Skriv början av artikeln om tillväxt

Nyckelord: tillväxt

Inlägg med tillväxt som nyckelord.

Har nu hängt ut tre av mina orkidéer päronträdet. Och ser man på, tillväxt har börjat som attans på mina vackra plantor, helt otroligt vad fort det kunde gå. Ska bli spännande o se om dom kommer att blomma med

Nyckelord: tillväxt, utomhus

2/6 -07

vad är det för orkideér du har utomhus?

2/6 -07

Idag åkte mina ut på "kollo" alla grönbladiga paphar och alla ur odontoglossumgruppen!

4/6 -07

Det är en zygopetalum hybrid.. en stor rackare och sen är det en dendrobium, vet ej vilken sort.. fick den av mamma o pappa i 21 års present.. den har lila och gröna blommor.. och sist och minst är det en miltonidum (pupeka sunset)

4/6 -07

Till chic. Visst är det härligt att få slänga ut dom och se hur dom riktigt njuter av sommarvärmen och den fukt som dom kan få? JAG Älskar att slänga ut dom i det "fria"

Ge din åsikt

Min C. schroederer vissnade för ett par dagar sedan, den höll i ca 6 veckor och doftade in i det sista. Den enda med knopp är C. mossiae, hoppas att den förgyller midsommaren som den brukar. Annars växer de flesta Cattleyor, C. labiata har redan ett skott med fullt utvecklad blomskida, medan den närbesläktade C. jenmanni inte börjat växa ännu. Annars har de flesta Cattleya arterna skott på mellan 2 och 10 cm. Förutom ett par Phalaenopsishybrider som blommar för det mesta så har Psychopsis papillio kommit igång med blomning och Coelogyne fimbriata knoppas för fullt.
mvh
Mikael

Nyckelord: tillväxt, Cattleya, blomning

1/6 -07

har du några tips på hur man skötetr om sin Cattleya på basta sätt.

Ge din åsikt

Jag har en liten Bulbo. carunculatum med 4 bulber, en bulb är bladlös. Bulberna sitter tätt, men i mitten av dessa har det helt plötsligt börjat växa något, antingen en bulb eller en blomstängel. Är det någon som vet? Om det är en bulb blir det väldigt trångt.

Nyckelord: tillväxt, Bulbophyllum carunculatum

Troligen är det så att du håller på att få ytterligare en tillväxtzon. Tror inte att en så liten planta behagar blomma...Men tillväxt är kanon. Bulbos som mår bra växer från mer än ett ställe.
Det är inga problem om det blir lite trångt. B.carunculatum har korta rizom och bulberna sitter tätt, emellanåt även på varandra. Det gör inget. Blir en snygg och kompakt planta.
Linda

19/5 -07

Du har säkert rätt. Jag fick plantan i höstas av Daniel : jag omplanterade den i epiweb och inget har hänt med den förän nu. Det är antagligen den 5:e bulben eftersom den har 4 blad + ett jättelitet, det största bladet är 9 cm x 3 cm.

19/5 -07

Det verkar som om jag inte kan redigera mitt senaste inlägg. Vad jag skulle lägga till är att den nya bulben som nu växer ut måste antagligen knuffa undan de andra bulberna för att få plats eller växa på dem eftersom de redan sitter så tätt.

Ge ditt svar

Har fått ta över en paph som ska vara fem år gammal(förra ägaren tröttnade på den för att den inte ville blomma om). Har en liten fårga hur jag ska få den att sätta nya bladrosetter den har bara en bladrosett och är fem år gammal... finns det nått dunder "recept" så dom blir extra glada åt att sätta nya bladrostter...? Eller ska jag bara vänta ut den och behandla den som mina andra paphar som sätter minst en bladrosett om året? Den kommer ju inte att blomma igen förrens den har satt nya...

Nyckelord: Paphiopedilum, tillväxt

4/5 -07

Hej Josse! Kanske inget dunderrecept, men jag skulle i alla fall börja med att sätta om den, det är ofta en liten vitamininjektion för paffar. Passa då oxå på att inspektera rötterna. Sedan kanske det kan vara idé att prova att ställa den annorlunda mot för hur den är van att ha det, kanske lite svalare eller lite skuggigare, eller rent av tvärtom om den redan haft det så. Kort sagt prova en förändring och se om den svarar på det. Om du vet närmare vad det kan vara för sort så kan du ju läsa på om den och se hur lika eller olika sin naturliga miljö den har haft det oxå och hitta ledtrådar. Lycka till, du ska se att du nog väcker liv i den, du har ju andra paffar som mår bra så då känner du nog på ett ungefär hur den vill ha det

4/5 -07

Oki, får ta och prova mig fram.. vet tyvärr inte mycket alls om den. Den ska ha fått orkidegödning och har brunblomma det är allt jag vet....:( och att den ser ut att vara ungplanta men är fem år....

Ge ditt svar

Tjoho å hopp å skutt å allt på en gång! Man ska inte tro att de är döda förrän de är helt inskrumpna och bytt färg! Min lilla "ärta" lever och skickar nytt skott! Kanske tar ut glädjen i förskott då det bara är 1 mm för tillfället, men ändå!!! DEN LEVER!!!
Hum, vad jag pratar om är min Coelogyne schilleriana bebis som jag trodde kastat in handuken helt. Inga livsdugliga rötter, inga blad, bara en liten liten ärta till bulb på 0,5 cm i diameter... Men se, man ska inte ge upp! Vitmossa är grejer det! =p
//Åsa

Nyckelord: tillväxt

24/4 -07

Grattis Åsa. Håller tummarna. Och hoppas på en delning om tio år eller så?

24/4 -07

Vet att du tjötar om det! Du ligger dock noterad i bakhuvudet sen sist... Men närminnet mitt är illa, påminn mig igen om 10 år för säkerhetens skull! =p

24/4 -07

Den som hade ett närminne överhuvudtaget... Om jag inte påminner dig kan du väl påminna mig att jag ska påminna dig?
Och ta nu väl hand om den lilla. Och säg till om den behöver nåt under tiden; lite regnvatten, en påse vitmossa, nåt lysrör el dyl så budar jag över det till Uppsala

24/4 -07

Åhå, Crystal, är det till din Intensivavdelning man ska skicka sina sjuklingar? Är du orkidéernas Florence Nightingale, månne, som lyckats med dylik kur! Ett stort grattis och må konvalescensen gå som en dans nu när krisen är över!

Grattis Åsa.
Men nu vågar väl du inte röre ditt skåp på ett bra tag. Man vet ju aldrig vad som kan hända
Så nu MÅSTE du fixa iordning ditt nya skåp
/Magnus

ÅÅÅ, Åsa!! Jag har känt mig precis så i ett liknande sammanhang… Men… ”den som väntar, väntar på nåt gått.” /L

Ge din åsikt

För tillfället är det bara en Cattleya som blommar, men den är härlig, C. schroederer som ensam sprider färg och väldoft i ett av fönstren. I övrigt är det bara 2 st Phalaenopsishybrider och Encyclia cochleata som blommar. Fler tillväxer för fullt, såsom C. labiata, C. maxima och C. trianae. Har en stor fin blomskida på min C. mossiae som jag hoppas ska blomma i juni. Coelogyne cristata sätter massor med skott medan dess mindre släkting C. fimbriata knoppas och växer på samma gång.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya, tillväxt

16/4 -07

+ 17/4 -07

Hej Mikael,
ja visst är det härligt med vår! Det händer så mycket och snabbt hos orkidéerna nu. Konstaterade nyss att ett nytt skott har brutit ut på en Cattleya som stått stilla ända sedan förra våren då jag köpte den. I förrgår kollade jag samma planta och då var det fortfarande litet för jag upptäckte inte skottet. Fort går det!
//Monica

Ge din åsikt

Jag har varit med om att plantor blommar ihjäl sig eller rättare sagt inte trivs och därför sätter massor med blommor innan dom dör. Men kan man säga samma sak om den börjar växa onormalt mycket? Jag har plantor som tidigare nästan inte vuxit alls på ca. 1 år men nu börjar växa jättebra. Vad kan detta komma sig? Är det någon som har varit med om samma sak?

Nyckelord: växa, tillväxt

15/4 -07

Nä,nån ihjälblommning har jag inte vart med om.Snarare att dom sakta tynar bort,men jag har hört talas om fenomenet.Min gissning om den börjar växa onormalt mycket borde det väl tolkas som ett gott tecken?Man kan väl hoppas att plantan stormtrivs.

Min Dendrobium cuthbersonii blommade i över 8 månader och sedan stendog den. Jag är övertygad om att den inte orkade med det.
Jag tror dock att när plantan växer så trivs den. Om det inte är så att tillväxterna blir konstiga. Jag har en planta som förra våren satte över 15 nya skott de kom precis överallt, men själva bulben blev inte större än en ärta. Trots att de skulle bli 4-5 cm. Det har heller aldrig kommit några blad. Jag hade plantan alldeles för mörkt. Nu är den uppflyttad och sitter i solen, Det ska bli spännande att se hur årens skott kommer se ut,

Har du flyttat den nyligen? Många växter svara på minskad ljustillgång med att bladen börjar växa som attan; långa och gängliga blir de också... är det inte det trivs den nog!

Jag har en phal hybrid som blommade på en ny och en gammal stängel ifrån nov - mars. (Det är ju inget ovanligt) I slutet av mars började den skjuta tre stänglar till (även de ifrån noder) Knopparna växer och det gör även rötterna. Snart har den vuxit ut krukan. Vet inte vad det beror på att den satt sån fart men hoppas ju att det är för att den trivs.
Pia

16/4 -07

Jag har planterat om den men jag vet ju inte än om det är på grund av det nya materialet eller om det är själva omplanteringen som gjort att det har börjat växa så. Jag återkommer om några månader när jag ska ta upp en planta och se hur rötterna är och hur plantorna i övrigt mår.

Ge ditt svar

6/8 -06

6/8: Epiwebb

Ja då har även jag börjat använda det. Till min Encyclia cordigera har jag ½:en ½:en Epiwebb och Cocosnöts kuber. Jag tror jag kommer att gilla att använda det. Det går ju alltid att lägga ett lager med cocosnötsfiber överst så det inte ser ut som om jag planterat växten i asfalt. Annars verkar det på det hela att gå bra för alla mina orkisar. Phal.violacea (bellina) är underbar. Den har nu 2 blommor (bild kommer senare) och doftar starkt av citrusfrukt på morgonen(härligt). Beallara Peggy Ruth har inte 3 blomstänglar, hon har 5. Cattleya mossiae var.alba har kommit med 2 nya bulber med var sin blomskida. Cattleya Portia har 2 nya bulber och en som just har börjat växa ut, minst en blomskida. Sophronitet labiatas tillväxt öga har börjat växa ut. Brassocattleya Star Ruby har 7 nya bulber på tillväxt. Dendrobium anosmum växer så det knakar och håller på att få en keiki på en gammal bulb. D.muricatum har en ny bulb , nästan fullt utväxt. Kefersteina tolemnensis har 3 nya skott. Alla Phalaenopsis får nya blad. De båda D.antennatum har flera nya bulber. Laelia sincorana har 1 ny nästan helt utvuxen bulb. Aerides crassionoda har fått 2 nya blad sedan i våras och en ny rotgren på utväxt, men inte någon tillstymmelse av blomstjälk.

Nyckelord: tillväxt, EpiWeb, blomning

6/8 -06

Men man får verkligen tycka om att vattna. Kanske är din idé med kokosfibrerna en mera fuktighetshållande lösning. Själv har jag bara täkt ytan med Sphagnum för att hålla lite mer fukt, samt, som du så förträffligt beskrev det, dölja asfalten. MIna rötter tenderar att hålla sig i Sphagnumsskiktet, vilket talar sitt tydliga språk tycker jag.

6/8 -06

+ 7/8 -06

Ja det med kokosfibrerna håller ju fukten och ser snyggare ut, sedan kommar jag inte att behöva vattna varje dag. Men Epiwebb kan ju vara bra då jag har några som vill ha mycket vatten och sedan att det ska torka fort.

7/8 -06

Egentligen förstår jag interiktigt poängen med epiweb.

Har gjort som Rikard och haft ett lager sphagnum överst, rötterna håller sig som sagt där uppe.

Den vattnas mer eller mindre så fort jag tänker på det men. Poängen kanske är att man måste ha ett odlingsskåp eller ett väldigt fuktigt klimat för att på så sätt "vattna" plantan med den fuktiga luften, jag vet inte. Tror dock jag ska hålla mig till bark och mossa i framtiden. Däremot har jag min P. wallisii i hydrokultur vilket jag tror kommer att passa den, eller?

7/8 -06

Det tror jag säkert., den växer på granit, ljus 2400-3500 fc. De ska konstant vara fuktiga under växtperioden. Man ska antagligen inte packa Epiwebb så tight.

Ge din åsikt

börjar det röra på sig i krukorna...ser till min ohämmade förtjusning att alla fyra nya paffsmåttingarna som kom i maj från Tommy nu börjar ge flera nya blad, och "filipinesen" tyx ha fått dubbelt så långa blad. Det är nog att hoppas på för mycket med någon blomning redan i höst, men det är alltid trösterikt med trivseltecken.
Stefan skjuter stängel, Pleione har fått fler blad, Sweet memory har ny fet stängel med nyutslagna blommor, många nya skott och trinda bulber ger sig till känna här och där. Läget ser gott ut just nu

Nyckelord: tillväxt, Paphiopedilum

26/7 -06

En del "kullsyskon" har satt knopp så varför inte.

Lycka till!

det är så kul när det rör sig i krukorna! Du får ta lite bilder och lägga upp här

27/7 -06

Jag kan bara hålla med dig, Säluttern.
En sådan livsglädje, som mina orkidéer också har nu, är helt underbart.
Alla delningar från i våras har växt till sig ordentligt. Antingen med flera nya skott,ellerså har de fått betydligt kraftigare bulber.
De fem plantor, som jag köpte från neovita-butiken i våras, har växt till, näst intill, dubbel storlek.
En Dendrobium, eller rättare sagt, en tanig Dendrobiumbulb, som varit utan blad, och som stått i mossa sedan April, visar två nya blad eller keikis.
Kennet Schubert, som jag köpte av Stenåsa i April, levererades med stängel och blomknopp, som fortfarande inte slagit ut. Och tänker nog inte göra det heller. Däremot kommer det en ny blomstängel på den. Och det ser jag fram emot, eftersom jag aldrig sett någon Kennet Schubert blomma.
Denna tropiska sommarvärme, som vi nu har i Sverige, måste vara mums för orkisarna.
Jag har börjat med en annan orkidénäring, sedan tre veckor tillbaka. Det kan väl ändå inte vara möjligt, att det redan har inverkat på växtkraften?

27/7 -06

Det växer en del i min "Tommyladdning" med Phaphar också. Några nya blad, ett par nya skott.. en av plantorna verkar dock ha gett upp. Den har inte rört sig det minsta sen jag fick den och nu börjar bladen se lite tråkiga ut. Så kan det vara.

Ingen blomning än, men som Delenatiin växer så borde det kunna vara dags om ett tag.

Men oj,,vad gör jag för fel,,,,det verkar som om alla andras blommor mår bra
i sommarHETTAN... Men mina bara står där ock skäms,,,kan det vara så att det är
en viloperiod på sommaren,,,eller,,,är de bara otrevliga mot mig.
Kanske fler stollar skall dö för mig...

28/7 -06

s anit: kanske de bara samlar sig och tar sats inför nästa stora hopp framåt! Ibland kan det ju se ut som man står stilla eller t.o.m går bakåt strax innan man gör nästa stora framsteg...eller så har de tagit lite semster Många av mina är oxå utåt sett passiva just nu, därför var det extra roligt och se tillväxt och framåtanda hos de små. Ge inte upp hoppet!

Ge din åsikt

19/5 -06

En hälsning

Björn: Idag har vi invigt en ny badbalja, orkidéerna och jag (nej inget foto bifogas, detta är ett esteternas forum). Och då såg jag att de tre Mamsellerna von Neovita (Coelogyne Cristata, Brassavola verru. och Encyclia frag.) som fick komma hit för halvannan månad sedan nu verkligen har acklimatiserat sig. Nya små sidobulber med ljusgröna söta små rötter tittar fram på alla tre! De hälsar så gott!

Nyckelord: tillväxt

20/5 -06

Vad kul att höra!

Men jag undrar lite om E. fragrans, vilka temperaturer vill den ha?

20/5 -06

Gtgoon. jag har sett lite olika uppgifter om det, från kallt till ganska varmt. Att uppgifterna skiljer sig åt kanske beror på att den växer i ganska olika miljöer, från "svalare" bergssidor på Jamaica (vem vet vad de tycker är svalt på Jamaica!) och till tämligen varmt som i Mexico, Central Amerika och norra Sydamerika. Min står i ett östfönster som har lätt silad morgonsol och runt 18 grader. Inte under tio grader vill jag minnas att jag läst nånstans. Den påstås vara lättodlad och var en av de tidigaste orkidéer som fanns i odling, t.ex blommade den i Royal Botanic Gardens, Kew, redan 1782. Doften sägs vara honung och vanilj, gardenia, magnolia och syrén. Det låter väl ljuvligt! Jag tänker inte titta efter vad de doftämnena heter på oromantiskt kemispråk! (se tråd om Thomas Bellina)

20/5 -06

Hehe, sicken grej. Jag måste ha känt på mig att det hände något spännande med en E. fragrans (Eller Prosthechea fragrans som den heter nu för tiden).

Jag uppdaterade nämligen min artikel om arten precis nyss!

Sicken grej.

20/5 -06

Min E fragrans (eller fragrance? som min är märkt) har jag provat fram och tillbaka både i uterummet och inne i värmen. Den trivdes bäst inne med mycket ljus - där den blommade fint.
Jag hade missat blomningen en gång( så blir det med för många orkidéer ) men undrade vad det var som doftade så gott. Upptäckte då blomman.
Väl värd att vänta på blomning

20/5 -06

Björn: det var väl synd att den bytt namn, det där låter mest som nåt kraftigt förkylningsljud! Men du tycks stå i bra telepatisk förbindelse med dina skötebarn
Carina: tack för tipset, alltid bäst att höra förstahandserfarenheter!

Ge ditt svar

31/3 -06

31/3: Längtan

Längtan och väntan på mina beställda "småttingar" från Marita i Göteborg!!
Spännande, spännande........

Zygonisa Roquebrune blå
961 Howeara "Lawa Burst" 80 kr
100 Angreacum Lemförde White 130kr
260 Cattleya Epicatt Miva Etiole Noir 130 kr
963 Cochl amazonica vit blom 120kr

Nyckelord: Cattleya, tillväxt, Cochleanthes amazonica, beställning, Howeara, Angraecum

Jag har handlat mycket hos Marita och har alltid fått fina fräscha plantor.
Lycka till med dina nykomlingar!!!

Har med handlat mycket av henne det har alltid varit bra plantor.

1/4 -06

Tack Ninalina och mmia det är gott att höra.
Ibland när habegäret blir stort och man blir så där galen och ger sig in "nya affärer" kan det bli lite fel ibland. Men nu är jag övertygad om att det blir bra. Jag har så långt till orkidéaffärer och då är ju nätorder perfekt, växterna kommer hem till brevlådan eller postens kassaservice.
Glad Vår!

Vem är denna Marita?

Hej Cikorina!

Marita har en internetbutik på den här adressen. Hon tar hem mycket plantor ifrån Vacherot i Frankrike (Har gjort förr iallafall).
http://www.akessonorkideer.nu/index.html

Jag hittade det på Google. Attans. Ska bara kika liiite...

Ge din åsikt