Råd / Släkten, arter och hybrider / Phalaenopsis

Phalaenopsis

22/8 -10

+ 23/8 -10

Phalaenopsis thalebanii?. Från *Berith. Fri bild (ej för kommersiell användning).
En favorit Phal. Equestris. Från fkn58. Fri bild.
Phalaenopsis Cordova Roc. Från Anette. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Brudorkidéerna är just nu de mest populära orkidéerna till hemmet och de är en typisk krukväxt. Plantorna tycker nämligen om samma förhållanden som vi gör, i våra hem. Lite lagom med ljus, ganska varma temperaturer, och något fuktig luft. När vi trivs, gör de också det.

Den första arten i släktet var Phalaenopsis amabilis vilken upptäcktes för över 300 år sedan av holländaren Georg Eberhard Rumphius. Han fann den på den indonesiska ön Aboin och gav den namnet Angraecum albummajus. 1753 ändrade Carl von Linné namnet till Epidendrum amabile utifrån ett exemplar Pehr Osbeck tagit med sig efter resor i Östasien. Den holländska botanisten C.L. Blume skapade 1825 släktet Phalaenopsis utifrån Linnés specimen.

De flesta av släktets cirka 60 arter upptäcktes under 1800-talet. Dock har helt nyligen nya arter beskrivits. Bland dessa finns Phalaneopsis floresensis som beskrevs 1988 samt återupptäckten av Phalaenopsis lowii 1996. Den senast upptäckta arten är Phalaenopsis doweyensis vilken beskrevs 1999.

När man finner phalaenopsis i "vanliga" blomsterbutiker så är det vanligen hybrider utan specifikt namn. Att försöka hitta namn på dessa är vanligen lönlöst.

Odling

Det finns några grundläggande saker Du måste tänka på för att din Brudorkidé skall må bra.

Ljus

Phalaenopsisplantor vill stå i ett fönster där ljuset inte är för starkt. Jag brukar ha mina plantor i ett norr- eller östfönster eller en bit in i rummet. Det är viktigt att det ej ligger direkt solljus på bladen under längre stunder, för då kan de brännas, med fula fläckar som resultat.

Temperatur

Placera din planta i normal rumstemperatur. Ett bra knep att veta om man har lagom temperatur är det sk. 'avklädda testet'. Om du kan gå omkring halvt avklädd hemma och tycker att det är en behaglig tempratur tycker din Brudorkidé det också. Eventuellt kan du dra ner temperaturen lite under ett par veckor på hösten eller våren (kanske ställa ut den i trädgården?) för att stimulera blomningen.

Vattning

Det är viktigt att din Brudorkidé inte torkar ut. Den har, som du ser på plantan, inga bulber som kan lagra vatten och därför är uttorkning inte bra för den. Vattna därför plantan när du känner att den nästan är torr en bit ner i krukan. Du bör låta en eller ett par liter vatten flöda genom krukan ordentligt. Ta exemplevis ut plantan i duschen och duscha den någon minut. Tänk dock på att inte duscha på blommorna då dom kan få fula fläckar. Och låt inte vatten stå i bladvecket--då kan det ruttna. Göd din Brudorkidé med orkidénäring varannan vattning.

Fler tips

Sakerna ovan är de krav din Phalaenopsis ställer på dig. Om du låter den få dessa saker, kommer den belöna dig! Nu, lite fler tips och trix...

Färdigblommade stänglar

En Brudorkidés blomstängel är inte 'död' före det att den är helt nertorkad. Väldigt ofta skjuter den nya skott på den gamla färdigblommade blomstängeln. Så skär inte av stängeln före det att den torkat.

När din plantas stjälk slutat blomma och det ej verkar som att det kommer ytterligare knoppar eller naturliga förgreningar kan du skära av din stängel ovanför det femte ögat.

Stjälkens ögon är de små blad som sitter tätt intill stjälken med jämna mellanrum. Bakom de små bladen sitter tillväxtpunkter som kan bli nya stjälkar eller småplantor (så kallade keikis).

Genom att skära av stängeln stimulerar du tillväxten hos den bakomliggande tillväxtpunkten som kan ge en ny stängel med blommor. För var stängel som slutar blomma kan du sedan skära av ytterligare ett öga ner på huvudstängeln.

Genom denna konstanta nedskärning av huvudstängeln kan man också undvika att blomstängeln blir lång av egna förgreningar. Visserligen har två meter långa blomstänglar sin charm, men de kan bli lite svåra att hantera

Att få plantorna att blomma om

Efter det att en stängel slutat blomma och vissnat blommar Phalaenopsisplantor vanligen igen efter cirka ett halvt år. Om så lång tid gått utan blommor kan du prova följande:

  1. Ställ plantan på en sval plats. Ner mot 12 grader under natten kan vara bra. Låt plantan stå placerad på detta sätt i fyra-fem veckor. Ge vatten när komposten börjar torka och ge så mycket ljus som går (utan att bränna bladen). Det är dock viktigt att hålla nere temperaturen, speciellt under natten.
  2. Ta sedan fram plantan och ge så mycket ljus du kan utan att bränna bladen. Kanske kan du till och med placera plantan på en skyddad plats utomhus?

Denna variation mellan en kall period och sedan en ljus varmare period brukar kunna stimulera blomningen hos Brudorkidéer.

Luftfuktighet

Luftens fuktighet är oftast inget problem när man odlar Phalaenopsis. Men samtidigt trivs både vi människor och alla orkidéer när det är lite fuktigt i luften. Om du vill höja fuktigheten så ställ en skål fylld med lekakulor och vatten bredvid plantan. Då avdunstar sakta vattnet och ger en härlig miljö för din Brudorkidé. Om du vill spraya din brudorkidé, gör gärna det. Men försök att undvika vatten i bladrosettens mitt. Där kan det nämligen i värsta fall uppstå röta.

Omplantering

Phalaenopsisplantor växer naturligt på träd i Sydostasien. Rötterna utsätts där ofta för solljus vilket plantorna utnyttjar genom att bilda klorofyll i sina rötter. Det är därför man nu allt oftare använder genomskinliga krukor till orkidéer. Plantorna växer i magra förhållanden, ofta med bara en liten mängd kompost tillgänglig. Den tycker därför om att ha en liten kruka. Du behöver inte heller plantera om din orkidé mer än vart annat år.

Huruvida man skall använda plast- eller lerkrukor är ett ständigt debattämne inom många odlingsgrenar. Jag brukar säga att det du lyckas bäst med, skall du använda. Vad gäller genomskinliga krukor finns vissa fördelar med dessa. Dels kan orkidérötterna, som beskrivits ovan, ibland bilda klorofyll i rötterna. Fram för allt kan det dock vara enklare att bedöma om plantan behöver vattnas utifrån mängden kondens på insidan av krukan.

Komposten skall, för alla orkidéer, vara luftig och samtidigt fukthållande. Man kan själv blanda en kompost av mycket grov tallbark, lite vitmossa, äkta träkol (inte den vanliga grillkolen) och kanske lite grus. Annars kan man köpa någon färdig kompostblandning. Jag använder GreenMix för den håller vattnet bra och är samtidigt luftig.

Du planterar om din planta genom att:

  1. Lyfta ur den ur krukan.
  2. Spola bort all gammal kompost under rinnande, ljummet vatten.
  3. Med en steriliserad (flammad) kniv, skära bort döda rötter.
  4. Låta sårytorna torka något.
  5. Sätta tillbaka den i krukan (eller i en ny) och varsamt trycka ner kompost runt omkring så att den sitter stadigt. Vattna och göd som vanligt om du använder GreenMix. Om du använder en egen blandning eller en köpt vanlig blandning bör du dra ner på gödningen lite under någon eller några månader.

Keikis

Ibland händer det att Brudorkidéer får barn, i form av små plantor som växer ut på blomstängeln. Dessa kallas för 'keikis' vilket är hawaiianska för barn. Du kan plantera dessa plantor för sig själva när dom har fått 5 rötter som blivit 5-7 cm långa. Sedan sköter du den precis som din moderplanta. Läs mer i keikei-artikeln.

Tänk på att din planta är din vän. Behandla den så!

Nomenklatur

Namngavs år 1825 av Blume
Svenskt namn: Brudorkidé
Synonymer: Polychilos, Doritis, Synadena, Stauroglottis, Polystylus, Stauritis, Kingiella, Kingidium, Grafia

Utbredning

Tropiska och subtropiska Asien till nordöstra Australien.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.