Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Zygopetalum

Zygopetalum är färggranna och ofta väldoftande orkidéer som naturligt finns i svala regnskogar. Zygopetalumsläktets plantor ger stora, intensiva blommor. De är väl värda en plats i var orkidésamling, inte minst för att de är relativt enkla att odla. Plantorna uppskattar halvskugga, ganska mycket vatten och lite extra luftfuktighet. Temperatur Denna planta är relativt...

Läs hela artikeln

Inlägg med Zygopetalum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Zygopetalum

Z.  Titanic Marlene (2) Z. 'Louisendorf' (2) Z. `Blue Baby` (1) Z. Blue Angel (2) Z. Blue Baby (3) Z. Bärbel Höhn (2) Z. hyb. (1) Z. hybrid (7) Z. Louisendorf (4) Z. Louisendorf doftande (2) Z. Luisendorff (1) Z. mackaii (1) Z. Rhein blue baby (1) Z. Rhein Clown (1) Z. Rhein Harlekin (2) Z. syd Monkhouse (1) Z. x Acacallis cyaneae (1) zygopetalum... (1) Zygopetalumhybrid (6)

Prat om släktet Zygopetalum

Jag försöker desperat att rädda flera av mina orkidéer just nu. Köpte tre småplantor phalaenopsis innan jul (jag skulle så klart ha satt de i karantän men det tänkte jag inte på) och jag vet inte om det var plantorna från början eller omplanteringen i orkidékomposten från Blomsterlandet som gjorde de sjuka. Att flera av mina andra plantor också drabbades vet jag inte om det berodde på att det spred sig eller om det var för att det återigen var fel på komposten jag planterade i, eller både och.

Jag upptäckte först att alla bladen vissna och torkade, de nya plantorna såg ut att ruttna i bladrosetten. Senare upptäckte jag också som små, vita ägg i komposten på flera av mina plantor. Jag har haft flera i kuvös och de jag inte haft spagnummossa till har helt enkelt fått stå fritt i en plastpåse i väntan på ny kompost från Orchidéhuset. (Eftersom två påsar kompost från Blomsterlandet hade massa vitt "spindelnät" när jag öppnade den och såg ut som den komposten jag var tvungen att slänga från mina plantor).

Vissa plantor klarar sig just nu bättre än andra men det är fortfarande osäkert hur det kommer gå. Jag är rädd för att jag kommer förlora en Cambria och en Miltoniopsis (tror jag att det är). Jag har gjort slut på en hel flaska Provado-spray men jag ser fortfarande svarta små prickar (som jag tror är kryp) på mina två Vuylstekeara. Dessutom kan jag se små, orangea små prickar på de sjuka plantorna fortfarande

Jag hoppas verkligen att de överlever men jag börjar tro att jag gör något allvarligt fel. Eller så har jag bara för dåligt tålamod. Jag vill ju så gärna att de ska klara sig så jag är väl där och pillar lite för mycket Jag fortsätter hoppas och tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: Zygopetalum, Miltoniopsis, Skadedjur Cambria Vuylstekeara

6/4 -15

Jag var inte helt nöjd när jag använde Blomsterlandets orkidékompost för ett par år sedan och det var inte mina orkidéer heller.... nu planterade jag om dom eftersom dom inte verkade trivas, och komposten var väldigt kompakt och finfördelad. När jag köpte ny kompost inför denna omplantering upptäckte jag den troliga förklaringen- den från Blomsterlandet innehåller barkbitar och torv. Jag tror absolut du gör rätt i att byta kompost. Kanske skulle du också köpa mer spagnum så alla kan få sitta i tills du kan plantera i annan kompost. Jag har lyckats rädda flera plantor med hjälp av spagnum. Lycka till!

7/4 -15

Hej demonkyss de svart små prickar kan du se att de kryper eller kan du se nån rolesen eller de är på det samma plats? Kanske du har spidermites.

7/4 -15

De små vita ägg i komposten kan vara svamp. De små orange-svarta prickarna på bladen kan vara spinnkvalster. Kolla med en lupp.
Växthusspinnkvalster: är små gröna eller röda kvalster, som är ca 0,5 mm långa. Under vintern och tidig vår och sen höst kan spinnkvalstren vara röda eller orangefärgade. Det är vinterformen av kvalstren; på sommaren är de grönaktiga. Spinnkvalstren sitter främst på undersidan av bladen.
Falska spinnkvalster: är bara 0,2 - 0,3 mm, d.v.s hälften så stora som växthusspinnkvalster. De rör sig också mindre än vanligt spinn. Falska spinnkvalster är ljust orange till mörkröda i färgen, med mörka fläckar. De finns på bladens över - och undersidor. Svårt att se med blotta ögat. De är svårkämpade.
Såpspritlösning: blanda 0,2dl såpa + 0,1 dl T-röd i en liter vatten.

7/4 -15

Skulle gå tillbaka med komposten och göra butiken uppmärksamm på problemet. Då har de oxå chansen att rätta till ev problem som uppstått. Kan ju va så att det kan drabba flera och de sparas ju om du går tillbaka med varan. Hoppas det löser sig på bästa sätt.

10/4 -15

Oj, vad många svar! Vad snälla ni är!
Jag får studera de små krypen lite närmare och försöka reda ut vad det kan vara. Ny orkidékompost från Orchidéhuset har kommit så imorgon blir det till att bädda in dem i ny, fräsch kompost så får vi se vad de tycker om det. Får väl försöka skrapa ihop till en beställning på spagnum och Provado också. För nu är det krig! Såpspritslösning låter ju också som en idé men de tar inte skada av det?

Så får jag väl också som du säger Larsa, gå tillbaka med den kassa komposten till Blomsterlandet.. Synd om fler ska drabbas.

11/4 -15

Såpspritlösningen är inte skadligt. Använd det proportioner som rekommenderats

Ge din åsikt

19/7 -14

Zygopetalum

Zygopetalum. Från sirdann.

Smuk & dufter skønt i hele stuen .

Nyckelord: Zygopetalum

20/7 -14

20/7 -14

Den nederste orkide er "bare" en almindelig men smuk Phalaenopsis.

21/7 -14

De är färggranna!

Prata om bilden

Köpte mig idag en Zygopetalum hybrid.
Hade en sån tidigare och googlade för hybrid namn, då hittade jag någonstans att det ska vara Louisendorf men när jag googlar nu på det namnet ser det helt annorlunda ut. Så denna kanske har inget hybridnamn. Doftar underbart.

Nyckelord: Zygopetalum

2/4 -14

Ja de kan verkligen dofta helt fantastiskt!! Vackra är det oxå .

2/4 -14

Jättefin och jag förstår att den doftar härligt! Tyvärr har jag aldrig lyckats med dem.

2/4 -14

Tack. Som sagt har jag haft en tidigare och det gick inte så bra men jag tänkte prova en gång till.

2/4 -14

Hej! Det är som du säger ingen Louisendorf. Denna har mycket av Zygopetalum mackai i sig men så vitt jag vet har den inget registrerat hybridnamn ännu.

2/4 -14

Tack Peter!

2/4 -14

Grattis! Dom kan verkligen dofta gott!

2/4 -14

tror det är en zygopetalum bärbel höhn !

2/4 -14

missflower, Ja den är lik Bärbel Höhn men det finns så många den liknar tex. Zyg Rhein Blue, Zyg B.G. White ´Stonehurst´, Zyg Kiwi Geyser x Jumpin Jack så man vet inte med säkerhet vad som ingår i hybriden

2/4 -14

Om man köper orkidé i en affär kan man aldrig vara säker om den inte har ett namn tyvärr. Finns så mycket hybrider Men fin är den verkligen! Hoppas den kommer trivias hos dig :3! Jag har också just köpt en zygopetalum, och de vill ha mer ljus en jag trodde. Men man får se om ½år hur den mår

Ge din åsikt
Från elcatania.

Yes den här lilla gynnaren förgyller mina dagar just nu, det är andra blomningen sen den kom till mig från MÅ och den är, än så länge iaf, väldigt praktisk i sin storlek

Att det svenska namnet är Pajasorkidé kan jag verkligen förstå

Lättskött planta som hängde ute i somras och nu bor i mitt köksfönster, vattnar det ca 1 gång i veckan nu och oftare under sommaren.

En bild på Dtps Purple Gem också, bara härligt att se lite solljus på plantorna

Nyckelord: Zygopetalum syd Monkhouse

18/1 -14

Zygar är tacksamma!

18/1 -14

Zygen var fin. Jag har haft ett par stycken men det är ett släkte jag inte riktigt lyckas med.

18/1 -14

Soltörsten är enorm, snygga

18/1 -14

Snygg pajas

18/1 -14

Jättefina spec. pajasen härliga färger

19/1 -14

Tack alla! Ja jag gillar verkligen färgerna på den här zygen, den ger mig lite djungelfeeling!

21/1 -14

Doftar nu på kvällstid av vanilj, väldigt härligt

21/1 -14

Så härligt! De flesta Zygar doftar gott, synd att man inte har tur med dom.

22/1 -14

Underbar pajas

Ge din åsikt

Jag vill veta vad en blommande Zygopetalum och en blommande Miltoniopsis kostar samt var de finns att köpa i Stockholm.

Nyckelord: Zygopetalum, Miltoniopsis, Var i Stockholm?

18/12 -13

Måste väl finnas på närmsta IKEA- eller Plantagen-varuhus för mellan 50 - 125 kronor. Här nere finns de överallt i varuhusen, lite dyrare ibland, samt i traditionella blomsteraffärer till oftast mycket högre pris.

18/12 -13

Edwin, så här inför jul och nyår svämmar butikerna över av vita Phalaenopsis, så jag tror du får svårt att hitta dina önskeplantor just nu. Här i Västerås finns de ibland på IKEA, PLantagen och Blomsterlandet och väldigt sällan i traditionella blomsteraffärer. Såg stora fina Zyggar i september i en nyöppnad blomsteraffär i city och de kostade nästan 400:-. Mitt råd till dig är att du får ge dig ut och leta, men ha inte så stora förhoppningar. Lycka till!
Det vore kul att få veta om du hittar några och i så fall var.

18/12 -13

Tror båda finns i plantagen i frescati. Alltså plantagen bredvid Bergianska

Diskutera eller uppfyll önskningen

11/11 -13

Zygopetalum, blå

Förutom Phaleonopsis har jag 2 Oncidium. Dessutom har jag en orkidé som kan vara en Miltonia, Miltoniopsis eller Oncidium. På etiketten stod det "Orchid, half shade in summer, sun in winter,18-24 C both perods,water every 5-7 days in summer,7-10 days in winter,fertilize every 30 days in summer, every 60 days in winter." Vad kan det vara för art? Häromdan när jag köpte min 20.e Phaleonopsis fick jag en broschyr om olika orkidéer. Zygopetalum skulle ge massor med blommor och vara lätt att få att blomma om. Dårför om den verkligen är lättskött funderar jag på att skaffa en. Helst vill jag ha en som är riktigt blå. Jag vill absolut inte ha en som är nästan vit. Finns det en sådan som jag önskar att köpa? Vad kostar ett blommande exemplar? Var i Stockholm finns den att köpa? Tack för alla svar gärna med tips om bilder på webben med de olika färgerna i dagsljus (ej mörkad bild) som Zygopetalum finns i.

Nyckelord: Zygopetalum, blå, lätt att få att blomma om, vinterblommande, blomrik

Ge ditt svar

10/5 -13

Vackra zygen

Köpte den med stängel och nu är nästan alla utslagna, fast ett antal knopp finns kvar. Doftar undrbart!!

Nyckelord: zygopetalum

10/5 -13

Stilig Med underbar doft

Ge ditt svar

1/5 -13

3-pack penséer

3-pack penséer. Från Xara. Fri bild.

3-pack penséer var vad jag skulle ha. Men det går inte så bra för mig att passera orkis-bordet: som att få knattarna att passera godishyllorna...

Nyckelord: zygopetalum, brudorkidé

1/5 -13

Vilka ovanliga, härliga penseer du fått tag i!

1/5 -13

Eller hur! Och nu har en av dem flyttat in i blomfönstret! De andra har tagit plats i fönstret i gillestugan, där fanns det nämligen ett par lediga decimetrar efter att jag flyttat en massa oväsentliga fotoramar eller vad det var för skräp som stod där innan.

1/5 -13

Det måste vara en ny sorts pensé, för jag har aldrig sett den förut. Här i Västerås har Plantagen penséutförsäljning, dvs nästan gratis, pga den sena våren, men det är nog inte denna sort!!
Känner igen det där med att "möblera" om i blomfönster, för att kunna trycka in någon extra planta och det går ju alltid!!

2/5 -13

Känner igen det där, har själv väldigt svårt att komma ut från blomsteraffären utan orkisar
Åh karln bara skakar på huvudet när jag kommer hem!

Prata om bilden

15/2 -13

Tulpaner

Stannade till på Plantagen på väg hem från jobbet, för att köpa tulpaner till helgen. Kom hem med detta. Och tulpanerna då? Nä, dem glömde jag.

Nyckelord: Miltonia, paphar, brassia, zygopetalum...

15/2 -13

Använde min Samsung Galaxy- platta för både text och bild ovan, men det verkar fortfarande fungera sådär?! Nu är vår digitalkamera i Alperna utan mig (sportlov), så jag hoppas att ni är kreativa läsare och inte har ont i nacken när ni vill läsa mina inlägg!

Ge ditt svar

Ja, har fastnat lite för detta släkte (oxå) men hittar en hos Schwerter, 3 hos Orchids & More och en hybrid hos Stenåsa.
Har inget emot hybrider bara de är reggade så man har lite koll på vad som är i

Så om någon vet vart de finns, om de finn så får ni gärna tipsa mig

Nyckelord: Zygopetalum

10/2 -13

Har köpt min antingen hos Blomsterlandet eller Växtriket, kommer inte ihåg vilket.
Kollade, det var Blomsterlandet.

10/2 -13

Fanns på Åsby såg jag, men det är ju en bit för dig att åka. men iaf inom Europa

11/2 -13

Du har inget av Blomsterlandets utställningar i närheten? De brukar ha Zygopetalum där till en rimlig summa

11/2 -13

Jag har köpt hos Karge i Dahlenburg, Tyskland.. Blomsterlandets utställningar nu i vår har hans plantor.

11/2 -13

Ja, jo det är utställning i Umeå 30 mil bort i mars och med norrländska mått är det inte så fasligt långt, och har Karge Zyggar där så är det ju helt klart 30 mil

11/2 -13

Men brukar det inte vara i Luleå med en utställning? Dit är det ju inte så långt.

11/2 -13

Kolla då först med den tilltänkta affären innan du kör 30 mil om de har Zyggar från Karge. så de inte tar från ngn annan odlare.

11/2 -13

stella Jo, fast utställningen i Luleå är inte förrän till hösten.

Truls Jo det borde jag nog fast har en gammal kompis i Umeå som tjatat på att jag ska komma och hälsa på nu i 4 år så kanske skulle slå 2 flugor i en smäll, har de inte Zyggarna då har jag ju iaf varit en bra kompis

15/2 -13

Kollade när jag har köpt min Zyg, det var på Blomsterlandet, ganska exakt för ett år sen. Då var det ingen utställning i alla fall. Så kolla, dom får in ibland orkidéer fast det är ingen utställning.

Ge ditt svar
Linda Cheok. Från elcatania.

De nya bulberna växer på fint på min Nelly Isler och Zyghybrid.

Tycker även att det ser ut som att det är en stängel på G på min Linda Cheok (ber om ursäkt för dålig bild).

Min Corningiana kom med en stängel som dock inte växt en mm sen ankomst fast den här roten ser inte riktigt ut som en rot (iaf inte i verkligheten, på bilden ser den ju visst ut som en rot ser jag).

Nyckelord: Phalaenopsis Corningiana, Zygopetalumhybrid, Phalaenopsis Linda Cheok, Burrageara Nelly Isler

4/1 -13

Ser definitivt ut som en stängel på lilla Linda där.

4/1 -13

Ja visst gör det Har du inga blombilder snart på din Linda?

5/1 -13

Om någon vecka eller två kanske. Den jobbar på knopparna fortfarande.

5/1 -13

Spännande

Ge ditt svar

9/10 -12

"Zyggopåtalom"

"Zyggopåtalom". Från Amatör.

 

Nyckelord: Zygopetalumhybrid

9/10 -12

Så fin. Doftar den?

9/10 -12

Ja stella den doftar så att det känns ut i rummet!

10/10 -12

Blev en smula avundsjuk minsann. Otroligt frän.

10/10 -12

Meen Fredrik då !
Du har rätt i alla fall den ÄR frän

11/10 -12

Doftar så gott och snygg färgkombo!
Har en snarlik din. Den har blommat mycket tacksamt 2 gånger per år i 3 år. Tills för ca 3 mån sen, då vissnade bladen ner totalt. Hade inte gjort någon förändring i varken placering eller vattning. Jag lät den dock stå, ifall den möjligen skulle komma igen. Och nu kommer det ett litet skott. Ska bli intressant att se om den fortsäter att uvecklas.

11/10 -12

Trevligt, trevligt. Vi håller väl tummarna då för din Zyg?!

Prata om bilden
Zygopetalum Titanic Marlene. Från Li Juang.

Är löjligt förtjust i Pajaser är svårt att finna arter men dem jag finner tycker jag hemskt mkt om.

Nu är det Zygopetalum Titanic Marlene som blommar
-likt en tårtblomma av masipan

Nyckelord: Zygopetalum Titanic Marlene

14/2 -12

visst är de härliga!

14/2 -12

Snygg!! hur stor är den?

16/2 -12

ja pajaser är underbara
sheila: bladen är nog uppåt 30cm och medelstora bulber....kanske var blom stl du undrade över, blommorna är rätt stora runt 7-8cm i diametern

16/2 -12

Grattis härlig Zyg. Jag har oxå ngr Zyggar men tycker de är svåra, blir inte klok på hur de vill ha det

16/2 -12

Jag förstår verkligen varför du tycker så mycket om den

Ge din åsikt
Zygopetalum Titanic Marlene. Från Li Juang.

 

Nyckelord: Zygopetalum Titanic Marlene

Prata om bilden
Dendrobium kingianum "Berry oda". Från Li Juang.
Zygopetalum Bärbel Höhn. Från Li Juang.
Phalaenopsis Sunrise Red Peoker. Från Li Juang.
Dendrobium aberrans. Från Li Juang.
Dendrobium nobile (lila hybrid)). Från Li Juang.

Hoppas ni haft en trevlig jul och nyår
och önskar alla en god fortsättning, tiden går fort och snart är det vår

Hemma hos mig tycks många föredra att blomma denna vinter som dem på bilderna jag lagt upp.
Bla: Phalaenopsis Sunrise Red Peoker
Zygopetalum Bärbel Höhn,
Dendrobium kingianum "Berry oda",
Dendrobium nobile "Spring Dream Apollon"
Dendrobium nobile (lila hybrid)
Dendrobium aberrans

Mer blom väntar på
phal. mannii
Dendr. johnsoniae
Bapstionia echinata
Phal. hybrider
Olika mindre Dendr. arter
Pleione barcena
Pleione eiger
Pleione x taliensis
mfl.

har inte varit så blomrikt denna årstid hos mig förr vilket glädjer enormt

fler vatten och byggprojekt hålls jag med under kalla vinterdagar och hoppas jag snart har ork hälsomässigt att skriva lite mer samt visa.
Ta hand om er gott folk!

Nyckelord: Phalaenopsis Sunrise Red Peoker, Dendrobium nobile "Spring Dream Apollon, Zygopetalum Bärbel Höhn

10/1 -12

Grattis!! Det var ett stort gäng med godingar

11/1 -12

Underbart!!! Vilket härligt gäng. Den bästa julklapp man kan tänka sig

11/1 -12

Oj vad det blommar i Hallsberg

11/1 -12

Grattis till många fina blomningar

11/1 -12

Grattis inga dåliga klappar för dig.

11/1 -12

Grattis

11/1 -12

Grattis till all blomprakt!

11/1 -12

Riktigt många och riktigt tjusigt

Ge din åsikt
Zygopetalum Bärbel Höhn. Från Li Juang.

 

Nyckelord: Zygopetalum Bärbel Höhn

Prata om bilden

På Blomsterlandet har de just nu otroligt vackra Zygopetalum som jag är sååå himla sugen på att köpa mig en... men, på varenda planta fanns det flertalet blad med brunsvarta, döda toppar.

På denna sida läste jag följande:

"Salter som finns naturligt i vatten och de vi sätter till i form av orkidénäring kan bygga upp kristaller i komposten och på plantans rötter. Om detta sker minskar rötternas förmåga att dra vatten vilket resulterar i att bladens toppar kan dö och sedermera att hela bladet dör i förtid."

"Att bladens toppar dör eller att hela bladen dör kan också bero på att plantan ej vattnats ofta nog. Dock kan även för mycket vatten orsaka problemen då rötterna kan ruttna om de står blöta för länge."

Är det något av detta som har hänt med plantorna på Blomsterlandet eller kan det vara ett virus? Om det är salter i komposten eller för mycket/lite vatten, är det bara de drabbade bladen som dör eller är det försent och hela plantan kommer dö? Med andra ord, vågar man köpa en planta eller inte?

Nyckelord: Zygopetalum, Blomsterlandet, bruna bladtoppar

21/10 -11

Generellt skall man bara köpa fullt friska orkidé. I detta fall kan det vara felaktig gödning. Men visa gärna ett foto.

21/10 -11

Jo, det är så jag tänker också - vill ju inte ta hem något som sprider sig till de andra heller. Men om det "bara" är lite fel skötsel och den går att rädda så tänkte jag att det kanske var värt att ge det ett försök... Har nämligen aldrig sett såna här orkidéer i butikerna annars, vill verkligen ha en men vet inte vart jag ska vända mig, finns ju bara phallar och en och annan dendrobium...

Jag har tyvärr inget foto, vågade inte riktigt ställa mig och fota bladen i butiken då en kvinna stod och vattnade orkidéerna precis bredvid. Nämnde de svarta bladtopparna för henne och hon sa att Zyg har mycket problem och att de där endast var där för "bredden på utställningen". Vet inte om hon visste själv ens vad det var.

Ge ditt svar

1/10 -11

nytt skott

nytt skott. Från tussan2.

Pajas orkidee` som jag fick i sommar..men efter någon månad dog blommorna..men nu i september kom en ny liten blomma skoj...

Nyckelord: Zygopetalum, Pajasorkide

1/10 -11

Söt liten blomma. Grattis

2/10 -11

Kul när det kommer blommor så där oväntat...grattis

2/10 -11

Grattis, då har du väl fått god doft på köpet också!

Prata om bilden

18/7 -11

Cambria

Vet ej vad mera denna doftande skönhet har för namn. Blommar om med en stängel och 4 vackra blommor för 1:a gången sedan jag köpte denna.

Nyckelord: Zygopetalum

18/7 -11

Snygg färgteckning och grattis till omblomningen. Jag tror inte det är en s k Cambria utan en Zygopetalum.

19/7 -11

Hej tror att det kan vara en Zygopetalum mackaii
se denna sida http://www.orchidspecies.com/orphotdir/z...

Prata om bilden
Zygopetalum Rhein Harlekin. Från Li Juang.
Paphiopedilum Pinocchio. Från Li Juang.

I svåra tider är det toppen med små gröna paket
I fredags kom ett paket med en Dendrobium senile, en luddig sötis

Samma dag kom mor på besök och såklart fick jag en liten favorit -en Zygopetalum Rhein Harlekin samt en Paphiopedilum Pinocchio
Fina plantor var det.
Funderar dock på en detalj som ni Paph-experter kanske kan svara på...
Min skl. Pinocchio har en lilaprickig/tecknad sko, men har sett många bilder där Pinocchio har en ljusrosa sko. Är det olika varianter men ändå Pinocchio båda två, el är min "model" av annan hybridsort?

Väntar nu spännt på import-beställningen

Nyckelord: Paphiopedilum Pinocchio, Zygopetalum Rhein Harlekin, Dendrobium senile

22/5 -11

Din Pinocchio ser ut att vara av den typ Blomsterlandet brukar sälja. I mina ögon är de inga rena Pinocchio, snarare gatukorsningar med i stort sett alla Cochlopetalum arterna inblandade. Några exemplar kan till och med ha diffusa multiflora drag. Trotts sin blandade härkomst är de mina stora favoriter, jag har en hel liten hög av dessa från Blomsterlandet. Svårt att hitta snyggare Cochlopetalum och då har jag ändå väldigt många, både arter och hybrider. Jag är mäkta imponerad av den som sköter hybridiseringen, de blir bara bättre och bättre för varje år som går.

22/5 -11

Har en typ likadan som länge varit riktigt sjuk, får se om den återhämtar sig...

Ge din åsikt