Råd /

Vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

akvarie-vatten (1) att vattna rätt (1) automatisk vattning (1) avkalka vattnet (1) bad (1) bevattning (11) bevattningspump (1) bevattningsränna (1) bevattningssystem (4) dagg (1) droppvattning (1) mjukhet (1) omvänd osmos (4) pH (2) regn (4) regnsystem (12) regnvatten (8) RO (11) rotbadkar (1) rotblöta (1) saltvatten (2) självbevattning (1) självvattnande kruka (1) torka (5) torktumlare (3) torv (1) torvfiltrering (1) utan vatten (1) vatten (47) vattenfall (2) vattenkvalité (3) vattenkvalitét (6) vattenspruta (1) vattensystem (1) vattning (65) vattningsautomat (1) vattningsrutiner (1) ättika (2) översvämning (1)

Näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

benmjöl (2) bladgödning (1) Blomstra (1) blåkorn (1) calcium (2) etanol (2) fiskemulsion (1) gödning (23) gödsla (1) hästgödsel (2) hästskit (1) hönsgödsel (2) klor (1) mineraler (1) mirakelmedel (1) MSU-näring (4) näring (56) näringsgel (1) näringslösning (2) Superdrive (2) ...fler

Senaste pratet inom området

Nu skulle jag vilja be om er hjälp. Hur gör ni med gödning till plantorna i era skåp? Jag har bevattningen med dys men funderar på hur jag ska lösa gödningen av dem

Nyckelord: Skåp, Gödning

7 april

Vattnet från RO samlar jag i en dunk, häller i gödning skruvar på locket och skakar

Ge ditt svar

Som jag skrev tidigare så fick jag en sån av min dotter i julas. Men den rackarn blommade över alldeles för snabbt och istället för att gå till viloläge så satte den igång med att skapa två nya bulber som kommer så sakteliga.

Men jag är lite förvirrad för jag får olika bud om vattningen i det här läget, på en del ställen sägs att den ska vara fuktig hela tiden och på andra sägs att den ska torka ut mellan vattningarna. Det senare känns lite skumt med tanke på att en bulb i princip är lyxförpackat vatten. I övrigt så får den så mycket ljus som möjligt, det verkar alla vara överens om.

Nyckelord: Dendrobium Nobile, Ljus, Bevattning

27/4 -16

Jag vattnar min när jag känner att det är torrt en bit ner i krukan. Jag sticker ner ett finger och känner efter. Jag har 4 nya bulber.

27/4 -16

Mina stackare vattnas lika sällan som alla andra orkisar, haha, men de verkar inte överdrivet ledsna för det. De står dessutom i norrfönster allihopa, så det blir begränsat med ljus.

27/4 -16

Detta med vattning är inte så enkelt. 2 saker att tänka på, för mycket vatten kan skada rötter, för lite vatten skrumpna bulb och ingen blomning. Sedan om man låter komposten torkar ut för mycket kan den inte ta till sig vatten om man vattnar utan då får man doppa. Jag tycker inte komposten skall vara snustorr mellan vattning utan lätt "fuktig".

27/4 -16

29/8 -17

Ge ditt svar

Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.

Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.

Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.

Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.

Nyckelord: vattning, luftfuktighet

29/8 -17

Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk

Ge din åsikt

Hej, har en phal. med många knoppar på gång, men nu har på ett par dagar två knoppar skrumpnat och ramlat av. Plantan står i sphagnum och är helt frisk i övrigt. Kan det vara så enkelt att den får för mycket vatten istället för det motsatta? Det hände på en annan planta i vintras men den beter sig allmänt konstigt åt och måste planteras om så den räknas inte riktigt.

Nyckelord: Torka, Phalaenopsis, Knoppar

1/4 -17

Åtminstone svårt för mig att svara på men kanske inte fel att kolla rötter

1/4 -17

Tror substratet blir för fuktigt med enbart vitmossa. Jag har märkt att Phal. plantor som jag satt i luftig bark med vitmossa som inslag funkar bäst. De grova rötterna behöver torka upp emellanåt. Plantan ska inte vattnas igen förrän rötterna blivit silverfärgade och det fr inte ta för lång tid.

Jag hade knoppfall tidigare i vinter men kom fram till att det berodde på kallras från en ventil i kombination med en fläkt som stod för nära

1/4 -17

Jag har dålig erfarenhet av att plantera Phallar i enbart sphagnum, för det blir för blött. Några plantor har fått ruttna rötter och de har tagit lång tid på sig för återhämtning efter omplantering i luftig kompost alt bark med bara lite sphagnum iblandat.

1/4 -17

Framförallt den pressade " döda" sphagnum fungerar dåligt, levande fungerar hos mig.

1/4 -17

Att jag alls har vitmossa med i nopsis-krukorna, är för att slippa vattna så ofta (är bekväm av mig). Men jag har normalt bara barkmixen närmast rötterna när jag planterar om. (Vad plantan sedan hittar på, kan ju inte jag hjälpa ).

1/4 -17

Man kanske ska starta ett blompsyk för konstiga beteende

2/4 -17

Jag använder levande sp. som jag köpt från två olika håll, det är stor skillnad på dom. Den ena är betydligt tunnare och blir alltså tätare, den här plantan står i sånt, och då kan det ju bli för långsam uttorkning. Den andra sorten, som jag köpte senare, är mycket grövre men håller lika mycket vatten. Där kan då plantan torka ut på ett naturligare sätt, Jag ska undan för undan byta till den sorten i alla krukorna. Jag ska med hjälp av en lång kirurgpincett försöka försiktigt dra upp lita sp. så att den kan torka ut bättre.

2/4 -17

peter Du bor i S Norrland, det borde finnas Sphagnum i obegränsad mängd runt hörnet där du bor... Har du kollat i skogarna strax intill? Råder dig ändå att blanda i köpebark för att få det mera luckert i krukan

De växer naturligt uppe i trädkronor och där finns inte så mycket sphagnum naturligt, kanske mera humus (löv) och barkavlagringar.

2/4 -17

Jag har bott utsocknes tre år men nu när jag flyttat hem så ska jag börja undersöka markerna bakom huset, finns mycket blötmark att leta igenom. Det ska väl inte vara ren myrmark men blött ändå? Jag drog ut en deciliter sp. ur krukan (12 cm) så den var alldeles på tok för tätt packad. Den krukan är nog från den första omgången som jag planterade i sp. Jag var väldigt osäker på hur mycket jag skulle ha då och tryckte nog dit för mycket så att plantan skulle stå stadigt när det egentligen räcker med stå hjälpligt och låta rötterna utvecklas tills den står stadigt.

Jag har gjort så med senare och det funkar hur bra som helst. Den senaste omgången kunde nätt och jämnt stå upp men fick snabbt nya starka rötter som stadgar upp. Det märkliga är att den här gör en ny blomning på en nedklippt stjälk, den har alltså blommat enligt konstens alla regler under samma förutsättningar. Jag har haft kontakt med Lassse som odlat i ren sp. under 30 år utan problem och fått råd av honom, köpte den bättre sorten av honom. Mossans uppgift är ju bara att hålla rötterna fuktiga så om den är nättare packad och kan torka ut ordentligt mellan vattningarna så blir det toppen, den är ju dessutom antiseptisk. Har haft så mycket problem med köpta substrat, kommer aldrig att sätta någonting i sånt igen, om det kan stå i sp. så får det stå i sp. Dendr. o liknande får substrat från orkidéhuset, eller så gör jag eget. Köpte Hasselfors en gång, kör hellre växterna i flistuggen på en gång än att använda det skräpet.

2/4 -17

Du är på rätt spår!
Däremot om en Phal. mår dåligt och utan levande rötter men fortfarande har friska blad kvar kan man sätta platan i en plastpåse med Sphagnum, hålla den lätt fuktig och hänga den på en ljus plats ostörd. Det kan ibland få plantan att skjuta nya friska rötter.
Lycka till!

2/4 -17

Vilket bra tips, tack så mycket!
Det dök upp en teori hos mig nyss, det pågår ju, proportionellt, lika mycket fotosyntes i rötterna som i bladen hos en phal. Då behövs det väl syre också, kanske problemet här inte egentligen var fukten utan att mossan blivit för tät och inte släpper fram syre i nog stor utsträckning, det blir en syrebrist i rötterna och hela processen hamnar i obalans. Bara en tokig idé. Sen vet jag ju heller inte hur mycket mossan kan växa till sig, mossan i den här krukan var väldigt grön och frodig efter kanterna så den lever friskt i det området. Den kanske växer och ökar i volym så att det med tiden blir trängre runt rötterna?

2/4 -17

Det är korrekt att rötter hos epifyter tar upp syre och avger CO2. Men proportionerlig med bladen tvivlar jag på.

9/4 -17

Den fortsätter tappa knoppar, en på varje stängel åt gången. Det har varit så mycket krångel under så lång tid att jag starkt överväger att kasta ut allihopa förutom de som jag fått i present av min dotter såklart. Det ska vara en kul hobby, inte något som gör en beroende av Alvedon.

Ge ditt svar

16/1 -17

16/1: Vatten

Hur klor påverka det vatten vi använder tänker jag inte gräva mig ned i. Hur som kan man bli av med det på ett par olika sätt. Man kan tappa upp vatten och låta det stå 2-3 dagar eller så kan man tillsätta askorbinsyra. Gör man det blir man direkt av med kloret.
Askorbinsyra är C-vitamin men hur det då påver vet jag inte, någon som vet?

Nyckelord: Vatten

16/1 -17

Reaktionsformlerna:
Det kan bli antingen saltsyra eller koksalt som restprodukt beroende på vilken form av C-vitamin man tillsätter.

C5H5O5CH2OH + HOCL --> C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Ascorbinsyra + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Hydrochloric syra + vatten

eller

C5H5O5CH2ONa + HOCL --> C5H3O5CH2OH + NaCl + H2O

Sodium ascorbate + Hypochlorous syra --> Dehydroascorbic syra + Sodium chloride + vatten

16/1 -17

Hm.. Det sägs att man kan dricka vatten när man har klorbehandlat med Askorbinsyra men enligt ovan blir man ju lite tveksam, eller det är inte så farligt som det ser ut?

16/1 -17

Har inte testat själv...

16/1 -17

Varför tillsätta något, göra vattnet surare? Du kan använda strilfunktion vid upptappningen och låta vattnet "piska ur" det mesta av kloret redan där, då det avgår i gasform. Formen med Na direkt skadlig då NaCl är bland det dödligaste för de flesta orkideer.

16/1 -17

Stämmer Dick... med tanke på skadlighet borde dosering av sodium ascorbat vara typ 1/4 kryddmått till en full med vatten badkar...

16/1 -17

Nått för dig dick
http://hoya.ifokus.se/discussions/4d7224...
Notera att jag inte har någon åsikt i frågan

http://www.pelargonsallskapet.com/nyborj...

http://hbgtradgard.se/pelargonsticklinga...
Funkar det på ogräs kanske då också på orkidé?

16/1 -17

Närmast hets mot folkgrupp

Ge din åsikt

I julas fick jag en vacker, vit, Dendr. Nobile av min dotter och den var i full blom med massor utav blommor. Men istället för att gå till vila när den blommat över, som en snäll D. ska göra, så började den direkt sätta två nya bulber. De här bulberna växte till 15 cm och vägrade växa mer än så.

Istället började den direkt med ytterligare två nya bulber. De bulberna har nu blivit två tre cm längre än de "första nya" och just nu är jag osäker på om de tänker bli längre, har inte riktigt kompetensen för att avgöra om det bara är ett blad i toppen som det brukar vara när den vuxit klart. Det är med andra ord en olydig D. som inte vet sitt eget bästa.

FRÅGAN är denna; kan jag på något vis skrämma den till normalt beteende? Ska jag låta den torka ut rejält? Ska jag riskera möss och ta ned den till mörkret och en något lägre temperatur i källarförrådet? Ska jag mobba den?
Den har nyss fått ett fönster med betydligt mera ljus än den haft de senaste fyra månaderna och kommer nog trivas där till sommaren. Innan dess stod den relavit soligt till i ett östligt fönster och i den mån jag kunde flyttade jag den till ett soligare rum om det inte var gäster där så fick den stå där i direkt söderljus.

Jag fyller år om några dagar, det ska bli spännande att se vad Linnéa kommer med då. Kanske en Encyclia, jag hoppas det för jag har velat ha en sån länge. Men om det sen finns äkta sådana på Plantagen & Co vet jag inte, det kanske är konsum-hybrider det också? Jag har pratat med ex-frun och hon kommer att lägga in veto mot ett par fruktansvärda D. Nobile som vi såg på Plantagen, de var uppknutna till två halvcirklar.

Nyckelord: Torka, Vintervila, Dendrobium Nobile

10/11 -16

Hybrider är oförutsägbara och rycker du skall låta den växa

10/11 -16

När en D.nobile blommar/har blommat över så ska den inte vila utan få vatten och näring samt ganska varmt så den orkar växa. Betänk klimatet den kommer ifrån. När senvåren/sommaren kommer med säkra temperaturer kan du sätta ut den på balkong eller liknande. Vattna rikligt och ge den näring enligt ditt vanliga mönster. När sommaren är slut och hösten börjar bli kallare, ner mot 5 grader C, så tag in den i ett ljust frostfritt ställe och låt bli att vattna/göda den tills knopparna har utvecklats ordentligt. Nu kan du återuppta vattning etc. Snart har knopparna utvecklats till blommor.
Hur ser man att bulberna vuxit klart? När det översta/sista bladet utvecklats så står det rakt upp och bulben är hoptryckt som om någon försökt att nypa av den.
De här två bulberna blev avbrutna i sin tillväxtfas genom att du försökte få den i vila, kanske fortsätter de att växa om de får vatten och näring eller så bryter plantan om och ger nya buller som ska behandlas enl ovan.

10/11 -16

Den har inte kommit några knoppar eller keikis sen den blommade över vid nyår. Jag har inte gjort någonting särskilt eller ovanligt med den hittills, den har stått på sin vanliga plats i sitt vanliga fönster (men nu blir det ett nytt eftersom jag flyttat) och blivit vattnad så att den hållit en jämn fuktighet och har fått näring varannan vattning. Jag har varit noggrann med att bulberna inte blivit skrynkliga. Så då fortsätter jag med allting som vanligt helt enkelt och så får vi se vad som händer när den fått vara på sommarkollo på balkongen?

Ge ditt svar

29/9 -16

Köpråd RO

Hej allihopa!
Jag ska köpa RO-system. Vilket fabrikat rekommenderar ni? Det är väl bäst att satsa på ett fabrikat som funnits längre så att man kan räkna med att det finns nya filter att köpa längre fram? Jag kommer även att använda det för vatten till ett akvarium på ca 100 liter.

Jag har ingen bil och att bära hem vatten från ICA blir för drygt i synnerhet som den närmaste butiken är Coop. ICA-vattnet har ju varit ett tvång pga olämpligt vatten både i klostret och här i Gävle där vattnet är väldigt hårt. ICA-vattnet har låga mineralvärden rent generellt förutom vätekarbonat som är 13 mg/liter och vad jag har läst mig till så försvagar det tillväxten. Så för att lösa problemet med vattenkvalitet och för att slippa bära hem det så ska jag äntligen köpa RO-system.

Peter

Nyckelord: Köpråd, RO

29/9 -16

Jag har köpt mitt på dusk.Se och är nöjd och det finn filter mm när man måste byta

2/10 -16

Tack för tipset!

Ge ditt svar

11/8 -16

Tack för länkar Oled!

11/8 -16

Var så lite

11/8 -16

Nedan följer ett utsnitt från en av de som utvecklade "MSU-gödning" och det är den balanserade "kosten av näringsämnen" utifrån det vatten man startar med som verkar ha gett resultat, längst ned är länk till artikeln.
There is nothing “magic” about the fertilizer
being used by Jan Szyren at Michigan State University.
Dr. John Biernbaum (from MSU), Larry Metcoff (from
GreenCare fertilizers), and I designed two fertilizer
formulas to be used with the two types of irrigation
water found at MSU research and teaching greenhouses.
The formula for pure water (13-3-15) was designed to
be used with reverse osmosis purified water.
Specifically, the 13-3-15 contains very low ammoniacal
nitrogen (acidic nitrogen) to match the very low
alkalinity of the RO water. In addition, the 13-3-15
supplies calcium and magnesium because these
nutrients are not supplied by the RO water. The
formula for well water (19-4-23) was designed with
higher levels of ammoniacal nitrogen to compensate for
the higher alkalinity levels of the well water. In
addition, the formula contains a small amount of
calcium and no magnesium because these two nutrients
are found at high concentrations in the MSU well water.
Both formulas were designed to be used at 125 ppm
total nitrogen with every irrigation. At this nitrogen
rate, both formulas also supplied about 12 ppm
phosphorus.
http://www.atlantaorchidsociety.org/wp-c...

11/8 -16

Samt en länk till problemen med att mäta TDS
http://reefkeeping.com/issues/2004-04/rh...

11/8 -16

Jobbigt jämföra ppm med mg/liter.
Stockholm Vatten använder mg/liter.
http://www.stockholmvatten.se/globalasse...

11/8 -16

Google på omräkning ppm till mg så får du hjälp att räkna om

11/8 -16

Intressant länk Ang att mäta ledningstal dock inget problem om man använder RO. Nu är mitt membran på upphällning vilket jag inte haft en aning om om jag inte mätte ledningstal. Nytt är beställd och kostar 425 så all anledning att mäta

11/8 -16

Spjuttan vid låga koncentrationer (<1000mg/L) är 1mg/L = 1ppm, det är en approximering men i detta sammanhang fullt funktionell

Ge din åsikt

Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.

Nyckelord: näring, pris, gödning

22/5 -16

http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.

22/5 -16

Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.

22/5 -16

Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll

Ge ditt svar