Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om vitmossa

Nyckelord: vitmossa

Inlägg med vitmossa som nyckelord.

Det som inte syns på bilden är de fem miljoner myggorna och mina sjuhundraelva myggbett. Annars är det bara trevligt att trampa träsk och samla sphagnum.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

1/6 -14

Du har med andra ord blod som luktar gott för myggen Lasse Fin sphagnum du har hittat.

2/6 -14

Jag har också varit ute på en sphagnumexpedition. Och så har jag guidat en grupp naturintresserade i nornaskogen och kunnat konstatera att blomningen börjar gå mot sitt slut för den här gången. Det verkar alltså som om den perfekta nornabilden inte kommer att skapas i år heller. Skall dock göra ett sista försök idag efter att jag besökt ögondoktorn för kontroll.
Bara hon nu inte får för sig att hon skall skära i mig igen. Hon är besynnerligt förtjust i att ta till kniven i tid och otid. Totalt sex ingrepp har det blivit och inte är synen så mycket bättre för det.

2/6 -14

Motvalls Gubbe: Inget vidare med ögonproblem , ögonen som något man är hyfsat beroende av... Hoppas doktorn har goda nyheter.

Lassse: Njuter av fin mossbild och av att slippa omgivande fauna!

2/6 -14

Motvalls: Instämmer med Xara och håller tummen för ditt öga. Själv har jag bara gjort ett ingrepp, och inte med kniv utan med laser, så nu ser jag i alla fall bra på det ena.
Xara: Ja vissa delar av faunan skulle man gärna vara utan. Förra mossturen var i jämförelse en ren njutning för då hade dom små stickmaskinerna ännu inte vaknat.

2/6 -14

Nu säger visserligen folk i min omgivning att jag inbillar mig saker, men nog tycker jag att hon får en speciell glans i ögonen varje gång hon antyder att det kanske börjar bli dags för "ett pyttelitet ingrepp som är gjort på en halvtimme".

2/6 -14

Härlig mossa! Jag passade på innan myggorna vaknat så det var en härlig utflykt!

2/6 -14

Ursäkta min ignorans men är det exotiska orkidéer man använder vitmossa till?
Och om inte, vad används den till? Framsidan är helt full så hade ju varit kul att kunna använda den till något.

2/6 -14

Vitmossa, den grova sorten. Är kanon till allehanda orkidé.

2/6 -14

Förlåt, Josh, om jag kanske missuppfattar dig, men har du vitmossa på tomten? Är det så fuktigt att den trivs?
Det vore i så fall den ultimata, våta drömmen för en odlare av härdiga orkidéer. Bara att tillsätta lite kalk och en smula näring så har man ett färdigt orkidékärr.

2/6 -14

Jag har vitmossa på tomten ja, men det är inte så mycket jord i det området och det är relativt skuggigt men största problemet är väl att det är extremt ovårdat just där, massor av björk, lingon, pyrola osv så det är inte så planteringsvänligt.
Jag har dock uppfattat det som att vitmossa gör så att en hel del orkidérötter ruttnar (cypripedium t.ex.)? Bifogar bild på hur det ser ut.

2/6 -14

Svårt att avgöra genom att bara titta på bilden, men kanske är det lite för torrt där. Det skall vara så fuktigt att man känner vatten tränga igenom när man ställer sig där med sneakers. Då är det precis rätt för att blodnycklar, vaxnycklar, jungfru Marie, kärrknipprot och en massa andra orkidéer skall trivas.

2/6 -14

När det gäller odling av epifyta orkidéer är vitmossa i många fall ett utmärkt material, kanske särskilt på fönsterbänk och funkar då även som enda material. Viktigt dock att mossan är av god (grov) kvalitet.

Ge ditt svar

 

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

9/3 -14

Åhh, min mossa är slut och har fortfarande några dm snö kvar! Måste ladda upp med större lager nästa år

9/3 -14

Åh vilken fin vitmossa

9/3 -14

Hur skördar ni mossan/hanterar den efteråt? Hade hemskt gärna använt färsk mossa, inte minst till Noefinetierna!

9/3 -14

Ähum, erkänner i en parantes att jag KÖPER färsk levande vitmossa från ett par olika leverantörer. Är inte så friluftig av mig. Men den går bra att förvara i frysen bland chicken nuggets och lammkotletter, så länge resten av familjen tror att det är något som har med min kosthållning att göra . (Pleioneknölarna tillbringade ett ostört halvår i kylskåpets grönsakslåda på samma premisser.)

9/3 -14

Vem köper ni alla spagnum från ?

9/3 -14

Kom ihåg att det är bara lagligt att plocka sphagnum för husbehov, ej stora mängder. Jag brukar ta en knippe här och där så det varken syns eller blir till en öppen yta, klart att det tar lite längre tid men minsta påverkan och absolut ingen kan se var det skördats. Det som irriterar en del markägare är när man skördat för att sälja och när man kalrakar och blir till fula sår.
Jag förvarar den i papperpåse i kylskåpet vilken jag vattnar i av och till, allt brukar ha gått åt under vinterns omplantering så vet att mossan är i livet på detta vis åtminstone i 6-7månader.

9/3 -14

Markus: Jag skördar ungefär som dick beskriver, tar en knippe här och där och bara ett par cm av topparna vilket gör att mossan snabbt kan återväxa. Hanterar den inte på något särskilt sett i övrigt, brukar förvara den svalt och skuggigt utomhus, går även att frysa om så önskas.
Xara: Det är nog många fler än du som köper mossa. Jag råkar ha privilegiet att bo någon kilometer från ett fint skogskärr där tillgången är god.
Spindeln: Jag köper aldrig själv men tror att t ex Orchidéhuset brukar ha till salu.

10/3 -14

Jag får lov att hitta nåt kärr häromkring, men det kan bli svårt. Här finns bara naturreservat.

12/3 -14

Har också hittat ett kärr i närheten där det finns den rätta arten. Den som är kraftig och fluffig

12/3 -14

Har börjat testodla i söderklippta små hygrolon bitar från dusk tropic. Den är luftig och håller fukten ganska bra.

13/3 -14

Men snälla Petter, du kan väl dela med dig till mig om var kärret ligger:

13/3 -14

Tack Lasse, ja Orkidehuset har spagnum, men det är så jobbigt att rensa den, att placka själv är att föredra, om den går att hitta.

13/3 -14

Spindeln: Kärret ligger i sollentuna vid elljusspåret vid golfbanan. Har hittat ännu ett kärr ute på järvafältet med ganska stora bestånd också.

13/3 -14

Det första kärret har två arter dels Sphagnum palustre och en art som är mycket kraftig och gul till röd i färgen. Den sistnämnda har jag inte hittat namnet på ännu. Den ruttnar inte så fort som palustre utan håller strukturen mycket längre.

13/3 -14

Stopp, Järvafältet är naturreservat, man får inte plocka där.
/Mvh, I

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

14/3 -14

Tack Petter jag får leta mig till golfbanan i Sollentuna, Järvafältet hade varit bättre men som sagt så är det ett naturreservat, det kanske finns något strax utanför reservatet, det kan vara värt att sondera Tack

16/3 -14

Ja just det järvafältet är ju naturreservat ska absolut inte plocka där mer, tack. Har inte varit där på två år då jag hittat ett ställe som är utanför naturreservatet. Tusen tack för upplysningen!

Ge din åsikt

6/5 -13

Helgnöje

Vissa var och kollade The Boss i helgen. Själv var jag och kollade The Moss. Nästan lika njutbart det, till skogens musik. Och är nu igång med säsongens omplanteringar. Vilket i vanlig ordning innebär att några nya delningar letar sig in på överskottslistan.

Nyckelord: KöpOchSälj, vitmossa

Haha, jag har tyvärr varken sett The Boss eller The Moss i helgen!! Är det Palustre?? Känner inte riktigt igen den, men den kanske är i tillväxtstadiet!! Intessant att se vilka delningar du kommer att erbjuda!!

6/5 -13

Så det är sådär the moss ser ut live!

6/5 -13

Det finns mer än 40 olika vitmossor i Sverige och jag är dålig på att artbestämma dem. Men den på bilden är iaf orkidéernas absoluta favorit och jag har använt den så länge jag kan minnas.

7/5 -13

Jag har små klasar med mossan på tomten, odlade med den i några krukor i fjol
Tar du bara toppskotten, Lassse, eller hela stråt?

7/5 -13

Jeg har allerede vært på mosetur for 2 uker siden og kom hjemm med 4 ulike typer sphagnum da blir det omplantering.

7/5 -13

Alltid lika trevligt att sätta om i färsk mossa, och plantorna brukar visa sin tacksamhet genom att skjuta mängder av nya rötter.
Annika: Ja jag tar 2-3 cm av toppen, det är bästa biten och då kan dessutom den kvarlämnade delen återhämta sig genom att förgrena sig.

8/5 -13

Helt rätt prioritering

Ge ditt svar

... och vårens omplanteringar!

http://www.youtube.com/watch?v=Hi6zorMyh...

Nyckelord: vitmossa, sphagnum, jul

24/11 -12

Det var en fröken med en stor passion för mossa...eller lav :P

24/11 -12

Haha, den var väldigt allmänbildande, vad är det man säger? Repetition är all inlärnings moder.

24/11 -12

Ja då har vi lärt oss det då

24/11 -12

det va ju intressant

24/11 -12

Ha ha
Fast - jag protesterar lite. Granvitmossan, som hon visar, den brukar jag undvika. Den är alldeles för klen och lite vass och inte särskilt hållbar. Den är också i princip alltid knallgrön..
Vet inte riktigt vilken sorts mossa vi brukar leta efter - kanske är det skogsvitmossan.

25/11 -12

Mia: jag instämmer i att sphagnumen (granvitmossan) är lite spretig, jag planterade om i den i somras och jag undrar om man inte skulle tagit bara toppen på mossan. När den väl torkat är den så torr så den mest smular sig, då är bara stammen kvar

25/11 -12

Jeg bruker å plukke 2 typer: den grønne langfibrete granvitmossen og kortfibret rød type. Den langfibrete knekker lett når den er tørr så man må fukte den før bruk med en sprayflaske. Jeg liker den når jeg må rulle den rundt røttene og i en potte, på grunn at den er langfibret, så stikker den ikke ut av potta men holder alt bedre inne. Den røde derimot er mye kortere og tykkere. Første gang jeg brukte den så tok det laaaaang tid før den tørket ut helt. Den er så tett at den holder mye mer vann. Derfor brukker jeg den sammen med bark i potter hvor jeg vil at mediet skal være luftig men fuktig for man trenger ikke mye av den for at mediet skal holde seg fuktig leeeenge.

27/11 -12

Mia: Håller helt med. Ingen bra planteringsmossa. Men det är garanterat bättre att stoppa granvitmossa i krukorna än att fylla dem med fönsterlav
Ja nu har påsarna med "mossa" börjat dyka upp i affärerna såg jag... man får ju lite lust att ta med sig en tuschpenna

Ge ditt svar

27/10 -11

Vitmossa farligt?

Hallå där.
Köpte en fyrkantig, inpaketerad och snustorr vitmossa som ska ligga och svälla i vatten ett tag. Köpställe Blomsterlandet.
Använde det för att plantera om ett par vanliga sticklingar. Samma kväll råkar jag på en artikel om att det kan vara riktigt farligt, en spor som lär finnas i vitmossa.

Med tanke på att jag inte visste detta och inte använde handskar, så undrar jag följande:

- Gäller detta sådan där behandlad, snustorr mossa man köper i affären?
- När är det dags att oroa sig för sitt liv?

Nyckelord: vitmossa

27/10 -11

Jag har använt sådan mossa i många år och än så länge så har jag inte insjuknat. Tror att du kan ta det lugnt

27/10 -11

Jag har adrig hört att torkat mossa skall vara farligt, i så fall hade jag inte kunnat skriva detta

27/10 -11

Det är vitmossa jag talar om, bara så alla är med på det. Torkad, behandlad mot små skadedjur, "ren", och hårt pressad.

Finns faktiskt på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Sphagnum#He...

Visserligen står det att källor behövs sedan December 2010, men jag frågade även på ett annat forum för odlingsintresserade och någon fick fram att en viss riskt finns (om än mycket liten, precis som ni antyder).

Använde ni eran mossa utan handskar? Skulle ni rekommendera att faktiskt göra det?

27/10 -11

Har aldrig använt handskar!!!

27/10 -11

För något år sedan var det en del skriverier om detta och då gällde det spagnum från nya Zeeland. Vitmossan kunde bära på en svampspor som kunde ge kronisk svampsjukdom av allvarligt slag. Jag vet inte om sporen förekommer hos våra vitmossor. Det är mycket motsägelsefullt eftersom just vitmossa använts som förbandsmaterial under båda världskrigen och långt innan dess. Spagnum är starkt antiseptiskt med lågt PH och hjälper bland annat mot svampangrepp (sic!). Jag har använt vitmossa utan handskar i snart 50 år och hänger fortfarande med. Dock ska sägas att jag använder endast inhemsk och aldrig torr vitmossa.

27/10 -11

Jag använder färsk, om jag har -men har också använt torkad från både Nya Zeelland och Chile i uppåt tio år. Givetvis utan handskar, det skulle vara alldeles för klumpigt. Har aldrig känt av nåt och heller inte hört talas om det förut

28/10 -11

Jag vet inte om det är samma sak vi pratar om, men man kan få in en bakterie i blodet som ger upphov till något som kallas rosfeber. Det är inte så mysigt som det låter.... Jag drabbades av det för några år sedan efter att ha doppat orkideer i gödningsblandat vatten utan handskar. Händerna svullnade, blev illandes röda och KLIADE något alldeles fruktansvärt! Vill det sig riktigt illa kan man t o m dö av detta.

28/10 -11

Googla på "Rose gardener disease" eller "Sporotrichosis" , En obehaglig åkomma.

28/10 -11

Inhemsk, alltså...
Jag använder en torr från just Nya Zeeland för att den lär vara renad från skadedjur och övrigt bös som kan angripa växterna.
Kommer i framtiden använda undersökningshandskar, för om det är så att den där sporen har förekommit i skickningar från just Nya Zeeland vill jag inte ta några risker!

28/10 -11

Har läst någonstans för länge sen om att det kan vara någonslags hälsorisk, men det finns även skrivet att vitmossan är bakteriedödande. Har använts inom folkmadicin. Som blöjor, bindor, att förbinda väl öppna sår med vitmossa var ett bra sätt att undvika infektioner. Så sent som under andra världskriget användes vitmosseförband vid såromläggning. Man kan använda vitmossa att rena vatten, liknande effekt som aktivt kol. Har aldrig använt handskar och har exem men inte drabbats av någonting värre. Peppar peppar, man ska aldrig säga aldrig.

28/10 -11

Sporotrichosis finns i alla typer av jord och då vitmossa lever i jord finns det så klart en liten pytterisk att något ska hända ungefär 1-2 fall per miljon människor. Det är ca 200-250 personer i hela världen som drabbas varje år och de som drabbas hårdast är de som redan tidigare lider av nedsatt immunförsvar typ av AIDS.

Så fortsätt använd vitmossa,

28/10 -11

Plopp: Rosfeber orsakas av streptokocker ibland av stafylokocker och behandlas med antibiotika. Om man använder organiska gödningsmedel är det nog klokt att använda handskar. Jag tycker nog att Kotkas slutsats är klok. Visst, risken är säkert mycket liten som Lika skriver men det är kanske värt att tänka på att statistik inte gäller på individnivå. Man kan ha ett nedsatt immunförsvar utan att vara så dramatiskt sjuk så man har AIDS. Särskilt farligt är det att andas in svampsporerna så blötläggning är självklart åtgärd ett.
Jag läste om det här i AOS bulletinen eller möjligen i The Orchid Review för något/några år sedan och det framställdes som ett seriöst hälsoproblem. Naturligtvis kan vi fortsätta med att använda sphagnum men kanske vara lite försiktiga.

28/10 -11

Frågan är om sjukdomen, sporotrikos på svenska, överhuvudtaget förekommit i vårt land. Huvudutbredningen är central- och sydamerika och enligt smittskyddsinstitutet har inget känt fall av sporotrikos noterats i Sverige.

28/10 -11

Precis Lassse! Jättebra. Idag har jag sökt om SLU har skrivit något men kammat noll. Dock kan man ha problemet i åtanke om vi använder importerad och torkad vitmossa. Ursprungsartikeln gällde vitmossa från Nya Zeeland.

28/10 -11

Det är 200-250 personer som drabbas varje år, i HELA Världen, det är en extremt ovanlig sjukdom! Inget att oroa sig för.

29/10 -11

Egentligen hade jag inte tänkt fortsätta på den här tråden men uppgiften om 200 - 250 rapporterade fall i HELA Världen per år verkade så osannolik så jag tittade lite mer på problemet. Antalet fall enbart i USA är just 200-250 fall per år och för hela Världen saknas uppgifter. Detta är kanske inte heller så farligt eftersom USA har ca 300 miljoner innevånare. Tittar vi däremot på hur många av de som arbetat i miljöer med risk som smittats så finns det ett ganska färskt exempel från Florida där 9 av 64 anställda i en plantskola drabbades. Dessa arbetade med vitmossa och plantskolan har slutat använda vitmossa, även andra har slutat p.g.a. risken. Flera delstater har infört krav på skyddsåtgärder vid arbete med vitmossa. Det är uppenbarligen ingen extremt ovanlig sjukdom som man kan bortse ifrån.
Trots att jag varit en flitig användare av färsk sphagnum under mycket lång tid utan problem och inga fall är kända i Sverige kommer jag att bli försiktigare framöver. Jag vill slutligen särskilt tacka Kotka för att du lyfte frågan, den är viktigare än jag trodde.

29/10 -11

Man ska inte skrämma upp folk i onödan. Det finns tusen andra företeelser i vår omgivning som är farligare än att hantera vitmossa. Jag har varit i kontakt med vitmossa i stort sett dagligen under halva livet, både inhemsk och importerad, garanterat med sår på händerna ibland, jag har tuggat på den och haft den placerad i alla tänkbara kroppsöppningar och aldrig drabbats av nämnda sjukdom. En extremt ovanlig åkomma i vår del av världen och utan kända fall i Sverige ska man inte gå omkring och oroa sig för - om man inte vill göra oro till livsledsagare.

30/10 -11

Man kan beroende på personliga anlag påverkas av kontakt med i stort sett alla organiska material. Alla med olika symptom för allergi kanske skall se upp mer än andra. Sedan är det tyvärr så med frukt, kompost, jord och kanske vitmossa att man kan använda olika ämnen för hållbarhet så vi vet ju ofta inte vad vi kommer i kontakt med

Ge ditt svar

Hej! Var bortrest i en vecka och överlät mina växter i familjens vård. När jag kom hem hade min orkidésticklings rot växt ena ordentliga två cm vilket gjorde mig överlycklig. Men precis där den växte noterade jag att min köpta vitmossa fått en illgrön färg. Bara en fläck men det verkade också lite pulveraktigt. Jag ser inget som liknar vanligt mögel, men är lite extra paranoid eftersom det är rötmånad. Någon som vet om det är dåligt?

Nyckelord: vitmossa, omplantering, sphagnum

2/8 -11

Jag kanske har fel nu men mossa blir väl grön när den lever? Jag har också en liten orkidé i mossa som nu blivit grön, men det har jag tolkat som att mossan lever och att det ej är farligt. Korrigera mig gärna om jag har fel någon......?

2/8 -11

KAN ju vara mögel, men det kan oxå vara alger, eller levande mossa Det är nog inget att vara orolig över iaf...

3/8 -11

Alger trivs gott i vitmossa under rätt omstädnigheter, behöver vara ganska bra med ljus. Ta på det med fingern om det är luftigt/poröst är det nog sannolikare att det är mögel.

4/8 -11

Hmm. Jag ska nog ta och byta mossa för att vara på den säkra sidan. Men alg-teorin låter trolig för det är bara på "solsidan" och jag har nog aldrig sett så grönt mögel förr. Men är alger dåligt för plantan? Nu är jag bara nyfiken

4/8 -11

Nej det är inte skadligt vad jag har märkt. Jag tror att du utan problem kan ha kvar mossan.

4/8 -11

Jag tycker att du ska ha kvar mossan, alger kan till och med vara bra för plantan.

4/8 -11

Instämmer, ha kvar mossan. Jag har kvar min gröna mossa och plantorna mår utmärkt

8/8 -11

Det gröna på mossan är inte "mossfärg" utan alger, men plantan verkar trivas eftersom den har skjutit antingen två blomstänglar eller keikis Alger kanske är bra för orkidéer som Dagobell säger. Alltså det kommer ingen bild med Så har det varit nu flera gånger nä jag försöker. Har lyckats förut.

8/8 -11

8/8 -11

Tack ^^ Den nya roten har växt ytterligarer nu så den mår ju tydligen bra. Jag låter den vara

Ge ditt svar

Har varit och plockat vitmossa idag. Det växer på ett ställe några hundra meter från vårt hus. Undrar bara hur man kan hålla mossan grön? Efter ett tag blir den vit fast man vattnar och sprejar.

Nyckelord: Vitmossa

18/7 -11

Grön vitmossa befinner sig i tillväxt och den mer vita har avstannat eller dött. För att hålla den grön måste du hålla den vid liv, ge den ljus och rätt livsvillkor i övrigt. Jag har sett flera som odlar levande i terrarium eller liknande. Att hålla den vid liv under andra omständigheter är nog väldans svårt.

18/7 -11

Om du tänker på förvaring- sommartid är väl det bästa plocka vad man behöver för tillfället.Innan frosten och kylan kommer brukar jag förse mig med en plastkasse mossa som jag förvarar ute, när man tinar upp den är den lika grön och fräsch som när du tog den. mvh Mats

18/7 -11

Jag har haft mossa i frysen tidigare. Jag tänkte nu när man ska ha mossan i krukorna (det finns ju många som odlar enbart i mossa) så hur får man den att överleva. Ljus finns det och vatten, men ändå dör mossan. Har haft några keikis och bakbulber i mossan och det har blivit nya rötter och skott men sen bleknar mossan.

18/7 -11

Har mange orkideer i mose, men har aldri fått mosen til å overleve og holde seg grønn.
Skal du lykkes med det må du jo, som Dagobell sier, gi den de samme vilkårene som den har der du plukker den.
Har noen barkbiter i terrariet som det vokser mose på, men det er en helt annet art mose.
Prøvde for noen år siden å klippe vitmose i småbiter og dyrke den på bark i akvariet, men lykkes ikke. Den ble grønn og vokste bittelitt før den ga opp. Tror orkidenæring og kranvann blandet med regnvann ikke er bra for denne mosen.

18/7 -11

ingse; byter du mossan när den blivit vit eller låter du den vara som den är?

18/7 -11

Jag har vitmossa som växer hur fint som helst. Det enda den kräver, förutom vatten och näring, är att få några månaders vintervila varje år. Den växer cirka fem centimeter på en säsong och tål att klippas en gång om året.
Skall man vara självförsörjande på mossa behövs alltså en rätt stor odling.

18/7 -11

Har ca. 50 Catasetinas i ren mose og regner med at det ikke er nødvendig å plante dem om før til neste år. Mosen er blitt hvit, men orkideene vokser som bare det og ser ut til å trives.
Eneste grunn til å plante dem om er egentlig å fjerne noen av de gamle røttene, for de fleste Catasetinas får veldig mange røtter når de er i vekstfasen.
Du ser helt tydelig når mosen må byttes, for den skifter på en måte konsistensen og tørker saktere når den begynner å bli for gammel. At den ikke er grønn er ikke noe problem ,selv om det ser penere ut når den er det
Skulle gjerne hatt muligheten til å dyrke fersk mose som MG gjør, men det er for mange orkideer her og for liten plass

18/7 -11

Utomhus borde det inte vara några svårigheter att odla tillräckliga mängder. Ett vattendjup på några få centimeter räcker. Någon jord behövs inte. Det viktiga är att den får näring och att den inte torkar ut.

18/7 -11

Tackar för alla råd

18/7 -11

Lägger upp en egen tråd om mossodling, hade ändå tänkt göra det..

18/7 -11

Jag har massor med vitmossa rund dammkanten spm lever och frodas. Måste gallra ur en hel del varje sommar.

Ge din åsikt

Hej!!
Jag har nyligen planterat om nästan alla mina orkidéer, mest phalaenopsisar. Nu har jag förstått att man ska ha mossa kring rötterna, det hade inte jag. Jag planterade bara i vanlig orkidéjord.
Måste jag göra om?????

Nyckelord: vitmossa, Phalaenopsis

14/2 -11

Nej det behöver du inte! Det viktiga är att komposten är luftig så att den torkar upp som den ska. Är några rötter dåliga är det en annan sak, de kan behöva mossan runt sig. Jag kommer att använda ungefär 1/3 Sphagnum och 2/3 orkidékompost, men det är en smaksak hur man gör i de flesta fall.

14/2 -11

Jag har inte heller mossa runt rötterna, utan den är blandad med barken.

Tack, då låter jag det vara som det är. Skönt...

Ge ditt svar

29/12 -10

Vissna blommor

Så här ledsna ser min brudorkidé ut efter att rötterna i krukan ruttnat. kanske är det för sent att hoppas på bättring, kanske inte.

Nyckelord: sphagnum, omplantering, rötter, vitmossa, ruttna

30/12 -10

jag skulle nog klippa bort stänglarna och sattsa på att få den på rötter igen. det kommer nya stänglar sen när den har fått nya rötter men utan rötter kommer inte de blommorna att få ny energi.

22/8 -11

Hejsan
Jag är ny här. Din orkidé ville må bra av att du tog bort alla döda rötter och blomstänglerna och sen planterade den i vitmossa, kan stå där ett halvt år, så skall du se att den tar sig igen.
Lycka till

22/8 -11

Inlägget är från dec förra året...

Prata om bilden

Jag har under någon vecka haft problem med min brudorkidé. Jag upptäckte att rötterna var svampiga (döda), klippte av dessa, men jag lät de fina luftrötterna vara kvar. Efter mycket om och men och letande efter råd hur jag ska angripa problemet. Idag köpte jag sphagnum (60:-!) på Blomsterlandet och hoppas att detta att kan rädda min lilla planta. Så här ser det ut nu. Jag la lite näring i vattnet när jag blötte mossan. Bra eller dåligt?

Nyckelord: sphagnum, omplantering, rötter, vitmossa, ruttna

30/12 -10

Det ser ju bra ut, fast jag brukar täcka över rötterna när jag planterar om. Det växer inga nya rötter längre ner. Phallar är monopodiala och de växer uppåt. Ge ingen näring dom första vattningstillfällen.

Prata om bilden

Ett tack till Lassse då han skrev ,ungefär, att den bästa vitmossan finns där det är sankt, eller något åt det hållet.Jag hittade denna härliga plats då vi plockade trattkanttareller i höstas.Det blev nån plastkasse trattisar och en stor plastkasse vitmossa,grov som små björntassar som kom med hem.

Nyckelord: vitmossa

13/11 -10

Ligner mitt "jordbærsted" hvor jeg har plukket masse spagnum i sommer, etter flere års leting var endelig den rette Lasssemosen i boks
Moseplukking er vel blitt min nye besettelse

16/11 -10

Grattis till det smultronstället.
"Som små björntassar"...
Vad heter sjön
(Så står jag snart redo med två stövlar, en stor plastkasse och en biljett till finlandsfärjan)

16/11 -10

vet ej om sjön/tjärnen ens har namn, men står du i farstun nån dag ,med stövlar och kasse, skall jag nog visa dej dit

Ge din åsikt

29/10 -10

En bukett till dig

 

Nyckelord: vitmossa, Sphagnum

29/10 -10

Tack! Bra att du påminde. Måste ut och hämta lite innan snön kommer.

29/10 -10

Varsågod. Buketten är liten men välment. Ja utan en påse mossa på lager får man ingen vinterro (vinter-ro).

29/10 -10

Tack snälla Lasse!
Precis vad jag behövde ikväll

29/10 -10

Perfekt mossa!!!
Själv har jag ett par backar med varsitt lager av mossa, som står på tillväxt ute. Ja, det stämmer - förra hösten gjorde jag likadant och jag kunde tydligt se hur mossan växte. Den klarade vinterns snö och kyla också och såg fin ut, när det började bli vårvärme. Men - sen borde jag ha tagit hand om mossan, då hade den varit synnerligen lättrensad - i stället, så hade plötsligt fåglar (koltastar) sprätt omkring i alltihop och även slänt ut en del på gräsmattan ..

30/10 -10

Tack, jag tar åt mig direkt av denna ljuva dröm för varje orkidéfantast från den borne romantikern, Sir Sphagnum

31/10 -10

Varsågod Berith och Säluttern.
Tänk om alla damer var lika positiva som ni till mina gåvor

Mia: Kul att du odlar mossa. Vattnas den eller räcker höstregnen?

31/10 -10

Lasse - Direkt efter att jag plockat mossan, så skulle vi åka bort en vecka och det var inte lovat nåt regn, så då stod mossan kvar i spannarna i garaget.
Sen väntade jag tills det skulle regna och bredde ut den, så just nu är den ganska så våt och det är fuktigt på nätterna. Men, jag har koll på den och blir det långvarig torka, så vattnar jag..

Ge ditt svar

10/9 -10

+ 15/9 -10

Sphagnum

Trivs phalaenopsis med att odlas i mossa? Jag har en phal och en phal. dendrobium samt en cattleya som står i bark men funderar på att plantera om dem i sphagnum.

Jag kommer att prova odla mina cattleyor och ev. phallar i både klippt o oklippt mossa. Har hört om olika erfarenheter av detta så jag ska se vilket som funkar bäst för mig.

Fördelen med att klippa mossan när man skördar den i naturen är ju att den snabbare växer upp igen än om man drar upp den med rötterna.

Nyckelord: mossa, vitmossa, sphagnum

10/9 -10

Jag tror inte att mosssan växer snabbare upp igen för att man klipper den. Ny mossa växer snabbt upp runt omkring där man har plockat så länge man inte rovplockar. Jag plockar lite på många lokaler så vet jag att mossan återhämtar sig snabbt.

10/9 -10

De flesta orkidèer trivs i mossa, men det förutsätter att man lär sig hur ofta
man skall vattna, speciellt cattleyor vill att rötterna torkar upp ganska snabbt.
Hur mossan ser ut har ingen större betydelse, det viktigaste är att den håller
sig luftig och inte sjunker ihop till en tät klump, då ruttnar rötterna på nolltid.

10/9 -10

Tack för tipsen Jag vågar inte ha plastkruka när jag har mossa, kör med lerkrukor så mossan torkar fortare.
Har planterat om cattleyahybriderna i glesare packad mossa och en lite annorlunda placering i krukorna.

13/9 -10

När jag tidigare plockade mossa, jag drog upp den med rötterna så följde jord med. Måste jag ta bort all jord innan plantering eller gör det inget om en del jord kommer med i krukorna? Till Cattleya o phalaenopsis.

13/9 -10

Du bör se till att få bort det mesta, enklast genom att skölja mossan i vatten.

13/9 -10

Tackar, då gör jag så.

Har läst någonstans att man kan ha sphagnum närmast phalaenopsis-plantan o bark runtomkring. Är det bättre än att bara ha mossa tror ni? Jag antar att det beror på hur mycket man vattnar.

13/9 -10

Vitmossan brukar inte få med sig någon jord när jag plockar den, möjligen lite skräp. Är du säker på att du plockar bara vitmossa ?.

13/9 -10

mossa. Från ängsvädd. Fri bild.

Den här mossan har jag plockat. Vad är det för mossa? Är den lämplig till orkidéer?

Mossan till vänster visar hur den ser ut underifrån

13/9 -10

Det är tyvärr inte vitmossa du plockat, och den är inte så lämplig för orkidéer.

Så här ser vitmossa ut i skogen, bästa sorten –>

13/9 -10

Suck säger jag bara Tur iaf att det kom fram o. tur att jag inte använt den ännu. Tack Flora för att du "väckte" frågan o tack Lasse för svar!

Jag får beställa från orchidehuset tills jag hittat egen vitmossa.

Var brukar vitmossa trivas?

13/9 -10

Men var det inte orchidéhusets mossa du köpte förut? Den såg tyvärr ut att vara av mindre bra kvalitet. Då skulle jag råda dig att istället köpa den torkade vitmossa/sphagnum i block som t ex säljs av inza här på forumet. Jag tror också den bl a brukar finnas i Blomsterlandets butiker.
Vitmossa växer där det är fuktigt. Men det finns många olika arter, den bästa typen växer i fuktig, sank skog.

Grov och bra vitmossa till vänster, trådig och dålig till höger –>

13/9 -10

Lasse, vi har absolut den riktiga mossan som det skall vara. Vad var det som du menade egentligen?.....Den torkade som är från Nya Zeeland är av oerhört varierande kvalitét. Dvs ibland kan den vara bra men många gånger eftersom den är torkad så är det resterna från olika partier som skickas över hela världen. Jag sålde den under ganska många år. Men fick och såg själv att det ej var av bästa kvalitét. Därför gör vi jobbet själva och plockar samt "kokar, hettar upp" mossan så att det blir på bästa sätt. Jag blir ganska ledsen när du säger att det inte är en bra mossa! Peter

13/9 -10

Det er ikke så lett å finne riktig mose, og jeg har virkelig lett i skogen der jeg bor.
Heldigvis har Heidi funnet den riktige , så jeg har fått være med henne på skogstur
Den " Lasssemosen" vi har plukket vokser i fuktig skogbunn, men i ganske åpent terreng, så solen kommer til . Plukker bare de tykkeste delene og passer på å ikke skade terrenget. Har vært tilbake i år på samme steder vi plukket i fjor og mosen tar ikke skade, når vi er forsiktige med å ikke ta for mye.
Jeg har også kjøpt mose av Inza og den er av veldig bra kvalitet.

13/9 -10

Tack Ingse för tips.
Inte lätt det här. Jag tycker mina orkidéer ser ut att trivas i mossan från orchidéhuset, men det kanske är för tidigt att säga än i o för sig. Men jag har ju haft mina besseae i mossa från orchidehuset i ett år, dock har jag tyvärr haft dem för kallt så jag har flyttat på dem nu, men de har iaf överlevt och mossan var ganska väl bevarad efter ett år. (den ena står nu i lava och den andra i sphagnum från orchidéhuset - omplanterade). Lasse, du tyckte ju att det såg bra ut med intermedian i den lilla lerkrukan och det är också mossa från orchidéhuset men jag hade packat den lite annorlunda.

Den etiska biten är viktig för mig, på vilket sätt mossan skördas och Peter har förklarat för mig att den skördas i Sverige och återväxten är god, minns ej allt han förklarade eftersom jag raderat mejlet. Den mossan från Chile vet jag ingenting om.

Jag tror inte jag kommer att hitta någon vitmossa, men jag ska iaf göra försök. Tycker den mesta mossan ser ut som den jag plockat. Den är grov och suger upp vatten bra så jag är förvånad att den inte är så lämplig för orkidéer. Himla synd eftersom det finns hur mycket som helst av den.

13/9 -10

ängsvädd - ikke gi opp! Jeg har lett etter den riktige mosen 5-6 år før jeg fant den Har plukket masse "skitmose" den kan til nød brukes hvis den er kraftig og fin. Jeg har lært at den riktige mosen gjerne vokser i og rundt myrlandskap. Den vokser gjerne også på forhøyninger i myrer og rundt myra, gjerne under bjørketrær. Fargen er noe blekere grønn enn vanlig skitmose og når du først har funnet den er det veldig enkelt Her er også en link med bilder http://www.biopix.dk/Species.asp?Languag...

13/9 -10

Tack för tipsen Heidi Hi hi - 5-6 år - det var inte dåligt, hmmm - skam den som ger sig, trägen vinner som man brukar säga
Så du har alltså odlat i "skitmossan" om den är kraftig och fin - hmm, det tål att tänkas på. Det värsta är att jag är ju så rädd om de få plantor jag har. Får se hur jag gör. Har en cattleya jag vill omplantera i mossa och sätta i lerkruka.

13/9 -10

På "mitt" plockställe är ett litet område på gränsen mellan skog och och ett sankområde med al. Där växer den kraftiga vitmossan på stenar och i svackor. Den är ofta ganska ljus med lite röda inslag - till skillnad från den illgröna trådiga sorten, som växer i stor mängd i närheten.

13/9 -10

Peter: Om du visar en bild på den sphagnum ni säljer så kan nog alla frågetecken rätas ut.

ängsvädd: Miljöaspekten håller jag med om, för den globala miljön kan det vara bättre att använda dålig mossa från Sverige än bra mossa från Nya Zeeland. Men för orkidéerna är det sämre och det är ju för deras välbefinnande vi skaffar mossan. Vem har sagt att det ska vara enkelt att leva

14/9 -10

Jag har lyckats få liv i min torkade vitmossa från Nya Zeeland. Odlade juvelorkideér i miniväxthus under lysrör och mossan vaknade till liv.
I sommar har den dock blivit lite ranglig pga av undanskymd placering.

Har ställt ut lite avklippt NZ mossa på balkongen som växer till sig nu. Den tål värmen inne, men kräver gansla mycket ljus för att bli fin. Återkommer med bilder senare.

14/9 -10

Flora - helt fantastiskt - det trodde jag inte ens var möjligt

14/9 -10

Kul Flora! Ja vitmossa kan vara seglivad, jag har märkt att den ibland kan hålla sig vid liv en hel vinter i krukorna hos plantor som är i total vila och inte vattnas alls.

14/9 -10

Fantastiskt Flora, jag trodde inte heller det var möjligt. Då kanske en ranglig vitmossa kan bli kraftigare och styvare om den lever och får gödning ibland? Hmm, men om man odlar i lerkruka så får den ju dåligt med ljus

Kanske kan en vek, ranglig vitmossa bli bra för växterna om man packar den rätt i krukan?

Jag tycker det här med packningen är jättesvårt, hur tätt packad den ska vara.

14/9 -10

| Forskjellen mellom selvplukket og kjøpt mose
|
|

14/9 -10

Jag ska ta några bilder på min NZ vitmossa, så fort jag hinner.

Den kräver inte mycket näring, även om den inte tar skada av orkidénäringen. Min vitmossa verkar gillar superdrive, den blir märkbart grönare av det.

Där emot kräves en hel del ljus för att få kraftigt växtsätt på den. Min testodling har stått för mörkt en bit innanför fönstret och utan extraljus i sommar, så den är pinsamt ranglig i växten, Därav mina senaste försök med balkongodling.

Att mossan verkligen lever och växer kompenserar till viss del att den är lite ranglig, eftersom den inte sjunker ihop och packar sig som död mossa kan göra.

14/9 -10

Det var en viss skillnad, Ingse. Det vore intressant med bilder, Flora.

Intressant det du, Flora berättade om ang. skillnader mellan död o levande mossa.

Jag har inte riktigt fattat varför den gröna mossan jag visade inte är så lämpli för orkidéer. Är det för att den är för låg?

14/9 -10

Det er ikke mosen du har plukket som holder på fuktigheten, men jorden som følger med.

14/9 -10

ängsvädd: Den har framförallt för dålig hållbarhet. Vitmossan har mycket bättre hållbarhet även som död.
Vitmossa blir inte kraftigare om den får gödning. Det finns olika arter av vitmossa, några är buskigare och grövre av naturen medan andra är tunna och fintrådiga. Dom senare är som sagt inte så bra i orkidésammanhang eftersom dom packar sig för mycket och har sämre luft- och vattenhållande förmåga.

14/9 -10

OK. Tack för info även om det inte är vad jag vill höra Det hade varit så perfekt med all den gröna mossa som finns här. Då antar jag att den gröna mossan jag plockat har sämre hållbarhet än bark. Det är ju i bark den cattleyan står som jag vill omplantera.

15/9 -10

ängsvädd, blanda bark och mossa, 50/50, det fungerar utmärkt om man har
lite sämre kvalitet på mossan. Det blir inte för kompakt, men håller fukt lagom
mycket.

15/9 -10

Når den mosen ängsvädd har plukket er renset er det nesten ingen ting igjen, hva er da poenget med å blande den med 50% bark. ?
Jeg bruket "feil" mose før jeg skjønte hvilken som var riktig og den tørket ut med en gang , da har det jo ingen som helst hensikten å bruke den.

15/9 -10

Hmmm, jag undrar vad som är bäst för cattleyan så länge jag inte har tillgång till Klass A-sphagnum?

1) Låta den stå kvar i bark
2) Plantera om den i orchidéhusets levande sphagnum
3) Plantera i den gröna levande mossa jag plockat, med jorden bortsköljd
4) Blanda bark och den gröna levande mossa jag plockat (Utan jord)
5) Blanda bark och orchidéhusets levande sphagnum.
6) Köpa död pressad vitmossa från Chile

Vilken kruka - ler- eller plastkruka är i så fall bäst för alternativet?

15/9 -10

ingse, den lite sämre (fintrådiga) mossan har en tendens att falla ihop
och bli ganska tät runt rötterna, då kan det vara idè att blanda in bark så
att komposten blir luftigare. Sphagnum (vitmossa) som art är ganska lik-
artade eftersom de alltid växer i anslutning till våtmarker, men som Lasse
säger, är den grövre typen den bästa för den håller vatten bättre och faller
inte ihop så lätt.
Sedan måste man tänka på att Sphagnum är en våtmarksväxt, och behandla
den därefter, torkar den ut för mycket dör den, Sphagnum gillar heller inte kalk.

15/9 -10

letherneck. Nu är det inte fintrådig vitmossa som ängsvädd har plockat, utan någon helt annan art av mossa.

15/9 -10

Egentligen duger vilken mossa som helst, där orkidèer växer i naturen är det
ju inte direkt vitmossa de växer i, det är ungefär samma mossa som växer
på kullfallna trädstammar i orörd urskog här.
Jag har testad även den, för den är lätt att få att växa i en kruka, och kräver inte
så mycket fukt som vitmossa för att trivas.
Jag använde den typen av mossa till min Phalaenopsis schilleriana i ett par år,
men jag fick inte bort fröna till Harsyran som följde med, så harsyran täckte snart
hela ytan på krukan med blad och blommor, så jag slutatde med den typen.

15/9 -10

Intressant letherneck. Jag funderar på att ev. testa den mossan (efter att jag sköljt av jorden) på min phalaenopsishybrid eller dendrobium phalaenopsis-hybrid i plastkruka och göra mina egna erfarenheter. Får se hur jag gör.

23/9 -10

Nu har jag fått hem den torkade vitmossan från Inza. Jag ska plantera om cattleyorna i den och samtidigt byta till mindrelerkrukor. Skulle vara tacksam över tips för hur jag ska packa mossan i krukan, vet att jag läst det någonstans men hittar inte nu.

Jag låter iaf mossan ligga i blöt först.

23/9 -10

Packa inte mossan hårt. Linda den löst runt rötterna. Jag odlar alla mina orkidèer i mossa och de får jättefina rötter. De orkidèer jag har i skåpen har också lite mossa runt rötterna.

23/9 -10

Tack Inza Har du även phalaenopsis som du odlar i mossa? I plast- eller lerkruka?

Det blev ju en faslig massa mossa när man blötte upp den - ca ett halvt paket - så det vore bra om jag kan plantera min phalaenopsis o dendrobium phalaenopsis i mossan

23/9 -10

Jag har massa phalaenopsis, alla odlade i mossa, jag har dem i plastkrukor och de har otroliga rötter allihop. De flesta är egentligen inte mina men det har blivit att folk ber mig rädda deras phalaenopsis och när jag planterat om och fått dom att blomma får så får dom återvända hem igen.
Det är ingen fara om du blött upp för mycket, om det torkar så är det bara att blöta igen.

Ge ditt svar

För sex dagar sedan planterade jag en keiki, en Phalaenopsishybrid, i vitmossa. Tre dagar senare upptäckte jag att det växte päls på vitmossan. Jag antog att det berodde på den plastpåse som jag placerat över krukan för att höja luftfuktigheten, och planterade om plantan i ny vitmossa. Men nu, tre dagar senare, undrar jag om det inte har börjat växa päls på mossan igen?

Jag antar att något inte är som det ska och att detta beror på mögel? Det ser alltså ut som väldigt korta strån, som jag skulle missta för damm om det inte vore för att de inte virvlar upp när jag blåser på dem.

Vad gör jag för fel?

Jag låter vitmossan ligga i varmt vatten i några minuter för att bli av med eventuella småkryp och låter den sedan torka upp en stund innan jag använder den. Ska jag kanske vänta tills den är i princip helt torr innan jag planterar?

Jag har inte haft någon plastpåse över krukan den här gången och jag har balkongdörren på glänt dygnet runt, så luftcirkulationen bör det inte vara något fel på. Jag tyckte också att jag lyckades bra med luftigheten i komposten, men å andra sidan vet jag inte hur det ska vara.

Lustigt är också att det bara tycks vara ytan som påverkats, det vill säga den del av mossan som torkar upp snabbast.

Hjälp!

/Caroline

Nyckelord: Vitmossa, Mögel

26/7 -10

Hur är det med storleken på krukan? Är den för stor i förhållande till mängden av rötter så kan det ta tid för mossan att torka ut. Du kanske kan plantera till något mindre kruka eller göra hål i plastkrukan för bättre luftcirkulation?

26/7 -10

Den är planterad i en kruka på 9 cm, och jag tror inte att jag kan plantera den trängre än så. Visserligen har den inte så många rötter, men de tre rötter som finns är relativt långa och skulle inte få plats i en mindre kruka...

Jag vet inte än hur lång tid det tar för mossan att torka ut än, men den har möglat på bara tre dagar, och snabbare än så kan den väl inte torka ut? Det är ju också de torraste delarna av mossan som tycks mögla. Men den var kanske alldeles för blöt till att börja med?

Kanske skulle jag kunna göra några hål i krukan, men jag har tummen mitt i handen så det vet jag inte om jag vågar

/Caroline

26/7 -10

Jag har bara tryckt in spetsen på saxen i några ställen på plastkrukan. Hål är hål, funkar lika bra

27/7 -10

Det enklaste sättet att få mossan att torka upp lite snabbare är att blanda mossan
med bark, ungefär 50/50, så gör jag med mina keikis och småplantor.
Mossan håller sig också mer luftig på det sättet, och keikis klarar sig bra med den
blandningen också.

27/7 -10

Eller du kan bruke Atamon. Ta 1 teskje blandet ut med 1/2 liter vann og spray over mosen, så er du garantert at det ikke blir noe mer mugg.

27/7 -10

Tack för tipsen Flera stora hål är nu gjorda, men jag ville inte blanda i någon bark för jag vill så gärna lära mig att odla i bara vitmossa. Andra lyckas ju...

Ingse - ska man spreja detta på mossan innan man använder den, eller kan man spraya mossan även efter att man har planterat? Jag är just i färd med att plantera om nämligen. Fast enligt mitt nuvarande mönster så dyker väl möglet upp igen om tre dagar

/Caroline

27/7 -10

Du kan spreie forsiktig på overflaten av mosen etter at du har plantet ferdig.
Pleide å plante masse blomsterfrø før i tiden og Atamon brukte jeg alltid bare på overflaten. Det er viktig å ikke ha det for fuktig etterpå.
Tror det kan være smart med litt mer luftsirkulasjon også

28/7 -10

Ingse - låter som något som måste inhandlas snarast

Nu har jag i alla fall planterat om den - igen. Jag har gjort ett flertal skåror samt fyra stycken stora hål i krukan. Jag väntade tills mossan var i det närmaste helt torr innan jag använde den och jag planterade så luftigt som jag kunde. Efteråt vattnade jag med knappt 10 ml vatten. Nu kan det ju bara inte vara för blött! Eller? Fortsättning följer...

/Caroline

Ge ditt svar

Jag har läst här på OP att man kan lägga vitmossa i blöt i +45-gradigt vatten i några minuter för att bli av med eventuella småkryp.

Jag har för närvarande all vitmossa i frysen och undrar om jag kan ta den direkt från frysen och lägga den i vattnet eller om jag bör låta den tina först?

/Caroline

Nyckelord: Vitmossa, Botemedel, Småkryp

17/7 -10

Tror det er lurt å tine den først.
Har lært av Heidi at det er best å legge den i varmt vann når den er nyplukket og bruke den "fersk " i krukker, eventuelt tørke den etterpå. Og det er viktig å ikke ha for varmt vann for da blir mosen til en illeluktende " suppe".

17/7 -10

Jag är lite lat och kanske rätt optimistiskt lagd
Jag tar den alltid direkt från frysen, till det varmaste rinnande vattnet under kranen
Har alltid funkat för mig

17/7 -10

Jeg er litt mindre optimistisk lagd og legger mosen i bløt i 42 - 45 grader vann, enten dette skjer før eller etter frysing har kanskje ikke noen betydning. Men den norske mosen tåler nok ikke for høy temperatur

20/7 -10

Då återstår väl bara att bestämma hur optimistisk jag känner mig då Tack för svaren allihop!

/Caroline

Ge ditt svar