Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (2) P. besseae (43) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseaehybrid (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (2) P. caudatum x longifolium (1) P. Caudatum X Walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (7) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (5) P. Hanne Popow (4) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. Jason Fischer (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (6) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (3) P. longifolium (6) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. Memoria Dick Clements (7) P. Memoria Garren Weaver (2) P. Mont Fallu (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (10) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. petaler (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (2) P. sargentianum (2) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (25) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (1) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisii (10) P. wallisii x caudatum (1) P. wallisii x longifolium (3) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

20 mars

Jag blev mäkta imponerad. Det blir väldigt rörande när man får följa knoppar hela vägen. Jättevackert.

20 mars

Häftigt och väldigt vackert!

20 mars

Jättefint!

20 mars

Härligt! Tack!

Ge din åsikt

Jag lyckades för en gångs skull med att få timingen rätt.
Åkte i går till Ulriksdals Handelsträdgård och döm om min förvåning när de hade rea på Phrag Sedenii. Köpte naturligtvis en på stående fot för endast 100:-.
Om någon i Stockholmsområdet har den på sin önskelista så hade de några plantor kvar.
I blom men flera knoppar och nya skott på gång, friska fina plantor.

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

6 mars

Supertips tack, snälla!
/Mvh, I

6 mars

Du menar inte Rappne alltså utan den andra som man når ifrån Bergshamraleden?

6 mars

Det kallas för Rappne också:-)

6 mars

Bra, då menar du Slottsträdgården Ulriksdal och inte det som ligger vid Bergshamraleden (knöligare för oss som kommer NV ifrån att ta sig till). Tack för infon igen!
/Mvh, I

Ge ditt svar

Det borde väl ha varit fyra nyanser av brunt... förlåt, orange, men jag har bara tre olika plantor i nuläget. Jag tror jag måste skaffa en till.
Phrag besseae är en linslus, som ni har sett förut. Det är inte mycket att göra. Jag tycker bara att den är så fin!
De andra plantorna är en Prosthechea vitellina, och en Blc. Shinfong Little Sun. Den senare blommar i år på fyra stänglar. (Det hade varit fem om inte jag hade brutit av en. )

Nyckelord: Prosthechea vitellina, Phragmipedium besseae, Brassolaeliocattleya Shinfong Little Sun

20 feb

Stor grattis, vitelina är inte lätt att odla.

20 feb

Underbart orange

20 feb

Eldigt!
Mvh
Mikael

20 feb

Flammande färger, grattis

20 feb

Värmande

20 feb

Tack alla!

21 feb

Härlig bild, det är något visst med de röd-orangea orkidéerna!

21 feb

Sååå härliga färger, energetiska!!

21 feb

Fina eldiga färger

21 feb

Tack!

21 feb

Grattis! Härliga färger!

21 feb

Riktigt varmröda de är jättefina

21 feb

Älskar orange

22 feb

så finna.

Ge ditt svar

Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att jag har haft en del krångel med Phrag. besseae. Jag köpte en hösten 2012 som till slut tappade alla blad (med all sannolikhet pga att jag vattnade den med kranvatten). Jag sköter fortfarande om denna planta i hopp om att den en vacker dag ska komma med nya blad, men i väntan på det har jag skaffat mig ytterligare en planta. Den inköptes från Marita Åkesson hösten 2013. Marita lyckades hitta en planta med ett embryo till en stängel. Stängeln gick inte att se, men hon kunde tydligen känna den!
Nu blommar den!

Nyckelord: Phragmipedium besseae

30 jan

Grattis Peter till en mycket vacker skönhet

30 jan

Grattis! P besseae är så vackra

30 jan

Grattis! Den är verkligen vacker jag hoppas min vill slå ut snart också

30 jan

Grattis till fin blomning! Visst är phraggarna härliga! Jag har också blomning på gång i min duktiga Phrag 'Living Fire'.

30 jan

Grattis till den efterlängtade vackra blomningen

30 jan

Grattis den e så vacker.

30 jan

Fantastiskt vacker!

30 jan

Tjusigt! Mina bägge besseae har precis öppnat sig också.

30 jan

En tjusig sak, stort grattis

30 jan

De är så snygga dessa klarröda Phraggar.
Jag har läst att just besseae är rätt kinkig (vill inte stå i fat med vatten utan vattnas ofta istället, vill inte ha det för varmt etc.), så jag nöjer mig nog med min besseaehybrid istället.

30 jan

Tack alla!
Jag njuter medan jag kan.
Lycka till med era blomningar!

30 jan

Vilka lustiga proportioner, söt!

30 jan

Gissa vem som skaffat Stig Dahlströms bok o helt plöttsligt känner för o utöka samlingen med en röd orkidé :-P (o kanske nån mer...)

31 jan

Annika: Ja, när du säger det, så ser jag att den ser lite konstig ut. Blomman är fotad lite från ovan. Rakt framifrån är den lika hög som den är bred. (Och jag måste erkänna att jag älskar formen. Jag tycker att det ser ut som en liten ängel! )
Awa86: Jag förstår vad du menar!

31 jan

Vacker blomma!

31 jan

Awa86: Har oxå läst om den händelserika jakten i Stigs bok: känns dock som att jag trots allt har en bit kvar till den passionsnivån ! Men en domesticerad variant skulle ju förstås vara trevlig .

31 jan

Mutanten Var läste du att Phrag besseae inte ska stå i fat med vatten? Jag har en Phrag besseae och har kollat nu gamla inlägg och alla experter rekommenderar att de ska stå i fotvatten. Även att de ska ha det varmt annars avstannar tillväxten. Min planta har inte blommat än men har växt bra.

31 jan

Mutanten, jag undrar samma sak som stella. Jag har två Phragmipedium 'Living Fire' (Sorcerer's Apprentice x besseae) och de står med 3 cm vatten i ytterkrukan och blommar troget varje år. Så frågan är var du har läst att de inte ska ha fotvatten?

31 jan

Xara: håller fullständigt med dig, fast i huvet låter de ju jätteroligt att ge sig ut o se "vilda" orkidéer som växer på träden sen kommer jag på att ja ä ganska lat o bekväm av mig ryser av bara tanken på att bo i tält, tur att det finns människor som är lite mer äventyrliga av sig som ger sig ut på sånna strapatser och ser till att arter kommer till odling innan beståndet skövlas totalt

31 jan

stella och Nenne: På Slippertalk naturligtvis. XD Här har ni länken Besseae

Själv har jag verkligen aning om hur den bör odlas (beror väl på hur hög luftfuktighet man kan hålla etc.), men jag misstänker att fungerar ert odlingssätt, så ska ni inte ändra på det. Själv odlar jag min besseaehybrid ståendes i vatten och hittills har det gått bra.

I det här fallet verkar det ha varit Mutanten som inte hade ögonen med sig eftersom problemen som personen har med sina besseae, verkar bero på hög luftfuktighet i kombination med plantorna ståendes i för tät kompost +vatten. Bra att ni har koll på mig.

31 jan

Vi har koll!

Ge ditt svar

30 jan

Phrag besseae

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden
Från Truls.
Från Truls.
Från Truls.

dendr. secundum är en epiphytisk species som växer från Burma, Thailand, Indonesiska öarna, Borneo. Odlas intermediärt. Denna blommar gärna på bladlösa bulber.
Phrag. longifolium växer i Costa Rica ner till Centralamerika, Ecuador. En del plantor är funna längs vägarna

Nyckelord: Phragmipedium longifolium, Dendrobium secundum

18 jan

Vackra blomningar grattis

18 jan

Superfina!!

18 jan

Här haglar det med tjusigheter, grattis

19 jan

Riktigt härliga, grattis!
Mvh
Mikael

19 jan

Åh så söt Dendrobium.

19 jan

Tackar för era kommentarer. Ska ta mig i kragen en dag och lägga ut fler bilder på orchidsar som blommar nu.

20 jan

Härlig blomning. Grattis!!

21 jan

Grattis! Jättefina!

Ge din åsikt

Kan jag få lite tips på hur man sköter en Phragmipedium longifolium? Är det en bra nybörjarorkidé eller ska jag vänta tills jag har blivit mer erfaren?

Nyckelord: Phragmipedium longifolium

12/12 -13

Generellt kan man ofta säga att hybrider är lättare att odla än rena arter

12/12 -13

Funkar P. longifolium x caudatum eller P. longifolium x wallisii?

12/12 -13

Jag har ingen erfarenhet av dessa. En som är lätt är Phrag Memoria Dick Clemens (stavning?)

13/12 -13

Phragmipedium är enligt min uppfattning väldigt lättskötta och speciellt hybrider av dem. Måste hållas fuktiga hela tiden och kan odlas stående i vatten, beroende på vad man använder för substrat. Vad man ska använda för substrat och odlingsteknik är en debatterad fråga.
Jag odlar mina Phrag'ar i LECA ståendes i vatten vilket fungerar bra för mig. Men det finns vissa som inte alls tycker att man ska använda LECA som substrat.
Jag odlar dock inte någon av hybriderna du nämnt ovan, men hybrider med caudatum and wallisii vill ha det torrare än andra arter och hybrider. Men bortsätt från det så tror jag inte de ska vara svårare än andra Phragmipedium.

13/12 -13

Jag har bara erfarenhet (och ingen lång sådan) av primärhybrider, däribland Phrag. Sedenii som ju har longifolium bakom sig. Jag har gjort lika med alla mina Phraggar, dvs. ställt dem på fat med småsten i botten och hällt vatten på fatet (lite surare vatten). De jag planterat om står i en blandning av pinjebark, mossa och kokosstrån, men Sedenii står kvar i sin "gamla bark". Det jag har för mig att jag läst om Phraggar är att de inte är förtjusta i kalk, så de har inte följt med till Gotland, utan vattnas av orkidévakten med vatten från egen brunn, det har verkat funka bra så.

13/12 -13

Har två Phraggar, Sedenii och besseae. Jag tillhör dom som inte gillar leca pga att det troligen var det som tog död på många av mina orkidéer för ett antal år sedan. Det samlas salter och dylikt i leca och det tog kål på dem. Jag har mina planterade i bark. Krukan står i en ytterkruka som i sin tur har några cm vatten i. Det har funkat utmärkt.

13/12 -13

Är verkligen ingen Phraggexpert, har bara två olika sorter, varav båda är hybrider. Min ena har dock longfolium i stamtavlan (primärhybrid mellan pearcei och longfolium) och jag har fått för mig att just longfolium inte ska vara så jättesvår.

De ska stå blött (fat med vatten som redan nämnts), vattnet bör vara antingen regnvatten eller RO-vatten, då de är känsliga för salter. De föredrar något svalare temperaturer (om jag tolkat infon rätt, och med svalare så menar jag typ rumstemperatur, om någon annan vet bättre, så rätta mig gärna) och vill ha mer ljus än Phalaenopsis. Här har du en länk till en bra sida om både Paphar och Phraggar: Longfolium

Det som gör att jag inte vill ha en longfolium är att de blir så himla stora! Monsterphraggar är vad de är!

15/12 -13

Kan man vattna med destillerat vatten?

15/12 -13

Destilerat vatten med rätt tillsatts av gödning är mycket bra. Det finns de som säger, inget kalk, kalcium till Phragar..men så anser jag inte man generellt kan säga om alla. Min Phrag Memoria Dick Clemens får vanlig kranvatten. Har en DH på ca 5 och kalcium står för ca 3. Fungera utmärkt.
Läs gärna på: https://www.orchidweb.com/phragmipediumc... där det tydligt står även för longifolium att man skall slå i ca 15% (beror så klart på hårdhet med avseende speciellt gällande kalcium) vanligt kravatten för att tillföra kalcium i distvatten. Självklart kan man tillföra kalcium på annat och mer kontrollerat sätt.

Ge ditt svar

2/12 -13

Phrag Andeen Fire

Phrag Andeen Fire. Från Kerstin A.

Blommar för första gången, men jag kan inte helt ta åt mig äran för den kom med knopp. Trodde att den skulle vara rödare, men den är fin ändå.

Nyckelord: Phragmipedium Andeen Fire

2/12 -13

Visst är den så fin, färgen är fin Vad du har mycket i blom nu Kerstin

2/12 -13

Väldigt fin !

3/12 -13

Tack, ja det händer en del nu. Väntar på två till, men jag kan inte ta åt mig äran för de kom med knopp.

3/12 -13

Va falls, knopparna ramlade inte av så lite ära får du allt

4/12 -13

Tack dick så ska jag tänka!

Prata om bilden

24/11 -13

Phragmipedium ruttet

Phragmipedium ruttet. Från Edwin.

 

Nyckelord: Phragmipedium

Prata om bilden

24/11 -13

Phragmipedium

Phragmipedium ruttet. Från Edwin.

Hej

På en av mina phragmipedium har det börjat bli brunt och vått längst ner på bladparet
Vad ska jag göra?

Nyckelord: Phragmipedium

24/11 -13

Försök ta en bild och lägg ut den!

24/11 -13

Blev inte den bästa bilden.

24/11 -13

Du har en annan bild på den på din Profilsida och den bilden tycker jag är tydligare, så lägg ut den också!
Det ser inte bra ut. Tyvärr är jag dålig på sånt´ här, men det finns andra här på OP som kan!

24/11 -13

Kom på att jag har den här sidan som favorit! Kanske du kan hitta något på den!
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...

24/11 -13

Ser lite småilla ut, men är det inte så att gamla skott på Phraggar beter sig såhär, och tynar bort, om det finns andra rosetter? Eller är det ett nytt skott..?

24/11 -13

Annika, jag har två Phrag Living Fire, som har några år på nacken, och de har båda flera rosetter i krukan. Ingen gammal rosett ser ut som den på Edwins planta.

24/11 -13

Röta! Isolera eller släng. Det finns många paph å pragh folk så invänta ytterligare en bedömning innan handling.

24/11 -13

Från Edwin.

Tack för länken Nenne hittade en artikel om en liknande symtom.
Annika det är ett av de yngre skotten har inte ens blommat.
Lite suddig bild.

24/11 -13

Vill minnas att det även finns något som heter brunröta. Skulle isolera den om du vill vänta lite och se hur det utvecklar sig

Ge ditt svar

24/11 -13

Phrag Sedenii

Jag tror att detta är en Phragmipedium Sedenii. Plantan köptes på Blomsterlandet för ett drygt år sedan. På lappen står det bara "Phragmipedium".
Hur som helst är det roligt att den blommar igen!
I samma fönster har jag ytterligare en Sedenii. Den växer som ogräs, men vägrar av någon anledning att blomma. Känns lite märkligt eftersom jag odlar båda på exakt samma sätt. Någon som kan förklara det?

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

24/11 -13

Jag har också två Sedenii. Den ena blommar nu och den andra har inte blommat i år. De odlas också precis på samma sätt. Vet att förra året uteblev blomningen pga delning och omplantering.

24/11 -13

Jättefin Phrag sedenii! Varje planta är ju en egen "individ" och trots att vi tror att vi behandlar dem lika, så behöver de inte bete sig exakt lika! Jag har två Phrag Living Fire och det är likadant med dem, ena året blommar den ena, men inte den andra eller tvärtom............... . Jag köpte dem vid samma tillfälle av Peter och de var ungefär i samma storlek, men idag är en ena jättestor och den andra betydligt mindre.

24/11 -13

Snygg Phrag ! !

24/11 -13

Läcker!!

24/11 -13

Jättefin! Även min kom från Blomsterlandet och det stod enbart "Phragmipedium" som du säger...

24/11 -13

Snygg Sedenii, irriterande när inte butikerna kan märka plantorna mer noggrant, speciellt orkidéer är de dåliga på.

24/11 -13

Tack alla!
Det är kanske bara att acceptera att olika individer kan ha sina egenheter. Förhoppningsvis vaknar den andra plantan till liv någon gång!
Annika: Jag minns att det var någon annan här som hade en Sedenii som enbart var märkt som "Phragmipedium". Det kanske var du? Enligt lappen kommer min planta ursprungligen från Karge. Gör din det också? (Såg förresten nu att det egentligen står "Phragmipedilum" på lappen!
modden: Visst är det synd när plantor inte är märkta! I detta fall var det dock inget större problem. I butiken fanns som tur var en kille som visste, eller åtminstone trodde sig veta, att det var en Sedenii.

24/11 -13

Det är flera som har Sedenii, men jo, även min är från Karge
Bra du fick hjälp med din, jag fick mina svar här på OP, Karge själva visste inte vad det var

24/11 -13

Verkligen snygg sedenii!

24/11 -13

Annika: Tur att OP finns till hands!
Edwin: Tack!

25/11 -13

Phrag. calurum (Sedenii x longifolium)?

25/11 -13

Bjorn: Det var intressant! Såvitt jag kan se kan det lika gärna vara en Calurum. Jag ser ärligt talat ingen skillnad på den och Sedenii. :P

Men när man talar om trollen! Jag upptäckte nyss att min andra Sedenii (eller, rättare sagt, den planta som är märkt som en Sedenii) har en blomstängel på gång! I förrgår trodde jag att det var nya blad, men nu syns stängeln tydligt. Det ska bli himla intressant att jämföra med den!

25/11 -13

Ser du!! Det artar sig och grattis till den nya stängeln!

26/11 -13

Det kan være vanskelig å skille Sedenii fra andre krysninger hvor Sedenii inngår. Men stort sett er Sedenii litt "rundere" og har ikke så "spisse" petaler.

26/11 -13

Tack!
Bjorn: Jag misstänkte att Calurum borde ha smalare och spetsigare petaler. Det tycker jag att min blomma ser ut att ha...

Ge ditt svar

24/11 -13

Phrag Sedenii

 

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

Prata om bilden

Hej!

Är det någon som skulle kunna ge mig lite tips om vilket odlingsmedium jag ska ha till mina phragmipedium.
Om jag skulle odla de i GreenMix ska man inte blanda i något anat i det då eller ska de bara vara ren GreenMix?

Nyckelord: Phragmipedium

10/11 -13

Hos mig växer de i ca 40% pinjebark, 50% färsk Sphagnum och 10% frigolit från livsmedelsförpackningar.
GreenMix använder jag aldrig, tycker det blir för blött och sunkigt. Står någon planta i det när jag köper den så planterar jag genast om den. Dock är det många som använder GreenMix.

10/11 -13

Hos mig växer de sedan i våras i enbart färsk Sphagnum och de verkar trivas bra i det. De har några år på nacken och har varit i GreenMix sedan köpet, men växte ur sina krukor och då blev det som sagt Sphagnum. GreenMixen kändes väldigt sunkig, när jag tog bort den vid omplanteringen och jag har aldrig använt mig av det substratet till andra plantor, så min erfarenhet är med andra ord väldigt begränsad.

10/11 -13

Min erfarenhet av enbart sphagnum i så stora krukor, som det blir efter efter något/några års tillväxt, är att mossan faller ihop och blir för kompakt och därmed hindrar lufttillförsel kring rötterna. Barken och i synnerhet frigoliten förhindrar detta.

10/11 -13

bolebo, tar till mig det, för jag kan hålla med dig om att mossan faller ihop med tiden och blir också "sunkig". Kanske får göra om det hela till våren igen då....

10/11 -13

Jag kör 100 % GreenMix till alla mina Phraggar! They löööööv it!

10/11 -13

Tack så jättemycket för alla svar!

Ge ditt svar

Jag har en Phragmipedium besseae som jag har misskött. I nuläget har den inga blad alls. Min fråga är om den, trots att den inte har några blad, kan komma att sätta nya, eller om den är bortom all räddning. Rötterna är fasta och fina.
(Jag har försökt hitta info om detta på nätet, utan att lyckas. Jag ska också tillägga att jag tror att jag vet vad jag har gjort för fel i min skötsel. Min fråga är egentligen bara om plantan kan komma igen trots att den inte har några blad.)
Tack på förhand!

Nyckelord: Phragmipedium besseae

23/10 -13

Det är inte så länge sedan det var en diskussion här på OP om en Phal, som inte hade några blad. Den bedömdes inte ha någon möjlighet att överleva, för fotosyntesen fungerar inte utan blad. Tyvärr hittar jag inte den tråden. Däremot hittade jag denna länk på Internet:
http://illvet.se/fraga-oss/kan-vaxter-le...

23/10 -13

Chansen att den överlever är ganska liten men eftersom den tycks ha friska rötter kan det möjligen lyckas. Vattna igenom krukan ordentligt och låt den sedan vara ifred med 1 - 2 cm vatten på ett krukfat under.
Phrag tål inte att torka ut, inte ens för en kortare period, och är känsliga för omplantering/delning. I övrigt tycker jag att "Besseae-gruppen" är lättodlade om de får tillräckligt med vatten.
Jag använder 40% pinjebark, 50% färsk sphagnum och 10% frigolit från livsmedelsförpackningar.

23/10 -13

jag la Spagnum runt rötterna på Phal. och vatnade med regnvatten. tyvärr...:(

23/10 -13

Tack för alla svar!
bolebos svar ger ett visst hopp! Jag gör så att jag sköter om plantan som vanligt (på det nya och bättre sättet!) i en eller två månader till så får vi se vad som händer.
Nenne: Jag minns den diskussionen. Det var nog den som fick mig att börja fundera på om det var någon mening att fortsätta med denna planta. Tack för länken!

23/10 -13

Någon gång för en tid sedan undrade jag detsamma om en Paph, svaret då var att det bara fanns en chans om det finns en ny tillväxtpunkt, alltså om det skulle dölja sig något litet kommande skott bland rötterna. Håller tummarna!

23/10 -13

Det gäller för Phragmipedium också. Det är denna möjlighet som ger aktuell planta en chans att överleva.

23/10 -13

Aj då. Jag har nyligen tagit död på en liten tillväxtpunkt, så jag skulle bli mycket förvånad om den klarar av att producera en ny.
Men jag jobbar vidare med plantan under en månad så får vi ser hur det går.
Tack för svar och hållna tummar!
Tråkigt att höra om din planta, MiniLilacia.

23/10 -13

Jag har haft en Phalaenopsis som bildat nya blad efter att ha tappat alla men hade fina rötter kvar, på den tiden var jag nybörjare och hade vattnat med vatten från egen brunn (kalknivån är extrem), vattnet dödar till och med Phal. Jag letade efter alternativ till regnvatten (går inte bunkra till vintern). Jag testade att filtrera i torv (bökigt, tror inte blocket filtrerade bort tillräckligt och omöjligt o veta när det ska bytas), det hjälpte nog lite i början för en Phal. fick ett nytt bladpar (flera månader efter att ha tappat bladen ! !!) detta bladpar kom från sidan ungefär där ett gammalt blad hade suttit och de växte bra ett tag men sen bytte jag nog inte torvblocket i tid och då dog tyvärr plantan.
Så länge rötterna är okej skulle inte jag slänga plantan, den kan ju överaska med lite tur
Nu har jag ju ingen koll på hur resten av dina orkidéer mår men det kan vara bra att försöka hitta saker att förbättra som vattnet, ljuset, värmen eller hur man vattnar sen kan man ju få dåliga exemplar ibland med, men förbättrar man något kan det göra mer skillnad än man tror, sen jag skaffade mitt RO-filter för snart 2 år sedan har jag äntligen fått flera plantor att blomma om vilket jag inte lyckats med tidigare.

23/10 -13

Man blir ibland förvånat över hur orkidé mot förmodan kommer tillbaka om de får rätta förutsättningar. Jag har med framgång (dock inget erfarenhet av Phrag i detta sammanhang) har fått liv i till synes döda orkidé genom att skölja ut alla eventuella salter i komposten och dra över en genomskinlig plastpose med ett par små hål för att försöka minska avdustning frå detta lilla som är kvar ovanför komposten. Lycka till

23/10 -13

oled, hur lång tid har det tagit för att få en till synes död orkidé till en blombar planta och vilken art har det varit? Verkar väldigt svårt och måste ta lång tid.

23/10 -13

Det går, läste faktiskt ett inlägg om en medlem på Orchid Board som fått tillbaka två phraggar efter att de båda drabbats av röta. Här är inlägget: Saving two Phrags - after some rotting Sensmoralen verkar vara: Finns det liv, så finns det hopp.

24/10 -13

Tack alla för era svar!
Jag är ganska säker på att jag skadat min besseae genom att vattna den med kranvatten. I vintras, när plantan stod inne och vattnades med kranvatten, förde den en tynande tillvaro. I somras, när den hängde ute och vattnades med regnvatten, satte den ett nytt skott. Detta skott dog dock ganska snabbt när jag tog in plantan och åter började vattna med kranvatten. :P
Hädanefter får den bara regnvatten. Det får numera också min Memoria Dick Clemens. Den verkar inte ha tagit lika stor skada av kranvattnet, men jag tycker mig se att den mår bättre på regnvatten. Mina två Sedenii verkar inte lida av kranvatten. De växer bra, och en ska snart blomma!
Mutanten: Stort tack för den solskenshistorien! Det var precis detta jag ville höra! Nu ger jag inte upp!

24/10 -13

Jag har sedan flera år tillbaka två Phrag Living Fire, som aldrig har fått/stått i något annat än kranvatten och samma sak gäller för mina andra plantor. Den största Phragen har idag ett bladspann på ca 100 cm och den något mindre ca 80 cm och de blommar flitigt varje år. De står enbart i sphagnum och jag spolar igenom krukorna ordentligt en gång i veckan och sen har de alltid ca 3 cm vatten i sina ytterkrukor.
I Västerås, där jag bor, har vi mjukt vatten, dvs 5 dh. Har du kollat om ditt kranvatten är hårt och om det kan ha med det att göra?

24/10 -13

Enligt Falu energi och vatten ska vi ha mjukt vatten (3,2). Men jag vet inte. Jag tycker att det snabbt blir mycket kalkavlagringar i de vattenfat jag har stående i fönstren.

24/10 -13

Du kan ju om du känner det nödvändigt testa vattnet hemma med t.ex. tillförlitliga akvarietester. Sen är ju en del orkidéer så känsliga att de inte bör vattnas med vanligt kranvatten från början.
Det kan ju vara svårt att samla tillräckligt med regnvatten och lagra det utan att det bildas alger eller börjar lukta illa, det finns ju lite alternativ till regnvatten själv har jag bara testat filtrering i torv och tyckte inte det fungerade så bra och RO men det är ju ganska dyrt, tar plats och kräver att man byter delar ungefär varje år jag tycker RO är klart värt det (även om jag bortser från akvarierna) men det är ju upp till var och en. Det finns säkert fler sätt att förbättra vattnet som åtminstone är bättre än kranvatten när man inte har något regnvatten.

24/10 -13

Jag provar med regnvattnet. Jag har samlat ihop 20 liter i två plastdunkar. Återstår att se om eller när det börjar växa saker i dem. Blir det för mycket tillväxt får jag väl skaffa mig sån där RO-maskin.
Tack för hjälpen!

24/10 -13

Med stor sannolikhet så är det kranvattnet som skadat den. Det är mer än hårt/mjukt vatten som påverkar, nämligen hur mycket salter det finns i vattnet. Rena arter, som besseae, är alltid känsligare för salter än hybrider, så regnvatten eller RO-vatten är att rekommendera till dessa.

Jag införskaffade ett RO-filter för ett tag sedan och enligt säljaren så ska jag inte behöva byta det varje år. Hoppas detta stämmer. Det tar inte särskilt stor plats tycker jag, men det kan vara för att jag är så van att se det numera. Har det kopplat till duschslangen och det fungerar smidigt tycker jag.

Ett billigare sätt att rena vattnet på är en Dafikanna (om det blir billigare i längden, vet jag däremot inte). Jag blev varnad av någon, minns inte vem, att filtrena från dessa kunde tillsätta skadliga ämnen, men mina Phraggar levde på vatten från denna i ca 1 års tid och växte fint, så just detta märke verkar inte tillsätta något skadligt i alla fall.

Kan du samla regnvatten, så är nog detta det absolut bästa tror jag. Lycka till med Phraggen!.

24/10 -13

Om du kan ställa dunkarna mörkt och så svalt som möjligt blir det inga problem. Har du inget sådant utrymme så ställ dem på balkongen med ett mörkt skynke över. Jag lagrar 2000 l under vinterhalvåret i källaren utan problem. "kranvatten" är ett vidlyftigt begrepp. Numer är regnvatten ett tämligen växtssäkert vatten. Längs västkusten ska man kanske vara försiktig efter kraftig västlig vind med regn pga risk för hög salthalt.

24/10 -13

Mutanten man brukar behöva byta partikel och kolfilter ungefär varje år när TDS värdet börjar stiga de kostar inte så mycket sen byter man själva membrandelen när det inte blir tillräcklig förbättring av att byta de andra filtren, det är dyrare. Om man inte byter partikel och kolfilter blir membranet fortare slitet. Det är inte svårt att byta delar heller.

24/10 -13

Jag har sparat ett 30-tal 4-5 liters diskmedelsdunkar från jobbet, spolarvätskedunkar etc. Förvarar regnvatten i dom. Dunkarna har jag i en friggeboda. Där är det mörkt och kallt, dunkarna (vattnet) fryser till och sen är det lagom mängd när man tar in en dunk dan före vattningen.

24/10 -13

Awa86: Tack för den informationen. Vart får man tag på dessa delar? Jag tror även detta innebär att jag måste skaffa en TDS-mätare eftersom det är svårt att kolla ifall värdet stigit annars... Får nog satsa på en trisslott eller två tror jag bestämt.

24/10 -13

Köp en till mig oxå, är du snäll. Du får 25:- vid vinst! (Räknar på mitt regnsystem... och på allt på önskelistan... och på ett rymligare hus...)

24/10 -13

2000 liter var inte illa! Och jag som kände mig rik med mina 20 liter!
Tack för alla tips och förklaringar! Det får bli källaren för mina dunkar.

25/10 -13

Mutanten: ursäkta att svaret tog lång tid har varit i stallet. Nu vet ju inte jag vilken sort du har, kolla där du köpt, drakfisken.se har aqulight delar (och bra TDS mätare den dubbla är smidig kostar 395:-), pwss.se har delar till nåra andra hittar du inte rätt sort finns det länkar till fler handlare på saltvattensguiden.se

Är också imponerad över 2000 liter!!! Men antar att man samlar så mycket man tror behövs om det går.
npeter: Lycka till med regnvattnet jag hade nog mina dunkar för varmt i brist på bättre utrymme men det tycks ju funka bra för många andra att lagra under vintern

25/10 -13

Awa86: Bättre sent än aldrig. Tack för adresserna, nu vet jag vart jag kan leta också.

Ge ditt svar

Hej.
Hade tänkt att köpa en phragmipedium besseae.Är det någon som har några bra skötselråd för denna art.
Har läst att den kan vara svår att odla och få i blom.

Nyckelord: Phragmipedium besseae

20/9 -13

Jag är på god väg på att ta död på min besseae. Jag har den i ett västfönster med tillläggsbelysning. Jag kör semihydro i vulkansten.Min enda gissning är att kranvattnet inte duger. Jag ska försöka med regnvatten, men jag tror att det är för sent...

21/9 -13

Ta upp plantan ur lavastenen och plantera om den med tallbark, spagnum och småbitar av frigolit. Ställ plantan med någon cm vatten, obs, regnvatten! Låt den aldrig torka ut.
Lavasten är ett mycket lömskt odlingsmedium, den kan ansamla närsalter och andra salter och efter en tid så dör plantorna. Vissa odlare når dock bra resultat med lavasten en tid...frågan är hur länge.

21/9 -13

Jag planterar om idag! Stort tack för tipsen!

21/9 -13

Edwin: Phrag. besseae är ganska lättodlad om man odlar i ett medium enligt ovan och vattnar dem som jag beskrev. Temp.
15 - 20 grader. De tål svalare men tillväxten avtar. Näring ca 250 - 300 mikroSimens i ledningstal i de flesta vattningar med enbart vatten ibland för att skölja u överflödiga närsalter.
Lycka till!

22/9 -13

Tack för tipsen gör som du säger Bolebo.

Ge ditt svar

Min Phrag Sedenii blommar nu. 2012 uteblev blomningen mest troligt pga omplantering och delning året innan.

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

28/8 -13

Delikat sak med ljuva färger!

28/8 -13

Oj, va´ vacker den är! Grattis!

28/8 -13

Det är en härlig färg på Sedenii

28/8 -13

Det er en klon med en fin farve, du har der.

28/8 -13

Tackar tackar! Färgen är fin, gillar rosa

28/8 -13

Tjusigt, du har mycket fint som blommar nu! Måste se underbart ut hemma hos dig

28/8 -13

Tack Solstråle Ja, det är många i blom nu och hoppas det blir snart ännu mer. Det är några Cattleya- och Cattleya hybrider som har blomskidor/knoppar, hoppas bara det lyckas hela vägen. Även några andra släkten ser lovande ut

28/8 -13

Den är verkligen jättefin!

29/8 -13

WOW!! Den är bara så tjusig!

Ge din åsikt

Denna Phrag köpte jag för tre år sedan som ungplanta och nu blommar den för första gången. Lycka ! !

Nyckelord: Phragmipedium Sunset Glow

20/7 -13

Grattis till fin blomning.

20/7 -13

Snygg Phrag

20/7 -13

Stilig Fint foto också!

21/7 -13

Tjusigt!

21/7 -13

Härlig, grattis!

21/7 -13

Va´ fin den är! Grattis!

Prata om bilden

Så då blommar en Caudatum här hemma! Skönt att vara hemma igen och få se sån här trevlig blomning!

Nyckelord: Phragmipedium Caudatum

10/6 -13

Det var mycket blomma i relation till plantan

10/6 -13

Ja det kan man säga! Långa petaler också! Mycket nöjd! Gläder mig att du är nöjd med dina plantor. Jag duschade dem varje dag.

11/6 -13

Veldig fin! Grattis med blomstringen!

11/6 -13

Mycket häftig och speciell. Är det en förstagångsblommare? Jag vill också ha en blommande Phragg... * tittar menande på Green Hornet *

Vad är det du har den planterad i? Får ingen ordning på vad det kan tänkas vara...

11/6 -13

Älskar Prag/phap med långa petaler.
har tyvärr inte lyckats så bra med dem då jag försökt mig på dem.

12/6 -13

Ja det är en förstagångs blommare. Den står i bara mossa. Alla mina phraggar står i vatten alltid och jag bytar ut vattnet i krukan varje vecka så att det inte får stå och bli dåligt. Plantan bredvid är en Phrag. Kovachii som växer på riktigt bra tycker jag. Ska bli spännande att se om jag kan få den i blom.

12/6 -13

Aha, väldigt blöt mossa med andra ord. Kovachiin ser ut att ha finfina blad tycker jag. Ser verkligen fram emot när du får den att blomma. De är snygga tycker jag, men det är inget jag törs prova. :P

Prata om bilden
Phragmipedium Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii). Från Edel.

 

Nyckelord: Phragmipedium Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii)

18/5 -13

Ser helt övernaturlig ut, fantastisk! Och vad många blommor, grattis!

18/5 -13

Vilka petaler!!!! Det är nåt´ trolskt över blommorna och jag får lite John Bauer - känsla. Älskar hans teckningar!!

18/5 -13

Pampig!

18/5 -13

Fantastisk!!!!!!!!

18/5 -13

Tjusig. Min blommar också nu men det har max varit 3 blommor samtidigt.

18/5 -13

Härliga blommor!
Mvh
Mikael

19/5 -13

Härligt trollskt som Nenne skriver. Hur odlar du den? Har en likadan och flera andra Phraggar men får inte dem att blomma. Just nu omplanterade allihop. Grattis.

19/5 -13

Härlig blomning!

20/5 -13

Säger bara WOW!!!!

Prata om bilden

Häromdagen hittade jag denna läckra Phrag. på en hylla efter en av Blomsterlandets orkidéutställningar! Tyvärr står det bara "Phragmipedium" på namnlappen, så jag undrar nu vad det kan vara för Phrag? Den är från Karge och jag har sänt frågan även till dem, men tänkte höra med de Phrag-kunniga här på OP - vad tror ni? Blomman har en härlig vini/lila-färgton.

Nyckelord: Phragmipedium

2/5 -13

Kanske är det en Phragmipedium Sedenii?

2/5 -13

Det kan nog stämma rätt väl! Den har den limegröna tonen i seglet och går mer åt lila än rött... Undrar om den djupa färgtonen kommer av att den är i full blom, och kanske blommar över snart? Läste att Phrag. sedenii bara håller blomman någon vecka...

2/5 -13

Min Phrag Sedenii ser ut så här. Köpt på Blomsterlandet. Blommorna ser likadana ut genom hela blomningen. Även om en blomma inte håller jätte länge så i stället kommer det blomma efter blomma så den håller på ändå länge.

2/5 -13

stella, din ser mycket ljusare ut än min, och lite grövre i sepalerna?
Tur jag hann fota min, för idag föll blomman när jag skulle flytta på den!

2/5 -13

Jag har en som liknar din väldigt mycket som blommar nu. Har för mig att vi ansåg att det var en P. Caulurum för några år sedan när vi här diskuterade vad det var.

2/5 -13

Blomsterlandet brukar sälja Sedenii och färgtonen kan variera ganska mycket..

3/5 -13

Berrak, när jag googlat på sendenii får jag både träffar på ljusa, mer breda versioner och mer mörka, smäckra. Nu föll ju blomman, så får se när/om nästa knopp öppnat sig om den är lika djup i färgen... Men någon P. Caulurum lyckades jag inte hitta bilder på?

Mia, det talar nog för att det är den då!
Jag mailade Karge men de hade fått den onamnad så de kunde tyvärr inte hjälpa mig, men jag tänker att det nog lutar åt sedenii då

3/5 -13

Annika - sorry
Sök på Phrag Calurum
Det blev ett u förmycket tidigare

4/5 -13

Berrak, nu fick jag upp en massa träffar på google! Men vad svårt det blev, sett till sepalerna passarna det in väl på Calurum, men den ser lite för ljus ut i färgen... Då såg jag att det fanns en Calurum var. roseum, den passade bättre sett till färgen
Jag får hoppas att knoppen som finns går i blom här, då kan vi se hur färgen är när blomman inte är så gammal, och se om mysteriet klarnar

4/5 -13

Jeg har akkurat lest et stor artikkel om Phrag. Sedenii i AOS sin Orchids, din likner veldig på en Sedenii.

20/5 -13

Phrag. Sedenii?. Från Annika.

Nu har då knopp nummer 2 öppnat sig ordentligt. Denna är inte fullt lika mörk som den förra knoppen men kanske lite mer rättvisande! Jag trodde ett tag att det ändå var en Phrag. Calurum (som är sedenii korsad tillbaka med longifolium om jag inte missminner mig) - men trots att jag bara kan se mikroskopiska skillnader mellan Calurum och Sedenii så stämmer jag in i Sedenii. Jag tror Calurum skiljer sig på så vis att seglet är lite högre och mer skruvat, och Sedenii kunde tydligen bli både ljusrosa och mörk.

Vad tror ni? Många har redan sagt Sedenii så jag namnar den väl Står ju bara "phragmipedium" på namnlappen nu...

20/5 -13

Annika, den är bara helt underbar!! Tänk att Blomsterlandet har sådana skönheter!! Uteslutet här i Västerås!!

20/5 -13

Nenne, det är nog inget de har till vardags, jag norpade den efter en av deras orkidéutställningar

23/5 -13

Hej, är tyvärr inte inne här så ofta längre då mitt jobb kräver nästan all tid. Det är helt riktigt en Phrag. Sedenii och att den är djup i färgen beror i det flesta fall på odlingen. Du kan köpa en nästan vit men vid nästa blomning kan den nästan vara röd beroende på vilken temperatur du odlar den i. Ju svalare odling desto djupare färg. Sen kan det också finnas anlag för en djupare färg men även här skiljer sig plantorna i färg vid svalare odling. Dock ska man inte försöka pressa plantan för hårt med en kall odling då kan det lätt bli röta i de nya bladrosetterna som sedan sprider sig via rotstammen.

23/5 -13

Magicboy, tack för svaret, vad intressant att temperatur kan påverka så mycket, annars brukar väl mängden ljus väga tungt? Jag är i vart fall väldigt glad för färgen på denna

23/5 -13

Annika, ja så brukar det vara men ljuset har inte lika stor betydelse för just Phrag. Där är det temperaturen som spelar störst roll i färg och form på blommorna.

24/5 -13

Magicboy, vad föreslår du för temperaturer för att få behålla den djupa färgen? Jag noterade för övrigt att formen var bättre på blomma nr 2

27/5 -13

Annika det är där anlagen kommer in i bilden. Eftersom jag inte vet hur föräldrarna ser ut kan jag omöjligt veta exakt vilken temperatur som just din planta behöver för att behålla just den färgen. Är föräldrarna mörka behöver den inte så låg temperatur och är de ljusa behöver den en lägre temperatur. Man måste prova sig fram och se vilken temperatur som passar bäst.

28/5 -13

Magicboy, föräldrarna till Sedenii är schlimii x longifolium, som jag förmodar kan räknas som relativt ljusa i sig? Visst blir det att prova sig fram

Ge ditt svar