Skriv början av artikeln om Toffelorkidé

Nyckelord: Toffelorkidé

Inlägg med Toffelorkidé som nyckelord.

20/7 -08

toffelorkidé

skulle en nybörjare klara av en toffelorkidé?
vad är en sådan planterad i?
och hur sköter man den?

Nyckelord: toffelorkidé

20/7 -08

Alla människor kan klara en toffelorkidé! Det finns ju både asiatiska Paphiopedilum och sydamerikanska Phragmipedium, Cypripedium från nästan hela norra halvklotet och sedan två småsläkten från mellanamerika Selenipedium och Mexipedium. Hur dom är i odling beror på vilket släkte och vilken art men hybrider är ju alltid lättare än rena arter. Jag har mina Paphiopedilum, Phragmipedium och Mexipedium i leca och vulkansten med olika blandning beroende på vart de växer i naturen. Hela hemligheten bakom framgångsrikt orkidéodlande är kunskap så läs mycket innan du ger dig in och provar!

20/7 -08

Toffelorkidéer odlar man bäst i en liten skokartong där man bäddar ner dem med en pyjamas och en nattmössa med tofs
Men skämt åsido, visst är det ett lustigt namn, toffelorkidé eller venussko, man ser för sin inre syn alla möjliga fluffiga slags tofflor... på engelska säger de Lady slippers, alltså damtofflor.
Till denna grupp räknas Paphiopedilum, Phragmipedium, Cypripedium och Mexipedium. Du kan nu söka hur mycket information som helst under råd och bilder och nyckelord om dessa orkidéer.
Personligen tycker jag att en paphiopedilumhybrid som inte är av det ovanligare slaget, alltså en du t.ex hittar i en blomsteraffär, är bland det mest lättsamma man kan ha i orkidéväg. Därför har jag många sådana Prova gärna 'Pinocchio' eller en som liknar den men kanske inte fått namnskylt med sig, de blommar länge och är väldigt tacksamma. Sök på Pinocchio under nyckelorden så finns där många fina bilder och innehållsrika trådar. Men det är bäst att jag varnar dig: har man en gång fallit för tofflornas charm så är det väldigt svårt att inte skaffa en till... och en till... och, ja du förstår

20/7 -08

då ärdet ungefär som med mina phalaenosis, en efter en efter en ja, nu förstår du...

21/7 -08

Ja, och efter vad jag har hört och läst så är Phaphsamlingarna de allra mest hypnotiskt fanatiska samlarna av oss alla. Eller hur?

21/7 -08

Förlåt, Phapsamlarna ska det vara

21/7 -08

vad är en sådan planterad i?
hur sköter man en sådan?

har kollat under råd & bilder men blandar ihop alla namnen där så jag satt förmodligen och läste om fel blomma.
så snälla berätta för mig.

21/7 -08

En Paphipedilumhybrid som du hittar på Plantagen, Blomsterlandet med flera butiker sköter du precis som du sköter dina Phalaenopsisar. Den är oftast planterad i en kruka med bark i precis som dom. En skillnad kan vara att de ibland är planterade i icke genomskinliga krukor. Om man har för vana att kolla genom Phall-krukorna när det är dags för vattning så går ju inte det med de krukorna. Men om du har dom tillsammans med Phallarna (samma fönster.ljusförhållande temp o s v) så kan du vattna dom när det syns at det är dags för Phallarna. Såsmåningom lär man sig känna på krukans tyngd när det är dags... Var inte rädd för att prova med en billig Pahp. Det absolut värsta som kan hända är ju att du får slänga den och köpa en ny

21/7 -08

kan jag plantera om den i en genomskinlig kruka när jag fått hem den eller?

21/7 -08

Själv så skulle jag vänta med det. Chocken kan göra att blommor och knoppar faller
Det gäller ju inte bara paphar...

21/7 -08

när kan jag då plantera om i genomskinlig kruka?

21/7 -08

När blomningen är över, förslagsvis!

21/7 -08

när jag får plats till en så sköter jag den som en phalaenopsis?

21/7 -08

Ja, jag gör inte på något annorlunda sätt. Samma bevattningsintervaller, samma näringslösning, samma fönsterläge. Dom jag har har blommat sen jag köpte dom för ca 6 månader sen, och fler knoppar kommer....

21/7 -08

Jag har faktiskt ingen av mina Paphar planterad i genomskinlig kruka. Deras rötter är bruna oavsett fuktigheten, så det enda man kan se är i så fall kondensen på krukans insida. Papharna vill heller inte torka ut helt.
Men det första du ska göra är ju att köpa nån hybrid som du tycker om - när det sen är dags för omplantering så kan du få massor av goda råd från alla Toffel-fans som finns här på OP

21/7 -08

Ja exakt.
Boxer: Det är alltså bara pallarna som har gröna rötter när de är nyvattnade och gråaktiga när de är torra. Som komplement kan man vrida på krukan och se om det finns kondens på insidan av krukan på någon sida, om det finns kondens så bör man vänta någon dag med att vattna. Paphiopedilums rötter däremot blir aldrig gröna. Då har man bara kondensen att titta på, ifall de står i en genomskinlig kruka. Men som sagt var; låter du Paphen stå jämte Pallarna så räcker det nog att se när det är dags genom att kolla pallarna. Du kanske aldrig behöver ha dom i en genomskinlig kruka för att klara en lagom vattning om du går in för att lära dig göra som proffsen; lyfta och känna det på tyngden!.

21/7 -08

Mycket bra information här redan! Börja med en hybrid, de är lite tåligare. Råden att lära dig att känna på tyngden av krukan för att veta när de behöver vatten är jättebra, träna på det. Annars kan du ta en vässad blyertspenna (bryt av grafitspetsen så att du inte spetsar rötter lika lätt) och stoppa ner ca halvvägs i krukan, dra ut efter några sekunder och se om den är fuktig, är den det så har den inte torkat ur helt. Phalaenopsis gillar att torka ur lite mellan vattningarna (dock ej helt), medans Paphiopedilum inte vill torka ur lika mycket. Jag vattnar mina paphar 2ggr/veckan på sommaren, 1 ggr/veckan på vintern medans mina phallar får lite mindre vatten, ca 1 ggr/veckan på sommaren sedan var 10:e dag på vintern - ungefär. Alla råd som anger intervaller beror ju på så mycket... vilket medium och kruka de står i, hur mycket ljus mm... . Phragmipedium kan du inte vattna för mycket... de gillar att stå i plaskvåt mossa eller semi-hydro (leca).

Hej Boxer, du behöver inte vara orolig för att odla i en kruka som inte är genomskinlig. Det tar inte lång tid innan du kommer att känna på tyngden när det är dags att vattna. Det är så jag alltid bär mig åt. När jag skaffat mig en ny planta som jag inte lärt känna, kan jag vara osäker men det tar inte lång tid innan jag känner hur lätt den ska vara för att behöva vatten.
Birgitta

21/7 -08

är pinocio en av dessa hybrider av detta släkte vi pratar om här?

21/7 -08

kollade på orchidéhuset och hittade ingen pinocio, vilken av de Paphiopedilum som dom har rekomenderar ni till mig som inte har en aning och just den orkidén?

21/7 -08

Jag köpte mina på bauhaus, men de brukar finnas ibland på ica, plantagen, blomsterlandet bl.a. Jag har två, hur mycket kan du tänka dig betala?

21/7 -08

hur då menar du? Franzie

21/7 -08

Det behöver inte vara en Pinoccio, vilken som av de billiga hybriderna på ställen som säljer orkisar i mängd duger att prova sig fram på. Mycket sällan står det namn på dessa, och om det gör det så vet jag av egen erfarenhet att det ofta står fel...Vill du ha en namnad d v s en med säker stamtavla, så kostar det mer. Ta en onamnad så svider det mindre om det råkar bli en planta som du måste slänga. Det är inte lätt att välja ut en frisk planta, det kan gå fel hur bra man än skött den...

21/7 -08

Det låter som om Franzie kan tänka sig att släppa en av sina

21/7 -08

fins det någon bra hybrid på orchidéhuset till mig då?

Orchidéhuset har några hybrider men jag vet inte om de är lättodlade. De fullvuxna är relativt dyra? Har du ingen blomsterbutik eller liknande i någorlunda närhet?

21/7 -08

Som jag har förstått det så är dom väldigt kunniga på Orchidéhuset. Berätta bara att du är ute efter en Paph som passar att börja med, så tror jag att du får proffsig hjälp.

21/7 -08

Monica - tack för rådet, det ska jag göra med en gång

21/7 -08

Ja, själv håller jag (ibland) hårt i plånboken och tänkte som Nyfiken, därför nämnde jag Plantagen och Blomsterlandet tidigare. Dessutom så har Orchidéhuset stängt, skrev visst någon längre upp?

21/7 -08

Lycka till, var du än köper din Paphiopedilum Boxer! Och skriv och berätta hur det går för dig och nykomlingen!

21/7 -08

Monica- det ska jag göra. ja orchidéhuset har stängt sin butik, men dom har sin försäljning över internet. ska visa upp den så fort jhag hittat en. lovar!

Ge ditt svar

Nu har den andra blomman slagit ut på min Phragmipedium Olaf Gruss. Detta är en korsning mellan Phrag. besseae x Phrag. pearcei.

Nyckelord: Phragmipedium Olaf Gruss, Toffelorkidé

1/5 -07

Åh så snygga dom är läcker färg!!!
Anette

1/5 -07

Jätteläckra!
Grattis!

De var läckra!

2/5 -07

Vackert!

Mmmuuummms,vilken underbar färg !Grattis
Monika

9/5 -07

Din har mycket mörkare blommor än min. Min går mer åt milt orange. Men visst är de läckra, små plantor med många blommor.Hoppas du får njuta länge!

10/5 -07

Det blir så när jag var tvungen att ta med blixt för att det inte skulle bli suddigt. Det är inte riktigt den röda färgen utan som du säger mer år orange, ungefär som en snygg solnedgång!

10/5 -07

Ja, precis. Då är vi överrens

Ge ditt svar