Varmskåp

12/5 -09

Nu när jag fått rullning på mitt varmskåp så måste jag ju bara fråga, vilka plantor jag kan ha i det.
Jag har inte mätt fuktigheten, men väggarna är ju fuktig hela tiden, värmen är som varmast 30-33 grader varm Och nattetid så har jag ca 18 grader som kallast. Min fråga är nu vilka sorts plantor kan jag sätta här? Fungerar aerengis fastuosa? eller blir den för stor för ett skåp?
Någon paph?
Eller kanske rent av någon an småplantorna som roellke sponsrade med? skall man montera dem på en enskild epiweb eller på kork?
Hjälp mig med er expertis :P

Nyckelord: varmskåp

12/5 -09

..."Väggarna fuktiga och så hög temp"...
Det låter som du inte har någon fläkt?
För att det ska passa så många plantor som möjligt ska du nog försöka hålla temp. under 30!

12/5 -09

Upp till 33 grader låter för högt. Tror du ska försöka ha max 30 grader i ditt varmskåp, och kanske t.o.m. max 28 för vissa varmväxande arter.

Aerangis fastuosa fungerar utmärkt i skåp, och är en liten art. Den kommer dock inte tåla 30-33 grader, men du kanske har lite lägre en bit ner i skåpet där ljuset är optimalt? Den ska ha måttligt med ljus, och om du monterar den på kork eller epiweb spelar nog ingen roll. Den vill nog gärna ha lite vitmossa kring/under rötterna eftersom dessa är ganska fina och lätt torkar ut. Får den för mycket ljus så får de nya bladen en röd rodnad. En svag röd rodnad kring bladens kant gör dock ingenting (tror vissa säger att ljuset då är optimalt). Det röda är ett skyddspigment.

12/5 -09

Ajdå, 33 grader låter lite väl varmt som flera redan påpekat. Jag hade upp till 30 grader i mitt först, men nu har jag justerat ner det till 26-28 grader (dagtid) eftersom vissa arter tyckte att det blev lite väl varmt annars... (gula fläckar på bladen). Nu verkar alla stortrivas! Jag tror du bör skaffa en hygromätare så du kan ha koll på luftfuktigheten. Har du så mycket kondens på glaset ligger den säkert nära 100%. Har du fläkt i skåpet? Annars lär du få problem med så hög fuktighet - även med mindre fuktighet än så. Fläkt är ett måste i skåp. Jag har inte något vatten i mina bottenkar längre, med så många orkideer som jag har i skåpet nu ligger RH på ca 85-95% i alla fall. Jag har 2 fläktar på inne i skåpet. Jag skulle vilja få ner RH typ 10 procent till så jag funderar på att installera en fläkt till, men som suger ut... får se om det funkar. Min fastuosa från sambeställningen skall jag montera och hänga i mitt skåp, tror jag blir alldeles utmärkt.

12/5 -09

Jodå visst har jag en fläkt köpt ifrån Dusk, jag höjde Volten till den igår till 7.5 .
Innan hade jag en dags temp på 28-30 grader, men då hade jag inte täckt för luftintaget i överkant på terrariet, hade dock problemet att mossan på Epiwebben torkade ut under min arbetsdag. Trots att jag fuktade innan jag åkte hemifrån. När jag täckte över så håller den sig fuktig. Jag täckte endast över med en genomskinlig plast, jag skulle ju kunna göra små hål i den plasten tills jag får en lämplig dags temp. Jag tror ju personligen att den dagstempen uppstod när solen träffade skåpet. För 30-31 är den normala tampen. Jag värmer upp skåpet med en värmematta underifrån. Tror ni tempen sjunker om terrariet inte står lika mycket på mattan? Eller är det bättre att öka fläktens volt och göra hål i plasten i ventilationen i taket?

12/5 -09

Har du värmemattan på timer så du kan stänga av och sätta på den i intervaller? Annars låter det väl som en bra idé att minska hur mycket terrariet står på mattan. En annan sak - vad har du för ljus - du kanske kan få bättre luftväxling kring ljusrampen så att det inte kommer så mycket värme från den ner i terrariet?

12/5 -09

Kan du inte prova med en timer till värmemattan? Ha på den en timme/av en timme - och inte på då solen når skåpet - typ och prova dig fram tills du hittar rätt intervall? Så har jag gjort med värmen till mitt.

12/5 -09

Jo det skulle jag kanske kunna prova, med intervaller men hur gör ni då på näterna har den helt av då eller? Merwick jag har en industri lysramp med två lysrör och en vanlig terrarium/akvarieramp så sammanlagt 3 lysrör

12/5 -09

Rampen som alstrar mest värme är ju i en försluten armatur så den har inte så stor uppvärmning. tror mattan är boven i dramat här. Men Val törst jag experimentera med allt detta med orkideer i skåpet?

12/5 -09

Absolut av på natten, då vill du ju gärna ha ner tempen 10-15 svalare än dagen - om det går. Mät gärna värmen på den nivån du hänger orkideerna så att det inte blir för varmt under lysrören, plus värme stiger ju. Jag har lågenergi lysrör så de blir inte nämnvärt varma, men jag kan tänka mig att 3 st. vanliga lysrör kan värma upp det ganska bra i ett sådant litet utrymme.

12/5 -09

Oj, du hann före. Jag tror nog du kan experimentera med orkideer i skåpet så länge du har lite koll. Dra ur mattan och se hur lång tid det tar innan det har gått ner till 26 grader, koppla in den igen och se hur lång tid det tar innan du ligger på 28 grader igen. Det tar ett par timmar att kolla, sedan kan du ju prova den intervallen under nästa dag och justera därefter. Har du en temp mätare som kommer ihåg max/min temp är det ju lätt att kolla. Annars kan du ju vänta och ställa in några orkideer tills du kan vara hemma och kolla intervallerna manuellt över helgen.

12/5 -09

Jag har ingen värmematta, men så har jag inte så jättevarmt i skåpet heller. Är inte din matta avstängd på natten? För hur annars får du ner skåpet till 18 C? Om du stänger av den på natten så blir ju en timer kanon, och då kan du som Karma skriver pröva dig fram till lämpliga intervaller för att hålla 27-29 C.

12/5 -09

I dagsläget knäpps den på samtidigt som lysrören, runt kl 8-9 på morgonen, och är sedan igång till runt kl 01:00 Topp tempen nås på eftermiddagen så om jag sätter timern att slå av lysrör och allt utom fläkten i en timme runt kl 15 så borde tempen inte gå upp till 30 innan den stängs av igen för natten

12/5 -09

Har du lysrören på 17 timmar??

12/5 -09

Japp 17 timmar blir det, skall det vara mindre? isf sätter jag på dem senare och knäpper av dem tidigare. 12 timmar är lagomt eller?

13/5 -09

Tycker nog 17 timmar är lite väl länge... kan leda till stressade plantor om de inte får tillräckligt med vila. Tanken är ju att man immiterar dagsrytmen i naturen med längre dagar på sommaren, lite kortare dagar på vintern. På nätterna är det bättre att det är mörkt svalt och fuktigt så att de kan andas och vila. Jag har mina ljusramper på 12 timmar på vintern sedan ökar jag på successivt upp till 14 timmar på sommaren. Du har väl växtljus/dagsljus rör i din armatur, eller hur?

13/5 -09

När jag köpte lysrören så frågade jag i butiken ang just detta , dem påstod att dessa var fullt dugliga till odlingsmedium osv. Sen om det är växtljus har jag ingen aning om.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.