Phalaenopsis lueddemanniana

7/6 -10

Jag behöver hjälp med hur jag skall sköta två små Phalaenopsis lueddemanniana. Köpte dem för två år sedan och det enda som händer är att de blir mer och mer lessna. Nu har de knappt några rötter kvar ens. De står i samma riktning (söder) som övriga Phalaenopsis och får samma sköttsel, men trivs INTE. De är planterade i vitmossa.
Så, vad skall jag göra? Har även norrfönster om de skulle vilja bo där.
Tacksam för hjälp för annars är de nog inte kvar här nästa sommar...

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

7/6 -10

Som jag förstått det så växer lueddemanniana på olika höjd över havet och därmed i olika temperaturzoner. Kanske just dina plantor har sina ursprung från lite kyligare trakter (men med höjning av temperaturen dagtid)?

Ett annat fenomen vid hög temp är att de kan producera keikis istället för blommor.

Plantan till höger tycker jag visar symptom att luftfuktigheten är för låg. Jag hade nog provat att höja luftfuktigheten rejält i första hand.

7/6 -10

Tänkte precis som Margaux främst på luftfuktigheten... Jag odlar de flesta av mina rena Phal arter (inklusive lueddemanniana) i varmskåpet då många ofta kräver lite högre luftfuktighet än jag har i fönstret. Då jag odlar min ludde varmt bör noteras att jag har en ca 10 graders sänkning i skåpet på natten. Jag tycker även vitmossa är svårt till Phallar eftersom de vill torka upp lite grann mellan varven och då jag upplever att mossa lätt blir för blött för länge efter vattningen, men jag vet dock att andra trivs bra att odla i det så det är väl en smaksak. De rötter som man ser i bild ser ju i alla fall inte allt för glada ut... kan vara pga. att de har stått för blött. Den till vänster borde väl dessutom planteras om då den nästan har krupit ur krukan.

7/6 -10

Tänker du på bladet som är lite skrynkligt? Kan nog mycket väl stämma att det är för låg luftfuktighet, jag jobbar på det men det händer inte så mycket...
Efter att ha läst på http://www.orchidspecies.com/phallueddim... att de gillar hög luftfuktighet, varm miljö och lite ljus så kanske det är en ide att flytta in dem en bit i rummet och öka luftfuktigheten med ett fat under dem och kanske tom en påse över till en början så de kommer igång igen. Annars kanske de skulle gilla köksfönstret som är riktigt skuggit, lite svalare där förstås. Nu skall jag i alla fall plantera om dem i färsk vitmossa, hoppas bara inte jag förstör de rötterna som finns kvar...

7/6 -10

valkyrie66 Kan mycket väl vara så att rötterna gett upp av att de stått för blött men jag vet inte riktigt vad jag skall erbjuda för alternativ, när jag köpte dessa hade de fina rötter, de stod i sämre vitmodda som torkade snabbare än den jag använder (hm, alltså borde det vara jag som använder dålig mossa), då hade de gott om rötter. Det syns inte på bilden men längst ner i krukorna finns hyfsade rötter, så det är framförallt rötterna högst upp som har skrumpnat ihopp. Tänkte jag skulle lägga lecakulor längst ner i krukan så det blir lite drenering, hoppas det uppskattas, tror inte det skulle bli lyckat att sätta dessa direkti i kompost nu - eller vad tror ni som kan?

Uppskattar verkligen att ni skriver och hjälper mig och de små!

7/6 -10

Det är båda de nya bladen på plantan till höger jag tänker på.

Det är nog svårt att få tillräcklig luftfuktighet i ett fönster, jag hade velat ha minst 70%, så ett skåp hade varit bra. Påse hade jag inte vågat med risken för mögel.
Min lueddemanniana tillhör nog den mer förlåtande sorten då jag odlar i fönstret i mossa med lite bark. Håller med Valkyerie att det är en smaksak vad för substrat man väljer, huvudsaken är att man lär känna dess egenskaper.

Kanske just dessa två är känsliga för hög dos näring i vattnet. Bland mina Phal. arter är det stor skillnad hur känsliga de är och jag har lyckats (misslyckats) få sådana rötter precis ovan substratet trots att de varit fina längre ner.

7/6 -10

När man odlar i ren spaghnum får man vara lite försiktig med vattningen. Mina erfarenheter är att den torkade mossan man köper i färdiga block, gärna vill bli väldigt kompakt och håller vattnet längre. Då passar inte "doppvattning" alls. Har man en luftigare färsk mossa fungerar det bättre att doppa, den torkar snabbare.
Annars är ju mossan den bästa på att driva fram nya rötter.

7/6 -10

De bär sig åt som mina Phal. bellina gjorde i de första åren, jag bytte ut komposten
till mossa och Pelite, 50% av vardera, bytte gödning till Peters 20-20-20, och använder
bara 1/4-del av dosen som rekommenderas på påsen. De får samma ljusmängd som
mina övriga Phalaenopsis, och nu växer de till sig och den ena har blommat 2 gånger,
den andra har 3 stänglar på gång i år.
De gillar inte att rötterna får torka ut helt som andra Phalaenopsis, men det måste finnas
luftfcirkulation i komposten, kanske det är samma problem med dina lueddemanniana.

7/6 -10

Bibbi: När jag tittar på bilderna i ditt galleri, så ser det ut som du har de flesta av dina phallar liggande löst ovanpå komposten, med bara några enstaka rötter planterade. Om du skulle prova en blandning av halvgrov bark och lite vitmossa och sen såg till att verkligen plantera plantorna i krukorna. Samt vara lite försiktig med gödningen, så går det säkert bättre.

8/6 -10

Duktig medhjälpare. Från Bibbi.

Nu är plantorna omplanterade, den ena i en blandning av klippt pinjebark och mossa och den andra i mossa med lecakulor i botten av krukan för bättre luftcirkulation. Använder alltid färsk mossa, den tjockare typen som växer där det är lite torrare. Har stält planterna på ett fat med leca och vatten, men kännder mig tveksam till om det hjälper med luftfuktigheten.

Eftersom flera tror att jag ger för mycket näring skall jag vara extra försiktig med näring till dessa två, jag är dock väldigt slarvig med näring, kan gå lång tid mellan tillfällena och då brukar jag ge runt halv dos för att inte stressa plantorna. Antingen ger jag orkidehusets näring eller så ger jag en liten slatt biobackt, men då med en mycket lägre koncentration (tar ca en halv dl färdigspädd till en liter vatten till orkideerna). Trodde inte jag gett för mycket näring men skall vara mer försiktig i framtiden.

Angående att vissa plantor i galleriet ligger lite mer på komposten, eller att komposten inte går hela vägen upp så är jag skyldig och bildbevis på medhjälparna finns i galleriet det med. När det kommer till plantor i kompost skyller jag helhjärtat på medhjälparna. I mossa planterar jag gärna lite högre upp eftersom jag hade många plantor som dog av röta i stammen när jag började, vilket naturligtvis även har med plantans kondition att göra, keikisarna jag sätter nu kan jag gott sätta lite lägre, skall tänka på det i fortsättningen.

Sen funderade jag lite fram och tillbaks i går kväll, odlingsskåp har jag inget så tyvärr blir det inget sånt för dessa små även om det varit bäst. Men förra sommaren hamnade de i ett minidrivhus och jag undrar om de inte mådde lite bättre då. Medhjälparna hjälpte även till med detta och nu är minidrivhuset sönder... Funderade på om man skulle ta en petflaska, dela flaskan ganska långt ner, ha vatten i botten, ett nät att ställa krukan på en bit över vattnet. Göra ett par hål i övre delen av flaskan och ställa över plantan. Luftfuktigheten kring plantan skulle öka men cirkulationen skulle kanske bli för dålig.

8/6 -10

exempel. Från letherneck. Fri bild.

Bibbi, jag har också mina Phalaenopsis med bladen/stammen fri från kompst
av samma orsak som Du, risken för röta, det har inte påverkat plantorna negativt
på något sätt, och jag odlar dem i bark. Jag har använt transparenta kakburkar
som miniväxthus när småplantorna sett lite hängiga ut, men det har oftast varit
vintertid när luftfuktigheten varit väldigt låg. Den här tiden på året ska det inte behövas.
Att dina ser lite ljusa ut i bladen kan bero på antingen för mycket ljus, eller brist på
något av näringsämnena, jag själv är ganska frikostig med näring utan att det visat
på några negativa effekter, snarare tvärsom. Bildexempel.

8/6 -10

Precis så ser en riktigt duktig medhjälpare ut!

Jag kunde inte låta bli att tänka på ännu en sak när du skriver att du inte göder så ofta... vilken typ av vatten använder du? Kranvattnet här i bygden är så hårt att det ger samma typ av skador som för hög gödningsdos. Använder du kranvatten kan man kolla upp det på kommunens hemsida (här i Skåne åtminstone).

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Bibbi:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik