Råd / Odlingsplatser /

Skriv början av artikeln om samplantering

Nyckelord: samplantering

Inlägg med samplantering som nyckelord.

Jag har en rund utomhuskruka i vilken jag har planterat fem olika phalaenopsis, en är lilaprickig på vit bas och den första jag införskaffade, en annan köpte jag icke-blommande från en affär för 30kr, blir en överraskning när den eventuellt blommar. De tre sista är inköpta på Plantagen. En är strimmigt cerise/vit. En är småprickigt cerise och den lilla miniatyrphalaenopsisen är limefärgad med lila stjärnöga. De samplanterades i så kallad orkidéjord med lecakulor i botten.

Nyckelord: Samplantering, Phalaenopsis

13/2 -13

Låter ju som ett vackert arrangemang du gjort. Men tänk på att det lätt blir för blött i en stor kruka och då ruttnar rötterna rätt snabbt. Ju större kruka ju svårare blir det för luft att komma ner till de rötter som befinner sig längst in mot mitten av krukan. Ett bättre alternativ om man vill ha samplantering är att låta varje enskild planta stå i sin egen kruka och sen sätta ner dessa krukor i en större. Då kan du ju sköta varje planta idividuellt så att säga

13/2 -13

Tack för kommentaren. Ja, jag oroade mig lite för bevattningen, men än så länge verkar det fungera. Ingen av dem är placerade direkt i mitten så det kanske gör att det klarar sig. När jag vattnar doppar jag krukan i badkaret och låter det stå och rinna undan efteråt för att det inte ska bli vatten stående. Sen sprayar jag "jordytan"/"fiberfluffet" med en sprayflaska vatten ibland. Drömmen är att slippa ha dem i gemensam kruka utan snarare montera dem på en trädstam eller i varsin orkidéampel. Men det blir ett sommarprojekt när man kan skruva och såga utomhus. En annan idé är att använda gamla akvarier som föräldrarna har stående. Inga jätteakvarier, men till mindre orkidéer borde det kunna fungera!

Ge din åsikt
micranthum samplanting. Från Bjorn.
Från Bjorn.
Från Bjorn.

Tenkte at dere kunne synes det var interessant å se på min samplanting av Paph. micranthum. Disse plantene har vokst i den samme komposten i ca 13 år nå, og blomstrer bra og trives tydeligvis. Så langt ser jeg ingen grunn til omplanting.
Det var opprinnelig ca 4-5 planter som ble plassert i en champignonkasse med et speaisaltilpasset substrat. Disse plantene kom opprinnelig fra Kina på 1980 tallet og er sannsynligvis tatt i naturen. Vanligvis har micranthum tydelige markeringer i rosarød på sepaler og petaler, men en av mine kloner er nesten helt fri for disse mønstrene. Det som ses på billedet skinner gjennom fra baksiden. Hvilken variant dette er, er vanskelig å si, foreløpig er den uten navn.

Nyckelord: samplantering, Paphiopedilum micranthum

28/3 -11

Paphiopedilum micranthum är ju bara för läcker! De ser ut att trivas med denna samvaro

28/3 -11

vilka puttenutter

28/3 -11

Fantastiskt snyggt, om man blundar för plantornas ursprung. Man blir ju nyfiken på vilket spesialtillpasset substrat som har funkat så länge?

28/3 -11

Supersöta

28/3 -11

Veldig flott med en hel "skog" av Paphiopedilumer.
Og velkommen til OP, Bjørn

28/3 -11

Imponerande samling av riktiga läckerbitar !
Ja, vad har du för substrat i krukorna ?

28/3 -11

Fin djungel, grattis till att ha så många i blom samtidigt.

28/3 -11

Schweeeeeeeeeeet! Jag har bara några eburneum. Tänker du sälja någon delning av denna är jag utan tvekan intresserad

28/3 -11

Mmmmm.... najs najs. Absolut en favorit paph... snyggt odlat!

28/3 -11

Wow jätteläckert med så många i blom i samma substrat.

28/3 -11

Vilken underbar syn!
Håller du den torrare under vintern och vid vilken temperatur?
Mvh
Mikael

28/3 -11

Fantastisk samling av micranthum! Mycket spännande sätt att odla på.

29/3 -11

Opprinnelig hadde jeg plantene i potter, men dette var ikke så enkelt da disse "ville" micranthumene sender ut lange utløpere (15cm) med nye skudd. Det er lett å forstå at å ha slikt i potte er problematisk. Denne tendensen har man "foredlet" bort i nyere kloner, så nå er dyrking av micranthum blitt mye enklere. Vel, det var bakgrunnen. Jeg valgte altså i ca 1998 å plassere alle mine gjenværende (noen døde i potter) micranthumer i en champignonkasse med et "spesialdesignet" substrat for bedre å tilpasse dyrkingen til disse lange utløperne. Substratet ble komponert slik at det skulle vare lenge, med mye uorganiske materialer, En god del Leca (fin), bark, litt mose, litt perlitt og en del grov dolomitt(som sukker). Ja, slik var det såvidt jeg husker, og plantene har greidd seg bra siden.
Når man dyrker på denne måten er det viktig å prøve å replikere naturen så langt mulig. Aller helst skal det begynne å gro mose på overflaten. Dette skjer av seg selv hvis man vanner med rent vann (mineralfattig) og ikke gjødsler for mye. Her går grensen på ca 250ppm later det til (=2.5g(1/2 teskje) per 10l vann).
Plantene trives godt under "Nordvietnamesiske forhold" dvs varm, fuktig sommer og kjølig og tørr (men ikke helt tørr) vinter. I December til mars hadde jeg 6-7°C minimum og 17-20°C om dag. Nå er temperaturen satt på ca 15minimum og 25 dag. Stiger til 18 minimum og 28maks i løpet av sommeren. Fuktighet høy, RH helst >70% året rundt.

29/3 -11

Tack för informationen!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Jag behöver inspiration!

Har ni några förslag på växter som skulle kunna passa ihop med orkiéer (mest Phalaenopsis) i fönstren? Kanske samplantering till och med? Alltså, jag tänker mig något som kan liva upp med snygga blad eller blommor när orkidéerna vilar, om det finns något som är känt för att trivas med dem? De måste vara ogiftiga eftersom kattbrudarna glatt tuggar i sig av de grönsaker matte serverar. Och något som fyller upp lite mer på höjden!

Bomba mig med idéer är ni snälla
Gloxinia

Nyckelord: samplantering, idetorka, andra växter

19/7 -08

Personligen tycker jag att porslinsblommor ( Hoya ) och olika sorter av ormbunkar är fint ihop med orkideer. De flesta Hoyor vill ha lite mera ljus och passar då bra som skuggbildare åt orkideerna. Ormbunkar är skira och kompletterar orkidéerna så fint, när de får sticka upp lite här och där.

Samplantera skulle jag inte göra, eftersom de flesta andra krukväxter växer fortare och lätt kan konkurrera ut min skyddslingar i krukan.

19/7 -08

Är helt med på Floras idéer, men man kan sätta samman flera krukor (där varje växt har sin egen) i ett större kärl och få fina effekter. Då får man lite mer utrymme för olika vattningsbehov. Kanske du skulle gilla bromelior, "ananasväxter". Du kan börja kika närmare på dem t.ex. här Vet inte om de är giftiga, det får man nog kolla på varje enskild sort.

19/7 -08

En sort som inte e giftig e ampelliljan.Den finns ju både som enfärgad och variegata.Nu finn det också en ampellilja vars blad lockar sig.Jag tycker att den växer lite långsammare än de andra.De vanliga kan ju få stänglar med blommor och beibisar.Då jag hade katter tyckte mina mycket om att äta av ampelliljorna.Nu e det fåglarna som gärna tuggar på dem.

24/7 -08

Tack så mycket för tipsen!

Ampelliljor har jag fem stycken som fungerar både som kattgräs och som fönsterblommor samtidigt. Det är kanon!

Ska titta lite mer på Floras och Sälutterns förslag, tack allihop!

24/7 -08

Varning: Hoyor kan bli ungefär lika vanebildande som orkidésamlande

Ge ditt svar

Föll för de här, som sitter i varsin halvmånekruka tillsammans, när jag besökte en liten utställning i Lidköping för några veckor sedan. Den högsta mäter 45 cm i stängellästen, så hela "arrangemanget" är runt 75 cm högt. Tänker fortsätta att ha dem samplanterade när de senare sätts om, jag tycker de klär varann bra.
Jag kallar dem för mina storkbenspaffar

Nyckelord: Paphiopedilum, samplantering

29/3 -08

Det var väldig fin arrangerad - sparsamt och ej så störande Låånga stänglar blev det

Tjusigt !
Roligt med halvmånekrukorna,man kan fuska sig till bilden av en maffigare planta

29/3 -08

Jättetjusigt. Grattis till ett lyckat köp!

29/3 -08

Extra snyggt med pinnarna som matchar i färg.

29/3 -08

Tackar så mycket Jo, Kamila, jag köpte med mig de tunna spröten för jag hade egentligen tänkt ha dem till en annan växt, hade inte en tanke på att de skulle kunna stödja då de är så tunna. Men när jag hade packat upp allt så låg de där och liksom vinkade åt mig så jag provade lite försiktigt att sticka ner dem utan att komma åt rötterna. Därför kom de inte precis där jag ville, men jag märkte att de faktiskt hade en lätt stödfunktion så de fick vara kvar.
DLH: Jag hade läst att andra hittat dessa "2 för 1 krukor", men jag hade inte sett dem innan. Jag tyckte om kombinationen, att de är så lika men ändå olika, framför allt på seglet, och visst är det kul att "trolla fram" ett maffigare intryck

29/3 -08

Så smakfullt!
En kreativ dag idag - Härligt!

29/3 -08

Detta var det vackraste jag sett denna vecka .....

29/3 -08

Vilken HÖJDARE!!!

29/3 -08

Vilket fint arrangemang du har gjort Ki. Blir lite sugen på att greja här hemma nu

Ge ditt svar

Köpte två Phragmipediumhybrider idag. Kan jag plantera dessa i en och samma kruka eller mår dom bäst av att vara ensamna? Hur hade ni gjort?
Ha en bra kväll.
Lotta

Nyckelord: Phragmipedium, samplantering

21/12 -07

De trivs nog lika bra ensamma som ett par.
Om man skall dela dem beror nog på tycke och smak.
Jag skulle kunna göra vilket som - beroende på hur jag känner just då.

21/12 -07

Orkidéen ställde jag i byttan med kruka ovanpå ett lager med lecakulor, sedan tog jag bort krukorna från de andra blommorna och hällde jord runt omkring med en sked. Ovanpå lade jag ett lager med grönmossa.

21/12 -07

Hur ser Phragmipediumhybriderna ut? Vissa ska man absolut inte sätta ihop medans man kan göra det med andra. Vet du vilka hybriderna är eller har du bild på bladverket?

22/12 -07

Hoppsan - var nog lite dimmig igår kväll med förkylning och huvudvärk.
Läste som att de var samplanterade vid köpet.
Jag skulle inte ha samplanterat dem.

Ge ditt svar