Skriv början av artikeln om plantålder

Nyckelord: plantålder

Inlägg med plantålder som nyckelord.

13/5 -06

Orkidelirium

Läser just om "Orkidétjuven"av Susan Orlean, och snubblade då över ett uttryck för den hysteri som man som samlare/vurmare kan råka in i- det tillstånd vi alla känner så väl, nämligen orkidelirium Inte undra på att man blir yr i bollen emellanåt alltså, det hör till tydligen!
I samma bok berättas oxå om flera fall av ärvda, åldriga och testamenterade orkidéer, det var alltså därifrån jag vagt kom ihåg det. Här ett citat från sidan 56: "Med tiden vissnar en orkidé i den bakre delen medan den växer till i den främre. Den har inga naturliga fiender, förutom dåligt väder och ett och annat virus. Orkidéer är en av de få företeelser i världen som kan leva i evighet. Odlade orkidéer som inte deras ägare tar kål på kan överleva dem och till och med generationer av ägare. /.../ Bob Fuchs vid R.F. Orchids har i sin plantskola en del exemplar som upptäcktes av hans framlidne farfar i Sydamerika vid sekelskiftet (1800-1900) /.../ Vissa orkidéer i Botaniska trädgården i New York har levat i växthus där sedan 1898."
För er som mot förmodan inte läst denna bok kanske det ska tilläggas att hon skriver i en lättsam, kåseriartad stil, man kanske inte ska ta alla uttryck bokstavligt m.a.o. men fakta stämmer nog. Det är en underhållande, och kanske lite skrämmande (exempelvis hur djupt man kan sjunka ner i beroendet/begäret/besattheten ) bok om personer som drabbats av orkidelirium, och främst då om en av dem, John Laroche.
Men här i forumet har vi naturligtvis bara den ljusa sidan av symtomen; lusten, passionen och kärleken !

Nyckelord: orkidelirium, boktips, plantålder

Hej säluttern!

Den boken är ju såååå braaa!!!

Har stått och hållit i den boken några gånger på bibblan och funderat. Nu blir man tydligen tvungen att läsa den, så man får en uppfattning av vad det är för typ av folk man "umgås" med här.

13/5 -06

Hej,
Jag tyckte inte alls om den boken. Jag retade upp mig hela tiden på alla överdrifter och faktafel. En bok som är skriven med samma tema men är mycket bättre skriven är Eric Hansens Orkidéfeber. Även den handlar om oss halvt galna orkidoter.
Alf i Järvsö

13/5 -06

Åh, "Orkidéfeber" är oxå en mycket speciell bok och väldigt underhållande till en början. Tycker dock att den blir lite tjatig i sin senare del där budskapet om CITES tveksamma regler, och om lika tveksamma tillämpningar av dem, hamras in om och om igen långt efter att det redan nått fram. I mitt tycke hade det kanske räckt med ett koncentrerat kapitel om det. Däremot hade jag gärna läst mer om de personer han träffade, eller om fler som han bara tecknar porträtt av som hastigast. Båda dessa författare verkar ju i första hand fascineras av människorna i orkidévärlden, även om Eric Hansen i motsats till Susan Orlean faktiskt åker dit på att ha diverse raringar i sitt hem till slut Jag har själv inte kunskap nog att bedöma de fakta som framläggs i de båda böckerna, men jag tycker båda är klart intressanta, lärorika, underhållande och läsvärda. Båda skriver så målande att man känner det som man får följa med på träffarna och resorna.
Till sist en fråga; Susan skriver när hon berättar om hur olika orkidéer kan se ut bl.a så här: "Orkidéer har mångskiftande utseende och ser i många fall inte alls ut som blommor. En art ser precis ut som en schäfer med tungan hängande." (s.49) Är det nån som har listat ut vad det kan vara för art och har en bra bildlänk att delge? Det vill man ju bara se

Ge ditt svar

Ställde mig frågan häromdan om orkidéer kan bli för gamla för att orka blomma? Är det nån som har en riktig orkis-pensionär i sin samling? Har för mig att jag hört om orkidéer som testamenteras, vilket borde tyda på att åtminstone vissa kan uppnå aktningsvärd ålder...berätta gärna mer om vad ni vet om detta!
Vetgiriga Säluttern

Nyckelord: plantålder, blomning

Hej!

Jag har läst att de kan bli både 20 och 30 år utan problem, om de sköts rätt så klart.

Phalaenopsisexperten Eric Christansen anger Phalaenopsis ålder till runt 15 år.
Det finns mer än hundra år gamla Cattleya.

12/5 -06

Jag har hört att man kan föryngra plantan genom att t ex dela dem. Eller är det en myt?

12/5 -06

Wow, hundraåriga Cattleyor...det var imponerande! Vem har den äldsta plantan här då? Jag har inte mycket att skryta med där, min äldsta är nog 7-8 år, en phal.hybrid som nu verkar motvillig att blomma, det var därför jag började fundera på detta med deras ålder. Men med nyförvärven i år så har man alltså det man gör i åtminstone några decennier till då Alltid bra med framtidsvisioner!
Tack för svaren!

13/5 -06

Mina äldsta Phalaenopsisar rör sig runt 10 år, mina Cymbidier är ca 6-7 år och mina två Prostechea cochleata är 7 år. Nu har jag börjat föra bok över mina plantor, dels för att kunna hålla koll på hur gamla de är. Jag har nyligen fått reda på att det t.o.m. finns dataprogram för orkidébokföring!

Hej plopp.
Vet du vad det programmet heter? Jag har funderat på om det fanns!

13/5 -06

http://mpwsoft.8m.com/orchids.html Där lär man kunna ladda ner ett program som heter Orchids 1.1. Hör av dig och berätta vad du tyckte om det! I min egen loggbok över mina orkidéer skriver jag ner de skötselråd jag har fått om plantan samt mina erfarenheter av den, tex blomning etc. Eftersom jag nyss har börjat har jag inte kommit så långt än.

13/5 -06

Som sagt jag har en Phalaenopsis från-91 då jag köpte den. Den blommade de, så den måste ha haft något år på nacken då. Den har nu 2 blomstänglar som skjuter i höjden. Man skulle kunna säga att den är ca. 16 - 17 år. Själv har jag ett program som heter My Orchids. Tycker inte det är märkvärdigt. Jag kan skriva ner när jag omplanterade sist, var jag köpt den och i vilken kondition den är, när den blommat, vad den växer i osv. dessutom finns det möjlighet att göra en önskelista.

14/5 -06

Hej plopp och frida 10.
För dokumentation av mina orkidéer har jag gjort tabeller i Word.
Till att börja med har jag alla plantorna numrerade.
I dokumentet finns 10 kolumner med olika överskrift.
Kolum nr.1= plantans nr, nr. 2 = namn nr.3 = blomfärg, nr.4 datum vid inköp nr.5 = köpt eller gåva (var jag köpt den el. vem jag fått den av, nr.6 = ev blomning vid köp, nr.7 = ny blomning, nr.8 = omplanteringsdatum, nr.9 = odlingssätt, nr.10 = kommentar.
Hur många rader beror ju på hur mycket som skrivs om varje orkidé.
Dokumentationen har jag lagt i en egen mapp på skrivbordet så att det skall va enkelt att gå in och skriva till eventuella nya orkidéer eller skriva till någon händelse.
Det tråkigaste med dokumentationen är när jag får skriva till en kommentar att en orkidé är död och begravd
Detta är ett litet tips som fungerar bra för mig.
Tänk vad bra om dokumentationen kunde ligga på "min sida" i Orkidéprat, där jag ändå befinner mig flera gånnger om dagen

14/5 -06

Tack för länken plopp, laddade hem det och testade lite. Tyckte det var en mäkta ful ikon så jag bytte ut den mot en Cattleya
Sen när jag startade programmet tyckte jag gränssnittet var ganska klumpigt och fult så jag gjorde en egen i excel istället. Lite trevligare att joba med men jag kan inte ha min fina Cattleya ikon

14/5 -06

Gunsan: sådär ordningsam och duktig vill jag oxå vara! Jag började så stort och skrev ner allt i ett block, men sedan har jag inte tagit nästa steg med att skriva in det i datorn.
Vilka bra tips det kom i denna tråd! (som alltid förstås i detta forum) Tråd ger råd

14/5 -06

Säluttern, måste bara säga att det där det gillade jag,
"TRÅD GER RÅD" ! !!!!!!

Jag håller också på att göra ett Worddokument enligt Sälutterns mall - fast jag lägger in en bild istället för nr på kolumn 1.

14/5 -06

Jag tror jag ska arbeta om min dokumentation och lägga den i en excelfil eller wordtabell istället. Det där med att lägga in en bild på plantan och att dokumentera ev. omplanteringar hade jag inte tänkt på heller, men det var listigt, tycker jag! Fast först måste jag övningsköra med sonen, gräva i köksträdgården, så lite frön, tvätta lite kläder och rätta lite prov...

Jag har också lista på mina orkidéer i excel med fem rubriker på två sidor vågrätt A4, som jag använt ett par tre år:
1. Genus and species, ana
2. Comments & *Bloom ø cm
3. Temperature ºC; record low and max; low and high month average and max. and min. temperture diff. =>short climate diagram, Jay Pfahls advise
4. Light, lux and litophyt
5. Habitat and altitude m

Ge ditt svar