Skriv början av artikeln om fönsterplacering

Nyckelord: fönsterplacering

Inlägg med fönsterplacering som nyckelord.

Hej på er! Jag är sjuk idag och tänkte i alla fall försöka få något vettigt ut av dagen genom att möblera om i mina blomfönster då ljusförhållandena mot sommarens börjar bli annorlunda. I min skalle har jag låst på en lösning och därför skulle jag bli glad för lite nya vinklar och idéer på hur jag skulle kunna göra med fönstren. Följande faktorer finns att ta hänsyn till:

Fönster 1, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, ganska mörkt. Katterna vilar ofta precis vid fönsterbrädan (alltså risk för spontantuggning). Ampel går att hänga upp.

Fönster 2, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, mörkare än F1. Katterna når upp till mitten av brädan från sin elementsäng = tuggrisk på goda växter. Ampel går att hänga upp.

Fönster 3, sydväst, innanför balkong, ljust och en del sol, markis finns för sommardagarnas stekhetta, katterna når upp till hela brädan från golvet men en del skyddas av gardin och mitten av brädan skyddas av ett litet bord som också är avsett för växter. Bokhylla längst inne i rummet erbjuder kattfritt skydd. Ganska mörkt. Piedestal inne i rummet, ganska ljust, ej sol.

Fönster 4, sydväst, köksfönstret, ljusaste fönstret med sol från ca 11. Katterna brukar inte vara där direkt. På fönsterbrädan står fat med vatten och på faten ligger ytterligare en fönsterbräda som inte är en hel bräda utan har luftspalter på längden. Innanför fönstret på en vägg sitter en liten hylla för växter. Hyfsat ljust men inte sol under vinterhalvåret.

Random växter:
Ampelliljor - 5 st varav en gigantisk (fritt fram att tugga på)
Garderobsblomma - 1 st (katterna gillar inte den)
Hängstpaulia - 1 st
Lite olika sticklingar för rotning i glas

Tjockbladiga:
Svärmors bandrosett - 3 st varav en stickling
Svärmors tunga - 2 st stora
Aloe, okänd - 4 st varav två stora
Paradisträd - 4 st varav en bonsaiig och resten ungplantor
Crassula ospec. - 3 st små
Aloe ospec. - 1 st större
Samplanteringar/arrangemang - 6 st (roliga att plocka stenar ur!)
Echeveria - 2 st

Orkidéer:
Phalaenopsis - 13 st (varav 4 små och ett "lik" som tar mindre plats)
Dendrobium - 2 st (1 D.Phalaenopsis och en liten stickling)
Cattleya - 1 som tar mycket plats, stor omkrets.
Ludisia - 1 kruka med sticklingar + en plastburk med skott för rotning
Paphiopedilum - 3 st
Kommer snart - 3 Cattleyor, 1 Dendrobium

Ev. behöver kanske pelargonerna (7 st) nån plats när frosten kommer. Har inte hunnit läsa in mig på det än så jag vet inte hur det funkar, om de behöver blomma klart inne före vinterförvaring eller så.

Katter: 2 sluga tjejer som gillar att gräva i rolig jord, tugga på goda växter, släpa iväg små sticklingar till olika gömställen etc. Har förmåga att se oskyldiga ut och med en mun ordlöst skylla på varandra eller husse. Verkar inte gilla att tugga på orkidéer eller taggigare saker som aloe eller svärmors bandrosett.

Som sagt, jag tar gärna emot idéer, tips och andra reflektioner avseende placering i fönstren.

Hit me

Nyckelord: placering, fönsterplacering

15/9 -08

Det var en rolig utmaning Här är några tankar som kanske kan inspirera vidare:
Kattfröknarna: Om du kan avgränsa en plats med utsikt, bädda lite skönt och hänga en lampa som avger värme ovanför denna plats och tillhandahålla någon tuggvänlig ampellilja så kommer de nog att föredra den, varvid du ökar chansen att få ha övriga platser ifred. Det låter som de redan valt F1, kanske du kan flytta elementbädden dit med.
Så skulle jag nog utgå från att sätta de tjockbladiga (med undantag av svärmors tunga) i F4. Försöka att under vinterhalvåret få in fr.a Cattleya och Dendrobium i F3, eller satsa på extra belysning i de mörkaste fönstren och ställa dem där och då fördela övriga orkidéer förutom Ludisia på sydvästlägena (fram till mitten av februari ungefär, sedan kan vårsolen börja bli stark). Ludisia skulle jag ha i ett av NO fönstren. Garderobsblomma har jag för mig tål att stå mörkt, St Paulian vill inte ha sol (undvik att ha den nära kattstället, de ludna bladen tycks riktigt suga åt sig katthår från luften och bli som små koftor till slut).
Hoppas du fått lite syre till kreativitetens eld

15/9 -08

Tack snälla Säluttern, läste ditt svar mkt tidigare idag men har pendlat mellan fönstren och sängen mest hela tiden. Och köpt en dammsugare, haha. Hur som helst har jag flyttat om lite, dina inputs hjälpte! Ska beskriva hur det blev men inte nu. Jag sitter och letar febrilt efter ohyrebilder då jag hittat snabba små varelser i en kompost på ett nytillskott

Kram, G

15/9 -08

Kan uppdatera om pelargonerna: De behöver inte blomma klart innan du stoppar de i vinterförvaring. Jag brukar elakt klippa bort alla stänglar. Har du möjlighet ställ de svalt. De kan även blomma i vinterförvaringen men det är att föredra att knippsa bort alla stänglar då de tar rätt mkt näring från plantan, blir gängliga. Jag brukar vattna mina i förvaringen två gånger per vinter, en gång i mitten på dec och andra gången i mitten på feb. En tumregel; ju kallare förvaring desto mindre vatten så har du de i fönstret normal vattning.
Hoppas jag rätat ut tråden med dessa iaf, hyffsat mossig i mössan så det känns som jag bara babblar en massa gojja...

Ge ditt svar