Skriv början av artikeln om skötselråd

Nyckelord: skötselråd

Inlägg med skötselråd som nyckelord.

OK, det här kan tänkas vara en "duh-fråga" för många, men i min filosofi finns inga dumma frågor - bara dumma svar, så jag bjuder på om jag verkar lite korkad nu.

Det står i "alla" skötselråd att man skall vattna mindre i viloperioden. Absolut! Lätt att förstå. MEN jag är faktiskt osäker på hur jag vet när mina plantor "vilar". Det förklarar ingen bok alls.
Jag antar att det inte är när de är i blom, men hur snart/långt efter de blommat klart? Nopsisarna är ju lite enklare då de inte verkar vila så mycket alls, men sedan har jag en Miltonia (Pion varianten) en Burrageara, en Zygopetalus och en Oncidium Twinkle som sätter myror i huvudet på mig. Just nu chansar jag bara på att de vilar för att det är vinter, men...????

Nyckelord: Vattning, Skötselråd, Tillväxtperiod

15/12 -19

Vissa orkidéers viloperiod styrs av antal ljustimmar per dag, andra av temperatur mm andra har ingen viloperiod alls.

16/12 -19

Ingen av de uppräknade orkidéerna har någon utpräglad viloperiod. Efter blomningen så går de ner i en period med mindre aktivitet. Nu behöver de mindre med vatten och klarar sig utan näring. De bör torka upp, OBS, inte torka ut. Om man har möjlighet att placera dem svalare men fortfarande ljust så är det bra. När det kommer ett nytt skott vid bulbens bas, och detta blivit någon cm långt, vattna som vanligt igen med svag näringshalt.
Generellt gynnas både tillväxt och blomning av temperatur skillnad mellan dag och natt, helst >5 grader C. Ofta sker detta om man sätter plantan nära fönstret där det blir svalare än i rummet i övrigt, särskilt nattetid.
Det finns massor med litteratur som beskriver orkidéernas växt och odlingsbetingelser.

16/12 -19

Som bolebo skriver du kan ge dem mindre med vatten och de klarar en längre period utan näring. Själv har jag inga orkidéer som vilar, utan t ex mina Restrepias vill ha massor av vatten. De står t o m i vatten. Läs gärna fliken Odling etc, så kan du söka på varje släkte

17/12 -19

Catasetinae-gruppen ska ha total vila 2-3 månader när de fällt bladen. Efter omplantering och sen när nya bulbens rötter är 6-10 cm börjar man vattna försiktigt, utan gödning i början.

17/12 -19

De finns många faktorer som avgör hur man sköter en planta som "vilar"/minskar aktiviteten. De första jag tänker på är vattningen. Om man som jag odlar i GreenMix, så får den aldrig torka ut. Så därför hålls allt som växer i GreenMix fuktigt, men inte plask vått och ingen näring. Detta gäller även bladfällande plantor. Dessutom så sprejar jag inte och stänger av luftbefuktningen (gäller växthuset). Sedan skadar de inte med tilläggsbelysning, för att ha ngn. lite aktivitet här i mörka norden. Tycker Börje (bolebo) beskriver de bra här ovan, men tyckte jag ville poängtera om man har GreenMix.

17/12 -19

Tycker lite man kan tänka som med Olivträd. Har man det ute sommartid i 25 grader och med den sommerbelysning vi har trivs det.
Tar man in det på vintern temp 20-22 och med mycket mindre belysning tappar det bladen och så småningom dör det.
Ställer man det kallt i förrådet med belysningslampa på 60 W överlever det utan att tappa blad.

Ditt jag vill komma är att det måste finnas balans mellan belysning och temperatur och för den delen vatten och näring

18/12 -19

Tackar så mycket för in formativa svar.
Jag har fått svar på min fråga, så jag är jättenöjd.

Ge ditt svar

Hejsan
Vad är detta för orkidéer ( dom doftar underbart)
och hur skall jag sköta dom?
Hur bäst behandlar jag min Vanda?
Hur ofta vattnar jag cattleyor?

Nyckelord: Skötselråd, Cattleyor, Vanda

17/2 -13

Du har inga bilder??????

17/2 -13

Ingen bilde, nei. Og når det kommer til odling av Vanda og Cattleya så er det nok å skrive " Vanda orchid care" i google så får man hundrevis av svar. samme med Cattleya.

17/2 -13

Om Du tittar här till höger spalt, så har Mikael Gustafsson en `Cattleya kurs`. Där kanske Du hittar någonting.

Ge ditt svar

Jag är VÄLDIGT sugen på att skaffa en sådan. Fick dock berättat för mig att just lindenii kräver lite andra förhållanden än övriga nopsisar, t.ex. så avskyr den att planteras i kruka, utan ska monteras. Stämmer detta?

Är den alltså mer krävande än de övriga arterna av Phalaenopsis jag har/kommer att få d.v.s. P. schilleriana, P. equestris (denna är inte krävande, jag vet), P. stuartiana och P. philippinensis?

Vad kräver den egentligen för omskötsel för att trivas?

Tacksam för svar!

Nyckelord: skötselråd, Phalaenopsis lindenii

24/3 -12

Vad jag vet inget konsigt med den växer som epifyt och terest, trivs med valiga temperaturer och medelgrov kompost

24/3 -12

Har den i kruka i fönstret, sköts som vanlig nopsis. Du kan se i mitt galleri hur den belönade mig i somras...

25/3 -12

Oki doki. Då ska nog en sådan införskaffas då. Lyckas jag inte med den så får Blomtjuven den då du helt uppenbart har hand med dem.

25/3 -12

25/3 -12

Så går det när man är duktig! Jag tittade i galleriet och den är vacker, mycket vacker. Lägg till det vackra bladverket på det också...

Ge ditt svar

Nu har jag kanske gjort bort mig alldeles som beställt en Vanda Hookeriana men jag blev så förtjust i både utseende och pris så jag kunde inte låta bli. Skulle dock bli väldigt tacksam för så mycket skötselråd jag bara kan få. Tack på förhand!
MVH
/Malin Härström

Nyckelord: skötselråd, hookeriana, Vanda

14/9 -10

Jag hittar tyvärr bara upplysningar om hur de lever i de vilda och jag är inte klok nog att inse hur jag ska sköta den. Hur skulle ni lite mer erfarna gå till väga med tanke på hur den lever i det vilda?
MVH

14/9 -10

Tackar så jättemycket för hjälpen!

Ge ditt svar
skötselråd?. Från muffincreative.
detalj. Från muffincreative.

Hej,
jag är ny här på forumet men är väl precis som ni lite tokig i blommor.

Jag har sedan länge haft en venussko och en två phalaenopsis som trivts med min vård. De står i ett svalt norrfönster men får även lite av den sista kvällssolen. En gång i veckan får de morgonbad + dusch (se bild i diskhon), och någon gång ibland när det är extra varmt extra dusch.

Men stackaren från Vietnam gillar inte min vård och placering, som de övriga. (Växten främst till höger i bild.) I början stod hon endast i sin svarta kruka och fick duschar ganska ofta samt hade plast om sig för att skydda mot de kalla fönstren. Men Sverige blev en chock, eller min vård, o blommorna föll av och många blad också.

Sen läste jag att endel gillade att stå i vatten hela tiden, så då fick hon en ytterkruka med 2 cm vatten. Ytterkrukan är den stora vita krukan på diskbänken.
Nu går det lite långsammare utför men absolut inte bra.

Jag inbillar mig att hon inte gillar vattenbad men kanske vill ha sprut mest jämt?

Vad är det för orkidé jag fått tag i och hur bör jag sköta henne? Blomman är grön och lila.

Alla tips mottages hjärtligen.

Vänligen
/Erik

Nyckelord: Skötselråd

1/5 -10

Jag har lite idé men hoppas fler svara och kommer med sina, man kan jo inte allt. Din orkidé ser lite Cattleya aktig ut, men är inte säker. Har den stått i vatten är säkert rotsystemet skadat. Dett innebär att den inte kan ta upp näring och vatten vilket medför att den kommer att dehydrera. Så det första är att försöka få igång rötterna igen, lyckas inte det är det tyvärr kört. Jag tror du måste ta upp orkidén och avlägsna så mycket av komposten som möjligt, skylj gärna rötter under ljumet vatten för att få bort allt smått. Klipp av alla döda rötter. Jag tror att du skulle testa att i en övergångsperiod plantera den i spagnum, om inte du har finns det just nu att köpa här på OP, annar börjar det komma i många större blomsterhandel. Vattna spagnum som vanligt, men ingen gödning. Efter plantering dra på en transparat plastpose, ta inte för liten. Gör lite småhål uppe. Se till att plastposen inte vidrör plantan, blad mm. Detta för att minska dehydrering. Ställ plantan i ett fönster där solen aldrig träffar den direkt och förslagsvis kompletera belysning med en lågenergilampa som ger motsvarande 80-100 W (tror det står 15 W på förpacningen) rakt ovanifrån så nära plantan som möjligt. Plansten uppe skall vara så nära toppen på orkidé som möjligt utan att vidröra så att lampan kan komma så nära som möjligt utan att smälta plasten, kan tänka mig sådär 5-8 cm ifrån. Sedan är det bara att avvakta, kan dröja flera mdr innan det händer något. Om inte du har spagnum utan får vänta några dagar innan du kan sätta om den så skulle jag nog direk avlägsna komposten enligt ovan och ta en plastposen tätslutande runt rötter utan att vidröra. I posen kan du lägga lite genomdrängd hushållsrulle. Inget får vidröra rötter, kan vara bra att hänga den. Lycka till

1/5 -10

Precis som Erik skriver och framför allt sluta att duscha plantorna! Jag kan se tydliga tecken på förmycket vatten på bladen på venusskon.

1/5 -10

Jo, men om du duchar så ha en fläkt i fönsterkarmen så att vattnet dunstar bort

1/5 -10

Jo, det är klart! Men duschar man dom inte behöver man ingen fläkt och plantorna mår inte sämre av det!

1/5 -10

OK, så kan det vara,, men va dammigt den kan bli, men det kan man jo fixa med en trasa som alternativ

1/5 -10

Om det är en Cattleya, (Växten främst till höger i bild.) så skall den INTE stå med blöta
fötter, det är mycket viktigt att den får torka ut i komposten mellan vattningarna, speciellt
på vintern om Du inte har bra extraljus så den växer hela tiden. Ser Du ingen tillväxt av
rötter eller nya skott ska Du vara mycket försiktig med vattningen.
Om den dessutom nyligen kommit från Vietnam med klimatet som råder där, till vårt kalla
och ljusfattiga Sverige, måste den få tid på sig att anpassa sig, vilket kan ta något halvår.
Mina Cattleyor brukar jag duscha lite då och då, men jag har ju en fläkt som får gå några
timmar efteråt, när de står på balkongen under sommaren så blir de ju automatiskt duschade
när det regnar, och har inte märkt att det skulle vara negativt på något sätt.

1/5 -10

Nu blir det klurigt. Första bilden då är den till höger på bilden och på nedre bilden är den till vänster på bilden och ändå står orkidén på samma ställe. Blir det bättre om vi inför styrbord och babord? nej, OK då får vi vektoricera och projicera. Fixar du det Björn ?

2/5 -10

planterad. Från muffincreative.
rötter. Från muffincreative.
efter. Från muffincreative.

Tack för alla svar.

Japp rötterna var fuktiga värre, se bilder.
Är alla de mörka döda?

Kokade vatten o baddade trasan med så det skulle vara kalkfritt.
Det var vad jag kunde läsa mig till om Cattleya i Ralf Efraimssons bok.

Lampa kommer snart.

Gjorde jag rätt?

3/5 -10

Ser bra ut tycker jag. Nu skall den klra sig bra till du har möjlighet att plantera den. Lycka till

3/5 -10

Jag ser ingen spaghnum?
Mossan underlättar för plantan att bilda rötter.

3/5 -10

Detta är steg 1 tills muffincreative.har skaffat spagnum,

3/5 -10

Varför kokade du vattnet?

8/5 -10

Vattnet kokade jag för att det stod att den gillade vatten utan kalk i.
Nu har jag varit ute i skogen och plockat ganska torr spagnum mossa, jag tycker bilderna på nätet ser precis ut som den
mossa som finns vid varje sankmark i sverige?! Så jag körde på hemkört.
Dock förhållandevis torr mossa så jag inte dränker plantan igen.
De rötter som var mörka förra veckan har nu blivit vita, så det verkar som om dom mår bättre nu.

8/5 -10

Om man kokar vatten blir det tyvärr mer kalk i än det var innan (såvida du inte använder ångan att vattna med).
Tänk på att plocka ganska grovvuxen mossa, den tanigaste typen är inget vidare.

8/5 -10

ja så borde det ju vara.
skyller ifrån mig på att jag frågade på plantagen hur man gör för att få klakfritt vatten om man inte kan ta regnvatten..
hon sa koka. men tänkte väl att jag skulle lägga ihop ett och ett och ta ångan.... tack lasse.

8/5 -10

Du kan också sila kranvattnet genom lite okalkad torv - då får du ett mkt mjukare vatten.

Ge ditt svar

fick en sida av Björn med skötselråd men är dum på att hitta saker på nätet, så det gav mig inget, vill veta typ, vatten, ljus,och annat som en orkidéägare av denna sorten.

Nyckelord: Habenaria radiata, skötselråd

30/3 -08

+ 31/3 -08

vad är fågelblomman , eggerätten ???

30/3 -08

Habenaria radiata

30/3 -08

Här kommer några länkar:
Länk 1
Länk 2

Från en sida
Habenaria radiata: Japanese name is SAGISOO (= egret plant) since its flower shape looks like a flying egret. It grows in damp areas of all over Japan. Blooming season is July-August. The height is 15-40cm.
Plant type: tuberous, dormant in winter, terrestrial.
For more information on Habenaria radiata, Click Here!
Growing Tips: loves well-drained soil like small-sized pumice; its soil should always be moist since it grows in damp areas; loves a sunny place in summer; half-hardy; its tubers should not dry out in winter (dormant period).

Ge ditt svar

Hej! Jag har fått en sådan här i present, med bara namnet och inget annat. Den står rätt upp och ner utan något annat än sig själv i tidernas minsta lerkruka, med rötterna kravlandes över kanten. Har ingen aning om vad jag ska göra med den!
Mycket tacksam för råd!

Nyckelord: skötselråd, Tolumnia triquetrum, equitant oncidium

6/4 -07

Tolumnior är ritkiga ljusälskare. Ställ den soligt men skydda de dagar då solen gassar som värst. Vattning två gånger i veckan brukar vara tillräckligt. Det är jätteviktigt dock att de får torka upp fort.

Ge ditt svar