Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. 'Eric Uoung' (1) P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (4) P. besseae (47) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae och Sedenii (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseaehybrid (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (2) P. caudatum x longifolium (1) P. Caudatum X Walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young (besseae fma flavum 'Rising Sun' AM/AOS x longifolium fma album 'Fox Valley Mint') (1) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (8) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (6) P. Hanne Popow (4) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. hirtzii x besseae var. flavum (3) P. Jason Fischer (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (6) P. kovachii x schlimii (1) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (4) P. longifolium (6) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. manzurii (1) P. Memoria Dick Clements (13) P. Memoria Garren Weaver (2) P. Mont Fallu (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (11) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. Peruflora's Cirila Alca (kovachii x d'alessandroi) (1) P. petaler (1) P. Petite Arquette (dalessandroi x pearcei) (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (2) P. sargentianum (1) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae 'LaTuilerie' (2) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (29) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (7) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisii (10) P. wallisii x caudatum (1) P. wallisii x longifolium (3) P. wallisii x phragmipedium longifolium (1) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

24 april

Phragmipedium sedenii

Från vange.

Utropspris: 90 kr. Frakt: 50 kr per paket.

Ons 27 april 21:15 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Blombar planta som gillar att stå med "fötterna" i vatten och svalt. Skickas barrutad, finns att hämta i Upplands Väsby.

Nyckelord: Phragmipedium

Ge ditt bud

Ni som sysslar med phraggar, hur gör ni med plantor som skjuter nya skott långt ovanför odlingsmediumet? Min Memoria Dick Clements skjuter två skott ca 4 cm ovanför krukkanten och skulle väl behöva planteras om snarast (för andra gången sedan i somras, den växer så det knakar!). Till saken hör att den har gjort samma sak förr - ett av de äldre skotten hamnade alltså ca 4 cm för långt ner i substratet vid förra omplanteringen... Det skottet kommer ju formligen begravas om jag ska sänka plantan ytterligare 4 cm. Jag gissar att detta är ett vanligt problem med phraggar. Är det bara att acceptera läget och "dränka" de äldre skotten eller finns det nåt smart knep?

Jag odlar i färsk Sphagnum upplandad med lite bark för att inte mossan ska sjunka ihop för mycket. Mossan plockar jag själv. Den främsta anledningen till att jag använder vitmossa är att jag är lite dålig på att komma ihåg att fylla på fotvatten. Jag inbillar mig att den fukthållande mossan ger mig några dagars tidsfrist jämfört med om jag skulle odlat i snabbtorkande vulkangrus... I det här fallet kan jag dock ana en fördel med vulkangrus, nämligen att substratet kring plantans bas hålls relativt torrt trots att rötterna står i vatten konstant. Jag kanske bör byta substrat och sätta ett fylla-på-vatten-alarm med lagom långa intervall...?

Nyckelord: Phragmipedium Memoria Dick Clements, Omplantering

Ge ditt svar

En av mina favoriter i phragmipedium-släktet - phragmipedium Paul Eugene Conroy - blommar igen. Jag tycker att den, på ett lite stillsamt sätt, är utsökt vacker. Det rör sig om en primärhybrid mellan phragmipedium wallisii (syn. warszewiczianum) och phragmipedium longifolium som registrerades 1995.

Nyckelord: Phragmipedium Paul Eugene Conroy, Phragmipedium wallisii x phragmipedium longifolium

16 mars

Ljuvlig!

16 mars

Så fin

16 mars

Riktig läcker!

16 mars

Så snygg!

16 mars

Elegant blomma, och fantastiskt fin bild! Tack!

16 mars

Verkligen vacker!!

16 mars

Strålande

16 mars

Så fin!! Mina phraggar är inte alls lika eleganta, det spretar mest åt alla håll och kanter.

16 mars

Stort grattis riktigt fin planta. Väl odlat

16 mars

Wow! Så cool!

16 mars

mycket fin!

17 mars

Vilken skönhet. Vackert foto. Blir lite avundsjuk på blomningen. Har en Pragmipedium Caudatum som brukar blomma rikligt varje vår - men inte i år. Den har det rätt trångt i krukan, kanske den behöver planteras om.

17 mars

Tack för alla vänliga ord. Jag är också mycket förtjust i denna planta. Den är både vacker och lättskött.
Ax: Phragmipedium är en av de orkidesläkten som ogillar att vara "potbound". Satsa på en större kruka, så blir den nog nöjd. Jag har också en phragmipedium caudatum och finner den lite kinkigare än de flesta andra arterna i detta släkte, i synnerhet vad gäller vattningen. Hybrider är i allmänhet enklast att sköta.

17 mars

Mycket fin Grattis. Jag har Praggarna som favoriter trots att de är kinkiga. Håller med om att hybriderna är lättare att få i blom. Min caudatum har inte bommat hos mig. Några tipps?Min e planerad i bark o står med fötterna i vatten+gödning.

17 mars

Min erfarenhet är att om plantorna växer bra, så blommar de också förr eller senare. Just caudatum tycker jag är lite kinkig. Det verkar som om den behöver torka upp lite mellan vattningarna. Det är den enda plantan i min lilla phragmipedium-samling som inte odlas med "fotvatten". Min är också planterad i medelgrov bark.

17 mars

Tack Marie skall prova detta.

18 mars

Tack Marie. Min Caudatum får bums en ny stor kruka.

18 mars

Har givit bort min prins till särbon. Den tog så stor plats i fönstret och halva bänken framför. Hade haft den sedan 2009 ....aldrig planterat om den och den blommade med 1 eller 2 stänglar 4 ggr/ år...helt otrolig. Direkt den kom till särbon så blommade den där också. Får ni tag i en så köp den ! ! Bara att fylla på 1½ dl vatten i ytterkrukan 1 gång i veckan.....Lätt va?

Ge din åsikt
Phrag. Schroederae 'LaTuilerie'. Från Marie S. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Ibland måste jag påminna mig om att det finns annat än cattleyor. Detta är en hybrid (Phrag.Sedenii x Phrag. caudatum) skapad av John Seden, John Dominys efterträdare som huvudträdgårdsmästare i den engelska firman Veitch. Hybriden registerades redan 1882 och döptes efter tidens främste orkidésamlare, bankiren John Schroeder, den förste baron von Schröder, Klonen -'La Tuilerie' - kommer från den anrika franska firman Vacherot et Lecoufle och inhandlades i deras växthus, La Tuilerie, våren 2013. Nu blommar den för första gången med en blomma som är 18 cm från segel till sepalernas spetsar. Hon är lite blek om nosen, men det beror väl på årstiden.

Nyckelord: Phragmipedium Schroederae 'LaTuilerie'

20 jan

Så snygg!

20 jan

Ståtlig

20 jan

Helt otroligt vacker. Stort grattis.

21 jan

Så fin och med en historia. Det kallar jag fullträff.

21 jan

Oj vilken jätte!! Underbar!

21 jan

Mycket vacker!

24 jan

Tjusig. Grattis

25 jan

Välmeriterat med fin stamtavla, mycket vacker!

29 jan

Vacker

Ge din åsikt
Phrag. Schroederae 'LaTuilerie'. Från Marie S. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Schroederae 'LaTuilerie'

Prata om bilden

4 jan

Bild

 

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

Prata om bilden

Köpte denna som överbliven och prisnedsatt efter en orkideutställning på Blomsterlandet i Jönköping för några år sedan. Nu en riktig blommaskin. Vill ha mycket vatten.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Phragmipedium bessae

13/12 -15

Ja, de är fantastiska på att blomma, snygga är de också. Riktigt lysande bland andra plantor.

13/12 -15

Mycket vacker!

13/12 -15

Fantastisk vacker blomning och planta. Grattis

13/12 -15

Strålande

13/12 -15

Grattis till en fin blomning

13/12 -15

En av mina absoluta favoriter, grattis!!

13/12 -15

Verkligen fantastisk!

13/12 -15

Otrolig snygg!!

13/12 -15

Förhoppningsvis åker vi i mars till utställningen i Dresden. Denna står på önskelistan, ja alltså min, inte frugans

13/12 -15

Det ser ut att ha kommit riktigt många blommor på den! Grattis och bra gjort!

13/12 -15

Riktig snygging. Grattis

14/12 -15

En riktig färgklick i vintermörkret. Bra jobbat, gäller även alla dina snygga paphar också.

14/12 -15

Längtar efter en sådan. Vågar man köpa på eBay från UK?

14/12 -15

Fina!

14/12 -15

Tack!
Mvh
Mikael

14/12 -15

Grymt snygg, men de är ganska skrymmande va?

15/12 -15

Bladspannet är 40-50 cm, men bladen är mjuka så man kan "knöla" in plantan där det finns plats.
Mvh
Mikael

15/12 -15

Knölbara orkisar är helt klart att föredra !

15/12 -15

Åhh då skulle jag ju kunna ha den i en ampel, det här gav ju en öppning till ett framtida köp

Ge din åsikt

20/11 -15

Variation

Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild.

När jag såg Oleds annons nedan tänkte jag att min Dick Clements verkar vara rätt otypisk för en Phrag. Eller bara ung och väldigt potent? Han har alldeles styva blad som sträcker sig närapå en halvmeter över krukans kant. Det blir spännande att se var detta slutar...

Herr Dick Clements fick husrum hos mig i och med sambeställningen från Elsner tidigare i höstas. Han har många ärr från diverse skadedjur men verkar nu vara frisk och kry, peppar peppar! Det är nästan så att jag kan höra hur han sträcker på sig.

Nyckelord: Phragmipedium Memoria Dick Clements

20/11 -15

Vilken härlig och kärleksfull berättelse! Lycka till med herr Dick och han ser verkligen grann ut!

20/11 -15

Tack! Eftersom många orkidéer är väldigt små och oansenliga när de inte blommar (dvs typ 95% av tiden) uppskattar jag de individer som har snygga blad och inte bara tar plats på bredden... Därför har han fått en hedersplats i köket!

20/11 -15

Jag har lite olika funderingar Dirfa kring Kalcium. Jag odlar i GreenMix vilket ger att plantan endast får näring från gödningen jag använder. För mycket eller för lite påverkar och i detta fallet misstänker jag att de hängiga bladen beror på att den får för mycket Kalcium (kan vara tvärt om) men om man jämför din planta med min så verkar det vara en skillnad i sättet den växer, min verkar mer lågväxt, kan det vara någon skillnad i variant? Sedan om man tittar på nytillväxt (min planta) så hänger inte dessa blad.

20/11 -15

Det kan säkert vara olika varianter. Min Phrag. Sedenii har ju mjuka, hängande blad typiska för släktet, och den får samma näring som Dick Clements.

Jag är inte så väldigt haj på näringslära vad gäller just orkidéer, men jag tror att kalcium generellt bidrar till att stärka cellväggarna hos växter.

Under hösten har jag gett halv dos orkidénäring (20-20-20) en gång i veckan. Dick Clements har å ena sidan fått några enstaka bruna bladspetsar (vilket väl tyder på övergödning) men å andra sidan tycker jag att en del blad är lite gulgröna (vilket väl kan tyda på brist av exempelvis kväve). Tycker även att min Sedenii har gröngula blad.

Hur mycket näring ger du Phraggarna i förhållande till epifytiska orkidéer som t.ex. Phallar?

20/11 -15

Phraggar gödslar jag varje gång när de blommat och är i tillväxt och det är de alltid. Epifyter vet man ju inte hur mycket gödning de får. 1 del från kannan var 14 dag sådär i snitt men hur mycket komposten vad vet jag så klart inte.

Ge ditt svar

1/10 -15

Svårfotograferat

Svårfotograferat. Från Xara. Fri bild.

Nenne, nu är bladen på den ena Phrag 'Living Fire' som jag köpte av dig uppe i en meter! Inga blommor än, dock, på någon av plantorna... men de står på vardagsrumsbordet, så det är helt OK att de sprider ut sig . (Fast om någon har något litet phrag-blomningstips, så mottages det tacksamt !).

Nyckelord: phragmipedium living fire

1/10 -15

Oj då, men det går väl inte i längden att de bara växer och växer! Hoppas du får några kloka råd, så de kommer igång med blomning! Håller tummarna!

1/10 -15

Jomen tydligen: fick precis veta i ett FB-forum att de måste bli typ gigantiska innan de kommer sig för att blomma... Och att de nog skulle kunna övertalas bättre att blomma om de fick bo under min 'disco-belysning' (Growlight) istället, där jag bara har Cattleyor idag. Men jag undrar om de får plats där... hm...

1/10 -15

Båda har blommat hos mig utan extrabelysning och satte knopp på balkong-sommarkollot. Nu har de väl bott hos dig i tre eller fyra år och växt till sig ännu mer! Något annat knep måste till tror jag.

Prata om bilden

17/9 -15

Ohyra?

Paphiopedilum fairrieanum x purpuratum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Flyttar ohyra-frågan till en egen tråd istället. Lyckades ta några halvskapliga bilder så att ni kan se hur det ser ut. Imorse innan jag gick till jobbet lade jag potatisskivor i krukorna men efter 10 timmar verkade det trots allt rätt dött. En trips i Paph. fairrieanum x purpuratum, en snäcka i Phrag. Memoria Dick Clements och två st runda små gynnare i lilla Phrag. Sedenii (som för övrigt är den planta som ser friskast ut). Jag tror att åtminstone den ena var en klothoppstjärt (ca 0,5 mm, brun). Den andra var betydligt mindre, ca 0,1 mm och rödaktigt glänsande. Klothoppstjärt eller spinnkvalster? Tyvärr har jag förlagt min 20x-lupp.

Största rosetten på Dick Clements har rätt mycket "bös" inne i bladvecken, men där kommer jag inte åt med luppen. De yngre rosetterna ser relativt friska ut.

Bästa receptet på såpdusch? Har gulsåpa och linoljesåpa hemma.

Om ni tycker jag verkar lite hypokondrisk beror det på att jag förlorade samtliga mina orkidéer i ett ohejdbart virusangrepp för fyra år sedan... Och så är det förstås intressant att lära sig mer.

Tyvärr svårt att få bra fokus med mobilkameran.

Nyckelord: Ohyra, Paphiopedilum, Phragmipedium

17/9 -15

Använd Raptol Insekt effekt i stället för Fruktträd effekt. Kommer från samma leverantör men är mycket effektivare. Preparatet är godkänt för ekologisk odling. Var lite försiktig när du behandlar orkidéer som har ett vaxskikt på bladen, t.ex Encyclia marie eller vittelina eftersom xaxet kan lösas upp och plantan blir ful. Den överlever dock och återtar sitt utseende när de nya skotten växer ut. Samma problem får du med såpa och T-röd.

17/9 -15

Paphbladet ser ut som köldskador, kanske efter kallt vatten. Phragen kan möjligen vara ohyra som spinn eller trips.

17/9 -15

Håller med Flora angående eventuella åkommor. Min Phrag ser likadan ut på undersidan av de äldre bladen, så hon, Elsner, verkar ha haft problem med något som tuggat på Phraggarna i alla fall. Tala om ifall du hittar något när du hittar luppen.

17/9 -15

Jo när det gäller Paphen tror jag på köldskador också, för den ser frisk ut i övrigt. Det blir omplantering på söndag så då får jag titta lite närmare på Dick Clements. Tack för input!

Ge ditt svar

Funderar på om jag skulle våga haka på sambeställningen från Elsner (hur funkar det rent praktiskt, det måste ju bli ett jättepaket!? ). Jag skulle gärna testa en Phragmipedium och en Paphiopedilum och undrar helt enkelt vilka av nedanstående sorter som kunde vara lämpliga till en orkidénybörjare med rätt gröna fingrar? Väljer bland de billigare sorterna så jag har råd att misslyckas... Om ni bara fick välja en hybrid av varje släkte, vilken skulle ni rekommendera?

Phraggar:
Sedenii
Memoria Dick Clements
caudatum var. warscewiczianum
Franz Glanz

Paphar:
Joyce Hasegawa
farrieanum x purpuratum
Ho Chi Minh
Wössner China Moon (för att den är GUL!)

Ber om ursäkt för mina halvdumma funderingar men jag tror jag är i behov av lite moraliskt stöd såhär i början...

Nyckelord: Paphiopedilum, Phragmipedium

30/8 -15

Själv har jag Phrag Sedenii som blommar nu med två stänglar. Den är tacksam, blommar ofta och kräver inte så mycket ljus. Visserligen har jag den i söderfönster men vinterhalvåret är det mörkt här nästan dygnet runt och har ej någon tilläggsbelysning åt plantan heller.
Paph Ho Chi Minh har jag haft, väldigt stor och vacker blomma på den men blomningen håller inte så länge. Dom andra har jag ingen erfarenhet av.

30/8 -15

Phrag Memoria Dick Clements kan jag helhjärtat rekommendera. Den är en pålitlig serieblommare och har vackra djupröda blommor. Sedenii är också tacksam. Phrag caudatum är lite kinkigare. Den måste hållas torrare än de flesta andra phraggarna och blommar - i alla fall hos mig - mer sparsamt.

30/8 -15

Tack så jättemycket för tipsen!

30/8 -15

MDC har jag hört ska vara en bra nybörjarphragg, även Sedenii vekar enkel om jag förstått saken rätt. Hittar inte så mycket om Franz Glanz, men jag tror den är lätt den med, så en av varje då?

Av de Paphar du funderar på så kan jag tänka mig att fairrieanum x purpuratum är den som är lättast, men eftersom du skriver att du har gröna fingrar, varför inte ta allihop?

30/8 -15

Jag är inne på Mutantens tankar: allihop. När jag blev medlem på Orkidéprat och andra sociala medier och fick se alla fantastiska blommor som tydligen fanns där ute, spårade mitt odlande ur en smula . Jag har provat mig vilt fram i djungeln och letat mig fram till sådant som fungerar för mig. Fast sedan skaffade jag skåp och blev skogstokig: jisses vad med möjligheter som öppnade sig då .

30/8 -15

Haha, det är fint att ni uppmuntrar mig men jag måste tyvärr spara lite pengar till mat och hyra... Hur brukar plantorna klara transporten? Tänker att det kan vara påfrestande, särskilt nu när de ska packas om?

30/8 -15

Har varit med om många sambeställningar och alltid har det fungerat bra. Även när det har varit minus grader ute och en gång var mitt paket på vift tre veckor och alla plantorna klarade sig. Visserligen var det Cattleyor och de klarar sig utan vatten flera veckor

30/8 -15

Dirfa Välkommen, det här är nog det bästa beroendet man kan ha, utöver hästar då Plantorna brukar klarar resorna väldig bra, de åker lastbil mån-tors eller tis-fre, brukar inte ta det minsta skada, då företagen är proffs på att packa Det man ska passa sig för är att frakta när det är för kallt, då kan de bli skadade.

Ge ditt svar

Den blommar fortfarande Två stänglar och tre blommor + flera knoppar just nu

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

10/8 -15

Så fina färger!!

10/8 -15

Väldigt vacker

10/8 -15

Åhh, den bilden har jag missat! Härligt med långblommande Phrag och det ser nästan ut som den översta blomman sträcker "armarna" mot solen! Äntligen soliga dagar!

10/8 -15

Läcker!!

10/8 -15

Ja den bilden blir man glad av. Grattis till blomningen!

11/8 -15

Härlig bild och blomma! Som Ingegerd15 sa så blir man glad av att se den!

11/8 -15

Tackar! Ja, det är fina färger på den. Det hjälpte inte att blomman ber vädergudarna armarna uppåt sträckta för idag har det varit mulet, dock ej regn Men man får se på bilden och drömma om solen och vara glad

12/8 -15

Grattis den e superfin

12/8 -15

Superfin! Å roooosa!

13/8 -15

Tack Truls och ifibi Rosa är vackert

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Phragmipedium Sedenii

8/7 -15

Ljuva färger, grattis!

8/7 -15

Underbart vacker! Grattis!

8/7 -15

Underbart vacker

8/7 -15

Bra gjort! Blomman är ju underbar!
(Min har satt en stängel i år. Tyvärr verkar knoppen torka in som vanligt. )

9/7 -15

Graciös

9/7 -15

Jättefin och smart med ampel

9/7 -15

Tackar elcatania, ampeln/krukhållaren passar fint just till den här sortens orkidéer, med lite hängande blad

9/7 -15

Ja precis, en sån där skulle jag ha haft, skitsmart ju

9/7 -15

Grattis till din Sedinii underbart vacker.

9/7 -15

Tack Truls

Ge din åsikt

6/5 -15

Bildbevis

Bildbevis. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden
Phragmipedium. Från Xara. Fri bild.

Detta är inte vackert (och som nybliven Neo-samlerska har jag blivit känsligare för det där med estetiken). Men vad gör man?! Hur hanterar ni era phraggar som brer ut sig helt hämningslöst? (Detta är den enda bundna; alla mina andra får bre ut sig helt fritt på ett helt stort vardagsrumsbord, men denna får inte plats i gänget.)

Nyckelord: phragmipedium

6/5 -15

Undrar om det är en av mina gamla Living Fire, som missköter sig? De var ju båda stora, när du övertog dem och jag har ingen aning om hur du ska hantera dem. Så klart om man jämför storleken på en fullvuxen Phrag och en Neos är det förstås skillnad. "Det där med estetiken" förstår jag inte, men det beror förstås på att jag inte ser det fantastiska med Neosar och det kommer ingen att kunna övertyga mig om. Jag har två från Lasse och fler kommer det inte att bli.

6/5 -15

Dina båda Levande Eldar har finplatsen på vardagsrumsbordet tillsammans med mina älskade besseaes , bara lite blomstänglar som saknas . Den på bilden är en gammal en, förvisad till norrfönster... Jag blir annars bara mer och värre och helt tokig i Neosarna: måste finnas någon (för mig svårsedd) koppling mellan dem och Cattleyor, eftersom det är de två jag fastnat värst för .

6/5 -15

Bildbevis. Från Xara. Fri bild.

Litet bildbevis på glada oblommande phraggar .

6/5 -15

Skönt att höra och att se dem på bild, för jag blev lite orolig för att de inte skötte sig!

7/5 -15

Klippa bladen kortare

7/5 -15

Eller skippa allt annat än catts och neos?:D

7/5 -15

dånar Klippa blad och skippa exempelvis rangisar?! Blir jag radikaliserad lär det finnas andra sysselsättningsmöjligheter här i världen !

8/5 -15

Va känslig du är Xara, klipp klipp få plats med fler

9/5 -15

Jag har två Phraggar, besseaeär inte så stor men Sedenii däremot är grymt stor. Fixa någonting cylinderformad och ställ Phraggen på den då ryms några mindre plantor bredvid cylindern, under Phragg bladen. Min make har tillverkat några "stativ" för krukorna så dom hamnar i olika nivåer

9/5 -15

Vilken smart och snygg konstruktion! Blir lite emellan som att hänga i ampel eller placera på fönsterbräda.

9/5 -15

Väldigt fiffigt! Tack för tips! Ser snyggt ut oxå; jag är så dålig på det estetiska.... (försöker mest klämma in så mycket som möjligt . Men nu med Neosarna, får jag lära mig nytt!

9/5 -15

Det var så lite så och tack Nenne

Ge ditt svar

6/5 -15

Phragmipedium

Phragmipedium. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden

20/4 -15

+ 21/4 -15

Phragmipedium kovachii x schlimii

Från vange.

Utropspris: 125 kr. Frakt: 50 kr per paket.

Ons 22/4 -15 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Bladspann ca 28 cm. Skickas barrotad.

Nyckelord: Phragmipedium kovachii x schlimii

22/4 -15

125

Ge ditt bud

8/4 -15

Phragmipedium besseae

Phragmipedium besseae. Från Xara. Fri bild.

Nu så, nu har jag fler tillgängliga bilder och kan visa upp lilla glada färgpricken på vardagsrumsbordet!

Nyckelord: phragmipedium besseae

8/4 -15

Magnifik

8/4 -15

Jättevacker! Grattis!

8/4 -15

Splendido!

8/4 -15

Grattis! Väldigt vacker

8/4 -15

Symetri och färg ser finemang ut, grattis

8/4 -15

Väldigt vacker. Grattis!

8/4 -15

Jättefin!!!

8/4 -15

Härlig!
Mvh
Mikael

9/4 -15

Dessa kan jag inte se mig mätt på!
Grattis!

Prata om bilden

27/3 -15

Phraggisarna

Phraggisarna. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: phragmipedium

Prata om bilden

Köptes för några år sedan som "överbliven" på blomsterlandet efter en utställning. Odlas fuktigt i Seramis (som krossad lerkruka).
Mvh
Mikael

Nyckelord: Phragmipedium bessae

28/2 -15

Strålande

28/2 -15

En riktig favvo, liksom THE orchid av alla på något sätt ! Har själv en med knopp, hoppas allt går väl...

1/3 -15

En sån läckerbit! Ser inte alls överbliven ut...

1/3 -15

Reavacker.

1/3 -15

oled jag älskar ditt ordförråd!:D hihi,du kommer på något nytt till varje sammanhang!:)

1/3 -15

Tjusig underbar färg denna bessae

1/3 -15

Härlig, fint med en sån färgklick den här årstiden

1/3 -15

Bara så urläcker! Grattis!

1/3 -15

Tack, ja färgen är riktigt härlig!
Mvh
Mikael

2/3 -15

Kanonvacker älskar orkideer med röda eller orange blommor. Har letat efter Phragmipedium med den färgen men inte hittat någon ännu.

Ge din åsikt