Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Ascocentrum

Nyckelord: Ascocentrum

Inlägg med Ascocentrum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Ascocentrum

Ascocentrum miniatum 'Kai Gold' (1) A.  miniatum (1) A. ampullaceum (11) A. ampullaceum "Thai Raspberry" (1) A. ampullaceum var. alba (1) A. aurantiacum (1) A. chrisensonianum (1) A. christensonianum (8) A. curvifolium (6) A. curvifolium f. luteum (1) A. garayi (9) A. miniatum (20) A. miniatum 'Kai Gold' (2) A. miniatum 'Kai-Gold' (1) A. miniatum `Kai Gold` (1) A. miniatum Kai gold (1) A. miniatum ‘Kai Gold’ (1) A. pumilium (1) A. pumilum (4) A. pusilla (1) A. rubescens (1)

Prat om släktet Ascocentrum

Ascocentrum miniatum. Från GöranÅ.

I jan-feb i år så var de dax att byta belysningen i växthuset. Valet föll på LED-belysning och det medförde mer ljus till mkt. lägre förbrukning. De gjorde susen för alla orkide'erna å spec. de ljusälskande arterna. Har haft en Ascocentrum miniatum under en lampa som gav 7000 lux men utan blomning. Nu under en lampa på 20 klux så färgades bladen lite av de starkare ljuset och den blommar nu för första gången , bara två blomstj. men de e ju en början. Den duschas dagligen eftersom den växer barrotad, monterad på EpiWeb.

Nyckelord: Ascocentrum miniatum

20 april

Vad heter en sån lampa och var får man tag i en?

20 april

Har tillverkat några armaturer själv, annars går de att köpa på eBay, Dusk, Lamphuset m.fl. ställen, bara att googla på. Jag odlar i växthus så använder dioder med 6-6500 kelvin. Det är ett ljus som motsvarar en solig sommardag mitt på dagen . Det här med ljus är en hel vetenskap, å finns många olika uppfattningar. Finns föredrag om ljus på youtube, om man vill gå lite djupare. Har tagit hjälp av fysiker å botaniker på LTH och de rek. de ljuset till mig. Ett tag så skulle de vara ett rödaktigt hemskt ljus som gjorde att växterna såg missfärgade ut, men de har man lämnat nu. Sedan får man ju anpassa färgtemp. efter vart man har planterna. De e ju skillnad på växthus och ett hem där man kanske vill ha lite mer mysbelysning

20 april

Har du färgspektret på de LED du använder ?

21 april

+ 22 april

Det är fullspektrum med Ra-värde på 91.
Intressant de här med det livsviktiga ljuset, för att våra orkidéer ska överleva och kanske t.o.m. växa under vår mörka vintertid. Men det är fruktansvärt komplicerat också om man går på djupet.
För de första så är de en tilläggsbelysning i ett växthus de handlar om för mig. Sedan så hade jag några kriterier att beakta, som mängden ljus per watt, ett behagligt ljus att vistas i, skall avge minimalt med värmestrålning och orkidéerna ska se naturliga ut färgmässigt. Orkidéerna under den första monterade lampan har trivts bra sedan september 2018. Tiden får utvisa framgent om det e bra eller kan förbättras

21 april

Grattis till blomningen! Intressant läsning.
Mvh
Mikael

21 april

Jag har aldrig sett redovisat spektrat där man kan relatera till PAR när det gäller LED.

Ge din åsikt

16/8 -18

Ascocentrum rubescens

 

Nyckelord: Ascocentrum rubescens

Prata om bilden
Från miia.

Första blomning på ungplantan resulterade bara några få blommor

Nyckelord: Ascocentrum miniatum

Ge ditt svar
Från Henrik.L.A.

Nu har jag haft för lite tid att hinna med/orka posta och kommentera på OP. Eftersom jag jobbar, och har tidvis ett fullspäckat schema, finns ju några som vill veta mer, och jag jobbar som vikarie på schema på Coop extra, dessutom håller vi på att bygga om till stora coop nu, så Det är mycket att göra.
Jag har på jobbet blivit upplärd på fler stationer än de flesta vikarierna och fastanställda, så läget för framtiden ser ljus ut. Bland annat chark/deli, där jag får hyvla skinka och skära illaluktande ostar och baka smörgåstårtor, och kolonial samt kassa, och ibland är jag på grönskasavdelningen:)

Hemma är det lugna puckar på orkidéfronten och det enda som står i knopp är Ascocentrum garayi och Microterangis hildebrandtii. Men allt växer och ser bra ut:)

Också väntar snart Tyskland resa där det blir att hälsa på bland annat Elsner och schwerter.
Det blir också min första riktiga utlandsresa:) och första gången i flyg! Ensam dessutom. Haha spännande! men väl där möts jag upp av min orkidévän och hans fru och dotter.

Nyckelord: Ascocentrum garayi

13/8 -17

Hoppas du hinner/orkar berätta om Tysklandsäventyret: något jag verkligen skulle vilja vara med om! (Fast hellre med skåpbil än flygplan, förstås . Jag själv vaknade 13.30 idag (jetlegged efter 3 veckor i Florida), lätt förskräckt: katterna skulle hämtas kl.16 från pensionatet i Hallstahammar (i grann-länet) och INGENTING hade vattnats här hemma de senaste tre veckorna... ! Men nu, mindre än åtta timmar innan jobbklockan ringer, känner jag mig pigg som en... en... mört, på svenska, men annars tycker jag att kackerlackor verkar vara extra pigga och raska varelser så här på kvällskvisten? Massor med blommande orkisar här hemma, men jag är fortfarande lite sur för det: varför bara sätta knopp och stängel och slå ut när jag inte är hemma?? grr

13/8 -17

Haha stackare! Såg dessa kackerlackor på Facebook haha! Skönt att slippa? Det ska nog finnas tid:)

14/8 -17

Kul att läsa Henrik

Ge din åsikt

13/8 -17

Bild

Från Henrik.L.A.

 

Nyckelord: Ascocentrum garayi

Prata om bilden

Denna planta har jag haft sen 2004, monterad på samma korkbit i mitt orkidéterrarium. Jag bara haft drygt 2 blomningar tidigare under de 12 år jag haft plantan. Jag tror denna blomning blev bättre pga en kortare torr vila (oplanerad...) ihop med att jag varit bättre på att göda i terrariet. Det vart fyra stänglar, men en fastnade mellan bladen tyvärr.

Köptes som Ascocenrtum miniatum från Orkidéhuset när det låg på Tegnérgatan i Stockholm. Men det visade sig vara A. garayi, de är väldigt lika. A. miniatum är större, har mer intensivt orangea blommor och en läpp som böjer sig bakåt. Denna växer i det vilda i Thailand, Kambodja och Vietnam, där den växer varmt och ljust.


Nyckelord: Ascocentrum garayi

23/10 -16

Kanonfin!

23/10 -16

Mycket vacker! Grattis!

23/10 -16

Jättefin härlig färg

24/10 -16

Riktigt vacker, fin tuva du har där

Ge din åsikt
Vanda (Neofinetia) falcata x Ascocentrum caviforium. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Ascocentrum curvifolium

Prata om bilden
Vanda (Neofinetia) falcata x Ascocentrum caviforium. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Ascofinetia Peaches

Vanda (Neofinetia) falcata x Ascocentrum curvifolium

Nyckelord: Ascocentrum curvifolium, Ascofinetia Peaches, Neofinetia falcata x Ascocentrum curvifolium

5/9 -16

Henrik Har din också 6 dm långa rötter? Jag ser bilder här i arkivet där de är barkmonterade.. Då får det bli en hel trästam för min del!!

5/9 -16

Ja! De satt i en korg som din sen hade dom rullat ihop rötterna i en större kruka. Det var nästan så rötterna rullade ut i hallen när jag tog ur den!

5/9 -16

haha. Tunna rötter - vattna ofta.

5/9 -16

Hmm, det kanske är så ja. Men min hamnade i kruka med bark:)

5/9 -16

Söt planta. Min har jag monterat o den trivs fint. Massor med rötter. Jag vattnar min morgon o kväll.

5/9 -16

Då vattnar vi efter samma manér. Min hänger fritt i korgen utan substrat men rothärvan gör att den håller sig tillräckligt fuktig över dagen.

Ge din åsikt

Idag anlände ett paket med 3 orkidéer
Den sista var en överraskning från min vän:)

Ascofinetia Peaches
Podangis dactyloceras
Ascocentrum ampullaceum (rosa)

Nyckelord: Ascocentrum ampullaceum, Ascofinetia Peaches, Podangis dactyloceras

10/8 -16

Peaches är fin:)

10/8 -16

Ja!:) fick bilder från deras växthus och det var mycket fina blommor! Några var super röda, och andra var mer orangea:)
Så blir spännande at se vad just denna ger för färg:)

10/8 -16

Hur går det med din Hiroshima Choice förresten? Dessa hade också väkdigt olika intensitet på färgerna!:)

10/8 -16

Satt den i kruka o det verkar den okej med Kanske lite sent snart nu att initiera stängel, men chansen finns

10/8 -16

Är det Peaches som blir rätt stor som hiroshima ungefär, eller nån annan

10/8 -16

Tjusiga plantor

11/8 -16

Nja. Den har en ganska stor bladspann. Men inte alls lika breda blad som H.C . Mer i storlek som min Darwinara charm eller större variant av Lou Sneary.

Ja, chansen finns ju:) jag kommer nu ivrigt att vänta på nästa sommars stänglar. Och hoppas de flesta hybrider vill blomma:)

oled tack!:D

Ge din åsikt

Hejsan! Jag tänkte höra om någon av er vet hur man kan se skillnad på stängel och ett nytt skott på en Ascocentrum ampullaceum.?

det kommer något som ser ut som toppen på en tandpetare mellan det nedersta och andra bladet på min!:)

Nyckelord: Ascocentrum ampullaceum

25/3 -15

Man får vänta och avvakta

25/3 -15

Visar en bild på min Ascofinetia Cherry Blossom, ena föräldern är Ascocentrum ampullaceum (den andra Neofinetia falcata).
Den till höger är ett skott och den till vänster högre upp en stängel och den längre ner till vänster ev. ett skott. På andra sidan finns också ett par stycken "svårt att säga än"

25/3 -15

Kan vi få se et bilde? Stengler pleier oftest, men ikke alltid, komme mellom 3.og 4.bladpar ovenfra.

25/3 -15

Fantastisk tillväxt!!!!!

25/3 -15

....och stella jag kan tillägga bra plantskola! och fin bild på din planta!

25/3 -15

25/3 -15

Stella! vilken växtlighet!

Heidi här är en bild:

25/3 -15

Jeg er usikker..

25/3 -15

Tack alla visst är den fin
Henrik det är nästan 99% säkerhet ett skott, de brukar växa längre ner Fast nu blir jag också osäker.

25/3 -15

haha, vi får helt enkelt se!:)

3/4 -15

Henrik, hur går det med din Ascocentrum, syns det om det är stängel eller skott?
Så här ser min Ascofinetia ut idag. Det är två stänglar med knopp och ett skott. På andra sidan är det mest troligt två skott men från bladvecket ovanför det vänstra skottet har det börjat växa någonting, ev. en stängel eftersom den är så pass högt upp.
Det kanske blir några keikisar till salu

3/4 -15

Woow!:D jodå,den har växt lite men det går trögt. Men jag har inte kikat på den några dagar så jag kanske blir glatt överraskad när jag kommer hem efter helgen!:)

Ge ditt svar
Ascocentrum christensonianum. Från Truls.

Detta är en liten vandasläkting. Blommar för första gången. Små blommor ca 1 cm o ljust rosa. Detta är en liten planta som kan blomma som liten. Jag har haft i 2 år.

Nyckelord: Ascocentrum christensonianum

17/2 -15

Vilken fining, vårkänning! Grattis!

17/2 -15

Jättesöt!

17/2 -15

Jättefin

19/2 -15

Härlig

Ge din åsikt
Ascocentrum christensonianum. Från Truls.

 

Nyckelord: Ascocentrum christensonianum

Prata om bilden
ascocentrum christensonianum. Från jussi.

har börjat slå ut

Nyckelord: Ascocentrum christensonianum

30/4 -14

Ser ut att bli en praktfull blomning!

30/4 -14

Plötsligt händer det !

30/4 -14

Grattis!!

30/4 -14

Oj kanon fin blommning, gratulerar!

Mvh från Petter

1/5 -14

Finfin

1/5 -14

Wow

1/5 -14

Jättesöt. Är det första blomningen? Jag har en liten planta som blommade när jag köpte den i höstas. Nu växer den bara så jag hoppas på ny blomning.

2/5 -14

Trulsjust den här plantan fick jag från MÅ för några veckor sedan men jag har en äldre som jag haft i några år som blommar troget årligen bara man ger den tillräckligt med ljus.

2/5 -14

Tack Jussi hoppas den kommer snart. Har den i ett sydvästfönster. Visserligen skuggar jag den med persiennen mitt på dagen om det är klart solsken. Kanske fel, har tänkt att vårsolen skulle vara för stark.

3/5 -14

Jag ger mina fullt solljus och det funkar jättebra.söderfönster.

Prata om bilden

24/4 -12

+ 3/5 -12

Ascocentrum ampullaceum, blomstor

Ascocentrum ampullaceum. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 245 kr per styck. Frakt: 59 kr per paket.

Odlas tempererat eller varmt.

Nyckelord: Ascocentrum ampullaceum

1/5 -12

Kerstin A köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Ascocentrum ampullaceum. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Ascocentrum ampullaceum

Prata om bilden