Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Sphagnum

Nyckelord: Sphagnum

Inlägg med Sphagnum som nyckelord.

2 jan

Sphagnum

Hej, jag vill gärna ha tips om var jag nu på vintern kan köpa sphagnum mossa av bra kvalité till rätt pris.

Nyckelord: Sphagnum

4 jan

Blomsterlandet säljer ibland torkad/pressad spagnum från Nya Zeeland

Ge ditt svar

8/7 -18

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Sphagnum, Vitmossa

Ge ditt svar

Snart dags för omplantering. Jag har tittat på Henrik.L.As video med omplantering av Neosar. Men var får man tag i sphagnum med jättelånga stjälkar? Vår nordiska vitmossa ser inte precis sådan ut.

Nyckelord: Sphagnum, Omplantering, Neofinetia falcata

9/1 -17

Jag har plockat min i naturen här i sverige:) men just nu är det ju snötäckt så nu får jag hushålla med mitt lilla lager:)

9/1 -17

Jag har ett par påsar i frysen som är till salu, plockad färsk på egen mark i somras. Vet inte om den passar dina behov, den är iaf medellång skulle jag vilja påstå.

10/1 -17

det är bara att gå ut i fuktig mark och plocka,vitmossan i sverige passar utmärkt och en är vist lång om du har lyft upp en tuvaa så ser du.bor du i närheten av Ljungbyhed kan jag visa.
Du har nog tittat på fel mossa

Läst någonstans att i vissa län i Sverige är alla typer av mossor av släktet Sphagnum eller s.k. "vitmossa" fridlyst p.g.a. att den växer så långsamt och tar tid på att återhämta sig. Så läs gärna på vad som gäller i befintligt län innan, och om det är tillåtet så plocka sparsamt.

10/1 -17

Hittade detta på nätet:

https://www.naturvardsverket.se/Document...

Kanske kan vara till hjälp

10/1 -17

Jag som precis har gått på kurs om bland annat mossor, kan berätta att det bara i Sverige finns mer än 40 olika arter av vitmossa! Lite att välja bland, alltså, utifrån behov! Fast som Orchid_Dude skriver: i vissa län är alla sphagnum-arter fridlysta, så kolla först.

Ge ditt svar

25/9 -16

25/9: Äntligen!

sphagnum. Från Xara. Fri bild.

Hittade vitmossa bland alla miljoner mossor (med mera) under gårdagens gotländska heldagsexkursion. Kul för en amatör utan egen erfarenhet ! Som kanske syns i bakgrunden, var alla deltagare vederbörligt engagerade i detta fynd, som tydligen inte är helt vanligt i denna lokal.

Nyckelord: sphagnum

26/9 -16

Vilken utav arterna hittade ni då?:D

26/9 -16

Inte ens vår professor vågade sig på det... . Men så kunde både han och hjälpläraren ALLA ordningar och familjer (plus släkten i några fall ) med eller utan en snabbkoll i luppen, på varenda grej vi hittade ! (Det var alger, lavar, mossor och svampar vi samlade denna gång ). Jösses. Det finns en del där ute .

Ge din åsikt

25/9 -16

sphagnum

sphagnum. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: vitmossa, sphagnum

Prata om bilden

19/7 -16

+ 21/12 -16

Vitmossa (Sphagnum) till salu

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

Fin vitmossa plockad av mig på egen mark i Skåne 2016-07-19. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter, den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning.

Nyckelord: Sphagnum, Vitmossa

11/1 -17

Spjuttan köpte 2 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Så närmar sig adventstider och "vitmossan" gör som vanligt entré i våra butiker. Bilden är från min lokala ICA-butik. Särskilt intressant denna gång är att det är riktig vitmossa (Sphagnum) på fotot på skylten men den vanliga fönsterlaven i påsarna.

Nyckelord: Sphagnum, vitmossa

Lasse, hoppas du har påpekat det för ICA-handlaren eller "moss"- leverantören!

12/11 -15

:´D

12/11 -15

Falsk marknadsföring när den är som mest oavsiktlig?

13/11 -15

Ja det är ju viktigare att köparen får det han eller hon (okej då, hen) vill ha men under fel namn, än tvärtom. Är nog rätt sällsynt att folk har sphagnum i adventsstaken. Eller?

13/11 -15

Jo, det känns väl lite sådär. Har ju alltid varit lav. Och nu ska vi köpa detta? Förvirringen är total! Kanske en lavmosse hybrid?

Ge ditt svar
Sphagnum subg. Sphagnum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Sphagnum

Prata om bilden

Nyplockad vitmossa, Sphagnum.

Nyckelord: omplantering, vitmossa, sphagnum

2/9 -15

Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.

2/9 -15

Trevligt höstpyssel!

2/9 -15

Åhh måste vara orkis porr det där Lassse

2/9 -15

Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...

Ge ditt svar

19/4 -15

19/4: mossplock

Tog ett par timmars paus i omplanteringarna idag för att hälsa på vårsolen och fylla på mossförrådet.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

Ge din åsikt

10/6 -14

vitmossa typer

Vitmossa från bäst till sämst. Från Lassse.

Vitmossa (Sphagnum) finns i ett 40-tal arter i Sverige. Flera lämpar sig som planteringsmaterial till orkidéer. På bilden ses tre grundtyper avseende grovleken: bäst till vänster, bra i mitten, mindre bra till höger. De tunnaste arterna kan till nöds användas i blandningar med t ex bark men bör undvikas som enda material.

Nyckelord: vitmossa, sphagnum, substrat

10/6 -14

Tack! Ja då ser det ju ut som att jag bara har hittat av den sämsta. Växer de i olika miljöer eller har du några tips på hur man söker efter "rätt" sort?

10/6 -14

Ska med mig den här bilden nästa gång jag får för mig att leta mossa Fast med tanke på alla mygg så lär det dröja

10/6 -14

Tack Lasse, ska ta och jaga lite vitmossa här i trakterna, har ju några Masdevallia som jag kör i primärt moss-substrat... och jag kör hellre levande än död mossa och på det priset är ju helt rätt ute i skogen: lite blod (till myggen), svett och kanske nån tår

10/6 -14

Jag tackar också för lektionen! Jag har uppenbarligen kört med sämsta sorten... :P

10/6 -14

Ja myggen och vitmossan trivs tyvärr bra ihop. Jag kanske skulle fotat tre olika dräkter också som man kan ha på mossutflykten, med olika lämplighetsgrad? Med biodlardräkt till vänster och baddräkt till höger.

Markus G: I stort sett alla arter växer fuktigt men annars kan de hittas i lite olika miljöer. Den mossa jag plockar kommer från ett skogskärr i närheten av där jag bor. Ska försöka komma ihåg att ta några bilder nästa gång jag går dit.

Ge ditt svar

Det som inte syns på bilden är de fem miljoner myggorna och mina sjuhundraelva myggbett. Annars är det bara trevligt att trampa träsk och samla sphagnum.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

1/6 -14

Du har med andra ord blod som luktar gott för myggen Lasse Fin sphagnum du har hittat.

2/6 -14

Jag har också varit ute på en sphagnumexpedition. Och så har jag guidat en grupp naturintresserade i nornaskogen och kunnat konstatera att blomningen börjar gå mot sitt slut för den här gången. Det verkar alltså som om den perfekta nornabilden inte kommer att skapas i år heller. Skall dock göra ett sista försök idag efter att jag besökt ögondoktorn för kontroll.
Bara hon nu inte får för sig att hon skall skära i mig igen. Hon är besynnerligt förtjust i att ta till kniven i tid och otid. Totalt sex ingrepp har det blivit och inte är synen så mycket bättre för det.

2/6 -14

Motvalls Gubbe: Inget vidare med ögonproblem , ögonen som något man är hyfsat beroende av... Hoppas doktorn har goda nyheter.

Lassse: Njuter av fin mossbild och av att slippa omgivande fauna!

2/6 -14

Motvalls: Instämmer med Xara och håller tummen för ditt öga. Själv har jag bara gjort ett ingrepp, och inte med kniv utan med laser, så nu ser jag i alla fall bra på det ena.
Xara: Ja vissa delar av faunan skulle man gärna vara utan. Förra mossturen var i jämförelse en ren njutning för då hade dom små stickmaskinerna ännu inte vaknat.

2/6 -14

Nu säger visserligen folk i min omgivning att jag inbillar mig saker, men nog tycker jag att hon får en speciell glans i ögonen varje gång hon antyder att det kanske börjar bli dags för "ett pyttelitet ingrepp som är gjort på en halvtimme".

2/6 -14

Härlig mossa! Jag passade på innan myggorna vaknat så det var en härlig utflykt!

2/6 -14

Ursäkta min ignorans men är det exotiska orkidéer man använder vitmossa till?
Och om inte, vad används den till? Framsidan är helt full så hade ju varit kul att kunna använda den till något.

2/6 -14

Vitmossa, den grova sorten. Är kanon till allehanda orkidé.

2/6 -14

Förlåt, Josh, om jag kanske missuppfattar dig, men har du vitmossa på tomten? Är det så fuktigt att den trivs?
Det vore i så fall den ultimata, våta drömmen för en odlare av härdiga orkidéer. Bara att tillsätta lite kalk och en smula näring så har man ett färdigt orkidékärr.

2/6 -14

Jag har vitmossa på tomten ja, men det är inte så mycket jord i det området och det är relativt skuggigt men största problemet är väl att det är extremt ovårdat just där, massor av björk, lingon, pyrola osv så det är inte så planteringsvänligt.
Jag har dock uppfattat det som att vitmossa gör så att en hel del orkidérötter ruttnar (cypripedium t.ex.)? Bifogar bild på hur det ser ut.

2/6 -14

Svårt att avgöra genom att bara titta på bilden, men kanske är det lite för torrt där. Det skall vara så fuktigt att man känner vatten tränga igenom när man ställer sig där med sneakers. Då är det precis rätt för att blodnycklar, vaxnycklar, jungfru Marie, kärrknipprot och en massa andra orkidéer skall trivas.

2/6 -14

När det gäller odling av epifyta orkidéer är vitmossa i många fall ett utmärkt material, kanske särskilt på fönsterbänk och funkar då även som enda material. Viktigt dock att mossan är av god (grov) kvalitet.

Ge ditt svar

 

Nyckelord: vitmossa, sphagnum

9/3 -14

Åhh, min mossa är slut och har fortfarande några dm snö kvar! Måste ladda upp med större lager nästa år

9/3 -14

Åh vilken fin vitmossa

9/3 -14

Hur skördar ni mossan/hanterar den efteråt? Hade hemskt gärna använt färsk mossa, inte minst till Noefinetierna!

9/3 -14

Ähum, erkänner i en parantes att jag KÖPER färsk levande vitmossa från ett par olika leverantörer. Är inte så friluftig av mig. Men den går bra att förvara i frysen bland chicken nuggets och lammkotletter, så länge resten av familjen tror att det är något som har med min kosthållning att göra . (Pleioneknölarna tillbringade ett ostört halvår i kylskåpets grönsakslåda på samma premisser.)

9/3 -14

Vem köper ni alla spagnum från ?

9/3 -14

Kom ihåg att det är bara lagligt att plocka sphagnum för husbehov, ej stora mängder. Jag brukar ta en knippe här och där så det varken syns eller blir till en öppen yta, klart att det tar lite längre tid men minsta påverkan och absolut ingen kan se var det skördats. Det som irriterar en del markägare är när man skördat för att sälja och när man kalrakar och blir till fula sår.
Jag förvarar den i papperpåse i kylskåpet vilken jag vattnar i av och till, allt brukar ha gått åt under vinterns omplantering så vet att mossan är i livet på detta vis åtminstone i 6-7månader.

9/3 -14

Markus: Jag skördar ungefär som dick beskriver, tar en knippe här och där och bara ett par cm av topparna vilket gör att mossan snabbt kan återväxa. Hanterar den inte på något särskilt sett i övrigt, brukar förvara den svalt och skuggigt utomhus, går även att frysa om så önskas.
Xara: Det är nog många fler än du som köper mossa. Jag råkar ha privilegiet att bo någon kilometer från ett fint skogskärr där tillgången är god.
Spindeln: Jag köper aldrig själv men tror att t ex Orchidéhuset brukar ha till salu.

10/3 -14

Jag får lov att hitta nåt kärr häromkring, men det kan bli svårt. Här finns bara naturreservat.

12/3 -14

Har också hittat ett kärr i närheten där det finns den rätta arten. Den som är kraftig och fluffig

12/3 -14

Har börjat testodla i söderklippta små hygrolon bitar från dusk tropic. Den är luftig och håller fukten ganska bra.

13/3 -14

Men snälla Petter, du kan väl dela med dig till mig om var kärret ligger:

13/3 -14

Tack Lasse, ja Orkidehuset har spagnum, men det är så jobbigt att rensa den, att placka själv är att föredra, om den går att hitta.

13/3 -14

Spindeln: Kärret ligger i sollentuna vid elljusspåret vid golfbanan. Har hittat ännu ett kärr ute på järvafältet med ganska stora bestånd också.

13/3 -14

Det första kärret har två arter dels Sphagnum palustre och en art som är mycket kraftig och gul till röd i färgen. Den sistnämnda har jag inte hittat namnet på ännu. Den ruttnar inte så fort som palustre utan håller strukturen mycket längre.

13/3 -14

Stopp, Järvafältet är naturreservat, man får inte plocka där.
/Mvh, I

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

16/3 -14

Ja just det järvafältet är ju naturreservat ska absolut inte plocka där mer, tack. Har inte varit där på två år då jag hittat ett ställe som är utanför naturreservatet. Tusen tack för upplysningen!

Ge din åsikt

Kära neovitare -Är det någon av er som odlar egen mossa? Exempelvis att ni vikt en del av trädgården åt skugga/sol och fukt för att kunna tillgodose ert eget mossbehov?

Jag märker ju att i mitt miniakvarium sätter mossan igång och lever upp på nytt, blir frodigt grön och glad. Men om den växer till sig i någon större mängd vet jag inte. Har ingen riktig uppfattning om hur snabbt sphagnum växer heller. Någon som vet?

Nyckelord: Mossa, Sphagnum

9/5 -13

Den växer riktigt sakta har jag för mig

10/5 -13

Min sphagnum odlar sig själv på skogstomten
Vet inte riktigt hur den skulle trivas i en vanlig trädgård dock, just här växer den antingen där det är väldigt blött eller på gamla hyggen. Precis som för orkidéer är det nog en fråga om att få fram rätt förhållanden för att kunna odla något, för mossa vet jag inte vad de är.

10/5 -13

Vid beräkningar på nettotillväxt i höjdled av torvmossar i Sverige, mest sphagnum men andra växter ingår, har man kommit fram till 0,5 mm/år. Så sedan senaste istiden släppte sitt grepp har de mäktigaste torvmossarna blivit 5-6 meter på 10-12000 år.

10/5 -13

Två somrar, så har jag haft vitmossa stående i backar på tomten. Jag har klippt toppar på hösten och vid hemkomsten ställt topparna tätt tätt i plasbackar. Förra vintern var det ju begravd under snön i flera månader, men mådde utmärkt ändå. Sen hade jag backen i skuggan och såg till att den alltid var fuktig. Nog kunde jag konstatera att den växte flera cm på denna tid - samtidigt som den den inte längre var grön nertill.
Tyvärr las projektet ner, för fåglarna var envisa på att sprätta i mossan och det kom så småningom även sniglar i den..

11/5 -13

För några år sedan odlade jag vitmossa i en plastbalja fylld med vatten. Det gick att klippa några centimeter av topparna varje år. Vilken art det var vet jag inte men den var ovanligt lång, 30 - 40 cm. Jag gödslade några gånger med vanlig växtnäring.
Gjorde också några försök inomhus under växtbelysning och även där växte den. Den mossan fick vintervila i plastpåsar i kylskåpet.
Tredje vintern spräckte isen baljan jag hade ute och projektet lades ner.
Vill man testa odling utomhus tror jag det kan vara bra att spänna ett myggnät över som skydd mot småkryp, nedfallna löv etc.

Ge ditt svar

... och vårens omplanteringar!

http://www.youtube.com/watch?v=Hi6zorMyh...

Nyckelord: sphagnum, jul, vitmossa

24/11 -12

Det var en fröken med en stor passion för mossa...eller lav :P

24/11 -12

Haha, den var väldigt allmänbildande, vad är det man säger? Repetition är all inlärnings moder.

24/11 -12

Ja då har vi lärt oss det då

24/11 -12

det va ju intressant

24/11 -12

Ha ha
Fast - jag protesterar lite. Granvitmossan, som hon visar, den brukar jag undvika. Den är alldeles för klen och lite vass och inte särskilt hållbar. Den är också i princip alltid knallgrön..
Vet inte riktigt vilken sorts mossa vi brukar leta efter - kanske är det skogsvitmossan.

25/11 -12

Mia: jag instämmer i att sphagnumen (granvitmossan) är lite spretig, jag planterade om i den i somras och jag undrar om man inte skulle tagit bara toppen på mossan. När den väl torkat är den så torr så den mest smular sig, då är bara stammen kvar

25/11 -12

Jeg bruker å plukke 2 typer: den grønne langfibrete granvitmossen og kortfibret rød type. Den langfibrete knekker lett når den er tørr så man må fukte den før bruk med en sprayflaske. Jeg liker den når jeg må rulle den rundt røttene og i en potte, på grunn at den er langfibret, så stikker den ikke ut av potta men holder alt bedre inne. Den røde derimot er mye kortere og tykkere. Første gang jeg brukte den så tok det laaaaang tid før den tørket ut helt. Den er så tett at den holder mye mer vann. Derfor brukker jeg den sammen med bark i potter hvor jeg vil at mediet skal være luftig men fuktig for man trenger ikke mye av den for at mediet skal holde seg fuktig leeeenge.

27/11 -12

Mia: Håller helt med. Ingen bra planteringsmossa. Men det är garanterat bättre att stoppa granvitmossa i krukorna än att fylla dem med fönsterlav
Ja nu har påsarna med "mossa" börjat dyka upp i affärerna såg jag... man får ju lite lust att ta med sig en tuschpenna

Ge ditt svar