Skriv början av artikeln om hydrokultur

Nyckelord: hydrokultur

Inlägg med hydrokultur som nyckelord.

Hej!
Jag är nyfrälst på orkideer, phalaenopsis. Har haft en del under åren, men alltid misslyckats. Men nu är jag pensionär, har mer tid och har dessutom läst på en massa, så NU har jag gett mig katten på att lyckas. Har införskaffat ett antal finfina nopsisar och nu när två st har blommat klart (under ett par månader) och bara vissna stänglar finns kvar över bladen har jag fått för mig att försöka mig på att sätta de här två i hydrokultur, en med enbart sjösten i botten och den andra med lite lekakulor. Skall bli SÅ spännande. Men jag har en antagligen jättefånig fråga: Hur gör man med stänglarna när man börjar med hydrokultur? Skall de vara med eller klippas ner helt? Och hur gör man när plantan bildar nya stänglar? Får de helt enkelt bara hänga över kanten då?
Mycket tacksam för svar.
Hälsningar Babs

Nyckelord: Phalaenopsis, hydrokultur

14/4 -18

Välkommen till OP

Klipp bara ned stängel som är död.
Av ståltråd kan du bygga en liten ställning, 3 ben ned i krukan och en rund ring uppe.
Lycka till

14/4 -18

Tack, Oled! Jaha, så kan man göra förstås, en liten ståltrådsställning - om det nu ens tar sig med nya stänglar. Tack, vad roligt att få svar så snabbt!
Med vänlig hälsning Babs

14/4 -18

Hej och välkommen! Vilket kul projekt! Visa gärna några bilder om du har, skulle vara kul att se dina lösningar! Har funderat över att experimentera med hydrokultur själv, men inte kommit igång ännu...

14/4 -18

Tack, Xara! Ja, det känns som ett kul projekt! Jag har inga bilder än, har faktiskt inte ens startat än. Men jag har inhandlat lekakulor, sjösten och några lämpliga cylindervaser och burkar. Skall stoppa ner två nopsisar som blommat klart och en som jag fick för flera år sedan men som jag aldrig fått att blomma om. Lovar att återkomma och berätta hur det går med det hela. L

Tänk på att i leca samlas bl a salter och det är inte bra. Bifogar ett gammalt inlägg på OP, som finns under Odling etc om just detta. Där finns också mycket annat matnyttigt att läsa. Lycka till!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

14/4 -18

Ang. länken: Har funderat på allt det där genomsköljandet som tydligen krävs vid användande av lecakulor i hydrokultur. Räcker det? Stämmer det? Fungerar det? Babs är inne på sjösten oxå: borde väl bli mindre 'uppbyggnad'?

Xara, jag vet inte om det räcker med allt genomsköljande. För mig är lecakulor no no inte bara till orkidéer utan till allt annat "grönt" i krukor. Kanske någon annan som vet mer och tycker annorlunda. Kan inget om sjösten och det vore intressant att få veta mer om det materialet.

16/4 -18

Annica och Xara, tack för synpunkter om lecakulor. Jag testar lite nu. Det blev en vas med enbart leca + lite vatten, en med bara sjösten + lite vatten och en med blandat leca + sjösten + lite vatten. Skall se vilket som verkar bäst. Är själv inte så jätteförtjust i leca, men läste någonstans att det skulle vara OK i just hydrokultur. Har tvättat dem först ... Stenarna känns lite roligare och "renare" faktiskt. Tanken är ju att byta vatten i vaserna lite nu och då och då får jag se om det har blivit någon "ansamling" av salter och annat på bottenmaterialet och i vilken vas det har ansamlats mest.

16/4 -18

Vad jag förstår så har vanlig Leca hög pH värde i jämförelse med de speciala Hydrocorn, Aliflor, Hydrolon, etc som är pH neutrala.

Sen läste jag... men det kanske du gjorde också... att enligt Ray (upphovsmannen till S/H) att avdunstning fr potten kan leda till nerkylning av plantan. Det kan vara beskymmer med Phalaenopsis som varmväxande.

25/4 -18

Hmmm. Varför skall man odla i hydrokultur när det funkar med bark?

Har sett många olika former av hydrokultur som leca, krage, seramis, greenmix. Men ingen som funkat i längden om man inte har växthus och kan ge plantorna extra värme underifrån som hos Hans Christiansen.
Jag har försökt odla i Greenmix (stenull+perlite) i ca 20 år. Testat olika arter och för vissa har det det fungerat bra i 1-3 år men sedan har plantan dött. Bäst fungerade det för phragmepedium men där har jag också börjat gå över till barkblandning. Jag tror de största problemen är:
- De flesta orkidéer har inte sina rötter i vatten, rötterna behöver syre (phragar är ett undantag eftersom de ofta har sina rötter i vattendrag.
- Anrikning av salter, man måste ha bra koll på vattnet man använder (salthalt, kalk) samt göra regelbunden sköljning av substrat.
- Man bör helst ha lite extra värme underifrån.
- Om man får in en bakterie i vattnet så sprids den snabbt och rötterna ruttnar. Svårt att hinna med.

Trist att jag så negativ men det kan säkert fungera bra under begränsad tid.

25/4 -18

Hej Thomas... tänkte utveckla lite din fråga om varför S/H... som jag skrev ovan o som du utvecklade mer i ditt svar, så riskerar man nedkylning av varmväxande sorter och då finns det behov av undervärme.
Åt andra sidan man kan vända på saken o fundera på de arter som är utpräglad kallväxande. Vad jag vet så får de bara kallare i fötterna, så klarar de högre rumstemperaturer.

Själv har jag inte i nuläge något planta i S/H... men det kan bli aktuellt för mig om något år, då jag försöker mig på Odpontoglossum crispum. Det är en mycket ung planta nu så då har den något varmare, men när den växer till sig så måste jag erbjuda den svalare miljön... har ingen växthus.

25/4 -18

Dorra: Odontoglossum crispum är min juvel i samlingen, helt underbar, men du är det inte lite lyxigt att experimentera med den? kanske testa med en ICA Phal
Själv har jag god erfarenhet av S/H men den var flera år sedan och det går ju att byta ut lecakulor typ 1 ggr per år.

25/4 -18

Vad menar du Oled? Ska jag avyttra hela min samling och istället bara ha Phalar? Hoppas du inte menar så, för det gjorde mig ledsen...

PS
Att jag inte har något i S/H just nu betyder inte att jag inte behärskar tekniken. Och som jag skrev ovan... har man kall hus, så fungerar det inte med S/H för varmväxande plantor...

25/4 -18

ThomasD: För att det är kul, intressant och spännande... förstås .
Dorra: Du får komma hit och ge mig allmänna odlingstips: du har så många kul idéer och erfarenheter!!
oled: Jag experimenterar med ALLT, värsta lyxlirerskan alltså ?!!

25/4 -18

Xara: Jag är nog inte av samma sort som du.
Blir mycket ledsen om en av mina orkidéer dör. Min grundfilosof är att odla sådan plantor som i naturen har liknande förutsättningar som jag kan erbjuda på min fönsterbänk. Det finns tillräckligt stort urval! Mina älsta plantor köpte jag för 35 år sedan av Lennart Malmsten. Jag blir varm om hjärtat varje gång jag ser deras välmående rötter.
Dora: Håller tummarna hårt!

25/4 -18

Tack Tomas ... först måste jag lyckas att få min unga crispum att växa till sig. Sen gäller det att skapa förutsättningar för en bra växtmiljö. Hinner fundera till dess

Xara... tack för de uppskattande orden... jag är dock till orkidee-åren räknad, inte så erfaren... men jag har möjlighet att se till mina plantor när som helst på dygnet och det varje dag och har lätt att se små nyanser o förändringar

26/4 -18

Sorry Dorra inte min mening. Vad jag menar lite skämtsamt att experimentera med en crispum i S/H är vågat och att kanske starta med Phal i S/H för att få lite erfarenhet men som sakt försökte jag vara lite rolig, än en gång ursäkta för min klumpiga formulering

26/4 -18

Ingen fara Oled... misstänkte klumpig formulering
Det som förvilade mig är att du tog upp Phalar som exempel, fast jag tidigare skrev att Phalar är varmväxande o passar inte i S/H.

Som sagt... jag har en del att fundera hur ordna kallare miljö för Odontoglossum bland Cattleyor o Dendrobium på fönsterbrädan...

26/4 -18

Håller inte med, Phal går utmärk att odla i S/H
http://www.orchidsmadeeasy.com/growing-h...

26/4 -18

Oled... har testat hos mig... men hos mig är för kallt. Jag har ingen element värme under fönstren på vintern om i undantagsfall när det är över 20 minus... o utan värmeplatta fungerar inte Phalar hos mig i S/H.... detta som förtydligande till mina tidigare svar

28/8 -18

+ 29/8 -18

Oj, så länge sedan jag skrev något! Idag vill jag gärna berätta lite om hur det gick med mina 3 hydroexperiment som igångsattes i mitten av april. Alltså en glasvas (glasburk) med vatten+lekakulor, en med vatten+sjösten och en med vatten+sjösten+lekakulor. I burken med enbart vatten+sjösten har en f.d. "hopplös" phalaenopsis med två ganska långt nedklippta stänglar fått 4 st finfina blommor. Det började med att ett pyttelitet "musöra" utvecklade sig på vardera stängeln och så blev det 2 fina knoppar av varje litet musöra. Den 10 juli slog alla 4 blommorna ut och de står precis lika fina idag. Så i den burken verkar det trivas rätt gott. I de båda andra har det inte hänt något annat än att det hela tiden bildas nya luftrötter och även nya blad, så jag tror de trivs också. Jag fyller på vatten ganska ofta, kanske varannan dag, och sköljer av stenar och lekakulor, diskar burkarna och byter till helt nytt vatten kanske var tredje vecka. Det blir inte speciellt mycket "grönslem" i någon av burkarna, men det är nog renast i den med enbart sjösten. Om jag kunde hantera det där med att skicka bild, så hade jag gärna gjort det men fy, vad jag är dålig på bildformat och jpeg och allt sånt där.

Jag tycker att det är ganska roligt att testa detta med hydro - ganska dekorativa är de också, glasburkarna! Men mina andra nopsisar har jag i kruka med kompost och tycker att det också är bra. Fördelen med hydro är ju bl.a. att det är så lätt hur rötterna mår. Men jag är verkligen nybörjare på det här med orkidéer. T.ex. har jag ännu aldrig fått uppleva att en ny stängel bildas. Jag har haft en del orkidéer under årens lopp och aldrig lyckats = tröttnat och kastat. Men den HÄR gången har jag gett mig katten på att hålla ut och att verkligen ge dem en chans och att inte vattna för mycket.

Jag har en fråga idag också: jag vattnar aldrig om det är minsta tillstymmelse till kondens i krukan. Däremot har jag märkt att det ibland blir ganska rejäl kondens direkt EFTER vattning. Är det ett tecken på att jag vattnar för ofta eller är det "normalt"? Brukar vattna så här: kollar rötterna, är de bleka och krukan känns lätt, doppar jag ner i en balja bara ett par minuter samt ger lite vatten även ovanifrån. Brukar bli ungefär var 10:e - var 15:e dag.

En fråga till: Tror ni phalaenopsis som inte blommar (vilar) kan trivas i fönster år nordväst över höst/vinter? Jag hoppas det.

Hälsningar Babs

Ge ditt svar

jag har idag planterat om en nopsis som är lite hängig. läste i en bok av Ralf Efraimsson att man kunde plantrera dom i en glaskruka fylld med lecakulor. sagt och gjort.... sedan har jag fyllt vatten 4 cm upp från bottten, men självklart inte ända upp till rötterna. nu kan vi bara vänta och se om den tar sig... hoppas hoppas...

Nyckelord: Phalaenopsis, hydrokultur

4/10 -11

Berätta gärna hur det går, jag har keikis som borde bo i egna krukor. Undrar om det fungerar med dem också?

5/10 -11

Ett annat tips till hängiga Phals och/eller Phals med dåligt rotsystem är vitmossa/Sphagnum (finns att köpa på tex Blomsterlandet i torkade och pressade block).

5/10 -11

Hmm, en orkidé planterat i leca. Kanske inte så lyckat. I lecan samlas salter, kalk etc det gillar inte plantorna. Tänkte inte på det tidigare själv och det var nog det som orsakade en massdöd hos många av mina plantor. Efter en plantering i bara bark har dom mått bra. Som Cecilia K säger är vitmossa en dunderkur för plantor som är i dåligt skick.

5/10 -11

Om man ska odla i leca - s k semihydrokultur, så krävs det att man regelbundet sköljer igenom. Under min "lecaperiod", så hade jag uppåt 40 plantor i krukor med hel botten, men med hål några cm upp. Då kunde det alltid stå vatten i botten, men inte för högt och så var det ganska lätta att skölja igenom alltihop.

5/10 -11

Jag har läst om det att många odlar i semihydro- jag hade egentligen ingen semihydro utan hälften - i botten - hade jag leca och sedan bark. Men det vart ändå en hel del rötter som sökte sig neråt och nu är jag så skeptisk mot leca, misstänker att det var boven.

Ge din åsikt

20/10 -08

alger

Jag har två phalenopsisar i hydrokultur (glaskruka och endast lecakulor med vatten) och de blommar och trivs jättebra så. I boken jag fick idén ifrån står det att det inte bildas alger där, men det har jag minsann fått ändå!
Nån som vet vad det kan bero på och hur man får bort det?
mvh/f

Nyckelord: hydrokultur, alger

20/10 -08

Alger kanske inte gör någon skada, men det är ju inte så snyggt.
I transparenta krukor som står för ljust så bildas alltid alger om det
är lite för fuktig. Överskott av näringen göder algerna, främst fosfor
och kväve, enda sättet att få bort algerna är att sätta om plantorna,
koka krukorna och byta till rent substrat/leca.

Ge ditt svar

Kan man odla en Ascocenda/Vanda i semihydro? Om man hittar ett tillräckligt stort kärl?

Nyckelord: Ascocenda, hydrokultur, semihydro

24/6 -08

Jag tror inte det är att rekommendera, men Tommy, vår vandaexpert vet nog bättre.

24/6 -08

Nooooooooooooooooo - säker rotdöd

24/6 -08

Ok... Varför inte? Blir det för fuktigt? Vill de har torrare rötter än Phalaenopsis? nyfiken

24/6 -08

Rötterna vill torka ut mellan vattningarna

24/6 -08

Men det vill väl Phalaenopsis också(?) och de fungerar i semihydro. Rötterna ligger ju inte i vattnet...

24/6 -08

Hej Martina

Vanda och dess släktingar behöver korta cykler av vått och torrt. Dom klarar inte att växa i konstant blöta, undantaget Paraphalaenopsis och Neofinetia.
Phalaenopsis däremot klarar detta tillstånd.

Har under åren gjort många försök med olika typer av SH men det har alla slutat i en död eller döende planta.
Känner en del odlare som provat i större skala. Cirka 5% av plantorna har klarat omställningen medan resten av plantorna har dött.

MVH
Tommy

24/6 -08

Aha, ok! Tack så jättemkt Tommy!

24/6 -08

Kanske det fungerar om man redan när plantan är liten sätter den i S/H, då kommer ju de
nya rötterna att växa ut och vänjas till den typen av media.

Ge ditt svar

Köpte den för länge sedan på Åsby. Missköt - bladen fläckiga pga av salter.
Den har dock blommat på som bara den.

För en tid sedan planterade jag om den - det jäklades - jag bröt 2 nya skott - plantan föll isär i flera delar.

Jag behöll bara en del och satte dem i mitt nya "än så länge hemliga" hydrosystem.

Nu efter några veckor - 5 nya skott och till råga på allt ett par stänglar.

Är mycket spänd på hur det nya systemet fungerar.

Till nästa vår då vet jag om det blir bu eller bääh. Tycker experimenterande är en rolig del av orkidehobbyn.

Nyckelord: semihydro, hydrokultur

23/4 -07

Roligt när det äntligen händer något!
(Hm...man kan ju inte låta bli att undra vad det egentligen är för mystiska hemliga ingredienser du exprimenterar med där ute i Tumba...)

23/4 -07

Berith - hi,hi din Cristatadelning står just i ett sånt system. Förresten kan vi göra det där bytet du föreslog.

23/4 -07

HoHooo!
Då slipper jag ju undra så länge till!
Härligt.....det frestar på att vara nyfiken ))

23/4 -07

Ja visst är det både kul och spännande med orkideer, just det att exprimentera och pröva sig fram. Särskilt om det visar sig att det fungerar, det tillför ju en sån bredare dimention till den här hobyn. Det ger ju ett utrymme för både kreativitet och stimulans, alltid lär man sig något nytt.

26/4 -07

Nästa exempel - en misskött Masdevallia Queen of the Andes
Direkt efter omplanterning kom 2 skott som gulnade och vissnade.
Nu ett par veckor kommer tre nya - hoppas, hoppas

Jag är också nyfiken… Blandar du vermikulite och leca? Jag gör det nu för Miltoniopsis, Brasada och Burrargera. Vad annat roligt har du på gång? /L

27/4 -07

Lina - my lips are sealed - till dess jag är säker på att det fungerar som tänkt. Jag skall visa både det som går bra och dåligt.
När jag har mer erfarenhet och om det går bra så avslöjar jag det här senare. Visst finns andra ideer men inte tid.
Många behöver planeteras om men jag hinner inte nu.

Ge ditt svar

7/12 -06

CD -ställ

Kolla in japansk sätt

http://www.tofu-ryohin.co.jp/ran.htm

Och som jag ser då finns det ingen kompost i..

Helt otroligt, eller hur?! En lösning när det blir trångt i fönstret

Nyckelord: hydrokultur, odlingssätt, fatodling

7/12 -06

Tack för länken.

Och jag måste verkligen säga att japaner allt är lite knasiga. Men otroligt smarta. Odla i ett fat med vatten barrotat. Hmm...Varför inte? Det jag är lite paff över är att plantorna bara växer i vatten, ren hydrokultur.

Man blir lite sugen på att testa nåt sånt där alltså... bara för att se hur det funkar, om det funkar.

Ren hydro finns nåt exempel på nånstans här

8/12 -06

Wow!! Shit vad SNYYYYYYYYGT!!

8/12 -06

Häftig odling. Det lustigaste var dock att upptäcka att det på denna japanska orkidésida fanns en bild som bröt av lite. Javisst, självklart föreställde den någons älskade katt! Vi är inte så olika varandra vi människor, som vi ibland föreställer oss.

8/12 -06

Klickar ni på nåt på första sidan, jag hittar bara blommor och min japanska är inte vad den borde vara...vad är det ni ser???

8/12 -06

Scrolla, långt ner hittar du foton på orkidéer som ser ut att odlas på takpannor el likn.

8/12 -06

Se och förundras.





8/12 -06

Jag var på fel sida och bläddrade...nu förstår jag verkligen alla suktanssuckar och utropstecken! Huvva så snyggt Och platssparande! Men vad säger du Gtgoon, har du lyckats begripa vad det handlar om? Barrotat? Åh, men nu när jag skrev ordet föll myntet på plats, jösses, bar-rotat säger du ju, jag trodde du hade lyckats läsa om nåt dundermedel som hette Barro-tat....(slår sig mot pannan).
De kan verkligen konsten att lyfta fram phalaenopsisar de där japanerna - nu fick man längtan efter en sån sändning med 17 st som någon lyckost här fick för ett tag sen.
Ser ni några hål i botten på våningarna, de verkar ohålade tycker jag. Metall? Lera?
Troll: bygg!

Wow ... snacka om att få mer plats för sina älsklingar. Man slipper ju ha tavlor också...

9/12 -06

jag vill oxå ha! kan vi inte bygga såna allihop? är det nån som vet vad det är egentligen... min japanska är inte heller så bra, hehe...
ja, mkt bättre än tavlor. inget att damma.
det skulle ju dessutom göra det mycket lättare för alla oss här att få plats med hela alfabetet hemma!!

9/12 -06

Ingen här på forumet som känner sig träffad av Projekt fatodling?

Va häftigt. men går det att odla så?

9/12 -06

Det ser ut som att det är bränd bambu i "stängerna" och nån form av betong i faten, eller är det botong?
Undrar hur han vattnar där, det är dock ett vardagsrum och ett av faten står på en slags decoder på tv-n.
Det utesluter lergods i alla fall.
Skulle kunna vara stengods.
Ingen översättare synes än?
Thomas

25/3 -07

Inte helt ok men acceptabel översättning här

TIPS: det finns en härlig sak som heter Google Translator
http://www.google.com/translate_t
och som ni ser övertsätter den delar av texten eller hela websidor.
Jag använder den mycket när det gäller tyska leverantörer typ Orchid Palace, Schwerter osv. Upptäckte den för några veckor sen.
SMART, eller hur?!

Jag fick denna länk mailat av Juanna för några månader sen. Vad jag kan se så är det antingen råjärnsfat eller gjutjärn. men att det skulle funka i längden verkar märkligt. Har någon lyckats klura ut vad som står på sidan egentligen.
På denna bild ser det ut som dom har uttagna flaskplantor liggandes. ?

25/3 -07

Det måste bli väldigt tungt med gjutjärn, jag själv skulle nog gissa bränd lera, den finns ju i mörkare förger. På översta bilden ser det till och med ut som ena skålen är glaserad. Kamila och tack för tipset om översättningstjänsten.

25/3 -07

Bränd lera skulle ju egentligen kunna funka riktigt bra, eftersom den också hjälper till att skapa ett fuktigt mikroklimat runt rötterna.
Jag fattar bara inte hur man ska lyckas hålla vattenivån konstant.

25/3 -07

Jag undrar inte om hyllan är någon anordning med en vattenbehållare. Han kallar det som luftodling, och plantorna vattnas i 20 minuter, säger han så de står inte ständigt i vatten. Om det står plastfaskor brevid så har anordningen fyllts på. Fast jag tycker nog det ser ut som gjutjärn, om det är lera måste den var glaserad. Han har plantorna ute på sommaren, och innomhus på vintern. Den på TV:n har avklippt rotsystem för att få långa blomstjälkar och får därför inte stå i hyllan med de andra. Han tror på Orchid liberation. Rötterna ska få växa fritt. Luftkultur.

25/3 -07

Ja, Tack Kamila, nu fick man ett litet hum i alla fall, om än luddigt Finns det nån japansk ambassad i Stockholm? Kanske man kunde kontakta den och höra om de har översättare som kunde tänka sig att läsa igenom sidan och ge en kort sammanfattning av själva principen - det verkar ju vara ett mångårigt projekt som delvis återges i dagboksform.

Mycket attraktivt ! !! Och så harmoniskt och roingivande!

30/12 -07

Här är våra funderingar kring detta!

30/12 -07

Tack "säluttern" .... nu får jag slänga i mig ett par magnecyl till igen och börja tänka !

Ge ditt svar

Hej
Kan någon tipsa mig om var jag kan få tag på hydrokrukor, eller vad man kan använda som hydrokrukor?

Nyckelord: hydrokultur, hydrokrukor

17/7 -06

www.dusk.se är det enda ställe jag känner till.

Hmm.
Där har jag beställt två gånger, en gång i mars och en gång i juni, men hittills har jag inte fått några krukor.

ring till dusk istället han håller på och flyttar butiken m.m så han har haft väldigt mycket att göra

17/7 -06

Under ett tag, så satte jag det mesta i hydro och då använde jag allt tänkbart: t ex plastmuggar eller syltspannar, som jag själv gjorde hål i.

Ett stort antal hade jag dessutom i vanliga genomskinliga krukor, som jag satte i ytterkrukor, eller tillsammans i en plastback. På så sätt höjde luftfuktigheten inte bara kring dessa plantor, utan även andra i närheten.

Tack för rådet Mia! Jag provar de vanliga genomskinliga så får vi se hur det går.

17/7 -06

Jag har beställt lite av varje från honom och det har funkat. Ta och ring honom vet ja. Så där efter kl.10.30.-11.00. Han vill nog ha förhandsbetalning.

Ge din åsikt

Hittade en mycket intressant sida. Ingen presentation behövs väl utan läs och förundras. Säger emot alla principer man har fått om orkidéer.

http://www.nhm.org/guana/tz-webpg/plantc...

Nyckelord: hydrokultur

14/6 -06

Hej Gtgoon.
Intresserad av hydrokultur har jag testat länken två dagar i följd, men jag kommer bara till en sida som heter adress.nu. Är det flera som har samma problem.? Annars undrar jag varför jag kommer till den sidan hela tiden!

Prova denna i stället. Rätt länk

14/6 -06

Tack Bob, det blev genast mycket bättre, t om alldeles perfekt!

14/6 -06

Visst, jag tror hydrokultur funkar med de flesta växter, det kanske passar vissa människor. Själv tycker jag bara att det är jobbigt. Allt ska ju ockå vara snyggt, kärlen ska var rena, vattnet måste allt vara fräsched osv. Det blir som ingen "style", det ser bara modernt ut. Vissa kanske tycker det är praktiskt, jag tycker inte det.

14/6 -06

Jag måste väl säga att det är värt att testa åtminstone, det roar mej.
Jag vet inte hur pass mycket algtillväxt det blir av andra sorter än Phalaenopsis för det lär inte bli någon som helst beläggning i deras krukor. (Enligt vissa orkidéodlare). Jag tror Ralf Efraimsson skrev så i sin bok.
Det måtte kanske också bli mindre skadedjur och mera fritt från skadegörare som följer med komposten ibland. En tanke bara!
En annan aspekt är väl att leca är billigare att köpa än orkidéjord. Det verkar ju också vara lättare att hålla rätt fuktighet om det nu inte bara är som jag inbillar mig

14/6 -06

+ 15/6 -06

Jasg tror inte du inbillar dig, men jag tro att det inte bara algbildningen man ska oroa sig för. Vatten kan ju också stagnera. Orkisar gillar ju också frisk luft till sina rötter. jag tror att jag antagligen skulle behöva kolla växterna varje dag. Det har jag inte tid med.

15/6 -06

Jag odlar i S/H leca just för att jag inte har tid att titta till orkidéerna varje dag.
Den friska luften får du säkert ner mer i leca än i kompost, förutsatt att du inte bara har stora barkbitar i komposten och odlar utan krage som stänger till. Alger har aldrig varit ett problem, det är bara ett estetiskt problem och orkidéerna verkar inte må dåligt av dem. Sedan kan jag hålla med om att det inte är så snyggt med hydrokrukorna - men du kan ju faktiskt ha ytterkrukor även till dem. Beträffande vatten som stagnerar så ska du ju även i barkkompost skölja igenom krukorna med jämna intervall - så där ser jag ingen skillnad.

15/6 -06

Bra Carina du understödjer min hypotes om att luft måste komma till bättre i lecan. Som du beskriver det hela hade jag också uppfattat det. Måste vara lättare att överblicka både tillväxt och rotsystem och dessutom tidsbesparande. Jag tycker också det verkar enklare att inte behöva gå igenom krukorna varje dag

15/6 -06

Jag har provat några Phal i hydro, arter och hybrider. Jag har sköljt ur krukorna med jämna mellanrum och försökt ha bra kvalitét på vattnet.

Min erfarenhet är att rötterna växer ordentligt rakt ner i vattnet under en tid i början men sen slutar de nästan att växa helt. Där har i och för sig växt lite alger. Jag har planterat om i leca igen och där fanns knappt några dåliga rötter att klippa bort.
Plantorna verkar ändå må bra och får fina blad och blommar som de ska.

Kan detta bero på att plantorna tycker att de har tillräckligt med rötter för att klara sig? Eller kan det bero det på något annat?

Ja, rötterna verkar grövre och effektivare och plantorna verkar ha färre luftrötter. Hur länge håller ni dem i en tunn plastpåse efter omplanteringen?
Den enkelt inställbara kragen är till för att tillfredställa alla orkidéer, som trivs bättre i högre luftfuktighet som terresta. En öppen krage är ungefär som utan krage för de få "torrare" orkidéerna.
Jag har mätt vattengenomströmningen i flera olika vanliga media och teoretiskt beräknat relativa luftgenomsläppligheter. Maila mig så så kan jag returnera mätning och beräkning.

15/6 -06

Vilka räknar du som torrare orkideer, Tor?

15/6 -06

Tor, av vilken anledning ska man hålla dem i en plastpåse efter omplantering?

Personligen tycker jag inte det är några problem med luftrötter så länge plantan har gott om "medierötter". Har den allmänt dåliga rötter vill man kanske att luftrötterna ska ner i krukan...?
Det enda som är synd är när man råkar stöta till en fin rotspets så den går av.

När det gäller luftfuktigheten så vill jag gärna kunna erbjuda fukt för hela plantan, inte bara rötterna och en krage stänger ju till så att fukten får svårare för att avdunsta uppåt och nå bladen?

15/6 -06

Jag håller med - sätter aldrig plastpåsar på mina.
Vissa plantor producerar massor med luftrötter andra inte - ser det inte som nåt problem. Plantan trivs ju oftast jättebra när den producerar nya rötter.

15/6 -06

Luftrötter och kompoströtter har olika färg, luftrötterna har mera röda pigment, medan komposdtrötterna är mer gröna som nyvattnade.

17/6 -06

Moderatorn pratar:
Jag har tagit bort en handfull kommentarer från denna tråd då tråden höll på att gå mot person-påhopp, vilket såklart inte är ok (det är till och med olagligt).

Vad gäller odlingsmetoder så är det väldigt viktigt att vara kritisk mot metoder som är nya för en själv. Prova aldrig en ny metod i stor skala, utan prova metoden med en eller kanske två plantor. När de plantorna visat sig trivas i ett år så kan du gå vidare med fler plantor. Ett år kan verka länge, men orkidéer är ofta sega och tål dåliga förhållanden under lång tid utan att dö.

I samma anda som vi alla tar hand om varanadra här på OrkidéPrat är det också viktigt att vi tar hand om våra orkidéer. Utsätt dom inte för något som inte du skulle vilja bli utsatt för. (Oj, vilken konstig paralell det blev där)

17/6 -06

Hej Björn!!

Tack vare alla underbara medlemmar och framför allt med dig Björn, som Moderator i spetsen, är OrkidéPrat en underbart trevlig och lärorik sida.

Samtidigt vill jag önska er alla en SKÖÖÖÖN SOMMAR. En sommar, som gör att vi ( och våra orkidéer) kan samla på oss x-tra energitillskott inför kommande höst och vinter.
Kram till er från mig
Gunsan

Ge din åsikt