Skriv början av artikeln om tillväxt

Nyckelord: tillväxt

Inlägg med tillväxt som nyckelord.

Från Gustav84.
Micranthum tillväxt. Från Gustav84.

Har en micranthum som ser ut som bilden. Det är en liten tillväxt vid sidan på en liten stjälk. Kan man dela denna? Eller ska man låta denna vara?

Mvh
Gustav

Nyckelord: Paphiopedilum Micranthum, tillväxt

15/12 -16

Jag har en Paph. Fanaticum som beter sig på liknande sätt. Jag brukar böja ner stängeln försiktigt och fästa med en klämma eller liknande, täcka med lite av mediet och få den att slå nya rötter.
Den är för tidig att klippa isär. Jag delar aldrig sådana, de växer så långsamt och jag vill ha fylliga plantor (om de själva vil ),

16/12 -16

Absolut! Bra idé, gillar också fylliga plantor. Hade tänkt plantera om den så då passar jag på! Har du fått din att blomma?

16/12 -16

Ja men det är flera år sen. Tror den vill ha lite svalt och ljust. Har skaffat extrabelysning nu så får vi se om det hjälper. Lycka till!

Ge ditt svar
Catasetum x altaflorestense har redan börjat sätta rötter till det nya skottet!. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: tillväxt, Catasetum x altaflorestense, rotspetsar, skott

Prata om bilden

Vad gör jag nu? Jag blev först glad över nytillväxten och tänkte att här kommer blomningen. Sen insåg jag att blomställningarna har rötter...hmm.

Ska jag lossa dessa nya skott och plantera för sig? Hur stora bör de vara? Vad ska jag göra för att få moderplantan att blomma, nåt måste ha triggat skotten, för mycket fukt?
Under ca en vecka hade jag en plastpåse runt plantan, då jag blev tvungen att bekämpa envisa bladlöss. Kan det ha påverkat?

Bästa substratet till Dendrobium, egen blandning?

Nyckelord: dendrobium, tillväxt, berry oda

9/10 -12

Många sätter keikis pga hög värme, men vad gäller Den kingianum och dess hybrid Berry Oda, så tror jag att det är svårt att undvika.
Jag brukar ta av keikisarna och samplantera dem i vitmossa. Om nåt år, så kanske jag slänger en förvuxen moderplanta och har lite behändigare nya plantor i stället

Ge ditt svar

17/6 -10

Äntligen :)

Tillväxt på min Phal. hieroglyphica som stått stilla och tagit igen sig lääänge nu efter en röteattack i bladvecket!
Mot förmodan klarade den sig med skalpellen och kanelens hjälp och har massor av rötter och fina blad. Så tillväxten blir förhoppningsvis god på den lilla basala keiki som nu tittar fram.

Nyckelord: tillväxt, Phal. hieroglyphica

22/5 -11

Nu har keikin 2-3 stänglar på G minsann!

22/5 -11

Så spennende.
Ser frem imot bilder etterhvert

23/5 -11

Min hieroglyphica är också på G med ny stängel samt knoppar på den gamla stängeln

Stängel och tillväxt här, men stänglarna är ju såååååååååååååååå sega på hiroglyphica, den har f.ö. 2 stänglar med den gamla

Ge ditt svar

Hej,Kan någon hjälpa mej? Jag undrar om dessa är rötter eller om det är nya bulber på gång. Frågan kanske är dum, men jag har liksom inte fått kläm på det ännu.
Denna LC Mini Purple coerulea (säkert stavfel) har jag vunnit på auktion av Kamila och den verkar då trivas.

Nyckelord: skott, rötter, tillväxt, Lc. Mini Purple

9/10 -08

Du har en bulb till vänster och en rot till höger ... Grattis

9/10 -08

Så ska det se ut, både rot och nytt skott, så visst trivs den.

Oj va kul. Tack så jättemycket för era snabba svar.

9/10 -08

Grattis...tänkte precis ställa en liknande fråga men så har man sådan tur att någon annan gör det och har kameran framme. Och att svaren kommer så snabbt också.

Adelsward: Tack så mycket. Kameran ligger alltid framme. Tycker om att fota, jag är en sån som fotar men inte så jättebra (än). Det är helt fantastiskt med all denna kunskap här på OP.

9/10 -08

Jag får aldrig till några riktigt bra kort på mina Orkideér dom gångerna kameran väl ligger framme..Tycker att du lyckats bra med detta kortet (framför allt när det gäller detaljerna (bulb & rot), som du frågade om)

Ge ditt svar

Här växer det så det knakar! Punkens återkomst kan man se på bulbillerna Faktum är att det växer mer än jag hade räknat med, så min fråga är: bör jag omplantera till större kruka eller är det vanskligt att störa? Nya småbulber kommer väldigt nära krukkanten.
Pleionefråga 2) Kommer blomman på de höstblommande mitt i bladparet eller blir det en egen utväxt så småningom?

Nyckelord: tillväxt, omplantering, Pleione

29/6 -08

Hej Säluttern, uj vad det växer
1) Det är mycket vanskligt att störa, Pleione ogillar starkt omplantering när de väl rotat sig ... såvida det inte går att flytta över en helt oförstörd klump förstås till en större kruka. Men jag skulle inte omplantera i ditt ställe, Pleione gillar att ha det lite trångt.
2) Alla Pleione, såväl höst/vinter- som vårblommande, blommar tidigt på de nya skotten, alltså kommer det en ny utväxt så småningom.

29/6 -08

Tack för snabbt svar, då ska den få stå ostörd! Och så vet jag vad jag ska spana efter på Barcenan

Ge ditt svar

11/5 -08

11/5: Tjoho...

mera blommor! Phalen jag fick av faster bryter nytt ur gamla blomstängeln. Kommer nog en stängel till på den jag satt in tidigare här (undrade vad det var, stängel eller skott) Sen kommer det en till stängel på den rosa phalen jag har som redan blommar (finns i bildarktivet mitt) Gjorde inte alls ont och se.

I övrigt sputar det rötter, blad och nya skott/bulber från alla andra. Gör riktigt gott i själen. Om ett par veckor ska de flesta få flytta ut, måste bara bli varmare och sen måste jag få bukt med alla gnagare. Penserna är uppätna, blombänkarna uppgrävda och de flesta nya skott på allt som kommer knipsas vacker av. Mutter morr...

Nyckelord: blomning, tillväxt

Hej - precis så har jag det. Gnagare överallt - vågar man ställa ut sina små vänner då???

11/5 -08

Jag törs inte som det är just nu. I inglasningen har jag en ultraljudsdosa som hjälpte (hjälper) föga så nu har jag 6 vanliga musfällor i inglasningen och 5 i rabatten. Lite äckligt att tömma dem varje morgon men rått/mus stammen blir förhoppningsvis mindre. Funkar inte detta blir det anticimex. Det är muslortar överallt ute på bron och inne i inglasningen hittar jag lortarna på stolar, på bord, hyllor, gasolgrillens lock, urnor och krukor... det är skitäcklingt, i ordets rätta bemärkelse.

11/5 -08

Ingela

Titta på delningen av min stora cristata som kommer till dig i senare delen av Juli.

4 skott - bättre än jag någonsin trott.

11/5 -08

ja messermark, jag vet hur det är även om jag inte drabbats riktigt så illa som du av möss i växthuset (än så länge).
Förra sommaren färgades delar av golvet blålila, det var möss som var sugna på vindruvorna, och skalade dem innan de åt dem
Det som gjorde att jag tog i tu med de små sabotörerna var, när jag tillsammans med Vinranka här på OP hittade en liten musfamilj som bodde i ampeln där jag hade Vaniljplantan.
Jag är ännu inte säker på att den tar sig igen.
Lycka till med ditt försök att bli av med dem, och berätta hur, om du lyckas med det

11/5 -08

Berrak Det blir mycke bra...

Ge din åsikt

Det var ett tag sedan jag skrev en minnesanteckning om vad som händer i min lilla orchidévärld. Inte så konstigt kanske efter som det renoveras för fullt och jag skulle kunna skriva en renoveringsdagbok för varje dag som går, men det är ju inte lika spännande

Det mest spännande just nu är att vänta på att knopparna på min Phal. Elegant Polka Dots ska slå ut...det är nära nu. Det har tagit sin lilla tid. Eftersom blomstängeln inte vissnade och torkade in så klippte jag ca 2 cm från ett "öga" på blomstängeln och väntade. Nu ca 6 månader (!!) senare så började det växa. På 1 vecka hade blomstängeln växt ca 10cm...sen fick jag vänta ca 3veckor och nu är knopparna stora som femkronor. Tyvärr blev det bara 2 knoppar, förra gången var det 4 blommor. Däremot fick jag vrida på krukan för att få stängeln att växa dit jag ville. Den sträckte sig mot ljuset och min taktik fungerade. Sen vet jag ju inte om det kunde ha bidragit till att det bara blev två knoppar...men men...det ska bli kul att se hur blommorn blir den här gången.

Jag har börjat använda OrchidFocus som jag köpte från Wexthusen och jag tycker att det faktiskt fungerar bättre än pulvernäringen från Orchidehuset. Catleyan som jag köpte på Trädgårdsmässan blommar än och doftar någonting mellan pepparmint, gran och peppar, kryddigt!
Efter det att jag börjat med näringen har detta hänt:
Sätter skott:
Samtliga Dendrobium, varav Dendrobium compactum hybriden har fått hybris och ett av skotten är ca 40cm! Stora bulber! Samma gäller samtliga Oncidium och Miltonia Aztec´'Tony'. Jag har aldrig sett den sist nämda blomma så får hoppas den gör det efter att den nu sätter skott! Mina Maxillarior lika så.
Sätter rötter:
Det gör ALLA Phallar utom Dotten som blommar snart. Jag började vattna mer och med näring och då blev de tokiga de med. Jag kanske har vattnat för lite innan? Men de som jag glädjer mig mest är ändå växt kraften hos Stanohpean och Phal. Japonica! Stanohpean verkar må toppen då det växer fina ljusgröna/vita rötter (ca 10 st/bulb) på samtliga nya bulber (8st). Och Japonican som länge bara har stått still har det tittat fram 3 nya rötter på när den fick mer vatten och mer mossa.

Tänk vad glad man blir när det händer saker!
Hur går det med era orchisar? Vilka växer hos er? Och vad är det som växer?

Nyckelord: Phalaenopsis Elegant Polka Dots, tillväxt, OrchidFocus

2/5 -08

Så här ser rötterna ut på Stanhopean!
Man får ta det försiktigt när den duschas!

3/5 -08

Ser du skillnad med Orchid Focus om du jämför med förra våren alltså när tillväxtperioden börjat och ljuset kommit. Jag har nämligen använt Orchid Focus minst 1 år och inte sett någon större "explosion" . Nu testar jag 20-20-20 så får man se vad det ger.
Innan gödslade jag inte alls och det blev ju tillväxt och blomstänglar då också....svårt detta tycker jag.
Ljuset har en stor inverkan i allafall ser jag....hoppas vi får en solig sommar.

3/5 -08

ja det är sant det kan ju vara ljusets förtjänst men jag tcyekr inte pulvernäringen var någon höjdare i alla fall, visst gav den näring men, ja jag tror på orchidfocus än så länge

3/5 -08

Hej Cecilia,
dit inlägg inspirerade mig att göra slag i saken och per omgående beställa samma näring som du, men båda sorterna. Jag har under en tid känt ettväxande misstroende mot snabbköpsvarianterna: De är inte så roliga att mata orkidéerna med dom när man nu vet att totalkvävet i dom kan vara för högt för orkidéer.

3/5 -08

Jag tycker Orchid Focus ger bättre tillväxt än de näringslösningar man köper i
snabbköpet, framförallt på Vandorna och Cattleyorna, även Phallarna får lite
bättre fart, framförallt när det gäller rottillväxt och blommning.

3/5 -08

Det låter lovande och det ska verkligen bli spännande att prova på. Har alltså beställt båda sorterna, även Orchid Focus Bloom. . Även om jag mot förmodan inte kommer att märka av någon större skillnad så kommer det ändå att kännas bra att använda en näring som är bättre anpassad för dom.

3/5 -08

Men hur funkar det egentligen - Kör man "grow" tills man får knopp el. stänglar och sedan går man över till "bloom"?
Det blir ju ett väldans pyssel och många olika hinkar för olika plantor i olika faser
Jag köpte en flaska "Bloom" på mässan och tänkte köra den på truliga stängelstampare, men när hinken är blandad så blir det ju ändå att alla plantor åker i samma....

3/5 -08

Hos mig är våren stänglarnas tid, februari och mars framförallt. Så förhoppningsvis kommer det inte att kännas allför besvärligt med två sorter vissa perioder.

3/5 -08

Jag har inte sett någon skillnad mellan Bloom och Grow när jag provat var för sig,
så jag blandar dem i samma hink, 3/4 Grow och 1/4 Bloom av lämplig styrka för att
använda till varje vattning. Vandorna får en starkare blandning än de övriga, det
ser ut att fungera med de odlingsförutsättningar jag har, ljus, värme o.s.v.
Min Phalaenopsis amabilis t.ex. blommar på 3 stänglar och det är en ny stängel
på gång samtidigt, vet ju inte om det är gödningen som gör det, men jag har inte
fått dem att blomma innan jag började med denna gödning.

3/5 -08

Under en period under växtcykeln behöver de mer av kväve, minns inte om det var inför blomnibgen eller hur det varså, men iallafall; vad jag förstår så ska det vara en av poängerna nämligen att arbeta med olika sammansättningar av näring under olika skeden i växcykeln. Så jag tänker nog ändå i förstone hålla mig till den principen sen får jag se hur jag gör. Man måste prova sig fram hela tiden och aldrig blir man fullärd.

Ge din åsikt

Ja visst är det vår i luften.
Alla Phalaenopsis verkar vara i tillväxt anting med nya blad eller/och rötter, hybriderna blommar för fullt utom den med marmorerade blad och den har ett nytt blad på tillväxt. Phal. stobartiana har fått 2 nya rötter under vintermånadderna och hos den ser jag inte mycket händda med heller, men den ser frisk och kry ut. Många av Cattleyorna är i vila, förutom nyinköpen C. intermedia som har 2 stora blomknoppar och ny rötter, den lilla har en ny bulb på gång. Cattleya intermedia aquinii har en blomskida och den lilla C. forbesi har flera nu flera ny smårötter. Med Laeliorna verkar det inte hända så mycket, de är också i vintervila, men Laelia lobata har 2 nya bulber på gång. Även de 2 Laelia purpurata har fått nya rötter och nya bulber på tillväxt. Oncidium ornithorhynchus har fått 2 nya bulber och det är snart dax för omplantering. Oncidium eurocline har fått nya rötter. B ifrenaria inodora har flera nya tillväxtpunkter som är i tillväxt. Coelogyne velutina har fått två nya bulber och det senaste ser ut att bli ganska stort, den måste omplanteras snart. Neofinetia falcatas rötter har börjat växa igen, den har oräknerliga nya bladrosetter, och så även Masdevallia pyxis - den har jag haft svårt me ett tag då jag inte visste hur jag skulle vattna den, men nu vet jag så det har börjat sticka upp många nya blad, den ser frächare ut nu. Båda Tulumniarna har växt hela vintern och bladrosetterna ser fina och så stora som de kan bli, även de har nya rötter på tillväxt. Med Paphiopedilum delaenatii verkar det inte hända så mycket, men den står i vintervila ännu en månad. Däremot ärjag lite hoppfull för Paph. Magic Lantern som har ett nytt blad i mitten av bladrosetten, jag hoppas det kommer en blomma så småningom, de är verkligen inte snabbväxande. Phah. Rosy Dawn har 2 nya ganska stora bladrossetter och Paph. parnatanum har ett nytt blad som växt 1 mm. denna månad. De dendrobium jag har kvar står i vintervila. Då är det de besvärliga Bulbophyllum kvar. Den nyinköpta Bulb. masdevalliaceum tappade alla blad då jag fick den, förutom det nyaste men den är i tillväxt och håller på att få en ny bulb. Bulb. carunculatum har fått en ny stor bulb, men en av de äldre bulberna har torkat bort, vattning varannan dag. Bulb. sumatratraum, import från Thailand fick stå för varmt någon vecka och tappade två blad men rötterna är på tillväxt. De tål inte att stå torra över huvud taget.

Nyckelord: tillväxt, vår

3/3 -08

Det var ju övervägande positivt läge det där, Spindeln! Det har du gjort bra, som klarat dem med så gott resultat genom denna underliga vinter!

Ge din åsikt
Liten dendrobium. Från Hannah.

Just nu är det inte särskilt mycket som blommar här, 5 plantor varav tre av dom verkar vara evighetsblommande. En paph pinocchio och två phal hybrider. Samtliga har blommat i snart 1 år. Dom är inte speciellt spännande längre, däremot så växer det så det knakar i dom flesta krukor. Det är kul! Jag har nog visat alla i min närhet alla nya fina bulber, blad och rötter... och alla svara väldigt ointresserat "jaaahaaa".
I torsdags var jag på Blomsterlandet i sisjön och kollade in utställningen där. Strosade runt och då slog det mej plötsligt hur tråkiga Phal hybriderna är (Phallarna ligger mej närmast om hjärtat)
Med mej hem följde en monsterplanta som Arne sa är en Phal amboinensis.

Nyckelord: tillväxt, Phalaenopsis, Dendrobium, Blomsterlandet

23/2 -08

Paph hybrid. Från Hannah.

23/2 -08

Visst är det konstigt, Hannah, att omvärlden inte begriper sig på de juveler man visar dem i form av millimeterstora rotanlag och annat oskattbart Tur att vi finner likasinnade här! Grattis till att det tar sig så bra!

Ge din åsikt

Man får samma känsla som när man hittar de första sommarkantarellerna; titta en stor! och en liten bredvid! och en till! och en till!
Väldigt glad är jag över dessa smårosetter (det finns en på andra sidan oxå), de ska nämligen bli nåt så ståtligt som Paph, vietnamense x rothschildianum när de blir stora. Om några år En fråga: kallas det något speciellt när de nya skotten kommer bland bladen på en äldre rosett så här?

Nyckelord: Paphiopedilum vietnamense x rothschildianum, tillväxt

7/2 -08

Jag har inte något svar på din fråga, Säluttern
Men att Paphen har insett och anammat att det är skottår i år, det kan man inte ta miste på
Lycka till med alla skottens tillväxt!!

7/2 -08

Tack Gunsan! Det är min dyrgrip detta (skulle nästan helst odla den i bankfack, men där är så dåligt ljus) så jag är såååå glad att den verkar trivas i mitt enkla tjäll

ÅÅÅ::::: Inget svar på din fråga, men det känns så livsbejakande när blad skyter upp... Man blir så lycklig och tacksam att livet går sin egen väg!

7/2 -08

Oooh, det var inte dåligt med småttingar. Gratulerar. Jag har en likadan själv.. man önskar ju att den kunde bete sig på samma sätt. Har du något hemligt knep?

7/2 -08

Grattis, och speciellt roligt nu när det var en dyrgrip för dig ...
Förstår din kännsla och gämnförelse med kantareller .... själv tycker jag det ser ut som de inte har tid och tålamod att vänta på deras naturliga tillväxt, utan har börjat klättra upp på "morsan" för att hävda sig med sina syskon
Du måste sätta ut ett foto snart igen, så man får se vem som blir "Herre på täppan" ..... jag tror på "Rosetta", hon längst ner som de andra har haft som språngbräda ...

7/2 -08

Vilken glädje med så många skott på en gång Grattis Ki!

7/2 -08

Grattis till skotten!
Jag tror du har rätt, GunsanOrkidéMormor, i det här med skottår

Ge ditt svar

Häromdagen upptäckte jag knoppar i min Ascocenda Princess Mikasa. Det var lite förvånande. Under sommaren har rötterna växt kraftigt, men bladen har inte alls växt i samma takt. Snarare tvärtom. Bladen blir kortare och kortare. Jag trodde inte att den skulle komma med knoppar igen. Nu är ju knopparna så pass små att det kan gå hursomhelst med dem, men man kan ju alltid hoppas att de orkar slå ut.

Nyckelord: Ascocenda Princess Mikasa, tillväxt, knoppar

29/9 -07

Hej! Vad kul att det är knoppar på G..
Det här med bladen.......jag är inte "så gammal" på dessa men efter det man läst: är det inte så att kortare blad har med ljusmängden att göra?
Mörkare placering gör väl att bladen blir längre och har den hängt ljusare så blir bladen lite kortare....
Rätta mej om jag har fel...
Hur som helst: Håller mina tummar för att knopparna blir blommor
Hälsningar från Annelie

Ge din åsikt

Jag har flera stycken plantor som har fått nytillväxt nu under hösten. Är det fel att bryta bort nya skott som nyss brutit fram och inte kommer att hinna växa färdigt innan vintern? Finns det några risker med att göra det?

Nyckelord: höst, tillväxt, skott

21/9 -07

Bryta skott tror jag inte på. Plantans hormonbalans står på tillväxt och det förändras inte av att skott bryts av. Jag skulle antingen låta skotten utvecklas eller försöka ändra på odlingsförhållandena så att plantan förstår att den inte ska växa.
Tänk också på att ganska många orkidéer naturligt har tillväxt även på vintern.

21/9 -07

Ok. Då låter jag skotten vara kvar. Men de skott som har kommit fram nu, kommer inte de att växa sämre nu under vintern och kommer det i så fall att spela någon roll för plantan som helhet?

Jag bröt bort ett skott som kom väldigt sent på en Lc Gold digger förra vintern. Tidigt i våras bröt fram ännu ett nytt skott bredvid det som jag tog bort. Plantan verkar inte ha tagit skada. Tvärtom. Det nya skottet är klart kraftigare än det gamla. Fast det är klart, man kan kanske inte kan dra några slutsatser av hur en enstaka planta reagerar.

22/9 -07

Om jag får plantora att stanna av och gå i vila, vad händer då med de skott som börjat växa? Växer de klart till våren då?

Ge ditt svar