Råd / Vattning /

Nyckelord: Vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

Inlägg med Vattning som nyckelord.

OK, det här kan tänkas vara en "duh-fråga" för många, men i min filosofi finns inga dumma frågor - bara dumma svar, så jag bjuder på om jag verkar lite korkad nu.

Det står i "alla" skötselråd att man skall vattna mindre i viloperioden. Absolut! Lätt att förstå. MEN jag är faktiskt osäker på hur jag vet när mina plantor "vilar". Det förklarar ingen bok alls.
Jag antar att det inte är när de är i blom, men hur snart/långt efter de blommat klart? Nopsisarna är ju lite enklare då de inte verkar vila så mycket alls, men sedan har jag en Miltonia (Pion varianten) en Burrageara, en Zygopetalus och en Oncidium Twinkle som sätter myror i huvudet på mig. Just nu chansar jag bara på att de vilar för att det är vinter, men...????

Nyckelord: Vattning, Tillväxtperiod, Skötselråd

15/12 -19

Vissa orkidéers viloperiod styrs av antal ljustimmar per dag, andra av temperatur mm andra har ingen viloperiod alls.

16/12 -19

Ingen av de uppräknade orkidéerna har någon utpräglad viloperiod. Efter blomningen så går de ner i en period med mindre aktivitet. Nu behöver de mindre med vatten och klarar sig utan näring. De bör torka upp, OBS, inte torka ut. Om man har möjlighet att placera dem svalare men fortfarande ljust så är det bra. När det kommer ett nytt skott vid bulbens bas, och detta blivit någon cm långt, vattna som vanligt igen med svag näringshalt.
Generellt gynnas både tillväxt och blomning av temperatur skillnad mellan dag och natt, helst >5 grader C. Ofta sker detta om man sätter plantan nära fönstret där det blir svalare än i rummet i övrigt, särskilt nattetid.
Det finns massor med litteratur som beskriver orkidéernas växt och odlingsbetingelser.

16/12 -19

Som bolebo skriver du kan ge dem mindre med vatten och de klarar en längre period utan näring. Själv har jag inga orkidéer som vilar, utan t ex mina Restrepias vill ha massor av vatten. De står t o m i vatten. Läs gärna fliken Odling etc, så kan du söka på varje släkte

17/12 -19

Catasetinae-gruppen ska ha total vila 2-3 månader när de fällt bladen. Efter omplantering och sen när nya bulbens rötter är 6-10 cm börjar man vattna försiktigt, utan gödning i början.

17/12 -19

De finns många faktorer som avgör hur man sköter en planta som "vilar"/minskar aktiviteten. De första jag tänker på är vattningen. Om man som jag odlar i GreenMix, så får den aldrig torka ut. Så därför hålls allt som växer i GreenMix fuktigt, men inte plask vått och ingen näring. Detta gäller även bladfällande plantor. Dessutom så sprejar jag inte och stänger av luftbefuktningen (gäller växthuset). Sedan skadar de inte med tilläggsbelysning, för att ha ngn. lite aktivitet här i mörka norden. Tycker Börje (bolebo) beskriver de bra här ovan, men tyckte jag ville poängtera om man har GreenMix.

17/12 -19

Tycker lite man kan tänka som med Olivträd. Har man det ute sommartid i 25 grader och med den sommerbelysning vi har trivs det.
Tar man in det på vintern temp 20-22 och med mycket mindre belysning tappar det bladen och så småningom dör det.
Ställer man det kallt i förrådet med belysningslampa på 60 W överlever det utan att tappa blad.

Ditt jag vill komma är att det måste finnas balans mellan belysning och temperatur och för den delen vatten och näring

18/12 -19

Tackar så mycket för in formativa svar.
Jag har fått svar på min fråga, så jag är jättenöjd.

Ge ditt svar

10/2 -19

Autovattning

Autovattning. Från PeterA.

Jag har under vintern experimenterat med automatisk vattning av både orkideer o andra plantor, främst övervintrande chili. Jag har byggt ett ebb o flod -system. Jag har två parallella system, ett där pumpen är ansluten till en timer och ett system som är anslutet till en microprocessor, en Arduino som mäter fuktigheten i komposten/ jorden. Det tog ett tag att bestämma nivåer och hur ofta det ska vattna. Systemet är konstruerat så att två burkar står på varandra där den undre är vattenreservoar. En vattenpump pumpar vatten från den nedre till den övre. Den övre har ett hål i bottnen så när pumpen slutar gå rinner vattnet ner i den undre burken igen. Nu fungerar det tillfredsställande men förbättringar för jag löpande. Vet inte än hur sommar och värme kommer påverka. Tanken är att koppla in lite andra sensorer såsom ljusmätare o termometer, endast fantasin sätter gränserna

Nyckelord: Vattning

10/2 -19

Häftigt

12/2 -19

Följer detta med intresse!
Mvh
Mikael

Samma här! (Dvs att jag följer detta med intresse). Väldigt spännande! Lekte lite med Arduino när jag läste på Malmö Högskola (numera Malmö Universitet), men mestadels med ljus- och rörelsesensorer. Använder du Processing eller något annat språk? Sorry... lite snedspår från bevattning och orkidéskötsel

12/2 -19

Jag använder någon enkel variant av C++, det krävs inte så mycket kod, någon WHILE och någon IF -sats. Det är ett projekt jag hållit på till och från sedan förra sommaren med. Har varit runt på IKEA o Biltema o shoppat mekanik och lådor. Själva fuktsensorn har varit lite strulig. De kännare jag hittat i Sverige mäter resistansen i jorden, dessa har gått sönder väldigt fort pga att metallen helt enkelt tar slut på den. Är väl jonvandring. Jag hittade sensorer i Kina som istället mäter kapacitansen i jorden. Dessa har hittils fungerat utmärkt. Jag ska hålla er informerade

22/9 -21

Jag har nu kört den här i dryga året. Har gått över till timer med minutinställning. Vattnar 1 minut tre gånger i veckan under sommaren och drar ner till 2 gånger under vintern. Jag har haft olika sorters orkideer för att prova. Det mesta har växt helt ok men framförallt Prag, Oncidium och Eulophia har växt bra. Jag har haft flera Phal i och dom har fått för blött men klarat sig, däremot har Doritis vuxit bra. Erfarenheten ger mig att inte ha så många sorter i utan hitta sorter med liknande vattenbehov. Jag har bara fyllt på vatten när det behövts förutom någon gång då jag bytt vatten helt. Saltansamling i vattnet verkar inte blivit något större problem. Jag tänker fortsätta köra eftersom det besparar mig en hel del vattningsarbete

Prata om bilden

Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.

(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)

Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.

Nyckelord: vattning, Masdevallia, Phragmipedium, ljus, temperatur

29/12 -18

Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag

30/12 -18

Från Eken..

Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.

31/12 -18

Spännande när folk vågar testa utanför boxen

Diskutera eller uppfyll önskningen

14/6 -18

Vattning

Nin brudorchide mådde visserligen bra, men lite dålig på att blomma. Sen när jag började vattna med gammalt akvarie vatten, så har den fått många blommor och stora, stänglar på stänglar har den fått. Den blommar längre än med vanlig gödsel. Får akvarie vatten en ggr i veckan. Ja jag vattnar alla mina blommor med akvarie vatten, inte bara orkidéerna. Har aldrig haft sån tur med orkidéer sen jag börja med detta.

Nyckelord: akvarium, Vattning, orkidé

14/6 -18

Det är så man önskar att man hade ett akvarium

14/6 -18

Visst är det. Hur kan det va att vanliga blommor tar sig bättre av akvarie vatten än akvarieväxter? hehe

14/6 -18

Härligt. Kul när man lyckas

15/6 -18

Hm, nu fick jag idéer i huvudet... Har ju ett skåp, inte ett akvarium, men det är ständigt ett par centimeter vatten i botten. Kan jag använda det som gödningsmedel till övriga orkisar, månntro? Näringsrikt lär det ju vara, om än något 'okontrollerat' !

15/6 -18

#4 om du vet med dig att det inte är nått skadligt i eller är surt, kan du ju alltid pröva. ?

15/6 -18

Vatten till orkidéer ska vara friskt och syrerikt, "begagnat" vatten från botten av skåpet är troligen otjänligt även som näringstillsats. Dessutom kan det föra ev. virus och ohyra vidare. Vad gäller vatten och näring så använder jag regnvatten + Akerne Rain Mix, dessutom har jag en luftpump som syresätter regnvattnet ytterligare eftersom det ibland stått i behållare i flera månader. Jag föredrar numera gödning i pulverform framför organiskt dito.

15/6 -18

#2 om du tar bort näringen från akvarieväxterna och ger till orkidéerna så är det klart att de klarar sig sämre än orkidéerna. De som lyckas bra med akvarieväxter byter antingen mindre vatten eller tillsätter konstgödning.

Mvh
Magnus

16/6 -18

Jo det är kanske klart

Ge ditt svar

25/4 -18

Jobb

Jobb. Från Xara.

Någon som fått frågan: "Men hur ofta ska en VATTNA orkidéer??" ? Själv har jag samlat på mig många PK och allmänt kända goda råd, alltid med reservationen: "Men det beror förstås på VILKEN orkidé vi pratar om och hur du odlar den ." Sedan hoppas jag slippa följdfrågan: "Men hur gör DU??". OK, nu får ni höra sanningen: Efter att ha varit på resande fot med både jobbet och privat med familjen, är mina orkisar inte alltför ovana med kvällsakutvattning efter tre veckor utan, tillväxtsäsongen till trots... Här ses första fönsterbrädet, bara resten kvar. (Alla RO-orkisar får nöja sig med kranvatten, denna gång...)

Nyckelord: Vattning

25/4 -18

Trevlig vattningsstund med orkidéerna!
Själv vattnar jag oftast med en PET-flaska som jag borrat ett hål i korken, men en riktig genomsköljning gör ju gott.
Mvh
Mikael

26/4 -18

Själv är jag för lat och vattnar för sälland vintertid när de är inne men ute i växthuset öpnar jag bara kranen och då sköter dysorna resten så då får de vatten oftare.

Prata om bilden

Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.

Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.

Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.

Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.

Nyckelord: vattning, luftfuktighet

29/8 -17

Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk

Ge din åsikt

De flesta Höghybridicerade Cattleya sköter man på liknande sätt, eller har jag fel? Vet med mig att de arter jag testat tidigare hade lite olika behov. Försökte räkna ut optimal skötsel för Slc. Indian Fire men blev inte så mycket klokare.

Blomningen blev kort, 4-5 dagar. Transporten till Sverige var väl inte allt för gynnsam.

Så, gillar den här sorten att ha en lite torrare vila i 6-8 veckor eller föredrar den ljämnare vård över året?

Nyckelord: Vattning, Vintervila, Slc. Indian Fire

15/11 -15

Hittar den inte som registrerad hybrid, så lite svårt att sia i den, Sophronitis ska ha jämn vattning året runt så är det hög % av en sån art skulle jag vattna mer jämt

16/11 -15

Nej, jag ger upp. Har plöjt igenom alls sidor jag kan utan resultat. Kontaktade även säljaren och de visste inte heller vad som ingår.

Personligen tycker jag nog den mest liknar någon klon av Juwel Box, men jag kan nog ha fel.

Så jag får experimentera med skötseln och "lyssna av" signalerna plantan ger.

16/11 -15

Nä, det är inte lätt att veta tycker jag men om man har en Cattleyakorsning som kan tänkas blomma fler gånger per år, dvs de småblommiga så brukar det vara bäst med mer jämn vattning, du får väl se hur snabb den verkar vara med att sätta nya bulber nu efter avslutad blomning.

19/11 -15

Detta med vintervila är svårt. På sommarn har jag mina C och L ute i uterummet (bara tak inga väggar och dörrar). Så klart får de där mycket mer ljus än inomhus. Komposten torkar ut snabbt så jag vattnar var annan dag och gödslar 1 ggr per vecka. Tydlig tillväxt. Sedan när det är dags på tidig höst tar jag in dem. De flesta av mina C och L blommar höst och vinter så då är det inte lägen att vila. När blomning är över och om jag inte ser någon tillväxt kan jag dra ned lite på vattningen och gödningen. Som du kanske kan läsa här så blir det inte mycket till viloperiod och fram för allt jag sätter inte datum på den utan tittar på vad plantan hittar på. Vissa hybrider kan blomma flera ggr per år och tillväxt komma när som så jag tror mitt bästa svar är att du tittar på plantan och avgör vad du skall göra

29/11 -15

Blir livräddning istället för vanlig skötsel. Den berömda mossbollen fanns i mitten av krukan. Kvar fanns en levande rot på ca fem cm, resten stendöda. Enda ljuset är att plantan har 11 vilande anlag vad jag kunde räkna till.

29/11 -15

Usch, då. Hoppas att det ordnar sig!
/Mvh, I

Ge ditt svar

2/11 -15

Vintervila

Om ni minns att frågade för ett tag sen om det var en keiki på min dendrobium, så har jag nu en ny fråga om samma planta. Tycker allt på den har slutat växa, nya skott med, betyder det då att den vill vintervila eller ska jag vattna som vanligt ändå?

Nyckelord: Dendrobium, vattning, vintervila

2/11 -15

Jag skulle vattna på den kanske sparar lite på energi inför blomning eller för en vila. Vad är det för Dendrobium du har?:)

2/11 -15

Nobile

Dendrobium Nobilehybrider vill gärna ha en sval och ljus vintervila med lite mindre vatten. Kan du ge den det, så blir den säkert piggare till våren!

3/11 -15

Ska den ha det trots nya skott och kanske en keiki i toppen?

Ja, om skotten är färdiga! Visa en bild på den! Lättare att ge råd då.

3/11 -15

Från LP.

Får inte in någon ny bild just nu. Men ser ut så här, förutom att det sitter rot i toppen på bulben.

Du behöver visa hela plantan på bild!

3/11 -15

Fast utan blommor.

Om skotten är i samma storlek som på bilden, så ser de inte riktigt färdiga ut. Fortsätt att vattna och ge näring som vanligt ett tag till och ge den mycket ljus. Kanske den inte ska ha någon vintervila i år. Du får helt enkelt kolla och se vad som händer, dvs om skotten blir kraftigare.

3/11 -15

Tack. Då vattnar och göder jag som vanligt.

3/11 -15

Om du tittat på de gamla bulberna som ännu inte tappat sina blad så ser du i toppen ett ensamt avslutande blad. När det nya skottet har utvecklat detta toppblad och bulben blivit tjock och fin så är den färdigutvecklad

3/11 -15

Tack för bra förklaring.

Ge ditt svar

3/10 -15

Vattning

Hej på er! Läste att en av er vattnar sin Dendrobium direkt under vattenkranen, så nu ställer jag en fråga till er alla
Hur gör ni när ni vattnar era orkidéer? Vattnar underifrån? Vattnar överifrån? Ställer in plantan i duschen och vattnar hela härligheten överifrån? Vilken behandling trivs era olika sorter bäst med?
Lägger även till: Vattnar ni då endast komposten eller häller ni vatten även över själva plantan?

Nyckelord: Vattning

3/10 -15

Jag ställer mina i gröna låga backar och vattnar dem, lite ovanpå och mest underifrån tills hela krukan står i vatten, sen får de stå så ett tag, typ 15 min kanske, vattnar mellan 6 och 12 plantor samtidigt. Vattnar med regnvatten och blomstra varannan vattning ungefär.

3/10 -15

Jag har två fat och jag häller vatten uppifrån låter det rinna ner i fatet och upprepar det några ggr (vill inte ha alla i samma vatten i fall någon planta har ohyra/sjukdom). Då och då spolar jag under vattenkranen att få bort salter o.d. Annars använder jag också regnvatten.

Jag gör lite olika: ibland spolar jag igenom krukorna under kranen men oftast doppvattnar jag i en hink. Håller hela tiden i krukan och doppar snabbt ner den några ggr, så krukan kommer ner under vattenytan. Byter vatten efter varje "fönster" av samma anledning som stella. Vid varje vattning sprayduschar jag de plantor, som vill bli duschade och det är många. Har tyvärr inte tillgåmg till regnvatten, så det blir vanligt kranvatten.

3/10 -15

Jag häller vatten över mossan och håller igen hålet på krukan (terrakotta), tills det rinner över, sen låter jag den suga i sig i några sekunder innan jag släpper ut det överflödiga.

Ge ditt svar

21/8 -15

21/8: Svettigt!

Grannen stannade förbi som hastigast: "Vad mysigt det måste ha varit med ett dopp ikväll, denna varma, soliga kväll!". Hm. Vi har inte badat. Knattarna har tillbringat 2h+ timmar i studsmattan och jag har genomfört stora vattningsrundan. Men OK, jag förstår precis varför vi såg ut att komma direkt ur Mälaren, haha!

Nyckelord: vattning

22/8 -15

Ge din åsikt

Jag köpte just en planta med ca 20 cm bulber på som har massa knoppar - när ska jag börja vattna? Före el. efter de har slagit ut?
Jag har hängt den ovanför skålen med en delning av en snödrottning, där det inte finns tillskottsbelysning men lite morgonsol fram till 9-tiden, inget element direkt under. Jag hämtade den i fr förra veckan och har inte vattnat den, men sprutade lite med blomsprutan på ena sidan för att försöka klura ut om den skulle va helt torr el ej. Den har fått ngr gulnande blad och även knoppar på andra ställen, är därför osäker om hur den vill ha det. Tacksam för era kloka råd!

Nyckelord: knoppar, Dendrobium loddigesii, korta varianten, vattning, vila

16/3 -13

Hei,
jeg har min lodigesii i odlingsskapet rett under lysrørene. Den er montert på bark og får en god dusj annen hver dag nå. Men min har masse pseudobulber og blader, den vokser som en ugras hos meg. Jeg ville si at hvis din plante har grønne blader nå så driver den fotosynthese og da trenger den vann ellers vil den mister blader og tørke ut. Hvis du har høyt luftfuktighet i rommet så er det bra men hvis det er under 70 % RH så må du passe på å vanne den. Hvis du har den i en krukke så må du passe at den tørker helt ut mellom vanningene og hvis montert så tørker den ut ganske fort.

16/3 -13

Tack snälla Olga, jag glömde säga att den hänger i en svart plastkruka & jo, det är nog för torrt i rummet så då vattnar jag den. Snödrottningen står i en stor lerskål med epiweb underst och jag fyller på vatten i den men det hjälper inte luftfuktigheten så värst... Ja, den har massa fina ljusgröna blad så bra att du påminner mig om att photosyntesen då pågår! Mkt att hålla rätt på. Jag tänkte mest att jag inte kunde se ngr nya bulber på g i krukan, men keikiis har den ju! Tack igen!
/I

Ge ditt svar

Nu äntligen har det börjat växa fram stänglar på många av mina orkideer Köpte dom i början av året ,det är nu första gången dom ska blommar hemma hos mig .
Jag undrar om man ska vattna mera nu eller ska man göra som vanligt? Det är tex Dendrobium white surprice
och Dendrobium phalaenopsis .
Det växer skott på nästan alla mina orkideer, jag måste ha gjort något rätt Jag vattnar när dom nästan är torra
ca var 12 dag . Hur ska jag göra för att dom ska klara av att fullfölja blommningen ?

Nyckelord: vattning, Dendrobium White Surprice, Dendrobium phalaenopsis

27/9 -11

Ändra aldrig på det som funkar bra..

Har också tänkt att jag inte bör ändra på något, men funderar på om plantan möjligtvis behöver mer vatten för att orka växa till sig. Men jag håller mig nog till ditt råd, känns tryggare när jag vet att det finns fler som tänker som jag . Tack!

27/9 -11

Blir ju svalare och mindre sol också nu ...så vattna inte ihjäl dem.

27/9 -11

Grattis till alla stänglar och skott Det är så roligt när det blir resultat.

Det är nog större risk att dom dör av uttorkning . Jag är lite rädd för att vattna ofta . Vissa sorter som behöver mer vatten får givetvis det ,som tex Pragmipedium
Sedenii. Jag köpte en av Stella och följer hennes råd. Den den har 2 nya skott på gång . En annan som jag inte klarar riktigt är Dendrobium unicum som jag köpt av Lasse. Den får nya fina skott sen blir bladen bruna och tråkiga. Är det för mycket eller för lite vatten,? Den blir jag inte klok på . Jag kanske bör montera
den på bark med lite mossa . Nu står den i en blandning av mossa och bark. Vi få se om den klarar sig .

Tack Stella
Plantan jag köpte av dig är jätte fin . Hoppas att jag kan få den att blomma .

27/9 -11

Grattis!! Kul när det knoppas!

Tack Karma

Ge ditt svar

Jag vet att jag frågat om detta tidigare, men behöver få råd igen - hur bör jag vattna mina cattleyor.
De stor i lämpliga lerkrukor i ett soligt västerfönster med tillskottsbelsysning av en 13 W (motsvarar 100 w glödlampa) ledlampa - de är 3 stycken cattleyor.

Jag har kört med lite olika bevattningsmetoder, främst nedsänkning i regnvatten en stund med vatten som når nästan ända upp till sphagnumytan.

Hur länge bör de vara nedsänkta i vatten?

Nyckelord: Cattleya, vattning

28/4 -11

Det beror ju ganska mkt på vilken kompost du har - dvs hur mycket vatten den drar åt sig. Sen skriver du "lerkrukor" och dom torkar ju mkt lättare.
Nu är det tillväxttid och då krävs mer vatten, men som sagt HUR mkt beror på flera faktorer

28/4 -11

OK, tackar - det kanske inte går att säga hur länge m a o. Jag har iaf sphagnum.

28/4 -11

Jag använder inte lerkrukor, men har en del plantor i vitmossa. Personligen så låter jag aldrig krukorna stå och dra i vatten, i de flesta fall blir komposten för blöt då. Just vitmossa, doppar jag bara ner ganska hastigt och låter lite vatten rinna in över krukkanten sen upp igen. Mossan drar vatten otroligt fort, så håller jag krukan i vatten för länge, blir den dyngsur. Mossan brukar själv sköta fördelningen av vattnet, så att fuktigheten har spridit sig jämt i hela krukan, en stund efter vattningen.

29/4 -11

1000 tack för ditt svar Flora Jag är så rädd att ha ihjäl mina kvarvarande Cattleyor.

Ge ditt svar

17/2 -11

Dendrobium nytt

Har precis omplanterat min Dendrobium Phalaenopsis. och till min stora förvåning hittade jag två nya bulber. Gissa om jag blev glad. Jag vet att jag nu bara ska ge så mycket vatten att bulberna ej blir skrynkliga, men när ska jag då börja vattna som vanligt? Den har precis tappat alla sina blommor, stängeln som var helt gul klippte jag nu av.

Nyckelord: Dendrobium, vattning

Ge ditt svar

Tror det var år 1999 jag köpte min första orkidé. Under årens lopp har antalet konstant ökat, dock endast "fönsterbänksorkidéer".

Men, ännu har jag inte lyckats bli klok på bevattningsanvisningen Riklig vattning, sparsamt under viloperioden".

Har lärt mig vattna genom att doppa ner krukan i en hink. Då måste den väl bli Rikligt vattnad, eller hur? Knäckfrågan är hur man vattnar Sparsamt! Doppa halva krukan? Bara duscha en smula på översta jordlagret? Eller....?
Hjälp!

Nyckelord: vattning

20/10 -10

För mig är vattna sparsamt att öka intervallet, men vist kör jag även med dusch metoden för att bark och dyligt inte skall suga vatten och därmed snabbara torr igen

Ge ditt svar