Skriv början av artikeln om orkideböcker

Nyckelord: orkideböcker

Inlägg med orkideböcker som nyckelord.

Varje år så tänker jag att jag inte ska köpa några böcker på rean, men men... det är svårt att stå emot! Idag halkade jag in i bokhandeln och då halkade liksom två orkidéböcker ner i mina händer
Anders Kjaer Orkidéer en förälskelse - bra för mig som nybörjare med fina foton, verkar pedagogisk. Och så Orkidéer, passion, kultur, historia av Mark Griffiths med fina teckningar och som väl varit på auktion här om jag inte minns fel. Ögongodis för bara 139 och 79 kronor! Dessutom kan jag nog få mer hjälp till att lära mig de 60 arterna vi ska kunna på orkidékursen...

Nyckelord: Orkidéböcker

Ge ditt svar

"the new encyclopedia of orchids" av Isobyl la croix.
utgiven i dagarna, en bok som jag sett framemot. 1500arter o 1000 foton (börjar de vattnas i munnen än?) den e absolut värd sina pengar men.... den e lite tråkig, inga som helst personliga reflektioner i artbeskrivningarna inga ord som stunning, amazing, a long-time-favorite, utan bara rabblande av bladlängd o blommfärg. det står inget om vilken tempratur, blomperiod eller ljuskrav som varje art har utan det e bara generellt beskrivet i början av varje släkte. och om släktet innehåller 1000 arter blir det ju väldigt generellt som sagt.
bilderna har väldigt vackra studiobilder på blomman och sällan på plantan. dock känns 1000 bilder med svart bakgrund lite dystert( måste komma ihåg det tills jag skriver en bok )
författaren e en go liten tant som varit med i arbetet med en av mina favoritböcker "Floras orchids" oxå det en encyclopedia. 398 kr på adlibris.
nästa bok e "nativ orchids of australia" oxå det en stor bok på 500 sidor. den beskriver australiens fantastiska orkideer, 1300 arter med bild. e man bara det minsta intresserad av australiens orkideer så e detta en otrolig bok. den fokuserar inte så på odlingen av arterna utan mer som en flora över samtliga arter. önska att varje kontinent hade en bok som denna om sina orkideer. 277 kr.
köpte den på vinst o förlust från adlibris, men i detta fallet blev det vinst.
( förlust: köpte även en bok om panamas orkideer - en sladdrig poketbok men det talar jag tyst om.)
ge gärna tips om bra orkide-fältfloror från andra delar av världen!
" den som har en trädgård och ett bibliotek saknar intet"
trevlig höst

Nyckelord: orkideböcker

20/9 -08

Den första boken har jag också förbeställt för tre månader sen. Kom hem förrigår - sååå efterlängtad. Vacker omslag tänkte jag och öppnade ivrig boken. Första känslan: va´fan, vilken dålig kvalité på papper! När det gäller dåligt papper så är det samtidigt bilder som ser inte alls "smaskiga" ut. Estetiskt utseende är super viktig för mig och det där var botten. Det känns som man bläddrar i boken trykt på 90-talet. "Floras orchids" är rena motsatsen och jag trodde att denna blir sååååå mycket bättre..... Sen mera besvikelse - har förväntat mig odlingstips vid varje sort - finns inga förutom generella vid varje ny släkte. Där har föfattaren inte ansträngt sig alls och tog ordentliga genvägar

Jag har beställt två böcker vid samma tillfällen. Den andra är Moth Orchids . Jag har också förväntat mig mera analys av rena arter, men det blev mer tryck på olika hybrider anordnade enligt färgnyckel. Trotts att den första var mycket mer efterlängtad, så till slut blev den andra mycket roligare att bläddra i

20/9 -08

Tråkigt! Jag hade tänkt beställa den boken men nu låter jag nog bli
Jag skulle också vilja ha tag på en bra Phalaenopsisbok med rena arter och odlingsråd, någon som har nåt bra tips?

20/9 -08

Varför köpa böcker när det finns hur mycket info som helst om olika
arter på nätet, med bilder, var och hur de växer o.s.v. Printa ut det och
snart har man en hel bok.

20/9 -08

Inget på nätet kan ersätta mina paphböcker. Ska man hitta den information som finns där så får man
ägna så mycket tid så man inte hinner så mycket annat.

20/9 -08

letherneck - ju jag håller också med, och har funderat på det vid flera tillfällen.
...men inget kan ersätta den ljuvliga känslan när jag lägger in mig på kvällen och ta en bok med mig för att bläddra i den tills jag somnar

20/9 -08

Berrak, har Du tänkt på att information är en färskvara, det som skrevs
för något/några år sedan är redan inaktuellt. Det kommer nya forsknings-
rapporter om bästa sätt för odling och förökning av orkidèer hela tiden.

20/9 -08

Letherneck - det som kommer nytt när det gäller orkideer är nån ny art då och då. Det finns inte många nyupptäckta paphar eller phraggar.
Så jag kan inte hålla med om att informationen skulle vara färskvara. När det gäller odlingssubstrat har det kanske hänt lite mer.
De böcker jag har tar upp väldigt lite om odlingssubstrat . Övriga betingelser är rätt konstanta vad gäller de miljöer orkideerna har i naturen.

20/9 -08

inget går upp mot en kopp molberg, några bitar marabou frukt o nötter och doften av en bok i knät
om orchidspecies.com kommer i bokform haffar jag genast en! sedan säger ju böckerna olika men i hårdisken ( i huvet ) blandas ju allt och förhoppningsvis kommer man till en bra slutsatts.

Informationen på nätet har man väldigt liten chans att värdera. Den kan vara skriven av vem som helst med inga eller få erfarenheter.

20/9 -08

letherneck: Jag har en orkidébok från 1927 som i sina huvuddrag fortfarande är fullt användbar. En del namn har förstås ändrats och ett antal arter tillkommit. Detta är förstås ett extremexempel men jag vill med detta bara säga att jag håller med Berrak, bortsett från detaljer så är orkidéinformation ingen färskvara.

20/9 -08

Utprintade papper blir det hela tiden - Ett bra komplement naturligtvis, men det går inte ersätta känslan att bläddra i en vacker bok!

20/9 -08

Trist när man blir besviken på en sån efterlängtad godbit som en rejäl orkidébok. Nätet är fantastiskt på mängder av vis, jag skulle inte vilja vara utan nu när jag är tilllvand - hemska tanke inget OP! Men som flera är inne på så är böcker en helt annan livsnjutning och rikedom Tur att den andra boken gjorde dig desto gladare, tribo. Jag ser fram emot den du själv kommer att ge ut, den som inte bara staplar fakta, utan istället ångar av passionen till och hänförelsen över dessa kluriga, smarta, mångskiftande, mystiska, mytomspunna, förföriska och fantasieggande orkidéer

21/9 -08

Berrak, om jag skulle tro allt som författarna till böckerna hävdar när det gäller
hur, och vilka, orkidèer man kan odla i lägenhet skulle jag nog vara tvungen att
göra mig av med ganska många.
Jag köpte ju några böcker i början, mycket i dem var ju inte särskilt up to date,
speciellt när jag jämförde med vad som skrevs här på OP om odling.
Sedan kan man ju fråga sig varför det bedrivs så mycket forskning i hur man
kan göra orkidèodling bättre och effektivare, om det nu bara finns marginell information
om orkidèer som är ny, om det inte vore värt pengarna.

Lasse, det beror väl på vilken info man är intresserad av, Darwins bok Om arternas uppkomst,
är ju ungefär samma sak, men det hindrar ju inte att evolutionsteorin har ändrats mycket sen
Darwins grundläggande pricip blev erkänd.

Helena Jonson, hur värderar Du då en bok, källmaterialet kan ju vara totalt fel även där.
Jag tror ju mer på vad t.ex. Erik Runkle, PhD, is assistant professor and floriculture
extension specialist at Michigan State University, skriver i en utvärderad forskningsrapport.
Eller Dr. Sean Shu-Shyang Kuo från Taiwan som odlat orkidèer kommersiellt i 30 år,
Forskningsrapporter må vara torra och tråkiga, och har för det mesta inte många vackra bilder,
men de är i alla fall korrekta och nya.

18/4 -09

Flyttar upp tråden till Westgothia!

Ge din åsikt

Någon som har tips på en bra orkidebok för nybörjare? Jag har Rittershausen´s "Orkideér, expertens bästa råd och tips".

Nyckelord: orkideböcker

3/2 -07

Man kan ha hur många böcker som hellst. Om du har någon speciell art du gillar är det trevligt att äga en bok om just den, och är då mer informativ. En generall bok om alla orkideèr är Flora`s Orchids och Sensuella Orkidèer som är skriven på svenska.

Ok, tack!

Kolla i mitt bildgalleri och klicka på denna bild så hittar du mer om denna bok som jag gillar.

3/2 -07

Jag vet inte om jag gillar boken eller killen bättre, jag tror det senare.

Av bilden att dömma antar jag att han redan är med i AOM?!

Jo visst är Alex med i AOM. Substrat verkar vara en favoritleksak!

4/2 -07

Det arma barnet har ju dubbel ärftlig belastning, vad annat kan man vänta Uj, så pussnödig man blir av att se det goa nyllet!

Vad ska man säga… Det är alltid bäst att lita på barnomdömet! Det är min erfarenhet och det har jag aldrig ångrat mig för. /L

Ge ditt svar