Skriv början av artikeln om hoppstjärtar

Nyckelord: hoppstjärtar

Inlägg med hoppstjärtar som nyckelord.

Det var nån månad sedan jag fick det här vivariet utav Solstråle här på OP, självklart kopplade jag in direkt och se här vad fint det börjar bli!:D
Jag har ej applicerat någon moss mix själv utan hoppades att de gamla torkade skulle ta sig, och det gjorde det ju onekligen mycket fint.

Nu till problemet, jag hade en liten spindel där inne förut som livnärde sig på andra smådjur, och nu verkar den ha dött därinne, och jag har fått hoppstjärtar. Nog för att de inte är skadliga så men de kan ju bli en hel del kryp med tiden. Så min fråga är, hur tusan får jag bort dessa utan att torka ut allt igen och utan att mörda mossan eller riskera skada med insektsmedel?

Nyckelord: Hoppstjärtar, Vivarium

17/7 -16

Provado kanske

17/7 -16

Typ spraya lite bara?

17/7 -16

Släpp in några nya spindlar

17/7 -16

Japp spraya

17/7 -16

Spindlar är fina husdjur varför inte en hoppspindel, svart-vit randig sebraspindel? Vet dock inte om de äter upp dina hoppstjärtar, men flugor och annat går ned!

17/7 -16

Dick odlar myror till sin africana kanske det är nått att sattsa på i ditt vivarium?

17/7 -16

Hmm. Spännande det hör! Haha. Ja! Haha kanske en myrstack är prydande i botten!;) jag tänker att de där zebraspindlarna är lite för läskiga för min smak. Kanske den enda svenska spindeln som skrämmer mig (förutom de riktigt stora) . Också vill jag ju gärna att de inte ska hoppa på mig när jag beundrar mitt vivarium xD kanskr blir lite spray ändå. Haha. Någon som vet vart man kan beställa calypso nu för tiden?

17/7 -16

Ja snarlika dina mosskulor
Googla du på Provado calypso får du fram några ställen bl.a Plantagen

17/7 -16

Provado Calypso finns lite varstans. Jag har köpt på ICA och Coop Forum.

18/7 -16

Mja, jag hade en spray burk förut, men det talades om att den skulle utgå ur sortimentet?
Är den nya sprayflaskan likvärdig?

18/7 -16

Provado + har utgått och i stället kom calypso

18/7 -16

Hade problem med att hitta Provado Calypso i förra veckan. Som jag har förstått är även denna indragen och ersatt med Natria från Bayer Garden. (Lika dyr men hälften så mycket) Återstår att se hur den verkar...

18/7 -16

Från Bayer:
Registreringsnamn: Provado Calypso insektsspray
Registreringsnummer: 4828
Registreringsinformation: Produkten har utgått ur Bayers sortiment, men eventuellt lager får säljas av butiker t.om. 2018-10-30

18/7 -16

Ja, vi får se vad det blir av detta. Haha.
Medan vi ändå diskuterar, någon som har förslag på mini orkidéer som skulle trivas där förutom de vanliga pleurothallis, restrepia osv?
Kanske Macrolinium?

Ge din åsikt

Denna morgon höll hoppstjärtarna samlingsmöte utanpå krukorna i köket där luftfuktigheten nog mottat de ur krukorna.
Jag upptäckte någon häromdagen då jag omplanterade en moniliforme.

Jag tror att det beror på att jag tagit "torka i dend moniliforme krukorna lockar falskt spinn" alldeles på för stort allvar. Så jag har nästan aldrig låtit dom torka ut helt.
+ värmen i mitt lilla kök. Så jag tror att det har daggat ihop i krukorna som blev en perfekt miljö för dessa små söta insekter.

De är inte farliga för plantan eller människor. Utan är nästan nyttodjur. Men i den mängden jag fann så är det dags att omplantera.

Jag funderar på att redan nu ta de ur krukorna och desinficera krukorna innan ny fräsch mossa anländer frpn Lassse. Men det är en humörsfråga.

Flera som har hoppstjärtbesök?

Nyckelord: Hoppstjärtar

29/9 -15

Nä, tror att jag har klarat mig. Jag blir annars hysterisk över alla kryp, tills någon vänlig själ förklarar att de inte lever på 'levande material' (jag tolkar det som ofarligt för orkisar, människor och katter). Därför lever jag i fredlig om än inte alltid vänlig symbios med mångfotingar och silverfiskar och annat som kattskrällena inte äter upp. Väldigt fascinerande kryp, när en läser på, trots allt !

29/9 -15

Ja, vissa nyttodjur kan ju vara söta när de är en eller två. Tillexempel den där bokskorpionen jag fick besök av på toan. Eller en stackars liten familj med hoppstjärtar- som bara vill äta den gamla orkidé komposten.
Men odag var det en hel kontinent utav hoppstjärtar. Så det var inte så trevligt. Eller aptitligt för den delen. Eftersom jag satt och åt frukost när jag upptäckte dom.

Men men. Också kryper det i hela kroppen när man sett det xD

29/9 -15

Hehe, skojar du!! Japp det har jag, för jag har också varit för givmild med vattnet på vissa phalaenopsisar. Men jag håller på att plantera om dem, för de fanns bara i de krukor med söndersmulad kompost. Sen lever dem även i en lycaste som har en skada på en bulb,, dem är gärna där och slickar/äter el vad dem gör på saften som stelnat från skadan. Och ja dem låter plantorna vara..:-)

29/9 -15

Annars lever jag bara i symbios med dammtussarna.
Silverfiskarna fick nog och flyttade ut när jag hällde ut klorin vatten på badrumsgolvet.

29/9 -15

Caroline, visst är det fantastiskt. Haha
Måste ju finnas något medium som inga djur vill leva i?

29/9 -15

Fina små rackare, bara dem håller sig i krukan.. Vi får skaffa plastorkisar..:-)

29/9 -15

Ja precis. Haha

Ge din åsikt

Förlåt att jag terroriserar med alla bilder men jag står i valet och kvalet kring behandling eller inte av plantorna...

Lite bättre bilder (tror jag). När jag googlar på olika bilder på rött spinn är det en hel del som ser ut som mina tycker jag men det är ju ingen garanti för att andra inte lagt upp felaktiga bilder...

Den andra sorten tror jag nog är hoppstjärtar.

Nyckelord: rött spinn, hoppstjärtar

19/8 -12

Rött spinn kan det nog inte vara, för dom är så små att man inte kan se dom med blotta ögat. Du kan torka av bladen med vit toa/hushållspapper och om det blir rött då finns rött spinn.

19/8 -12

Tack Stella, de här är dock yttepytte och sågs inte med blotta ögat, max 0,5 x knappt 1 mm. Men som du också säger, det blev inget rött någonstans när jag kollade bladen så det är nog inte spinn utan bara nåt vanligt kvalster då...

19/8 -12

Det finns också Växthusspinnkvalster och Falska spinnkvalster. Den först nämnda är 0,5 mm långa. Två mörka fläckar på ryggen (syns med luppen). På sommaren grönaktiga andra årstider röda eller orangefärgade.
Falska spinn är 0,2-0,3 mm långa. Ljust orange-mörk röda.

19/8 -12

Suck, vad jobbiga de är! Måste de vara så många olika?

19/8 -12

Jag tycker att det översta ser ut som ett rovkvalster och det under ser ut som trips?

Rovkvalster är snabba och är nyttogörare!

19/8 -12

Ah, tack. Det övre var det långsammare av dem även om det tog sig runt på potatisskivan med hyfsad fart. Jag såg en bild på ett rovkvalster och jag tyckte också att de var lite lika. Nu har jag kollat på trips och det skulle kunna vara såna också. Kanske bäst att behandla oavsett?

19/8 -12

Nästan 100 på att det är små hoppisar du har där, inte trips.

Ge ditt svar
Vad är detta för ohyra?!. Från Annika. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så var det dags igen, jag har upptäckt ny ohyra på mina Phrag. Grande som jag bara haft runt en månad!

Det börjar kännas hopplöst, man har bara samlat orkidéer 3-4 månader men har ändå hunnit med ullöss, hoppstjärtar och sniglar... Men dessa vet jag inte alls vad de är för några, känner någon igen dem? När jag ruskat till dem verkar de försvara sig, de böjer upp stjärtarna som små skorpioner..

Jag vattnade mina Phrag. igår och ser dem idag, undrar om de krupit fram på grund utav vattningen? Orkidéerna står enbart i mossa, och den större av dem i bark och mossa.
Vad kan det vara jag har? Och hur behandlar man bäst Phraggarna nu?! De har sett hängiga ut sedan jag fick dem och har inte repat sig heller, med lite slokande blad..

En tilläggsfråga rör hoppstjärtarna, som jag inte lyckats få bort med omplantering, hur behandlar man lättast bort dem? Läste t.ex. om att man kunde vattna med lite diskmedel i vattnet?

Tacksam för alla inlägg!

Nyckelord: Ohyra, Hoppstjärtar, Phrag. Grande

12/1 -12

12/1 -12

Vet inte vad det är men de där var riktigt läskiga!!! Blääää.... jag använder alltid Pyretal mot ohyra!

12/1 -12

Skulle ju kunna vara den trips-sorten du länkar till. Men det kanske även är någon ofarlig insekt du fått med in via vitmossan. Varifrån har du köpt plantan? Ser inte ut att vara av den bästa kvalitén.

12/1 -12

sommarbo: jag brukar i vanliga fall vara snabb med spray och provadopinnar så fort något främmande kryper runt bland mina plantor, men det har visat sig att jag kanske varit för snabb vid vissa tillfällen. Så för stunden står dessa på bestraffning i diskhon, innan jag vet hur jag ska gå vidare... Men det kryper i huden efter man petat bland dem!

Merwic: jag har ingen erfarenhet alls av trips och kan inte se det silverliknande på bladen det står om på nätet, men det var väldigt likt på bilden. Beter sig trips som små skorpioner och rullar upp stjärten tro?
Plantorna köpte jag på nätet i Sverige på slutspurtsrea i december, och de var lite ihopknölade och uttorkade när de kom. Första dagen repade sig bladen lite, men tyvärr har de inte blivit mer livskraftiga än så här. Jag har förvisso ingen erfarenhet av Phrag, men jag har gjort som nätet tipsar hobby-entusiaster om...

12/1 -12

Hur långa är krypen?

12/1 -12

Nu har jag mätt otäckingarna med måttband! De verkar vara 2-3 millimeter, men de sitter med upprullad stjärt allesammans, så det är ungefärligt...

12/1 -12

Ok, låter som lite för långt för att vara trips tycker jag, men visst påminner de om dem på länken...

12/1 -12

Vems rea?

13/1 -12

Blomtjuven: Vad kan det vara annars tro?
Och om det är trips, ligger man illa till då? Hur kan man bli av med dem?
Jag har ingen stor samling men jag tycker nog jag haft nog med bekämpningserfarenhet, vore inte kul att behöva gå ett varv till...

13/1 -12

Dagobell: du får mail!

13/1 -12

hmm vet inte vad det kan vara men bilden gör att de ser grövre ut än de är antagligen, ser ju ut som skalbaggar nästan :P
trips behandlas med valfritt medel. tex provado som har en lite längre effekt. de trips som angriper plantan i en eventuell 2:a omgång, dör oxå även om plantan ej är nybehandlad, iaf min erfarenhet.

13/1 -12

Ja,, bilden är en ganska extrem inzoomning, de är ju pyttesmå egentligen, men de ger ett väldigt tåligt och robust intryck...
Plantorna svämmar nästan över av dem nu, även om de verkar glömt sig igen när de inte är nyvattnade. Så nu känner jag att jag måste prova något, de kan ju inte stå utan ljus i diskhon i det här skicket länge till ändå.

Jag har både provadospray och pinnar kvar, så det kan jag prova, men sprayen har nog nästan tagit slut...
Då kanske även pinnarna kan passa, om de sveps med i en andra omgång?

Om man ska omplantera Phrag, vad bör jag då sätta dem i? Jag har både mosse, grövre bark och mer "skräpig" bark hemma, men inte så många nya krukor kanske... Vad rekommenderas?

13/1 -12

Kan det vara äggläggningsrör som syns på bakkroppen?

13/1 -12

Slänga kanske e det bästa alternativet, plantornas skick är ju inte det bästa ändå för att klara ett eventuellt skadedjursangrepp...

13/1 -12

Motvalls Gubbe: jag är så grön man nu kan bli på dessa, men om man ska tro att det är trips det rör sig om så tror jag mycket väl att det kan vara för äggläggning! Vilket skulle betyda att äggen läggs i bladen om jag förstått det hela rätt? Och den prognosen känns ju dyster...

Blomtjuven: jag är benägen att hålla med, men om man tänker att man inte har något att förlora för plantorna ändå tycks dömda kan man ju experimentera lite. Så jag sökte på trips här på forumet och fann liknande beskrivningar, så idag drog jag på mig arbetshandskarna!
Först sprayades bladen med paraffinolja + vatten, vilket gav en fin glattig yta odjuren inte tycktes uppskatta! Därefter doppade jag alla 3 krukor i vatten + t-röd och det är nu det blir läbbigt...
Från första krukan flyter 7 st upp, från de andra två kommer 5 vardera. Men de som inte flyter upp krälar fram ur bladen och mossan och här blir det splatterfilm! Från största plantan måste jag tagit 20 st och från de mindre ca 5-10 per planta..vidrigt! Nu några timmar senare fanns det fortfarande ett par som gömt sig... Vette fanken om det hjälper, men det blir ett test, så får vi se hur många fler som dyker upp här i dagarna...eller om plantorna kanske lämnar in.
Håll tummarna!

13/1 -12

Motvalls Gubbe: jag undrar om detta kan vara exempel på äggläggning, eller möjligen platser de kalasat på?

13/1 -12

De små krypen ser ju inte ut att ha några stickande mundelar så kanske är det spår efter äggläggning.

13/1 -12

P!?#"#!"!#!¤!** Vad tråkigt med detta!! Verkar ju inte vara det vanligaste eländet heller. Spara en och skicka tillbaxs till säljaren.

13/1 -12

Har haft såna trips en gång för flera år sen på en paph. Inte så vanliga som sagt, men seglivade. Blev av med både dem och plantan till slut.

14/1 -12

Motvalls Gubbe: Det tror jag du har rätt i... Men om de nu lägger ägg i bladen och man ska ha minsta lilla chans att utrota dem, då borde bästa sättet vara att kväva dem med något oljeliknande gissar jag? Eller vad tror du?

Dagobell: Det är en bra summering av hur det känns emellanåt! Det har varit svårt att hitta info om trips, så det verkar inte jättevanligt. Det som förbryllar mig är att det ofta står att de gillar när det är torrt, men ändå flyttar det in i Phraggens mossa... Samtidigt saknas det silvriga på bladen och exkrementen verkar ligga i mossan och inte på bladen. Å andra sidan fanns det ju en uppsjö av varianter på trips som jag förstått det.
Skulle gärna skicka tillbaka alla jag köpte, men nu har det ju gått en månad (vilket verkar vara en ungefärlig äggcykel, kanske därför det blossat upp nu?) och jag har börjat experimentbehandla dem, känns som chansen är sämre att få returnera då..?

Lassse: Jag läste i gamla trådar att de verkar gilla Paph. och Phrag...och att de verkar ursvåra att bli av med. Och det förstår jag, för de gömmer sig allra längst ner i bladen vid stammen, där kommer jag inte åt dem med tops ens, såvida jag inte bryter av något. Undrar om man vågar hälla i lite olja där? Risken är väl att plantan börjar ruttna då istället?
Hade du något knep som funkade eller inte alls funkade i behandlingen?

14/1 -12

Ja dom var knepiga att bli av med. Jag tror att jag använde pyretrin (Pyrex) som gav effekt efter upprepade behandlingar.

14/1 -12

Om det rör sig om så pass svårbehandlade skadeverkare så är nästan ett systematiskt medel det enda verksamma. Dvs ett som plantan tar upp i systemet och som angriper skadedjuret när det suger av växten. Provadopinnar har tex Imidakloprid som är just ett sånt systematiskt medel.
Problemet med provado är att det har en massa näring med i pinnarna.

Jag tycker du ska fundera på att returnera plantorna om de var i så dåligt skick och dessutom var skadedjurssmittade. En månad är inget i sammanhanget om det är dessa problem.

Bestämmer du dig för att behålla och inte får bort dem så kan du få Confidor WG70 av mig som är det bästa systematiska som finns.

14/1 -12

Lassse: var Pyrex i sprayform? Behöver man spraya rötter och hela plantan då?

Dusk: Provado har jag både som spray och pinnar kvar från tidigare oturs-inköp...tror du sprayen vore bättre än pinnarna då? Vad blir nackdelen med näringen?
Jag överväger helt klart att returnera allt, jag har ju inte heller råd att köpa nya krukor, sprayer och mossa om och om igen och försöka behandla på vinst och förlust. Inte heller vill jag ju riskera att hela min blygsamma samling ska bli drabbad. Får se om jag kanske sänder ett mail och hör mig för om möjligheterna...
Det var väldigt omtänksamt... Confidor har jag inte hört talas om innan, det lät som ett starkt medel?

14/1 -12

Pyrex finns även i srayform. Pyretal finns att blanda i vatten. Det har ju varit "recept" på Provado drink här på OP förut. Man blandar 4 pinnar med 1,25 liter vatten och vattnar med det. Nackdelen att plantorna blir övergödda.

14/1 -12

Jag har någonstans i bakhuvudet en bild av att jag läst om insekter som lever av alger i fuktig mossa och som klättrar upp och lägger ägg i blad på växterna. Fast riktigt säker är jag inte. Det skulle i så fall inte röra sig om trips (som ju lever av växtsaft) utan om något annat.
Men hör med artdatabanken, de har experter som kan sånt här. Jag tror det är Mikael Svensson i det här fallet. Googla på artdatabanken så hittar du honom.

14/1 -12

Annika: Jag både vattnade (mossa i krukan) och sprejade med medlet.

14/1 -12

Gott folk, tusen tack för allt stöd och alla t®ips...
Jag mailade till slut försäljaren som kontaktade mig omedelbums och sa att om det var trips var det bara att slänga dem,
så inte de andra plantorna åker på dem också. När våren tillåter det skall en pigg ersättningsplanta komma...!

Så fasten man är tjurskallig som få har jag nu slängt Phraggarna. Det blir en sorgestund här hemma, då det därmed försvann en tredjedel av min samling, men det blir nya friska tag i slutet av månaden. Då kommer Blomsterlandets orkideutställning hit och jag har redan en mental inköpslista författad!
Jag får se det som att jag är en bunt med visdom rikare helt enkelt...
Tack till er alla!

14/1 -12

Du gjorde rätt som slängde dem! Ett tips: du behöver inte varje gång köpa nya krukor, utan diska dem noga i diskmedel med en gammal borste fri från allt spår av jord, sen lägger du dem i en hink, eller större ytterkruka (som även blir ren) med vatten blandat med en skvätt klorin o låter dem ligga där ett tag. Tror det räcker för att döda det som dödas skall Spara pengar o återvinn!

14/1 -12

Det ska jag testa, har hunnit bli några krukor nu

15/1 -12

Ge inte upp Annika, jag har också råkat ut för det mesta. Oftast har det varit något som kommit med en nyinköpt planta. Så isolera ALLTID nya plantor några veckor till du säkert vet att de inte bär på någon ohyra. (Ett råd som jag tyvärr ignorerat för många gånger som har resulterat i bl.a. i två epidemier av ullöss...)

Trips har jag haft på en Dendrobiumhybrid för några år sedan. Tog 2 behandlingar av Provado+ spray så var de borta och har inte kommit tillbaka.

16/1 -12

Tack för stödet, Martina! Får man inte det ena så får man baske mig det andra verkar det som...
Jag bor i en etta så det är svårt att isolera, men man gör vad man kan...
Fantastiskt att du fick bort tripsen! Även om det stinger lite, nu när Phraggarna redan är hivade.. :P
Men till sommaren kanske jag bor större, då har jag bättre chans att behandla isolerat, då ger jag nog inte upp lika lätt!

16/1 -12

Jag bor också i en etta, så jag förstår precis. Det var mycket därför jag inte isolerade mina nya plantor tillräckligt länge då när jag fick ullöss.. Vart skulle jag ställa dem liksom? Under köksbordet?

Jo jag förstår att det känns surt när du redan slängt plantorna, men jag tänkte att det vore värt att prova om du skulle råka ut för dem igen.

Prata om bilden
Från crystal.

Hejsan!
Har en kompis som har endel orkidéer oxå... Hon har problem med de rackare som hon fotat här. Hon skrev följande till mig i ett mail:
<
Baggarna hittar jag krälandes i komposten i stort sett alla sorter jag har (säkert jag som är smittspridare). Det gillar tydligen inte vatten för de flyter upp till ytan när jag dränker blommorna och simmar/rör sig då i flockar samt räddar sig gärna på växten om det blir för långvarig flod. Snabba att röra sig på "land" är de oxå. Jag har faktiskt ingen aning om vad de gör med växten mer än att de är otrevliga. Har fått för mig att de "äter" igenom de stjälkar som Ludisian har så att helt plötsligt lossnar en stjälk nere vid komposten utan att själva överdelen ser ledsen ut.
<
Har provat i flertalet veckor: Pyrex i vattnet, såpa i vattnet, båda två blandade, filtrerat vattnet i melitta filter, nu har jag duschat dem de senaste veckorna i duschen i hopp om att spola iväg krypen, men icke. Det sista jag får ta å göra blir väl att omplantera allihopa och skölja rent rötterna. Har dragit mig för det...lite omständigt...men vad gör man inte...
<
Någon som har någon idé? Själv blev jag lite ställd av att se de rackarna i så stor uppförstoring så jag har inget bra förslag att ge henne mer än att plantera om i så fall...
Tjipp!
//Åsa

Nyckelord: ohyra, hoppstjärtar

7/8 -07

Kan det vara hoppstjärtar, de är vita och flyter upp när man vattnar. De liksom sprätter i väg.
Uttorkning hjälper mot dem om det är det.

Hoppstjärtar???!!! Tusenfotingar har jag fått med mig hem. Bilden pekar på det… Vad det än är…. OMPLANTERA! /L

7/8 -07

Om djuren är, som bildens skala antyder, mindre än en millimeter så tror jag tyvärr inte omplantering kommer hjälpa. Man kan helt enkelt inte skölja bort dem alla.

8/8 -07

Linda, som min kompis heter, hade googlat på nätet efter hoppstjärtar å sa att de onekligen såg ut som sådana... Här ska torkas plantor sa hon!
//Åsa

8/8 -07

Vattne med lite diskmedel i vattnet det brukar fungera(3-4 droppar till 1 liter vatten)

8/8 -07

Verkar vara lätt att få in om man tex plockar mossa i skogen. Länk

Ge ditt svar

Då är den tillbaka, den förtretliga hoppstjärten. Jag hitta några som hoppade omkring då jag vattnade orkisarna idag. Men jag hittade också lite roligt. En blomstängel ser ut att börja växa på Phalaenopsis bellina var. coerulea. Nästa år måste jag dela på Bellina Peggy Ruth, den har närmare 20 bulber men ny på gång. Laelia jongheana och Laelia sincorana har fått en ny bulb vardera på tillväxt. Dessutom har jag hittat en ny försäljare i Tyskland, http://www.orchideenwlodarczyk.de/shop/c...

Nyckelord: nya bulber, hoppstjärtar

25/2 -07

Ovanstånde länk har ett enormt bildgalleri. Jag satt ett tag och kom till D.

Grattis till blomstjälkarna! Och hoppstjärtarna är inget som påverkar plantorna i sig. Men de kan vara ett tecken på att ett substrat är nedbrutet eller håller för mycket vatten.
Angående tyske handlaren. Han/hon är fullständigt omöjlig att få kontakt med och jag har aldrig lyckats få ett svar från dom. har skrivit om dom i en tidigare tråd. Varning Varning!

Ge din åsikt

Nu har någon sorts kräl-hoppotyg invaderat krukorna, som jag har placerade i ett fönster.
Upptäcktes när jag doppade dem nu.
Eftersom jag ännu inte hunnit gå över fler, befarar jag att fler orkieer har besök av de här små snabba rackarna.
Små avlånga vita kryp.
Funderar över vattenloppor. Jag har googlat men inte kommit fram till något svar.
Det räknar jag med att få här och nu
Vad bör jag göra? Plantera om i ny kompost (som jag givetvis har slut på), spraya?
Även om de inte skadar växterna, så är de förbaskat motbjudande att ha i krukorna.

Nyckelord: ohyra i komposten, hoppstjärtar

30/9 -06

Vattenloppor är samlingsnamn för Daphnia, det låter inte så troligt eftersom de behöver vatten, massor av vatten.

Låter däremot mer som hoppstjärtar vilka är vanliga i de flesta jordar.
Bästa sättet att bli av med hoppstjärtar är att låta komposten torka ut mellan vattningarna. Eftersom hoppstjärtar behöver en fuktig miljö för att föröka sig kommer de då att dö ut naturligt.

30/9 -06

Hej Gtgoon!
Toppen med raka och snabba svar.
Tack.
Vet du vad det beror på att orkidékomposten drabbas av de här krypen.
Inte har jag doppat krukorna mer än normalt, kanske duschat lite extra när det varit som varmast.
En av de drabbade har en lång blomstängel, (Phalaenopsis), är nu osäker hur mycket den kan torka ut, före nästa dopp.
Hoppstjärtar lär väl hoppa från kruka till kruka också, förmodar jag.
Om inte, måste jag slarvat med att doppa flera krukor i samma bad.
Där är det då befogat med skärpning.

30/9 -06

Gunsan; det kanske är med dig som med mig, jag har inte riktigt fått in det i kroppen än att det är höst, mer mörker och ganska fuktigt, då sol och värme ju har gett oss ovanligt många somriga dar. Men mina växter låter sig inte luras, de vill redan ha betydligt mindre vatten och tar fler dar på sig att torka upp. Jag har fått ställa några krukor på extra dränering då jag för sent insåg att jag pytsat i där det inte behövdes...Kanske det räcker att "sprejduscha" överst vid rötterna ett tag på phalen med stängel?

Ge ditt svar

Gör ingen skada av vad jag vet, men ack vad irriterande. Jag hade en stor rund ful hanne, Då jag blev av med dem i de mest infeterade krukorna tog de med sig resväskorna och bara flyttade till en annan kruka.

Nyckelord: hoppstjärtar, ohyra

12/5 -06

Nej det gör inte det, allt är relativt.

Ge din åsikt