Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om vivarium

Nyckelord: vivarium

Inlägg med vivarium som nyckelord.

Orkidéeskåp 900L. Från crystal.
Orkidéeskåp 900L. Från crystal.

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 7000 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

Undersöker intresset för mitt orkidéeskåp. Det är ett komplett och fungerande skåp så som det är uppsatt i dagsläget. Byggt på ett 900L terrarium, med bänk, amartur, enklare fuktsystem, fläktar. Säljes som ett "paket".

Ingår:
Glasterrarium med aluminiumprofil, 900L (150×60×100) - nypris 7500SEK
Bänk (svart med två skåp under för förvaring) - nypris 2000SEK
Amatur (inkl 4×80W T5 rör) - nypris ca 4000 SEK (två av rören är oanvända, två har suttit i 6 mån)
Fuktsystem i form av fogger med tre membran, flyter på vatten i en glascylinder i skåpet - nypris ca 1700SEK
Fläktar (två i taket, en till foggern och en på botten)
Även bakgrundsnät att hänga plantor på samt bygd botten medföljer...

Nyckelord: orkidéeskåp, vivarium, terrarium

Köp, diskutera och läs villkor

Efter knappa 6 månader som orkidésamlare har jag fått en fix idé; dags att gå all in och ordna ett vivarium! På något vänster kom samlingen att bestå utav Dracula, Bulbophyllum och en skruttig Masdevallia, dessa sorter skulle väl uppskatta ett vivarium? Tyvärr har jag inte kunnat gå på Karmas väl tajmade föredrag, så jag får vända mig till forumet med frågorna...

Jag har försökt göra lite efterforskningar och kolla upp vad som skulle behövas för att få allt och fungera, men innan jag som nybörjare tömmer kontot alldeles ville jag stämma av med er som har koll!

Min plan var att skaffa ett exoterra terrarium på 90 cm höjd, 60 bredd och 40 djup. Till detta såg jag att dusk har färdiga bakgrunder med epiweb och vattenpump där bakgrunden kan bli självbevattnande, det låter ju alldeles fenomenalt! Men hur kan man göra om man t.ex. hellre monterar på bark än direkt på epiweb, måste man då fortsatt vattna manuellt i skåpet? Kan man vattna direkt i skåpet då? Det verkar synd att behöva riva runt för mycket om och när allt väl är på plats.

Så förutom dessa saker förstår jag att man behöver fläktar, helst ställbara i hastigheten? Kommer det krävas 2 fläktar till ett så högt skåp? Sätter man dem ovanifrån då, eller vart placeras de bäst? Vidare ville jag för effekten införskaffa en liten fogger, spelar det någon roll om man köper en billig eller dyr, tror ni? Sist tänkte jag man kunde köpa en akvarielampa eller liknande för belysningens skull, i enklare modell...

Så, det var planen i grova drag...finns det något uppenbart galet i resonemanget, eller kan det räcka så här för att få ett fungerande vivarium? Det blev tusen frågor, men jag är tacksam för alla tips!

Nyckelord: odlingsskåp, vivarium, terrarium

14/3 -12

Absolut inget konstigt i det du skriver är här är lite av mina åsikter.
Hur stort skåp du än köper så blir det snabbt för litet Så köp så stort som möjligt.
Jo om du montera på bark måste du vattna manuellt och du kan vattna direkt i skåpet.
Ha hällre 1 fläkt för mycket än för litet, behöver inte vara ställbara, Kjell och Co har utmärkta men Dusk har också. Placera dessa så luften "rörs runt" i hela skåpet.
Man får vad man betalar för så lägg en slant på en fogger.
När det gäller belysning skall man inte vara snål. Ha så många rör som möjligt och se till att ha ett bra PAR värde
Lycka till

14/3 -12

Tack oled, skönt att höra
Bra att man kan vattna direkt i skåpet, det underlättar ju en hel del...
Jag tänkte precis samma, att skåpet måste bli väldigt litet snabbt,
så 90 i höjd borde ge lite utrymme, med tanke på att jag idag har bara 4 plantor som
vill flytta in. Men jag misstänker att det på sikt blir fler Masd. och Bulb.!
Om fläktarna ska röra om luften, bör de sitta på lite olika höjd då kanske?
Ok, då gör jag så med foggern...
Hmm, vad är nu ett PAR-värde?

14/3 -12

PAR värdet beskriver hur pass mycket av energin som ligger inom det vågländsområde fotosyntesen kan tillgodogöra sig. Men du behöver inte gräva djupt i detta, bara fråga karma (finns fler på OK som kan hjälpa dig) vilka rör du bör köpa.

Man får plats med mycket om skåpet är högt men samtidigt minskar ljuset med kvadraten på avståndet. Det medför att du måste ta hänsyn till detta när du bestämmer hur många/kvalitet ljusrör du skall ha. Så snåla inte på den punkten om du skall ha nytta av hela höjden.

14/3 -12

Hmm, jag tror att jag förstår vad PAR är på ett ungefär... Står PAR på lamporna, eller får man se till andra mått, t.ex. lumen eller lux?
Det låter ju fullt rimligt som du säger, att ett högre skåp ställer högre krav på bra belysning! Bra poäng...

14/3 -12

På lite bättre rör brukan våglängsdiagram finnas, men det är en komplicerad värd. kelvintalet brukar också vara angiven och skall vara ca 6500. Det finns speciella rör för växter, kostar lite extra men kanske värd att satsa på

14/3 -12

Om Du håller dig till de rör som anges som dagsljusrör klarar sig de
flesta orkidèer, sedan är det bara frågan om hur många rör det behövs
för att uppnå det ljus dina plantor kräver.
Wexthuset.com har bra lysrörsramper, LightWave, som är mycket bra.

15/3 -12

Kelvin förstår jag mig på, om jag letar på flera rör med kelvin och skåpet verkar få ljus hela vägen ner så förmodar jag att det bör räcka helt enkelt?

Jag har gjort som oled tipsade och kollat på de lite bättre (läs dyrare) fogger-apparaterna, de billigare med ultraljud förstår jag mig inte på. Men det jag undrar är över de som är inställningsbara med timer och intervall, hur ofta ungefär behöver en fogger vara på? Om det är flera gånger om dagen förstår jag syftet med att lägga lite extra på en sådan...

15/3 -12

Du kan köra den på timer eller kanske bättre med fuktighetsstyrning. Dusk har maniken du behöver i så fall (eller finns det kvar i sortimentet? hittar inte på hemsidan, men kolla med dom, dusk.se

15/3 -12

Timer var ju faktiskt ett billigare och lättare sätt att hålla kollen på
Hur ofta bör foggern stå på?

15/3 -12

Fogger eller dysor, som de som Karma använder i sitt kallskåp. Fungerar de ungefär lika? Har de samma funktion?
JR

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Ok, blir det bäst spridning om man placerar fogger/dysor ovanifrån? Jag såg en ultraljudsvariant man kunde placera i in grotta på botten, men det verkar mest vara för effekten då..?

18/3 -12

Jag tycker att Exoterras terrarier är rätt värdelösa som de är. Taket består helt av nåt och det är där med omöjligt att hålla upp luftfuktigheten. Byt endera ut taket mot en glasskiva eller köp ett terrarium som är bättre utformat.

18/3 -12

masdevallia: jag har funderat över det med taket och helt enkelt tänkt att man kunde lägga en glasskiva ovanpå?
Men det kanske täcker dåligt...? Har du tips på andra tillverkare som skulle funka bättre?

18/3 -12

En kompis till mig tog bort nätet och ersatte det med genomskinliga plastskivor. Nätet stjäl ju en del ljus.... Jag vet inte vart du bor, men bor du i en större stad finns det ju ofta någon djuraffärer som bygger akvarier och terrarier på beställning. Då kan du ju få ett utan ventiler. Sedan finns det ju andra modeller av terrarium... Kolla på blocket också! Eller zoonen..

18/3 -12

Tack för tipsen, jag har kikat på blocket och zoonen och där finns en del exoterra, men oftast känns de för små
Att bygga på beställning har jag funderat på, men det verkar kosta mer...

18/3 -12

18/3 -12

Heidi: jag hade kollat (trodde jag) men när du skickade länken fanns där plötsligt många fler terrarier, tack!

Ge ditt svar

28/12 -11

Odlingsskåp

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 10000 kr per styck. Frakt: Ingår.

För att se bilder tryck på länk http://www.blocket.se/uppsala/Terrarium_...

Säjer mitt vivarium som byggdes av www.dusk.se för ett år sedan.

Har haft ödlor, fiskar, vandrande pinnar och växter i detta skåp och har fungerat som ett eget ekosystem har bara behövt fylla på vatten då allt annat sköts med timer.

bredd 125 cm djup 65cm, höjd 220cm, höjd plastdel 115cm. max vattenhöjd 18cm

Bakstycket är i epiweb www.epiweb.se och bevattnas genom ett tvärgående strilrör som sitter högst upp. Vatten pumpas upp från en 90liters behållare som är gömd under skåpet, vattnet pumpas upp och rinner ner genom epiweben och vattnar på så sätt mossor och växter, vattnet rinner sedan ner i akvariedelen där det går genom ett droppfilter som sitter i vattendelen under skåpet.

Skåpet omges av macrolonplast som går att öppna åt båda sidorna, kan öppnas så pass mycket att plasten står rakt ut med väggen om man så vill. Plasten fäster jäms med skåpet med starka magneter. Längst fram i mitten sitter en svart kardborrelist som kan tas bort.
Underdelen är tillverkad i extremt böjligt flygplansplywood och kan precis som macrolonplasten böjas ut helt åt sidorna. Även denna sitter fast med magneter.

Ljusrampen består av 3st 80w osram dulux samt två stycken 50w osram IRC
Skåpet producerar tillräckligt med ljus för att mossa och orkideer skall trivas utmärkt. I taket sitter två st små fläktar med ställbar hastighet.

Skåpet kan monteras ihop på så vis att plasten samt underdelen skruvas av och rullas ihop. Överdelen skruvas av samt mittendelen där akvariet befinner sig, sedan återstår ett skelett av svettsat fyrkantsrör. Allt får plats i en volvo v70.

bredd 125 cm djup 65, höjd 220, höjd plastdel 115cm. max vattenhöjd 18cm

Nyckelord: vivarium, växtskåp

Köp, diskutera och läs villkor

Var ett tag sedan jag orkade skriva här pga oerhört tuff period.
I aug byggde jag om en stor hyllmöbel till ett litet udda vivarium, ca 130cm högt och 100cm brett. Kortsidorna täcktes med en luftgenomsläppligt tyg men som bevarar vattendroppar som inte rinner el dunstarv av på en gång.
Vivariumet är bebott av ca 35st orkideer i dagsläget men fler å fler flyttar in.
På framsidan har jag om dagarna en bambupinne upphängd som bär upp en stor genomskinlig vaxduk, är trevligt att kunna se igenom. På nätterna går en större fläkt i rummet som hjälper plantorna att torka å inte bilda mögel som är lätt hänt.
I vivariumet har jag ställt en större vattenfyllt kärl samt en fontän, samt massa andra orbunksväxter och mkt bark. Allt tillsamans bidrar till en fuktnivå som ligger mellan 60-85% dygnet runt trots att plastdörren inte ens är förseglad utan rör sig i luften. I toppen på vivariumet är det faktiskt helt öppet, är bara ett Fluora lysrör samt två spottar. Äntligen har det lyckats bli en odlingsmiljö som erbjuder olika ljus och fuktighets-nivåer. Det märktes snabbt å väl att orkideerna fick vad dem behövde occh fler blomanlag har synts till tillväxten förbättrades. I över två mån har jag märkt att bygget vart en succe vilket jag inte räknat med har mkt små möjligheter praktiskt, fysiskt och ekonomiskt så att se hur bra det funkar gör en glad.
Är bara lampor å fontän som går på el, alla element bidrar tillsamans till att fukt, temp o ljus är rellativt stabila. På nätterna är balkongdörren öppen o bidrar till att kall luft kommer in, härom morgonen var dag/natt temp-skillnaden 7 grader. Verkar som även varmhusorkideer trivs i kyligare rum.

Balansen är funnen i vivariumet o det märks väl på orkideerna, nästan alla är arter och dem reagerar märkvärt på om ngt inte är bra.

Bilden på hela vivariuemet är inte det nyaste och inte i den bästa upplösningen. Men går iaf att se grundbygget. Fixade 3 lager skydd så inte tapeten skulle ta skada av all fukt. Under botten lade jag även underlägg som kan suga upp enorma mängder vatten, så om läckan skulle vara framme så tar dem över. Plus att dem är smidigt utbytbara om det skulle vara ngt.
Har lite förkärlek att använda alla möjliga skumma prylar

Nyckelord: vivarium

19/10 -11

Jag har sagt det förr och säger det igen: du är otrolig! Vilken kreativitet och iderikedom du besitter! Och så bra det blir!

19/10 -11

Härligt levande virrvarr. Ska du inte montera nån liten planta på dracenastammen också

19/10 -11

Wow du är otrolig!!

19/10 -11

Härligt kreativt vivarium !

19/10 -11

Det är bara fantasin som sätter gränser...

19/10 -11

Ser härligt ut, fiffigt Li Juang

Ge din åsikt

Jag har ett nanoviv med ett lerrör där mossan på vissa ställen blir vit. Jag använder bara RO-vatten så det borde inte vara kalkutfällningar om det inte är från röret själv. Det är ett gammalt rör som legat ute (i skydd visserligen) i "100" år

Nyckelord: nanorör, Vivarium

26/9 -11

Kan vara mögel. Hur är det med luftcirkulationen?

26/9 -11

Vette sjutton va det är men det ser mest ut som nån form av fällning. Det kan nog vara smart att lägga sådana rör i osmos eller destilerat vatten ett tag för att laka ur ämnen som finns i dem.

26/9 -11

Tycker också det ser ut som en utfällning av kalk/mineral, en sådan lerkrukor får efter ett tag.

26/9 -11

Det blev så på mitt rör också men jag använde kranvatten och pyttelite gödning. Började sedan använda regnvatten och då försvann det efter ett tag och började utvecklas som det skulle.

27/9 -11

@valkyrie66: Jag har en 8cm SuperSilent datafläkt som går dygnet runt, men har funderat på att sätta in en till.
Då röret bara varit igång ett par månader bildades en vit hinna som jag trodde var mögel, men som verkar ha utvecklats till den mossa som nu täcker nästan hela röret. Det här är på baksidan där belysningen inte kommer åt men den står i ett västerfönster så solen lyser upp på eftermiddagen. Borde vara tillräckligt för mossa åtminstone.

23/10 -11

Uppdatering: Jag satte ner hela röret i en hink med RO-vatten & lät det stå 10-15 min och nu verkar utfällningen ha lösts upp & försvunnit

Ge ditt svar

Jag tycker Dusk har snygga växtskåp och har bra tillbehör. Problemet är kontakten med företaget. Jag har frågat om han är aktiv och han säger att han är aktiv och vid nästa e-mailkontakt uteblir svar. Är det nå"n som köpt därifrån?

Nyckelord: dusk, vivarium, växtskåp

11/8 -11

Se brev som jag skickat till dig.

Ge ditt svar

4/7 -11

4/7: Attans!

Kom hem efter att ha varit borta ett par dagar och upptäcker att bevattningspumpen till epi-webben i vivariumet har slutat fungera... Torrt var det, förhoppningsvis har inte mossan och blomstren strukit med helt även om det var ett litet missöde det här...

Nyckelord: mossa, epiweb, vivarium, bevattningspump

4/7 -11

Ojdå, hoppas allting har klarat sig.

Ge din åsikt

Har man tråkigt går det alltid att pyssla med ngt....
Inredde annat akvarium med snygg modell. Vart mer genomtänkt inredning med stor vattenkälla + en 40W lampa med reflektor. Värderna ligger på 30C och +80 i luftfuktighet...inte så illa!
Har micklat ihop ett vatten-dropp-system som manuellt ställs in så plantor får mer fukt och därmed kan klara sig utan extra tillförsel. Plantorna verkar stortrivas och frodas bra.
Byggde en träpanel upptill så lampskenet inte syns mm. vart riktigt bra!

Nyckelord: vivarium

14/6 -11

Vilket vackert blickfång du har skapat!

14/6 -11

Häftigt och vackert

Ge din åsikt

Nu har det ju stått där en månad, bevattningen fungerar efter en del exprimenterande bra och epi-webben börjar grönska. "Tillsvidare-orkidéerna" som fick flytta in verkar även de trivas, de får bo kvar tills i höst åtminstone då jag tänkt mig att lite mer spännande saker ska flytta in, jag håller på och funderar på vad det ska bli för något...

Men fläktsystemet som jag beställde från dusk.se för en månad sen har jag inte sett röken av, trots att de bara två dagar efter beställningen meddelade att varorna skickades... De har därefter inte svarat på mail angående leverensen, så jag börjar allvarligt fundera på vad det är som har hänt. Skönt att sakerna skickades mot faktura i vart fall.

Tillbaka till vivariumet, byggde mig ett vattenfall till akvariedelen (bottnen i det hela är ju ett väldigt litet akvarium) och det hela börjar fungera riktigt bra. En hembyggd filtermodul passade alldeles utmärkt och isolerar pumpen så att den nästan är ohörbar, man kan köpa det mesta färdigt men det är ju så otroligt mycket roligare att bygga själv

När jag får tid och plats över (vilket nog inte blir i år) så är min plan att bygga en överdel till ett 350 L. akvarium och på så sätt få ett riktigt stort vivarium (eller aquaterrarium). Men det blir som sagt en senare fråga, på samma sätt som orangeriet, trädgårdsdammen och allt annat får vänta till en dag då jag har plats för det (i ett studentrum på 19 kvm är det svårt att få plats med allt det där...)

Nyckelord: vivarium

11/5 -11

Låter som ett spännande projekt det där! Jag köpte oxå min fläkt (har en liten keiki-kuvös) från Dusk och det var inga problem med leveranstiden. Kanske har det blivit något datastrul när du beställde? Kolla med dem igen, vore ju synd om allt stannar upp bara pga det tekniska...

12/5 -11

Fick svar av dem idag, de bad om ursäkt för att posten slarvat bort paketet och lovade skicka ett nytt som ska komma i morgon. Håller tummarna!

12/5 -11

Vad bra! Hoppas att du blir nöjd med fläkten/fläktarna och lycka till med vivariebyggandet. Visa gärna upp bilder sedan när det börjar ta form!

Ge din åsikt

Hej allihopa

Pga sjukdom har jag inte kraft att ta hand om mitt vivarium längre.... Därför vill jag rensa ut och tömma det helt, inklusive ta bort bakgrunden som består av fogskum, torv, lim samt cement.

Min fråga lyder följande : * Vad ska jag använda för att ta bort allt från väggarna? Vilka medel, redskap etc?*

Finns det någon av er som gjort det förr och vill dela med sig av sina erfarenheter runt detta?

MVH KIM

Nyckelord: rengöra, vivarium

31/3 -11

Fogskummet fäster väl förbaskat bra på glas, låter som att man får skära loss allt fogskum till man komemr fram till glaset och där kanske man kan använda ett rakblad för att skrapa bort de rester som sitter på glaset. typ spisskrapa till hällspisar.

31/3 -11

Eller spar jobb och sälj det i nuvarande skick?

31/3 -11

Att få bort fogskum är ett helsike men det går att skrapa bort. Ge dig inte på med lösningmedel det blir jävligt kladdig till ingen nytta, man blir aldrig färdig. Jo lite som blomtjuven säger, sälja det och köpa annat är kanske inget dum alternativ och då kan du jo köpa STÖRRE

Ge ditt svar
Vacker Bordsfontän. Från Li Juang.

I fredags den 18 feb firade jag min födelsedag som var värd att fira då jag senaste året nästan mist livet så många gånger att jag knappt trodde denna dag skulle komma.
Firade mig själv genom att köpa pressent till mig själv
det vart:
1 Dendrobium garrettii
1 Dendrobium peguanum
1 Stanhopea tigrina
1 Pleione Barcena
1 Maxillaria gracilis

På lördagen kom familjen på fika och jag fick en underbar pressent som jag velat köpa i tre år.
Var en undernbart blå bordsfontän porlar lite grann och fick sin plats i oasen som vart perfekt tillför extra luftfuktighet samt att vi människor mår bra i närheten av den med, man blir väldigt avslappnad.
Vart mkt glad åt den efterlängtade gåvan

Nyckelord: bordsfontän, vivarium, Dendrobium peguanum

23/2 -11

Kram i efterskott på din födelsedag och måtte detta år bli bättre än det förra!

23/2 -11

Grattis , o de blev ju de bästa presenterna

23/2 -11

Stort grattis. Ett bättre sätt att fira än att köpa orkidé tror jag inte finns

23/2 -11

Grattis i efterhand! Och så fint du har fått det!

23/2 -11

Grattis!

23/2 -11

Stort Grattis !

23/2 -11

De hjärtligaste gratulationer, och ovationer för din livskraft!!! Du är verkligen värd allt firande

23/2 -11

Grattis igen Li och kul att se hur det blev

23/2 -11

Grattis i efterhand!

23/2 -11

Grattis i efterskott!

23/2 -11

Grattis i efterskott, jag kommer med säkerhet o inte glömma din födelsedag för ett av mina barn fyller även den 18 februari, Grattis, Grattis till dig!

23/2 -11

Å så mycket oväntade och fina ord, blir alldeles rörd
orkideerna räddade mitt liv för ett år sedan....då blir det ens uppgift att rädda orkideer och rå om dem.
Och OP med sina mycket trevliga medlemmar har stor betydelse med i det stora hela

23/2 -11

Grattis i efterskott

23/2 -11

Grattis i efterskott från mig också! Vilken underbar fontän du fick!

23/2 -11

Grattis på etterskudd fra meg også

24/2 -11

Varmt grattis på födelsedagen Li. Fantastiskt arrangemang (som vanligt av dig:-)) Keep fighting.

24/2 -11

Grattis i efterskott! Å vilken läcker färg på fontänen.

Ge din åsikt

Ef över en månad av svår sjukdom fann jag både motivation och inspiration idag och en stor dos fantasi därtill.

Vände på köks akvariumet så det stod uppåt ist. Ville ha mer höjd samt nyttja ljuset utifrån samt utav ljusrören åvanfrån.
På två timmar vart det rengörning av akvariumet, utrymning av plantor och sedan ett mödosamt arbete med att dekorera en bakrunt till varmskåpet.
Hadde en väggampel-träram för utomhus i oblekt trä, sån där med massa samanflätade träpinnar.
Använde tygband, tygremsor och tom en gardinstångs-änd-dekoration och satte dit dem så ampelramen vart mer i 3D. Satt sen med pincett och fäste massa levande mossa i gliporna så det täckte ramen.
Satte gröna buntbant så ögglor bildades så att barkmonterade kan hängas på bakgrunden..
Vart mkt nöjd med resultatet fastän den inte syns så mkt på bilden (slut på batterier i kamera så vart inte så många bra bilder).

Med hjälp av sugploppar fr köket och andra finurliga prylar i hemmet vart nya vivariumet som faktiskt står i en svart bakplåt på en svart snygg pidestal.
Skåpet pryder jättefint i köket med sin luftighet och stil. Att den står på höjden gör att luftcirkulationen fungerar bättre trotts jag inte fått fläcktarna ännu * suck *

Kan nämnas att mossan och tygen på bakgrunden bildar en ledning där vatten kan ledas runt och därmed även tillföra fukt i skåpet. En liten ände på en endaste moss-stälk suger i sig vatten fr dammen och som sedan låter bakgrunden vara fuktig. Ibland klara naturen sig själv...iaf till viss mån
ska instalera mätinstrumenten imorn och finputsa samt plåta lite.

Var ruskigt kul att möblera runt och förbättra systemet i det lilla skåpet.

Nyckelord: vivarium

17/2 -11

Fiffigt!
Ska du ha det öppet i fram eller ska du ha nån glasskiva i fram?
Har funderat göra så här med mitt akvarium också men har stupat på framsidan

Bakplåtar är mycket bra att ha som botten! Så även pajformar och limpformar

17/2 -11

Va du hittar på ! ! och det blir jo rusktigt bra Vad har du längs upp till vänster? En asco.. eller ?

17/2 -11

Du är så otroligt kreativ, Li Juang! Så fint det blev!

17/2 -11

Coolt!

17/2 -11

zinzol:
jag använder en glasskiva fr en vanlig fotoram som täcker 2/3 och resten låter jag vara öppen då och då pga cirkulation, vill jag stänga igen helt så kan man använda trancparant lamineringsfolie el plastficka som knappt syns. Läser av mätvärderna och nu står bara glasskivan för och resten öppet...och luftfukten är uppåt 85% otroligt nog och med natt-temp 21-22C. mkt bra värden pga mossa samt stor vattenkälla.
går att köpa billig plexiglasskiva med och klippa till...så har du en ytterdörr

hehe ja plåtar är toppen...gallrena vattnar jag plantorna på och plåtarna hamnar...tja under ett vivarium.

17/2 -11

oled:
tack så hemskt mkt va kul att det inte ser ut att vara ett stort fiasko med tanke på att man är rätt grön.
yes det du ser är en Ascocentrum miniatum

17/2 -11

plopp:
å tack, värmer att höra....är född i enarmad-pyssel-pysslingens tecken

17/2 -11

Har idag installerat mätinstrumenten som visar på mkt värden. Samt mublerat om i lugn och ro. Vart mer ljust och genomtänkt.
Dock missade jag en inställning på kameran och det vart inte ngn tydlig upplösning....hoppas nya bilden ploppar upp här.

18/2 -11

Tack för tipsen Li Juang!

Ge din åsikt

Nu är det dags att göra ett skåp igen, men i skala mycke mindre än mitt andra. Skåpet mäter endast 30X25X20, det skall bli ett svalt/kallt skåp. Uppdatering kommer inom kort med inredning och lösningar...

Nyckelord: vivarium, Svalskåp

7/2 -11

Vad kul! Lycka till med bygget.

7/2 -11

Jo berätt om utrustning speciellt om vilken utrustning du användar för att det skall bli sval/kallskåp och så klart allt annat du gör

Ge ditt svar

29/12 -10

29/12: Nytt fynd

Här om dagen fann jag till min glädje ett mkt större akvarium på djuraffären som såldes för 150kr såklart köpte jag den, hadde snygg bakgrund med.

Det akvarium jag använt mest är litet och det vart rätt trångt. Mätarna visade inge bra värden heller
-pendlande temp på 20-23 grader
-luftfuktighet på ca 35-45 (alldeles för lågt)
har ju inge värme el fuktkälla och ingen fläkt. I längden påverkar det såklart växterna.

I det nya akvarierna fixade jag 3 vattenkällor, en plan, ett djupt och ett litet. På botten är det sektionsvis mossa, bark och grus som gynnar fukten.
Har gjort mätningar senaste dygnet med ny toppen trådlös sensor och siffrorna förändrades drastiskt. och med tanke på att jag varken har värme, fläkt, extra fukt etcc. så är siffrorna inte illa alls.

Redan inom de första timmarna visade mätarn...
-tempen toppade 28-29C utan extra värme och med en rumstemp på 17-20C. På natten vart det en sänkning på ca 4-5 grader utan påverkan

-fukten visade på 60-70 under hela dygnet

Toppensiffror med tanke på att elementet är avstängt i samma rum och bara med ett lysrör åvan. Det enda som behövs nu är ett litet fläkt system som jag hoppas kommer ef nyår. Så det inte blir mögel etc.
Blir intressant att se vilka framsteg plantorna gör spec nu under vintern. Siffrorna har varit stabila och det är rätt fashinerande att det hela kan funka med minimal påverkan.
På den nya akvariet är ett hörn på 10×10cm öppet och ändå hålls fukt å temp uppe, samma öppning fanns på det mindre akvariet med de sämre värderna.

Det är som att titta in i en minivärld

Nyckelord: Akvarium, vivarium

29/12 -10

Det blev ju jättebra! Verkar vara en bra djuraffär du har!
Vad har akvariet för mått?

29/12 -10

Var nu bara observant att det inte blir röta i akvariet eftersom det finns ingen fläkt. Röta är det j#§#ste som finns och sprider sig som löpeld.

29/12 -10

cecilia k: tack, ja jag är mkt nöjd
måtten, hmm....kan röra sig om 60-70cm lång och ca 30cm djup och ca 30-40cm hög. Är första uppfattningen iaf.

29/12 -10

Stella:
oja, låter halva akvariet vara öppet inatt så det bildas ventilation. står nära ventilationen vid fönstret så luftcirkulation kan nå akvariet. hoppas på att få fläktarna nästa vecka....trotts akvariet är öppet ligger fukten på 65-70%.
Har en handfläkt som jag tänker låta gå imorn på dan så det finns luftombyte med. ska göra allt så det inte blir kris. Tack för tippset och omtanke.

30/12 -10

Tjusigt och alltid hög fart på dina påhitt!

30/12 -10

tack oled
ja flyter inte saker på så tryter tålamodet när krativiteten flödar händer det mkt och det är grymt kul. plantorna har redan visat tecken på att gilla det nya klimatet.

Ge din åsikt

6/10 -10

Odlingsskåpet idag

Odlingsskåpet idag. Från josfari.

Har fått bra koll på mitt skåp nu.
60×60×30 cm. ventilation i toppen.
En 36w Dulux som belysning.
En 5cm datorfläkt i sidan av skåpet för bra cirkulation, inställd på 9V.
En luftfuktare från Biltema, 15minuter var 3dje timme.
6cm vatten i botten.
Bakgrund av kokosfibrer fastsatt med akvariesilikon för att hänga upp orkidéerna på.
Just nu 18 (tror ja) olika sorters orkidéer. Bulbophyllum, Restrepia, Pleurothallis, Mastigion, Dendrobium o annat smått o gott

Nyckelord: Odlingsskåp, Vivarium

6/10 -10

Ser ju bra ut det där ...fint , synd att luftfuktaren tar så stor plats bara Jag har också startat upp mitt lilla skåp som vinterskåp ( mindre vatten ) men har ingen fuktare..duschar 1 ggr/ dag .

6/10 -10

Ser trevligt ut, men jag tycker som Brittmarie att luftfuktaren tar alldeles för mycket plats... varför ställer du den inte utanför och drar in dimman med en slang eller rör? Så här gör jag... Ett vanligt PVC rör leder in dimman i mitt stora svalskåp, och även upp i mitt odlingsfönster . Till varmskåpet använder jag en mycket tunnare slang till samma syfte (ja, jag har 3 luftfuktare hemma...). Biltema fuktaren har ju en "trut" som det skulle vara lätt att sätta en slang på... Funkar fint tycker jag och så slipper man se maskineriet. video på dimman i skåpet (i våras när jag precis hade installerat allt... ser lite tomt ut där inne... jag måste lägga upp en ny bild på skåpet...)

6/10 -10

Varför bryta ett vinnande koncept? Gillar att ha allt på samma plats och vill inte mecka med o klippa upp lamparmaturen.

6/10 -10

Ser man främst till de enskilda plantornas välmående och inte om helheten är vacker, så spelar det helt klart ingen roll.
Lite roligt att det finns så många olika sätt, vi kan se på vårat odlande.

6/10 -10

Härligt, det ser ju riktigt trevligt ut det där !

Prata om bilden

Jag fick det här av min familj när jag fyllde år för två år sedan. Det fungerar mycket bra bortsett från att kapilläreffekten hos mossan jag har på botten fungerar lite som en hävert så jag måste ha skåpet på ett gammalt plastlock. Jag har nästan bara pleurothallider i det och vitmossan ansar jag 3-4 ggr om året.

Nyckelord: nano, nanoskåp, vivarium

26/8 -10

Riktigt fint!

26/8 -10

Vackert!

26/8 -10

Himla vackert det där!

26/8 -10

Vad fin den är. Kan du lyfta av glaset? Eller går du in i nanovivariet uppifrån (med tanke på bladen)?

26/8 -10

Tackar!
Jeanette- Det går att lyfta av hela plastcylindern för att sköta om det som är där inne. Det finns även ett lock av glas men belysningen hänger för det och skulle man gå in den vägen skulle plasten repas nåt förfärligt. Så det gäller att ha plantor anpassade efter utrymmet. Jag har en ormbunke med väldigt långa blad som kläms varje gång jag sätter på cylindern. Men det är ju bara en ormbunke... ; )

26/8 -10

Snyggt!!!!! Vad för arter växer på röret?

26/8 -10

Riktigt läckert! Hur snabbt fick du mossan så pass frodig på röret?

26/8 -10

Håller med, läckert!
Mvh
Mikael

26/8 -10

Kjempefint.
Hvilke lyspærer bruker du?

26/8 -10

Hur har du fått mossan att växa så fort på endast två år?

27/8 -10

De som bor i skåpet är Masdevallia ampullacea, M. wendlandiana, M. pycnosepala, M. nidfica, Lepanthes calodyction, L. gargoyla, Bulbpphyllum ovalifolium, Barbosella dusenii, Ophiodon sp., Platystele sp., m.fl....
Mossan kom oväntat fort. Stor del att av röret var nog täckt under på ett halvår eller på god väg att vara det. Men det gäller att använda osmos eller dest-vatten annars blir det för mycket salter bundna i röret som tar kol på det som växer på det.
Belysningen består av tre halogenspottar på 15 el. 25W.

Ge ditt svar

31/12 -09

Litet vivarium

Litet vivarium. Från vanda. Fri bild.

 

Nyckelord: vivarium, växtskåp

Prata om bilden

19/12 -09

Vivarium

Eftersom jag har ett stort intresse även av begonior,microsinningior börjar jag ledsna på alla Vasar som jag har köpt och lagt plast på.Även mina akvarium som jag har men vill ha ett större.Skulle vilja ha flera råd hur man gör Vivarium för enbart växter.
Det jag tänker på ska man köpa jordmix för Vivarium som de har i Zooaffären till djur eller ska man enbart använda mossa,cocosfiber?Vilka orkideér som passar dock ej några med starka dofter?ska man ha vattenfall i eller blir det för mycket luftfuktighet?
Finns det några böcker på svenska om odling i Vivarium.
Har tittat på Ekoterra eller akvarium,Vet inte vilket jag ska välja?Skiljer bara 300 kr ,vilken är den minsta storleken man bör ha?Tittat på 60×45×60CMP.Hoppas på många råd.Fick rådet att titta på blocket men jag tycker inte det är så många utlagda där,kanske någon har bra tips på billiga affärer runt Vänersborg?Ok även i Göteborg som har billiga Vivarium el akvarium
Hoppas på många tips.Hälsar Vanda

Nyckelord: Vivarium

19/12 -09

Man brukar inte ha vanlig jord i terrarium utan det rekommenderas olika sorters bark. Om du går in på en sida som säljer reptiltillbehör så ser du att det finns ganska många olika sorter. Jag har själv köpt Exo terra Plantation Soil som består av fribrer från kokos nöt tror jag. Den ska hålla fukten och är ändå luftig och det står att den passar att plantera växter i. Den ska också hålla många år och behöver därför inte bytas ut så ofta.
Fördelen med ett terrarium är att du kan öppna det framifrån och därmed blir det mycket enklare att greja med det.

Vattenfall är ju hur vackert som helst och det är många som har!
Det finns inte mycket böcker, mest på tyska vad jag har sett. Men det finns mycket bra info på nätet!
Här är en länk till min sida, kolla bland länkarna!
Håller själv på att leta info för mitt näst kommande vivarium!

19/12 -09

Norberg här på forumet har ett vivarium med Sinningior och begonior förutom orkideer. Du kanske kan få inspiration av den här länken http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19/12 -09

Stort tack för alla svar,oj oj vad många sidor det fanns här som jag ännu inte hunnit med att läsa.Ganska ny på forumet.Det blir nog en färd till Göteborg ,tänkte först att beställa hos min Zooaffär men ser det skiljer en del i priset..Tack..Vanda

19/12 -09

Åker du till Göteborg så kan du ta och titta på Hornbachs terrarium. De har bra priser! Har i övrigt en väldigt bra terrarium avdelning!

Ge ditt svar

13/12 -09

Skåp

Hejsan!

Efter att jag har kollat på många coola och fina skåp/vivarium så blev jag ruskigt sugen på att skaffa ett. Funderade på ett nanoskåp då man får allting till, men det kändes en aning för litet för att hålla större plantor än 5 cm.

Funderar nu på att skaffa följande terrarium: http://www.pwss.nu/product.php?productid...

MEN, jag har några frågor.

1. Kommer terrariumet ovan att fungera för små orkidéer? (KANSKE någon liten ödla om jag får lust men inget krav)

2. Vilken belysning skall jag ha och vart/hur skall jag placera den så att den inte tar upp hela terrariumet?

2. Är det för litet för att hålla små orkidéer i? (L30xB30xH45 cm)

Lite mycket frågor... Men det är ju så roligt.

Mvh Jonatan

Nyckelord: skåp, vivarium, terrarium

13/12 -09

Mitt lilla orkidéskåp. Från Pamela. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Även om det är ett litet terrarium så går det men man får hålla väldigt små orkidéer, men det finns ju en hel del faktiskt!
Terrariet som du tittat på finns billigare här
Zooaffärer som har Imazo som grossist kan säkert också ta in det.
Exo terra som gör dessa terrarium har också passande amaturer. Du kan kolla om andra lågenergilampor passar, som tex dagsljuslamporna från jordklok.se.

Lägger in en bild på mitt lilla nanoskåp. Det är en aningen större men ändå litet. Tror det är ca 37 cm på bredden.

Lycka till!

13/12 -09

Hejsan!

Tack för det jättebra svaret. Och vilket snyggt skåp du har!
Såg att det fanns "Exo Terras Regnskogshabitat. 45×45×60" i din länk med inbyggd amatur för ca 1500 spänn, Kanske är mer prisvärt? Måste hitta ett bättre ställe att ha det på, men det fixar jag. Och bergsbakgrunden som följer med? Sitter den fast eller kan man ta ur den? Vad är det för lampa man skall ha? Lysrör, värmelampa, UV-lampa..? Förvirrande. Även väldigt sugen på det lilla terrariumet jag länkade till i första inlägget, men då är nackdelen att jagm åste fica med amaturer, och så är det ventilation i framkanten och taket. Försvinner inte luft fuktigheten väldigt snabbt då, till skillnad från regnskogsterrariumet?

Skulle även uppskatta förslag på orkidéer som passar där.

Mvh,
Jonatan

13/12 -09

Lite vetilation är bra tycker jag, tror att det minskar risken för mögel och svamp då. Exo terra terrarium tror jag har bara nät i taket, jag skulle nog lägga ett täckglas över. Det behöver inte täckas helt.
Kolla på den sidan som jag länkade till terrarium, de har exo terra amaturer. Lamporna som du ska titta på är spiralformade dagsljuslampor. Inte UV-lampor. De är bara till för djuren. De har en amatur som är 45 cm långt och kostar 270 kr. Kolla på bilden så förstår du vad jag menar med spiralformade lampor.
Exo terras lampor går nog också bra. Men välj i så fall den med lägre UV. Alltså det gula paketet, inte det gröna.
Bakgrunden till terrariet går att ta bort.

13/12 -09

Ah, okej. Då är jag med. Blir nog den för 1500 (45×45×60 tror jag den var) med inbyggd amatur och inte lika mycket ventilation. Dyrare, tar längre tid att få, men är nog värd det. Tills dess, lägg upp bilder på era terrarium/vivarium så man får lite inspiration!

Mvh,
jonatan

13/12 -09

Eller så får det bli ett nanoskåp... Sånt med ett rör av lera. Får det plats nånting där eller är det bara minimala plantor som knappt har synbara blommor så går att ha där i? Någon som har nåt?

13/12 -09

Jag tror man får plats med mer växter i ett litet terrarium än ett nanoskåp med lerrör. Vissa vackra orkidéer som tex Aerangis Boloba med sina långa stänglar kan du odla i ett terrarium men är nog för trångt i nanoskåpet. Men sedan finns det ju Dusks Epiweb IIS GrowTube. Då behöver du inget terrarium alls! Och det är inbyggt bevattningssystem. Det kan vara ett bra alternativ till nanorör. Kolla på Dusk.se

Lämpliga orkidéer kan vara Bulbophyllum, finns massor små! Phalaenopsis lobbii och phalaenopsis minus (högst upp i skåpet med två blad) är också miniatyrer. Den solfjäderformade orkidén till höger i skåpet är en Ornithocephalus manabina, den är jättevacker tycker jag! En annan söt orkidé med liknande form är Oncidium Pusilla, kallas även för Psygmorchis pusilla.
Bland Aerangis släktet finns det flera fina!
Popow-Orchids säljer många småttingar och har bra portopriser tycker jag, 8,50 Euro för under ett kilo.
Andra kan säkert ge fler förslag för det finns verkligen många små!

13/12 -09

Jonatan, husk at de fleste Exo-terra har netting i toppen av terra, ikke glass. Jeg har selv hatt et i den str. som du viser i linken men pga. nettingen i toppen var det vanskelig å bev. fukten i terra.

13/12 -09

Jag tog bort nätet på toppen av mitt begagnade terrarium och köpte en glasskiva (skuren till rätt storlek från tavelramshoppen på Hornbach) för att täcka toppen på mitt. La den bara ovanpå, funkar fint. Kostade 70 kr tror jag.

13/12 -09

Jag tycker att Exo terra terrarium är bra för att de har gångjärnsdörrar. På så sätt är de väldigt lätta att öppna. De har även hål för sladdar.
Dusk har även måttanpassat Epiweb för deras terrarium. Man kan även be att få med sidpaneler.

13/12 -09

ja, båda har sina för och nackdelar. Tänker såhär:

Nano med terracottarör: Man får allting till när man köper den. lampor osv. Mycket snyggt när det blir klart och många mycket små orkidéer är mycket snygga. Får plats på ett skrivbord och behöver inte vattnas. bara fylla på med

Terrarium: Större frihet. Man kan montera växter på väggarna osv och man kan odla större plantor i den. Men då tar den också upp mera plats.

Får se hur det blir. Gillar nanoskåpet skarpt, mycket snyggt och helt i min smak. Men terrariumet kan också bli mycket snyggt och man har större frihet.. Kanske man kan sätta in en liten bit teracotta och montera en planta på, istället för att ha HELA väggen med EpiWeb.

Sen har jag några frågor (Hemskt vad många frågor jag ställer.. Känner mig nästan lite för "på" :P )

Har någon tips på bra sidor man kan beställa orkidéer ifrån?

vart kan man köpa mossmix?

Den där själv-vattnande bakgrunden EpiWeb - IIS.. Den är lite för stor för mitt terrarium jag i så fall tänker köpa.. Det står att den är lätt att skära till i lämplig storlek.. Men går det verkligen? det ser ut som om det är plast runt hela.

Det med montering på teracotta.. Jag ser att man binder fast plantan på röret, men är snöret kvar hela tiden eller växer plantan fast på något sätt sen? Och hur är det med EpiWeben? Där växer plantan fast va?

Om det blir terrarium, såm det lutar åt, får jag se om det blir de billiga utan amatur eller den lite större med inbyggd sådan. Den stora kostar ju nästa dubbelt så mycket

Hoppas det inte blev för mycket.

Mvh,
Jonatan

13/12 -09

Pamela: Vad menar du med sidpaneler? Kortsidorna i epiweb alltså?

Valkyrie66: Var det svårt att få bort nätet eller bara att lyfta av?

Mvh,
Jonatan

13/12 -09

Jag klistrade för ventilationen upp på mitt terrarium med silvertape....även de tre runda hålen vid botten, kunde sedan reglera fuktigheten genom att ta bort eller sätta dit tape. Funkade ypperligt.

13/12 -09

Mitt terrarium var inte en exoterra, och jag vet inte hur de sätter ihop sina. Men på de flesta terrarium är gallret bara silikonat längs med kanten som lim. Eller så sitter en gummilist med små "pluppar" som stoppats in i hålen på gallret och håller fast det. Vilket som. Gummit/silikonen skär man med ett rakblad. Lite pill, men inte så svårt.

13/12 -09

okej, då är jag med.

Är 45×45×60 lagom eller går det bra med 30×30×45? Tycker det kan vara en lagom storlek, men sen vet jag inte hyr mycket orkidéer man får plats med i en sån.

13/12 -09

Om du söker här uppe på Allt prat --alla nyckelord och söker på skåp , vivarium , terrarium så får du massor med inspiration....lovar !

13/12 -09

Ja, det har du rätt i Brittmarie. Men vad tror ni? Är 30×30×45 för litet så att det behövs 45×45×60? Jag tycker 30×30×45 är lagom, men jag vet inte hur mycket orkidéer det får plats (Små-mellanstora) vad tror ni, är det för litet? Det kostar hälften så mycket som 45×45×60 cm.

13/12 -09

Hvis du først skal kjøpe skap eller terrarium så ville jeg kjøpt et som er større. Uansett hva du satser på, blir det veldig fort for dårlig med plass.
Mitt terrarium er 150cm langt 80 cm høyt og alt for lite
Les alle innlegg i Pratoteket om emnet og sett deg skikkelig inn i vekstkravene til de orkideene du har tenkt å kjøpe deg. Hvis du ikke gjør det blir det bare veldig dyrt og du dreper en masse planter.
Har du mange orkideer ?

13/12 -09

Ingse: Ja, det var det jag funderade på. Men dock så skall jag bara ha små orkidéer i, och jag kan inte köpa nya hela eftersom jag bara är 13 år . Därför är jag så noga med vad det kostar. Just nu har jag 4 orkidéer, men har inte planerat att ha någon av dem i skåpet. Om det är större tar det också längre tid innan jag kan få det. ganska mycket längre tid, får bara 200 kronor i månaden.

Mvh,
Jonataj

13/12 -09

Ja, precis. Dusk säljer måttanpassade epiwebpaneler för just exoterra terrarium. Men det är bara för bakgrunden. Men man kan även få så att sidorna täcks.
Jag förstår det där med platsbrist, jag har det likadant! Det går att ha ett terrarium på 30 cm i bredden. Men ju mindre det är ju mer måste man tänka på att bara ta in miniatyrer. Sedan är det ju så klart ekonomin som får styra.
Amaturen som ingår i Exoterra paketet är samma som du hittar under belysning. Det finns en som är 30 cm och en på 45 cm.
Det är dom som står "Exo terras armatur för kompaktlysrör" Men du får nog köpa lampan separat.
När det gäller nanorör så har jag hört att vissa har haft det svårt att fungera. Tex att det inte släpper igenom tillräkligt med vatten. Men jag håller med, det är snyggt!
På Herpers Choise skulle ett litet terrarium på 30×30×45 med amatur och lampa kosta ca 700 kr plus frakt. Sedan kan du behöva en liten datorfläkt där inne. Så ungefär 1000 kr skulle hela kitet kosta.
Har du tittat på Dusks epiweb rör? Det tar inte alls mycket plats och du slipper terrarium och fläkt! Ett komplett med bevattningssytem och allt kostar 825 kr. Det kan du nog ställa vid ett fönter. Mossmix ingår också. Det blir ju nästan som ett nanorör. Och bara 35 cm bred!

Kolla in Likas epiwebrör

Orkidéer kan du beställa på orchidehuset.se och här på Neovita genom medlemmarna. Orchidéhuset tycker jag har bra priser men då är inte heller orkidéerna alltid blomstora. Men man kan ju alltid maila först och fråga om man vill veta innan man beställer.
Under den varmare tiden på året finns det vissa snälla medlemmar här som ordnar sambeställningar när de tex beställer från odlare i tyskland, då kan man få orkidéer till bra priser och låga portokostnader.

13/12 -09

Ja, jag har kollat på rören lite, men jag tycker att skåp är mycket snyggare av någon anledning. Jag skall räkna på det och se vad som är smartast.

Jag har tänkt att odla främst Bulbophyllum och liknande miniatyrer. Då kanske ett 30×30×45 räcker? Efter som det är såpass billigt och jag inte har så mycket pengar att köpa orkidéer för så kanske det kan räcka?

13/12 -09

har så gott som bestämmt mig för att köpa terrariumet som är 30×30×45 och om det blir överfullt så köper jag ett EpiWeb-rör. tack för tipset Pamela!

13/12 -09

Gör så! Du kan ju också fråga i en zooaffär om de kan ta in skåpet. Priset blir nog högre men du slipper ju portot.

Lycka till!

14/12 -09

Hej där Jonathan

Jag och Micke har ett glasskåp som står utan att användas. Det är 50×50×90, med en komplett epiweb IIS intredning i. Dock saknas belysning.

Vi vill ge dig skåpet då vi tycker det är roligt och vill uppmuntra dig som är så ung att fortsätta med orkidéer.

Om det är intressant kontakta mig via mail på.
redaktor@orkidesallskapet.se

MVH Linda & Micke Karlbom

14/12 -09

Hej Linda!
Så glad jag blir när jag läser om erat initiativ. Jättetrevligt!!!

/repslagarn

14/12 -09

Men vilken chans och tur du har Jonathan...den måste du ta ! ! Även om du tycker det är stort så är det ingen konst att då det fullt ganska fort.
Heder åt Micke och Linda också som vill satsa på ungdomar som är intresserade av växter och gillar odla orkidéer.

14/12 -09

Vilket kanonerbjudande!! Verkligen fint gjort av er Linda/Micke.

14/12 -09

Vilken härlig julklapp!
Bra initiativ!

Toppenfint av Linda och Micke! Sånt här gör mig glad. Lycka till Jonatan!

14/12 -09

Wow, rena julafton ju! Vad snällt!
Till och med dina stora orkidéer får plats! Och det går ju också bra att ha andra roliga växter som köttätare och sådana växter som man kan hitta i vanliga blomsteraffärer.

14/12 -09

Underbart!!

14/12 -09

Vilket intiativ Linda! Bästa julklappen helt klart!

14/12 -09

Jonatan, bara att lyfta på hatten och säga Tack !!
Det här är som taget ur Karl-Bertil Jonssons julsaga .
+++++ till Karlboms !

14/12 -09

Se det var en fin julepresent! Flott tilbud fra Linda og Micke

14/12 -09

Oj, tack så mycket. Skall kolla med mamma och pappa.

14/12 -09

Härligt intiativ Linda ock Micke - håller tummarna för att dina föräldrar säger Yes Jonatan

15/12 -09

Oväntad vändning på tråden
Ni är bara för härliga Linda och Micke

15/12 -09

Å hvem sa at nissen/tomten ikke holdt til på op.........
Kjempeflott tiltak Linda og Micke, og Jonatan et stort grattis til deg (håper det ordner seg).

15/12 -09

Vilken julklapp, Jonatan! Jag hoppas verkligen att dina föräldrar går med på att ta emot den fina presenten.
Linda och Micke, vilken otroligt fin gest!

15/12 -09

Jag håller med alla-vilken enorm givmildhet !

Ge ditt svar

Jag har letat efter nätbutiker som även säljer andra växter som man kan ha i odlingsskåp som tex ormbunkar, mossa, köttätande växter, klätterväxter etc. Vissa av dessa säljer även mindre orkidéer.
Tänkte dela med mig av det jag hittat:

www.easycarnivores.co.uk/

www.bens-jungle.de/de/

www.dartfrog.co.uk/

www.terraplant.nl/

http://www.terrarientechnik.de/

http://brutalablommor.se/shop/

http://www.karnivores.com/

Andra får gärna uppdatera listan..!

Nyckelord: odlingsskåp, ormbunkar, vivarium, terrarium, terrarieväxter

4/8 -09

Tack för länkarna, där fanns mycket trevligt att titta på!

4/8 -09

Ja, det finns massa skoj..!

4/8 -09

Brutala blommor?

4/8 -09

Lagt till Brutala blommor!

10/8 -09

Brutala blommor verkar vara lite halv dött där. Väldigt mycket med pris 0kr...
jag fick tips om http://www.doetterer.de folk har tydligen haft gruppköp därifrån på pilgift.se. Tyvärr e allting på tyska

/Jimmy

10/8 -09

Några till:
http://www.dutch-rana.nl/ - säljer bla terrariumutrustning
http://www.dougandvivi.co.uk/ - säljer framför allt succulent o kaktus fröer, men även fröer till köttätande växter. (Man beställer som på gamla goda tiden: Skickar pengar o order i ett kuvär o hoppas att nåt kommer tillbaka. - Funkat utmärkt för mig.)
http://dendrobates.dk/ - säljer växter o utrustning
http://dusk.se/tropic.htm - Dusk säljer ibland mossa o ormbunkar.

10/8 -09

Vad kul med fler länkar! Jag är säker på att många vill ha lite olika små regnskogsväxter till sina odlingsskåp..!

10/8 -09

Men man kan ju också hitta andra små passande växter till odlingsskåpet i helt vanliga blomsteraffärer och tänkte tipsa om vad man kan hitta! Nu är jag nybörjare så det vore kul om andra kunde komma med fler förslag!
Här är några växter som kan passa:

Flera olika sorter av Peperomia. Peperomia prostrata tillhör nog favoriten! Först hittade jag den på botaniska i göteborg men nu har jag sett den i flera butiker, jättesöt!
Blomsterlandet har flera olika köttätande växter och jag blev särskild glad när jag hittade Urticularia, ser nästan ut som mossa med massor av små blommor!
På Bauhaus hittade jag en liten ormbunke, devallia någonting hette den. Kostade inte många kronor och jag tror att den kommer gå bra i skåpet.
En annan rolig växt som jag hittade på Blomsterlandet var Minosa Pudica, en växt som drar ihop sina blad och grenar när man rör vid den..! Trivs också bra i odlingsskåp eftersom den vill ha fuktigt.

Mer lär komma snart..! Har precis börjat leta!

12/8 -09

Va många bra länkar.

Ja Pamela jag håller med dig finns ju massor man kan ha. Är det ingen som har hoyor i odlings skåpen tex?? Har själv många hoyor och dom är lätta att ta sticklingar av och kommer ofta från liknande miljöer som orkideer. Dom är vackra både som grön växt och blommande. Finns både långsamväxande, snabb växande, stora och små

17/9 -09

Fick just hem en beställning från Easy orchids, de säljer också tillandsia. Fördelen är att portot inte blir så dyrt jämfört med många andra odlare i europa.

http://www.easyorchids.co.uk/shop/

18/9 -09

http://www.czplants.com ligger i checkien så jag var lite tveksam att betala i förskott men det blev jättebra, ska handla mer i vår
Dom har alla typer av köttätare och tillandsia, enormt sortiment till väldigt bra priser.
Passar som vanligt på att slå ett slag för det makalösa släktet Utricularia som ligger nära mitt hjärta

18/9 -09

Wow, vilken sida! Står tom på svenska..!

4/10 -09

Här är en ny sida på nätet som säljer tillandsia och andra små växter. Även ett par orkidéer finns. Alldeles nyöppnat tror jag så det kommer nog mer varor.

www.exotics.se/

Ge ditt svar