Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Epipactis

Epipactis är inte ett av de sexigare orkidésläktena. Arterna har vanligen blommor färgade i grönt, brunt och gult, men vissa arter har färgstarka rosa, röda, vita och gröna blommor. Detta släktes plantor är perfekta för ljusa, våta ställen i en trädgård. Exempelvis ett orkidékärr eller kanten på en trädgårdsdamm är perfekt placering,...

Läs hela artikeln

Inlägg med Epipactis som nyckelord.

Hejsan 😊Bor i Piteå och har guckusko men hört och sett av andra att de klarar av Epipactis passionata så vill gärna köpa en stickling av denna växt har du ngn till salu kontakta mig gärna på mobilen via sms 0706180150 Tack på förhand 😊🙏😊Mvh Mona Nilsson Piteå

Nyckelord: Epipactis

Diskutera eller uppfyll önskningen

I kväll gjorde jag det äntligen ? grävde ner krukorna med trädgårdsorkidéer och andra perenner. Krukorna har tyvärr frusit, men jorden hade ingen frost. Jag hoppas plantorna klarat sig ? vi får se i vår

Nyckelord: Cypripedium, Dactylorhiza, Epipactis

25/11 -13

Jag har alla krukor och urnor igång fortfarande , en månad före julafton i Sörmland?! Ur led är tiden. Men de är så fina fortfarande: inte orkisar men alla sommarblommor, pelargoner, rosor och diverse annat TROTS att det varit minusgrader flera nätter...

Ge din åsikt

Hej alla Opare! Nu har vi rea på Trädgårdsorkidéer. Så passa på! Ett ganska stort sortiment att välja mellan. Samtliga av de arter som jag har till försäljning har stått i kruka utomhus utan täckning med temperatur ner mot -30 grader. Så kylan tål de.
Se listan på www.orchidehuset.se

hälsn, Peter

Nyckelord: Cypripedium, Dactylorhiza, Epipactis

Ge ditt svar

12/3 -10

Bild

Från Mikael.

 

Nyckelord: Epipactis

Prata om bilden

Jag är ganska impulsiv i mina inköp och står nu med en del orkidéer som behöver vintervila, utan att riktigt ha en bra plats att förvara dem på.

Min fråga är helt enkelt: - kan jag vinterförvara torrt i kylskåpet - eller tål de att stå ute i vinter (kruka på en liten fransk balkong)? vad ska jag tänka på?

Jag har: Pleione, Bletilla striata, Epipactis gigantea och skogsnycklar.

Tack!

Nyckelord: Dactylorhiza, Pleione, Bletilla, vintervila, Epipactis

6/11 -09

Pleione går utmärkt att förvara i kylskåpets grönsaksfack, hur det är med de
övriga får nog andra svara på.

6/11 -09

I detta fallet tror jag kylskåpet är bättre än balkongen.

Ge ditt svar

27/8 -08

Bild

Från RistoR.

 

Nyckelord: Epipactis

Prata om bilden

Hejsan alla trevliga Orkidépratare!
Har inte riktigt lyckats att luska ut vilka här, i detta forum, som odlar dessa skönheter mest i trädgården - alltså trädgårdsorkidéer typ Cypripedium, Dactylorhiza m fl.

mvh, Anja

Nyckelord: trädgårdsorkidéer, Epipactis

14/11 -07

Jodå, jag har trädgårdsorkidéer men tyvärr ingen trädgård. Jag har mina i krukor på balkongen som jag måste packa in på hösten och sen ta fram tidigt till våren.

14/11 -07

Här är det omvänt: Jag har en trädgård men tyvärr inga trädgårdsorkidéer. Vill så otroligt gärna men har bara inte råd. Jag får väl önska mig i present, kanske, men de är ju inte helt lätta att komma över så det kanske vore att kräva lite väl mycket av mina snälla vänner och släktingar. Nog är de värda priset, men jag har bara inte pengar av den storleksordningen. Den lilla samling orkidéer jag har här hemma bygger på lyckokast-principen - att råka vara på rätt plats på rätt tidpunkt, just när plantskolan tycker att "3 för 100" eller liknande är en bra idé. Det tycker de inte speciellt ofta, så jag väntar snällt.

Vore underbart att ha någon Cypripedium eller Epipactis i trädgården, men jag travar gärna i ur och skur för att uppleva dem i det vilda - det är ju ännu häftigare! Synd bara att det är lite tunt med arter här där vi bor, mest skogsknipprot som ju visst är vacker, om man bara ger sig tid att titta ordentligt.

Anja - är det svårt att ha trädgårdsorkidéer? Har de inte mycket speciella krav, många av dem? Har du några erfarenheter att dela med dig av? Något man ska tänka på? Något man absolut inte ska göra?

"Bletilla" här på forumet odlar trädgårdsorkidéer.

Hei.
Berätta gjärna hur du odlar dina epipactis. Och andra också...
Planterade några E. Nattvioler och Brudsporre och det var inte så lätt att hitta information. Det jag framför allt tycker var svårt att bli klok på är kalk.
Hälsningar Helena

14/11 -07

Jag tror det finns info om odlng av Brudsporre på Lidaforsgardens hemsida (sök på detta namn), vad det gäller kalk så använd mald kalksten=kalciumkarbonat) det är naturligt.
mvh
Mikael

Helena W.
Flåt om jag gör reklam om min blogg http://anjashill.blogspot.com men där står det lite mer.

mvh, Anja

15/11 -07

Vilken vacker blogg, den tycker jag att du absolut skall göra reklam för! Underbara primulor! Tyvärr har jag själv inte kommit längre än till funderingar på att anlägga ett orkidékärr.

Klart du ska sätta in länk til din blogg. Massa vackra blombilder.

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Epipactis

Prata om bilden

Finns det någon här som har nån av dessa? Isf hur odlar ni dom för att dom ska trivas? Har läst om dom i "råd o bilder" men är det nåt mer som jag måste ta hänsyn till? Hur bygger jag ett orkidekärr?
Alla tips är välkomna.
Ha en bra dag. Mvh Lotta

Nyckelord: Epipactis, Dactylorhiza

3/5 -07

Det finns en artikel här som beskriver hur man bygger ett kärr

3/5 -07

Eller så kan man som jag ha dom i kruka på balkongen!

Jag har både och,och de är mycket lättodlade. Ett kärr jorde jag av en pressening som
jag grävde ner ca 30 cm fyllde med ogödslad torv,blandade ned grus och kalk ,vattnade
och såg till att vattnet stod ca 10 cm högt.Jag odlar 3 arter epipactis som ger rikligt
med nya skott. Lycka till

MVH bletilla

Ge ditt svar
Från Atlas.

Sommarens foto skörd av vilda orkidéer, men vet du vilken art det är?

Nyckelord: Epipactis

20/8 -06

Detta ser ut som skogsknipprot (Epipactis helleborine) eller den mindre arten Kal knipprot (Epipactis phyllanthes). Minns du om plantans blad var monterade i en spiral på stammen eller om de satt mitt emot varandra?

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Namn: Mats

Hej
Har läst lite att en Cymbidium vill gärna ha lite svalare omkring sig och kan även klara lite frost. Jag undrar då, jag har en stor inglasad balkong (malmö) i västerläge. Det blir aldrig lägre än 3-4 plusgrader om vintrarna. Tror du den skulle kunna klara sig där ute?

Klarar sig en Epipactis gigantea där?

Tack för relativt snabbt svar.

Nyckelord: Cymbidium, Epipactis, balkong

24/10 -05

Hej Mats,
Tack för din fråga.

Din balkong är perfekt för dem båda! Det enda du behöver tillse är att temperaturen ej varierar för mycket. Mellan natt och dag kan den få variera, men helst ej mer än 2-3 grader variation mellan individuella dagar/nätter.

Vad gäller frost kan jag starkt rekommendra att Cymbidiumen ej någonsin får frost. Epipactis klarar det med största sannorlikhet, men att vara planterad i kruka gör alla plantor mer känsliga än om de är planterade i marken.

Så sammanfattningsvis är din balkong en perfekt vinterplats för båda plantorna.

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar

Hej !
Har sett er hemsida som är mycket bra !

Min fråga gäller en (2) planta som jag köpte i Linköping för ca 5 år sedan, Epipactis Sabine, som (enl etiketten)är en hybrid mellan ? och E. palustris (jag köpte även en E. palustris men den planterade jag inte utan fick stå i sin kruka ovan jord första vintern, så den dog). E. sabine satte jag ned i skuggat läge lite under marknivån för att ta reda på vilken miljö som den passade bäst i. Det har jag inite lyckats få reda på. Plnatan har dock mått bra I år har den haft ca 8 stjälkar men bara en blommande. Den får ofta svarta bladlöss strax före blomning.

Nu undrar jag om du tror att den kommer att må bättre om jag tar ur den ur krukan, det är väl antagligen rötter som har letat sig igenom den 4-kantiga 10cm-plastkrukan. Vilken jord sk jag sätta den i ? Jag gissar att den gillar fuktig kalkrik jord. Jag har haft kalkstenar vid krukkanten för att den ska få lite extra kalk och för att hålla gräset borta. Den fanns bara att köpa i affären vid ett enstaka tillfälle, de flesta plantor reades bort och någon köpte ca 20 plantor. Kan du svar blir jag glad ?
/Bengt

Nyckelord: Epipactis, Epipactis Sabine

13/10 -05

Hej Bengt,
Tack för ditt email.

Sabine är en härlig hybrid. Som du tänker så kommer plantan säkerligen må än bättre om den slipper krukans begränsningar. Gräv försiktigt upp plantan, klipp bort krukan och plantera sedan plantan på en lite ljusare plats. Det borde ge mer blommor. Man behöver inte ge denna nån speciell skötsel, utan ge den en fuktig lerkompost. Plantera 4-6 cm. djupt och placera alltså i full sol eller med lite skugga. Den tar vanligtvis ett uppehåll på ett år mellan omplanteringen och nästa blomning.

Lycka till med din planta!
/ Björn

Ge ditt svar