Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Sarcochilus

Nyckelord: Sarcochilus

Inlägg med Sarcochilus som nyckelord.

Sarcochilus fitzgeraldi. Från crystal.

Kan inte ta credit för att odlat fram stängeln själv eftersom den var där när jag köpte den i Helsingborg för några veckor sedan. Men iaf, den har inte tappat knopparna sen den kom hem till mig... Å igår slog hon ut! Söt liten sak på kanske 1 cm i diameter. Den ska dofta har jag läst men känner inget än...
//Åsa

Nyckelord: Sarcochilus fitzgeraldi, Sarcochilus

9/3 -07

verkligen jättefin!!

9/3 -07

Ååååh så söt hon är!!!
Anette

9/3 -07

Den är fin!
Intressant artnamn!
mvh
Mikael

9/3 -07

Men så söt!! Grattis till blomningen.

Vad fina blommorna är! Lycka till Åsa!

9/3 -07

Ja, visst är hon fin! Har verkligen fått upp ögonen för plantorna i detta släkte, hon kommer inte bli den sista i min samling tror jag allt!

Hur skötter man en sådan? Jag hittar inte precis...

10/3 -07

Bra fråga, har den tempererat nu i alla fall. Har läst någonstans att den vill ha det fuktigt och skuggigt med hög luftfuktighet och god ventilation... Vet inte om det blir rätt, men det är så den bor nu i alla fall. Någon annan som har bättre grepp?

Vad fin! Är den lika näpen i verkligheten som den ser ut på bilden? Jag tror tyvärr inte jag har rätt förutsättningar hemma för att ha en sådan.....vem vet ,det kanske kommer med tiden, för på något sätt så ändrar man sin uppfattning om hur man vill ha det hemma ju fler orkisar man skaffar, hi hi.

11/3 -07

Åsa, Tina är här och vi sitter och beundrar din sötnos, med det svåra namnet ;.))
Har du känt om den doftar ännu?

Har Du denna sötnosen i ditt skåp ?
Monika

11/3 -07

Neeee, ingen doft.... Varken morgon, kväll eller på dagen... Men hon är söt så det förslår i alla fall! =p
//Åsa

11/3 -07

Monika - nix den står inte i skåpet, det blir för varmt för den, i alla fall om man ska följa de rekomendationer som jag hittat...

Prata om bilden

Någon som odlat Sarcochilus och har några odlingsråd?
Upptäckte att min planta inte har det riktigt bra. Nån slags röta, tror jag. Samtidigt som den ochså ser ut att torka ihop. Konstigt.
Den har stått i kruka med ganska stora barkbitar sen i april/mai. La till mossa i somras då den verkade vara väldigt törstig. (Hadde kanske varit bätre utan...)
Kanske den borde odlas mer som vandor, med rötterna i det fria + bad, men skuggit????

Nyckelord: Sarcochilus, odlingsråd, problem

22/9 -06

Jag har haft en sarcos i ett par år nu. Den växer inte snabbt, men stadigt. De verkar vilja ha en luftig kompost i svala omgivningar med högluftfuktighet. Det finns lite mer information på min hemsida

23/9 -06

Jag har haft en hartmannii i ganska många år. Den trivs bra utomhus på sommaren och växer då fint, tyvärr växer den sämre i fönstret. Den blir dock större för varje år och kommer förhoppningsvis blomma snart. Jag odlar den i en Physaliskorg ganska ljust vilket den verkar tycka om.

24/9 -06

Hej,
Jag har Sarcochilus fitzgeraldii sedan ca 2 år. Jag odlar dem i två plastkrukor med mossa och ganska lite fin kompost. I den ena krukan har jag "moderplantan" och i den andra har jag 4 st keikis som sitter ihop och som jag tog bort från moderplantan för att få ner moderplantans rötter i mossan/komposten utan att för den skull ha keikisen under komposten
De växer väldigt långsamt och har aldrig blommat hos mig. Jag har precis läst odlingsrådeb på magev958:s hemsida (länken i inlägg ovanför) och inser att jag kanske inte odlar dem som man ska...Nu måste jag nog plantera om dem i lufgigare kompost och sköta som mina vandor /ascocendor. Dessutom verkar de kanske må bra av att vara ute på sommaren...och det får jag testa nästa sommar.
Mvh
Kristina

Hei!
Tack för råden! Informativ hemsida! Det ska vara fizgeraldii jag har. Ska pröva ändra på en del och se hur det går. Det har ju varit rätt vamt här under taket i sommar, bl.a.

Ge ditt svar