Råd / Släkten, arter och hybrider / Sophronitis /

Skriv början av artikeln om Sophronitis coccinea

Nyckelord: Sophronitis coccinea

Inlägg med Sophronitis coccinea som nyckelord.

Sophronitis coccinea. Från bolebo.

Nu är det dags för lite vårblomning i växthuset. Det finns några plantor på ett par andra ställen som också blommar, trots att höst och vinter varit mörk och extra ljusfattigt.

Nyckelord: Sophronitis coccinea

3/3 -20

Fin samling, som vanligt

3/3 -20

Vackert

3/3 -20

Vilken härlig blomning, grattis.
Mvh
Mikael

3/3 -20

Färgen år bedårande! Grattis!

4/3 -20

Det är spännande att odla flera av samma art för att se hur stor variationen är. På bilden är plantan längst ner till vänster 2 blommig. Det är ovanligt men inte unikt. Har sett att några här på OP har haft det. Nu ska jag också prova och sätta ett par i GreenMix
efter att sett formidabla resultat med andra arter. Bäst att prova på få plantor.
På tal om det, Hans Chrisiansen kommer till SYS på nästa möte, den 18/3, och har med sig. Ni som bor i närheten av Lomma och inte redan är medlemmar och är intresserade av GreenMix kan ju passa på och köra dit. Man måste inte bli medlem men det är trevligt om ni vill bli det.

5/3 -20

Gillar dessa småttingar

5/3 -20

+ 6/3 -20

Tack för alla positiva kommentarer

5/3 -20

Ja de är jättevackra synd att man inte har ett växthus. Verkligen bra jobbat Börje

5/3 -20

Fantastisk liten samling. Små juveler.

6/3 -20

Fantastiska!!!

7/3 -20

Strålande resultat som vanligt

Prata om bilden

11/12 -15

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från bolebo.

En av mina miniatyrer, den välkända Soph. coccinea. Kanske inte helt lättodlad men vill det sig så kan de bli stora "ruggar" med många ledare och därmed mycket blommor. Denna är monterad på en bit korkbark. Odlas svalt, god luftfuktighet, ljust och med måttlig ventilation. Går utmärkt att odla i ett fönster om man kan förstärka luftfuktigheten kring plantan.

Nyckelord: Sophronitis coccinea

11/12 -15

Det var en rejäl rugge, finare blomster får man inte, synd det där med svalka och luftfuktighet annars hade jag haft dussin vis av dem finns det något substitut som kommer i närheten som tål mer värme och lite torrare men med mycket snarlika blommor?

11/12 -15

Dessa kanske passar för dig Dick? Billiga är dom också

11/12 -15

Dick: Man törs väl inte föreslå Dendrobium cuthbertsonii.... men Laelia pumila, Laelia sincorana, L. praestans och L. dayana är lite enklare att ha att göra med. Sedan finns det oändligt med små hybrider på cattleya, laelia och sophronitis men det är inte riktigt samma sak fast de kan vara väldigt fina.

11/12 -15

Nope det liknar mer något Jabba the Hut skulle mumsa på min fråga var seriös då Bolebo om någon kan svara på om det de facto finns ett substitut som kan mäta sig med originalet

11/12 -15

De två förstnämnda Laelia har jag tack vare din försorg redan, hade hoppats på en hybrid med mycket S. coccinea i men som klarar lägenhetsodling

12/12 -15

Hybrider finns det som sagt i närmast oändlig mängd. Nu har ju taxonomerna ställt till det genom att kalla de flesta ingående släktena för cattleya eller något annat men en tröst är att de flesta kommersiella odlarna behåller de ursprungliga släktnamnen eller kör både ock. Ett par exempel: Slc Dream Catcher, finns i olika färger, Slc Minibeau, Slc Seagulls Little Doll, gul.
Låt dig inspireras på Google tills vi kommer till Dresden i mars.

12/12 -15

12/12 -15

Slc. Little Hazel är mycket fin!:)

12/12 -15

Mycket vacker!! Har en bit att vandra innan jag är där men jag knallar på och kanske en dag så...

12/12 -15

Super!
Mvh
Mikael

12/12 -15

När jag satt i växthuset och planterade om lite orkidéer (evighetsarbete) kom jag att tänka på en varning jag läst i samband med odling av Sopronitis; Blanda inte in tall- pinjebark i komposten eftersom de inte lär tåla det. Jag har inte undersökt sanningshalten i denna varning eftersom de kan dö utan att man hjälper till. Själv nyttjar jag riven trädormbunke, spagnum och perlit i lite olika proportioner.
En sak till om luftfukten. Om man har ett kärl av lämplig storlek och lägger i en liten fogger kopplad via en timer så får man upp luftfuktigheten kring den/de plantor man vill hjälpa lite extra. Dock, om man odlar inomhus och det gör väl de flesta måste man använda rent RO-vatten. Vanligt vatten riskerar att lägga vita fläckar på möbler och andra ytor.

14/12 -15

En av de allra vackraste, man kan ju fundera över varför de finaste ska vara svårast att odla

14/12 -15

Elcatania: Du har fått mig att fundera på om det ligger något i dina tankar om svårighetsgrad visavi vackraste. Ett klart filosofiskt problem. Det finns ju annat i mitt växthus som är knepiga att odla för mig, t.ex Dendrobium cuthbertsonii och Broughtonia för att ta ett par ex. OM man kommer på deras egenheter så kan det vara tämligen enkelt att få de mest tjuriga att börja växa ordentligt och i regel blomma fint.
Ett standard råd brukar vara att man ska vara rädd om rötterna vid omplantering och kanske är det riktigt med de flesta orkidér. Däremot är det närmast en garanti för att din Broughtonia ska tyna bort. Om du istället tar sekatören och klipper bort varenda rot så noga som möjligt och surrar fast plantan vid ett lämpligt underlag så dröjer det inte länge förrän det växer ut nya livskraftig rötter och plantan blommar snällt.
Ofta är montering att föredra men ger mer arbete med luftfukt och vattning. Jag har ett antal av sophronitis monterade och ikväll såg jag att flera av dem kommer att blomma snart.
Sammanfattning: försök identifiera din drömplantas behov och försök efterlikna dessa så långt möjligt så får du troligen lön för mödan.

15/12 -15

Så resonerar jag också. Den dagen min fru kommer på knepet och mina behov bli jag också lättskött och hon får lön för mödan. Men hundan bara hon inte kommer på att testa att klippa av mina rötter och montera mig.

15/12 -15

Ha, ha, ha Oled! Tack för dagens skämt...

15/12 -15

Tjusig planta Bolebo!
/Mvh, I

15/12 -15

Tjusig planta. Så vacker färg.

15/12 -15

bolebo Ja jag har funderat på det här ibland, att krångliga släkten intresserar mig, kanske är det att jag ser något vacker, kollar upp skötselråd och ser att det är svååååårt att få den att överleva och det gör den extra vacker och svåråtkomlig!
Jag tror faktiskt att jag ev skulle kunna odla Sophronitis i garaget där jag har ca 12-17 grader om jag köper en luftfuktare men har inte riktigt vågat ta steget än

15/12 -15

Självklart ska du utmana dina odlartalanger och prova de släkten som anses besvärliga. Som nattemperatur blir det bra med det spann du skrev. Ordentligt med ljus samt en luftfuktighet på 70 - 80% RF är lagom.
Försök hålla koll på vad du gör så du kan se vad som fungerade bra eller mindre bra. Det är svårt att efteråt komma ihåg vad man gjort om man inte har någon metod man kan se tillbaka på. Lycka till.

27/6 -17

Tycker bolebos coccinea är värd en repris. Trevlig med så mycket respons på ett fantastisk odlande även om en del är "trams"

Prata om bilden
Lite ovanligt ? Sophronitis cocconea. Från steffe.

Vad jag har förståt så lär det vara tämligen ovanligt att Sophronitis coccinea sätter två blomstänglar från en och samma bulb som min nu har gjort.
Kanske någon här som har erfarenhet av det ?

Nyckelord: Sophronitis coccinea

2/3 -11

Jag har aldrig sett det tidigare. Mycket fin!!

2/3 -11

Grattis Steffe. Vilket härlig röd färg.

3/3 -11

Grattis Steffe, den är jättefin! Det är väldigt ovanligt det du beskriver, men sånt händer. Inte så länge sedan visade en dam på en utländsk forum en lycaste med två blommor på en blomstängel

3/3 -11

Underbar färg!
Mvh
Mikael

3/3 -11

Hur bär du dig åt ? gödning 100-100-100 ? Vädig vackert ! !

3/3 -11

Snyggt jobbat Steffe!

3/3 -11

Fantastisk blomning Stefan!

3/3 -11

Väldigt stilig sak Steffe! Måste få komma över och kika på den..
Förresten så har de första blommorna slagit ut på min C. percivaliana, tänkte närmast på det lilla projektet..

5/3 -11

Tack alla för allt beröm !
Den har fler skott på gång, ska bli spännande se om det händer igen
att den sätter dubbla blommor från samma bulb.
Oled; inge hemliga näringsblandningar, bara vanligt Blomstra
Jag känner starkt att jag fått en ny favorit i denna art.

Mvh
Stefan

5/3 -11

Hm... det är alltså så den ser ut.

Prata om bilden

5/2 -11

+ 6/2 -11

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från steffe.

En underbar kall / sval växande juvel från Brasilien, där den återfins återfinns i målnskogarna "Serra do Mar" på landets västkust, 650-1800 meter över havet.
Den här odlar jag i mitt Kall / Sval skåp, ger den massor av ljus, hänger strax under T5 rören,
temp 10-21 C, RH 85<.
Substratet är ormbunksrötter och lite "fintrådig" mossa, blomman är 5,5 cm mellan petalerna.
Det ända jag skulle önska är att rätt kunna återge den fantastiska röda färgen som denna blomma har.
Ska framöver försöka fota om den med vid tillfälle. Eventuellt kan det bli den monterade coccinean jag har som också den kommer med knopp.
Glädjande nog så här det den här plantan flera knoppar på gång.
Förövrigt lär det vara en art som har blommor med förhållandevis lång hållbarhet.
Och sådana egenskaper gillar jag Starkt !

Nyckelord: Sophronitis coccinea

5/2 -11

Den bilden har jag väntat på, äntlige, gud va tjusig!! STORT GRATTIS!!

5/2 -11

Ojojoj. Vilken godbit Underbar färg och form på blomman! Hur stor är blomman?

5/2 -11

Den har du skött riktigt väl. Smaken är olika men för mig hamnar Sophronitis i absoluta toppskiktet. Även om den har en annan färg i verkligheten så skulle jag önska att någon av mina småplantor får just denna intensivt orangeröda färg som jag ser framför mig på skärmen.Kanonfin.

5/2 -11

Väldigt läcker, grattis till en kanonfin blommning.

5/2 -11

Läcker som attan! Låter som om du fått till kulturen riktigt väl - bra jobbat!

5/2 -11

Superläcker, grattis!
Mvh
Mikael

5/2 -11

Superläcker Steffe! Vilken färg! Enorm blomma jämfört med mina 2mm Lepanthes!

5/2 -11

Helt fantastisk, grattis till fin odling!

5/2 -11

+ 6/2 -11

Tack-tack, alla Ni för era uppmuntrande ord !
bolebo, Kan inte annat än hålla med dej om att detta är lite av en favorit, så klart.
Pontus, Jo, i dina sammanhang är ju detta en verklig gigant men jag har trotts denna koloss en viss faiblesse även för dom små i denna grupp av växter .

Mvh
Stefan

Imponerande! - Vilken färg!

6/2 -11

Sååå superläcker, i både färg och form! Grattis! Den är uppförd på önskelistan!

6/2 -11

Tack Lotta !
L8,Jag tycker absolut du ska prova odla den här . Kan du bara erbjuda den rätt klimat och massor av ljus så har du underbar juvel av vila ögonen på.
Färgen är verkligen annslående irl.
S Coccinea har används mycket i hybriserina av Cattleya och liknade arter eftersom den röda färgen är dominant och ärvs vidare då man korsar den, även den nätta storleken på denna art har varit attraktiv vid hybridisering för att få mindre planter.

7/2 -11

Härlig färg och vacker form på blomman! Hamnar på min önskelista oxå, behöver en sval rum/ skåp först!

7/2 -11

Tjusigt Stefan...bra jobbat ! !

7/2 -11

Får kommentera en gång till. Den lyser upp hela OP Bedårande och resan har säkert skördat lik på detta underbara släkte. Har lärt mig att släktet endast är snabba när de skall dö.

7/2 -11

Jo, tack oled, det var verkligen en träffande beskrivning, att dom dör snabbt och lätt.
Genom åren har jag nog dräpt 3-4 st coccineor innan jag till sist kom på god fot med dessa kinkiga individer.
Brittmarie /Solstråle, !

7/2 -11

Grattis til denne skjønnheten!

Prata om bilden

25/11 -06

Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från Gtgoon.

Proportionerna är ju bara för bra.

Nyckelord: Sophronitis, Sophronitis coccinea

Helt klart bra proportioner... tänk om det vore så på vissa andra orkideer...

25/11 -06

Den var ju härligt julröd, är det ett av dina inköp i veckan? Är den inte snudd på lite (h)julbent oxå, om man har en vid definition Läcker vitamininjektion mot gråtrötthet!

Prata om bilden