Råd / Släkten, arter och hybrider /
Ett stort släkte av orkidéer med de mest extravaganta blommor. Detta släkte har 844 arter spridda över norra halvklotets tropiska och subtropiska delar. I Nordamerika bär arterna lila och orangefärgade blommor. I Thailand är de från gyllena gult till chockrosa. Släktet är alltså mycket variabelt vad gäller blommornas utseende. Men alla blommorna är...
Inlägg med Habenaria som nyckelord.
Har också en som blommar nu, så häftig.
Vilka häftiga blommor denna hade då, måste nog skaffa mig en sådan
Läcker!
Mvh
Mikael
Spännande art, har provat tidigare. Väntar hem en bulb av myriotricha.
Bästa knepet att få den överleva höst och vinter?
Riktigt snygg, såg en sådan på botaniska i Gbg förra veckan och tyckte den var supercool!
En av mina favoriter. Snygga!! Hade en som strök med i våras, vattna nog den i blad rosetten och den ruttna. Svåra att få tag på. Vet ni vart man kan få en bulb? Om ni vill sälja en så är jag intresserad.
2 rara från mässan i Lund:
Habenaria rhodocheila
Macradenia multiflora
+
Trichocentrum Margaret Chenoweth (fr. M. Å.)
Alla med frisk fin doft.
Nyckelord: Macradenia multiflora, Habenaria rhodocheila, Trichocentrum Margaret Chenoweth
Spännande köp, inte de vanliga släktena precis.
Passade på att kolla in några speciella när de ändå var lite billigare
Hög kvalitet, fina plantor
Tycker generellt att orkidéer har sjunkit i pris
Med det sviktande intresse och därmed minskad försäljning trodde jag det skulle bli tvärtom
Hej,
Jag har kommit över några habenaria knölar. Jag har planterat två av dom i spaghnum och perlite med lite bark.
Jag har håller det fuktigt hela tiden. Jag titta till knölarna och det har inte hänt någonting med dom, men dom har blivit mjuka.
Kan det vara för mycket fukt? Några idéer?
Gustav
Nyckelord: Odling, Habenaria radiata
Till slut slog knoppen ut. Har dock varit utslagen nu dryga veckan. Så nedersta blommorna börjar ge sig. Men otroligt söt ser ut lite som en liten militär med hjälm och fallskärm.
Köpt av Peter på Orchidéhuset i juli 2016 Har sen dess växt så de knakar.
Nu ska jag bara få den att överleva vilan i 5-6 månader.
Nyckelord: Habenaria medusa
Grattis, medusa är riktigt fin!
Hej,
vad använder ni för kompost till Habenaria medusa? ( ni som har sådanna ). Är den svår att odla?
Hälsningar
Gustav
Nyckelord: Kompost, Habenaria medusa
Tackar
Jag undrar vad som menas med grynigt substrat?
luftig... inte kompakt... genomsläplig... vet att många blandar grus, perlit, leca o liknande i komposten...
Björn gav den här fina Habenaria medusa till mig i Lund förra året i September, sen gick den i vintervilan, kom med två nya skott i våras och nu blommar den för första gången! 9 blommor, varje ungefär 6-7cm bred på en 30cm lång stängel.
Nyckelord: Habenaria medusa
Oj så fin Grattis. Den är verkligen lite speciell denna blomma. Jag har själv en sedan 3 år och den kommer varje år med blomma. Men så långt har inte min kommit än. Då e det bara att vänta tror inte den blommar förrän i oktober.
Jätte häftigt
Tjusigt sirliga, grattis
Toksöta fjädervippor!
Grattis, den är riktigt snygg! Mina medusae har just kommit med gröna skott, så vi får se om de kommer med någon stängel under vintern i stället eller om det går helt åt skogen... Hur vinterförvarade du din?
Tackar! Under vintervilan, när den hade förlårat alla blad, stod den kvar med alla andra orkidéer i badrummet, samma temperatur omkring 24 grader, jag stortvattnade den inte en gång per veckan som jag gjorde under sommaren, men bara sprayade lite ibland så att substraten torkade inte helt. Så: samma ljus/temperatur, mindre vatten, det var allt.
wienerbröd, det var intressant, jag trodde de behövde stå svalare på vintern, men det verkar gått utmärkt med 24 grader
Riktigt härlig, grattis!
Mvh
Mikael
Tok fin, underbara fjädervippor
I våras beställde jag två stycken Habenaria medusae (myriotricha) med förhoppningen att de skulle komma med var sitt grönt skott. När jag fick hem dem var det bara två stycken lite skrumpna lökar, utan en antydan till grönt men med en antydan till mögel på den ena. Jag trodde aldrig det skulle bli något av dem, veckorna gick och inget hände med dem och jag började överväga att skänka dem till komposten. Men så nu häromveckan ser jag att båda lökarna kommer med ett grönt skott, det är ca 5 mm nu.
Kruxet är att det är flera månader sent, vad jag kan läsa mig till ska skotten komma runt mars månad, och i september ska bladen börja fällas inför vintervilan. Hur kan det bli sig så, att de börjar skjuta skott 5 månader för sent? Och vad kan jag göra för att ta hand om dem på bästa sätt nu? Sköta dem som om det vore mars?
Nyckelord: Växtcykel, Habenaria myriotricha, Habenaria medusae
Kan inte svara på dina frågor, men vad roligt med skotten!! Och att de slapp komposten! Alla orkisar kan inte almanackan: jag blev tillsagd av expertis att det var väldigt förvånande med min sommsrblommande Caularthron Bicornutum: den ska tydligen (bara?!) blomma i januari...
Tack, Xara, jag gissar att man då får lägga kalendern åt sidan och följa plantans (eller i detta fallet lökens) egna rytm och hoppas på det bästa!
Min Habenaria Medusa gick i vintervilan nu - vem kan tippsa om hur den vill ha det under vintern? Inte för mycket vatten eller? Vilken temperatur, snarare varm eller kyligare? Tack så mycket! Bernhard
Nyckelord: Habenaria medusa
Tack Annika! Då ska jag pröva min lycka
Du får berätta hur det går
Efter att ha fallit fullständigt för det vackra utseendet hos en blommande Habenaria medusae fick jag för mig att jag också skulle ha en sådan! Så jag läste på lite och insåg att det rör sig om en terrestial orkidé som kräver en något annorlunda skötsel. Trots att jag läst på blir jag osäker på hur den ska skötas nu under vintern...
Ska den stå kvar på fönsterbänk i sin kruka under vintern, men med en torrare viloperiod? Eller ska den till och med läggas i en påse med lite jord i och förvaras i kylen? Hurpass svalt behöver den stå på vintern? Vad säger ni som kan något om detta släkte, vad har funkat för er? Hur odlar ni era Habenaria? Alla tips är välkomna!
Nyckelord: Habenaria medusae
Här borde finnas svar på det mesta. Lycka till
Tack för tipset, Oled! Jag hade varit in och läst på den sidan redan, det var där jag blev fundersam. Jag läste på något håll att de kan stå i fönstret hela vintern också men med mindre vatten, och på länken du skickar står det att den ska stå svalare med temperatur neråt 16 grader... Men på ytterligare en källa har man lagt löken i påse i svala delen på kylen. Därför det blev förbryllande
Men jag får väl prova med en svalare förvaring helt enkelt!
Ibland måste man prova sig fram, för det mesta kan man nästan aldrig
få till de helt ideala förhållanden som man läser om, vad jag har märkt
är att de flesta orkidèer tolererar större avvikelser än man tror och ändå
trivs.
Det är nog som du säger skrubbhaxan, det viktigaste verkar ändå vara att den inte är för blöt under vintervilan, temperaturen kanske blir sekundär då. Jag får prova mig fram...
Jag har en medusae som är inne på andra året hos mig. Först året så blommade den inget men växte bra och vissnade sen ner på hösten.
Späningen var oliiiidlig i våras innan det kom en grön spets....Yes! Den hade överlevt vintern. Så nu i höstas så kom en stängel och den blommade med totalt nio blommor! Total lycka!
Nu väntar jag på att den ska vissna ner. Har dragit ner något på vattningen. Denna vintern tänker jag göra som förra, hålla den svagt fuktig. förhoppningsvis går det hem den här gången med. Plantan står i ett söderfönster och nattetid blir det ganska svalt här nånstans ner mot ca 10 grader. Den står ihop med Masdevalliorna jag har.
Odlar den i en mix av orkidebark, grus och lite vitmossa
Min har precis blommat över. Jag lade tidigare ut länken som Oled skrivit i ovanstående inlägg, den har jag följt i vintras och min kom igång. Min fick ca 16-17 gr hela vintern. Tänker göra likadant denna vintern.
Tack Zinzol och Truls! Då vågar jag förvara den i ett svalare fönster, utan att ta ur den ur jorden...
Zinzol, håller du den svagt fuktig genom att spraya jorden då?
Truls, tar du ut löken och inspekterar den innan vintern, som länken föreskriver?
Ja jag sprayar lite lätt nån gång per vecka under vintern
Jepp, jag gör som där står i länken. Håller den nu fuktig tills hela stjälken vissnat ner och sprayar under vintern när barken ser torr ut.
Jag har förvarat mina i rumstemperatur.
Så bra Maria, man behöver inte krångla till det. Orchideer är ju mkt anpassningsbara
Tack till alla för tipsen! Då kan jag med lite mer självförtroende prova mig fram i vinter...
...vilket antiklimax...så är den slutsåld!
Omformulerar tråden till: Önskar köpa Hab. myriotricha
Nyckelord: Habenaria medusae
Aaah, grattis till nykomlingen! En sådan skulle jag gärna ha... Ska den stå torrt på vintern?
Varken för torrt eller för vått.
Inget är som väntans tider....
Går och väntar på att min ska slå ut och det går såååå segt! Men förhoppningsvis snart så!
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter