Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om svarta prickar

Nyckelord: svarta prickar

Inlägg med svarta prickar och synonymen svarta fläckar som nyckelord.

Vad har hänt med min B. echinolabium egentligen? Bladen har på loppet av ett par dagar fått ca. 5 mm stora ringar på bladen. de uppträdde först som en liten svart prick men sedan bildades det en svart ring runt dem. Nu gulnar bladet och lär falla av snarast.

Är detta virus? Ska jag slänga plantan? Jag kan inte ta någon bild just nu då min kamera är på reparation.

Nyckelord: Svarta prickar

16/6 -07

Jag har kollat upp ringfläcksviruset lite här och var på nätet nu men jag hittar ingenting om att det kan drabba bulbophyllum.

Om det nu ändå är virus så är det nog coelogyne pandurata som är den infekterade plantan. På den så där också vävnad i snabb hastighet. Den döda vävnaden ser nästan precis ut som virket av masurbjörk.

Ge ditt svar

Jag doppvattnade mina orchidéer idag (har inte gjort det på några veckor, bara sprayat och vattnat med kanna)
Då upptäckte jag att Oncidium incurvum har satt en ny stängel! Jippy! Ha, va kul. : )

Sen till det tråkiga. Min fina Paph. Lady Luck kommer inte att få följa med till mässan. Hon har tappat sin blomma.

Nyckelord: svarta prickar

21/3 -07

Hon kanske är lite blyg och vill hellre vara hemma Visst blir det tomt när blommorna faller, de har ju ofta stått ett par månader och varit fina, man blir tillvand på att de ska finnas där och man har "pratat" med dem och beundrat dem...kanske det är därför vi skaffar oss så många, och oilka, för att det inte ska bli helt tomt på blommor...?
Nu får du följa Oncidiumen och bekanta dig med den

21/3 -07

Ja, den tog ju god tid på sig sist med att utvecklas och slå ut. Så jag har nog blommor att se fram mot i september eller oktober skulle jag tro.

En annan som nog inte heller får följa med i helgen är min Phal. Orchidworld 'Joe'. Den var så fin, helt perfekt och så bröt jag av stängeln med de tre blommorna på när jag skulle binda upp den mot en pinne. Typiskt! Jag blev jätteledsen och tog till tejp för att försöka rädda den så den kan vara med i helgen, men jag tror det är kört faktiskt. : (

Ge din åsikt

Mina 2 nyinköpta phal.småttingar varkar ha fått problem. De har svarta prickar under bladen, ej genomgående till ovansidan.
De har även fått varsin prick på de små stänglarna som var på gång, den ena slutade därför tvärt att växa.
Vad gör man?
De står i tvättstugan så det är ofta varmt och fuktigt, jag trodde att dom skulle trivas där, men icke!

Nyckelord: Phalaenopsis, svarta prickar, svampangrepp

Jag flyttade dem till ett annat rum och de har fått lite stödbelysning. Nu mår de mycket bättre och min Ph. Cordova Roc har fått sin första knopp! Den andra står still i växten, men har satt 2 nya rötter!

Ge din åsikt

En fråga från en besökare:
Namn: Christine

Hej! Jag har fått svarta små prickar/fläckar på mina vandor och på några av mina bulb-orkidéer. Är det virusangrepp? Finns det något att göra? Jag vill verkligen inte slänga dem...
Tack på förhand!

Nyckelord: virus, svarta prickar, ohyra

19/9 -05

Hej Christine,
Tack för din fråga.

Tyvärr är det lite svårt att veta orsaken till dina svarta markeringar utan att se bild på plantan. Jag tror dock inte att det är virus. Virus brukar visa sig som ringar eller fält av mörka eller genomskinliga förändringar i bladen.

Små svarta prickar kan tänkas bero på insektsangrepp eller kanske solstrålar. Ser du några insekter på plantan? Kolla även under natten -- vissa är bara aktiva då. Kontrollera så starka solstrålar ej kan bränna bladen.

Hör gärna av dig med mer info!
/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Kerstin

Fråga:
Hej!
Brukar ställa ut mina orkide´er i trädgården under Hosta bladen. De brukar trivas och ge nya knoppar. Förra året var sniglarna så matglada så det gick inte så bra. I år hängde jag upp dem - 5 st- på en ekgren, Skyddade för sol och det har gett många nya knoppar. Men det har blivit svarta prickar på blombladen. Jag har endast vattnat då det var som varmast. En gång med gödning sedan har regnet fått göra jobbet.

Vad är det för fel?
Vänligen Kerstin

Nyckelord: svarta prickar, vatten

11/9 -05

Hej Kerstin,
Tack för din fråga.

Blommor är ibland känsliga. Solstrålar kan ge skador på dem, även vattendroppar kan göra det. Unde rblomn ingen skulle jag rekommendera att du tar in plantan eller placerar den under tak där solstrålar ej direkt når dem.

Lycka till!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar