Alla dagboksinlägg

C. labiata växer närapå 100 mil längre söderut än C. dowiana, och även en bit söder om C. jenmanii. Det bör väl ge andra förutsättningar.

Nu har min C. labiata startat ett nytt skott. Det tolkar jag som att regnperioden redan börjat i dess hemtrakter. Den har hållit formen på blad och bulber under vintern, trots väldigt lite vatten tillfört.

Min C. dowiana verkar annars mest tålig av de tre. Den har fått minst vatten, endast lättare dusch ovanpå komposten, som snabbt torkat upp. Den visar inte tillstymmelse till uttorkning av vare sig blad eller bulber.

C. jenmanii verkar däremot inte må så bra. Alla dess bulber och blad är skrumpna, förutom det skott som kom i våras. Jag förstår det inte. Jag har börjat vattna den lite mer än de andra, och även emellanåt dränkt ner komposten, men det hjälper inte, bladen är fortfarande skrumpna.

Nyckelord: dowiana, jenmanii, Cattleya labiata

11/3 -23

Undrar om din C. jenmani har några rötter.

12/3 -23

En del rötter syns genom plastkrukan och ovanpå komposten (velamen är lite brunaktig på vissa ställen). Jag har borrat flera stora hål runt krukan, och använder grov bark med endast lite mossa, så jag tror inte det är någon risk att rötterna ruttnat.

Det är ett element under fönsterbänken. Kanske den står för varmt om natten. Men de andra två C. står likadant. Flera vattenfat runt om. Tyvärr har jag inget uterum där temperaturen kan regleras lämpligt.

Den har inte fått någon näring under vintern. Kanske jag borde ge den lite näring, trots att den ännu inte börjat skjuta nya skott eller rötter.

17/3 -23

"velamen är lite brunaktig på vissa ställen"

Ja, ja, jag inser ju nu att det där inte låter så bra. Men jag vet inte om detta betyder att rötterna är på väg att dö. Eller om det är naturligt att velamen blir lite beige eller brunaktig med tiden, av beläggning eller annat. Men de lyser inte grönt som helt vita rötter gör när de får vatten på sig.

18/3 -23

Är roten brun på ytan är den död eller döende

19/3 -23

Tack oled, jag skall plantera om den och se vad jag kan göra åt det. Men jag skall ordna fram lite ny mossa först.

19/3 -23

Just den här plantan hade pyttesmå svart ohyra (1/2 mm eller mindre) som sprang omkring på nya skottet i våras. De verkar ha kommit med från leverantören. Men jag fick bort dem ganska snabbt efter ha dränkt ner krukan några gånger. Kanske detta är en eftereffekt.

29/3 -23

Jag har planterat om min C. jenmanii, men tror tyvärr inte den kommer överleva. Den hade nästan inga bra rötter. Jag lät några sitta kvar som stöd. Och ändå har jag använt grov bark och luftiga krukor med stora hål runt om. Det är verkligen en svår konst, balansgången mellan fuktighet och upptorkning. Kanske jag skulle placera den i en sluten plastcylinder som jag gjort med min Epi. pseudoepidendrum för att få upp luftfuktigheten.

Nu förstår jag varför mer erfarna odlare föredrar syntetisk kompost framför mossa. Max en säsong, sedan har den smulats sönder. Och helst skall ju inte Cattleya planteras om oftare än absolut nödvändigt.

30 april

Min C. jenmanii dog tyvärr. Väldigt tråkigt att gå miste om den.

Och min C. dowiana aurea verkar inte heller må så bra. Flera av bladen har blivit småbuckliga - uttorkning tror jag. Det är svårt att få upp luftfuktigheten. Sprejar varje dag, har flera vattenfat runt om, och remsor av fukt-filt hänger på pinnar, och jag genomdränker komposten i 20 minuter en gång i veckan (utom under torrperioden). Kanske rötterna har ruttnat, men de som är ovan komposten ser friska ut. Känns inte läge att ta upp och plantera om.

Min C. labiata mår mycket bättre, men jag måste vara mer försiktig mot solskador. Nu när det blivit varmare kan balkongdörren stå öppen hela tiden så det fläktar.

Ge din åsikt

Kommer från Filippinerna. Jag odlar den I västerfönster, något extraljus på vintern och något skuggan på sommaren.

12 april

Underbar

13 april

Wow! Jag har ingen hand alls med de arterna.

19 april

Grattis! Snyggt bladverk.

21 april

Snyggt! Min har inte samma tur. (:

Ge din åsikt

Inköpt 30 mars på Coop (ist för påskblommor) för att ersätta den som gick hädan dagen innan.
Ersätter min gamla "Majrova" (nr.10) - som vissnade bort 2023 - då den har samma färgtoner - och som jag faktiskt inte hittat igen tidigare. Hoppas den är lika blomvillig som den gamla!

Nyckelord: Phaelenopsis

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' FCC/AOS
Som gemförelse lägger jag bredvid upp en bild på Monnierara Millennium Magic 'Witchcraft' FCC/AOS, som blommade hos mig förra månaden.
Som det syns... Häxan har svartare blommor än Pärlan. 😀

13 mars

Härligt! Det är en kul grupp att odla, Catasetiine.

1 april

Verkligen mörka!

Ge din åsikt

Inköpt på IKEA 2/3-24

2-3 stänglar med många limegul-gröna blommor som doftar.
Ett fynd för 199:- i mina ögon även om jag misslyckas med att få den att blomma om.;)

Nyckelord: Cymbidium

4 mars

Kul att du hittade något annat än pallar på Ikea. Bra pris också.

4 mars

Ja, de överraskar ibland på blomavdelningen. Trodde prislappen var fel. Den något större i "riktiga" blomsteraffären kostar nästan 10 ggr så mycket.
Men 1/4 av rotklumpen hänger ovanför krukkanten, så jag får nog göra något åt det när den blommat klart.

Ge din åsikt
Cattleya percivaliana. Från Merwic.
Cattleya percivaliana. Från Merwic.

Detta är en art som i det vilda hittas i gränstrakterna mellan Venezuela och Colombia. Det är en art som är relativt lätt att odla eftersom den har växtsäsongen under våra sommarmånaderna. Det blommar normalt kring jul efter en kort vila. Detta är en planta jag importerade från AWZ, en korsning mellan två kända kloner, Summit och Remolacha. Jag är jättenöjd med storlek och form. Blommorna tycker jag doftar grönsåpa, inte helt angenämt...

Nyckelord: Cattleya percivaliana

9 feb

Väldigt vacker

9 feb

Underbar.

2 mars

Väldigt tjusig!

4 mars

Tack. Blommorna stog också väldigt länge.

Ge din åsikt

Inköpt på IKEA 2/3-24

Två stänglar med blommor "på steroider"!
Vit botten med rosa inslag samt mörkt vinröd "ripple" från kanterna som "blöder" lite inåt.
Svavelgult inne i mitten samt långa "fjärilsspröt" på läppen

Nyckelord: Phaelenopsis

4 mars

Snygg phalaenopsis. Särskilt läppen med gult och fläckarna i svalget. Den där rippeln är nog en vattendelare, jag själv är inte jätteförtjust.

Ge din åsikt
Från Dorra.
Från Dorra.

Monnieara Millennium Magic "Witchcraft"

14 jan

Underbar!

5 feb

Oj, den har jag aldrig sett förut, (vad jag minns...). Fantastisk!

Ge din åsikt
Från Dorra.

Black & White

1 feb

Läckra kontraster! Mina C. cristata har också börjat slå ut nu, pålitliga glädjespridare i vintermörkret.

3 feb

Snyggt! Min börjar få stänglar. Men så är den också i ett rätt kallt uterum över vintern, ner till 5 C, men ofta runt 10 C. Sen varierar det nog mellan kloner.

Ge din åsikt

Dessa tre och några till phal hybrider blommar nu mitt i vinter

Nyckelord: Sc Crystelle Smith, Dendrobium moniliforme

20 jan

Härligt att de blommar så fint hos dig nu anitta . SC. Crystelle Smith är en favorit hos mig, men mina är bara i knopp än så länge. Härligt med blommor mitt i vintern, så bra jobbat!

21 jan

Tack Göran Sc Crystelle Smith är en favorit, fin färgkombo

3 feb

Fina. Färgkombinationen i Crystelle Smith är fantastisk.

Ge din åsikt

Från Centralamerika ner till Colombia. Odlar den I terrarium med pilgiftsgrodor ( Oophaga pumilio). Terrariet har err regnsystem som sprayar inredningen 60 sekunder 3ggr per dag. LED-belysning. Maxillarian blommar några ggr per år.

20 jan

En tacksam art, som även växer bra på fönsterbänken. Kan förstå att den passar bra i ett terrarium då den är lågvuxen. Härligt oxå att den blommar flera ggr. per år. Fina blommor!

Ge din åsikt
Aerangis luteoalba var. rhodosticta. Från Goran.

Köpte en liten planta från Hans på Orchidegartneriet i Fredensborg, Danmark. Det är många år sedan och den har bildat många nya plantor, men det verkar inte vara en art som trivs hos mig riktigt ändå. Förra våren delade jag upp så att det blev end. enkla plantor, en två eller tre plantor (med avstånd) monterade på fem olika klossar. Hängde dessa på olika ställen för att locka fram blomning. Det var en singelplanta som höll på att dö, som tappade alla bladen, men som plötsligt började växa igen. Denna plantan är nu (hittills) den ända som blommar med blommor som är 3,5-4,5cm. Denna Aerangis luteoalba var. rhodosticta växer i tropiska afrika och den vill ha hög luftfuktighet (Rh) - hos mig är det >70%. Har hört av andra att det är en kinkig art, men har sett foton på väldigt fina exemplar. Undrar vad jag gör fel och andra gör för att lyckas så bra.

Nyckelord: Aerangis luteoalba var. rhodosticta

31/12 -23

Önskar alla ett Gott Nytt År

31/12 -23

Från obovata.

Säger det samma till er alla Gott Nytt År

Phalaenopsis wilsonii

31/12 -23

Jag vill också önska er alla orkidévänner ett Gott Nytt År.
Här i Dominikanska Republiken fattas det nio timmar till tolvslaget. När jag kommer tillbaka till Sverige senare i vår kommer jag att vara mycket aktiv här, jag har många frågor och hoppas få lära mig mycket av er som har många års erfarenhet.

1 jan

Härlig!
Gott nytt år!

Ge din åsikt

Kommer från Venezuela, har ca 10 cm breda blommor som har en något annorlunda doft. Jag köpte plantan av Hans Christianssen på Orchidegartneriet för 40 år sedan.

24/12 -23

Härliga färger! Grattis

25/12 -23

Fina blommor med en mörk härlig färg. Får njuta av dina blommor, för min verkar inte vilja blomma i år.

Ge din åsikt

(50% gaskelliana, 25% mossiae, 25% warneri) en korsning gjord redan på 1920-talet med gener från tre riktigt storblommiga cattleyaarters albaformer.
Lev.: Åkessons orkidéer.

Nyckelord: Cattleya Lilian Sander

28/10 -23

Wow! Magnifikt!

1/11 -23

Vackert med vita blommor som lyser upp i höstmörkret.

1/11 -23

Jättefin!

2/11 -23

Snygg blomning, härlig bild! Jag gillar de här "enklare" hybriderna som har mer karaktär kvar från arterna.

4/11 -23

Jättevacker.

12/11 -23

Vacker, hur länge har den kvar sina blommor och doftar den något?

19/12 -23

Otroligt vacker! Och fint foto.

24/12 -23

Fint resultat, fina föräldrar!

Ge din åsikt
Cattleytonia Why Not (nytt namn Guaritonia W. N.). Från Goran.

Hade en Cattleya aurantiaca för ca 40 år sedan som växte å blommade flera ggr. Men det var en av dem som där blommorna inte öppnade sig riktigt, så den fick vandra vidare. Någon gång på 80-talet köpte jag en primärhybrid mellan C. aurantiaca och Broughtonia sanguinea. Inslaget av Broughtonia är mkt. dominant, så blommorna öppnar sig fint och det är en typ av minicattleya. Den har givits namnet Cattleytonia Why Not (reg. 1979), och den växer i GreenMix på fönsterbänken i söderläge.

Nyckelord: Cattleytonia Why Not

Ge din åsikt