Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya labiata

Nyckelord: Cattleya labiata

Inlägg med Cattleya labiata som nyckelord.

C. labiata växer närapå 100 mil längre söderut än C. dowiana, och även en bit söder om C. jenmanii. Det bör väl ge andra förutsättningar.

Nu har min C. labiata startat ett nytt skott. Det tolkar jag som att regnperioden redan börjat i dess hemtrakter. Den har hållit formen på blad och bulber under vintern, trots väldigt lite vatten tillfört.

Min C. dowiana verkar annars mest tålig av de tre. Den har fått minst vatten, endast lättare dusch ovanpå komposten, som snabbt torkat upp. Den visar inte tillstymmelse till uttorkning av vare sig blad eller bulber.

C. jenmanii verkar däremot inte må så bra. Alla dess bulber och blad är skrumpna, förutom det skott som kom i våras. Jag förstår det inte. Jag har börjat vattna den lite mer än de andra, och även emellanåt dränkt ner komposten, men det hjälper inte, bladen är fortfarande skrumpna.

Nyckelord: Cattleya labiata, jenmanii, dowiana

11/3 -23

Undrar om din C. jenmani har några rötter.

12/3 -23

En del rötter syns genom plastkrukan och ovanpå komposten (velamen är lite brunaktig på vissa ställen). Jag har borrat flera stora hål runt krukan, och använder grov bark med endast lite mossa, så jag tror inte det är någon risk att rötterna ruttnat.

Det är ett element under fönsterbänken. Kanske den står för varmt om natten. Men de andra två C. står likadant. Flera vattenfat runt om. Tyvärr har jag inget uterum där temperaturen kan regleras lämpligt.

Den har inte fått någon näring under vintern. Kanske jag borde ge den lite näring, trots att den ännu inte börjat skjuta nya skott eller rötter.

17/3 -23

"velamen är lite brunaktig på vissa ställen"

Ja, ja, jag inser ju nu att det där inte låter så bra. Men jag vet inte om detta betyder att rötterna är på väg att dö. Eller om det är naturligt att velamen blir lite beige eller brunaktig med tiden, av beläggning eller annat. Men de lyser inte grönt som helt vita rötter gör när de får vatten på sig.

18/3 -23

Är roten brun på ytan är den död eller döende

19/3 -23

Tack oled, jag skall plantera om den och se vad jag kan göra åt det. Men jag skall ordna fram lite ny mossa först.

19/3 -23

Just den här plantan hade pyttesmå svart ohyra (1/2 mm eller mindre) som sprang omkring på nya skottet i våras. De verkar ha kommit med från leverantören. Men jag fick bort dem ganska snabbt efter ha dränkt ner krukan några gånger. Kanske detta är en eftereffekt.

29/3 -23

Jag har planterat om min C. jenmanii, men tror tyvärr inte den kommer överleva. Den hade nästan inga bra rötter. Jag lät några sitta kvar som stöd. Och ändå har jag använt grov bark och luftiga krukor med stora hål runt om. Det är verkligen en svår konst, balansgången mellan fuktighet och upptorkning. Kanske jag skulle placera den i en sluten plastcylinder som jag gjort med min Epi. pseudoepidendrum för att få upp luftfuktigheten.

Nu förstår jag varför mer erfarna odlare föredrar syntetisk kompost framför mossa. Max en säsong, sedan har den smulats sönder. Och helst skall ju inte Cattleya planteras om oftare än absolut nödvändigt.

30 april

Min C. jenmanii dog tyvärr. Väldigt tråkigt att gå miste om den.

Och min C. dowiana aurea verkar inte heller må så bra. Flera av bladen har blivit småbuckliga - uttorkning tror jag. Det är svårt att få upp luftfuktigheten. Sprejar varje dag, har flera vattenfat runt om, och remsor av fukt-filt hänger på pinnar, och jag genomdränker komposten i 20 minuter en gång i veckan (utom under torrperioden). Kanske rötterna har ruttnat, men de som är ovan komposten ser friska ut. Känns inte läge att ta upp och plantera om.

Min C. labiata mår mycket bättre, men jag måste vara mer försiktig mot solskador. Nu när det blivit varmare kan balkongdörren stå öppen hela tiden så det fläktar.

28 jun

Min C. dowiana aurea tynar. Det enda kvar att göra var att ta upp och plantera om. Alla rötterna undertill var ruttna, på samma sätt som min döda C. jenmanii. Båda var planerade i plastkruka med stora hål på sidorna, så de borde ha fått tillräckligt med luft. Kanske det blev för torrt. Nu har jag planterat om C. dowiana aurea i en helt genomskinlig glaskruka (utan hål). C. labiata trivs i en sådan, och har många fina rötter (de verkar tycka om ljuset). C. dowiana aurea har fått ett par nya rötter upptill, och ett pyttelitet skott verkar på gång. Förhoppningsvis har den fortfarande en chans.

29 jun

Måste tyvärr riva upp den igen, och plantera om en gång till. Nu står den i barkbitar ca 2 cm stora, vilket visserligen anses vara ganska grovt, men det blir ändå för grötigt; de håller fukten för länge. Jag skall använda riktigt stora bitar istället, ca 5 cm och tjocka, med mindre mängder mossa emellan. Det trivs min C.labiata i.

29 jun

Ja du Dryad man blir inte alltid klok på vad som fungerar och inte. Jag odlar i terracotta-färgade plastkrukor(inga xtra hål) och som medie GreenMix och några i bark. De som står i GreenMix står oftast med vatten på fatet(på sommarhalvåret), eftersom ingen risk att mediet faller samman å ruttnar. De som står i bark, så är de ca 1,5 cm.s bitar och lite tillsatt mossa. Vattnas ca 1-2 ggr. i veckan, beroendes på hur varmt det är. Sköter mina väldigt olika å då med tanke på vad de står i. Resultatet för Cattleyor å närstående är väl hyfsat bra, med blommor och tillväxt.
Mitt stora intresse är annars Paphiopedilum å Phragmipedium, å dessa växer i plastkrukor med GreenMix.

30 jun

Goran, jag får väl skaffa en påse GreenMix. Det verkar vedertaget bland orkideodlare och väldigt effektivt. Har endast sett det i mindre mängd nedblandat i plantor jag köpt tidigare (Phragmipedium sedenii). Men fått för mig att bara använda naturliga material, som i Naturen - bark och mossa (och tillsatt brett näringstillskott).

Jag vet att flera av er odlar i stora terracotta-färgade plastkrukor (och lyckas MYCKET bra). ... Och då kommer ändå inte något ljus till rötterna.

Jag dränker ner mina plantor en gång i veckan. Men sprejar för övrigt blad och ytliga rötter nästan varje dag - jag vågar inte låta dem stå helt torra för länge (särskilt inte såsom nu när många av rötterna har dött, och bulberna dessutom ser tunna ut).

Ge din åsikt

8/12 -22

Cattleya labiata

Cattleya labiata. Från Björn. Fri bild.

Blommar just nu!

Nyckelord: Cattleya labiata

8/12 -22

Riktigt fin

8/12 -22

Vacker. Doftar den gott?

14/12 -22

Japp, inte överväldigande, men om jag stoppar in näsan så är det fin doft.

26/12 -22

Härlig färg!

Prata om bilden

Från Brasilien. Odlas ljust inne hela året. Måste känna att dagarna blir kortare för att sätta knopp. Doftar starkt.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

31/10 -18

Det var en rejäl blomning, grattis till resultatet

31/10 -18

Magnifik

1/11 -18

Oj oj va tjusigt

3/11 -18

Skoj att se sådan där ordnad multipel blomning: har visat bilden för alla mina Catts och i dialog förankrat målbilden...

4/11 -18

Tack!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

27/11 -16

Cattleya labiata

Cattleya labiata. Från Majkull.

Fyra härligt doftande blommor. Förra året torkade knopparna så blomningen uteblev men den som väntar på nått gott

Nyckelord: Cattleya labiata

27/11 -16

Så vacker

28/11 -16

Vilka härliga färger! Grattis och bra gjort!

28/11 -16

En skönhet. Grattis!

28/11 -16

Blomtorka har du ju inte precis i år, grattis

28/11 -16

Riktig snygging, bra jobbat!

28/11 -16

Förtjusande

28/11 -16

Grattis!

30/11 -16

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

1/12 -16

Så tjusig! Jag har också en C.labiata men inte f. får jag den blomma. Vill ha tips! tackar redan!

2/12 -16

Jag vattnar bara regelbundet med upptorkning mellan vattningarna samt har tilläggsbelysning året om.

3/12 -16

Tack Majkull! Gödning vad?

3/12 -16

Använder en gödning från orchidehuset

Prata om bilden

26/10 -15

Cattleya labiata

Ibland får man vara tacksam att man får fram EN blomma. Den hoppade över förra året så dubbelt tacksam.
Kortdagsbehandling under knoppsättningen!

Nyckelord: Cattleya labiata

26/10 -15

Grattis, strålande färg!
/Mvh, I

26/10 -15

Strålande vacker, grattis

26/10 -15

Tackar för uppskattningen!

26/10 -15

Förtjusande

26/10 -15

En sådan vill man ju blomma någon gång, snyggt jobbat!

Prata om bilden

Kommer från Ö Brasilien. Odlas i V fönster med extraljus. Blommorna doftar härligt.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

17/10 -15

Magnifico

17/10 -15

Wow så himla vackra

17/10 -15

Jättevacker! Blir riktigt sugen på Cattleyor. Har aldrig lyckats med dem men nu har en hybrid av något slag börjat blomma! När jag ser alla fina blommande på OP som tom doftar så kliar det i köphjärtat. Vad tycker ni jag ska satsa på för sorter, dvs nybörjare?

17/10 -15

Underbar! En av mina favoritarter.

17/10 -15

snyggt odlat

17/10 -15

Mycket tjusig!!

17/10 -15

Underbar! Har blivit så inspirerad av dina inlägg här, att sedan sommaren har ett antal arter letat sig in i min samling. Får se hur de kommer funka för mig.

18/10 -15

Så söt! Jag undrar också hur ni gör med era Cattleyor. Har en Cattleya som inte vill blomma, den bara sätter nya skott hela tiden. Trodde den skulle vila nu så att jag kunde torka den, men nä nu kommer ett nytt skott till. Stor som ett helt hus är den, vilket iof är fint. Har du några tips Mikael Gustafsson på hur man ska göra?

18/10 -15

Caroline86 om du kollar Mikaels Cattleya-kurs moment 4 på högerspalten (C labiata) + andra arter, så kanske det hjälper

18/10 -15

Ser ingen högerspalt via min mobil, får kolla via datorn då. Hmm, då kanske jag missar mycket via min mobil då. Tack Stella!!

18/10 -15

Synd att det inte syns! Nåt att ta upp med Björn, kanske

18/10 -15

I min iPad ligger Cattleyakursen näst längst nere på Pratsidan i högra kolumnen.

18/10 -15

Nämen, ja allt det låg längst ner på min mobil.. Får skrolla längre ner bara, tack!

18/10 -15

Alla Cattleyor har inte samma krav och är det en hybrid så kolla vilka föräldrarna är, somliga vill ha massor av ljus för att blomma och andra inte, somliga vill ha stor variation i dyngstemperatur andra inte osv.

18/10 -15

Den är köpt som storblommig, så har ingen aning vilkna föräldrarna är..:-)

18/10 -15

Då blir det till att experimentera, öka ljusmängd rejält och se hur plantan reagerar osv men det är nog bäst att ta en variabel i taget och så ser du när den börjar stortrivs och sätta blomskida. Jag har några arter som även om de fått optimala förhållanden är sura för de flyttats på, en del kan ta två år att ens börja växa igen... Bara att ha mer tålamod än växten och inte låta den gå till komposten

18/10 -15

Jättesnygg!! Härligt med så välfärgad läpp

18/10 -15

Jag ääälskar Catts och har massor! Men inte tusan 'lyckas' jag med dem för det, ens efter så många år: värsta happeningen vid varenda blomning . Men det är det värt... såå fantastiska ! Tänker på förekommande anledning inte ge några andra odlingstips än att lyssna på expertisen !

18/10 -15

Tack!
Denna art måste känna att dagarna blir kortare för att sätta knopp. Annars generellt ge mycket ljus, men förläng inte dagarna mycket utan låt plantan känna dagslängdens variation.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Blommar nu med 4st härligt doftande blommor. Kommer från Brasilien och blomningen triggas av att dagslängden blir kortare. Därav är arten höstblommande.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

26/11 -14

Oj! Fransigt!
De är så vackra dessa cattleyor! Jag längtar till den dagen jag får en i blom... :P

26/11 -14

Lycka med hela fyra blommor

26/11 -14

Magnifico

26/11 -14

Väldigt vacker

27/11 -14

Oj vad fin, grattis

27/11 -14

Riktigt läcker

27/11 -14

Mycket vacker

27/11 -14

Jättefina blommor!
En liten fråga, du ser ut att ha låga och vida plastkrukor till plantorna. Stämmer det?
Det har jag letat, vart har du hittat dom?

27/11 -14

Åh, så tjusig!

27/11 -14

Jättefint... inte konstigt att en annan fastnat för Catts! Underbar, grattis!

28/11 -14

Tack!
Mvh
Mikael

29/11 -14

Grattis!

Ge din åsikt

Blommar nu med fyra 15cm breda och härligt doftande blommor. Odlas i västerfönster med extraljus om vintern.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

9/11 -13

Den bilden piggade upp i höstmörkret , regnar och blåser, 10-13 m/s i Varberg nu

9/11 -13

Mmmmmmagnifico

Mumsmums!! Regnigt i Västerås också, men ingen blåst! Usch för november och inte kommer det att finnas plats i fönstren för adventsljusstakar detta år!

9/11 -13

Wow vilka skönheter

10/11 -13

så fina.

10/11 -13

En favorit

10/11 -13

Vad många blommor, grattis!!

10/11 -13

Tack!
Ja visst gör de sig bättre än adventsljusstakar på fönsterbänken, de senare får ju plats inne i bostaden!
Mvh
Mikael

13/11 -13

Är den svårodlad???
Funderar på, att utöka mitt sortiment av orkidsar.

14/11 -13

Hej Pejori, nej den är inte svårodlad. Den vill ha ett luckert substrat och bli torr mellan vattningarna, speciellt under vilan. Odlar den i ett västerfönster med extraljus under vintern. Viktigt är att inte förlänga dagen mycket med extraljus eftersom blomningen triggas av minskande dagslängd (förstärk ljuset).
Mvh
Mikael

14/11 -13

Mikael - Varierar du längden på extrabelysningen efter årstid? Har hört om 12, 14 resp 10 timmar....

15/11 -13

Grattis! Den är fantastisk Hur doftar den??

15/11 -13

Mia, ja tiderna med extraljus stämmer bra och då 10 timmar på vintern!
Mirella, den doftar sött, gott och tämligen starkt!
Mvh
Mikael

15/11 -13

Älskar doftande orkidéer! Denna ligger på min önskelista

15/11 -13

Mikael - Då ska jag i morgon ställa om min timer till extrabelysningen. Kan du skriva ett litet schema över årets månader?

Ge ditt svar

29/10 -13

Cattleya labiata

Cattleya labiata. Från Björn.

 

Nyckelord: Cattleya labiata

Prata om bilden

23/10 -13

Cattleya labiata

Cattleya labiata. Från Majkull.

Tre nyutslagna hade jag när jag kom hem

Nyckelord: Cattleya labiata

23/10 -13

Mmmm vilka godingar Vad har du för ljus åt dom och hur ofta vattnar du?

23/10 -13

Dagsljus på sommaren. Står i ett söderfönster som skuggas av en balkong. När hösten kommer låter jag den känna av årstidsförändringen och att det blir mörkare. Har alltså igen extrabelysning på vintern. Jag vattnar när krukan känns lätt och det inte syns någon fukt på krukans insida som är genomskinlig.

24/10 -13

Jättevackra, grattis!

24/10 -13

Underbara! stort grattis!

24/10 -13

Trevligt att komma hem till det mottagandet!

24/10 -13

Snygg

24/10 -13

Mycket vacker

Prata om bilden

23/10 -13

Cattleya labiata

Cattleya labiata. Från Majkull.

Nu har de äntligen slagit ut

Nyckelord: Cattleya labiata

23/10 -13

Magnifico, grattis

23/10 -13

Riktigt härlig, grattis!
Mvh
Mikael

Prata om bilden

Första blomningen för denna lilla ungplanta, står i norrfönster under en T5 armatur 2×58w-865. Blommorna är c:a 16 cm breda och doftar jäkligt gott

Nyckelord: Cattleya labiata

5/10 -12

Magnifico!

6/10 -12

Håller med Dick till fullo.

6/10 -12

Det är härligt med så stora blommor på så små plantor

8/10 -12

Fin i färgerna, en härlig klon!
Mvh
Mikael

8/10 -12

Ge din åsikt

5/10 -12

Bild

 

Nyckelord: Cattleya labiata

Prata om bilden

Blommar nu med 2st 16 cm breda och kraftigt doftande blommor. Arten kommer från staten Pernambuco nära Recife i Brasilien, där den växer som epifyt och litofyt nära vatten. Odlas i österfönster med extraljus under den mörka årstiden.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

14/10 -11

Härlig! Helt underbara färger

14/10 -11

Vacker

14/10 -11

en vacker klassiker .

14/10 -11

Snygg! Synd bara att den inte doftar ända hit.

14/10 -11

Grattis Mikael !
Som en dröm i rosa och cerise.

14/10 -11

Fin och klassisk orkidé. Innan phalaenopsisarnas intåg var det väl denna som ibland kallades brudorkidé. Brudarnas smak förändras men inte skulle jag tacka nej till en vacker mö med en cattleya labiata i näven.

14/10 -11

Bedårande!

14/10 -11

Helt skjønn!

14/10 -11

Tack!
Ja visst är den härlig!
Mvh
Mikael

Grattis till vacker blomning!

Ge din åsikt

Nog för att artbeskrivningar många gånger kan vara något svårtolkade, men min absoluta favorit just nu är nog ändå denna från IOSPE :

"Found in Venezuela and Brazil at elevations of 600 to 900 meters as a hot to warm growing, variable sized epiphyte with club-shaped, slightly compressed pseudobulbs subtended by several greenish, thin textured sheaths and carrying a single, apical, oblong, obtuse, coriaceous leaf that blooms mostly in the fall and early winter on a short, few [2 to 5] flowered inflorescence subtended by a double, leathery sheath and is a cool to warm growing orchid species."

/Caroline

Nyckelord: Cattleya labiata

17/5 -10

Det är precis som att vara på möte i Sydsvenska orkidésälskapet och höra gubbarnar, den är kallväxande säge en, nej fan den är varmväxande och blommar som fan. Så där sitter man och tror man skall lära sig. Men mig lura dom inte så jag sätter en delning i ugnen och en i kylskåpet. Härmed har jag lyckat att bevisa att båda har fel och kan åter konstatera att lagom är bäst.

17/5 -10

haha du e för rolig oled

18/5 -10

" cool to warm growing " kan tolkas lätt så att plantan i fråga växer varmt om somrarna, men svalt om vintrarna, d v s både och Skriver man bara "varmt/hett" ska detta betyda vinter nattminimum på +18 grader, men på höjder upp till 900 meter är det sällan så varmt om vinternätterna, därför måste man lägga till "sval". För mig är den här beskrivningen helt OK!

18/5 -10

Svetlana: Jag tror att Caroline syftar på att det står både "hot to warm growing" och "cool to warm growing", vilket förstås blir förvirrande. Rimligtvis en miss i redigeringen.

19/5 -10

Lassse har helt rätt i sin analys, men tack ändå Svetlana för att du var snäll och försökte förklara

/Caroline

Ge ditt svar