Cattleya trianae

7/12 -07

Cattleya trianae kommer från Colombia och det är landets nationalblomma. Det är en ljuspunkt när höst/vintermörkret lägger sig och är tillsammans med C. schroederer den mest uthålliga (Cattleya) blommaren och håller sig fin 5 veckor eller mer. Doften är svagt söt. I år blev det 3 st blommor (förra året 6 st).
Jag odlar den i greenmix i ett söderfönster med ljustillskott av lågenergilampa under vintern
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya trianae

7/12 -07

Mycket fin Mikael säg till om du har en delning (när)
Bra odlat Vh. John

7/12 -07

ÅÅÅÅÅ vad avis jag är, det är en som jag saknar hos mig, C.Lueddemannianae är en annan jag saknar, dom är läckra, men jag har en del andra på G. som slår ut innom en vecka, bilder kommer.

7/12 -07

Mycket tjusig Grattis

7/12 -07

Och här visar du ännu en fantastisk Cattleya, Mikael
Grattis till en tjusig och doftande blomning

7/12 -07

Tur för oss andra att du valt att inte vara med i projectet för du skulle väl ha fått en Cattleya intermedia i blom på ingen tid, hur lten den än är

8/12 -07

Hej, jo jag har en C. intermedia på g med en liten blomskida, få se om den orkar fram. Som jag förstår det så är det deadline den 15e så jag kanske hakar på med C. intermedia orlata.
John, jag planerar att låta plantan växa ostört några år (3-5 år), så det dröjer med delning.
mvh
Mikael

8/12 -07

Jättevacker Mikael,liksom Dina andra Cattleyor !Jag blir alldeles "GRÖN" av avundsjuka,
Monika

8/12 -07

Helt underbar, grattis! Jag är också väldigt svag för de sköna Cattleyorna...Jag har också en liten intermedia men jag har inte lyckats titta fram någon knopp än.

8/12 -07

OK, nu är jag med i "Projekt Cattleya". Det skall bli verkligt spännnde att följa utvecklingen hos genetiskt identiska plantor hos olika odlare i olika miljöer!!!!!!!!!
mvh
Mikael

8/12 -07

MIkael: mycket fin Cattleya. Härligt när de doftar. Tycker lilla dottern det med, om att det doftar?

8/12 -07

Absolut, hon gillar att lukta på blommorna, de tropiska såväl som de inhemska arterna. Det gäller orkideer och andra blommor som rosor.
mvh
Mikael

8/12 -07

Doris, hur länge har du haft din C. intermedia? Jag har hört den doften från den liknar Liljekonvaljens.

8/12 -07

Jag har i alla fall en "halv" intermedia - dvs en intermedia var aquinnii x lawrenceana med ljust syrenfärgade och underbart doftande blommor.

9/12 -07

Va snygg!! Hur stor är blomman??
Fick hem en sådan planta i en import som en kompis skulle ha. Den var väldigt stor!!!!

9/12 -07

Odlar du alla Cattleyor på samma sätt?

9/12 -07

Spindeln: Jag köpte min intermedia i februari i år. Tur att man för register, annars hade åtminstone inte jag kommit ihåg något! Den har växt bra sedan dess men ingen knopp i sikte så doften vet jag inget om. Jag tyckte det verkade som om den ville ha lite skuggigare än de flesta men det ändrar sig kanske när den blir större. Annars odlar jag dem på samma sätt, vill de vila så får dom det och vill de ha mer vatten så får dom det. Vid denna årstiden ärde ju inte precis aktiva. T.o.m. Laelia anceps sa nej tack till vatten i dag.

9/12 -07

Tyvärr har mina ej velat gå i vintervila ännu förutom C. mossiae som ändå får lite vatten då och då eftersom sista bulben inte vuxit ut helt. C. Portia borde börja blomma när som hellst men jag ser inga blomskott i blomskidorna ännu, men årsskotten verkar inte helt mogna ännu på den heller. Den har verkligen vuxit mycket i år och massor med nya rötter. Vi har ju en ovanligt varm vinter här än så länge. Till och med Keiferteinan tänker blomma igen.
Jag köpte en Bifrenaria inodora i sommras för en billig penning, den var i mycket dåligt skick. Jag har fått igång den och den har också börjat ny tillväxt.
C. labiata är i tillväxt och sdka inte ha någon vintervila förän tidigt på vårkanten. Jag får tänka lika dant med C. Portia, det är ju en primärhybrid till C. labiata så jag får lov att ha lite tålamod.

9/12 -07

Doris, jag har läst upp lite om C. intermedia, den vill ha mycket ljus. Om man ska öka ljuset till den ska det göras sakta, lite i taget. Ett snabbt byte av ljus gör att den bygger upp försvarsmekanismer. Den är van vid starka vindar

9/12 -07

Spindeln ligger du i hårdträning inför C.Intermedia projektet. Rolig grej du har dragit i gång. Vi får hoppas att det finns plantor till alla nu.

9/12 -07

Tjuvstart, kallas det väl, HMG!
Spindeln, om inte Röllke har så vi kan få två plantor var, så får vi väl nöja oss med en?! Huvudsaken är ju att alla som vill, får möjlighet att delta. "The more, the merrier!"

9/12 -07

Hej på er, vad roligt att ni tycker om min C. trianae! Den är lätt att tycka om!
Blomman är 12cm mellan petalerna som är något framåtlutande.

Jag odlar mina Cattleyor på liknande vis men gör vissa justeringar för att anpassa efter arterna, tex mesta möjliga ljus till C. lueddemaniana och så håller jag plantorna lite torrare när de vilar.

Min C. intermedia köpte jag från Strauss orchideen våren 2006, den hade då en liten knopp men nästan inga rötter så knoppen torkade. Därefter tillbringade plantan mer än ett år att sätta nya rötter och att fylla de uttorkade bulberna. Men så i oktober 2007 satte den skott! Den bor nu i ett österfönster och får stödljus av lysrör ca 10 timmar per dag. De nya bladen är relativt små och ljusgröna men bulben verkar bli kraftig, blomskidan förefaller OK, håller tummarna!

Det där med register som du skriver Doris, det är jättebra! Jag för själv kontinuerliga anteckningar på hur mina plantor utvecklas och det är till god hjälp när dess utveckling utvärderas och om man inför en förändring!
mvh
Mikael

9/12 -07

Spindeln: VIsst vill de ha mycket ljus, jag har mina i söderfönster men man måste ju skugga mot solen. Jag tycker mig ändå ha märkt att bl.a. de med ljusare blad inte gillar för mycket av solljuset. Jag har två söderfönster i detta rummet och ljus från öster via balkongdörren så jag har en del uppstaplade mellan söderfönsterna.
Mikael: Så flitig är tyvärr inte jag med mitt register, antecknar bara inköpsdata och blomningar och om jag kommer ihåg det hur länge blomningen varat...

9/12 -07

Underbar Mikael!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.