Skriv början av artikeln om frökapslar

Nyckelord: frökapslar

Inlägg med frökapslar som nyckelord.

Thunia marshalliana frukter och blommor. Från ShrimpDiver. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Hej
Har varit frånvarande från forumet ett bra tag. Men får se om hösten medger mer aktivitet ... Nu har jag en fråga till alla fröodlare, är någon intresserad av frukter (=frön) från Thunia marshalliana som jag fått 4 frukter på i sommar??? Tänkte klippa bort dem, men kom på att det kanske finns några fröodlarentusiaster här ...? En av mina thunior fick massor av blommor och som sagt plötsligt såg jag fyra fruktkapslar där!
Ha det bra
matz

Nyckelord: frökapslar, Thunia marshalliana

Vore av intresse att prova. Finns det några frön kvar och vad blir priset,
Med vänlig hälsning.
Staffan Wiman
Tegelgatan 14
70341 Örebro.

20/8 -14

Inget pris - bara porto. Vad som behöver vetas här är ju när frukterna ska plockas för att vara bäst för groning! Själv har jag ingen aning, men "Motvalls Gubbe" odlar ju upp fröplantor, så han har väl kunskap i denna fråga? Vi får väl höra om han kan ge några råd för denna art?
matz

21/8 -14

Har icke en susning, men kanske Olga fra Norge... Hon har mer erfarenhet av att föröka tropiska arter.
Själv skulle jag nog låta frökapslarna bli helt mogna och sedan behandla fröna med utspädd Klorin.

21/8 -14

Motvallsgubbe: Behandla med utspädd klorin. Gäller det de flesta frökapslar?

21/8 -14

Jeg kunne ha tatt de, men jeg har akkurat flyttet og det er ingenting på plass nå. Har ikke bygd labben og ikke hentet benken og annet lab utstyr. Har mine planter i en løe under lys....altså mye som må gjøres først. Fikk frøkapsler på min dendrobium crepidatum og tror ikke jeg klarer å så de

21/8 -14

Men en fråga Olga: (som Motvalls Gubbe passade till dig ....) hur länge ska de sitta kvar på stängeln? Jag såg frukterna i slutet av av juli (bilden är tagen 26/7). Då det är en Thunia så stannar ju den av och hibernerar i december (jag låter den normalt torka in och tar bort plantan ur krukan tills en ny tillväxt startar till våren), ska frökapslarna sitta till dess?
matz

22/8 -14

Jeg har et eller annet sted en bok med liste over mange orkidearter sine modningsperiode på frøkapslene. kan sjekke når jeg finner den, men akkurat nå er kaos her med flyttingen og alt. Men du må nok høste når de er fult modne for hvis du skal bruke green capsule så må den brukes innen noen timer fra høsting og de tåler ikke å lagres. Så dine frøkapsler må være fult modne for at du skulle kunne lagre de i kjøleskapet for eksempel. Kapslene på min dendrobium macrophyllum sprakk når de ble modne så det var enkelt. Frøene må ha en aske aktig konsistens og ikke være klistret til hverandre. De må være som en slags tørr pulver og ofte blir kapslene mørke i fargen når modne. I naturen må vel kapslen sprekke slik at frøene kan spres med vinden så hvis dine kapsler sprekker så er det et tegn på at de er modne. Da kan du lagre de i kjøleskapet. Men fjern først kapslen slik at den ikke råtner. Tømm de i en plastikkpose eller liten glass og lukk. Lagre de mørkt. Og når de skal settes på medie så er det ganske enkelt å sterilisere ved å ha de i en klorin løsning flere ganger, skylle de med sterilt vann flere ganger og så sile de gjennom en fin sil i sterilbenken og så spre litt av de på glass med medie.

24/8 -14

Från ShrimpDiver.

Tack för den infon Olga! Då får jag väl återkomma när kapslarna "ser mogna ut" dvs någon har börjat spricka upp och höra om det finns några intresserade odlare. Kan då troligen också slänga in kapslar från min Epidendrum radicans som blommat kontinuerligt sedan i februari/mars och stått ute sedan i maj (och gör det än, tar in den när första frosten är i annalkande) och har ett antal frukter/frökapslar också!
Vill bara visa hur jag normalt på somrarna har min orkideer ute. I en bergskreva omgiven av hundraårig murgröna. Lagom bris därinne och solen glimtar fram med jämna mellanrum i lövverket. Lite till höger syns min stora Oncidium hastilabium som började att blomma i mars och håller på fortfarande med tre långa grenar på huvudstängeln där blommorna sitter som fjärilar på rad. Fick bara ett problem nu i slutet på sommaren, troligen pga torkan så började trastarna leta mat i sphagnumen på de hängade orkideerna, så jag har fått sätta upp ett "spindelnät" med nylonlina för att skrämma bort dom för att försöka komma åt växterna (i och med dom slå imot något de inte ser och håller sig sedan undan från området där de hänger).
Nu ösregnar det igen, behöver alltså inte vattna det som är ute .....

Oj, vilket härligt orkidékollo du har! Du har trastproblem och jag talgoxproblem och nät av olika slag är bra! Mina plantor på balkongen hänger numera under myggnät, som släpper igenom lagom sol, men inga näbbar! Det gäller att lura de bevingade vännerna, som jag egentligen är väldigt förtjust i, men inte på orkidéer.

Ge ditt svar

Nej, inte den mytomspunna riktiga spökorkidén förstås, men visst ser de här "skeletten" efter förra årets blomning oxå lite spöklika ut. Jag väntar med att fylla i nyckelord om någon vill gissa på vad som blommat

Nyckelord: frökapslar, Guckusko, Cypripedium calceolus

8/5 -08

Och så här ser frökapseln ut på närmare håll.

8/5 -08

Läckert Säluttern.

Jag vill också ha frökapslar . De ser ut som små skulpturer.

8/5 -08

Kan det va en Paph

8/5 -08

Magnifik bild Säluttern.
Guckusko?

8/5 -08

Underbart foto!!! Helt underbart!

8/5 -08

Mycket vackert fotot ... härlig stämning ...kan det vara Cypripedium ?

8/5 -08

Vilka skickliga igenkännare ni är - visst är det (Gök) Guckusko/ Cypripedium calceolus Var ute häromdan för att se hur långt de hade kommit, och än fanns inga knoppar. Men så har varken göken hörts ännu eller Ramslöken börjat blomma.
Det tog en stund innan hjärnan riktigt kopplade att det var deras frökapslar som stod kvar, jag hade fångats av den fina formen och började följa stänglarna ner mot marken och först klickade det in
Tack för uppskattningen av bilden!

8/5 -08

Nyfiken fråga: Vad är det för bakgrund?

8/5 -08

Ser ut som husgrunden ... det blev snyggt !

9/5 -08

Lasse: Den exotiska bakgrunden är den ganska "flokiga" insidan på min huvjacka Hade inte planerat en fotoutflykt egentligen, mest bara tänkt reka läget, men det var hart när omöjligt att få stänglarna att synas på bild utan att skärma av mot bakgrunden, och då tar man vad man har. Solen lyste igenom och bildade skuggeffekter från andra fjolårsstänglar, kvistar och annan växtlighet. På närbilden kunde jag flytta jackan lite längre ifrån motivet och då blev det en mer flok-fri, lugnare, diffus bakgrund.

9/5 -08

Ja så är det ju. Har man fantasi behöver man inte så mycket mer.
Och dagen till ära har jag träffat på ett nytt ord: "flokig".
Är det kinnekullemål eller är det jag som har mal i ordförrådet?

9/5 -08

Hihi. Lasse, nej "väschöttska" tror jag inte att det är. Börjar någon prata riktig dialekt med mig här så är jag borta med vinden rätt snabbt och får tillkalla tolk.
Jag använder ordet flokig som ett adjektiv av floka. Synonymt med flurig
Noppig, eller möjligen i viss mån tovig heter det nog på rikssvenska. Den luddiga insidan på jackan har fått noppor, då har den blivit flokig. Fast i andra dialekter är flokig mer synonymt med strulig, dvs. stökig.
Om detta var knörvligt beskrivet så följer här ett utdrag ur Svenska Akademins Ordlista:
sv. dial. floka, göra trasslig, flok, det som är hoptrasslat; jfr nor. floke, knuta o. d., isl. flókinn, sammanpackad;

9/5 -08

Tack Säluttern för lektionen. Hm intressant det här ... i min upplaga av sv ak ordlista finns inte floka (eller flurig) med, däremot flocka: "tyget flockar (sig); bildar ludd o d".
Nåja, hursomhelst var det ett helt nytt ord för mig, jag samlar på ord så jag tackar och tar emot

Ge ditt svar