Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om torka

Nyckelord: torka

Inlägg med torka som nyckelord.

Hej, har en phal. med många knoppar på gång, men nu har på ett par dagar två knoppar skrumpnat och ramlat av. Plantan står i sphagnum och är helt frisk i övrigt. Kan det vara så enkelt att den får för mycket vatten istället för det motsatta? Det hände på en annan planta i vintras men den beter sig allmänt konstigt åt och måste planteras om så den räknas inte riktigt.

Nyckelord: Torka, Phalaenopsis, Knoppar

1/4 -17

Åtminstone svårt för mig att svara på men kanske inte fel att kolla rötter

1/4 -17

Tror substratet blir för fuktigt med enbart vitmossa. Jag har märkt att Phal. plantor som jag satt i luftig bark med vitmossa som inslag funkar bäst. De grova rötterna behöver torka upp emellanåt. Plantan ska inte vattnas igen förrän rötterna blivit silverfärgade och det fr inte ta för lång tid.

Jag hade knoppfall tidigare i vinter men kom fram till att det berodde på kallras från en ventil i kombination med en fläkt som stod för nära

1/4 -17

Jag har dålig erfarenhet av att plantera Phallar i enbart sphagnum, för det blir för blött. Några plantor har fått ruttna rötter och de har tagit lång tid på sig för återhämtning efter omplantering i luftig kompost alt bark med bara lite sphagnum iblandat.

1/4 -17

Framförallt den pressade " döda" sphagnum fungerar dåligt, levande fungerar hos mig.

1/4 -17

Att jag alls har vitmossa med i nopsis-krukorna, är för att slippa vattna så ofta (är bekväm av mig). Men jag har normalt bara barkmixen närmast rötterna när jag planterar om. (Vad plantan sedan hittar på, kan ju inte jag hjälpa ).

1/4 -17

Man kanske ska starta ett blompsyk för konstiga beteende

2/4 -17

Jag använder levande sp. som jag köpt från två olika håll, det är stor skillnad på dom. Den ena är betydligt tunnare och blir alltså tätare, den här plantan står i sånt, och då kan det ju bli för långsam uttorkning. Den andra sorten, som jag köpte senare, är mycket grövre men håller lika mycket vatten. Där kan då plantan torka ut på ett naturligare sätt, Jag ska undan för undan byta till den sorten i alla krukorna. Jag ska med hjälp av en lång kirurgpincett försöka försiktigt dra upp lita sp. så att den kan torka ut bättre.

2/4 -17

peter Du bor i S Norrland, det borde finnas Sphagnum i obegränsad mängd runt hörnet där du bor... Har du kollat i skogarna strax intill? Råder dig ändå att blanda i köpebark för att få det mera luckert i krukan

De växer naturligt uppe i trädkronor och där finns inte så mycket sphagnum naturligt, kanske mera humus (löv) och barkavlagringar.

2/4 -17

Jag har bott utsocknes tre år men nu när jag flyttat hem så ska jag börja undersöka markerna bakom huset, finns mycket blötmark att leta igenom. Det ska väl inte vara ren myrmark men blött ändå? Jag drog ut en deciliter sp. ur krukan (12 cm) så den var alldeles på tok för tätt packad. Den krukan är nog från den första omgången som jag planterade i sp. Jag var väldigt osäker på hur mycket jag skulle ha då och tryckte nog dit för mycket så att plantan skulle stå stadigt när det egentligen räcker med stå hjälpligt och låta rötterna utvecklas tills den står stadigt.

Jag har gjort så med senare och det funkar hur bra som helst. Den senaste omgången kunde nätt och jämnt stå upp men fick snabbt nya starka rötter som stadgar upp. Det märkliga är att den här gör en ny blomning på en nedklippt stjälk, den har alltså blommat enligt konstens alla regler under samma förutsättningar. Jag har haft kontakt med Lassse som odlat i ren sp. under 30 år utan problem och fått råd av honom, köpte den bättre sorten av honom. Mossans uppgift är ju bara att hålla rötterna fuktiga så om den är nättare packad och kan torka ut ordentligt mellan vattningarna så blir det toppen, den är ju dessutom antiseptisk. Har haft så mycket problem med köpta substrat, kommer aldrig att sätta någonting i sånt igen, om det kan stå i sp. så får det stå i sp. Dendr. o liknande får substrat från orkidéhuset, eller så gör jag eget. Köpte Hasselfors en gång, kör hellre växterna i flistuggen på en gång än att använda det skräpet.

2/4 -17

Du är på rätt spår!
Däremot om en Phal. mår dåligt och utan levande rötter men fortfarande har friska blad kvar kan man sätta platan i en plastpåse med Sphagnum, hålla den lätt fuktig och hänga den på en ljus plats ostörd. Det kan ibland få plantan att skjuta nya friska rötter.
Lycka till!

2/4 -17

Vilket bra tips, tack så mycket!
Det dök upp en teori hos mig nyss, det pågår ju, proportionellt, lika mycket fotosyntes i rötterna som i bladen hos en phal. Då behövs det väl syre också, kanske problemet här inte egentligen var fukten utan att mossan blivit för tät och inte släpper fram syre i nog stor utsträckning, det blir en syrebrist i rötterna och hela processen hamnar i obalans. Bara en tokig idé. Sen vet jag ju heller inte hur mycket mossan kan växa till sig, mossan i den här krukan var väldigt grön och frodig efter kanterna så den lever friskt i det området. Den kanske växer och ökar i volym så att det med tiden blir trängre runt rötterna?

2/4 -17

Det är korrekt att rötter hos epifyter tar upp syre och avger CO2. Men proportionerlig med bladen tvivlar jag på.

9/4 -17

Den fortsätter tappa knoppar, en på varje stängel åt gången. Det har varit så mycket krångel under så lång tid att jag starkt överväger att kasta ut allihopa förutom de som jag fått i present av min dotter såklart. Det ska vara en kul hobby, inte något som gör en beroende av Alvedon.

Ge ditt svar

I julas fick jag en vacker, vit, Dendr. Nobile av min dotter och den var i full blom med massor utav blommor. Men istället för att gå till vila när den blommat över, som en snäll D. ska göra, så började den direkt sätta två nya bulber. De här bulberna växte till 15 cm och vägrade växa mer än så.

Istället började den direkt med ytterligare två nya bulber. De bulberna har nu blivit två tre cm längre än de "första nya" och just nu är jag osäker på om de tänker bli längre, har inte riktigt kompetensen för att avgöra om det bara är ett blad i toppen som det brukar vara när den vuxit klart. Det är med andra ord en olydig D. som inte vet sitt eget bästa.

FRÅGAN är denna; kan jag på något vis skrämma den till normalt beteende? Ska jag låta den torka ut rejält? Ska jag riskera möss och ta ned den till mörkret och en något lägre temperatur i källarförrådet? Ska jag mobba den?
Den har nyss fått ett fönster med betydligt mera ljus än den haft de senaste fyra månaderna och kommer nog trivas där till sommaren. Innan dess stod den relavit soligt till i ett östligt fönster och i den mån jag kunde flyttade jag den till ett soligare rum om det inte var gäster där så fick den stå där i direkt söderljus.

Jag fyller år om några dagar, det ska bli spännande att se vad Linnéa kommer med då. Kanske en Encyclia, jag hoppas det för jag har velat ha en sån länge. Men om det sen finns äkta sådana på Plantagen & Co vet jag inte, det kanske är konsum-hybrider det också? Jag har pratat med ex-frun och hon kommer att lägga in veto mot ett par fruktansvärda D. Nobile som vi såg på Plantagen, de var uppknutna till två halvcirklar.

Nyckelord: Torka, Vintervila, Dendrobium Nobile

10/11 -16

Hybrider är oförutsägbara och rycker du skall låta den växa

10/11 -16

När en D.nobile blommar/har blommat över så ska den inte vila utan få vatten och näring samt ganska varmt så den orkar växa. Betänk klimatet den kommer ifrån. När senvåren/sommaren kommer med säkra temperaturer kan du sätta ut den på balkong eller liknande. Vattna rikligt och ge den näring enligt ditt vanliga mönster. När sommaren är slut och hösten börjar bli kallare, ner mot 5 grader C, så tag in den i ett ljust frostfritt ställe och låt bli att vattna/göda den tills knopparna har utvecklats ordentligt. Nu kan du återuppta vattning etc. Snart har knopparna utvecklats till blommor.
Hur ser man att bulberna vuxit klart? När det översta/sista bladet utvecklats så står det rakt upp och bulben är hoptryckt som om någon försökt att nypa av den.
De här två bulberna blev avbrutna i sin tillväxtfas genom att du försökte få den i vila, kanske fortsätter de att växa om de får vatten och näring eller så bryter plantan om och ger nya buller som ska behandlas enl ovan.

10/11 -16

Den har inte kommit några knoppar eller keikis sen den blommade över vid nyår. Jag har inte gjort någonting särskilt eller ovanligt med den hittills, den har stått på sin vanliga plats i sitt vanliga fönster (men nu blir det ett nytt eftersom jag flyttat) och blivit vattnad så att den hållit en jämn fuktighet och har fått näring varannan vattning. Jag har varit noggrann med att bulberna inte blivit skrynkliga. Så då fortsätter jag med allting som vanligt helt enkelt och så får vi se vad som händer när den fått vara på sommarkollo på balkongen?

Ge ditt svar

Det är åtminstone så det känns här uppe på kullen, har inte chans att hålla jämna steg med törsten hos allt växande.
I veckan demonterade jag hela det sk. phallrepet och gav samtliga plantor och framför allt ullössen ett provadobad, plantorna har sen återmonterats med fräsh sphagnum men så vackra är de inte just nu.
På altanen är det orchidédoppning varannan dag som gäller, regnvattentunnans nivå sjunker med skrämmande fart och de av SMHI utlovade åskskurarna lyser med sin frånvaro.
Mitt nya skåp fick ytterligare en fläkt i förra veckan, det gladde mig stort att jag fortfarande kommer ihåg hur en seriekoppling ska gå till så där inne är det halvhyggligt men varmt, ack så varmt.
Trädgården tar jag hand om på kvällar och nätter, klev omkring med vattenslangen till kl 03.30 inatt, undrar hur jag ska lösa det till veckan då jag ska jobba igen
Samtidigt är det faktiskt så att jag gillar när det är varmt men det skulle inte skada med en eller annan nattlig regnskur, jag kan ju alltid lämna nattlägret i hängmattan och gå in om det börjar regna
Ha de' gott!

Nyckelord: ullöss., Torka

11/7 -10

Wow, så mycket att göra..... till 3.30 på natten

11/7 -10

Jag måste ta paus i bland och låta det rinna till i brunnen när jag vattnar, dessutom är det inte världens mesta flöde att jag sedan har sovit halva dagarna har Absolut Inget med nattvanorna att göra ;-D

11/7 -10

Ge din åsikt
Från zilverblue.
Från zilverblue.
Från zilverblue.

Hej! Min Dendrobium Nobile har nu fått stå och torka bra länge, och gulnat undan för undan. Den enda bulben fick något som liknade blad, men tyvärr så dog den På den stora bulben växer vad jag tror 3 st keikis. Min fundering är nu, hur sköter man Dendrobiumen, vad kan man göra med sina keikis? Kan/ska man ta bort dem? Kan man i så fall plantera om dem?

Hur sköter man allmänt sin dendrobium nu när den har gulnat. Läste någonstans att det är nu man ska vattna sparsam, och det var det jag gjorde, men det lilla bladet klarade sig ändå inte..

Hjälp en oviss novis.

Tack på förhand

Nyckelord: torka, Gul, Dendrobium Nobile

25/11 -09

Du har nog vattnat lite FÖR sparsamt under en längre tid, lite vatten ska de
alltid ha, i alla fall brukar jag göra så med min. Den tappar bara något enstaka
blad innan den blommar.
Keikisarna tar Du bort när de blir 7-8 cm långa och får några blad, rötter har de
ju redan, jag brukar sätta ner några keikisar i samma kruka för att plantan ska
se lite fylligare ut från början. Kom bara ihåg att inte ta till för stor kruka, och använd
fin bark och mossa.
Moderplantan behöver Du börja vattna och ge gödning för att keikisarna ska växa
till sig och plantan sätta nya skott ifrån från roten.

25/11 -09

Tack för ditt svar!

Hur är det bäst att vattna nu då? En tesked, en matsked varje dag? Låta vattnet får dra igenom hela krukan en gång i veckan?

Det jag läste var att när den blev gul så skulle man börja vattna igen, och då sparsamt. Men blomman blev inte gul förrän alla bladen var borta.

Ska man spraya den något, eller spelar det kanske ingen roll?

De bulber som finns nu, kommer de att ge några blommor överhuvudtaget tro?

Ge ditt svar

Ja, nu är även jag tillbaka från allt mitt festande! Student och 19-årsdag x 3 och 50-årsdag x 2 (min man firade ihop med en av mina väninnor) tillhör nu det förflutna, vilket är både skönt och lite trist! Tyvärr kostade det mig min monterade Dendrobium unicum, vilket jag är mycket ledsen för. Jag hann inte med att vattna och sköta den som jag borde utan den har troligen torkat ihjäl, alla de nya bulberna är helt döda och endast en gammal bulb verkar det fortfarande vara liv i. Men skam den som ger sig och skulle det värsta hända, så får jag väl köpa en ny!

Nyckelord: torka, Dendrobium unicum

Ge ditt svar