Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. 'Eric Uoung' (1) P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (3) P. besseae (47) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae och Sedenii (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseaehybrid (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (2) P. caudatum x longifolium (1) P. Caudatum X Walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young (besseae fma flavum 'Rising Sun' AM/AOS x longifolium fma album 'Fox Valley Mint') (1) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (8) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (6) P. Hanne Popow (4) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. hirtzii x besseae var. flavum (3) P. Jason Fischer (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (6) P. kovachii x schlimii (1) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (4) P. longifolium (6) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. manzurii (1) P. Memoria Dick Clements (12) P. Memoria Garren Weaver (2) P. Mont Fallu (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (10) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. Peruflora's Cirila Alca (kovachii x d'alessandroi) (1) P. petaler (1) P. Petite Arquette (dalessandroi x pearcei) (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (2) P. sargentianum (2) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (28) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (7) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisii (10) P. wallisii x caudatum (1) P. wallisii x longifolium (3) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

20 nov

Variation

Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild.

När jag såg Oleds annons nedan tänkte jag att min Dick Clements verkar vara rätt otypisk för en Phrag. Eller bara ung och väldigt potent? Han har alldeles styva blad som sträcker sig närapå en halvmeter över krukans kant. Det blir spännande att se var detta slutar...

Herr Dick Clements fick husrum hos mig i och med sambeställningen från Elsner tidigare i höstas. Han har många ärr från diverse skadedjur men verkar nu vara frisk och kry, peppar peppar! Det är nästan så att jag kan höra hur han sträcker på sig.

Nyckelord: Phragmipedium Memoria Dick Clements

20 nov

Vilken härlig och kärleksfull berättelse! Lycka till med herr Dick och han ser verkligen grann ut!

20 nov

Tack! Eftersom många orkidéer är väldigt små och oansenliga när de inte blommar (dvs typ 95% av tiden) uppskattar jag de individer som har snygga blad och inte bara tar plats på bredden... Därför har han fått en hedersplats i köket!

20 nov

Jag har lite olika funderingar Dirfa kring Kalcium. Jag odlar i GreenMix vilket ger att plantan endast får näring från gödningen jag använder. För mycket eller för lite påverkar och i detta fallet misstänker jag att de hängiga bladen beror på att den får för mycket Kalcium (kan vara tvärt om) men om man jämför din planta med min så verkar det vara en skillnad i sättet den växer, min verkar mer lågväxt, kan det vara någon skillnad i variant? Sedan om man tittar på nytillväxt (min planta) så hänger inte dessa blad.

20 nov

Det kan säkert vara olika varianter. Min Phrag. Sedenii har ju mjuka, hängande blad typiska för släktet, och den får samma näring som Dick Clements.

Jag är inte så väldigt haj på näringslära vad gäller just orkidéer, men jag tror att kalcium generellt bidrar till att stärka cellväggarna hos växter.

Under hösten har jag gett halv dos orkidénäring (20-20-20) en gång i veckan. Dick Clements har å ena sidan fått några enstaka bruna bladspetsar (vilket väl tyder på övergödning) men å andra sidan tycker jag att en del blad är lite gulgröna (vilket väl kan tyda på brist av exempelvis kväve). Tycker även att min Sedenii har gröngula blad.

Hur mycket näring ger du Phraggarna i förhållande till epifytiska orkidéer som t.ex. Phallar?

20 nov

Phraggar gödslar jag varje gång när de blommat och är i tillväxt och det är de alltid. Epifyter vet man ju inte hur mycket gödning de får. 1 del från kannan var 14 dag sådär i snitt men hur mycket komposten vad vet jag så klart inte.

Ge ditt svar

1 okt

Svårfotograferat

Svårfotograferat. Från Xara. Fri bild.

Nenne, nu är bladen på den ena Phrag 'Living Fire' som jag köpte av dig uppe i en meter! Inga blommor än, dock, på någon av plantorna... men de står på vardagsrumsbordet, så det är helt OK att de sprider ut sig . (Fast om någon har något litet phrag-blomningstips, så mottages det tacksamt !).

Nyckelord: phragmipedium living fire

1 okt

Oj då, men det går väl inte i längden att de bara växer och växer! Hoppas du får några kloka råd, så de kommer igång med blomning! Håller tummarna!

1 okt

Jomen tydligen: fick precis veta i ett FB-forum att de måste bli typ gigantiska innan de kommer sig för att blomma... Och att de nog skulle kunna övertalas bättre att blomma om de fick bo under min 'disco-belysning' (Growlight) istället, där jag bara har Cattleyor idag. Men jag undrar om de får plats där... hm...

1 okt

Båda har blommat hos mig utan extrabelysning och satte knopp på balkong-sommarkollot. Nu har de väl bott hos dig i tre eller fyra år och växt till sig ännu mer! Något annat knep måste till tror jag.

Prata om bilden

17 sep

Ohyra?

Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Ohyra, Paphiopedilum, Phragmipedium

17 sep

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17 sep

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17 sep

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17 sep

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar

Funderar på om jag skulle våga haka på sambeställningen från Elsner (hur funkar det rent praktiskt, det måste ju bli ett jättepaket!? ). Jag skulle gärna testa en Phragmipedium och en Paphiopedilum och undrar helt enkelt vilka av nedanstående sorter som kunde vara lämpliga till en orkidénybörjare med rätt gröna fingrar? Väljer bland de billigare sorterna så jag har råd att misslyckas... Om ni bara fick välja en hybrid av varje släkte, vilken skulle ni rekommendera?

Phraggar:
Sedenii
Memoria Dick Clements
caudatum var. warscewiczianum
Franz Glanz

Paphar:
Joyce Hasegawa
farrieanum x purpuratum
Ho Chi Minh
Wössner China Moon (för att den är GUL!)

Ber om ursäkt för mina halvdumma funderingar men jag tror jag är i behov av lite moraliskt stöd såhär i början...

Nyckelord: Paphiopedilum, Phragmipedium

30 aug

Själv har jag Phrag Sedenii som blommar nu med två stänglar. Den är tacksam, blommar ofta och kräver inte så mycket ljus. Visserligen har jag den i söderfönster men vinterhalvåret är det mörkt här nästan dygnet runt och har ej någon tilläggsbelysning åt plantan heller.
Paph Ho Chi Minh har jag haft, väldigt stor och vacker blomma på den men blomningen håller inte så länge. Dom andra har jag ingen erfarenhet av.

30 aug

Phrag Memoria Dick Clements kan jag helhjärtat rekommendera. Den är en pålitlig serieblommare och har vackra djupröda blommor. Sedenii är också tacksam. Phrag caudatum är lite kinkigare. Den måste hållas torrare än de flesta andra phraggarna och blommar - i alla fall hos mig - mer sparsamt.

30 aug

Tack så jättemycket för tipsen!

30 aug

MDC har jag hört ska vara en bra nybörjarphragg, även Sedenii vekar enkel om jag förstått saken rätt. Hittar inte så mycket om Franz Glanz, men jag tror den är lätt den med, så en av varje då?

Av de Paphar du funderar på så kan jag tänka mig att fairrieanum x purpuratum är den som är lättast, men eftersom du skriver att du har gröna fingrar, varför inte ta allihop?

30 aug

Jag är inne på Mutantens tankar: allihop. När jag blev medlem på Orkidéprat och andra sociala medier och fick se alla fantastiska blommor som tydligen fanns där ute, spårade mitt odlande ur en smula . Jag har provat mig vilt fram i djungeln och letat mig fram till sådant som fungerar för mig. Fast sedan skaffade jag skåp och blev skogstokig: jisses vad med möjligheter som öppnade sig då .

30 aug

Haha, det är fint att ni uppmuntrar mig men jag måste tyvärr spara lite pengar till mat och hyra... Hur brukar plantorna klara transporten? Tänker att det kan vara påfrestande, särskilt nu när de ska packas om?

30 aug

Har varit med om många sambeställningar och alltid har det fungerat bra. Även när det har varit minus grader ute och en gång var mitt paket på vift tre veckor och alla plantorna klarade sig. Visserligen var det Cattleyor och de klarar sig utan vatten flera veckor

30 aug

Dirfa Välkommen, det här är nog det bästa beroendet man kan ha, utöver hästar då Plantorna brukar klarar resorna väldig bra, de åker lastbil mån-tors eller tis-fre, brukar inte ta det minsta skada, då företagen är proffs på att packa Det man ska passa sig för är att frakta när det är för kallt, då kan de bli skadade.

Ge ditt svar

Den blommar fortfarande Två stänglar och tre blommor + flera knoppar just nu

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

10 aug

Så fina färger!!

10 aug

Väldigt vacker

10 aug

Åhh, den bilden har jag missat! Härligt med långblommande Phrag och det ser nästan ut som den översta blomman sträcker "armarna" mot solen! Äntligen soliga dagar!

10 aug

Läcker!!

10 aug

Ja den bilden blir man glad av. Grattis till blomningen!

11 aug

Härlig bild och blomma! Som Ingegerd15 sa så blir man glad av att se den!

11 aug

Tackar! Ja, det är fina färger på den. Det hjälpte inte att blomman ber vädergudarna armarna uppåt sträckta för idag har det varit mulet, dock ej regn Men man får se på bilden och drömma om solen och vara glad

12 aug

Grattis den e superfin

12 aug

Superfin! Å roooosa!

13 aug

Tack Truls och ifibi Rosa är vackert

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

8 jul

Ljuva färger, grattis!

8 jul

Underbart vacker! Grattis!

8 jul

Underbart vacker

8 jul

Bra gjort! Blomman är ju underbar!
(Min har satt en stängel i år. Tyvärr verkar knoppen torka in som vanligt. )

9 jul

Graciös

9 jul

Jättefin och smart med ampel

9 jul

Tackar elcatania, ampeln/krukhållaren passar fint just till den här sortens orkidéer, med lite hängande blad

9 jul

Ja precis, en sån där skulle jag ha haft, skitsmart ju

9 jul

Grattis till din Sedinii underbart vacker.

9 jul

Tack Truls

Ge din åsikt

6 maj

Bildbevis

Bildbevis. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden
Phragmipedium. Från Xara. Fri bild.

Detta är inte vackert (och som nybliven Neo-samlerska har jag blivit känsligare för det där med estetiken). Men vad gör man?! Hur hanterar ni era phraggar som brer ut sig helt hämningslöst? (Detta är den enda bundna; alla mina andra får bre ut sig helt fritt på ett helt stort vardagsrumsbord, men denna får inte plats i gänget.)

Nyckelord: phragmipedium

6 maj

Undrar om det är en av mina gamla Living Fire, som missköter sig? De var ju båda stora, när du övertog dem och jag har ingen aning om hur du ska hantera dem. Så klart om man jämför storleken på en fullvuxen Phrag och en Neos är det förstås skillnad. "Det där med estetiken" förstår jag inte, men det beror förstås på att jag inte ser det fantastiska med Neosar och det kommer ingen att kunna övertyga mig om. Jag har två från Lasse och fler kommer det inte att bli.

6 maj

Dina båda Levande Eldar har finplatsen på vardagsrumsbordet tillsammans med mina älskade besseaes , bara lite blomstänglar som saknas . Den på bilden är en gammal en, förvisad till norrfönster... Jag blir annars bara mer och värre och helt tokig i Neosarna: måste finnas någon (för mig svårsedd) koppling mellan dem och Cattleyor, eftersom det är de två jag fastnat värst för .

6 maj

Bildbevis. Från Xara. Fri bild.

Litet bildbevis på glada oblommande phraggar .

6 maj

Skönt att höra och att se dem på bild, för jag blev lite orolig för att de inte skötte sig!

7 maj

Klippa bladen kortare

7 maj

Eller skippa allt annat än catts och neos?:D

7 maj

dånar Klippa blad och skippa exempelvis rangisar?! Blir jag radikaliserad lär det finnas andra sysselsättningsmöjligheter här i världen !

8 maj

Va känslig du är Xara, klipp klipp få plats med fler

9 maj

Jag har två Phraggar, besseaeär inte så stor men Sedenii däremot är grymt stor. Fixa någonting cylinderformad och ställ Phraggen på den då ryms några mindre plantor bredvid cylindern, under Phragg bladen. Min make har tillverkat några "stativ" för krukorna så dom hamnar i olika nivåer

9 maj

Vilken smart och snygg konstruktion! Blir lite emellan som att hänga i ampel eller placera på fönsterbräda.

9 maj

Väldigt fiffigt! Tack för tips! Ser snyggt ut oxå; jag är så dålig på det estetiska.... (försöker mest klämma in så mycket som möjligt . Men nu med Neosarna, får jag lära mig nytt!

9 maj

Det var så lite så och tack Nenne

Ge ditt svar

6 maj

Phragmipedium

Phragmipedium. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden

20 april

+ 21 april

Phragmipedium kovachii x schlimii

Från vange.

Utropspris: 125 kr. Frakt: 50 kr per paket.

Ons 22 april 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Bladspann ca 28 cm. Skickas barrotad.

Nyckelord: Phragmipedium kovachii x schlimii

22 april

125

Ge ditt bud

8 april

Phragmipedium besseae

Phragmipedium besseae. Från Xara. Fri bild.

Nu så, nu har jag fler tillgängliga bilder och kan visa upp lilla glada färgpricken på vardagsrumsbordet!

Nyckelord: phragmipedium besseae

8 april

Magnifik

8 april

Jättevacker! Grattis!

8 april

Splendido!

8 april

Grattis! Väldigt vacker

8 april

Symetri och färg ser finemang ut, grattis

8 april

Väldigt vacker. Grattis!

8 april

Jättefin!!!

8 april

Härlig!
Mvh
Mikael

9 april

Dessa kan jag inte se mig mätt på!
Grattis!

Prata om bilden

27 mars

Phraggisarna

Phraggisarna. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden

Köptes för några år sedan som "överbliven" på blomsterlandet efter en utställning. Odlas fuktigt i Seramis (som krossad lerkruka).
Mvh
Mikael

Nyckelord: Phragmipedium bessae

28 feb

Strålande

28 feb

En riktig favvo, liksom THE orchid av alla på något sätt ! Har själv en med knopp, hoppas allt går väl...

1 mars

En sån läckerbit! Ser inte alls överbliven ut...

1 mars

Reavacker.

1 mars

oled jag älskar ditt ordförråd!:D hihi,du kommer på något nytt till varje sammanhang!:)

1 mars

Tjusig underbar färg denna bessae

1 mars

Härlig, fint med en sån färgklick den här årstiden

1 mars

Bara så urläcker! Grattis!

1 mars

Tack, ja färgen är riktigt härlig!
Mvh
Mikael

2 mars

Kanonvacker älskar orkideer med röda eller orange blommor. Har letat efter Phragmipedium med den färgen men inte hittat någon ännu.

Ge din åsikt

Slaktade en julgrupp och insåg att 'krukan' blev perfekt som Phraghållare! Lite blom bara på det här, så...

Nyckelord: phragmipedium

24 jan

Åh, mkt snyggare än en julgrupp, bra jobbat!
/Mvh, I

24 jan

Way to go;)

24 jan

Vilka Phraggar är det? Och krukan är perfekt.

Ge ditt svar
Krympte visst i tvätten... Från Mutanten.

Nu slog den visserligen ut idag, men aldrig att den nya blomman kommer bli några 13 cm heller! XD

Färgen ser mer mättad ut dock. Vem vet? Tredje blomman kanske får både storlek och färg?

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

26/12 -14

Otroligt stiliga oavsett storlek!! Grattis!

26/12 -14

Rasande snyggt "par"!

26/12 -14

Fina båda två

26/12 -14

Tackar hörni. Matte är nöjd med sin Phrag och jag beordrar alla att skaffa minst en. När man fått ordning på deras skötsel så är de underbart lätta att ha att göra med. :3

Vi får se hur länge den första blomman kommer sitta kvar. Jag tror inte denna brukar ha mer än en åt gången (Green Hornet kan ha tre samtidigt på samma stängel när den är riktigt glad).

Det är otroligt svårt att få till färgen när jag fotar denna. Jag tror kameror rätt ofta har svårt att återge just rött korrekt och min är inget undantag. Färgen på den nya blomman stämmer rätt bra, men den andra får jag inte till riktigt. Men, men.

Prata om bilden

21/12 -14

En julphrag!

En julphrag!. Från Mutanten.

Kände att den, Sunset Glow, hade lite bättre julfärg nu när den åldrats en smula, så vi passar på att önska god jul innan den trillar av.

Med "vi" så menar jag självklart mig själv, kissarna, orkisarna och dammråttorna.

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

21/12 -14

Jättefin God Jul på dig med och till kissarna, orkisarna och dammråttorna

21/12 -14

Vilken härlig färg!! God Jul!

21/12 -14

Den är härlig, din julphrag! Ser att det är mer knopp på gång också!
God Jul till dig och alla hos dig från mig, orkisarna, undulaterna och undulatdunen. Alla fyra har nämligen bestämt sig för att börja rugga nu, så det är "silkesdun" i köket minsann!! Måste nog dra fram dammsugaren!

21/12 -14

Tack hörni snälla människor.

Nenne: Japp, det ser ut som att det kan bli tre blommor denna gång. Den fick två förra året. Undulater är så otroligt söta, men skräpar ner rätt mycket har jag märkt.

Usch! Inte svära så här nära jul! Inte säga "dammsugare", nu skrämde du mina dammråttor.

21/12 -14

Mutanten, sorry om jag skrämde råttorna! Det var inte meningen!

21/12 -14

Phragtfull glänsande

21/12 -14

oled:

21/12 -14

God jul tillbaka på allihopa!

22/12 -14

God Jul:)

Prata om bilden
Här försökte jag få till en jämförelesebild. Blev väl sisådär, men man får en uppfattning om storleksskillnaden mellan bladrosetterna i alla fall. Från Mutanten.
Phrag. Sunset Glow. Blomman är färglösare, men formen bättre jämfört med förra året. Från Mutanten.
Sämre bild på hela plantan. Kommer också att ersättas. Man kan ana den gamla bladrosetten i bakgrunden. Från Mutanten.
Dålig profilbild. Det var mörkt och Mutanten för darrhänt. Ville bara visa hur pigg den är. Bilden kommer ersättas med en bättre. Från Mutanten.

Är lite gramsen över den pigmentlösa fläcken på ena petalen och den urvattnade färgen den har i år. * muttrar *

Gillar formen den har dock. Den ser himla pigg och alert ut. Blomman slog ut igår, så jag vet inte om den kommer sträcka något mer på sig (vet inte hur det skulle gå till, den är 11,5 cm redan, tror den var 8 cm förra året).

Jag funderar på att stämma den för falsk marknadsföring dock. En av anledningarna till att jag köpte den var för att den inte var så stor. Ett år senare och den har helt uppenbart knaprat anabola stesolider bakom min rygg. Vart tusan kom den där bladrosetten ifrån?!

Ber om ursäkt för några dåliga bilder. Jag försökte visa skillnaden mellan den gamla bladrosetten och den nya och det var alldeles för mörkt enligt min kamera.

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

10/12 -14

Hm... att någon gnäller över bra tillväxt har jag inte varit med om för grattis till vacker blomning

10/12 -14

.... och Mutanten, du är alldeles för självkritisk till dina bilder. Jag gratulerar också till en mycket vacker blomning och kanske skulle du fundera på att bli krönikör, för du skriver så bra och alltid med glimten i ögat!

10/12 -14

Visst är den fin och bilderna är också helt okay

10/12 -14

oled: När platsbrist är ett överhängande hot, så gnälls det över oväntad tillväxt. I alla fall här hemma.

Nenne: Njae, jag vill att de ska vara skarpa och tydliga. När de inte är det så muttrar jag. Borde verkligen skaffa ett stativ så jag blir nöjd någon gång.

Och jag är självkritisk när det gäller allt. Har alldeles för höga krav på mig själv, vilket är ett mycket dåligt personlighetsdrag som jag jobbar på. Jag ställer inte i närheten så höga krav på andra utan är mycket mer förstående i allmänhet.

Haha! Ja, då kanske jag skulle få ur mig allt babbel som bubblar i huvudet. XD

stella: Tack, det var snällt sagt. Funderar på om jag kan ha haft knoppen för nära lysröret och att det är därför den blev rätt färglös? Men det är lite julstämning här hemma nu!

10/12 -14

Tycker den ser helt fantastisk ut om du frågar mig. Fotot är oxå bra man ser ju vad det är ju och det är väl det som är huvudsaken. Vi ska ju inte göra litraturböcker ju. Utan på ett enkelt sätt kunna njuta av varandras fina orkidéer. Dock lite avis skulle vilja ha en oxå. Men det får bli när plats finnes

10/12 -14

Asså Mutanten, finns småväxande att köpa SDS

10/12 -14

Pimpinett läckerbit!

10/12 -14

Fantastisk, vackert gul i hakan och melerad i seglet...

10/12 -14

oled: Vet att det finns mindre, men den här befann sig alldeles runt husknuten (ifall min husknut vore en halv kilometer bort...) så det var ju så nära och bra.

Blomtjuven: Den döljer att den är en blaff rätt duktigt, men jag gillar den. Härligt med lite färg trots allt.

Annika: Om den gör som den gjorde förra året, så kommer hela blomman bli mer gul, både i skon och resten den också. Få se om den gör likadant i år.

10/12 -14

Jag tycker den är riktigt snygg och dessutom inte alls dåligt fotat, fin till Jul ju

10/12 -14

Riktigt läcker blomma! En sån skulle jag vilja ha! (Om jag hade plats...)
När det gäller bilderna tycker jag att de är toppen. (Men nu vet jag ju inte om färgerna stämmer.) Bilden på hela plantan kunde väl ha haft ett lite bättre ljus (mer ljus på blomman), men kompositionen tycker jag är ursnygg. Jag gillar särskilt att plantan sitter i sidan av krukan. (Det är kanske inte vad man strävar efter när man odlar, men jag tycker att det blir snyggt i bilden.)

10/12 -14

npeter: Den är väldigt lättskött också, värd varenda krona (trots att jag gnäller ). På min skärm stämmer färgen på blomman (plantan är något mörk), men det innebär inte att de stämmer på andras. Du såg precis vad jag menade med bilden på hela plantan. Ljuset kommer från mitt T5 lysrör och stängeln är för lång och blomman försvinner lite i skuggan. Det kanske blir sol nästa vecka, så då är det bara att hala fram kameran igen och möblera om i köket så jag kan ta bättre bilder. XD

Ge din åsikt
Sämre bild på hela plantan. Kommer också att ersättas. Man kan ana den gamla bladrosetten i bakgrunden. Från Mutanten.

 

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

Prata om bilden
Dålig profilbild. Det var mörkt och Mutanten för darrhänt. Ville bara visa hur pigg den är. Bilden kommer ersättas med en bättre. Från Mutanten.

 

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

Prata om bilden
Phrag. Sunset Glow. Blomman är färglösare, men formen bättre jämfört med förra året. Från Mutanten.

 

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

Prata om bilden