Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om spinn

Nyckelord: spinn

Inlägg med spinn och synonymen spinnkvalster som nyckelord.

Morr, försökte glädja mig åt att det åtminstone inte var något problem med mina orkideer, nu när rosorna är uppätna av rådjur och perennerna av spanska slemsniglarna. Vad upptäcker jag då ,jo misstänkt silvriga bladundersidor på flera orkideer. Jag är inte helt säker på att det är rött spinn den här gången. Hur skiljer man rött spinn från falskt spinn? Tycker att de här spinnen är så små. Går det överhuvudtaget att behandla falskt spinn om det skulle vara det?
/Helena

Nyckelord: spinn, ohyra

31/7 -07

Helena

Rött spinn ser man med blotta ögat. Falskt spinn är betydligt mindre och svåra att se när man blir äldre och behöver läsglasögon.
Jag har behandlat falsk spinn med en produkt som heter Ardap och som skyddar ett bra tag. Vet ej om det går att få tag i numera.
Provado mot spinn kanske fungerar. Har inte haft falskt spinn på länge.

31/7 -07

Berrak, tack för ditt svar.
Kanske det är falskt spinn, kan bara se dem med lupp.Förmodligen är det bäst att slänga de drabbade plantorna, men det känns trist eftersom den ena av dem var en av mina allra äldsta orkidéer. Ardap är inte det något slags lössmedel för husdjur, eller är jag helt ute och cyklar nu?
/Helena

31/7 -07

Ardap använs mot kvalster i terrarier bl.a. för ormar. Jag ock en kompis köpte det för länge sedan av en konservator.
Det är giftigt så jag har bara använt det ute. T.ex stoppade ned 10 drabbade plantor i en sopsäck. Sprayade och stängde.
Lät den stå 30 minuter. Sen fanns inte spå av spinnen och de kom inte tillbaka heller.

Ge ditt svar

Vattnade papharna i dag och upptäckte att min Paph. bellatum hade dussintals vita, ulliga fiender. Som tur är har jag alltid en flaska 70% tvättsprit hemma för dyliga tillfällen

Nyckelord: vattning, spinn

13/6 -07

Irrrrrk!
Lycka till!

13/6 -07

Ush, jag ryser i kroppen varje gång jag får syn på en....brrrrr

13/6 -07

Isch, magev958, såna obehagliga gäster!
Då hade jag en betydligt trevligare Vattendag, i lördags, då jag fick plaska omkring i timmar på en luftmadrass i Vänern och det kändes som att bada i Medelhavet. Det lär ha varit mer än 22 grader i vattnet - i början av juni! Som det blötdjur man är var det rena terapin för kropp och s(j)äl. Nu, en halv vecka senare med en tredjedel av den temperaturen och regn känns det som ett avlägset semesterminne;-) Jag får sova inne i natt igen, vatten ovanifrån känns inte lika charmigt och batteriladdande som det man får sänka sig ner i
Nå, hoppas dina oinbjudna gäster fattade galoppen och gav sig iväg, hickande, lullande och glada i ullen

Ge din åsikt

Detssa härjar nu , vad att göra . Tipps önskas.

Nyckelord: ullöss, spinnkvalster

Har Du läst på "alla nyckelord" ?
Du kan oxå "googla" på orden
Monika

Ge din åsikt

24/4 -07

Ohyra mm

Tråkigt när sambon tittar på fotboll på tv, då får man roa sig med nåt annat. Satt och beundrade tillväxten på mina älsklingar i ljuset i soffan.. hittade till min fasa ett mycket litet, men ändå, spinnangrepp (tror jag) på min Dendrobium nobile hybrid! Har nu isolerat den plantan men får vänta tills imorgon med att kolla allt ordenligt (tur att jag är ledig). Men vad tusan gör man då? Är det bara att spreja gift på orkidéer också eller? Plantera om också antar jag.

Hade ett stort angrepp på mina andra krukväxter för ungefär ett år sedan och fick då slänga ganska mycket, är väl tack vare det min orkidénoja ökade. Misstänker starkt att jag gärna slängde dem dock, för att göra plats för annat.. skäms.

Såg för övrigt på samma planta typ sockerdroppar på undersidan av bladen.. ? Har bara sett på knoppar/blommor på min Spathoglottis innan. Vadan detta??

Nyckelord: ohyra, spinn

24/4 -07

Såg iofs detta på "råd o bilder" om vita flygare på denna sidan nu när jag tittade:
"Djuren skadar plantan genom att suga växtsaft från dess blad och stammar. De lämnar också en sockerhaltig vätska efter sig, så kallad honungsdagg. I daggen kan det växa sotdaggssvampar vilka ger mörk beläggning på blad och stammar."

Uuuhh, det låter bekant. Men det är inte vita flygare jag har, inga vuxna individer iallafall.

Tacksam för idéer. /Caroline

24/4 -07

Kolla på Alla Nyckelord. Leta upp Spinn. Där finns flera inlägg som kan hjälpa dig.

Jag förstår att du tittade på dina orkidéer!

Börja med att spola av dem ordentligt i duschen först. Upprepa detta regelbundet, kanske var 5-7 dag. Ta bort angripna blad om det är möjligt(speciellt om det är trips, som lägger ägg i bladen). Är inte angreppet för stort så brukar ohyran ge upp efter några veckor. Det har fungerat för mig flera gånger. Både på trips, löss och spinn. Sköldlössen fick smaka på min hemmagjorda såpa/matolja blandning, sen gav de också upp. Men man får ha ett vakande öka på växterna, för rätt som det är så dyker de kanske upp igen. ju tidigare man sätter in motangrepp, ju lättare är det att besegra dem. Gift finns det tillräckligt av här i vår värld!

Usch!!! Jag bävar för det, men jag lär mig av era erfarenheter! Tack!!!

27/4 -07

Det blev inte så farligt som jag först fasade för. Bara dendrobiumen och min spathoglottis verkar vara drabbade, och ytterst lite. Tillsammans med min monstera och strelitzia då, men de är inte lika viktiga. Nu står stackarna ute på balkongen dagtid och får tillbringa nätterna i badkaret. Har sköljt av och, jag skäms lite, sprejat massa härligt gift på! Tror det kommer gå bra, det var så lite på dom. Men mardrömmen är ju att upptäcka massor på allihopa, vad tusan gör man då??.. Uuh, vill inte tänka på.
Klippte av min spathoglottis blomstängel som nu tronar i ensamt majestät i en flaska i fönstret. Mycket ståtligt.

Ge ditt svar

Jag tror jag fått Ullöss eller Spinnkvalster.
Jag vet inte skillnaden på dessa.
Vad göra?????

Nyckelord: ullöss, spinnkvalster

18/4 -07

Har du provat att googla på ullöss resp. spinnkvalster? Klickar du på bilder så får du dessutom se foton på ohyran.

2/5 -07

Vad är "googla"???? Jag har fått 4 slänga phlaenopsis, 1 Denbrovium och 1Paphiopedilum.
Detta är inte skoj.

2/5 -07

http://www.google.se/ När man googlar så söker man på Google, tror det är världens största sökmotor. Klicka i för "sidor på svenska" om du bara vill läsa svenska svar. Vill du ha foton på ex. spinnkvalster så klickar du på "Bilder" ovanför sökrutan.
Ett annat sätt att ta reda på hur man får bort ohyra på sina växter är att fråga hos en blomsterhandlare eller handelsträdgård. Lycka till.

Ge ditt svar
Från rebson.

Har en Dendrobium Thyrsiflorum som har fått förändringar på ett blad men vet inte vad det är.
Övrigt på plantan verkar OK.

Nyckelord: Dendrobium, spinn

Hallå,

Du har tyvärr fått spinn. Behandla med Pyrex Plus, Frukträd effekt (som jag är lite skeptisk till men som många är nöjda med). Gå igenom dina andra plantor och kolla för spinn är snabba på att infektera andra plantor.
Lycka till

Mvh

Micke

24/2 -07

Brukar man inte kunna pilla bort det? Detta sitter fast som om man har sprayat på det.

Spinn är ett litet spindeldjur, de är microskopsmå som inte går att pilla bort. Det vita är "utsugna" växtceller.

Linda

Vilken fin bild, ”rebson”! Tack "epi" och "Lika" för alla råd! /L

Ge ditt svar

20/11 -06

Spinn

Hej!

Jag har fått spinn på min Nelly isler och den har 4 st blomstänglar just nu.
Vad använder ni för medel??

Jag har provado plus hemma kan jag använda det på bladen??

Mvh Evelina

Nyckelord: spinn

Ja Evelina det tycker jag att du kan göra, men va försiktig med blommorna, upprepa enligt flaskans rekommendationer,

Lycka till!

Jag hade spinn i min vinranka, den tog jag in i duschen och där fick den bo, fuktigt och varmt och blött i en månad. Det tog bort problemet. Plus det evakuerade plantan från resten av odlingen. I princip är mitt tips: duscha, duscha, duscha, man kan också torka bladen med en blöt wetexduk med lite såpa. Om du är riktigt ambitiös kan du flåsa på blomman för att höja luftfuktigheten.

Kolla även forumet på www.odla.nu för tips och råd.

Ang. Spinn så har jag bara fått spinn på plantor jag inte kollat ordentligt hos handlaren. Hur gammal är din Nelly Isler?
Lycka till och berätta hur det går.

21/11 -06

Vill man inte använda gift kan man alltid testa denna kryddiga soppa:
1 vitlöksklyfta och 1/3 habanero krossas och får dra en stund i 2 dl vatten. Sila bort bitarna genom t ex ett kaffefilter. Av detta koncentrat (förvara gärna i kylskåp i ej helt tät flaska pga viss expansionsrisk och omskaka före användning) tar man 25 ml till 1 liten vatten och tillsätter 10 ml såpa. Lösningen sprejas vid 2-3 tillfällen på båda sidor av bladen.

Det låter onekligen som en kraftig blandning! Och så behöver man nog inte oroa sig för att få oönskade gäster i kylskåpet heller.

21/11 -06

Det är så skönt att höra att det finns och används alternativ, heders Lasse! Det lät dessutom som en ganska god början till en värmande soppa, såpan undantagen då, kanske man kan ha sina orkisar som soppgäster vid middagsbordet. En slev åt matte, en slev åt orkisen...

Skulle vara toppen om alla som skriver behandlingsförslag som inte innehåller gifter lägger till nå´t lämpligt nyckelord, som t.ex. giftfri, så man kan söka på det vid behov.

21/11 -06

Rapsolja som finns i flera olika produkter har varit räddningen för mig. Nu har jag inte haft ohyreproblem på över ett år. När jag började använda en sådan vätska försvann både spinn och andra objudna gäster. Bladen blir glansiga och feta. Ohyran kvävs, man kan äta besprutade växter direkt......det är som margarin på maten. Men ät inte upp orkidéerna. Vätskan i flaskan är koncentrerad och späds med vatten. Sprayas sen flödigt på växterna. Luktar inte men ger fettfläckar på omgivande möbler så behandla på lämpligt ställe.

21/11 -06

Jag tycker rapsolja har funkat otroligt bra för mig.

En Dendrobium blev halvt uppäten när jag upptäckte angreppen, tog fram en flaska olja och torkade av alla blad och bulber med oljemättat hushållspapper. Sen har alla försvunnit och jag har inte sett skymten av dem sen dess.

21/11 -06

Åh, vad glad jag blir av tips på hemmagjorda, naturliga allternativ till äckliga, vidriga gifter!

21/11 -06

Alf det där låter ju också bra. Vad är det för rapspreparat du använt? Inga som helst tecken på att växterna skulle påverkas negativt på något sätt av allt det feta?

21/11 -06

Ett bra preparat är Frukträds Effekt - finns t ex på vårt Blomsterland. En sån flaska räcker hur länge som helst.
Vanlig rapsolja, som jag har i skafferiet, har jag faktiskt inte alls tänkt på:-)))

21/11 -06

Minns inte vad mitt preparat heter men det finns som sagt flera. Titta på flaskorna i blomsteraffären. Har inte sett några negativa tecken. Oljan är ju också vattenlöslig så den minskar/rinner ner om man duschar plantan.

Hej, måste bara få fråga en sak, är olja verkligen vattenlöslig? Måste det inte tillsättas vissa ämnen för att den ska bli vattenlöslig. Se bara om du häller några droppar olja i ett glas med vatten, den ligger ju bara ovanpå och flyter. Om du ska diska en skål där du haft olja i, kan du ju inte få bort oljan såvida du inte använder diskmedel. Jag tycker också att det ska vara risk att klyvöppningarna på orkidébladen ska bli igentäppta av ren rapsolja.

Jag väntar fortfarande på svar Alf! Är rapsolja verkligen vattenlöslig?

22/11 -06

Rapsolja är väl inte vattenlösligt. Jag tror man får blanda i en droppe såpa som emugleringsmedel.

22/11 -06

Jag är ingen kemist. Det är säkert något mera i preparaten som gör det vattenlösligt. Har slut på den flaska jag använt så jag kan inte läsa på baksidan.

22/11 -06

Jag har bara testat ett sånt där kvävarpreparat tidigare men det var baserat på gelatin och verkade inte funka nåt vidare. Dessutom är ju rapsolja en trevligare råvara än gelatin. Men eftersom jag alltid har vitlök och habanero hemma så har jag kört med det istället. Ohyran förvandlas till intorkade mumier på bladen, de gillar inte alls min kryddiga soppa.

22/11 -06

Hej! Har en flaska Fruktträd Effekt framför mig. Verksamma beståndsdelar: 883g/l rapsolja, vatten samt emulgator. Tycker själv att det har fungerat bra.

Ge ditt svar

Undrar hur smittsamt spinn är? Det är vita trådar och vitt "damm på flera av min mors Phalaenopsisar. Jag= den barmhärtiga samariten tänker ängna dagar åt omplantering och bekämpning. Tar först de som ser friska ut och isolerar de sjuka på balkongen och ger dem en dusch Provado Plus. Fler tipps tas gärna emot. Behöver man tex tvätta rent fönsterbrädorna med nått speciellt eller funkar diskmedel?

Nyckelord: spinn, ohyra


Jeg hadde spinnmidd for et par år siden. Heldigvis greide jeg å isolere de 4-5 plantene som var smittet. Uansett, jeg vasket alle sammen (de som ikke var smittet) med grønnsåpe vann og brukte Innsektsåpe middel på de som var smittet. Provado Plus tror jeg nok er en like god løsning.
Når det gjelder vinduskarmene (fønsterbradorna) vasket jeg disse i såpevann tilsatt salmiakk. Veldig viktig å bli kvitt evt. all midd ol.
Lykke til....

31/5 -06

Oj inte kul de sprider sig ganska snabbt, man får lov att vara ganska ihärdig och spraya växten många gånger, 2-3 gånger räcker inte. Det är ofta nödvändigt att behandla växterna 6-8 gånger med en intervall på 2-4 dagar. Att spruta växterna med vatten från en slang tvättar bort spindlarna och bryter ner näten. Sedan är det bra att öka luftfuktigheten och sänka värmen om det går. De förökar sig snabbt om man inte har koll på dem. När det är 16 grader C får de en ny generation på ca. 3 veckor, medan det är 32 grader C har de förökat sig på 5-6 dagar. Jag hade spinna för några år sedan och var tvungen att slänga ett par växter, som tur är, var det inte några orkisar.

1/6 -06

Spinn giller sol, värme och torr luft. Flyttar du in plantan i rummet eller sätter den i ett norrfönster och dushar den varje dag är du en bra bit på vägen. Så botade jag en kraftigt angripen berspalm som blev bra helt utan bekämpning.

Ge ditt svar

27/4 -06

Ohyra

Vad är falskt spinn?

Nyckelord: falskt spinn, ohyra, spinn

27/4 -06

Det är det 8-benade kvalster som inte spinner nät. Tex. rött spinn som är tufft att bli av med...

Man kan se dem i en lupp och de är väldigt mycket mindre än de 6-beniga o-djur jag stött på.

27/4 -06

Hur blir man av med dem? År det dem jag har har? Såg en hög med rött som verkade lite klibbigt, jag klippte bort det, sedan lite längre ner på bladet satt som ett rött puder, och då jag rörde vid det föll det ner på bänken, vilken jag narturligtvis torkade av. Varför får jag detta nu? Det verkar ha kommit in med min Phrag. Jag har aldrig sett detta förut.

27/4 -06

Tack Margaux, möjligt är det vad jag tor det kan vara som jag har på ett par av min orkisar.

28/4 -06

Det låter som om du har ett väldigt stort angrepp om det är rött spinn! Det finns även röda mögelsvampar som kan sätta sig på rötterna, de placerar sig mer klumpvis. De röda spinn jag sett har inte varit klibbigt.

Titta gärna på det röda i ett förstoringsglas, då kan du ev. se om de rör sig eller ej även om du inte kan räkna benen.

Om det är spinn hade jag börjat med att skölja av denna och alla plantor intill med en hård stråle med ljummet vatten. Sedan ska de isoleras från de friska. Jag hade tittat över alla plantor i samma rum för säkerhets skull.
Sen finns det olika preparat att använda bla. Såpsprit eller Provado Plus, där Plus-delen står för att det är mot spinn. Vanlig Provado eller Pyrex biter inte på spinn.
Sen finns det även ett oljepreparat som heter Frukt Effekt som är väldigt drygt och som även kan användas i trädgården. Detta är inte giftigt och ska enligt många fungera bra.

Hoppas du får bukt med eländet, vad det än är!

28/4 -06

Detta är inte rött sinn, jag har haft det tidigare och jag känner de där krypen. Dessa rör inte på på samma sätt som spinna som man kan se springa omkring om man tittar noga. Jag har naturligtvis isolerat de jag nu tror är 2 st. Phragen har mörkt vinröda småfläckar som sitter på baksidan av bladen, det ser ut som sug fläckar, på vissa delar av bladet är det blanka fläckar som verkar lite klibbiga,också på undersidan. På Peggy Ruth som nyss blivit angripen har den bara en liten mörk fläck. Den röda klibb massan 1mm i diam. har jag ju klippt bort. Om den nu var klibbig vet jag inte men den glänste. Under Pragens blad sitter hårda mörkröda vårtliknande saker på några ställen, de också små men liksom i öar.

Ge ditt svar

18/2 -06

ohyra

Jag undrar om någon vet vad det är för ohyra jag har fått på mina orkidéer och hur jag skall göra för att bli av med detta?

Det ser ut precis som tunn,tunn spindelväv och 4 stycken brudorkidéer har fått det samt min vanda som jag har i en stor vas.

tacksam för svar är

Anki

Nyckelord: spinn, ohyra

19/2 -06

Det verkar vara spinn du fått på dina plantor. De spinner trådar och man kan se de mycket små kvalstern om man håller plantan mot ljuset men även i lupp. Jag har även haft vanliga småspindlar bland mina plantor men dessa får vara kvar för jag räknar med att de gillar ev. ohyra!

Först bör du isolera dina plantor från andra och kontrollera även dina andra plantor.
Jag hade sedan duschat dem ordentligt med ljummet/varmt vatten. Eftersom det är kvalster så kräver de ett bekämpningsmedel som Provado Plus, vanlig Provado hjälper inte. Behandla som det står på burken. Det finns även ett giftfritt medel som heter Fruktträd Effekt som biter på ohyra.
Annars är såpsprit välbeprövat och ska sprayas även under bladen och andra skrymslen och användas en gång i veckan under några veckor.
Spinn ogillar hög luftfuktighet så att på något sätt öka den gör att de i ogärna kommer tillbaka.

Mvh Margaux

Ge ditt svar