Skriv början av artikeln om Fönsterodling

Nyckelord: Fönsterodling

Inlägg med Fönsterodling som nyckelord.

14/1 -16

14/1: Kylan

Minus 20 var det här när jag vaknade. Brukar inte ha elementet på i orkidee-fönster, men nu fick jag skruva upp värmen en aning. Vill inte ha några förfrysningsskador... i synnerhet att jag har hög luftfuktighet på mina fönsterbrädor i huset.

Hur gör ni andra som har fönsterodling när det blir så kallt?

Nyckelord: Fönsterodling

14/1 -16

Hua.. I Skåne har vi minus 5, det tycker vi är kallt

14/1 -16

Igår hade vi -4 & det tyckte jag var lagom! Nu är det nästan -9 här i utkanten av Småländska höglandet. När jag kom ner i morse var det -15,4!
Jag kör lite blandat här, jag har vridit på termostaten på NV fönstret. Men jag har oxå vridit ner en termostat i SO för nu börjar äntligen Catasetumplantorna begripa att bladen ska gulna & fällas & det har nog varit aningens varmt där. I mitt SV fönster i köket är det dock mer fart på elementet för det är av någon outgrundlig anledning betydligt dragigare & krukorna är väldigt kalla på sidan mot rutan. Jag har tom skiftat om plantorna mellan det & mitt stora hallfönster för det har samma läge men är inte dragigt. Vilket är mystiskt för det är kulhål i det & vi ska byta det till våren när temperaturen blivit lagom utomhus. Kanske har att göra med att det inte är öppningsbart... Lite skumt är det allt. Det fanns tätningslist i övriga fönster på bottenvåningen när jag flyttade in som såg ut att vara i bra skick. Uppe har jag satt tätningslist själv, med blandat resultat, det är fortfarande en del fukt på rutan in mot rummet. Jag vred på min L anceps alba förr ngr timmar sedan för att rötterna inte skulle sitta i de kalla vattendropparna. Man får ha koll, det är väl det man kan göra.
/Mvh, I

14/1 -16

Jaaa... Isis... märkte att jag själv blir mer och mer mammigare och beskyddande mot mina plantor ju längre tiden går... med så stora temperaturväxlingar blir nästan panik... 😉

14/1 -16

Jag vaknade till ett bistert Skövde eller en bit utanför extra kul och titta på termometern och det va -22 grader not dessutom glädjer jag mig åt att ha 2 glasfönster sen 1963 i hela huset. Not . Så alla plantor bor i ett eget rum med belysning, luftfuktare och element. Var ju tvungen att sätta på elementet lite som att välja mellan pest eller kolera skrattat. Satte även in en golvfläkt och stängde dörren med en liten glipa. Hoppas på något förre minusgrader framöver.

Tänk också på småfåglarna i kylan !
I vårt lilla hyreshus samlar vi varje vinter till fågelmat och jag står för inköp och skötsel av det hela. I min Konsumbutik får jag köpa obetydligt skadade äpplen till trastarna mycket billigt, ca 4 kilo för 10:-.
Till övriga fåglar blandar jag i skalade solrosfrön i rumsvarmt margarin. Har hittat skalade solrosfrön i en utländsk mataffär för 30:-/kilo och ett kilo räcker till mycket margarin. Blandningen fylls i kokosnötsskal med uttagna hål på sidorna, ca 5 cm i dm och hängs i en blodlönnsbuske och äpplena, delade i halvor, lägger jag under busken. Vi har jättemånga fåglar på matningen och det känns bra att kunna hjälpa dem nu när det är så kallt.
Talgbollar har vi slutat med, för de blir hårda som cement i kylan och inga fåglar kan äta dem.

14/1 -16

Håller med.... tallbollar går inte åt... men allt annat... nötter, solrosfrön... och jag har också satt en halmknippa av råg och vete som jag samlade i sommras. Det kom en hel gäng av gulsparvar just till den halmknippa. Och de är såååå stora... om man gemför med blåmesar...

14/1 -16

När det gäller fåglarna så får de sin beskärda del. Har både sidensvans,domherre och talgoxe samt sparv och en hackspett och ett par jädrans skator . Man ska tänka på ju mer fett ju bättre. Kärvar och fågelmat med mycket spannmål i ger fåglarna lite energi de får äta så mycket mer för att få i sig samma energi. Lite som vi. Vi äter pittza och får massor av kalorier och vi äter sallad och får inga kalorier. Tänk hur mycket sallad man behöver äta för att få samma energi som i pittza. Så fåglarna ska behöva jobba så lite som möjligt och få i sig så mycket kalorier som möjligt på kort tid.
Bäst är skalde solfrosfrön,nötter,nötstänger. Men man tager vad man haver. .

14/1 -16

Larsa... men här kommer det intressanta... alla mesar... alltså talgoxar, blåmesar, entitor... föredrar det du skriver. Med andra nötter o solrosfrön... men gulsparvar som har invaderat min tomt här om dagen var som galna över kärvar trots att de kunde välja.

Men har vi gått ifrån ämnet?

14/1 -16

Skrattar kan va så att vi gott från ämnet. Huvudsaken är att man har en bra blandning och ser till att d är mycket energi i maten under kalla dagar och nätter.
Åter till plantor.

15/1 -16

orkidévänner=fågelvänner! Matar mina fåglar året runt med skalade solrosfrön, hampfrön och nötter. Det blir dyrt så vi matar fåglar istället för att gå på restaurang. Idag ska jag bjuda dem på majs (torkad, från hönsens skafferi) som jag blötlagt och nu står de och puttrar på vedspisen som är igång nu när kvicksilvret är nere på -20.

15/1 -16

Vad gäller element vintertid så har jag inte mycket till val är frusen av mig själv o har bara orkidéer i sovrummet, så orkidéerna får allt stå ut men blir ju inte nån direkt vintervila så räknar inte med blomning på en del, o har blivit lite duktigare på att skaffa dem som gillar lite varmare, nu är de flesta i mitt lilla skåp men en del är i fönstret o där försöker jag ta bort värst elementtorkan med att ha odlingstråg med lite lecakulor och vatten.

Vad gäller fågelmat så kan jag rekommendera http://www.slattergubben.se/ bor rätt nära så har inte testat att skicka efter, utöver att det är ekologiskt så har jag iallafall inte hittat billigare kg pris på skalade solrosfrön, dessutom är solrosfrön och jordnötter klassade för mänsklig konsumtion. O finns inget gulligare än när en massa pilfinkar sitter i kärvarna med hirskolvar.
Talgbollar köper jag från vivara, de blir inte hårda o fåglarna äter, dock är det ju inte ekologiskt så det är ett minus o så är egentligen innehållsförteckningen så superbra mer mjöl än fett, på plussidan mer fett än 2a sorter man köper och inget farligt nät, de har med olika blandningar som t.ex. insekter o jag vill inte sitta o göra egna talgbollar med insekter. Förra året köpte vi även fettblock därifrån men en del innehåller färgämnen o det tyckte jag kändes väldigt onödigt. Håller på o testar mig fram med olika egna blandningar som fylls i kokosnötter, många recept rekommenderar ju kokosolja så gjorde större satts med det o nja äter gör de ju men inte så populärt, kör nog på smör nästa gång.

Annars i fettväg har jag experimenterat lite i år med att hänga ut oblandat kokosfett från kyldisken, det åt de inte alls! Ister som Ica börjat sälja, det åt de men föredrog vanligt smör var självklara vinnaren om man inte räknar fettet från en stor o fet vilsvinssugga brorsan sköt det går åt ännu fortare (självklart trikin testat) men tror också kajorna får med sig lite större bitar av det. Stora fåglar vill med ha mat! Har inget som stänger dem ute, de skrämmer inte bort småfåglarna bara man matar tillräckligt, annars turas de om.

Ge din åsikt