Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om tusenfoting

Nyckelord: tusenfoting

Inlägg med tusenfoting som nyckelord.

Nu när det har varit lite julafton från Wubben upptäckte jag för det första igår när jag vattnade krukan att en hade fripassagerare i form av typ tusenfotingar. Jag har läst om dem här men mina två (vad jag såg...) hade även en "klo" bak, som tvestjärtar ungefär. Och så var de svarta. Och ääääckliga. Krukan planterades om, orkiden sköljdes noggrannt och allt gammalt åkte i soporna. Nåt mer jag ska tänka på?

Sen, ni som kan sånt här som olika fläckar och prylar på bladen. Vad säger ni om bilderna här? Det är en Restrepia Trichoglossa med konstiga knottror på ett blad, och lite allmänt risiga blad tycker jag. Sen är det en Cymbidium aloifolum med små fläckar och bladbrott, en Brassia Eternal Wind med rödaktiga fläckar (virus?) och till sist en liten Oncidium Twinkle Fragrant Fantasy med fläckar.

Tack för alla tips och tankar om de små.

Nyckelord: tusenfoting, fläckiga blad

16/8 -12

Du har ingen bild på de tvestjärt-liknande kreaturen? Är de ganska små?
Fläckar och prickar har jag tyvärr sämre koll på...

16/8 -12

Tyvärr inte. Kameran kom fram efter att den ena blivit lite tillplattad och spolats ner i toan och den andra antagligen rymt med många liter vatten i vasken...De var kanske lite drygt 1 cm långa och 2 mm breda. Snabba och smidiga. Hua. Svarta och blanka, och med den där lilla tvestjärten bak.

16/8 -12

Din Brassia med rödaktiga fläckar - jag tycker bladet ser lite "silveraktigt ut" - kolla efter spinn! Tycker det är sorgligt att wubben säljer sådana delningar som din Cymbidium aloifolum. Det är ju egentligen en ganska storväxt art! Din planta ser dessutom lite risig ut.

17/8 -12

Tack Merwic, jag ska kolla noga igen. Såg ingenting tydligt i krypväg eller något ludd men jag ska undersöka!

Cymbidiumen var den som hade fripassagerarna och bodde ursprungligen i en stor kruka, typ 14 cm. Jag rensade bort så mycket jag kunde och rötterna såg inte heller så glada ut , och sen satte jag den lite luftigt i spaghnum. Men det kanske inte räcker för att den ska kunna må bättre.

Vilken tur att ni här på forumet finns att hjälpa mig!

17/8 -12

emako: om de var såpass stora kan det vara frågan om enkelfotingar kanske? De kan ju ge intryck av att ha tvestjärts-baken? De trivs fuktigt och mörkt men kan inte simma under vatten... Å andra sidan är de kanske inte så svarta.
Du får söka på bilder och se om du tycker det stämmer överens. Gör det det bör det räcka med en redig omplantering och att den inte hålls allt för fuktig tror jag...

17/8 -12

OK, så enkelfotingar kan se lite tvestjärtiga ut... men då var det kanske såna även om de svartgråblanka för de betedde sig som om de inte kunde simma. Kom upp ite panikartat sådär när jag sänkte ner krukan i vatten... Så då hade de kanske kunnat göra nytta, det var väl enkelfotingarna som inte var farliga tror jag mig komma ihåg. Men hur som helst var de läbbiga så jag är nog hellre utan dem oavsett .

17/8 -12

Nja, i mina ögon kan de det i alla fall Sedan finns ju dubbelfotingen (tror jag den kallas) som är lite mer svart...? Minns inte vilken som är vilken, men en av dem kan ge sig på plantorna, sedan är de kanske inget man vill ha inne oavsett, som du säger.

Ge ditt svar

Jag har fått nåra genomskinliga typ tusenfotingar i ett par av mina plantor.Dom kommer bara fram på kvällen,och skingras fort om man lyser på dom.Är dom farliga för plantorna?Har inte märkt något tecken från dom drabbade plantorna. Tacksam för svar och råd.

Nyckelord: tusenfoting

Ge ditt svar

Jag har en längre tid haft små jag vet inte vad det är men det ser ut som en tusenfoting. Har spolat rötter planterat om men dom försvinner inte. När man vatten doppar plantorna så kommer dom fram. Dom verkar inte göra någon skada på orkisarna men dom är äckliga. Någon som har vet vad det är?

Nyckelord: ohyra, tusenfoting

5/4 -06

Jag hittade lika dana krypande, ålande äckliga mångfoting då jag omplanterade + någon vit småtting med lika många fötter. Det är inte så roligt innomhus. Jag vet inte heller vad de är

Hej!

Är det inte nån typ av gråsugga eller nåt? Jag har såna i mina phraggkrukor (Dom verkar trivas i fukt), det enda jag vet är att de inte vara skadliga för plantan, men äcklig är dom allt!

5/4 -06

Dränk krukan med vatten i 20 min (de skadas inte av den korta tiden) då flyr de flesta och drunknar i bästa fall.

Nä det är ingen gråsugga. Har låtit dom stå en längre tid i vatten och även tagit bort all gammal bark spolat rötter men dom vill inte försvinna.

Hej mmia!

Jag har kollat lite och tror att det är en mångfoting. Blir ofta kallad för tusenfoting. Lever på förmulnande växtdelar och rullar ihop sej när den blir störd.
Sägs också lukta illa om den känner sej hotad.

Mvh/Kristina

Den här hittade jag i dag. Rullar inte ihop sig eller luktar illa. Hittade den i en kruka till min Apidistra.
Någon som vet vad det är och om den är skadlig för växten?

2cm lång. 0,3Km/h.

14/6 -06

Är inte detta en dubbelfoting? Jag verkar ha spolat bort all mina småfotingar, jag fick spola krukan varannan dag, jag tror det gick två veckor. Gråsuggor, är inte de tjocka korta saker, brunaktiga i färgen?

En gråsugga är det inte, den har jag koll på.

Bild på dubbelfossingen

och mer Diplopoda

Ge ditt svar