Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om Vivarium

Nyckelord: Vivarium

Inlägg med Vivarium som nyckelord.

Hej!
Jag undrar hur man ska inreda ett terarium,exo terra 40×40×40, så att orkideer trivs?
Vad ska man ha som bottenmatrial, hur får man dom att "fästa" på väggarna?
Hur fäster man ens en orkide vid en bark eller trä bit?

Terariumet har nät tak och jag har tänkt att jag ska vattna/spraya själv orkideerna.

Helt nytt för mig så jag tar emot alla tips!

Nyckelord: Orkidee, Vivarium, Start

19/11 -16

Vad för slags orkidéer vill du ha i ditt skåp? Hur du bygger ditt skåp, beror ju en hel del på vilken miljö du vill att dina orkisar ska trivas i. Jag har själv ett varmt skåp där Aerangis, Rodriguenzia och Tolumnia verkar trivas (förutom ogräs som fjäderbräken med mera: har dem bara för luftfuktighetens skull!).

19/11 -16

Jag tror nog att alla har sin egen tvist. Jag ett stort alvarium som jag har en del i. Endast i kruka och monterat på träbitar som jag tycker är fina. Sen sprayar jag varje morgon med en vaakum spray pump. Och i mitt lilla vivarium är det vatten i botten och en pump som blåser upp vatten i materialet (epiweb) och bevattnar sig själv 3 gånger om dagen.
Bild på vivariet är med.

Där har jag ett par Masdevallia nidifica som trivs mycket bra:)

Du kan kolla på dusk.se (tror det är deras websida) dår kan du se lite olika lösningar. Där kan du även köpa speciellt skurna epiweb bitar att sätta in i exo terras olika terrarium. De har även moss mix, som blir såhär fin som på bilden.

Också måste man se till att man har orkidéer efter klimatet.

20/11 -16

Om du går in på Odling etc så finns det mycket information där

20/11 -16

Du behöver en löstagbar glas/plastskiva att täcka skåpet med för att kunna hålla en lämpligt luftfuktighet. Att fästa plantor vid en barkbit eller rot är enkelt. Köp en rulle med tråd som har en kärna av gummi, finns i sybehörsaffärer. Klipp av en bit, lagom lång (du får avpassa längden efter vad du ska montera och på vad). Knyt ihop ändarna och sedan så lindar du fast plantan med en sida av öglan i sänder. Efter lite träning går det som en dans.

Ge ditt svar

31/7 -16

+ 7/8 -16

Ett steg mot helautomatisering

Kylfläns med termoeletriskt element och fläkt. Från Astro.

Har nu tagit steget mot att automatisera mitt vivarium!
Efter en väldigt varm sommar och med en rejäl lysrörsramp som genererade temperaturtoppar kring 30-32 grader i mitt vivarium så installerade jag en liten termoelektrisk enhet som kyler ner mitt vivarium ca 5 grader, dygnet runt! Detta ger två fördelar; temperaturen håller sig kring 23-27 grader dagtid och kring 19-20 nattetid, således blir klimatet mer behagligt och plantorna får den temperaturdipp på natten som jag tror är nyttig för dem.

Men nu nöjer jag mig inte med detta så klart, jag vill dels ha en ännu större temperaturskillnad mellan natt och dag, vidare så vill jag att temperaturen ska hålla sig på en mer jämn nivå, dvs jag vill att mitt kylaggregat automatiskt ska justera temperaturen under dagen samt natten!
Nätet svämmar över av diverse så kallade DIY terrarium/vivarium controllers, så är man lite teknisk av sig så finns det många russin att plocka ur kakan.

För detta ändamål så har jag beställt fler kylaggregat samt lite tekniska prylar som automatiskt kommer hålla koll på temperatur samt luftfuktighet och styra två relä till de apparater som kan kyla och befukta mitt vivarium.
Apparaten kommer jag kunna programmera för en viss temp+RH dagtid och en viss dito nattetid!
Så säg att jag ställer in att jag dagtid vill hålla 25 grader och nattetid 17 grader, då ska denna apparat slå på och av de relä som styr detta för att hålla dessa temperaturer.

Vidare så kommer jag kunna övervaka temp och RH med en modul som säg var 10e sekund kommer sända informationen trådlöst till en server på internet, denna information kommer man kunna nå från vilken dator eller mobil som helst i världen och tanken är att man framöver, vid behov, manuellt ska kunna styra temperatur, bevattning, ljus samt befuktning över internet, tex när man är bortrest.

Det finns en massa roliga saker man kan göra med lite teknik, och kan man inte själv sköta det tekniska så finns det många häftiga färdiga prylar man kan köpa!

Fortsättning följer...

Nyckelord: raspberry pi, arduino, automatik, vivarium

31/7 -16

Häftigt! Får bara vara avis mot dina tekniska färdigheter...

Men så nyfiken som jag är kan jag inte låta bli att fråga... har du beräknat hur stor strömåtgång/elförbrukning hamnar det på? För i synnerhet kyleffekten kan dra rätt så väsentligt...

31/7 -16

Nja, kylaggregatet innehåller två så kallade peltierelement och de är på vardera 60W vid full effekt och säger vi att de är igång 20h/dygn så landar jag på drygt 2,4kW vilket inte är så blodigt! Sen har jag lite fläktar också men deras förbrukning är försumbar i sammanhanget! Så runt en tusing per år plus minus några hundralappar Ja och sen tillkommer ju lampornas förbrukning men den finns ju redan där sedan innan!

31/7 -16

Har nu isolerat baksidan på skåpet för att om något kunna hålla stabilare temperaturer!. Från Astro.

31/7 -16

5 graders temperatur sänkning på 2×60 W Peltier klår med råke det jag har lyckats med. Hur stort skåp har du? Har du ett tekniskt foto på konstruktionen?
Ledet du ut värmen upp genom locket på skåpet? Hur får du i så fall plats med belysning?
Mycket frågor nyfiken

31/7 -16

Mitt skåp är 100cm x 50cm x 40cm med ca 10 cm vattenreservoar i botten. Jag har en rätt stor kylfläns med en 80mm fläkt monterad på.
Just nu kör jag bara en 60W peltier som är vattenkyld med en vattenkylare anpassad för en CPU (jag har lekt en hel del med peltierelement och bla byggt dimmkammare till fysikexperiment) och vattenkylning klår med råge luftkylning, jag ska dock sätta i en peltier med kylfläns till och då kommer det bli 2×60W. Det är dock ingen dum idé att prova med att stapla peltierelement ovanpå varandra och köra dem på 6V respektive 12V om man vill nå riktigt låga temperaturer, jag har i rumstemperatur lyckats kyla ner en aluminiumyta på 18cm x 12 cm till -55 C med en liknande konfiguration och med en bra vattenkylning samt kylfläns så kan det säkert göra underverk i ett vivarium.
Nåja, radiatorn till vattenkylningen är den svarta klumpen som man kan se på baksidan av vivariet, uppe i vänster hörn bortom isoleringen. Den måste kylas rejält så den kan inte vara inne i rampen utan måste hänga utanför. Nyckeln till att lyckas bra med peltierelement är att kunna kyla den varma sidan i tillräckligt stor utsträkning.
Kylflänsen på bilden håller mellan 16-21 grader.

31/7 -16

Från Astro.

Då var min hemmagjorda fogger färdig, en gammal hink till tapetklister fick offras för den goda sakens skull! Timerstyrd för tillfället men kommer att styras efter RH i vivariet!

31/7 -16

Spännande att följa detta!
Mvh
Mikael

31/7 -16

Jag som till skillnad från andra inte har ett frysskåp utan ett torkskåp (ingetdera verkar vara att rekommendera), följer denna hemmagjorda fogger med stort intresse!

31/7 -16

Den är en rätt enkel konstruktion; ett stycke ultraljudsfogger, min är köpt på Vellingeblomman utanför Malmö, en 12V 60mm datafläkt, en gammal mobilladdare a 5V (kör fläkten på strax under halv styrka, lite 30mm rör från tex biltema och sen får man dra dem in i skåpet och voila man har en egen fogger som fyller skåpet med dimma på bara ett par minuter

1/8 -16

Åter till Peltier. Förstår du vill sänka temperaturen ytterligare i skåpet, Hur långt ned? Gissningsvis runt 15 grader kommer du att få påtryckning på tillgången? Eller du har ett att förhindra det?
I tråden ovan inlägg 5 skriver du att du att du just nu kör med 1 st. 60W Peltier? Skåpet är 100×40×50 och med 10 cm vatten i botten samt isolerade rutor utom bakstycket. Det är inte meningen att ifrågasätta utan sökande efter en förklaring hur du kan uppnå en temperatursänkning på 5 grader.

1/8 -16

Jag vill ner i 16-18 grader nattetid, det tror jag räcker för mina ändamål! Jag ska prova luftkylning framöver för att se om man kan slippa vattenkylningen, annars får jag köpa större radiator och använda befintlig pump samt kylblock till peltierelementen, återigen så är vattenkylning så otroligt mycket effektivare än luftkylning!

1/8 -16

För att uppnå 16 grader i skåpet tror jag att ditt kylelemt måste ha betydligt lägre temperatur, ned kring nollan och då tror jag du får påfrysning. Rent energimässigt med all tillförd värme förstår jag inte att du kan uppnå 5 grader temperatursänkning. Gissningsvis skulle en 40 W glödlampa höjer temperaturen med 5 grader men då hjälps den av omgivningen energimässigt.

1/8 -16

Fungerar gör det uppenbarligen, stänger jag av peltiern så stiger tempen till kring 30 grader, med peltiern ligger jag just nu på 25.5 grader mitt i skåpet där sensorn hänger, mäter jag med IR på blombladen så håller de ungefär samma temp, fast stigande ju närmre ljusrampen man mäter! När jag mäter på kylflänsen så mäter jag på yttersa flänsen, vad det är för temp i mitten vet jag inte då jag inte kan komma åt att mäta där!

1/8 -16

Ok 30 till 25 fungera men när du kommer under rumstemperatur kommer du att se att vi talar helt andra kyleffekter. Vill du ned till 16 grader och rumstemperatur 22 talar vi om gissningsvis till antal 8 stycken 60 W luftkylare.Problemet är även att det kondenserad vatten på elementen vilket dra ned kyleffek samt att man får påfrysning. I mitt förra skåp 60×40×50 hade jag 4 luftkylda a 60 W. Temperatursänkning ca 2 grader per styck vid rumstemp ca 20 grade. Men kanske jag gjorde nått fel?

1/8 -16

Nej något fel tror jag inte du gjort, man får ju den tempertursänking man får. Räcker inte två stycken element så får jag helt sonika sätta in fler
Vad har du för storlek på dina kylflänsar?
Man får nog kompromissa mellan stor/liten kylfläns och plats/utseende. En stor fläns kan kyla mer luft, min fläns är 80mm x 80mm men den är rätt skrymmande att ha hängande i taket i vivariet.

1/8 -16

Jag kan kolla mått när jag kommer hem. Sedan blir det ett jädrans oväsen från luftkylda att fundera på om man skall ha i typ vardagsrummet

1/8 -16

90 och 40 flänser foto kylfläkt saknas

1/8 -16

Kanske kan det vara som så att en större kylfläns på köldsidan gör att man får bättre resultat!? Min fläns är ju 4ggr större än den du har och troligtvis leder det till att jag inte behöver komma ner i köldgrader för att få resultat! En tanke bara!

1/8 -16

Där får man testa sig fram. Om man vill räkna så blir det väldigt komplicerat

1/8 -16

Jag avstår gärna räknandet även om jag läser fysik i Lund Jag brukar prova mig fram istället!

2/8 -16

Om du är sugen på en Humidity controll så sök på det på tex Aliexpres. Billigaste 160 kr inkl frakt men lång leveranstid

2/8 -16

Tack för tipset, jag har redan en kombinerad humidity/temp på ingång fr eBay. Längre fram kommer jag dock styra det med Arduino (beställt) eller Raspberry Pi (programmerbara controller kort/minidator), vill kunna följa och styra allt över internet, mest för att det är skoj. Jag har aldrig sysslat med dessa apparater förut så det ska bli intressant och pilla med

7/8 -16

Nu har jag även beställt en Raspberry Pi minidator för att kunna styra lampor, fläktar, luftfuktigheten och temperaturen med en liten snygg touch skärm som ska sitta på vivariet. Allt ska gå med automatik är det tänkt
Tur jag har semester till den 29:e, för att programmera dator och lyckas få den att lyda mig är inte min starka sida

7/8 -16

Spännande håll oså uppdaterad

8/8 -16

Ska du också programera in åskväder o andra väder-fenomen?

8/8 -16

8/8 -16

Nä det är inget jag planerar att göra!

9/8 -16

Raspberry Pi minidator. Från Astro.

Nu har det kommit lite skoj, en temp/RH-controller som fungerar ypperligt! Den får jobba tills jag får alla saker som behövs för att minidatorn ska ta över, bla relän, en sensor och en touchskärm!

9/8 -16

Controller. Från Astro.

9/8 -16

Spännande

9/8 -16

Minidatorn är stor som ett bankkort, fantastiskt. Jag kommer köra något som heter PID controller på den, det är ett program som justerar och bibehåller angivna variabler såsom temperatur och luftfuktighet, PID används mycket inom industrin men det går ju utmärkt att använda det även på orkideer

9/8 -16

Absolut används PID i industrin men frågan är om det är den metod du skall använda? Vore det mer intressant i ett odlingsperespektiv att använda naturens reglersystem eller rent av kombinerar. Om du bara använder PID har du jävligt kul (även jag älskar teknik) men tror inte du lyckas bättre som odlare. Dock självklart blir det mycket vackrare i stället för en massa timrar och termostater mm

9/8 -16

Ja det finns allt lite andra alternativ att använda men det program som bäst uppfyller det jag vill ha (kunna avläsa och styra systemet vart än jag är, överskådliga grafer, enkel relähantering m.m) är en PID. Den går att ställa in så att temp och RH justeras efter dygnsrytmen, timme för timme (eller minut för minut om man har bra apparatur). Men i övrigt kommer den nog inte göra mer nytta än ett gäng timrar haha, det är bara jag som är teknikgalen och inte kan låta bli att ta ut svängarna Men det kommer faktist vara rätt skönt att kunna hålla koll på systemet när man är bortrest.

9/8 -16

Alltså, alla mina mätare tokdör, de flesta förr än senare. Temperaturangivelserna gav upp ååår sedan och 'luftfuktighet'?! Vadå, det hänger ju bara på när (systemet eller barnens farmor) mistade senast, hrmpf. Mummel, mummel, men jag är nöjd med när allt funkar tekniskt iaf . Ska dock greja en sådan där laddningsmätare till vattnet, oled, var det på 'vadå'? du köpte din, alltså
?

9/8 -16

Ebay sök på conductivity kostar sådär 250. Ledningstalet mäter man

13/8 -16

Från Astro.

Igår kväll fick jag igång sensorn som mäter temp och RH, den har börjat logga men jag har inte kopplat på några relän ännu!

13/8 -16

Häftigt nu är OP inne i rymdåldern

17/8 -16

Från Astro.

Tänkte montera mitt stora kylelement utanför vivariet, nu hänger det ner inne i taket och det ser inget roligt ut! Så jag har byggt en liten kylare/värmare; luft sugs upp i ena änden, igenom kylflänsen och ner i vivariet igen, på bilden ser man underdelen som alltså ska ligga ovanpå vivariet fast dolt inne i trähuvan. Byggt i plexiglasrester som jag har liggandes. Kommer placera två peltierelement på flänsen; ett för kyla och ett för värme. Trots att jag haft problem med för höga temperaturer i sommar så brukar det vara tvärtom på vintern och eftersom vi har öppen planlösning och bor i villa så är det ingen bra ide att skruva upp pannan för mkt bara för att skåpet ska hålla sig tillräckligt varmt!

17/8 -16

Väldigt snygg konstruktion

25/8 -16

Från Astro.

Idag börjar nästa etapp i byggandet, här är lite av alla grejor som ska användas i bygget

25/8 -16

Verkar till att du har handlat på ebay? Känner igen kylarna och AC/DC

25/8 -16

Jajemen, handlar nästan alla min attiraljer till mina små galna projekt på ebay

26/8 -16

Från Astro.

Efter en lång dags slit så är nu relälådan som styr allt på plats och ett första test kördes inatt, allt funkar som det ska, men jag har många saker kvar att koppla in innan det är helt klart!

26/8 -16

Jädrigt häftigt

26/8 -16

Superspännande tråd att följa!! Får en massa projekt-idéer... hm...

27/8 -16

Jag ville jag vore en ingenjör!

29/8 -16

Från Astro.

Igår monterade jag lite kvällsbelysning som tar vid en liten stund då de stora lamporna släckts, mest för att det är en rolig grej

29/8 -16

Det är bara månljuset som saknas nu, sedan är den tropiska illusionen klar

29/8 -16

I automatiken måste du även ha in musiken, månskenssonaten så klart

29/8 -16

Vilken rolig idé Jag har hört att viss musik kan stimulera tillväxen hos växter.

29/8 -16

På sommaren spelar jag Orups regn hos mig och på vintern spelar jag Per Gessles sommartider hej hej sommartider

27/9 -16

Från Astro.

Tycker att det är på sin plats med en liten uppdatering nu när jag kört mitt system en tid.
Jag är mycket nöjd med automatiseringen, den sköter sig fint och alla delar styrs fint av datorn.
Jag har gjort ett nytt lock till huven, anledningen är att det alstrades för mkt värme med lampor samt peltierkylar instängt, denna värmen gick ner i vivariet och det blev på tok för varmt. Så jag installerade 5 tysta fläktar; en går dagtid då endast lampor är igång medan alla 5 får jobba nattetid när vivariet ska kylas med peltierkylarna. Mycket lyckat resultat. Jag ligger på 17-18 grader nattetid och 25-26 dagtid. Kanske sätter jag in en kylare till för att komma neråt 15-16 grader på natten.

Och detta konceptet har gett resultat; jag har en Haraella i full blom samt en stängel på gång på min Angr.didierii och två stänglar på min Aerangis fastuosa. Övriga plantor växer så det knakar.
Nu är är frågan vad nästa steg blir, jag tycker redan att mitt vivarium är för litet ?

27/9 -16

Först: Alla vivarier är för små. Helt oavsett storlek.
Sedan: Av personligt intresse: hur länge klarar sig ditt skåp självt eller av dig upplärd adept?? Min gräns börjar handla om hur länge jag kan resa bort och i förekommande fall vilken nivå skåpvakten behöver vara på, inklusive RO-systemhantering, haha . Men det blir färre och färre dagar, om vi säger så .

27/9 -16

Vad har du för temperatur i rummet på natten när du håller ca 17 grader i skåpet? Vad har du för temperatur i skåpet när ljuset är på när du inte kyler?

27/9 -16

Ja jag drömmer redan om ett 3 ggr större skåp, har nämligen en fin möbel som skulle passa alldelles utmärkt till ändamålet Men min sambp kommer aldrig släppa den hehe
Jag har ingen automatisk bevattning av orkideerna, så den biten sker fortfarande manuellt ca en ggr/vecka, men jag är sugen på ett regnsystem. I sådana fall klarar sig bygget ända tills vattnet är slut, eller till reservoiren i botten på skåpet blir full vilket tar lite tid då den rymmer 30-40 liter. Så allt hänger på bevattningen helt enkelt.

Oled, jag har ca 22-23 grader i rummet nattetid, och dagtid så behöver jag inte ha kylarna på nu när de varmaste dagarna är förbi. Jag har 25-26 grader i skåpet med sällsynta toppar på som mest 27 när solen kommer till rummet strax efter lunch. Men nyckeln till att hålla den tempen i vivariet dagtid är att få ut den varma luften från lamporna (4 st T8) så de inte värmer upp för mkt. Så dagtid har jag bara en 80mm fläkt (av de 5 på bilden) som suger ut varmluft från lamporna, nattetid så startar peltierkylarna och eftersom de också sitter under huven så kör 5 st 80mm fläktar ut all luft så det blir ett rejält flöde över kylflänsarna till kylarna. Jag har hål baktill i huven så kall luft dras in där, flödar över lampor och kylflänsarna och sedan ut på ovansidan.

27/9 -16

Regnsystem är kanon men har man som jag både i kruka och monterade är det lite knöligt att alla skall få lagom mycket. Längre fram kommer jag ha 2 separata regnsystem, 1 för monterade och ett för de i krukor.

27/9 -16

Ja jag har klurat på det ett tag, men kan man inte ha många dysor till ett system och låta det gå tills allt är genomblött?

27/9 -16

Jo det kan man men de monterade torkar snabbare än de i krukor och då skall de inte bevattnas med samma intervall

28/9 -16

Jo det är sant, får fundera vidare på det!

28/9 -16

Mina monterade får sig sina duschar flera gånger om dagen via dysorna, men de i krukor får jag vackert vattna med kvinnokraft.

28/9 -16

Här hemma finns det ingen kvinnokraft till hjälps med vattnandet, men jag jobbar på att få henne intresserad av det Jag har bara två i kruka, det är en cattley och en dendrobium som är för stora för montage, så resten är monterade på epiweb med mossa och juteväv. Så kanske blir det bra med ett regnsystem ändå, det får bli nästa installation!

29/9 -16

Då har jag beställt ett system nu, jag kan ju inte ha allt helautomtiskt osså får jag gå och vattna för hand, lika bra att köra all in
Det blev Trixies Reptle Rain som jag hört mycket gott om, hoppas jag får det innan helgen bara!

6/10 -16

Då var systemet på plats och det sprayas fint morgon och kväll. Nu är nästa problem påfyllning av systemet. Eftersom jag får mitt vatten från en avfuktare så får jag väl koppla systemet till dess vattenbehållare på något sätt, det är bara det att avfuktaren står i källaren

6/10 -16

RO

6/10 -16

Det är lika långt till avfuktaren i källaren som till närmsta vattenkran Men kom på att jag har en till avfuktare som inte används, får väl flytta upp den och dra slangen till vattenbehållaren.

7/10 -16

Du som kan teknik kan väl fixa en 3G lösning för detta problem

7/10 -16

Nästa Nobelpris

8/10 -16

3G vatten är nobelpriset

9/10 -16

Hejsan Astro. Jäkligt spännande att följa den här tråden som sagt. Blir inspirerad men förstår inte riktigt än peltierkylare. På inlägg 38 så har du en bild på en peltierkylare. Förstår att kalluften går igenom plastlådan. Men var tar varmluften vägen?

Tänkte bygga en låda i frigolit med en eller två peltierkylare monterad på lådan. Kalluften i lådan och varmluften som går ut i rummet. Tänkte ansluta två grova slangar. En som suger in varm vivarieluft i lådan med en datafläkt och en som suger ut kallare luft från lådan.
Men din kylare verkar vara mycket enklare. Får nog köpa en peltierkylare på ebay och "leka" lite med den så att säga.

Det är bara en Broughtonia sanguinea och en Broughtonia hybrid som blommar regelbundet i mitt för varma skåp. Temperaturen ligger dagtid på 30 grader.

9/10 -16

Tack så mycket Kul att kunna vara med och inspirera.
Ett peltierelement fungerar i mycket korta drag genom att en spänning läggs över polerna och då flyttas värme från ena sidan till den andra, då blir en sida kall och en sida varm, samtidigt skapar den tillskjutna strömmen i sig också värme så den varma sidan av peltiern blir väldigt varm och måste kylas med antingen ett vattenblock kopplat till pump och radiator alternativt en kylfläns. På den kalla sidan placeras också en kylfläns för att fördela kylan effektivare. Mellan peltierelementet och kylflänsen/vattenblock så måste man ha sk kylpasta eller värmeledningspasta av samma typ man har mellan CPU och kylfläns i en dator. Och för att svara på frågan så har jag för just den här kylaren på bilden du tänker på vattenkylning av samma typ som då man kyler en CPU, värmen hamnar i en radiator utanför vivariet.

9/10 -16

Får ju tycka att din lösning är mer elegant

9/10 -16

Inget elektrikern skulle rekomendera

oled, ungefär så där såg det ut i vår pelargonkällare för några år sedan. Massor med timers, sladdosor och lysrör och allt var hopkopplat i en enda röra. En elfirma gjorde om allt och när elektrikern såg hemmabygget sa han "livsfarligt"! Så tänk på säkerheten och hoppas du har koll på läget.

9/10 -16

"Snyggt" sa elektrikerna som sitter bredvid mig.. ;-P

9/10 -16

Knappast kan man kalla grendosor och timrar för hemmabyggen utan standardkomponenter i nog alla hem, japp jag skall hänga upp dem.
temperaturreglera med uteluft via ett spjäll, 2 timrar, styr regnsystem med en timer och 1 för belysning.

9/10 -16

Sådär såg mitt ut innan! Men i grunden så gör de samma jobb, och oftast är det mer tillförlitligt med timer. Min enkortsdator kan ju haverera och då kommer mina relän inte slå av/på när de ska, så de stannar helt sonika i det läget de är i vid ett haveri. Bara vivariumfläktarna som inte går över relä.

10/10 -16

Har en Arduino liggande så skulle jag en dag tycka det är kul så.... men faktisk nöjd med timersystemet, överskådligt och lätt att ändra tider.

11/10 -16

Från Astro.
Från Astro.
Från Astro.

Inte bara orkisarna som trivs, mycket annat såsom ormbunkar och mossor av diverse slag!

13/10 -16

Aha tack Astro då förstår jag mer. Jo så långt hade jag att peltierkylare blir väldigt varm på ena sidan. Din ide med att bort värmen med vattenkylning var smart. Då blir det inte så stor och klumpiga saker som man stoppar in i sitt vivarium.

15/10 -16

Ja det finns många sätt man kan göra det på! Jag håller på att klura på ett nytt system till mitt nästa vivariumbygge. Jag tänkte ha en enda enhet utanför vivariet och sen leda det kylda vattnet till en radiatior inne i vivariet. Just nu har jag 3 individuella kylare som sitter uppe i huven, förvisso syns de inte men de låter trots tystgånde fläktar och sen blir det lite otympligt om man ska bygga större vivarium och får större volym att kyla. Jag har ju även en vattenkyld kylare som jobbar och den är så tyst och fin, så det är från den jag fått min senaste ide

16/10 -16

I går blev jag äntligen klar med min temperaturreglering för inkommande uteluft och i dag skall jag hänga upp grendosor och snygga till i största allmänhet.

16/10 -16

Påverkas RH mycket när det pumpas in luft utifrån?

16/10 -16

Jo det gör det. Jag tar bara in luft på natten för det är då jag vill kyla och då är luftfuktighet högre än dagtid.

16/10 -16

Detta är nog den längsta tråden jag har varit med om

16/10 -16

Haha, det får bli en ny tråd när jag ger mig på Vivarium 2.0

16/10 -16

Tycke vi kör samma så att vi kommer in i Guenness rekordbok

16/10 -16

Och sammanfattar allt i en bok så kan vi få Nobelpriset i litteratur

16/10 -16

Skåp. Från Xara. Fri bild.

Helt klart Nobelpris-nivå i denna tråd, så jag bifogar en egen bild för att helt säkert bli bjuden på festen .

16/10 -16

Jag förstår inte så mycket av den här tråden och bävar lite för den dagen då vi bestämmer mig för att skaffa skåp... Jag och min sambo, som är akvarienörd, vill försöka kombinera våra intressen i ett och samma skåp (paludarium) och det kräver nog en del teknikpyssel... Hualigen! Men så häftigt det skulle bli om vi fick till det. Jag tänker mig ett sydamerikanskt skåp med svartvattenmiljö i botten. Mums!

16/10 -16

Fint Xara! Det ser ut som en grönkål i bakgrunden, haha

16/10 -16

Dirfa: När bonussonen besökte oss första gången efter skåpinförskaffande, hade han suttit lääänge och spanat efter ?! Grodor? Vandrande pinnar? Ödlor? Eller vad vi nu hade där . Att det 'bara' var orkisar var ju en förfärlig besvikelse då, men numera tänker jag att det går säkert att kombinera och bygga ihop! Särskilt som jag bitvis har haft en vattennivå som åtminstone ett och annat vattenlevande hade uppskattat !!

Ge ditt svar

Det var nån månad sedan jag fick det här vivariet utav Solstråle här på OP, självklart kopplade jag in direkt och se här vad fint det börjar bli!:D
Jag har ej applicerat någon moss mix själv utan hoppades att de gamla torkade skulle ta sig, och det gjorde det ju onekligen mycket fint.

Nu till problemet, jag hade en liten spindel där inne förut som livnärde sig på andra smådjur, och nu verkar den ha dött därinne, och jag har fått hoppstjärtar. Nog för att de inte är skadliga så men de kan ju bli en hel del kryp med tiden. Så min fråga är, hur tusan får jag bort dessa utan att torka ut allt igen och utan att mörda mossan eller riskera skada med insektsmedel?

Nyckelord: Vivarium, Hoppstjärtar

17/7 -16

Provado kanske

17/7 -16

Typ spraya lite bara?

17/7 -16

Släpp in några nya spindlar

17/7 -16

Japp spraya

17/7 -16

Spindlar är fina husdjur varför inte en hoppspindel, svart-vit randig sebraspindel? Vet dock inte om de äter upp dina hoppstjärtar, men flugor och annat går ned!

17/7 -16

Dick odlar myror till sin africana kanske det är nått att sattsa på i ditt vivarium?

17/7 -16

Hmm. Spännande det hör! Haha. Ja! Haha kanske en myrstack är prydande i botten!;) jag tänker att de där zebraspindlarna är lite för läskiga för min smak. Kanske den enda svenska spindeln som skrämmer mig (förutom de riktigt stora) . Också vill jag ju gärna att de inte ska hoppa på mig när jag beundrar mitt vivarium xD kanskr blir lite spray ändå. Haha. Någon som vet vart man kan beställa calypso nu för tiden?

17/7 -16

Ja snarlika dina mosskulor
Googla du på Provado calypso får du fram några ställen bl.a Plantagen

17/7 -16

Provado Calypso finns lite varstans. Jag har köpt på ICA och Coop Forum.

18/7 -16

Mja, jag hade en spray burk förut, men det talades om att den skulle utgå ur sortimentet?
Är den nya sprayflaskan likvärdig?

18/7 -16

Provado + har utgått och i stället kom calypso

18/7 -16

Hade problem med att hitta Provado Calypso i förra veckan. Som jag har förstått är även denna indragen och ersatt med Natria från Bayer Garden. (Lika dyr men hälften så mycket) Återstår att se hur den verkar...

18/7 -16

Från Bayer:
Registreringsnamn: Provado Calypso insektsspray
Registreringsnummer: 4828
Registreringsinformation: Produkten har utgått ur Bayers sortiment, men eventuellt lager får säljas av butiker t.om. 2018-10-30

18/7 -16

Ja, vi får se vad det blir av detta. Haha.
Medan vi ändå diskuterar, någon som har förslag på mini orkidéer som skulle trivas där förutom de vanliga pleurothallis, restrepia osv?
Kanske Macrolinium?

Ge din åsikt

29/5 -16

Bild

Från Astro.

Vivariet har blivit en djungel, gott om mossor och ormbunkar av diverse slag! Orkidéerna trivs också för den delen

Nyckelord: vivarium

29/5 -16

Börjar ta sig, snyggt

30/5 -16

Ser frodigt och fint ut!

30/5 -16

Jättefint!!

Prata om bilden

6/1 -16

vivarium

vivarium. Från Astro.

Som utlovat kommer här en bild på mitt nyligen ihopsatta vivarium! Nåja, jag köpte ett färdigt terrarium på Hornbach för tiden att bygga det från grunden fanns helt enkelt inte! Som ni ser har vi epiweb i vägg och golv, egengjord droppvägg! Tropisk mossa odlas på prov i den vänstra delen som ni kan se och några dendrobium, en cattleya samt en eria har flyttat in! Men detta vivarium ska jag egentligen endast tillägna mindre orkidéer så dessa ungplantor får flytta ut efterhand som de växer till sig! En pump förser väggarna med vatten 4 ggr per dygn, även lianen i mitten blir då bevattnad! Det finns två fläktar som går dygnet runt; de är justerbara i höjd-och sidled! Ytterligare ett par mindre fläktar monteras i taket och ska ett par ggr per dygn simulera lite mer blåsiga förhållanden! RH ligger stadigt mellan 85-95% och en doppvärmare värmer vattnet dagtid så tempen ligger mellan 23-26 dagtid och nattetid 17-20! Nu hoppas vi att mossan ska ta sig och att framförallt orkideerna kommer att trivas! En ny ljusramp har beställts så vi får ett bättre tryck i ljuset!

Nyckelord: vivarium, droppvägg, epiweb

6/1 -16

Ser väldigt bra ut!!

6/1 -16

Snyggt! Kan tipsa om Pleurothallis eumaucalon, hos mig blolmar den konstant och jag har ungefär samma temp som du.
/Erik

6/1 -16

Tack för tipset, Pleurothallis är lite speciella och mycket trevliga plantor! Petter

Prata om bilden

Ända sedan tonåren så har det hos mig funnits ett intresse för orkidéer och andra tropiska växter, dessvärre har det legat på is i många år men en dröm som jag alltid burit med mig och som jag nu håller på att förvekliga är att bygga mitt egna vivarium från grunden! Jag har redan börjat samla på mig material för att framåt jul då jullovet tar vid (jag studerar på Lunds universitet) börja bygga! Det blir ett rejält vivarium; 150 cm brett, 75 högt och 60 djupt, falsk botten med cirkulationspumpar, fogger samt epiweb som bas för allt växande, eventuellt blir det Hygrolon istället för epiweb, det återstår att se! Jag kan lägga upp en liten logg när jag börjar bygga!

Nyckelord: vivarium

4/12 -15

Spännande!

Ge din åsikt
Orkidéeskåp 900L. Från crystal.
Orkidéeskåp 900L. Från crystal.

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 7000 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

Undersöker intresset för mitt orkidéeskåp. Det är ett komplett och fungerande skåp så som det är uppsatt i dagsläget. Byggt på ett 900L terrarium, med bänk, amartur, enklare fuktsystem, fläktar. Säljes som ett "paket".

Ingår:
Glasterrarium med aluminiumprofil, 900L (150×60×100) - nypris 7500SEK
Bänk (svart med två skåp under för förvaring) - nypris 2000SEK
Amatur (inkl 4×80W T5 rör) - nypris ca 4000 SEK (två av rören är oanvända, två har suttit i 6 mån)
Fuktsystem i form av fogger med tre membran, flyter på vatten i en glascylinder i skåpet - nypris ca 1700SEK
Fläktar (två i taket, en till foggern och en på botten)
Även bakgrundsnät att hänga plantor på samt bygd botten medföljer...

Nyckelord: orkidéeskåp, terrarium, vivarium

Köp, diskutera och läs villkor

Efter knappa 6 månader som orkidésamlare har jag fått en fix idé; dags att gå all in och ordna ett vivarium! På något vänster kom samlingen att bestå utav Dracula, Bulbophyllum och en skruttig Masdevallia, dessa sorter skulle väl uppskatta ett vivarium? Tyvärr har jag inte kunnat gå på Karmas väl tajmade föredrag, så jag får vända mig till forumet med frågorna...

Jag har försökt göra lite efterforskningar och kolla upp vad som skulle behövas för att få allt och fungera, men innan jag som nybörjare tömmer kontot alldeles ville jag stämma av med er som har koll!

Min plan var att skaffa ett exoterra terrarium på 90 cm höjd, 60 bredd och 40 djup. Till detta såg jag att dusk har färdiga bakgrunder med epiweb och vattenpump där bakgrunden kan bli självbevattnande, det låter ju alldeles fenomenalt! Men hur kan man göra om man t.ex. hellre monterar på bark än direkt på epiweb, måste man då fortsatt vattna manuellt i skåpet? Kan man vattna direkt i skåpet då? Det verkar synd att behöva riva runt för mycket om och när allt väl är på plats.

Så förutom dessa saker förstår jag att man behöver fläktar, helst ställbara i hastigheten? Kommer det krävas 2 fläktar till ett så högt skåp? Sätter man dem ovanifrån då, eller vart placeras de bäst? Vidare ville jag för effekten införskaffa en liten fogger, spelar det någon roll om man köper en billig eller dyr, tror ni? Sist tänkte jag man kunde köpa en akvarielampa eller liknande för belysningens skull, i enklare modell...

Så, det var planen i grova drag...finns det något uppenbart galet i resonemanget, eller kan det räcka så här för att få ett fungerande vivarium? Det blev tusen frågor, men jag är tacksam för alla tips!

Nyckelord: terrarium, vivarium, odlingsskåp

14/3 -12

Absolut inget konstigt i det du skriver är här är lite av mina åsikter.
Hur stort skåp du än köper så blir det snabbt för litet Så köp så stort som möjligt.
Jo om du montera på bark måste du vattna manuellt och du kan vattna direkt i skåpet.
Ha hällre 1 fläkt för mycket än för litet, behöver inte vara ställbara, Kjell och Co har utmärkta men Dusk har också. Placera dessa så luften "rörs runt" i hela skåpet.
Man får vad man betalar för så lägg en slant på en fogger.
När det gäller belysning skall man inte vara snål. Ha så många rör som möjligt och se till att ha ett bra PAR värde
Lycka till

14/3 -12

Tack oled, skönt att höra
Bra att man kan vattna direkt i skåpet, det underlättar ju en hel del...
Jag tänkte precis samma, att skåpet måste bli väldigt litet snabbt,
så 90 i höjd borde ge lite utrymme, med tanke på att jag idag har bara 4 plantor som
vill flytta in. Men jag misstänker att det på sikt blir fler Masd. och Bulb.!
Om fläktarna ska röra om luften, bör de sitta på lite olika höjd då kanske?
Ok, då gör jag så med foggern...
Hmm, vad är nu ett PAR-värde?

14/3 -12

PAR värdet beskriver hur pass mycket av energin som ligger inom det vågländsområde fotosyntesen kan tillgodogöra sig. Men du behöver inte gräva djupt i detta, bara fråga karma (finns fler på OK som kan hjälpa dig) vilka rör du bör köpa.

Man får plats med mycket om skåpet är högt men samtidigt minskar ljuset med kvadraten på avståndet. Det medför att du måste ta hänsyn till detta när du bestämmer hur många/kvalitet ljusrör du skall ha. Så snåla inte på den punkten om du skall ha nytta av hela höjden.

14/3 -12

Hmm, jag tror att jag förstår vad PAR är på ett ungefär... Står PAR på lamporna, eller får man se till andra mått, t.ex. lumen eller lux?
Det låter ju fullt rimligt som du säger, att ett högre skåp ställer högre krav på bra belysning! Bra poäng...

14/3 -12

På lite bättre rör brukan våglängsdiagram finnas, men det är en komplicerad värd. kelvintalet brukar också vara angiven och skall vara ca 6500. Det finns speciella rör för växter, kostar lite extra men kanske värd att satsa på

14/3 -12

Om Du håller dig till de rör som anges som dagsljusrör klarar sig de
flesta orkidèer, sedan är det bara frågan om hur många rör det behövs
för att uppnå det ljus dina plantor kräver.
Wexthuset.com har bra lysrörsramper, LightWave, som är mycket bra.

15/3 -12

Kelvin förstår jag mig på, om jag letar på flera rör med kelvin och skåpet verkar få ljus hela vägen ner så förmodar jag att det bör räcka helt enkelt?

Jag har gjort som oled tipsade och kollat på de lite bättre (läs dyrare) fogger-apparaterna, de billigare med ultraljud förstår jag mig inte på. Men det jag undrar är över de som är inställningsbara med timer och intervall, hur ofta ungefär behöver en fogger vara på? Om det är flera gånger om dagen förstår jag syftet med att lägga lite extra på en sådan...

15/3 -12

Du kan köra den på timer eller kanske bättre med fuktighetsstyrning. Dusk har maniken du behöver i så fall (eller finns det kvar i sortimentet? hittar inte på hemsidan, men kolla med dom, dusk.se

15/3 -12

Timer var ju faktiskt ett billigare och lättare sätt att hålla kollen på
Hur ofta bör foggern stå på?

15/3 -12

Fogger eller dysor, som de som Karma använder i sitt kallskåp. Fungerar de ungefär lika? Har de samma funktion?
JR

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna

18/3 -12

Ok, blir det bäst spridning om man placerar fogger/dysor ovanifrån? Jag såg en ultraljudsvariant man kunde placera i in grotta på botten, men det verkar mest vara för effekten då..?

18/3 -12

Jag tycker att Exoterras terrarier är rätt värdelösa som de är. Taket består helt av nåt och det är där med omöjligt att hålla upp luftfuktigheten. Byt endera ut taket mot en glasskiva eller köp ett terrarium som är bättre utformat.

18/3 -12

masdevallia: jag har funderat över det med taket och helt enkelt tänkt att man kunde lägga en glasskiva ovanpå?
Men det kanske täcker dåligt...? Har du tips på andra tillverkare som skulle funka bättre?

18/3 -12

En kompis till mig tog bort nätet och ersatte det med genomskinliga plastskivor. Nätet stjäl ju en del ljus.... Jag vet inte vart du bor, men bor du i en större stad finns det ju ofta någon djuraffärer som bygger akvarier och terrarier på beställning. Då kan du ju få ett utan ventiler. Sedan finns det ju andra modeller av terrarium... Kolla på blocket också! Eller zoonen..

18/3 -12

Tack för tipsen, jag har kikat på blocket och zoonen och där finns en del exoterra, men oftast känns de för små
Att bygga på beställning har jag funderat på, men det verkar kosta mer...

18/3 -12

18/3 -12

Heidi: jag hade kollat (trodde jag) men när du skickade länken fanns där plötsligt många fler terrarier, tack!

Ge ditt svar

28/12 -11

Odlingsskåp

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 10000 kr per styck. Frakt: Ingår.

För att se bilder tryck på länk http://www.blocket.se/uppsala/Terrarium_...

Säjer mitt vivarium som byggdes av www.dusk.se för ett år sedan.

Har haft ödlor, fiskar, vandrande pinnar och växter i detta skåp och har fungerat som ett eget ekosystem har bara behövt fylla på vatten då allt annat sköts med timer.

bredd 125 cm djup 65cm, höjd 220cm, höjd plastdel 115cm. max vattenhöjd 18cm

Bakstycket är i epiweb www.epiweb.se och bevattnas genom ett tvärgående strilrör som sitter högst upp. Vatten pumpas upp från en 90liters behållare som är gömd under skåpet, vattnet pumpas upp och rinner ner genom epiweben och vattnar på så sätt mossor och växter, vattnet rinner sedan ner i akvariedelen där det går genom ett droppfilter som sitter i vattendelen under skåpet.

Skåpet omges av macrolonplast som går att öppna åt båda sidorna, kan öppnas så pass mycket att plasten står rakt ut med väggen om man så vill. Plasten fäster jäms med skåpet med starka magneter. Längst fram i mitten sitter en svart kardborrelist som kan tas bort.
Underdelen är tillverkad i extremt böjligt flygplansplywood och kan precis som macrolonplasten böjas ut helt åt sidorna. Även denna sitter fast med magneter.

Ljusrampen består av 3st 80w osram dulux samt två stycken 50w osram IRC
Skåpet producerar tillräckligt med ljus för att mossa och orkideer skall trivas utmärkt. I taket sitter två st små fläktar med ställbar hastighet.

Skåpet kan monteras ihop på så vis att plasten samt underdelen skruvas av och rullas ihop. Överdelen skruvas av samt mittendelen där akvariet befinner sig, sedan återstår ett skelett av svettsat fyrkantsrör. Allt får plats i en volvo v70.

bredd 125 cm djup 65, höjd 220, höjd plastdel 115cm. max vattenhöjd 18cm

Nyckelord: växtskåp, vivarium

Köp, diskutera och läs villkor

Var ett tag sedan jag orkade skriva här pga oerhört tuff period.
I aug byggde jag om en stor hyllmöbel till ett litet udda vivarium, ca 130cm högt och 100cm brett. Kortsidorna täcktes med en luftgenomsläppligt tyg men som bevarar vattendroppar som inte rinner el dunstarv av på en gång.
Vivariumet är bebott av ca 35st orkideer i dagsläget men fler å fler flyttar in.
På framsidan har jag om dagarna en bambupinne upphängd som bär upp en stor genomskinlig vaxduk, är trevligt att kunna se igenom. På nätterna går en större fläkt i rummet som hjälper plantorna att torka å inte bilda mögel som är lätt hänt.
I vivariumet har jag ställt en större vattenfyllt kärl samt en fontän, samt massa andra orbunksväxter och mkt bark. Allt tillsamans bidrar till en fuktnivå som ligger mellan 60-85% dygnet runt trots att plastdörren inte ens är förseglad utan rör sig i luften. I toppen på vivariumet är det faktiskt helt öppet, är bara ett Fluora lysrör samt två spottar. Äntligen har det lyckats bli en odlingsmiljö som erbjuder olika ljus och fuktighets-nivåer. Det märktes snabbt å väl att orkideerna fick vad dem behövde occh fler blomanlag har synts till tillväxten förbättrades. I över två mån har jag märkt att bygget vart en succe vilket jag inte räknat med har mkt små möjligheter praktiskt, fysiskt och ekonomiskt så att se hur bra det funkar gör en glad.
Är bara lampor å fontän som går på el, alla element bidrar tillsamans till att fukt, temp o ljus är rellativt stabila. På nätterna är balkongdörren öppen o bidrar till att kall luft kommer in, härom morgonen var dag/natt temp-skillnaden 7 grader. Verkar som även varmhusorkideer trivs i kyligare rum.

Balansen är funnen i vivariumet o det märks väl på orkideerna, nästan alla är arter och dem reagerar märkvärt på om ngt inte är bra.

Bilden på hela vivariuemet är inte det nyaste och inte i den bästa upplösningen. Men går iaf att se grundbygget. Fixade 3 lager skydd så inte tapeten skulle ta skada av all fukt. Under botten lade jag även underlägg som kan suga upp enorma mängder vatten, så om läckan skulle vara framme så tar dem över. Plus att dem är smidigt utbytbara om det skulle vara ngt.
Har lite förkärlek att använda alla möjliga skumma prylar

Nyckelord: vivarium

19/10 -11

Jag har sagt det förr och säger det igen: du är otrolig! Vilken kreativitet och iderikedom du besitter! Och så bra det blir!

19/10 -11

Härligt levande virrvarr. Ska du inte montera nån liten planta på dracenastammen också

19/10 -11

Wow du är otrolig!!

19/10 -11

Härligt kreativt vivarium !

19/10 -11

Det är bara fantasin som sätter gränser...

19/10 -11

Ser härligt ut, fiffigt Li Juang

Ge din åsikt

Jag har ett nanoviv med ett lerrör där mossan på vissa ställen blir vit. Jag använder bara RO-vatten så det borde inte vara kalkutfällningar om det inte är från röret själv. Det är ett gammalt rör som legat ute (i skydd visserligen) i "100" år

Nyckelord: Vivarium, nanorör

26/9 -11

Kan vara mögel. Hur är det med luftcirkulationen?

26/9 -11

Vette sjutton va det är men det ser mest ut som nån form av fällning. Det kan nog vara smart att lägga sådana rör i osmos eller destilerat vatten ett tag för att laka ur ämnen som finns i dem.

26/9 -11

Tycker också det ser ut som en utfällning av kalk/mineral, en sådan lerkrukor får efter ett tag.

26/9 -11

Det blev så på mitt rör också men jag använde kranvatten och pyttelite gödning. Började sedan använda regnvatten och då försvann det efter ett tag och började utvecklas som det skulle.

27/9 -11

@valkyrie66: Jag har en 8cm SuperSilent datafläkt som går dygnet runt, men har funderat på att sätta in en till.
Då röret bara varit igång ett par månader bildades en vit hinna som jag trodde var mögel, men som verkar ha utvecklats till den mossa som nu täcker nästan hela röret. Det här är på baksidan där belysningen inte kommer åt men den står i ett västerfönster så solen lyser upp på eftermiddagen. Borde vara tillräckligt för mossa åtminstone.

23/10 -11

Uppdatering: Jag satte ner hela röret i en hink med RO-vatten & lät det stå 10-15 min och nu verkar utfällningen ha lösts upp & försvunnit

Ge ditt svar

Jag tycker Dusk har snygga växtskåp och har bra tillbehör. Problemet är kontakten med företaget. Jag har frågat om han är aktiv och han säger att han är aktiv och vid nästa e-mailkontakt uteblir svar. Är det nå"n som köpt därifrån?

Nyckelord: dusk, vivarium, växtskåp

11/8 -11

Se brev som jag skickat till dig.

Ge ditt svar

4/7 -11

4/7: Attans!

Kom hem efter att ha varit borta ett par dagar och upptäcker att bevattningspumpen till epi-webben i vivariumet har slutat fungera... Torrt var det, förhoppningsvis har inte mossan och blomstren strukit med helt även om det var ett litet missöde det här...

Nyckelord: mossa, epiweb, vivarium, bevattningspump

4/7 -11

Ojdå, hoppas allting har klarat sig.

Ge din åsikt

Har man tråkigt går det alltid att pyssla med ngt....
Inredde annat akvarium med snygg modell. Vart mer genomtänkt inredning med stor vattenkälla + en 40W lampa med reflektor. Värderna ligger på 30C och +80 i luftfuktighet...inte så illa!
Har micklat ihop ett vatten-dropp-system som manuellt ställs in så plantor får mer fukt och därmed kan klara sig utan extra tillförsel. Plantorna verkar stortrivas och frodas bra.
Byggde en träpanel upptill så lampskenet inte syns mm. vart riktigt bra!

Nyckelord: vivarium

14/6 -11

Vilket vackert blickfång du har skapat!

14/6 -11

Häftigt och vackert

Ge din åsikt

Nu har det ju stått där en månad, bevattningen fungerar efter en del exprimenterande bra och epi-webben börjar grönska. "Tillsvidare-orkidéerna" som fick flytta in verkar även de trivas, de får bo kvar tills i höst åtminstone då jag tänkt mig att lite mer spännande saker ska flytta in, jag håller på och funderar på vad det ska bli för något...

Men fläktsystemet som jag beställde från dusk.se för en månad sen har jag inte sett röken av, trots att de bara två dagar efter beställningen meddelade att varorna skickades... De har därefter inte svarat på mail angående leverensen, så jag börjar allvarligt fundera på vad det är som har hänt. Skönt att sakerna skickades mot faktura i vart fall.

Tillbaka till vivariumet, byggde mig ett vattenfall till akvariedelen (bottnen i det hela är ju ett väldigt litet akvarium) och det hela börjar fungera riktigt bra. En hembyggd filtermodul passade alldeles utmärkt och isolerar pumpen så att den nästan är ohörbar, man kan köpa det mesta färdigt men det är ju så otroligt mycket roligare att bygga själv

När jag får tid och plats över (vilket nog inte blir i år) så är min plan att bygga en överdel till ett 350 L. akvarium och på så sätt få ett riktigt stort vivarium (eller aquaterrarium). Men det blir som sagt en senare fråga, på samma sätt som orangeriet, trädgårdsdammen och allt annat får vänta till en dag då jag har plats för det (i ett studentrum på 19 kvm är det svårt att få plats med allt det där...)

Nyckelord: vivarium

11/5 -11

Låter som ett spännande projekt det där! Jag köpte oxå min fläkt (har en liten keiki-kuvös) från Dusk och det var inga problem med leveranstiden. Kanske har det blivit något datastrul när du beställde? Kolla med dem igen, vore ju synd om allt stannar upp bara pga det tekniska...

12/5 -11

Fick svar av dem idag, de bad om ursäkt för att posten slarvat bort paketet och lovade skicka ett nytt som ska komma i morgon. Håller tummarna!

12/5 -11

Vad bra! Hoppas att du blir nöjd med fläkten/fläktarna och lycka till med vivariebyggandet. Visa gärna upp bilder sedan när det börjar ta form!

Ge din åsikt