam
- Child saftey Transvaal
- Kewbeth Pink Gem
- Watssoni Sandra
- Glasgow orchid conference
- Kewensis Mandarin
- Kewensis Ruth
- 2 okända

Nyckelord: Disa

Ge ditt svar

Denna Dendrobium (högst upp till vänster) skulle jag väldigt gärna vilja äga. Någon som har en idé om var man ska söka denna.

http://www.orchidcouncil.org.nz/2016-awa...

Tack på förhand
Eva-Karin

p.s. Trevlig midsommar alla OP:are

16 jun

Kanske du kan få kontakt med denna champion odlare av hybriden du söker
https://taurangaorchids.wordpress.com/ot...
via hennes NZ Taranaki Society (finns email till någon iaf)
http://www.orchidcouncil.org.nz/societies/central-region/taranaki/

16 jun

Tack ska försöka där så får vi se

16 jun

+ i går 10:03

Vanda coerulea knoppar. Från obovata.
Dendrobium densiflora knopp. Från obovata.
Neofinetia falcata 'Amami Island'. Från obovata.
Dendrobium nobile hybrider. Från obovata.

O ännu gladare vart jag när jag skrotade runt bland mina orkidéer, som befinner sig på vår inglasade balkong, nu på kvällen. Upptäckte en knopp i min Dendrobium densiflorum. Så har jag dessutom en stor stängel i min Vanda coerulea Sedan blommar min Neofinetia falcata 'Amami Island', och ett par jätteläckra Dendrobium nobile hybrider de sistnämnda är jätteexemplar o har planterat om dem i större krukor idag. Skulle jättegärna sätta in bilder men är inte vän riktigt med min nya telefon/kamera riktigt än. Sådär då finns det bilder med. densifloraknoppen lite svår o fota.

i går 10:06

Från obovata.

Så här ser det ut på balkongväggen med mina orkisar

i går 11:08

Inspirerande

i går 12:45

Vad vackert!

i går 14:05

Tack 😁

Ge ditt svar

14 jun

Vattning

Nin brudorchide mådde visserligen bra, men lite dålig på att blomma. Sen när jag började vattna med gammalt akvarie vatten, så har den fått många blommor och stora, stänglar på stänglar har den fått. Den blommar längre än med vanlig gödsel. Får akvarie vatten en ggr i veckan. Ja jag vattnar alla mina blommor med akvarie vatten, inte bara orkidéerna. Har aldrig haft sån tur med orkidéer sen jag börja med detta.

Nyckelord: orkidé, akvarium, Vattning

14 jun

Det är så man önskar att man hade ett akvarium

14 jun

Visst är det. Hur kan det va att vanliga blommor tar sig bättre av akvarie vatten än akvarieväxter? hehe

14 jun

Härligt. Kul när man lyckas

15 jun

Hm, nu fick jag idéer i huvudet... Har ju ett skåp, inte ett akvarium, men det är ständigt ett par centimeter vatten i botten. Kan jag använda det som gödningsmedel till övriga orkisar, månntro? Näringsrikt lär det ju vara, om än något 'okontrollerat' !

15 jun

#4 om du vet med dig att det inte är nått skadligt i eller är surt, kan du ju alltid pröva. ?

15 jun

Vatten till orkidéer ska vara friskt och syrerikt, "begagnat" vatten från botten av skåpet är troligen otjänligt även som näringstillsats. Dessutom kan det föra ev. virus och ohyra vidare. Vad gäller vatten och näring så använder jag regnvatten + Akerne Rain Mix, dessutom har jag en luftpump som syresätter regnvattnet ytterligare eftersom det ibland stått i behållare i flera månader. Jag föredrar numera gödning i pulverform framför organiskt dito.

15 jun

#2 om du tar bort näringen från akvarieväxterna och ger till orkidéerna så är det klart att de klarar sig sämre än orkidéerna. De som lyckas bra med akvarieväxter byter antingen mindre vatten eller tillsätter konstgödning.

Mvh
Magnus

16 jun

Jo det är kanske klart

Ge ditt svar

Jag har börjat använda s.k. organisk flytande gödning i samband med vattning. Luktar lite fränt ett tag i lägenheten efteråt, men verkar fungera väl på de orkidéer som jag har i odling (än så länge iaf, provat i dryga månaden). Är det någon på OP som testat organisk flytande gödning under lång tid och har några råd vid användandet?

Nyckelord: organisk flytande gödning

13 jun

Hej!
Spännande. Jag bara undrar vilket märke det är?

13 jun

Jag provade organisk men övergav den näringen. Luktade verligen inte gott ?

13 jun

Grandiol (är nog Lidls egna märke), N= 3%, P= 0,4%, K= 4,1% och 20% organiska ämnen, som avger "gödsel" odören

13 jun

Jag har en gång i tiden använt fiskemulsion (köpt från Holland) under lång tid, både i växthuset och utomhus. Fantastisk gödning. Växterna fick fin grön färg och blommade rikligt. Dock var lukten inte av denna världen så jag slutade efter att grannarna klagat på min användning utomhus. Fast det är klart, du och jag har nog inte samma uppfattning om lukt

15 jun

Jag har använd Organomex ett par år. Fick dock problem då gödningen visade sig innehålla för mycket natrium, vilket inte framgick av innehållsförteckningen. Natrium är giftigt för orkideer och resultatet var bl. a. svartnade skott.

15 jun

På de flesta förpackningar av gödning ser man aldrig något som ens kan liknas vid en komplett kemisk analys av innehållet, inget sådant på denna flaska heller från Grandiol och ingen info på nätet om vad den tillverkas av. Hmmm får fundera på om jag ska lägga ned detta helt och hållet.

15 jun

Jag använder organisk gödning till de flesta krukväxter. Frugan säger att det luktar, men jag känner ingenting. Dock kan det inte vara så illa, då hade hon bett mig sluta. Orkidéerna står dock i terrariet och få geckobajs, det är organiskt det med.

Ge ditt svar
Från Dorra.

Behöver fråga er... har denna Angraecum magdalenae över ett år nu. Och den växer mycket... faktiskt.

Men det som växer är keikis från basen... den har haft 2 st när jag köpte den och har fått 3 st nya sådana... 5 st keikis alltså i nuläge.

Men någon ansats för att bilda blomstängsel ser jag inte.

Moderplantan som syns lite i bakgrunden är över 2 dcm hög och verkar må bra.

Vad gör jag för fel?

Nyckelord: Angraecum magdalenae

14 jun

Förmodligen inget fel. A.magdalene sätter gärna keikis. Låt dom sitta så får du en magnifik planta med tiden. När huvudplantan och några keikis blommar samtidigt så är det flott. Har en magdalene i blom med två stora blommor. Odla orkidéer handlar om tålamod.

14 jun

tack!

Minns du hur gammal... eller hur stor var din magdalenae när den blommade första gång?

14 jun

Hur gammal den var när den blommade första gången har jag ingen aning om. Om det är en fröplanta så kan det ta 10 - 15 år från sådd till blomma medan delningar är lika gamla som originalet och kan gå i blom efter något år. Din planta är något liten än, en fullvuxen och därmed blombar planta är ca 30cm hög och har ett bladspann på 40cm. Viktigt för A, magdalene är att det blir lite svalare på natten, ca 5 grader C. Absolut nödvändigt är att den får mycket ljus, speciellt på vintern. Mer ljus än cattleyor. Lycka till.

14 jun

Tack Bolebo... då vet jag mer.

Ljuset är inga problem hos mig... har snarare för mycket än tvärtom. Dock visste jag inte att de ska ha så kallt på natten som 5°C.
Och så har du rätt... min måste växa till sig... den har bladspann på bara 30 cm

14 jun

Dorra, för mig blir det en tolkningsfråga vad bolebo menar med "lite svalare på natten, ca 5 grader C". Är det 5 grader svalare än på dagen eller ska det vara 5 grader på termometern. Det sistnämnda måsta isf vara en riktigt kall vinterförvaring. Hoppas du får klarhet i vad han menar!

14 jun

Ja just det Annika... han kanske menar 5 grader mindre än på dagen. I så fall inga problem det heller hos mig. Jag eldar på vintern så det blir automatisk 5-7 grader mindre nattetid... o nu är den ute på pergolan.

Men jag får ta mig till tåls och låta den växa... blev lite "misslett" då min A magdalenae bildar så många keiki... 3 stora sådana på ett år... men verkar inte öka själv i omfång

14 jun

Barnen kräver ju sitt, eller hur! Då får mamma magdalenae ligga lite lågt ett tag. Du får säkert en praktplanta, när alla har växt till sig.

14 jun

Precis, jag menade 5 grader svalare på natten, gärna mer.

Ge ditt svar
Bulbophyllum lobbii. Från Lassse.

Art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum lobbii

9 jun

En snygg klassiker från släktet. Har haft några ex. komma in och sedan försvinna från min samling, men har inte blommat någon själv, ska definitivt göra ett nytt försök.

Ge ditt svar

7 jun

Miltonia

Hej.

Undrar om någon här vet vilken Miltonia det är jag köpt? Blomman är på väg att vissna, så därför hänger den lite i bladen.

Nyckelord: Miltonia, art

7 jun

Detta är ingen "riktig" Miltonia utan en okänd hybrid av Miltonopsis. Dess riktiga härstamning är omöjlig att fastställa utan ingående DNA-analys. Den har vissa likheter med en gammal (från1960-talet) tysk hybrid som hette Wasserfall. Det är vanligt att Miltonopsis säljs i handeln som Miltonia. Detta är två olika släkten, denna odlas svalt/kallt och vill ha hög luftfuktighet medan Miltonia odlas tempererat ungefär som Cattleya.

7 jun

Vilka temperaturer vill miltoniaopsis ha? Har satt en liten kruka med vatten för att öka luftfuktigheter, hoppas det hjälper.

7 jun

+ 8 jun

>50% RH. Svårt att nå högre fast det är önskvärt. Jag odlar mina Odontoglossum crispum som är nära släkt med Miltonopsis med en hygromstat inställd på 80% RH. På natten blir det upp till 95% RH. Mitt växthus har AC i två delar och kalldelen kyler till +18 grader C. Funkar kanon. På natten blir det kallare.

8 jun

Har över 50 luftfuktighet i rummet den finns i. Temperaturen är svår att hålla nere.

8 jun

Så vacker.

Ge ditt svar

6 jun

Odling

Kan man ha alla sorters orkidéer i enbart lekakulor? Såg det på Youtube.

Nyckelord: Odling, leca

7 jun

7 jun

Där ser man. Vilket är mest optimalt, leca eller bark?

7 jun

Beror ju på din hemmamiljö, vattenkvalitee, vilken näring du ger, vilken typ av planta mm mm...

7 jun

Oj, hur vet man det?

7 jun

Man läser sig till, experimenterar, frågar...

Ta reda på dina plantors behov, kolla vad du har för vatten, bestämd dig vilken näring du ska använda.... och sen fundera och fråga...

7 jun

Precis som Dorra säger.

Sedan har jag erfarenhet av att leca lätt ackumulerar mineralsalter från både vatten och näring, så odlar man i leca är det superviktigt att skölja ur med rent vatten emellanåt, annars så kan rötter ta skada av näringsbränna. Sedan beror det som sagt på klimat och miljö. Vintertid är det för kallt för min del, allt bara ruttnar. Så bark funkar mer optimalt för min del.

Ge ditt svar

Undrar varför får jag mina Brassia blad att se ut som en dragspel .....?
Är det nån som har erfarenhet av det ?

7 jun

Månne för låg luftfuktighet!

7 jun

Dragspelsblad kan också bero på ojämn vattentillförsel under tillväxten. Under förrutsättning att rötterna är friska och media håller-torkar fukten som den ska.. se över då dina vattningsrutiner

Ge ditt svar

Undrar varför får jag mina Brassia blad att se ut som en dragspel .....?
Är det nån som har erfarenhet av det ?

Ge ditt svar

Undrar varför får jag mina Brassia blad att se ut som en dragspel .....?
Är det nån som har erfarenhet av det ?

6 jun

Se nedan. Jag såg inte att det var ett gammalt inlägg.

Ge ditt svar

4 jun

Miltonia

Hej.
Köpte en miltonia idag, hur vill den ha det under vintern?

Nyckelord: Miltonia

4 jun

4 jun

Bra info, men hur har den det med vintervila?

4 jun

Bra info, men hur har den det med vintervila?

4 jun

4 jun

Sök på tex Miltonia care

4 jun

Miltonia har ingen vintervila

4 jun

Tack alla för svar.

Ge ditt svar
Från Lassse.

Vad har vi här då?

2 jun

Encyclia marie

2 jun

Vad du är tråkig bolebo, nu blev det ju ingen tävling..
Men grattis till snabbt och rätt svar.

2 jun

Från Lassse.

Jag gör ett nytt försök. Vad är då detta? Från ungefär motsatta sidan av jordklotet jämfört med föregående art.

2 jun

Bulbophyllum lobbii:)

2 jun

Ingen mer som vill gissa innan jag gratulerar Henrik?

2 jun

2 jun

Encyclia mariae. Från Lassse.
Bulbophyllum lobbii. Från Lassse.

Tänkte väl det Grattis Henrik, helt rätt förstås.
Båda arterna tillhör mina gamla favoriter. E. mariae från Mexico och B. lobbii från sydostasien. Arter med karaktär.

2 jun

Det är bra att vi håller måttet jag och ole

2 jun

Delad tron som förste observerare! Haha

2 jun

bolebo menar du väl? Ole håller inte måttet.

3 jun

Ja självklart, blir lite vimsig I sommarvärmen. Haha

3 jun

"Encyclia mariae" bland den vackraste blomma jag sett. Jag kommer nog att prova på några inomhus- orkideer och se om jag lyckas. Jag har blivit så inspirerad av alla de ovanliga sorter som ni alla visar bilder på här. Tack för det.

Ge ditt svar
Från Lassse.

Håller just på att avsluta vårens omplanteringar. Har idag delat en stor Cattleya (Laelia) purpurata och säljer den blomstora delningen på bilden till bra pris innan jag hunnit plantera den. Sex bulber med blad och nytt skott på väg.
150 kr istället för listpriset 240 kr. Frakt tillkommer som alltid med 80 kr per paket oavsett vikt.
Tjoa till snarast och senast ikväll lördag om intresse finns. Imorgon är den planterad och då behåller jag den
Fler orkidéer till salu finns på min sida.

2 jun

Coelogyne cristata. Från Lassse.

...och nu ska jag plantera om några Coelogyne cristata, Snödrottningen. Värmetolerant klon. Önskar någon ett kraftigt blomstort ex för 100 kr så säg till snarast.

2 jun

Och ja, purpuratan finns kvar.

2 jun

Har PM:at dig

3 jun

purpuratan är såld men ett par C. cristata finns ännu kvar. Mindre delningar om minst 4-5 bulber för 70 kr/st.

Ge ditt svar

27 maj

Växkraft

Från Peter B.
Från Peter B.

Jag vill dela med mig av den kraftigaste blomningen och tillväxten jag någonsin haft. Det känns som att min lilla konsumhybrid och Dendr. Nobile har fått hybris. Dendr. har fem skott vid basen och fem längre upp plus tre som jag tog tidigare när dom hade blivit ca en dm långa. Nu väntar jag på att några till ska bli "plockmogna" så att den får lägga sin energi på bättre ställen. Kameran är inte den bästa och jag är ingen bra fotograf, men jag är väldigt nöjd med blommorna.

27 maj

Strålande

Ge ditt svar