Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Skriv början av artikeln om brännskada

Nyckelord: brännskada

Inlägg med brännskada som nyckelord.

Jag fick denna Cattleya hybriden i ett byte. Han sa då att den blivit brännskadad. Men nu när det nya skottet (till höger) växer ut ser det lika fult ut som resten... vad kan det bero på? Snälla snälla säg att det inte är ett virus...

Nyckelord: Cattleya hybrid, rött spinn, brännskada

8/7 -09

Bladet med det bruna "ögat" ser ut som en brännskada, skulle gissa på att det legat mot ett fönster. Det andra kan också vara brännskada och att det bränts redan innan det öppnade sig. Jag har haft liknade på några som var ute när solskyddet blåste väck. Det kommer att se fult ut hela tiden, det går inte väck. Jag hade skurit väck både bladet och skottet för att spara kraft till nästa. Även det i mitten som pekar uppåt hade jag tagit bort, ser bränt ut det också. Jag tror inte det är virus men är inte säker.

8/7 -09

Tack för ditt lugnande svar. Jag skär nog av de skadade bladen och det nya skottet då - fast det blir inte mycket kvar... Problemet är bara att det nya skottet (till höger i bild) har kommit hos mig, det var inte ens på gång då jag fick plantan och sedan jag fick den har den inte brännts vid. Tankar om det??

8/7 -09

Jag skulle nog häva det byte om plantan är så misshandlad som denna, det
tar flera år att få den snygg och blombar igen.

8/7 -09

Hmmm då vet jag inte varför det nya är fult.
Det syns små, små vita prickar i struten, har du kollar så det inte är bladlöss? Diaspis boisduvalli, det kan finnas under "pappret" som är runt bulberna.

8/7 -09

Jag undrar om det är fukten och värmen efter värmeböljan som gett den svamp? Jag tänker på bilden till höger. Det ser ut som vita prickar. Jag tycker mig känna igen det från bark som blivit dåligt. Mikael tipsar om Bayers "Mot svampangrepp på prydnadsväxter" om du behöver tips på ett svampmedel. Hoppas det löser sig för dig Karma.

9/7 -09

Måste säga att jag tycker skadorna är rätt lika dem man får av rött spinn på Paphar, kanske också med en sekundär svampinfektion. Spinnet angriper ofta de unga bladen i mitten av paph. rosetten, så att de redan är skadade då de växer ut.

9/7 -09

rött spinn på den nya bulben. Från valkyrie66.

Flora...... tyvärr tror jag att du har rätt. Jag har tittat och tittat NOGA på denna plantan flera gånger, med lupp. Men aldrig sett några kryp på bladen. Men jag har varit misstänksam sedan jag fick den och nu i går vek jag tillbaka "pappret" på några av bulberna och såg detta... #X@%!! Detta är alldeles fullt med små pytte pytte små röda kryp, så det måste väl vara rött spinn då? (De vita prickarn i bliden ser ut som flagnande torkade "mjäll" i verkligeheten så några löss är de inte.) Jag har aldrig sett rött spinn, så jag visste inte vad man skall reagera på - nu vet jag!! Ut på tippen åkte den i alla fall nu till slut!

letherneck Ärligt talat så var det lite grisen i säcken med detta bytet... Jag har jag önskat att jag skickat tillbaka den många gånger sedan jag fick den, det har liksom gnagt i maggropen att något var galet med den. Men jag ville inte vara besvärlig så jag höll god min... DUMT JAG VET!! Den stod i karantän i några veckor men eftersom jag inte har sett några kryp på den har jag låtit den vara kvar, och nu har den stått bland alla andra i flera månader (mars någon gång). Sjutton också!!
.
Nu har jag i allafall lärt mig läxan att definitivt lita på magkänslan... Men vad sjutton gör jag??!! Jag tittade noggrant på de orkideer som stått närmast brevid men kunde inte se några kryp på dem, och inga blad som ser angripna ut på någon annan planta. Jag har ca 80 orkideer på fönsterbänk (skåpet vattnar jag separat) och jag doppar dem i samma hink när jag vattnar (har inte rinnande vatten i rummet så det måste tyvärr bli så) så de har alla delat vatten med denna Cattleyan vid något tillfälle... inte vågar jag väl hoppas att de förbaskade krypen endast har hållit sig till EN planta så länge?? Räcker det att doppa alla i Provado? Hur många gånger då? Räcker det?? Har hört att det är förbannat svårt att bli av med...

9/7 -09

Jag hade rött spinn på kanske 15 orkidéer nu för några veckor sedan, inte på cattarna som tur var men på oncidierna och epidendrumarna. Jag sprutade med Fruktträd Effekt, en oljeemulsion och har inte sett något mer (än). Fick tips om Fruktträd Effekt från någon kompetent härinne. Rött spinn är ett attan skräp Lycka till med dödandet

9/7 -09

Åh Karma, jag lider med dig! Det där spinnet är ett jäkla gissel, har själv haft ett par omgångar av det och använt Provado Plus eftersom jag inte hittat Fruktträd Effekt, som även jag hört mycket gott om. Dyrt, och lätt är det inte, jag höll på att lägga ner allt med orkidéerna ett tag när det var som jobbigast. Lättast löste jag det genom att slänga en hel del faktiskt, men då hade det gått långt och jag var hjärtligt trött på alltihopa.

Hoppas verkligen att det löser sig för dig!

9/7 -09

Tack för medlidandet. Man blir lite lessen när det är verkar så onödigt. Jag är ju så noggrann annars...

Jag funderar på biologisk bekämpning eftersom det funkade så bra mot sorgmyggen. Lindesro säljer Spidex (Phytoseiulus persimilis) mot Växthusspinnkvalster eller en ny sort Spical (Amblyseius californicus) mot spinn. Skulle det funka mot rött spinn tro? Tror ni att det skulle funka att behandla hela odlingen i förebyggande syfte (eftersom jag inte sett krypen på andra plantor)?

9/7 -09

Så himla himla tråkigt Hoppas resten har klarat sig och att spinnen hade en favoritplanta de höll sig till... Kram!

9/7 -09

Jag har för mig att Granngården har Fruktträd Effekt. Det är ett koncentrat, så flaskan räcker i åratal.

9/7 -09

Jag har ett par växter som jag tror har rött spinn, men de rackarna är ganska stora och springer omkring och man behöver inte lupp för att se dom. Men det finns ju många typer av spinn. Kanske kan prova provado plus, jag har gjort det, vissa växter har klarat sig men de som är värst angripna står fortafarande ute. Svårt att ta få bort tyvärr.

9/7 -09

Jag hittade Fruktträd Effekt på Coop Forum men jag har oxå hört att det finns på Granngården.

Men ... ser verkligen ut som spinn! Jättesvårt att bli av med och jag skulle inte behålla denna planta! Tycker att den du bytte med måste ta sitt ansvar. Har du pratat med personen i fråga? Vi är ju kompisar här på OP och borde göra allt för att ställa tillrätta!!
Kramis
Annette

9/7 -09

Det är så jobbigt Karma, när man upptäcker ohyra eller sjukdom på en planta. Jobbigast är att inte veta vad det är
Jag hittade alldeles nyss, något j....skap på flera plantor i skåpet. Jag har läst, tittat och begrundat olika frågor i Pratoteket bland `Ohyra och Sjukdomar´ men inte kommit fram till vad det är Det får nog bli en bildfråga från mig också
Jag hoppas du får klarhet vad som finns på din Cattleya, och att det i vilket fall som, stannar vid den.
Lycka till!!!!
Jag har köpt Fruktträd Effekt på Granngården (för något år sen).

9/7 -09

Jag lider med dig Karma, usch vad trist. Hoppas att det ordnar sig, jag håller tummarna!

9/7 -09

Tack så mycket allihop. Jag slängde Cattleyan in morse - utan att blinka - då jag såg de små röda krypen. Rätt säker på att det är rött spinn. Jag har pratat med personen som bytte plantan och han tar sitt ansvar som en "äkta" OP:are. Vi skall göra upp en ersättnignsplanta. Allt väl där.

Jag har även beställt rovkvalster, Spical från Lindesro Citat: Mot rött spinn och förebyggande är Spical bättre. Också ett rovkvalster. De kan leva kvar länge på andra kvalster, pollen eller lite ”mögelludd”. De är också de mest torktåliga kvalster vi har. Strös ut i alla plantor om de inte har bladkontakt grannar emellan. Dyrt (368kr) men väl värt det om jag kan förhindra att några andra plantor blir infekterade. I dagsläget ser jag inga problemplantor utöver den jag redan har slängt. Peppar peppar.

Skall gå igenom ALLA 100 orkidéer med lupp i helgen!! Jag återkommer med en rapport. Ser jag några kryp någon annan stans blir det att ta till gift! Annars föredrar jag biologisk "warfare" aka: The Spical Army!

Åh vad skönt att det löst sig! Jättebra att du kontaktade bytarkompisen så han/hon fick en chans att ställa allt tillrätta. Du har nog lärt läxan att inte vänta när du är misstänksam utan agera genast. Man ska alltid gå på magkänslan. Vi får hoppas att inga andra plantor har fått krypen (fast du har ju stora artilleriet redo nu ). Ofta kan endast en planta ha spinn utan att fler får det. Det beror naturligtvis lite på hur tätt plantorna står och hur länge man väntar med isoleringen.
Lycka till och berätta hur det går!
Kram
Annette

9/7 -09

Om jag läser inlägg, så fattar jag det som att du haft denna plantan i drygt 5 månader .... och då tycker jag det verkar konstigt att man belastar säljaren, för det skick som plantan är i dag ?

men Ewert... han sade ju att det var en brännskada i från början men det visade ju sig att det var spinn. Obs!! plantan var inte okej från början!

9/7 -09

Ja, en brännskada ...... men spinn upptäcktes ju nu efter 5 månader !
Ett brännskadat blad kan ju utvecklas till det både det ena och det andra, under fel miljö !
" ..... Den stod i karantän i några veckor men eftersom jag inte har sett några kryp på den har jag låtit den vara kvar, och nu har den stått bland alla andra i flera månader (mars någon gång). .... "

Jag tror inte att spinn utvecklades efter flera månader utan det som säljaren sa var en brännskada var säkerligen spinnangrepp. Ingen har väl egentligen lastat säljaren Sånt här kan hända i dom bästa familjer men visst är det bra om man som säljare kan få reda upp saker som köparen eller bytaren inte är nöjd med?

9/7 -09

"Annette Jones" Lastat säljaren ? ... det är ju just det du gör när du skriver att säljaren skall ta sitt ansvar !
Kan inte förstå hur du efter 5 månader, kan påstå att det säkerligen var spinnangripen från början och inte någon brännskada då som säljaren har påstått ..... speciellt när du inte var med och såg plantan under denna tid !

Nej Ewert jag har inte sett plantan under den här tiden vilket jag förmodar du inte heller gjort. Jag gick bara på det Karma skrev om att de angripna NYA bladen såg likadana ut som det säljaren kallade en brännskada. Att hon inte sett några kryp beror kanske på att dom befunnit sig under det sk. pappret. Orkar inte tjafsa mer med dig för av erfarenhet vet jag att vi kan hålla på i evigheter
/ Annette 60 plus

9/7 -09

"Annette Jones" Jag har ett Alias, som jag tycker du skall respektera och andvända ...... men jag är inte förvånad när det gäller dig !

9/7 -09

Ewert: skadorna från spinn hade plantan då den kom till mig. Det spelar ingen roll att diagnosen kom 5 månader senare - plantan hade de skador du ser nu på de äldre bulberna i mars. Då samma "brännskador" visade sig på det nya skottet var då jag blev misstänksam att de bruna fläckarna inte var brännskador alls utan något annat. Detta ledde mig till att undersöka närmare. Jag hade ingen anledning att inte lita på säljarens förklaring innan. Men du kan dra vilka slutsatser du vill från den informationen du har. Jag vet i alla fall att plantan kom till mig i dåligt skick. Synd bara att det tog några månader att diagnosera problemet. Säljaren sa idag att han haft samma problem på en annan Cattleya i våras, så jag vet att det inte var en isolerad incident och att plantan anlände i det skick jag visar på bild.

9/7 -09

Huuuuu vilken bedrövlig syn Karma!
Släng bort direkt!

10/7 -09

Det var nog den värsta spinnattack jag sett. Min bedömning är att spinnen fanns där från början.

Följande skäl talar för det:

1. Om spinnen hade kommit från nån utav Karmas andra plantor så skulle hon haft stora spinnangrepp på flera plantor.
2. Rött spinn är lätta att upptäcka om de kryper omkring på bladen.
3. Så omfattande skador på en cattleya tar lång tid. Cattleyor drabbas rätt sällan av rött spinn och drabbas de så blir det sällan allvarliga skador innan man upptäcker dem.

Min erfarenhet av rött spinn är att de är lätta att bli av med om man upptäcker dem i tid. Mycket värre är det med falskt spinn.

På cattleyor brukar jag avlägsna de intorkade fnösket på bulberna efter de har vuxit färdigt. Därunder är det lätt för diverse ohyra att gömma sig och leva och frodas utan att man upptäcker dem.

Tack för inlägget Bertil. Kände mig lite påhoppad här. Min avsikt var aldrig att klandra utan att säljaren skulle få reda på att Karma inte var nöjd och få en chans att, om inte rätta till, så åtminstone lindra skadan lite! Han har ju dessutom tillstått att han har samma problem med en annan planta. Karma och han har kommit överens om en lösning, så vad är problemet?

10/7 -09

Bertil: Tack så mycket för ditt svar. Jag känner likadant som du, och jag har inte sett spinn på några andra plantor - hittills. Det röda krypen var ju lätta att se när jag väl lyfte på fnösket kring bulberna, men jag har aldrig sett ett enda kryp på bladen så därför gick det ju så här långt. Hoppas att du har rätt att de är lätta att bli av med. Jag kommer att göra som du och ta bort fnösket när bulberna har vuxit färdigt i framtiden, detta vill jag inte uppleva igen. Helt fel sorts överraskning... fast nu vet jag ju i alla fall hur ett spinnangrepp ser ut - huga! (Tycker det vore bra om man kunde spara dessa ohyra/sjukdoms bilder permanent på OP - vilken resurs!)

Jag tar hur som helst inga som helst chanser med min odling, jag får mina rovkvalster nästa vecka så om det nu finns fler spinn som gömmer sig på andra plantor blir de kvalsterlunch!!

Tack allihop för stödet!! Dramatiskt detta med att odla orkidéer!

Ge ditt svar

Vaniljen, som nu fått komma in från växthuset, verkar inte må riktigt bra.
Jag befarar, efter att ha läst om ohyra på Alla Nyckelord, att den kan ha drabbats av virus :`(
Någon här som kanske kan tala om för mig vad det kan vara.
De flesta bladen verkar friska, men något enstaka är brunt.
Den har växt bra under sin vistelse i växthuset. Kanske solen vid något tillfälle kommit åt att lysa på bladen, men annars har den skuggats av fiberduk.
Vad göra.
Tills jag får råd om hur jag bör farfara med plantan, får den leva sitt liv i "orkidé-sjukrummet".
Jag har Neem-olja och Fruktträd Effekt, bör jag spraya Vaniljen med något av dem?

Nyckelord: ohyra, brännskada, Vanilj, virus

29/8 -06

Hej Gunsan,

Jag odlar själv en Vanilla pompona sedan många år och kan intyga att bladen kan vara nog så känsliga för sol och andra eventuella störningar.
Det skadar dock inte att vara uppmärksam på spridning av fläckigheten vilket skulle kunna vara tecken på sjukdom. Vidta som alltid god planthygien, flamma verktyg mm.

mvh
Mikael Gustafsson

Hej!

Jag är nybörjare här på forumet och har ägnat ett par timmar till att läsa igenom alla inlägg... Tack vare denna möda hittade jag detta inlägg och svar:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Äras den som äras bör

Det av svaren jag håller mest troligt, jag har nämligen lyckats "fläcka ner" andra blommor, är:
- Det ser mer ut som brännskador, när man har duschat den. Dusch+sol = brända punkter.
Som när man "bränner" med förstoringsglas...

Å andra sidan kan det vara något virus eller ett litet skadedjur... som Mikael skriver, kolla om fläckarna sprider sig!

Lycka till!

//Kabl

30/8 -06

Vanilj växer i fullsol och inte kan skadas av den. De små prickarna är insektsbett helt enkelt. Nu när många plantor kommer hem från utevistelse är det mycket viktigt att ordentligt "avlusa" dem med lämplig preparat typ PYREX eller PROVADO.

21/9 -06

Nu kan jag pusta ut.
Jag plockade bort alla bladen som var skadade, sprayade med Neem-olja och lät den stå i vatten ungefär en halvtimma.
Den verkar vara hur frisk som helst nu och växer bra.
Tack för svaren, jag tror nog den var angripen av insekter av något slag.

Ge ditt svar