Skriv början av artikeln om knoppgåta

Nyckelord: knoppgåta

Inlägg med knoppgåta som nyckelord.

Ja, vad ska detta bli tror ni?
Ledtråd: det är inte en paphiopedilum trots att den bor hos mig

Nyckelord: knoppgåta

14/11 -08

Det ser ut som nån form av Laelia, är det en art eller hybrid?

14/11 -08

En Epidendrum? Epidendrum ciliare kanske?

14/11 -08

Epidendrum ciliare är nog ingen dum gissning Kamila, skulle också gissat på det, men du hann före.

14/11 -08

Såna morgonpigga, utvilade hjärnor gissar förstås rätt omedelbums, visst är det Epidendrum ciliare som snart ska sprida sin väldoft i mitt hus

14/11 -08

Grattis ... och jag som tänkte lägga in en "paralell-fråga"

14/11 -08

Grattis, jag bara väntar på min

14/11 -08

Jag darrar - Snyggt!
Jag har just hämtat min från Schwerter hos redhead.
Kan du ge något odlingsråd du som lyckats få den i knopp?
Googlade på den innan jag beställde.... meeeen.... det minns jag ju inte nu längre

14/11 -08

Grattis, väntar nyfiket på nästa bild, utslagen

15/11 -08

Chic: Jag har nog fått ett tacksamt exemplar, köpte den av Marita Åkesson sensommaren -06. Den blommade på senhösten då, liksom förra hösten, dock lite senare båda gångerna.
Kruxet däremot är vattningsbalansen när skotten/knopparna växer till. Förra hösten hade jag tydligen snålat med vattningen för knopparna blev ihopklistrade och veckade och var lite trasiga när de kom fram ur skyddsbladen. Så nu när jag såg att det var knoppar på gång har jag vattnat tätare och hållit fuktigare. Ändå är de väldigt klistriga.
Nu har jag med stort tålamod och största försiktighet öppnat skyddsbladen. Jag har fuktat, väntat lite, pillat som om jag skulle utföra den finaste hjärnkirurgi, fuktat igen, väntat och pillat lite till. Så nu kan knopparna sträcka ut sig i full längd, jag hoppas de gör det oxå I den andra knopphylsan ser det inte alls lika ihopträngt ut.
Efter denna blomning tänker jag sätta om den och då ha ett ganska tjockt lager mossa överst, tror det kan vara bra.
Annars gör jag inte mycket med den, har den i västerläge och det fönstret brukar stå på minimal glänt fram till höststormarna och/eller kylan sätter in. Drar ner lite på vattningen efter blomningen och någon dryg månad framåt.
Lycka till med era oxå, det är en fröjd att stoppa näsan intill och njuta av doften som är lätt och fräsch
Sheila, om du inte vill vänta så finns ett foto på en tidigare blomning i mitt galleri som du är välkommen att titta på

15/11 -08

Uj uj, då tror jag att här måste utföras lite kirurgi. Min planta har också knoppar och de är mycket riktigt klistriga och ser ut att ha kört fast en smula.

15/11 -08

Jag vet inte hur detta går, Flora, om du vill kan du avvakta och få fler rapporter innan du opererar

15/11 -08

Jag är rädd för att mina kört fast lite mer en dina, ser lätt ansträngda ut just nu. Måste dock erkänna att jag glömt hålla efter den med vattningen, den står i mycket väldränerad kompost, vilket kanske inte är så bra, hemma hos mej.

Ge ditt svar

23/9 -08

Paff-gåta

Tänkte göra lite annorlunda denna gång: Börjar med bara bild utan ledtrådar, imorgon kommer nästa bild med en ledtråd, och sist kommer blomman utslagen. Tänker vänta med att berätta rätta svaret, även om det kommer snabbt i tråden, tills sista bilden, så kanske fler får chansen att gissa antingen för sig själv eller i tråden.

Nyckelord: paphiopedilum, knoppgåta

24/9 -08

Gratis till denna vackra "snödroppe" ......... och en mycket bra idé med ditt nya upplägg ang. gissa sort !

24/9 -08

Absolut bra uppläg på gisandet så att inte HMG förstör spänningen på direkten
Ser ut att bli en ljus skönhet det där. Kan det kanske vara en Armeni-white?

24/9 -08

De 2 st som jag kan tänka mig är .... delenatii eller emersonii .....
Men jag lägger nog min röst så länge på att det är emersonii, trots den lite starkare färgade stängeln som skulle göra sig bättre på delenatii !

tror på en primärhybrid deperle ( delenati x primulinum )

24/9 -08

Från Säluttern.

Dags för nästa nivå och en ledtråd: Det är en ganska vanlig primärhybrid. Bladen är ganska mörka i botten och har mellangrönt "mosaikmönster".

24/9 -08

Då tar jag båda dessa som jag tvekade imellan .....
P.delenatii x emersonii "Joyce Hasegawa"

26/9 -08

Paphiopedilum Armeni White. Från Säluttern.

Och här är blomman utslagen. En gul och en rosa förälder ger en benvit blomma Paph. armeniacum är den gula, och bara om den korsas med en annan gul eller grön planta behålls färgen. Armeniacum kommer från Kina,och namnet ska egentligen beskriva en mer aprikos färgton som man förväntade sig att den skulle ha när den hittades. Det gav upphov till en riktig hausse bland odlare, som dock blev mäkta förvånade när det visade sig att blomman istället blev riktigt lysande gul. Den rosa föräldern är söta delenatii som kommer från de bergiga trakterna i Vietnam. Båda arterna tillhör parvisepalumgruppen, och båda tycker om att få ganska svala nätter. Armeniacum sägs vara mer trilsk med detta och kan bestämt blomvägra om den inte får sin aftonsvalka, medan delenatii är lite mer medgörlig. Jag har haft min Armeni White, som den här primärhybriden kallas, sedan 2006, jag köpte den med knopp. Förra året hoppade den över blomning, men nu i år har jag tydligen lyckats behaga den med bättre temperatur så nu i veckan slog den ut sin fina och svagt, svagt doftande blomma.

26/9 -08

Stiligt. Mer paph-gåtor önskas. Denna tog du fort Mattias. Själv var jag på brandkurs i Stockholm när gåtan kom in Tråkigt att missa gåtan igen.

26/9 -08

Du får skicka över ett schema så man vet när du är hemma och kan gissa gåtor, HMG

Ge ditt svar