Råd / Släkten, arter och hybrider / Pleione /

Skriv början av artikeln om Pleione Tolima ?

Nyckelord: Pleione Tolima ?

Inlägg med Pleione Tolima ? som nyckelord.

Köpte denna Pleione som P. formosana på Plantagen (Terrazza sortimentet) men det är inte en sådan (Se tidigare års diskussioner på forumet. Det kan vara P. Tolima (P. formosana x P. pleionides) eller möjligen P. pleionides eller P. speciosa. Hur som helst är blommorna fina och 9.5cm breda. Den kraftigare av de päronformade bulberna har 2st blommor, den andra har en blomma. Ytterligare 2st bulber är på väg med var sin knopp.
mvh
Mikael

Nyckelord: Pleione Tolima ?

21/2 -09

Nämen... redan...? Oh, då måste våren ändå vara nånstans i faggorna Härligt hoppingivande vårtecken, MG!

21/2 -09

Den gick inte att hindra, fick stå på vinden i 0 till 4C men knopparna började växa ändå, precis som för ett år sedan.
mvh
Mikael

21/2 -09

Grattis, snygg och fin och tidig, vårpleioneblomningssäsongen blir tydligen lång som själva ordet i år.

21/2 -09

Jo, säsongen kan bli lång i år, det står några Pleioneplantor kvar på vinden, någon börjar vakna några sover sött nära mina Cypripedium reginae.
mvh
Mikael

22/2 -09

Nu gäller det att ha is i magen och inte plocka fram dom för tidig
Målet er att när man tar fram dom och blomningen er färdig att kunna flytta dom till trädgården
Om du er för tidig börjar den nya tillväxten i fönstret med för dålig växtbetingelser och du får en svag tillväxt och kanske inga blommor nästa år
Men där finns alltid enstaka som inte vill vänta länga nog

22/2 -09

Har du någon bra tumregel för när du plockar fram dem, John? Är det nåt speciellt du tittar efter och vet att det är dags?
Lite senare: nu har jag repeterat både Björns artikel som en sparad tråd från Lassse. Mina bulber är så feta och fina nu att jag blir orolig för att tajma fel, plocka fram dem för tidigt eller för sent och sabba blomning, men än är det nog inte dags som det ser ut. Får nog tugga isbitar de närmaste veckorna!

22/2 -09

Hej, har idag experimenterat med kameran för att få fram bättre bilder, bilden ovan är så himla blek, det är svårt att tro att det faktiskt är riktigt färgstarka blommor.
Denna Pleione hade bladen kvar in i november och trots torka och temperaturer nära fryspunkten så började knopparna växa. Den gjode precis det samma i fjol, efter blomningen får den flytta ner till ett ljust och svalt källarfönster där den utvecklas lagom långsamt.
Övriga Pleione har börjat vakna så smått eller sussar gott.
mvh
Mikael

23/2 -09

För i tiden började jag omkring den förste mars och jag hade jättefina blomningar men efter blomningen när bladen började växa kom problemen där var fortfarande frost på nätterna
Jag har märkt att dom blad som växer i trädgården blir kraftigare ens dom som växer i växthuset
Kanske har det med nattfukten att göra kanske den lägre temperatur (Det blir ganska varmt i växthuset på denna årstid)
Många plantor blev mindre år för år
Nu börjar jag omkring den första april i stället
Blomning omkring 15 april cirka en månad
Så har vi mitten maj och dom kan vara i trädgården med täckning vissa nättar
Där finns alltid vissa klonar och arter som inte går att spara till april dom måste man sätta i gång när knoppan börjar att växa men dom får oftast sämre tillväxt
lycka till

23/2 -09

Tack för delade erfarenheter, det är värdefullt att få ta del av!
Jag har satt en fönsterhylla i det ouppvärmda garaget som jag tänker ha som "räddningsplanka" i händelse av plötslig köldknäpp senare i vår, och så har jag satt hyllor på norra husväggen som bara väntar på att de ska flytta ut efter blomningen. Utehyllorna har fått ett litet tak över sig till skydd mot de ofta långa regnperioderna. Här är höstarna milda så länge, tack vare närheten till Vänern, så med undantag av några frostnätter då jag får bära in hela gänget kan de vara kvar ute ända tills det egentligen blir för blött snarare än för kallt.
Så nu är det som sagt bara att ha is i magen och vänta...

Ge din åsikt