Skriv början av artikeln om alger

Nyckelord: alger

Inlägg med alger som nyckelord.

Hej! Nu behöver jag era tips, har ett skåp i storleken 90×90×45, fyra nya lysrör, tre fläktar, har dysfunktion i skåpet. Har fungerat superbra innan. Men börjar nu få problem med grönalger och lite svartmögel. Vad ska jag göra för att få bukt med det?
Luftfuktighet på mellan 65-80%

Nyckelord: Skåp, Alger, Svartmögel

1/3 -19

Om du har möjlighet så töm skåpet på växter och ev. inredning. Du kanske ska vänta tills det blir varmare ute så du kan ha växterna ute på någon skuggig plats tills du har gjort rent det. Tvätta skåpet med diskmedel för att bli av med grönalgerna, skölj av med rent vatten och låt det torka till. Om svartmöglet är kvar så tvätta skåpet med fasadtvätt eller klorin i rek utspädning, skydda hud och ögon. Skölj skåpet väl och låt det torka. Flytta in inredning och växter och sänk luftfukten en aning till max 70% Rf. Det är inte bra med för hög Rf eftersom det blir Nästan 100% när ljuset släcks och temperaturen sjunker. Är Rf hög under dagtid så blir tiden med mättad luft för lång och detta gynnar påväxt. Var beredd på att få göra om proceduren i framtiden, ingen kur är evig.

2/3 -19

Tack för det snabba svaret, då får vi invänta varmt väder nu. Vad rekommenderar ni att ha i botten på skåpet? I dag har jag Leca kulor och gillar det inte, skulle vilja ha något annat.

2/3 -19

Jag har akvarium stenar

Ge ditt svar
Krukan till en av phallisarna. Från Skia. Fri bild.

Nu har mina phalaenopsis fått bekymmer, eller jag tror det iaf.
Det är grönt på plastkrukans innerväggar, ser ut som någon slags alger kanske.
Dessutom är det små små flugor runt bladen ganska ofta på just de här blommorna.

I övrigt ser blommorna bra ut. En blommar och det verkar vara mer på gång. Bladen är fasta och jämngröna och rötterna (det lilla jag kan se av dem) ser bra ut.

Men jag är orolig att det där gröna innehåller något farligt, eller åtminstone blockerar ljuset och därför stör rötternas fotosyntes.

Någon som har sett detta tidigare? vad göra?

Nyckelord: flugor, alger

25/10 -09

Jag tycker inte det ser så illa ut, då skulle du sett en av mina! Jag hade heltäckt med alger och dessutom så växte det upp små svampar Nu så har jag äntligen planterat om den. Skulle gjort det för länge sen men den har blommat nästan hela tiden. Har tydligen gillat alger och svamp. Får se hur det går nu, kanske får en chock

25/10 -09

+ 28/10 -09

Lite algtillväxt får man nog räkna med, jag har några som ser ut
som i din kruka, men det har då inte varit några problem hittills.
Svamp kan börja växa om det är lite för konstant fuktigt i krukan,
prova att låta komposten torka ut mer mellan vattningarna så försvinner
svmpen.
Fuktflugorna, om det är sådana, brukar också minska i antal om Du
låter komposten torka upp lite mer.

28/10 -09

Sommarbo, OJ det låter minst sagt spännnande. Berätta hur det går!

Letherneck, jag tänkte också låta det torka lite mer - det är bara det att växt och rötter ser så bra ut så jag har tänkt att den får alldeles rätt med vatten (det går ändå 8 dagar mellan vattningarna). Och jag såg att någon tipsade om att man kunde använda lite diskmedel i vattnet för att bli av med fruktflugorna. Det låter iofs inte så snällt mot blomman heller, så jag vet inte.

Någon som har erfarenhet av diskmedel mot fuktflugor?

Jag har inte provat diskmedel mot flugor, men såpa. Min erfarenhet är att vissa Phallar inte mådde så bra, bladen blev bruna. Flugorna däremot verkade inte ta någon större skada. Jag har i stället låtit komposten torka ut ordentligt, det trivs inte flugorna med.
Angående algerna; har du ingen ytterkruka? Ljus främjar ju algpåväxt.

28/10 -09

Skia, Du har säkert rätt i att vattningen är helt rätt, algerna och
rötterna trivs ju i samma typ av fuktighet och ljus.
Mot dessa småflugor använder några här på OP ett glas vin som
får stå bland plantorna, flugorna blir alkoholister och dränker sig
frivilligt i vinet.

28/10 -09

Gula klisterlappar (flugpapper) funkar ännu bättre, fångar dessutom både blomflugor och sorgmygg. Fast det erbjuder ju inte en lika festlig död...

29/10 -09

Tja, jag vet iaf hur jag hellre skulle dö, men det är svårt att fråga fuktflugorna.

Men om man lyckas döda dem, är det inte ändå så att det finns en massa ägg och larver eller nått som kommer att ge fler flugor?
Och angående ytterkruka så nej, jag har alltid trott att phallars rötter behöver sol för fotosyntesens skull. Men det kanske inte stämmer?
Det är ju helt klart snyggare med en fin ytterkruka, så rätta mig gärna.

29/10 -09

Visst har Du rätt i att rötterna på bl.a. Phalaenopsis också används till
fotosyntes, vilket bidrar till plantas tillväxt.
Även om det blir ägg eller larver kvar, så utvecklas ju dessa till flugor,
men eftersom man dödar flugorna vartefter så minskar antalet som
hinner lägga ägg alla fall med tiden.

Ge ditt svar
Från kattfnatt.

Köpte denna Rhyncostylis giganthea white på Flower Team för ca 2 veckor sedan. Den var i taskigt skick redan då, men jag var så sugen på en och kunde inte låta bli. På grund av dess skick betalade jag inte fullpris på den. Den var täckt av alger, de på bladen har jag rensat bort, men på rötterna och även i bladvecken är där alger kvar. Är algerna skadiga för plantan eller är det mer ett estetiskt problem? Rötterna var mer än snustorra, jag har därför låtit den hänga i en hink med vatten x flera, och rensat bort de som definitivt var döda. När jag köpte den tänkte jag att stackaren skulle må bättre bara den fick vatten, men jag börjar undra om det räcker. Den har visat sig vara i sämre skick än jag trodde. Det enda positiva är att de översta bladen har fått mer spänst och ser bättre ut. Läste på Tommys blogg om att hänga plantan upp och ned. Han skrev även om att man kunde hjälpa plantan med fotosyntesen, genom att spraya den med en bandning av näring och socker. Detta skall ge mer rötter, vilket stackaren absolut skulle må bra av. Tror ni detta skulle vara en bra idé i detta fall? Några andra idéer? Plantan hänger i ett söderfönster jämte mina andra ?barfotingar? som trivs bra hos mig, så jag tror inte att det är förhållanden här som den inte trivs med utan att den tagit skada av behandlingen på Flower Team. Tacksam för alla råd och tips!
Ida

Nyckelord: alger, Rhyncostylis giganthea, gula blad

10/3 -09

Hej kattfnatt man skulle kunna tro det var min giganthea white, min såg ut precis som din efter ett par dagar här hemma, kan inte hjälpa dig så mycket med råd men vad jag gjorde var att jag tog bort dom två understa gulna bladen tvättade hela plantan med ljummet vatten så att det mesta av alger och( ja vet inte om det var avlagring av vatten skador,) +tog bort blommorna,
sen hängde jag in den i tvättstugan och glömde bort den i 1 vecka för att slippa se när den dog:-) men den verkar må bra av det ( kanske hoppsas) för den avstannade med att vissna ner, och inga fler gula blad, nu har jag hängt ut den i köket i fönstret där är varmare än i dom andra rummen, nu får den vatten bara högst 2 gånger i veckan, då doppar jag rötterna i en spann den står där i 5 minuter, vi får se om den kommer att fortsätta att trivas nu, lycka till med din prova dig fram det är nog den ända lösningen när den fått fel start det är kanske för att vintern tar kål på dom vid frakt,

Ge ditt svar

20/10 -08

alger

Jag har två phalenopsisar i hydrokultur (glaskruka och endast lecakulor med vatten) och de blommar och trivs jättebra så. I boken jag fick idén ifrån står det att det inte bildas alger där, men det har jag minsann fått ändå!
Nån som vet vad det kan bero på och hur man får bort det?
mvh/f

Nyckelord: alger, hydrokultur

20/10 -08

Alger kanske inte gör någon skada, men det är ju inte så snyggt.
I transparenta krukor som står för ljust så bildas alltid alger om det
är lite för fuktig. Överskott av näringen göder algerna, främst fosfor
och kväve, enda sättet att få bort algerna är att sätta om plantorna,
koka krukorna och byta till rent substrat/leca.

Ge ditt svar

7/9 -07

Gröna alger

Efter att mina orkisar varit på grönbete i sommar, har det bildats alger i plastkrukorna. Det kanske inte är så konstigt efter allt regnande. Det jag undrar över är om de tar någon skada av det? Är omplantering ett måste?

Nyckelord: alger, utomhusvistelse

7/9 -07

Alger på rötterna kan hämma syreupptagning och det skadar plantan. Lägg en kopparpeng i en vattenkanna och fyll på med vanligt kranvatten, låt stå i 24 timmar och använd sedan att vattna orchideérna med det. Koppar skadar inte orkisarna, men algerna dör av det.

7/9 -07

Tack för tipset Mia P. Det ska jag testa, var orolig att det enda var att plantera om dem ca. 12 st men det här var ju betydligt enklare.

7/9 -07

Tack säger jag med, inte för att jag behöver det just nu, men såna "gamla huskurstips" tycker jag är intressanta. Och alla idéer som är så giftfria som möjligt ska alltid ha bonuspoäng

Vet inte om jag tar mig vatten över huvudet nu men läste för ett tag sedan ett föredrag där en välkänd orkidist(Heter det så eller??-))påstod att alger på orkiderötterna inte gjorde någon som helst skada..Vet inte om det stämmer men det är den devisen jag lever efter och mina växer och frodas så det står härliga till.

12/9 -07

Jag tror att en kopparpeng skadar orkidéerna mer en algerna gör.Jag tyckar du ska spara dina pengar

Ge ditt svar