Skriv början av artikeln om fröförökning.

Nyckelord: fröförökning.

Inlägg med fröförökning. som nyckelord.

2/7 -08

phalaenopsis

finns det pollen i phalaenopsis som man på något sätt kan plocka ut och plantera? hur isåfall?

Nyckelord: fröförökning.

3/7 -08

Hej boxer!
Det finns svar på väldigt många frågor under råd & bilder.
Ta en titt där så kommer du kunna få svar på en himla massa funderingar.
Där kan du hitta allt du behöver veta om olika sorter och skötsel m.m.

Mvh
Anders

3/7 -08

boxer... jag förutsätter att orkidéer funkar som alla andra xäxter dvs man planterar inte pollen utan man planterar "frukten" av pollenet... dvs fröet. Däremot har jag själv funderat över om man har flera plantor av samma sort o det kommer humlor eller bin o befruktar dessa... då borde de rimligtvis få... barn... dvs en keiki. Men det där är ju en hel vetenskap!

Har själv ställt ut mina nyinköpta Oncidium på terassen där de får stå dygnet runt utom mitt på dagen när solen steker på som mest då jag flyttar dem till en skuggig plats i trädgården. O plantorna ÄLSKAS av mest humlor men ett o annat bi passerar även förbi.

3/7 -08

Öland4ever har rätt, det är en hel vetenskap!!!
Om du tittar på den "vita grejen" över läppen så kan man se små orangea klumpar på andra sidan av det vita. Det är pollenet (eller hur man nu skriver)
Mvh Amy

3/7 -08

Har undrat ett tag, jag har plockat av fröet men hur gör jag sen? Vad planteras fröet i, sphagnum? Vore intressant att veta

3/7 -08

Till saken hör också att jag av misstag ska sägas plockade av fröet. Jag trodde att ett björkfrö hade lyckats hamna mitt på phalaenopsisen så jag pillade av det... hrm hrm...

3/7 -08

som Monicken säger vore det kul att tästa, så är tacksam om någon viste vad man planterar det?

3/7 -08

Keikis kommer inte av att plantan blir pollinerad. Keikis är plantans andra sätt att föröka sig och sker i tillväxtnoderna antingen på stamen eller roten. Man kan styra detta genom växthormoner.

Pollinering sker när de oranga bollarna förs in i en ficka strax bakom pollenets ursprungliga plats. Detta resulterar i att blomman vissnar och utväcklar en frökapsel som tar 6-9 månader att mogna. Fröna i kapseln kan man sedan så.

Per

3/7 -08

Perplex vad sår man fröna i kapseln sen???

3/7 -08

fröna i kapslen, hur sår man dom? vad ska man så dom i?

3/7 -08

Hittade detta när jag googlade, skrivet av vår käre Björn tror jag visst kolla här

3/7 -08

Stört omöjligt att lyckas

3/7 -08

ingenting är omöjligt. kanske lite svårt och det binte funkar på första försöket, men det är bara att inte ge upp. försök igen bara. inenting är omöjligt! så hur planterar man fröna sen? perplex du har tydligen själv gjort det och lyckats, hur gjorde du när du fick din frökapsel?

3/7 -08

Jag sådde i Phytamax p1056 men man ska nog så i p6668.

Monicen: Varför skulle det vara så svårt att lyckas? Jag fick mina att gro på första försöket. Planerig och nogranhet kan man komma långt på. Det enda man kan vara säker på är att om man inte försöker lyckas man aldrig.

Per

En gammal bild jag hade tillgänglig

3/7 -08

Jag har ingen laboratorietekniker i min bekantskap så där blir det svårt... och sen går jag på det Björn skriver...
Vart får man tag i Phytamax???

3/7 -08

Läs http://www.orchideenvermehrung.at/englis... så förstår du att ingen labbutrustning behövs.

Sigma Aldrich är tillverkaren av Phytamax http://www.sigmaaldrich.com/catalog/sear...

Du kan kanse få någon på Analycen i Lidköping att göra det som behövs.

Per

3/7 -08

var får man tag i Phytamax p6668? och vad kostar det? vad ska man ha det i?

3/7 -08

Om man frågar om allt utan att läsa svaren kommer man inte få några svar. Pröva att läsa i länkarna ovan.

3/7 -08

har jag gjort. men det är på engelska och hur betaler man och hur beställer man?

3/7 -08

Du får nog helt enkelt vända dig till Sigma i Sverige och höra om du får köpa.

Såhär ser en burk ut idag

3/7 -08

perplex- hur får jag kontakt med sigma i sverige? finns det någon epost eller hemsida till sigma?

3/7 -08

Sigma Sverige har Du här

3/7 -08

boxer... överlämna detta till dem som har ett lab! Sannolikheten att lyckas är nog lika stor som att du själv kan pilla ut ett ägg ur din egen äggstock o befrukta det med en spermie o förvänta dig att du har ett spädbarn något år senare. Liknelsen är dessvärrre lika osannolik!!!

Satsa istället på att få keikis... som sagt... hög temp sägs befrämja keikitillväxten... men detta finns det säkert betydligt mer kunniga odlare på OP som kan bekräfta... eller förneka.

3/7 -08

wow detta va spännande, något att bita i. jag sog att phytamax 6668 inte alls var dyrt, det e ju alltid en början!

3/7 -08

Öland4ever, när det gäller keikis så är det nog lite olika på vilka arter det är i plantorna,
jag har haft mina äldsta phahybrider i 25-29 grader hela tiden, men bara en av dem har
en keiki på gång. Däremot kom grannfrun igår och visade sina 2 Phalaenopsis, hon ville
fråga vad som var fel eftersom alla bladen såg ut som höstlöv, bruna och snustorra, men
det satt 2 keikis på en av dem, den andra hade 1 keiki på gamla stängeln, och en ny stängel
som var 2 dm lång. Hon hade dem på fönsterbrädan i söderfönster utan skuggning,
vattnade dem i gång/mån om hon kom ihåg. De var inte helt döda, men hade inte en grön
fläck kvar på bladen, keikisarnas blad hade nästan samma färg som röda höstlöv.
Gravt orkidèplågeri med andra ord, men keikisar blev det.

3/7 -08

jag har heller aldrig fått nån keiki fast mina phalaenopsisar står i ett rum som är över 25 grader dygnet runt då det är som varmast. Så jag tror nog också det är lite beroende på vad man har för hybrid eller art.

3/7 -08

Detta med konstant hög temperatur finns inte i naturen, så att hålla det för orkideérna tror jag inte är bra för dom ... utan alla växter skall ha nattsänkning av temperaturen.
Och detta med att de skulle få keikisar pga en konstant hög temperatur tror jag inte på, av samma anledning som jag nämde tidigare .....
Vad som är mer avgörande tror jag, det är när regnperioden infaller sig under året .... och jag kan mycket väl tänka mig att naturen har öppnat vägen för keikisar i samband med dessa regperioder, eftersom då luftfuktigheten är väldigt hög och gör det gynnsamt för plantorna att låta keikisarna lättare bilda rötter och växa av egen kraft !

3/7 -08

Att sätta keikis är oftast en ren överlevnadsåtgärd för en planta i kris (tex som utsätts för hög värme under lång tid) den förstår att den ska dö och lämnar därför över till nästa generation. Dumt att plåga fram detta

3/7 -08

"Chic" Ja, men jag tror inte en plantas fortlevnad förlitar sig endast på detta riskabla fortplantningsätt ... utan jag tror den förökar sig i huvudsak under vissa gynnsamma perioder under året !

3/7 -08

ser fram emot att köpa phalanopsisar av er

3/7 -08

Jag tror också att det blir keikis på Phalaenopsis pga extremare klimat och för att de av ren levnadsinstinkt vill leva vidare men håller med om att man inte skall gå in för att plåga sina Phalaenopsisar eftersom de i naturen lever under mer harmoniska omständigheter om de inte utsätts för ovanliga temperaturer under en tid och trivs bäst så. Man skall väl inte ha en Phalaenopsis bara för att få en keiki?
Dessutom tror jag det skiljer sig mellan olika sorter hur villiga de är att få keikis. Konstant hög temperatur finns inte i naturen men keikis får de ju bara för att de utsatts för en för Phalaenopsis extrem värme under en kortare tid.

4/7 -08

Keikis kan man få med växthormoner. Vanlig förekomande hormon för att få keikis är 6-Benzylaminopurine, som också såljs av Sigma. För att få vad som säljs som Keikibost tror jag man ska blanda 1-2% i lanolin, fårpäls fett.

http://www.sigmaaldrich.com/catalog/sear...

Förövrigt behöver man inte så mycket utrustning för att lyckas få till ett par barnmatsburkar med protocormer.

Per

4/7 -08

säg vad ni vill, men jag tänker prova fröförkning, om perplex lyckats, vad är det då som säger att inte jag ska lyckas? var har alla optimister tagit vägen? om jag inte lyckas första gången så har jag i alla fall försökt, det kan ingen säga att jag inte har. tänk om jag lyckas då? ooooo vad avis ni skulle bli. perplex- vad använde du när du plockade ur pollen och satte den i den andra blomman? och ska man sätta pollen där de andra satt som man tog bort?

4/7 -08

"Violacea" .....jag kan förstå en gammal planta som det börjar närma sig slutet för, den bildar sina keikisar ... liksom för oss som har en i kruka och låter den torka under väldigt långa perioder, då det kanske uppfattas som en naturlig närmande av döden för plantan, och då gärna vill fortplanta sig !
Men sedan då i höga temperaturer en längre tid, skulle få plantan att känna en överlevnadsinstink och börja bilda keikisar låter ju märkligt .... om inte ens moderplantan klarar dessa förhållanden, hur kan naturen ordnat det så att moderplantan bildar keikisar under dessa förhållanden ?
Att det kan fortplanta sig i naturen i höga temperaturer, det är en sak ... men det tror jag inte har med "överlevnadsinstinkt" att göra.
Men för mig låter det mest logiskt att denna fortplantning sker i samband med en regnperiod och kanske då direkt efter regnperioden, när luftfuktigheten och värmen är väldigt hög ........ det blir ju då mera gynnsamma förhållanden för små keikisar, för jag tror inte naturen arbetar emot sig själv !

4/7 -08

perplex- den sigma du rekomenderade mig till säljer bara till privatpersoner. har du fler tips på var man kan få tag i sånt?

4/7 -08

Jag tror du menade att de bara säljer till företag? Nej jag har inte letat längre än dit, jag hade tillgång till ett företag och fick därigenom handla. Pollen tog jag ut med ett grillspet av trä, modell jätte tandpetare. Pollenet ska in bakom den ursprungliga positionen i Stigman. Om du läser på den hemsidan som jag rekomenderade står allt du behöver veta. Klicka förslagsvis på Phalaenopsis om du vill se en bild på var du ska applicera pollenet.

4/7 -08

boxer... tror du på idén ska du självklart testa! Vem har sagt att tron inte kan förflytta berg?

Mitt uttalande om att hög värme ger keikis o låg värme ger mer blommor lästa jag i en av mina orkidéböcker, men jag kan mycket väl tänka mig att det genetiska har minst lika stor betydelse.

4/7 -08

Ölabd4ever- nu är det inte kelkis vi pratar om utan fröförökning

4/7 -08

tittade på bilden och tittade på enav min pahalllar så jag tror (väldigt osäker) på var det ska vara. perplex- är tacksam om du hittar var jag kan köpa sån där att lägga fröna i.

4/7 -08

Falster (www.orkidecenter.dk) tillhandahåller material som behövs för odling av fröer. Vill man inte odla själv har de en flaskservice där de kan odla dem åt dig, men du måste då köpa ett visst antal av flaskorna som de sår åt dig. Jag har inte testat själv, då frökapseln tyckte den var klar tidigare än vad jag tyckte och exploderade i skåpet istället.
//Åsa

4/7 -08

Bättre ställe en det Crystal rekomenderar finns nog inte. Bra priser tycker jag det var också. Dom säljer inte exakt vad jag använde men dom verkar kunna det där. Det finns dessutom keikiboost om du vill pröva det med.

Till själva sådden skulle jag öppna frönakapseln efter 3/4 av tiden till full mognad. Då slipper du sterilisera alla frön. Det var i det steget jag dödade merparten av alla frön. Som behållare tog jag barnmatsburkar. Läs igenom vad som står på Lottes hemsida flera gånger. Rigga gärna upp alltoch öva innan du kör skarpt.

Per

4/7 -08

Ewert: Jag förstår precis hur du tänker. Du verkar ha klart för dig hur det kan vara och jag kan verkligen ta till mig din åsikt om hur det ligger till med regnperioder. Kanske man måste ha bott där det är regnperioder för att komma på tanken? Det är det fina med orkidéodling, att man kommer närmare naturen som man annars har en tendens att få lite distans till.

4/7 -08

crystal- betaler man med svenska pengar där eller hur betaler man?

4/7 -08

såg det var danska och det ger jag mig inte in på. förstår inte det språket. men tack ändå för tipset. har du eller någon annan ett tips i sverige?

4/7 -08

"Violacea" ..... jag kan inte säga att det är så, försöker bara tänka lite logist .... att som jag då under -70 och -80 talet befann mig i sydostasien under vinterhalvåren i 7 års tid , gör kanske att man tänker på ett annat sätt ...... men inte att man har rätt för det !

4/7 -08

VISA är en universal valuta annars....

4/7 -08

Till er med regn/keiki-diskutionen, tror ni plantan vet att starta typ 1,5 år innan regnperioden som ska göra att keikin överlever? Det tar i alla fall 6 månader innan keikin får rötter och kanske ytterligare 6 månader innan jag klipper stjälken.

Mitt tips är att om plantan mår väldigt bra mot slutet av en blommning kan den sätta en keiki pga de höga hormonnivåerna. Det är i detta skede man tillsätter extra hormoner vid de nedre noderna för att få keikis. Att plantan skulle välja att sätta igång vid regnperiod eller försöka träffa en regnperiod med färdig keiki känns otroligt långsökt eftersom tillväxten av keikin kan variera med alla tänkbara parametrar under ett års tid. Om moderplantan överlever där den växer är det ganska stor sannolikhet att keikin gör det också så länge dess rötter hittar något att fastna på. Det första året lever den ju på moderplantan.

Vid stress, om plantan är döende, kan nog det mesta hända men varför börja med ett projekt som kommer ta ett år om den dör nu?

Per

4/7 -08

perplex- vad menar du med att VISA är en universal valuta?

4/7 -08

"Perplex" ... dina keikisar som du får fram hemma och deras tillväxtförhållande är ju knappast en måttstock på hur det fungerar i naturen och då nått som du inte kan gämföra med !

4/7 -08

Ewert: Jag tror givetvis inte att du sitter inne med ett faktum om hur det fungerar med regnperioder men det gav mig en eftertanke iallafall!

4/7 -08

Ewert: Hur snabbt tror du att en keiki växer i naturen? Tror du att den går från outvecklad nod till färdig keiki på en regnperiod? Jag TROR att tillväxten vi får hemma är rätt nära eller högre än vad som fås i naturen. Det bygger jag på att vi kan ge mer näring och plantorna växer i stort sett utan konkurrens. Jag säger inte att du har fel men jag tycker det låter otroligt.

Per

4/7 -08

"Perplex" .... i naturen är det säkert så också att så fort keikisen börjar få rötter, som då går fort tack vare den höga luftfuktigheten vid regnperioden, så fäster den sig i den trädstam den kommer i kontakt med ganska omgående. Och tack vare det så kommer tillväxten skynda på, eftersom den då tar kraft från stammen och inte enbart bara från modersplantan ..... så denna tiden du målar upp, 1.5 år, innan den klarar sig utan moderplantan .... kan jag tyvärr inte förstå hur jag än anstränger mig !

4/7 -08

"Perplex" ... jag tror du har helt fel, och att du ligger långt, långt efter naturen !
... vi har olika tro på detta, och det respekterar jag ... så låt oss stanna vid det ...... vi får återkomma kanske när någon som har kunskap och fakta om ämnet dyker upp .........

4/7 -08

Perplex, alla växter uppför sig enligt vad som är programmerat i deras gener, och
orkidèer är äldre som art, än oss människor. Deras växtcykler regleras av
"hormoner" som sagts ovan, "hormonerna" regleras i sin tur av omgivningen,
temp, fukt, tillgång till näring, o.s.v., det har ingen betydelse var de "bor", är
betingelserna på ett sätt som triggar någon eller flera av de olika "hormonerna",
så reagerar växten i enlighet med sin programmering. Däremot är vissa arter av
Phalaenopsis mer benägna att bilda keikis, t.ex. Phalaenopsis equestris, så finns
dess gener i någon av de hybrider man har, är chansen större att få keikis, än med
de som har andra dominerande genuppsättningar.
Jag skulle tro att samma gäller en del andra arter/hybrider som liknar Phal.
Jag har en Vanda Crownfox Red Gem x Ascda. Sumon Sophonsiri, som utan att
vara direkt döende, nu har 2 keikis som växer.
Jag har också en Phalaenopsis schilleriana med keiki i toppen på den gamla stängeln,
eftersom alla mina Phalaenopsis växer under samma förhållanden, så borde ju
de övriga också fått keikis, vilket inte skett.

4/7 -08

perplex- vad menar du med att VISA är en universal valuta?

4/7 -08

letherneck: jag kan inte annat än att hålla med precis i det du säger och har nog inte sagt något som går emot det. Om det vanligtvis blir keikis vid regnperioder är det nog snarare så att plantan då är programerad att göra så för att båda ska överleva. "Programet" måste ju ha förts vidare på ett effektivt sätt eftersomm det finns kvar.

Boxer: Ironi över att du ratar ett bra alternativ, ditt enda verkar det som, för att det handlar i danska kronor. När man för över pengar till ett konto i Danmark sköter i alla fall min bank det mesta.

Ewert:Egentligen vet jag inte vad du blir upprörd över, det enda vi inte har samma åsikt om är hur länge det tar för en keiki att växa till, samt att du tror att moderplantan sätter keikin vid regnperiod för att det är gynnsamt för keikin och jag för att det är gynnsamt för moderplantan. Alltså inte stor skillnad. Sen kanske ska tillägas att jag är en del av naturen och inte ligger efter naturen.?

4/7 -08

Perplex, jag läser allt som finns skrivet om Phalaenopsis och även andra arter,
men det finns ju mest info om just Phalaenopsis. Trots alla försök till att föklara
i vetenskapliga avhandlingar, vad som gör att en Phalaenopsis betèr sig på ett visst
sätt under vissa odlingsbetingelser och tillväxtmönster, man dissikerar plantor för att
utröna vilka substanser som finns i olika delar av växten, o.s.v. I slutändan vet man
allt om plantornas kemi, men föklaringarna varför plantan reagerar på ett visst sätt,
haltar betänkligt.
Tänk om man kunde tala med plantorna, vad enkelt allt skulle vara.

Det är lika med människor, vissa har s.k. gröna fingrar, allt växer för dem, och ingen
kan föklara varför, sedan har vi sådana som min svägerska som kan ta livet av
plastblommor utan att anstränga sig.

4/7 -08

boxer: Jag har inte själv handlat från dem i danmark, jag var på väg, men det sket sig så att säga när plantan tog saken i egna händer. Men jag hade dock en del mailkontakt med dem där nere i danmark innan dess, och så svåra är de inte att förstå. Tycker du det är knepigt så skriv på engelska då och be dem svara på engelska, just för att du har svårt att läsa danskan. Tror inte du hittar liknande i sverige...
//Åsa

4/7 -08

letherneck: Det är nog rätt svårt att veta exakt vad som gör vad. Den kunskapen börjar man nog bara närma sig på plantor som vete och majs där det läggs miljader i forskning. Crystal borde väll ha rätt bra koll på det där med gener om jag inte minns fel.

Jag har fått 11 keikis, fyra från rot och sju från stam, de har alla kommit på plantor som mått så bra att de utsöndrat socker på stammarna. Snabbast drev jag nog upp den sista, den fick ett "fågelbo" av spagnum runt rötterna när den fortfarande satt kvar på moderplantan. Men det tog fortfarande ett drygt år innan den blommade, den satt kvar på moderplantan och de blommade samtidigt hormoner som bestämmer kanske? En av plantorna har satt fem keikis vilket har lett till att jag hade trillingar i samma ålder och storlek men de beter sig ändå inte exakt lika. Vilket pekar åt att de inte uppfattar min skötsel lika trots att jag tycker de får samma av allt.

Per

4/7 -08

Perplex, då finns alltså de gener som styr plantan att producera keikis
med i dina Phalaenopsis. Mina producerar bara blommor fast jag gärna
sett att det kom en och annan keikis istället. Vet Du vad de heter, de som
är så villiga att sätta keikis?
Keikis är ju ett betydligt enklare sätt att föröka Phalaenopsis, än att för-
söka med frö eller tillväxtpunkter, även om det nog skulle vara kul att
ta fram en egen hybrid.
När det gäller de hormoner som styr tillväxt och plantors blommning, så
finns en del av dessa forskningsavhandlingar tillgängliga på nätet.
Problemet är bara att de ofta hänvisar till andra forskarrapporter i vissa
delar, så det är jobbigt att få ihop en begripligt helhet om man inte får
tag på supplementen.

4/7 -08

Jag vet att de är köpta på Orchide huset för typ 5 år sedan men när jag pressade Peter kunde han inte svara vad de hette. Det är väll några gatukorsning skulle jag tro. Det konstigaste med den som satt fem keikis är att den inte släppt ett blad så länge jag minns. Idag är det typ trettio. Rapporter kan vara ett gissel, särskilt när det inte är inom det ämne man är bäst på. Jag behöver mer eller mindre en översättare i kemi eller biologi för att förstå. Hållfasthetslära och Fiberkompositer däremot går rätt bra

Per

5/7 -08

men kära crystal jag kan ju inte engelska så bra heller

5/7 -08

boxer, Här , hittar du ett Svensk-engelskt lexikon.

5/7 -08

Jadu boxer, då blir det lite knepigt minsann... Har tyvärr dåligt med tips på svenska sidor...

Gällande gener, så visst har det säkert en stor betydelse om man har en keikivänlig planta bakom i sin hybrid, men hur pass glad din planta är i att sätta keiki i förhållande till en "syster" till plantan är svårt att säga. Liksom med oss människor har du vid sexuell förökning troligen inte samma genuppsättning från "syster till syster" eftersom det är lite mot naturens gång. Om alla är lika vad skulle man då tjäna på det i utvecklingssyfte? Bättre om man varierar sig så man får större chans att sprida sina gener vidare om betingelserna förändras, även om man använder samma gubbe hela tiden till föryngringen. Så om din planta skickar keikis men inte grannens och de kommer från samma frökapsel, beror det kanske inte bara på temperaturförändringar utan även på om plantan har anlagen för en ökad chans att skicka keiki eller ej. Allt beror på slumpen vilka gener från modern eller fadern som används till nästa generation. Ska inte fördjupa mig för mycket i växternas genetik, eftersom det inte är den jag själv jobbar med. Men nosat på den växligasidan har man trots allt om man läst sin utbildning på SLU (går inte att undvika), som jag gjorde.
//Åsa

5/7 -08

crystal, jag gissar att de flesta Phalaenopsis som säljs idag är kloner,
då bör väl det genetiska materialet på alla kloner från samma planta vara
identiskt med "moderplantan", och även i den eventuella keiki som plantan
frambringar. Med fröodlade är det ju som Du säger, men väljer man 2 plantor
med en dominerande genuppsättning för att sätta keikis, borde chansen vara
väldigt stor att efter några generationer med samma val, från samma genmaterial,
få fram plantor som alltid sätter keikis.

5/7 -08

letherneck:

De flesta plantor som säljs idag är INTE kloner utan fröförökningar eftersom det är för dyrt att framställa kloner av plantor. Det är bara speciella avkommor som klonas för att bibehålla egenskaperna.

6/7 -08

Magicboy, så Du menar att de som står på ICA och ser ut exakt likadana vad gäller
blommor och övriga utseènde, eller de jag köper från M. Åkesson, skulle vara fröförökade.
Vid fröförökning mellan 2 "ICA-Phalaenopsis" får Du förmodligen ett antal hundra plantor
som skiljer sig från varandra i både färg och även har andra olikheter, det är en oundviklig
naturlag med fröförökning, utom möjligen mellan 2 av samma rena art.
Att det skulle vara särskilt dyrt att klona plantor idag tvivlar jag bestämt på, bara i USA
finns ett ökande antal labb som specialiserat sig på just förökning av orkidèer.
Från: WWW.AOS.ORG JANUARY 2007
PROPAGATION: Although some phalaenopsis are produced from seed,
an increasing majority are cloned from a growing point, or meristem.
The cloning process also helps ensure consistent flower colors and patterns,
whereas plants raised from seeds are more variable.
Phalaenopsis are propagated in laboratories by tissue culture.

6/7 -08

Från Marita kan det mycket väl vara frågan om klonade eftersom jag vet att Vacherot gör detta men de plantor som du hittar på ICA är troligtvis inte det. Visst är det skillnader på avkomman men det är inte sagt att den alltid behöver vara så stor, många kan vid första anblicken vara exakt lika även vid fröförökning. Sen vet jag att kloning är på frammarsch men det kommer nog dröja ett tag till innan det är vanligt. I vissa leveranser från Holland kan det även finnas klonade hybrider som inte blivit sålda av odlarna. De säljs då till blomstermarknaden i Holland och distribueras sedan ut till butikerna, men då tyvärr utan namn.

6/7 -08

Jag tänkte närmast på att resultatet av fröförökning överlag av hybrider,
tittar man på en registrerad hybrid så har de ofta en "stamtavla" som innehåller
över 20 olika "föräldrar" som är ganska olika det slutresultat Du köper.
Då har den plantan anlag i sina gener från alla sina "förfäder, vilket
med nödvändighet kommer att ge slumpartade resultat från frösådda.
Jag förmodar att även orkidèer följer samma genetiska "lagar" som andra
levande varelser, att arten har har några dominanta gener som utvecklats
under årmiljonerna, som man kan undertrycka vid kloning, men alltid finns
latenta, och slår igenom vid fröförökning.
Tittar man på bilder från stora odlares växthus, ser man tusentals Phalaenopsis
på odlingsbänkarna, som ser exakt lika ut i färg och form på blommor, de är med
största sannolikhet klonade/meristem/vävnadsförökade, det skavara mest effekivt
i antal plantor från en vävnadsbit, 1 mm stor bit vävnad ger i stort sett hur många
plantor man önskar.
Däremot rena arter som växt på sina naturliga växtplatser har mer stabila, (ej
manipulerade av klåfingriga odlare) anlag i sina gener, och ser likadana ut,
någon enstaka gång kan det ju inträffa att det blir en mutation som ser helt/delvis
annorlunda ut, varianter.
Info med hänvisningar till nyare forskning finns här
Det finns ganska mycket info om nyare förökningsmetoder av orkidèer om man
letar, det är ju idag en miljardindustri, och det gäller för odlare att ligga först.

6/7 -08

läste i en bok jag köpt, att man kan strö fröna från kapslen utanpå komposten till moderplantan och sedan bada för att inte skölja bort några frö, men kan man då inte lägga dom ovanpå komposten i en egen kruka utan moderplantan? vad tror ni om det?

7/7 -08

Här är en svensk sida om fröförökning LÄNK

Att så orkidéfrön är inte lätt - du ska helst ha labbmiljö då minsta lilla mögelsvamp trivs lika bra som fröna och allt möglar. Det måste vara sterilt.
Man kan lyckas att så den med moderplantan men ej ensamma i en egen kruka då de inte har något att "försörja sig med".
Läs och begrunda ovanstående länk.
Vad är det du ska så en vanlig ICA-hybrid? Du får vänta många år på blomning är det värt det? Att göra en egen korsning kan ju vara kul - men det är inte lätt att få den att inte kontamineras under resans gång.
Jag köpte en vandahybrid i flaska 2001 som nu har haft blomstängel så väntan är fruktansvärt lång.

7/7 -08

ja det är värt att väntamånga år för att den ska blomma. vad finns hos moderplantan som den livnär sig på då?
det är ju inte så snyggt och ha dem blandat med moderplantan

7/7 -08

Det är svampar som krävs. Det måste bildas mykorrhiza för att det ska bli något. Jag tror i och för sig inte att det måste vara hos en planta så länge det finns svampar att sammarbeta med. Har du läst på sidan som både jag och Carina rekomenderade?

7/7 -08

hru ser denna svamp ut och var kan man få tag i den?

finns denna svamp hos moderplantor?

7/7 -08

vilken sida var det?

7/7 -08

Om det går att köpa vet jag inte och jag har aldrig titta på någon. Det är microorganismer vi talar om.

http://w1.112.telia.com/~u11206828/swein...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mykorrhiza

7/7 -08

jo så långt är jag med. vet du vad den sortens svap heter? kan kanske söka den på nätet?

7/7 -08

Det ska inte behövas. Tar man en bit bark från naturen är chansen god att det redan finns. Jag har dock aldrig lyckats.

7/7 -08

Det var en intressant läsning på den sidan som jag hoppas att jag en dag får återvända till ...... men i dag så känns det för mig som en överkurs, som jag inte ännu är mogen att ta till mig ... tror nog kanske att detta är något som jag eventuellt med tiden ramlar in automatiskt på, när då alla andra bitar av viktig kunskap runt den allmänna odlingen har hamnat på rätt ställe !

7/7 -08

Pröva det här googleverktyget . Det översätter hela hemsidor på några sekunder. Skriv bara in länken där det står "Översätt en webbsida" så ska du se på grejer. Svenskan blir sådär och vissa tecken funkar inte men jag ser det som ett bättre alternativ än Lexin som någon annan tipsade om.

http://www.google.se/language_tools?hl=s...

Per

7/7 -08

"Perplex" ... detta var ju perfekt ... provade på lite Tyska som jag har stora problem med ... jösses vad bra detta var ...tack !

7/7 -08

Jo det är bekvämt. Det finns en till som man kan pröva.

http://se.babelfish.yahoo.com/

7/7 -08

är det vilken bak somhälst får vilket träd som hälst? hur gör jag då sen med den barken?

7/7 -08

Ska man lyckas med detta så krävs kunskap och den får man ofta söka - du bara vräker ju ur dig nya frågor hela tiden utan att ens försöka lära dig nåt av det vi hjälper dig med
Många av oss har odlat orkidéer länge och insett att detta med fröförökning är inte det första man gör som amatör, men vill du prova så önskar jag dej lycka till.
Men Du får nog försöka att läsa några böcker och även läsa länkarna vi öser över dig! Det är inte som att så vilka blomfrön som helst! Lär dig mer om orkidéer om hur de är uppbyggda och fungerar så ska du se att du lyckas en dag

7/7 -08

Carina- det du skrev där, kunde du ta personligen med mig och inte försöka göra bort mig inför alla! det enda jag undrar var: är det vilken bak somhälst får vilket träd som hälst? hur gör jag då sen med den barken?

som nybörjare måste man fråga!

Carina- en sådan slagdänga till offentligt, så får Björn veta det. för det står faktiskt över där man skriver sin komentar : Vill du kritisera en persons agerande eller inlägg? Kanske passar det bättre som ett privat meddelande till mig eller personen du vill kritisera. / Björn

7/7 -08

Om du kombinerar googleverktyget med länken till lottens hemsida får du svar på flera av dina frågor.

7/7 -08

Det var absolut inte menat att göra bort dig, och känner du så ber jag verkligen om ursäkt!

Men det jag menar är att alla försöker och försöker att hjälpa dig och svara genom att ge dig länkar - som du sen inte läser? Det finns inget inlägg som fått så många svar nånsin på OP!

Och Björn läser allt också så du behöver inte meddela honom

7/7 -08

Hur vet du att Björn läser allt på op? det kan han omöjligt hinna med, han jobbar ju med annat oxå! och vad är det för länk alla tjatar om?

7/7 -08

boxer: Kolla Carinas inlägg idag vid 00:08. Där finns en länk på svenska om fröförökning. Läs allt där noga.

Carina: Jag läser tyvärr inte alls, det har jag inte tid med tyvärr. Men jag ögnar igenom det mesta. Det betyder att om något olämpligt dyker upp så är det bra om jag eller någon annan i modereringsrådet (jag, Flixan och Gunsan orkidemormor) får veta det.

8/7 -08

perplex- det du sa om bark, vilket träd ska barken vara från? hur gör jag sen med barken? hoppas på svar för det vore kul att pröva tycker jag.
Björn- jag läste artikeln, men den säger inte mig mycket. därför skulle jag vilja ha svar av perplex på min barkfråga,kanske funkar???

Ge ditt svar