Trillium

13/1 -13

Trillium planterad med bland annat Akleja och Cypripedium formosanum. Foto brewbooks på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.
Vilda Trillium i skog i Peterborough, Kanada. Foto av Plismo på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.
Trillium, Erythronium med mera. Foto av brewbooks på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

Släktet består av fleråriga örter med underjordisk jordstam (rhizom). Bladen är tre och sitter i toppen på en kort stjälk, de kan vara gröna eller marmorerade, skaftade eller oskaftade. Blomman skjuter fram ovanför bladen och bär tre foderblad och tre kronblad. Kronbladen kan vara röda, purpur, rosa vita, gula eller gröna. Frukten är en kapsel eller ett bär.

Läs mer på Wikipedia.

Odling

I odling gillar de den rik jord och med undantag för Trillium undulatum är de likgiltiga för sura eller kalkrika jordar. Förekomsten av vissa Trilliumarter på kalkrik mark i naturen har att göra med dränering och plantors dödlighet och ingenting att göra med någon kärlek till kalk.

Delvis förmultnade löv, torv och komposterad gödsel kan arbetas in i jorden. Rätt markstruktur är den viktigaste faktorn - få till jorden och din Trillium kommer att trivas, blanda den fel (tung, våt, klibbig, dåligt vattengenomsläpplighet eller varm, solig och torr) och de kommer att överleva (Trillium är toleranta och vill leva!) men de kommer må dåligt.

Plantera på ett ställe i trädgården där de får vara i fred att etablera sig – de gillar inte att flyttas. Eller plantera i en kruka som du placerar i halvskugga och antingen gräver ner under vintern eller placerar frostfritt men kallt (upp till 5 grader).

Trillium är ett underbart släkte för ljus skugga eller en torvträdgård. De skapar med tiden klumpar men de behöver minst en säsong eller två för att etableras, varefter de ökar storlek långsamt. Trillium är långlivade och problemfria men en blomning är för den tålmodiga trädgårdsmästaren.

Utbredning

Nordamerika och Asien.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

30/3 -14

Hej köpte en Trillium erectum i en handelsträdgård förra våren. Planterade den i halvskugga. Nu undrar jag när skall förvänta mig att den börjar titta upp ur jorden.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.