Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om torktumlare

Nyckelord: torktumlare

Inlägg med torktumlare som nyckelord.

Under nyckelordet torktumlare ligger det första inlägget om tvättnötter och så här ser dom ut.

Nyckelord: Tvättnötter, torktumlare

Ge din åsikt

Hej!
Jag skriver inte så ofta här men läser ganska mycket och gärna. En liten tanke: Jag tänkte försöka undvika kalkfläckar på bladen genom att spraya med vatten från torktumlaren. Fungerar detta? Försvinner kalken när vattnet har gått igenom tumlaren?

Nyckelord: torktumlare

22/12 -07

Det går jättebra att spraya med kondensvattnet. För att det säkert inte ska finnas nåt, som fastnar i munstycket på sprayflaskan, så silar jag vattnet genom ett melittafilter.
God Jul Helena!

22/12 -07

Tack för svaret Mia! Och för tipset om melittafilter, det var ju ett supertips!
Och en God Jul till dig också!

22/12 -07

Jag har ofta också tänkt på detta med kondensvatten från torktumlaren som ett alternativ till regnvatten. Samtidigt infinner sig frågan,"men sköljmedelsrester osv". Hur är det med detta i kondensvattnet? Jag inbillar mej att det inte kan vara särdeles hälsosamt för våra orkidéer och jag skulle nog inte våga använda detta.

22/12 -07

+ 23/12 -07

Jag får inga sköljmedelsrester i kondensvattnet, eftersom jag inte använder sköljmedel om tvätten ska tumlas!
Det är ju helt onödigt, eftersom tumlad tvätt blir mjuk ändå
Sköljmedlet sparar jag till våren, då tvätten torkas ute

23/12 -07

Hm... Tänkte inte på sköljmedlet. Får kanske tänka om vad gäller att använda kondensvatten att spraya med.

23/12 -07

Va jag har fattat så kondensvatten = destillerat vatten. Så rent vatten kan vara. Själv har jag nån gång sprayat orkisarna med batterivatten men det är lite för dyrt. Kanske ja skaffar en destillationsapparat, få se. Risto
PS God Jul!

24/12 -07

Jag använder kondensvattnet till mina orkideer fastän jag använt sköljmedel och de trivs alldeles utmärkt med detta. Var också fundersam i början men jag har för mig att det var magicboy som sa att det gick bra och som sagt de lever och har hälsan. God Jul på er alla.
/Helen

24/12 -07

Som sagt så är det ludd i vattnet från torktumlaren men det kan väl inte skada orkidéerna? Skall man ha det till bilbatteri, måste det silas först.
Risto : Destillationsapparat låter intressant!

31/12 -07

Helen: Men det låter ju lovande! Sån kanske jag vågar prova med kondensvatten trots sköljmedel.
GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

1/1 -08

Det får bli mitt Nyårslöfte till orkidéerna.........en duschning då och då i torktumlarvatten
Gott Nytt År, Helena!

2/1 -08

Om ni använder tvättnötter istället för tvättmedel och sköljmedel blir det garanterat inget farligt i kondensvattnet.

http://www.tvaleriet.se/sidor/notter.htm

3/1 -08

Vad spännande, Mia! Har du provat dem själv? Jag har aldrig ens hört talas om dem. Men blir sugen på att prova..

3/1 -08

Tvättnötter har jag aldrig hört talas om, kan vara spännande att testa.
/Helen

3/1 -08

Nej, jag har inte provat själv ännu. Fick tipset av en kompis vars mamma köpt dessa tvättnötter. Hon provtvättade tvätt hemma hos sin mamma och blev riktigt nöjd med resultatet. Tvätten luktar rent, men inte parfym och blir helt ren. Det står ju att om man inte tycker att vittvätten blir helt vit så kan man använda bikarbonat eller var det bakpulver som blekmedel. Min kompis tycker det funkade med bara nötterna. Hon tänkte provtvätta nån mer gång hos sin mamma, men sen tänkte hon köpa dessa nötter.

Jag vet inte riktigt hur jag ska få tag på dem här i USA, så jag gör lite efterforskningar, sen ska jag också köpa och prova.

3/1 -08

Undrar hur drygt det är? Hur dyrt blir det i förhållande till vanligt tvättmedel? Hmmm, måste nog prova...

3/1 -08

Läste att 0,5 kg nötter för 80 kr räckte ca 50 tvättar.
Jag är rejält sugen att testa. Allt för miljön. Tänk att slippa släppa ut rester av tvättmedel och sköljmedel i vatttnet.
Pia

3/1 -08

Detta låter spännande och jättebra för naturen. Var inne och läste om nötterna. Jag blev mer än sugen, ska beställa och testa! Nu!

Ge ditt svar

Har hört att man kan använda vattnet från torktumlarens kondensbehållare med motivationen att det skulle vara kalkfritt. Vad tror ni om detta?
Trollan

Nyckelord: vatten, torktumlare

26/10 -06

Så l8ange som du inte har sköljmedel i tvätten så bör det vara ett lite kalk-fattigare alternativ.

26/10 -06

Torktumlarvatten är förmodligen jättebra. Det fungerar i alla fall lika bra som att köpa destilerat vatten till ångstrykjärnet. Har aldrig tidigare tänkt på att orkidéer och strykjärn bör skötas på samma sätt! Jag som inte har någon torktumlare har fått för mig att orkidéerna mår bättre av kokt, avsvalnat vatten, än av vatten direkt ur kranen. Rätta mig gärna om jag har fel!

26/10 -06

Kokar du kranvatten så kokar du ju bort det som är bäst för orkidéerna, det rena vattnet! Kvar blir kalk m m i högre koncentration än innan. Då är det nog bättre att vattna med kranvatten som bara stått upptappat ett par dagar, utan kokning.
Själv kör jag mest med regnvatten, just nu är det väldigt gott om det

27/10 -06

Torktumlarvatten, finns det ändå inte en risk att det finns en del tvättmedelsrester kvar i vattnet? Provade en sommar på några plantor
och märkte att blad gulnade och föll av i större omfattning än på övriga plantor.

27/10 -06

Jag ska genast ställa ut en hink att samla regnvatten i och sluta ge mina blommor överblivet tevatten. Mina orkidéer hälsa och tackar dig Lasse.

Tackar för tipsen! Ja regnar gör det ju! Undrar om det funkar att smälta snö sen i vinter?
Trollan

27/10 -06

Tänk bara på att även snö blir förorenad, så ta bara nyfallen snö.

3/8 -07

Jag använder vattnet från torktumlaren. Har det till nanoskåpet också. Det har jag gjort över ett år nu. Kan tänka mig att det är lite skilnad på kondenstumlare och vanlig torktumlare. Men hur som hälst så är det ju ångan som man tar tillvara. Har också hört att vissa tar kylskåpsvattnet. Alltså kondensvattnet från kylskåpet.

11/10 -07

Vatten från torktumlaren är egentligen destillerat vatten. Det vanligaste sättet att rena vatten, få det saltfritt, är att destillera det. Vanligen kokar man vattnet och den kondenserade ångan är rent vatten, 100% H2O (2:an skall vara undre index, men jag vet inte hur man åstadkommer det). En annan reningsmetod är frysning, isen i salt vatten är rent vatten.
Följaktligen är kondensvattnet från torktumlaren rent vatten, förutsatt att det inte strittar eller stänker över vatten från byket till kondensbehållaren.
Faktum är att vattnet från torktumlaren borde vara minst lika rent som regnvatten.
Själv använder jag vatten från torktumlaren för att duscha mina orkidéer varje morgon, näh, egentligen bara Phalenopsisarnas rötter och Masdevalliorna, fö. använder jag regnvatten för den egentliga bevattningen.
Jag undrar hur det riktigt är med att använda regnvatten för bevattningen, är det inte alltför rent? Det finns inget Ca eller Mg i regnvatten. Då man blandar näring i bevattningsvattnet så tillför man inget Ca eller Mg för det ingår inte i näringen, men orkidéerna behöver oxo Ca och Mg.
Jag tror man borde blanda vanligt kran vatten och regnvatten för att f´å bästa resultat.
har någon en åsikt om detta.

Ge ditt svar