Råd /

Omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

etablering (3) omplantering (184) plantering (17) urflaskning (7)

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

bark (14) björnmossa (2) diatomite (4) epiweb (51) greenmix (11) jord (3) kalk (13) kol (4) kompost (38) lava (5) leca (23) lera (2) medium (4) mossa (37) pimpsten (3) Rölunda orkidéjord (4) Sphagnum (45) substrat (24) vitmossa (91) vulkansten (7) ...fler

Krukor, amplar och montering

amplar (2) dubbelplanterad (2) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glaskruka (6) glasskål (5) glasvas (5) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (12) korkbark (2) kruka (27) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (58) nanorör (5) plastkrukor (3) spaljé (4) upphängning (4) ...fler

Senaste pratet inom området

Det är nu 10 % rabatt på allt omplanteringsmaterial hos oss. Detta gäller hela januari.

Nyckelord: Gödning. Sphagnum, Krukor mm. mm Gäller hela januari!, Sekatörer, Kompost, Orchidéhuset.se Rea. Tillbehörsrea.

25 jan

En liten påminnelse! sista dagarna med 10%.

Ge ditt svar

3/8 -17

Monteringsstudier!

Monteringsstudier!. Från Xara.

#keywest

Nyckelord: montering

3/8 -17

Hm....

4/8 -17

Prata om bilden

3/8 -17

Hotellmontering

Hotellmontering. Från Xara.

#Hyatt

Nyckelord: montering

3/8 -17

Hm....

4/8 -17

Skulle gärna ta jobb som orkis-sköterska på Hyatt worldwide...

Prata om bilden

22/7 -17

+ 8 feb

Vitmossa till salu

Vitmossa Färsk. Från Astro.
Vitmossa färsk. Från Astro.

Antal: 10 styck tillgängliga. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.

Nyckelord: Vitmossa

Köp, diskutera och läs villkor

30/1 -17

Montering

Undrar om sophronitis ceruna trivs bara monterad,o på vilket annat sätt sku va bra,enbart vitmossa eller bark eller en blandning

Nyckelord: Montering

30/1 -17

Montreal även jag råkar på roligheter med auto ordval. de trivs bra monterat. Jag odlar även i sten. De trivs bra i levande spagnum

30/1 -17

Hihi ja märkte just,ja hur ska man Då ge näring o vad är spagnum

30/1 -17

Levande "mossa" går tex att köpa på orkidehuset.. Vattnar du med vanligt kranvatten då kan jag inte råda.

30/1 -17

O är det nån skilldad vilken sorts bark,kan man gå o köpa t.e.x från akvarieafären nå fin bit .tänkte om man sku sätta en sten o sedan i en stor glasburk sku det gå?

31/1 -17

Jag upplever att kork blir snuskigt efter ett tag. Jg använder mangrove bitar från djuraffären och monterar på. Det har ju stått i vatten sen begynnelsen och är extremt hårt. Så det blir liksom inte ruttet. Dessutom finns det mycket fina estetiskt tilltalande bitar att välja mellan:) och orkideerna verkar gilla att fästa sig på dom.

31/1 -17

Tack ja ska gå till djuraffären,det blir säkert fin

31/1 -17

Låt den gärna sitta som den är och montera på Nytt till våren, när det kommer nytt tillväxt

31/1 -17

Okej jag gör så,tack Mia

1/2 -17

Min cernua är monterad direkt på kork och verkar trivas. Jag vattnar genom att doppa ? när jag bara sprutade fick den inte tillräckligt med vatten.

1/2 -17

Odlar mina i kruka och monterad men har för kallt i skåpet så inte helt optimalt

Ge ditt svar
Från HaraldB.

Hej, nu efter en hel del knäckta nötter under helgerna, Har någon provat att blanda ner den i orkidekompost ? Såg en bild med mossa och korkar från vinflaskor tex. Har sett i Singapore att odlade använder träkol också. Har någon provat nån av dessa varianter ?
Hälsningar HaraldB

Nyckelord: Nötskal, Kompost

14/1 -17

Tror du kan ha i nötskalen men jag föreställer mig att det är rätt platta och rätt små bitar och då bidra de kanske inte så mycket till luftighet i komposten. Kol användes mycket för, om bra vet jag inte. Korkbitar kan man skära i den storlek man vill ha för luftigheten. Jag anstränger mig inte så mycket i frågan, kör rakt av med pinjebark men experimentera en del med större biter längs ned och mindre och mindre uppåt. Välkommen, alltid trevligt med nya medlemmar på OP. Uppdatera gärna din profil så man vet vad du "håller på med"

14/1 -17

Välkomnen HaraldB! Själv håller jag
mig till det enklaste, dvs bark-kompost och sphagnum i mitt tycke. Fast sedan experimenterar jag med olika rot- och barkmonteringar oxå, kul! Fast det går inte så bra att jag tänker ge mig på några rekommendationer . (Jösses, inser att jag måste uppdatera min profil när jag läser oleds inlägg: det är ju åratal sedan jag skrev min egen och jag vet inte själv vad jag 'håller på med' ) )

14/1 -17

Vad jag har förstått håller du mest på med mossa nuförtiden. Lägg gärna in foto och namn på dom i din profil

14/1 -17

Så fort jag har lyckats ODLA någon mossa, söta oled , så lovar jag att du ska få se den!! hrmpf MED artbestämning! ! Eller släkte. Nåja, om vi kan nöja oss familj, desto bättre. (OK, ordning, då. Men var nöjd med klass, är du snäll !! Själv tycker jag division är en tillräcklig utmaning, när det gäller mossor !!)

14/1 -17

HaraldB Jag brukar blanda i lite bokollon och torra boklöv i komposten så större kupade bitar av hasselnötter tror jag nog går bra, men det räcker kanske inte så långt. så mycket nötter äter inte jag under julen.
Jag lägger också i 3-4 träkolsbitar (inte från grillen)
Har hört att det ska rena, tillföra spårämnen och stärka upp komposten.
Lycka till.

18/1 -17

Nötskal har jag och ett flertal odlare experimenterat med. Det har varit odlare både i Europa, Sydamerika och Asien. Resultatet har varit katastrof. Det är alldeles för mycket salter i skalen. Så mitt tips är att undviks detta. Peter

18/1 -17

Knäckte du en kokosnöt i helgen kan du i alla fall använda det skalet.

Ge ditt svar

19/7 -16

+ 21/12 -16

Vitmossa (Sphagnum) till salu

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

Fin vitmossa plockad av mig på egen mark i Skåne 2016-07-19. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter, den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning.

Nyckelord: Vitmossa, Sphagnum

11/1 -17

Spjuttan köpte 2 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Snart dags för omplantering. Jag har tittat på Henrik.L.As video med omplantering av Neosar. Men var får man tag i sphagnum med jättelånga stjälkar? Vår nordiska vitmossa ser inte precis sådan ut.

Nyckelord: Sphagnum, Neofinetia falcata, Omplantering

9/1 -17

Jag har plockat min i naturen här i sverige:) men just nu är det ju snötäckt så nu får jag hushålla med mitt lilla lager:)

9/1 -17

Jag har ett par påsar i frysen som är till salu, plockad färsk på egen mark i somras. Vet inte om den passar dina behov, den är iaf medellång skulle jag vilja påstå.

10/1 -17

det är bara att gå ut i fuktig mark och plocka,vitmossan i sverige passar utmärkt och en är vist lång om du har lyft upp en tuvaa så ser du.bor du i närheten av Ljungbyhed kan jag visa.
Du har nog tittat på fel mossa

10/1 -17

Läst någonstans att i vissa län i Sverige är alla typer av mossor av släktet Sphagnum eller s.k. "vitmossa" fridlyst p.g.a. att den växer så långsamt och tar tid på att återhämta sig. Så läs gärna på vad som gäller i befintligt län innan, och om det är tillåtet så plocka sparsamt.

10/1 -17

Hittade detta på nätet:

https://www.naturvardsverket.se/Document...

Kanske kan vara till hjälp

10/1 -17

Jag som precis har gått på kurs om bland annat mossor, kan berätta att det bara i Sverige finns mer än 40 olika arter av vitmossa! Lite att välja bland, alltså, utifrån behov! Fast som Orchid_Dude skriver: i vissa län är alla sphagnum-arter fridlysta, så kolla först.

Ge ditt svar