Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Angraecum

Angraecum-plantor kräver en del anpassning av odlingsplatsen, men belönar odlaren med vackra vita blommor. Angraecum är en släkte av cirka 200 varmväxande orkidéarter från Madagaskar och Östafrika. Släktets plantor varierar i storlek från 20 cm till 80 cm höga plantor. Plantorna har läderartade blad placerade på en grov stam, likt hos Vanda....

Läs hela artikeln

Inlägg med Angraecum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Angraecum

A. bosseri (1) A. cadetii (1) A. compactum (2) A. conchoglossum (1) A. Crestwood (1) A. dideri (1) A. didieri (20) A. didieri x mahavense (1) A. didierii (1) A. distichum (4) A. eburneum (1) A. eichlerianum (1) A. elephantinum (4) A. elephanttium (1) A. equistans (1) A. equitans (1) A. erectum (1) A. florulentum (7) A. germinianum (2) A. germinyanum (2) A. Lady Lisa x sesquipedale (1) A. Lady Lisa x sesquipedale och Neostylis Lou Snearly (1) A. Lemforde White Beauty (1) A. leonis (1) A. Longiscott (1) A. magdalenae (9) A. mauritianum (1) A. pelephantinum (1) A. ruthenbergianum (1) A. scottianum (7) A. scottianum blomstor (1) A. sesquipedale (28) A. Veitchii (6) A. Veithcii (4) A. viguieri (2)

Prat om släktet Angraecum

1/6 -16

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Angraecum Veithcii

Prata om bilden

1/5 -16

Vår

Äntligen vår och massa sol!
En fråga bara till alla er erfarna med tilläggsbelysning: Brukar ni låta dom vara kvar i till exempel norrfönster nu även under vår/sommaren? I mina söderfönster får allt det naturliga ljuset räcka, men hur gör ni tex i norrönster. Jag ska nog specificera mig lite, jag har en angraecum veitchii i ett halvskuggigt östfönster, (den får tyvärr inte plats i söderfönster och jag har inge västfönster) bör jag har tilläggsbelysning till dne nu även under sommaren?

Nyckelord: Tillläggsbelysning, Vår, angraecum veitchii

1/5 -16

Låter allt vara och naturliga variationer med mer ljus blir som grädde på moset, i alla fönster de som inte vill ha så mycket ljus står redan så till att endast ströljuset ökar med vår/sommar.

1/5 -16

Neosarna m.fl. står under tillägg i västerfönster och jag ändrar ingenting bara för att kajor och fiskmåsar börjar gapa redan i fyrasnåret, så att katterna kommer på att de absolut måste gå ut omedelbart, vilket tvingar upp mig för frukostservering och dörröppning. Dvs det lilla extra naturliga ljus Neosarna ev njuter av det kommande halvåret, påverkar inte timer-inställningen på ljusrampen .

1/5 -16

Tack för svaren! Jag misstänkte lite att det var så. Då härmar jag och låter dom vara kvar!

Ge ditt svar

Stor i doften, liten i växten. Art från Madagaskar.

Nyckelord: Angraecum didieri

30/3 -16

Läcker!!

31/3 -16

Förtjusande

31/3 -16

Underbar

31/3 -16

Härlig!
Mvh
Mikael

31/3 -16

Doftigt och vacker

31/3 -16

Speciella tips för att få den i blom?

1/4 -16

Inga tips för blomning, eller är det bara att vänta i vanlig ordning...

2/4 -16

Jag har legat utslagen i influensa ett par dagar, därav lite sent svar. Jag håller mina didieri ganska svalt under vinternätterna och vattnar mycket försiktigt och det brukar funka för blomning under senvinter/vår. Vore intressant att höra om någon med framgång odlat arten varmt hela året?

Ge ditt svar

I Rappnes fyndhörna fann jag nyligen ett gigantiskt (ca 50 cm hög och 60 cm bred) exemplar av hybriden angraecum Veitchii (angraecum eburneum x angraecum sesquipedale). Jag har aldrig odlat någon planta av detta släkte, så jag vore väldigt tacksam för tips och råd rörande odlingen. Plantan har nyligen blommat med tre stora stänglar med väldoftande blommor. Den är planterad i bark och plastkrukan är ca 14 cm i diameter. Det vore roligt att få den att trivas.

Nyckelord: Angraecum Veitchii

30/1 -16

Jag har A. sesquipedale och saxat ut tidigare inlägg: Den står ovan en stor bytta så vatten kan rinna rakt igenom, det gör att jag vattnar/sprutar vatten med flaska morgon och kväll. Jag har en fläkt som ser till att luftombyte sker och att det fläktar på den. Den står i söderfönster men så att den endast får 1tim direkt solljus men mycket ljus resten av dagen plus att den har en egen 15w lysrörslampa året om 13-14 timmar. Mycket svag gödning var fjortonde dag mars till oktober, det flitiga vattnandet kompenserar hoppas jag . Planterar inte om den utan har flyttat vidare till större krukor så intakt som möjligt och använder de grövsta bitarna i 50liters säck med pinjebark, 3-6 cm stora, att fylla ut nya utrymmet i krukan som bör räcka för flera års tillväxt helst då de ogillar flytt.

30/1 -16

Jag glömde att skriva att jag har läst alla relevanta trådar.
Dick: Använder du plast- eller terrakottakrukor till denna art? Hur undviker du vätska i bladvecken när du sprejar plantan? Löser din fläkt problemet med röta i bladvecken? Vilken temperatur är optimal? Ursäkta alla frågor, men plantan är så fin att jag vill göra mitt yttersta för att få den att trivas.

30/1 -16

Denna står i plastkruka. Den får alltid vatten i bladvecken då jag sprutar mer än sprejar, jag har inte haft röta men den vill gärna tappa något nedre blad om vintern men det beror nog inte på vattningen, fläkten ser till att det inte blir stående och själva bladen har ett tjockt vaxlager så inte mycket blir kvar. Jag skulle säga att man ska ha den varmt året runt, de kommer ju från Madagaskar från områden med stor nederbörd och relativt hög värme, i de beskrivningar jag läst ses de oftast i relativt öppna lägen, så att blåst/luftcirkulation gillas definitivt.

30/1 -16

Dick: Hjärtligt tack för all information!

2/2 -16

Med risk för att bli kallad härmapa så var jag också och hälsade på Rappne för första gången idag och fick med mig ett exemplar av denna gigantiska version av angraecum Veitchii till halva priset. Helt sjukt stor märkte jag när jag kom hem och fick lite perspektiv och ska försöka placera den nånstans. Nu måste jag även börja läsa på om denna fantastiska planta.
Vilken fantastisk trädgårdshandel, cattleyor, masdevallior och massa olika orkidéearter till bra priser!

2/2 -16

Grattis! Priset var närmast sensationellt för så välvuxna plantor. Det finns all anledning att hålla koll på Rappnes om man befinner sig i Stockholmsområdet.

2/2 -16

Ja priset var verkligen sensationellt! Råkade få med mig 2 cattleyor och en onicidium också

3/2 -16

Ja, det brukar bli några extra plantorna när man ändå är där. De har en trevlig restaurang också. Omgivningarna går inte heller av för hackor. Kort sagt, ett jättefint utflyktsmål för den växtintresserade.

3/2 -16

Kan man få en vägbeskrivning? Hemsida kanske de har också?

3/2 -16

Visst. Hemsidan finns på följande adress:
http://rappne.nu
Handelsträdgården ligger vid Ulriksdals slott, närmare bestämt i slottsträdgården. För att komma dit kan man antingen välja avfarten Järva Krog eller Kista/Silverdal på E4:an. Därefter kan man ta sikte på Polishögskolan eller Ulriksdals begravningsplats som ligger i närheten.

3/2 -16

Det är inget ställe som man bara råkar hamna vid, knappa in på gpsen Slottsträdgården Ulriksdal, Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna, så bör du inte hamna fel Restaurangen så himla fin och det var mycket trevligt att gå omkring bland deras odlingar!

Ge ditt svar

1/11 -15

1/11: Knopp!!!

Under min vattningsrunda upptäckte jag att det var knopp i min Angraecum magdalenae planta, wow. Har aldrig haft en sådan i blom förut. Så nu är det bara att hålla tummarna att de vill ändra fram
Sedan hade första blomman slagit ut på min Phal. Silvergrube x Phal. lindenii Någon som vet om den har något hybridnamn?

Nyckelord: Angraecum magdalenae, Phalaenopsis Silvergrube x Phalaenopsis lindenii

1/11 -15

Grattis till både knopp och blom!
Jag har också en Phal Silbergrube x lindenii, som blommar för fullt nu. Har letat efter ett hybridnamn, men inte hittat något.

1/11 -15

Kollade också hybridnamn men hittade inget. En sida som har massor med phallar , ni som gillar kolla här

1/11 -15

stella, tack för den sidan! Den är sparad nu!

1/11 -15

Grattis till magdan den luktar gott nattetid, även långt efter blommorna börjar vissna. Jag hade den i sovrummet när det var för kallt ute! Det är rätt långsam utveckling på den dock, men blommorna varar i flera månader så det väger upp.
/Mvh, I

1/11 -15

Grattis!!

Ge din åsikt

30/8 -15

Sötnos

Sötnos. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: angraecum

Prata om bilden

30/8 -15

Nyförvärv!

Nyförvärv!. Från Xara. Fri bild.

Två av veckans nyförvärv har börjat slå ut!

Nyckelord: angraecum, pahiopedilum henryanum

30/8 -15

Trevligt när man köper plantor med knopp!
Angraceum Lady Lisa x sesquipedale tittade jag på i fredags hos Peter! Då hade han en planta kvar och den var jättefin med knopp och ett sidoskott. Har tyvärr inte ljus för Angraceum, så den blev kvar till någon annan!

30/8 -15

Sötnos. Från Xara. Fri bild.

Får väl se hur det går framöver med den , men just nu är den verkligen underbar!!

30/8 -15

Ja, den är verkligen underbar! Jag var hur sugen som helst, men avstod för en gångs skull! Vill ju inte ta hem någon, som riskerar att dö pga brist på extrabelysning vintertid!
Ska du ha den i skåpet eller under discolampan?

30/8 -15

Kul med nyförvärv!
Flera Angraecum har mycket måttliga ljusbehov. Lilla A. didieri t ex som jag odlat i många år har jag haft stående i norrfönster utan extrabelysning och de har blommat snällt varje år.

30/8 -15

Jag ska fundera över långsiktig placering (tror att jag ska köpa mig en ljusmätare)... Nu när den blommar, får den stå på hedersplatsen ovanpå skåpet under ett par 'vanliga' LED-lampor som jag inte vet om gör något till eller ifrån alls i belysningshänseende.

30/8 -15

Säger bara wow

Prata om bilden

Jag älskar den här lilla, vita skönheten. Den är en skön kontrast till alla färgglada Cattleyor jag har och har en fantastisk metallic glans på läppen (som jag tyvärr inte får fram på bild).

Den är väldigt behändig i storlek och lättsam i skötsel, hemma hos mig iaf, vattnar ungefär 1-2 gånger vintertid och lite mer under sommaren. Den växer vilt på Madagaskar och vill ha intermediär till varm temperatur

Köpte den här förra våren av MÅ

Nyckelord: Angraecum didieri

13/7 -15

Verkligen underbar!! Jag har en oxå, men inte har den blommat hos mig inte . Nåja, helt klart något att se fram emot iaf!

13/7 -15

Bara så beauty!!

13/7 -15

Helt underbar

13/7 -15

Urtjusig

13/7 -15

Läcker. Hur lång vinter har du, vattnar 1-2 ggr

13/7 -15

oled Hahahaha, ja inte ens vi i Norrbotten har ju några ordentliga vintrar längre :-P

Tack ska ni ha alla, har tyvärr för ljust om kvällarna så känner ingen doft, får se om det ändrar sig!

13/7 -15

Ljuvlig!!

13/7 -15

Har du inget mörkt rum, eller en garderob du kan stänga in den i?! Iaf den jag köpte av bolebo börjar dofta nästan på en gång när det blir mörkt...Det luktade i bakluckan när jag öppnade den efter att ha fraktat hem den med hatthyllan över...
/Mvh, I

14/7 -15

Den här lilla angreacum- arten har många närstående släktingar som alla är lika odlingsvärda. Tilläggas kan att A. didierii klarar även låga temperaturer, ner mot +5 grader under kortare tid.
PS. De här små arterna går utmärkt att montera på en rot eller stubbe och liknande, se under "Min profil" där finns en bild på en didierii monterad på en gammal enstubbe. De har fantastiskt fina rötter som ger mervärde även när plantan inte blommar.

14/7 -15

Isis Åhh smart, ibland tänker jag inte så långt, ska ställa in den i sovrummet i kväll

bolebo Tack för informationen, alltid kul att lära sig mer Vilka släktingar skulle du rekommendera? Håller med ang rötterna, de har coolaste rötterna av alla mina plantor!

14/7 -15

A.elephantinum, A. ruthenbergianum, A. leonis, A. compactum, som faktiskt är lite större än A.didierii trots sitt namn och många fler. Om du söker på nätet : Angraecum, sektion Perrierangraecum så får du upp många . Alla är inte lätta att få tag på utan man får leta.
Själv använder jag böcker för att se om det finns något som frestar mig, (och det gör det). En väldigt bra referensbok är: Angraecoid Orchids av Joyce Stewart, Johan Hermans och Bob Campbell. Mitt ex kostade 53 pund för många år sedan men är värd varje pennies.

14/7 -15

Måste nog skaffa en Angraecum av något slag! Vad lättfrestad man är! Ser att Peter har flera på sin hemsida, så kanske det är någon där som passar mig!

14/7 -15

Nenne: Den som kallas A.elephatinum på deras hemsida är inte en A.elephantinum utan någon av de långstammade som måste bindas upp annars hänger de på alla möjliga håll.

14/7 -15

bolebo, tack för info, för det var precis den jag var sugen på!

14/7 -15

Härlig grattis!
Mvh
Mikael

17/7 -15

Tack bolebo än en gång för tipsen, ska se om jag kan få tag i den där boken (eller kanske önska den i julklapp)
Och tack övriga, kan förresten lägga till att jag tog med den till sängs en kväll och den hade en väldigt fin doft! Lite mystisk, afrikansk kryddig säger jag som inte har koll på dofter

Ge din åsikt

13/7 -15

Angraecum didieri

 

Nyckelord: Angraecum didieri

Prata om bilden
Angraecum sesquipedale. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Angraecum sesquipedale orkade med tre blommor i år, tar vid till natten med doftkavalkaden

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

30/3 -15

Väldigt snygg!

30/3 -15

men jisses vikken snygging, hur stor är din?? Min planta har just nu 8 bladpar o ca 15 cm hög. Hur länge till måste jag vänta på blommor ??

30/3 -15

En klassiker man aldrig kan bli less på!
Kalasfin!

30/3 -15

obovata den är cirka 50cm hög och 70cm bred, samt har två mindre förgreningar vilka ännu inte varit i blom, ca 15cm höga är de så jag hoppas på en rejäl buske om tio år

31/3 -15

Jättefin, tycker det verkar vara en liten buske redan

8/4 -15

Jättefin!

8/4 -15

Grattis till trippelblomningen!

8/4 -15

Hur läcker som helst!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

30/3 -15

Angraecum sesquipedale

Angraecum sesquipedale. Från dick. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

Prata om bilden

26/1 -15

+ 27/1 -15

Ännu en natt i doft paradiset

Från Larsa.

Är så oroligt stolt, nöjd och glad men framförallt tacksam över denna otroliga orkidée. Den doftar fantastiskt en blandning av jasmin och liljekonvalj. Dick du hade rätt den doftar mest nattetid. Vaknade i natt av att rummen var fyllt av denna fantastisk doft.
Ångar inte en sekund att jag köpte den. Och tack Mattias för en superfin planta.
I dag öppnade sig knopp nummer 2. Lime grön i början för att sedan bli vit.

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

26/1 -15

Denna orkide har en mycket intressant historia inom evolutionsbiologin som går att läsa om på wiki, länkade dit i ett gammalt inlägg på OP

26/1 -15

spännande då har jag lite nattt läsningen ledig dag i morgon och pigg som en ärta just nu.
jag har sett både på bild och i verkligenheten fina orkideeer men denna är just nu lätt topp 2.
så maffig och blommorna är typ 15-20 cm från sida till sida och svansen är uppe i dryga 35 cm, och det bästa av all doften helt grym

27/1 -15

Imponerande!

27/1 -15

Superläcker, grattis!
Mvh
Mikael

27/1 -15

Grattis

27/1 -15

Jätteavis!!! Tror jag såg den där fjärilen som tillhör evulationsläran i ett insekts, ja vad det nu heter, "uppstoppade" insekter iaf

28/1 -15

Doftsnygging

28/1 -15

Jag har följt den här lite grand,och måste säga att jag är lite avis;)

Ge ditt svar
Från Larsa.

Nu är det åtminstone halvlek
Väntar tålmodigt på första blomman ska slå ut. Men snart så får man se skönheten.
Första bilden tagit 16,00 andra bilden tagen 11,00

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

24/1 -15

Sakta men säkert!:D

24/1 -15

Artar sig gör det verkligen....

24/1 -15

Jag har så svååårt för det där med tålamod!! Lycka till, inte långt kvar nu .

24/1 -15

Hör jobbar vi i racer fart. Kom in nu efter några timmar sen första bilden och då hade en av blommorna öppnat sig.

24/1 -15

Grattis! Tänk så fort det kan gå ibland! Mycket vacker blomma!

24/1 -15

Grattis! Så vacker den är

24/1 -15

Grattis, får vi doftrapport om ytterligare ngr timmar? Tjusigt!
/Mvh, I

24/1 -15

Väldigt tjusig redan!

24/1 -15

Den orkidéen har lungt blivit min favorit. Ska skaffa en snart.

25/1 -15

Doften analys klar. Det doftar en blandning av jasmin och liljekonvalj. Inte så stark ännu men kanske kommer. Dranse87 kolla med Peter på orchidehuset.

25/1 -15

Larsa de brukar dofta som mest nattetid, bara att stanna uppe

25/1 -15

dick skrattar om mina grannar inte redan tror jag är knäpp med all konstig belsyning i alla fönster så lär ju de ju få vatten på kvarnen.
men håller med dig la mig vid 01 igår och då doftade det svagt men väldigt gott i sovrummet.
vätar nu på knopp 2 och 3 så bli det nog lite mera doft hoppas jag. annars får dendrobiumen berry oda stå för det doftar ju helt fantastisl i halva lyan nu av den.

25/1 -15

Grattis Lars ! !

26/1 -15

Tack Brittmarie
Fantastisk glad att den slog ut

26/1 -15

Väldigt vacker blomma.

Ge ditt svar

Det börjar arta dig. Men jösses så stora blommorna ser ut att bli. Väntar med spänning på att de ska slå ut.

Nyckelord: Angraecum sesquipedale

10/1 -15

Ser finfint ut

11/1 -15

Ha tålamod, ser spännande ut

11/1 -15

Såg just på Göteborgs Botaniskas hemsida att de också har en likadan med knoppar. De hoppades att den skulle hålla sig till Orkidéfrossan 1-22 mars. Har funderingar på att besöka Botanuska under Orkidéfrossan för att få njuta av deras orkidéer.
Har också en Madagaskars Stjärna, men den är ganska liten än så här blir det nog ingen blomning i år. Hur sköter du din? Jag håller min fuktig och duschar ofta. Den har en ganska liten kruka, undrar om den skulle vilja ha en större?

11/1 -15

Ena riktiga bamsingar. O_o Fast de matchar ju resten av plantan ser det ut som.

11/1 -15

Jättespännande!! Ni som är erfarna utställare, hur får man plantor att blomma som allra bäst till ett visst datum?? Värsta mysteriet för mig...

11/1 -15

Xara: Har ju aldrig ställt ut, men jag tror att för hobbyodlare så är det nog mest tur det handlar om. Tror kanske att större ställen kan initiera blomning genom temperatursänkningar och dylikt. Finns säkert något man kan göra för att förskjuta/tidigarelägga blomningar. Min Paph purpuratum blommade senare förra året t.ex. och jag tror det var för att den fick mindre ljus under våren. Tror, inte säker dock.

11/1 -15

Tja, jag kämpar ju för att få någonting att blomma över huvud taget, jag . Nöjer mig med att skryta här hos er .

11/1 -15

Xara: Motivera dem genom att skaka dem över papperskrogen lite. Beprövad metod som jag har hört ska fungera bra.

11/1 -15

tack för alla fina komentarer.
plantan är i dag planterad i en kruk som är 22 cm i diameter och 22 cm hög en mindre hink alltså
själva plantan är ca 45 cm hög och bladspannet mäter en bit över 80 cm.

Den står under extra ljus 12-14 timmar/dygn
vattnar den ca var 10-12 dag för att krukan är så stor och att den ska få toka upp lite mellan vattningarna
dagstempratur 18-19 grader med element på, på natten stänger jag av elementet och då sjunker tempraturen till 15-16 grader.

Köpte den här på OP av Mattias för drygt 3 månader sen sen dess har dte kommit 2 nya bladrosetter med totalt 4 blad 2 åt varje håll

12/1 -15

Det var en väldigt fin blomma du har. Funderar på att köpa en själv, är det en växt du rekommendera.

12/1 -15

dranse87 jag rekommenderat den. En fantastisk orkidée. Kan inte så mycket om den. Men räkna med att det kommer bli stor med tiden och kräver då utrymme. Vet inte hur gammal min planta är. Köpte den hör på OP. Men googlar man på den kan man både se monster plantor och hur blommorna ser ut. Återkommer med bild när den slagit ut.

Ge ditt svar

I eftermiddags kom mina överaskningsplantor ifrån Orchidéhuset, samt ett gäng transparenta krukor till omplanteringarna framöver. Två släkten var helt nya för mig, även om jag sett de på bild tidigare. Den ena är faktiskt australisk och kommer ifrån samma område som jag bodde i när jag bodde där, så förhoppningsvis ska vi kunna komma överens & jag förstå dess behov! Den andra började jag med att köra ner fingrarna i eftersom mossan & hela plantan såg ut att ha glidit upp en bit ifrån botten på krukan. Den flyttade sig dock inte nämnvärt...när jag började snurra runt på krukan insåg jag att den blommar ju!! Det är en Dryadella simula, pyttesmå blommor som ser ut som små flugor eller ngt. åt det hållet - inte konstigt att jag inte märkte dem först! Jag tror jag vågar påstå att det är de minsta orkidéblommorna i min samling, även om inte Maxillaria variabilis har speciellt stora blommor heller.

Jag har problem med huvudvärk idag så jag ska klura på övriga placeringar imorgon. Dryadellan skulle ju ha det svalare så den fick hoppa in i sovrummet med Restrepior & Masdevallior för tillfället. Resten får klara sig på köksbordet till imorgon...

Jag gav Peter en fingervisning om hur jag ville ha det och det grejade han galant - jag hade ett släkt-önskemål bland de 5 plantor jag beställde; nämligen att en skulle vara en Stanhopea, resten fick Peter välja själv, även bland småplantor (om paketet stod det annars att samtliga skulle vara blomstora nämligen). Tack till Orchidéhuset med andra ord!

Trevlig kväll & helg!

/Mvh, I

Nyckelord: transparenta krukor, plantor, Sarcochilus fitzgeraldii, Angraecum viguieri, Orchidéhuset, Dryadella simula, Stanhopea marizana, överaskningsbeställning, Dendrobium ovipostoriferum

9/1 -15

Ojoj, jag som trodde julafton hade passerat!!! Blir vansinnigt shoppingsugen ! Grattis till härligt paket!

9/1 -15

Nej, det var bara inventeringen av krukor som passerade i julas! Hehe Tack, ja, det känns härligt, gröna & fina är de.
/Mvh, I

9/1 -15

Spännande med ett sånt överraskningspaket!
Och du verkar ju onekligen ha dragit turlotten! Lycka till med blommorna!

10/1 -15

Riktigt fina nykomlingar!

10/1 -15

Så härligt med paket, särskilt när de innehåller orkisar. Plantorna ser fina ut också vilket är ännu trevligare.

Jag är en sådan där otroligt trist människa som aldrig skulle klara av överraskningspaket. Jag är ju inte intresserad av så många olika släkten och av vissa av dem så är det kanske bara en art jag gillar t.ex. Jättekul att "överraska" en sådan person. XD

Lycka till med dina nykomlingar!

10/1 -15

Kul att du blev nöjd. Det är lättare för mig när ni önskar plantor. Så när ni beställer överraskningspaketen så hjälp mig på traven för att ni ska få de plantor som passar er.

11/1 -15

Grattis till alla nykomlingar

Ge din åsikt