Skriv början av artikeln om orkidelirium

Nyckelord: orkidelirium

Inlägg med orkidelirium som nyckelord.

Orchidelirium, Harold Feinstein. Från En person som inte är medlem längre.

Orchidelirium, Harold Feinstein.
Boken har en kort introduktion av Robert H. Hesse. Orkidéefeberns uppkomst skildras och hur utvecklingen till dagens industri nu gör orkideer tillgängliga även för vanliga människor. Man får även en intressant inblick i orkidéers pollinering och förökning. Sedan kastades jag in i bokens bilder och kunde inte undgå attt sugas in i dem som en pollinator.Bilderna känns avskalade och nakna.100 stora fotografier med svart bakgrund. Ett beslöjat månskensliknade ljus gör att de känns mysiska. De flesta bilder är på vanliga hybrider som finns tex på Ica. Ett kort efterord av Feinstein följer och med detta även sju i mitt tycke mindre sterila och mer konstnärligt tagna bilder. Du behöver inte vara fotograf för att uppskatta dessa bilder. Men den som väntar sig en orkidebok med maffiga bilder bör tänka sig för! För här står inget om hur man odlar de orkidéer som är på bilderna. Boken fångar deras form och skönhet. Prisjämförelse mellan nätbokhandlarna rekommenderas då det skiljer en slant.

Nyckelord: orkidelirium, bok, Harold Feinstein

Prata om bilden

13/5 -06

Orkidelirium

Läser just om "Orkidétjuven"av Susan Orlean, och snubblade då över ett uttryck för den hysteri som man som samlare/vurmare kan råka in i- det tillstånd vi alla känner så väl, nämligen orkidelirium Inte undra på att man blir yr i bollen emellanåt alltså, det hör till tydligen!
I samma bok berättas oxå om flera fall av ärvda, åldriga och testamenterade orkidéer, det var alltså därifrån jag vagt kom ihåg det. Här ett citat från sidan 56: "Med tiden vissnar en orkidé i den bakre delen medan den växer till i den främre. Den har inga naturliga fiender, förutom dåligt väder och ett och annat virus. Orkidéer är en av de få företeelser i världen som kan leva i evighet. Odlade orkidéer som inte deras ägare tar kål på kan överleva dem och till och med generationer av ägare. /.../ Bob Fuchs vid R.F. Orchids har i sin plantskola en del exemplar som upptäcktes av hans framlidne farfar i Sydamerika vid sekelskiftet (1800-1900) /.../ Vissa orkidéer i Botaniska trädgården i New York har levat i växthus där sedan 1898."
För er som mot förmodan inte läst denna bok kanske det ska tilläggas att hon skriver i en lättsam, kåseriartad stil, man kanske inte ska ta alla uttryck bokstavligt m.a.o. men fakta stämmer nog. Det är en underhållande, och kanske lite skrämmande (exempelvis hur djupt man kan sjunka ner i beroendet/begäret/besattheten ) bok om personer som drabbats av orkidelirium, och främst då om en av dem, John Laroche.
Men här i forumet har vi naturligtvis bara den ljusa sidan av symtomen; lusten, passionen och kärleken !

Nyckelord: orkidelirium, plantålder, boktips

Hej säluttern!

Den boken är ju såååå braaa!!!

Har stått och hållit i den boken några gånger på bibblan och funderat. Nu blir man tydligen tvungen att läsa den, så man får en uppfattning av vad det är för typ av folk man "umgås" med här.

13/5 -06

Hej,
Jag tyckte inte alls om den boken. Jag retade upp mig hela tiden på alla överdrifter och faktafel. En bok som är skriven med samma tema men är mycket bättre skriven är Eric Hansens Orkidéfeber. Även den handlar om oss halvt galna orkidoter.
Alf i Järvsö

13/5 -06

Åh, "Orkidéfeber" är oxå en mycket speciell bok och väldigt underhållande till en början. Tycker dock att den blir lite tjatig i sin senare del där budskapet om CITES tveksamma regler, och om lika tveksamma tillämpningar av dem, hamras in om och om igen långt efter att det redan nått fram. I mitt tycke hade det kanske räckt med ett koncentrerat kapitel om det. Däremot hade jag gärna läst mer om de personer han träffade, eller om fler som han bara tecknar porträtt av som hastigast. Båda dessa författare verkar ju i första hand fascineras av människorna i orkidévärlden, även om Eric Hansen i motsats till Susan Orlean faktiskt åker dit på att ha diverse raringar i sitt hem till slut Jag har själv inte kunskap nog att bedöma de fakta som framläggs i de båda böckerna, men jag tycker båda är klart intressanta, lärorika, underhållande och läsvärda. Båda skriver så målande att man känner det som man får följa med på träffarna och resorna.
Till sist en fråga; Susan skriver när hon berättar om hur olika orkidéer kan se ut bl.a så här: "Orkidéer har mångskiftande utseende och ser i många fall inte alls ut som blommor. En art ser precis ut som en schäfer med tungan hängande." (s.49) Är det nån som har listat ut vad det kan vara för art och har en bra bildlänk att delge? Det vill man ju bara se

Ge ditt svar